Möte 2021-12-16
-
1
Val av protokolljusterare och tid för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Beslut enligt 14 § 1 LVU om restriktioner i umgänge med vårdnadshavare
-
4
Beslut enligt 14 § 1 LVU om restriktioner i umgänge med vårdnadshavare
-
5
Beslut enligt 14 § 1 LVU om restriktioner i umgänge med vårdnadshavare
-
6
Yttrande till Förvaltningsrätten i Malmö
-
7
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
8
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 a § Föräldrabalken
-
9
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
10
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
11
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
12
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
13
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
14
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
15
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
16
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
17
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 4 Föräldrabalken
-
18
Begäran till Försäkringskassan om ändring av betalningsmottagare för barnbidrag samt att underhållsstödet betalas ut till annan lämplig person 2021-12-16
-
19
Arbetsmarknadsinformation
-
20
Remiss angående Motion av Emma-Lina Johansson (V) och Hanna Thomé (V) om att införa en strategi och handlingsplan för sexuell hälsa
Arbetsmarknads- och socialnämnden har mottagit en motion från Vänsterpartiet i Malmö om att införa en strategi och handlingsplan för sexuell hälsa.
Arbetsmarknads- och socialnämnden övertog 2017 det stadsövergripande samordningsuppdra-get för Strategi och handlingsprogram för arbetet med sexuell hälsa 2010–2017 och Handlingsplan för arbetet med sexuell hälsa 2014–2017. Arbetet har utvärderats av förvaltningen i samarbete med Lunds universitet och har redovisats till arbetsmarknads- och socialnämnden (ASN-2017-1886).
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen menar att det finns anledning att överväga om en ny strategi och handlingsplan bäst möter de behov som finns för att bedriva verkningsfulla insatser inom området. Liksom med Agenda 2030 och arbetet med folkhälsa, jämställdhet, jämlikhet och barnrätt bör ambitionen vara integrering av området i ordinarie styrning och ledning samt i relevanta lokala styrdokument, som kommande policy för mänskliga rättigheter.
Detta går i linje med det arbete som gjorts för att reducera antalet styrdokument i staden och undvika parallell styrning.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningens bedömning är därför att det vore mer fördelaktigt att på ett tydligt sätt integrera arbetet med SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) i redan pågående arbete och närliggande styrdokument än i en egen strategi och handlingsplan.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen förslår arbetsmarknads- och socialnämnden att före-slå kommunfullmäktige att avslå motionen.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-12-03 §272.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
348kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Ett konsultbolag genomförde år 2020, på uppdrag av revisorskollegiet, en granskning av statsbidrag från Migrationsverket. Granskningen syftade till att undersöka hur åtta av Malmö stads nämnder hanterade statsbidrag från Migrationsverket.
Resultatet visade att arbetsmarknads- och socialnämnden inte i tillräcklig omfattning säkerställde en ändamålsenlig hantering och nämnden rekommenderades att vidta åtgärder.
Arbetsmarknads- och socialnämnden redovisade i ett yttrande till revisorskollegiet 2021-03-25 vilka åtgärder som planerades utifrån granskningsresultatet. Revisorskollegiet har även beslutat att nämnden senast 2022-01-26 ska inkomma med ett uppföljande yttrande. Av yttrandet ska framgå vilka åtgärder som nämnden har vidtagit under 2021 samt en redogörelse för vilken effekt dessa haft i verksamheten.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har sammanställt ett förslag till uppföljande yttrande.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-12-03 §273.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialnämnden har från stadsbyggnadsnämnden mottagit förslag på bostadsförsörjningsprogram 2022-2026 på remiss.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till förslaget.
Förvaltningen anser att Bostadsförsörjningsprogram för Malmö 2022-2026 på ett tydligt och uppriktigt sätt beskriver Malmös utmaningar och vad som behövs för att skapa goda förutsättningar för en hållbar bostadsförsörjning.
Eftersom det föreslagna bostadsförsörjningsprogrammet inte innehåller insatser eller åtgärder där någon nämnd eller bolag anges som ansvarig ser förvaltningen ett fortsatt behov av att kommunen i arbetet med programmet tydliggör ansvarsfördelningen liksom hur arbetet med programmets inriktningsmål och vision ska samordnas, ledas, styras och följas upp.
Det gäller i första hand inriktningsmålet att öka möjligheten för hushåll med låga inkomster att få tillgång till en godtagbar bostad samt visionen att i framtiden är ingen Malmöbo hemlös.
Programmet är en viktig utgångspunkt för Malmö stads fortsatta arbete med en socialt hållbar bostadsförsörjning.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-12-03 §274.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
266kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
607kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stads ledningssystem för kompetensförsörjning lägger grunden för ett strukturerat, gemensamt och systematiskt kompetensförsörjningsarbete.
