Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av protokolljusterare och tid för justering

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3.   3

    Umgängesbegränsning enligt 14 § 2st 1 punkten LVU

  4.   4

    Överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken

  5.   5

    Överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken

  6.   6

    Överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8a § föräldrabalken

  7.   7

    Överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken

  8.   8

    Överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken

  9.   9

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st punkt 1 föräldrabalken

  10.   10

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st punkt 1 föräldrarbalken

  11.   11

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st punkt 1 föräldrarbalken

  12.   12

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 2 st föräldrabalken

  13.   13

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 2 st föräldrabalken

  14.   14

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st punkt 2 föräldrarbalken

  15.   15

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st punkt 1 föräldrarbalken

  16.   16

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st punkt 1 föräldrabalken

  17.   17

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 2 st föräldrabalken

  18.   18

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st punkt 1 föräldrabalken

  19.   19

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 2 st föräldrabalken

  20.   20

    Förlängning utredningstid av faderskapsutredning enligt 2 kap 8 § 2 st föräldrarbalken

  21.   21

    Begäran till Försäkringskassan om ändring av betalningsmottagare för barnbidrag samt att underhållsstödet betalas ut till annan lämplig person 2025-02-26

  22. Justitiedepartementet har gett Malmö stad möjlighet att lämna synpunkter på betänkandet Effektivare verktyg för att bekämpa brott av unga lagöverträdare SOU 2024:93.

     

    Utredningen föreslår bland annat förlängd tidsfrist för häktade barn och utökade möjligheter att använda tvångsmedel mot barn under femton år i det brottsbekämpande arbetet. Utredningen föreslår också att barns rätt till juridiskt biträde utvidgas.

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen anser att förslagen kan bidra till att fler brott som begås av barn kan klaras upp. Förslagen kan också bidra till att dessa barns problem med kriminalitet synliggörs och att de då kan få stöd och hjälp av socialtjänsten.

     

    Förvaltningen ser att det finns risker med förslaget om förlängd häktningstid. Längre häktningstider kan vara skadligt för barnens hälsa och utveckling, inte minst då de flesta häktade barn får restriktioner gällande kontakter med omvärlden.

     

    Bilagor

  23. Arbetsmarknads- och socialnämnden har mottagit Skärpta krav för svenskt medborgarskap.

     

    Utredare har getts i uppdrag att lämna förslag på skärpta krav för svenskt medborgarskap. Syftet är att stärka medborgarskapets status och att främja ett inkluderande samhälle där individen stärks och ökar sina möjligheter att aktivt delta i samhället.

     

    Som ett led i detta föreslås en rad åtgärder för att skärpa kraven för att förvärva svenskt medborgarskap bl.a. förlängd hemvisttid, skärpta krav på utlännings levnadssätt och försörjningsförmåga.

     

    För flera grupper där det tidigare funnits ett anmälningsförfarande hänvisas i stället till ansökningsförfarande för att förvärva svenskt medborgarskap.

    Bilagor

  24. Kommunstyrelsen har gett, bland andra, Arbetsmarknads- och socialnämnden i uppdrag att yttra sig över en remiss från Utbildningsdepartementet. Av förslaget i remissen framgår flera tillägg och ändringar i bland annat offentlighets- och sekretesslagen samt skollagen. Om tilläggen och ändringarna införs kommer bland annat socialtjänsten och olika skolenheter kunna utbyta mer information i brottsförebyggande syfte, än vad som är tillåtet idag.

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen bedömer att förslaget ger socialtjänsten bättre förutsättningar för brottsförebyggande dialog med skolenheter och därmed bättre informationsunderlag för socialtjänstens brottsförebyggande arbete. Med hänsyn till ovanstående är arbetsmarknads- och socialförvaltningen positiv till utredningens förslag.

    Förändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026

    Bilagor

  25. Arbetsmarknads- och socialnämnden är ombedd att svara på remiss avseende Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö. Förvaltningen är positiv till att policyn har ett allriskperspektiv och att den tar utgångspunkt i de grundläggande skyddsvärdena.

    Förvaltningen ställer sig även bakom policyns ambition att integrera beredskapsarbetet i ordinarie grundverksamhet samt styr- och ledningssystem. Vidare instämmer förvaltningen i vikten av förberedande, förebyggande samt tvärsektoriellt arbete där Malmö stads nämnder arbetar tillsammans i beredskapsfrågorna.

    Policyn bör enligt förvaltningen utvecklas för att tydligare kopplas till det nationella beredskapsarbetet. Förvaltningen efterfrågar också att policyn kompletteras med gemensamma prioriteringar för det förmågehöjande beredskapsarbetet för att konkretisera förväntningarna på arbetet och tydliggöra hur det ska genomföras.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2025-02-13 § 33.

    Bilagor

  26. Arbetsmarknads- och socialnämnden har fått möjlighet att yttra sig över rapporten Chefers förutsättningar när det gäller antal medarbetare per chef.

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen är positiv till ett stadsgemensamt arbete för att skapa bättre förutsättningar för stadens chefer. Förvaltningen har förutsättningar att bidra till riktvärdet om 30 medarbetare per chef till 2030, så som föreslås i rapporten.

     

    Förvaltningen arbetar löpande med de långsiktiga målen för organisatorisk och social arbetsmiljö. De lokala verksamhetsanalyser som i rapporten föreslås ska göras kan bidra till fortsatt arbete. Process och tidsplan för lokala analyser bör dock förtydligas.

     

    I rapportens kostnadsberäkning görs en skattning av värdet av minskad sjukfrånvaro och/eller personalomsättning. Förvaltningen är tveksam till om detta i sig utgör en kostnadsbesparing som kan finansiera anställandet av fler chefer. Förvaltningen anser att det vore bra att ytterligare utveckla resonemangen kring ekonomiska konsekvenser.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämnden har berett ärendet 2025-02-13 § 34.

    Bilagor

  27. Arbetsmarknads- och socialnämndens årsanalys 2024 innehåller uppföljning av kommunfullmäktiges mål, verksamhet och ekonomi. 

     

    Nämnden har ansvar för att bidra till 14 av 15 av kommunfullmäktiges mål för mandatperioden och målen omfattar en stor del av nämndens verksamhet och utmaningar. Bedömningen är att bidraget till måluppfyllelse uppnåtts för tio mål under året och delvis uppnåtts för fyra mål.

     

    För 2024 redovisar arbetsmarknads- och socialnämnden ett underskott på 4 miljoner kronor, vilket motsvarar 0,1 procent av tilldelat kommunbidrag. Underskottet förklaras främst av att boendekostnader för hemlösa översteg budgeten med 67 miljoner kronor. Även kostnaderna för externt köpt vård inom Individ- och familjeomsorg (IFO) blev drygt 89 miljoner kronor högre än budgeterat. Underskotten avseende externa placeringar inom verksamhetsområde Individ och familj samt avseende boendekostnader för hemlösa reduceras av överskott i flera delar av verksamheten. 

     

    Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2025-02-13 § 36.

    Bilagor

  28. Arbetsmarknads- och socialnämnden har genom uppdrag från kommunfullmäktige ansvar för tillståndsgivning och tillsyn av servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen, samt för tillståndsgivning och tillsyn enligt lagen om tobak och liknande produkter.

     

    Det praktiska arbetet sker genom tillståndsenheten. 

     

    Samtliga kommuner ska enligt 9 kap. 2 § alkohollagen upprätta en tillsynsplan som ska skickas till länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet.

     

    Tillsynsplanen syftar till att fungera som ett stöd för den direkta tillsynsverksamheten och därmed bidra till ökad kostnadseffektivitet, och fungera som ett styrmedel för verksamheten och avser bland annat verksamhetens mål.  