Kompetensförsörjningsarbetet i ledningssystemet innebär att nämnderna vartannat år analyserar verksamheternas behov av kompetens och tillgänglig kompetens i verksamheten. Genom att jämföra behovet med tillgången på kompetens framkommer ett kompetensgap. Kompetensgapet redovisas på två och fem års sikt. Analysen görs både kvantitativt, d.v.s. hur många inom en yrkesgrupp och kvalitativt d.v.s. vilken nivå på kompetens.
När kompetensgapet är identifierat upprättas kompetensmål, riskanalyser och kompetensförsörjningsplaner för att åtgärda kompetensgapet.
I denna rapport redovisas nämndens samlade resultat. Syftet med sammanställningen är att beskriva nämndens prognostiserade kompetensgap, identifierade risker utifrån kompetensgap och förflyttningar som gjorts samt vilka åtgärder nämnden övergripande ska vidta.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-12-03 §275.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
782kb Ladda ner dokument
-
-
Föreliggande ärende avser ett förslag på ett Idéburet offentligt partnerskap mellan Stiftelsen Botildenborg och arbetsmarknads- och socialnämnden.
Syfte och mål med överenskommelsen är att arbetslösa Malmöbor som är inskrivna hos arbetsmarknadsavdelningen och som har en svag förankring på arbetsmarknaden ska göra stegförflyttningar och närma sig arbetsmarknaden, för att på sikt få ett arbete och lämna försörjningsstöd genom att delta i Stiftelsen Botildenborgs verksamhet Växtplats Botildenborg.
Överenskommelsen omfattar 20 samtidigt pågående platser, totalt cirka 60 arbetsträningsplatser per år. Avtalstid 1 april 2022 till 31 mars 2023 med möjlighet till förlängning 1+1 år.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-12-03 §276.
Bilagor
-
Beloppen för riksnormen beslutas av regeringen inför varje nytt kalenderår och gäller som miniminivå för de behov som riksnormen avser att täcka. Riksnorm 2022 har räknats upp med 1,6 procent jämfört med riksnorm 2021.
Socialstyrelsen hade fram till riksnorm 2011 i uppdrag att fördela summan av riksnormen på de olika behovsposterna som normen avser. Från och med 2012 har Socialstyrelsen årligen publicerat information om riksnormen som enbart återspeglar skrivningarna i socialtjänstförordningen (2001:937), det vill säga belopp för personliga kostnader som preciserar utifrån ålder på barn och skolungdomar samt aktuella belopp för vuxna ensamstående eller sammanboende. Riksnormen inkluderar även belopp avseende gemensamma hushållskostnader beroende på hur många personer som hushållet omfattar.
Kommunstyrelsen i Malmö har beslutat om fördelning av behovsposter inom riksnormen 2012 till 2017, därefter har arbetsmarknads och socialnämnden årligen fattat beslut enligt samma fördelningsprincip. Det förslag som arbetsmarknads- och socialförvaltningen presenterar avseende riksnorm 2022 innebär något större justeringar än tidigare mellan de olika posterna i riksnormen. Justeringarna avser att bättre spegla Konsumentverkets beräkningar av kostnadsnivåer och utgifternas storlekar i förhållande till varandra.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-12-03 §277.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
686kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
Den 10 november beslutade kommunfullmäktige om att tillfälligt utöka kommunbidraget till fritidsnämnden, kulturnämnden, funktionsstödsnämnden samt arbetsmarknads- och socialnämnden med syfte att återstarta och stärka Malmös kultur-, fritids- och föreningsliv (STK-2021-74). Arbetsmarknads- och socialnämnden beslutades att erhålla 7,5 miljoner kronor.
I föreliggande ärende föreslår arbetsmarknads- och socialförvaltningen en fördelning av medlen i form av ett tillfälligt utökat bidrag till idéburna organisationer i Malmö som har verksamhet inom nämndens ansvarsområden. Förvaltningens förslag är framtaget utifrån att medlen måste beslutas och betalas ut under 2021 samt utifrån arbetsmarknads- och socialnämndens riktlinjer för stöd och bidrag till idéburen sektor (ASN-2021-4461).
Förslaget är framtaget i fyra steg: (1) Urval av verksamhetsområden, (2) kriterier för att erhålla utökat bidrag, (3) fördelning utifrån procentuell uppräkning samt (4) avgränsningar. Förvaltningen har eftersträvat likvärdighet och transparens i tillvägagångssättet och gentemot organisationer som tar emot stöd från nämnden. Verksamhetsområden som föreslås motta ett utökat bidrag är: hemlöshet- och missbruksområdet, våld i nära relation och hedersrelaterat våld och förtryck, barn och unga i socialt och ekonomiskt utsatta situationer samt arbetsmarknad. Förslaget innebär att 7 496 380 kronor fördelas till 39 organisationer.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-12-03 §280.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
588kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
-
Delegation innebär att nämnden överför sin beslutanderätt till utskott, ledamot eller tjänsteperson (6 kap. 37 § KL). Delegation regleras i delegationsordningen som nämnden fastställer.