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har upprättat förslag till tillsynsplan för 2025.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämnden har berett ärendet 2025-02-13 § 37

    Bilagor

  29. Stadsbyggnadskontoret har upprättat förslag till planprogram Västra Hyllie, Pp 6052. Arbetsmarknads- och socialnämnden ges möjlighet att under samrådet inkomma med synpunkter på förslaget. Planprogrammet är ett förslag för utbyggnad av området mellan Lorensborgsgatan, Emporia, Citytunneln och Inre ringvägen i Hyllie.

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ser både för- och nackdelar med förslaget till planprogram. Förvaltningen ser fördelaktigt på att utbyggnaden av området kommer leda till fler bostäder och arbetsplatser i Hyllie på ett yteffektivt sätt. Förvaltningen ser även fördelar med att området planeras med många grönområden och god tillgänglighet för cykel-, gång-, och kollektivtrafik.

     

    Förvaltningen saknar däremot vissa sociala hänsynstaganden i förslaget till planprogram. Framför allt gällande målsättningar om boenden med rimliga kostnader, som skulle möjliggöra även för ekonomiskt svagare grupper att bosätta sig i området, samt förtydliganden gällande hur behovet av ett varierat utbud av fritidsaktiviteter för de boende i området ska uppnås. Förvaltningen ser vidare möjligheter till att åtminstone delar av de arbetstillfällen som uppstår under själva byggandet av området ska kunna utnyttjas av Malmöbor som tar del av stadens arbetsmarknadsinsatser.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämnden har berett ärendet 2025-02-13 § 38.

    Bilagor

  30. Föreliggande ärende avser förslag om överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) mellan arbetsmarknads- och socialnämnden och Stiftelsen Botildenborg avseende verksamheten Växtplats Botildenborg.

     

    Växtplats Botildenborg är en yrkesinriktad arbetsträning och partnerskapet omfattar 60 arbetsträningsplatser per år inom odling och fastighetsskötsel, kök samt konferens, städ och service. Målgruppen för partnerskapet är Malmöbor inskrivna hos förvaltningens arbetsmarknadsavdelning som har en svag förankring på arbetsmarknaden på grund av ohälsa, bristande kunskaper i svenska och/eller låg motivation.

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen bedömer att samarbetet med Stiftelsen Botildenborg kompletterar nämndens arbetsmarknadsinsatser för målgruppen och ökar deltagarnas möjlighet till självförsörjning.

     

    Överenskommelsen avser perioden 1 april 2025 till 31 december 2026. Arbetsmarknads- och socialnämnden föreslås finansiera överenskommelsen med 1 877 229 kronor under 2025 och 2 502 971 kronor under 2026.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämnden har berett ärendet 2025-02-13 § 39.

    Bilagor

  31. Nämnden ska, enligt bestämmelser i 16 kap. SoL, lämna en statistikrapport till kommunfullmäktige respektive revisorskollegiet över hur många av nämndens gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § SoL som inte har verkställts inom tre månader, samt hur många gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § SoL som inte har verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten avbröts.

     

    Nämnden ska även anmäla till revisionen när nämnden har verkställt ett gynnande beslut som har rapporterats som ej verkställt.

     

    Föreliggande rapporter avser fjärde kvartalet 2024. Under kvartalet finns 69 gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § SoL som inte har verkställts inom tre månader. Det är 12 färre än förra kvartalet. Eftersom vissa av besluten är sammankopplade berörs totalt 59 individer av beslut där insatsen inte verkställts inom tre månader.

     

    40 beslut, som har rapporterats som ej verkställda inom tre månader, har under perioden verkställts eller avslutats utan att verkställas. Sex (6) beslut avslutades utan att verkställas under kvartal två och tre 2024, men återrapporteras detta kvartal.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämnden har berett ärendet 2025-02-13 § 40.

    Bilagor

  32. Enligt patientsäkerhetslagen, SFS 2010:659, ska arbetsmarknads- och socialnämnden varje år senast den 1 mars upprätta en patientsäkerhetsberättelse gällande de verksamheter som omfattas av Hälso- och sjukvårdslagen (2017:30).

     

    I patientsäkerhetsberättelsen redogörs för resultaten som uppnåtts under föregående år i förhållande till de uppsatta målen. Dessutom identifieras förbättringsområden, och baserat på dessa fastställs mål och strategier för kommande års patientsäkerhetsarbete.

     

    Det övergripande målet med patientsäkerhetsarbetet är att verka för att arbetsmarknads- och socialnämndens målgrupper ges möjlighet till en god hälsa samt att de erbjuds god och säker vård på lika villkor inom området för hälso- och sjukvårdsuppdraget.

     

    I patientsäkerhetsberättelsen för 2024 redovisas hur ansvaret för patientsäkerhetsarbetet är fördelat i enlighet med de lagar och förordningar som styr verksamheten. Dessutom beskrivs hur uppföljning av patientsäkerheten har genomförts, hur risker har analyserats, samt hur samverkan med relevanta aktörer har skett för att förebygga vårdskador.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämnden har berett ärendet 2025-02-13 § 41.

    Bilagor

  33. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har fått uppdrag att bereda ett nämndinitiativ från Sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna föreslår att arbetsmarknads- och socialnämnden beslutar att förvaltningen utreder om riktlinjerna vid överenskommelse av nya idéburna offentliga partnerskap har efterföljts.

     

    Idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en samverkansmodell mellan offentlig och idéburen sektor. Nämndens riktlinjer för stöd och bidrag till idéburen sektor anger vad som gäller för arbetsmarknads- och socialnämndens och förvaltningens arbete med IOP. För att ett IOP ska vara möjligt krävs att det finns juridiska, ekonomiska och behovsrelaterade förutsättningar.

     

    Förvaltningen instämmer i vikten av att organisationer som tar initiativ till IOP eller som ansöker om bidrag ska hanteras likvärdigt av Malmö stad. Förvaltningen menar vidare att det är viktigt att beakta det villkor i nämndens riktlinjer som anger hur ett initiativ till IOP ska ske. Initiativet bör komma från den idéburna parten för att det inte ska utgöras av en beställning från kommunens sida. En beställning ska i stället hanteras inom ramen för offentlig upphandling.

     

    För att säkerställa att stadens och nämndens riktlinjer efterföljs vid nya överenskommelser om IOP gör förvaltningen en bedömning av om det finns förutsättningar för att inleda en dialog om IOP.

     

    Förvaltningen ser samtidigt att det finns förbättringsområden i bedömningsförfarandet. Under 2025 kommer förvaltningen att utveckla detta arbete vidare.

     

    Mot bakgrund av gällande lagstiftning och det utvecklingsarbete som förvaltningen planerar för 2025 föreslår förvaltningen att nämndinitiativet ska anses besvarat.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämnden har berett ärendet 2025-02-13 § 42.

    Bilagor

  34.   37

    Anmälan av inkomna, utgående och upprättade handlingar

  35.   38

    Anmälan av delegationsbeslut och beslut fattade av förordnade ledamöter och nämndens ordförande

  36.   40

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § första stycket punkt 2 FB

  37.   41

    Återkallelse av tidigare beslut att ansökan om vårdnadsöverflytt enligt 6 kap. 8a § FB

  38. Ärende väckt av Sverigedemokraterna 2025-02-25.

  39. Ärende väckt av Sverigedemokraterna 2025-02-25.

  40. Ärende väckt av Moderaterna 2025-02-25.

  41. Ärende väckt av Moderaterna 2025-02-25.

  42. Ärende väckt av Moderaterna 2025-02-25.

  43. Ärende väckt av Moderaterna 2025-02-25.

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.