Förvaltningen gör en genomgång av delegationsordningen inför halvårs- och årsskifte och bedömer om det finns behov av förändringar. Anledningen kan vara förändrad lagstiftning, nya bedömningar om en delegats lämplighet eller ett besluts bedömningsutrymme.
Vid genomgång bedömer förvaltningen att det finns behov av förändringar och dessa beskrivs i ärendet och finns även markerade i bilaga. Förvaltningens förslag till ändringar föreslås träda i kraft den 1 januari 2022.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-12-03 §278.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
-
28
Anmälan av inkomna, utgående och upprättade handlingar
-
29
Anmälan av delegationsbeslut och beslut fattade av förordnade ledamöter och nämndens ordförande
-
30
Information från RIKC
-
32
Beslut enligt 14 § 1 st 1 LVU om restriktioner i umgänge med vårdnadshavare
-
Malmö stad, Stiftelsen Skåne stadsmission och Malmö pingstförsamling har sedan 2014 sam-verkat kring målgruppen EU-medborgare som tillfälligt vistas i staden och befinner sig i en utsatt situation. Sedan januari 2016 finns ett formaliserat avtal om idéburet offentligt partnerskap (IOP) gällande insatserna Crossroads och Vinternatt. Arbetsmarknads- och socialnämnden beslutade senast den 22 oktober 2020 att godkänna överenskommelsen för 2020-2021.
Crossroads är en öppen dagverksamhet dit målgruppen under vistelse i Malmö kan vända sig för att få sina mest grundläggande behov tillgodosedda.
Vinternatt är ett tillfälligt natthärbärge med 40 sovplatser som bedrivs av Malmö Pingstförsamling vintertid. Föreliggande ärende föreslår en förlängd överenskommelse där insatsen Crossroads finansieras med ett maxbelopp på 4 000 000 kr för 2022, 3 700 000 kr för 2023 och 1 200 000 kr för 2024. Insatsen Vinternatt föreslås finansieras med 1 800 000 kr årligen för perioden 2022-01-01 – 2024-04-30.
Genom en samlokalisering av verksamheten Crossroads som bedrivs på helår och Värmestuga Vuxen som bedrivs under vintermånaderna skapas möjligheter till ett längre avtal både gällande lokal och överenskommelse kring verksamheten.
Förvaltningens bedömning är att det finns ett fortsatt behov av insatser för målgruppen. Utan fortsatta insatser från civilsamhället är tänkbara konsekvenser ökade kostnader för nödbistånd för förvaltningen, ökade kontakter för social jour samt att det behov av stöd och rådgivning – som idag tillgodoses av Crossroads – kan behöva sörjas för av offentliga verksamheter och myndigheter.Bilagor
-
448kb Ladda ner dokument
-
419kb Ladda ner dokument
-
262kb Ladda ner dokument
-
308kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har under vintrarna 2019-2020 och 2020-2021 ingått ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Skåne Stadsmission och Fryshuset i Malmö med syfte att driva två värmestugor i Malmö, Värmestuga Vuxen och Värmestuga Ung.
Föreliggande ärende föreslår en ny överenskommelse med Skåne Stadsmission avseende Värmestuga Vuxen. Överenskommelsen föreslås gälla för perioden 1 februari 2022 till 30 april 2024.
Värmestugan ska ha en sammanlagd öppettid på minst fyra månader med undantag för vintern 2022 när öppettiden blir två månader på grund av svårigheter att hitta lämplig lokal. Genom en samlokalisering av verksamheten Crossroads som bedrivs på helår och Värmestuga Vuxen som bedrivs under vintermånaderna skapas möjligheter till ett längre avtal både gällande lokal och överenskommelse kring verksamheten.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen bedömer att behovet av de akuta insatser som civil-samhällets organisationer erbjudit under föregående vintrar är väl dokumenterat och att behovet kvarstår inför kommande vinter.Bilagor
-
406kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har under vintrarna 2019-2020 och 2020-2021 ingått ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Skåne Stadsmission och Fryshuset i Malmö med syfte att driva två värmestugor i Malmö, Värmestuga Vuxen och Värmestuga Ung.
Föreliggande ärende föreslår en ny överenskommelse med Fryshuset i Malmö avseende Värmestuga Ung. Överenskommelsen föreslås gälla för perioden 1 februari 2022 till 30 april 2024. Värmestugan ska ha en sammanlagd öppettid på minst fyra månader med undantag för vintern 2022 när öppettiden blir två månader på grund av svårigheter att hitta lämplig lokal.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen bedömer att behovet av de akuta insatser som civil-samhällets organisationer erbjudit under föregående vintrar är väl dokumenterat och behovet kvarstår inför kommande vinter.Bilagor
-
386kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-