Möte 2022-05-24
-
1
Val av protokolljusterare och tid för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
4
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
5
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
6
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 9 § Föräldrabalken
-
7
Beslut enligt 14 § 1 st 1 LVU om restriktioner i umgänge med vårdnadshavare
-
8
Beslut enligt 14 § 1 st 1 LVU om restriktioner i umgänge med vårdnadshavare
-
9
Beslut om upphörande av omedelbart omhändertagande enligt 9 § 3 st. LVU
-
10
Beslut om upphörande av omedelbart omhändertagande enligt 9 § 3 st. LVU
-
11
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
12
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
13
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
14
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
15
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 4 Föräldrabalken
-
16
Begäran till Försäkringskassan om ändring av betalningsmottagare för barnbidrag samt att underhållsstödet betalas ut till annan lämplig person 2022-05-24
-
18
Remiss från Riksdagsförvaltningen socialutskottet - Barnets bästa vid fortsatt vård enligt LVU – Utredning som ett led i socialutskottets beredning av frågan om ändring i LVU
Riksdagsförvaltningens socialutskott har i utredningen Barnets bästa vid fortsatt vård enligt LVU lämnat förslag på ändringar i lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Syftet är att skapa stabilitet, trygghet och kontinuitet för placerade barn.
Om förutsättningar för vård enl. § 2 eller 3 inte bedöms föreligga ska socialnämnden göra en prövning utifrån en ny grund för LVU. Vården ska kunna fortsätta om barnets hälsa och utveckling riskerar att skadas allvarligt om vården upphör. Vid bedömningen ska vad som bedöms vara barnets bästa vara avgörande.
Utredningen föreslår en begränsning av vårdnadshavares möjligheter till s.k. hemtagningsbegäran. Socialtjänsten behöver inte pröva en sådan begäran om det har gått mindre än sex månader från beslut gällande föregående hemtagningsbegäran.
Grunderna för den nya bestämmelsen om fortsatt vård enligt LVU behöver förtydligas. I annat fall riskerar bestämmelsen att bli svår att tillämpa. Begränsningen av möjligheten till hemtagningsbegäran välkomnas, men bör även omfatta vård enligt 3§ LVU.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2022-05-12, §118.
-
729kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
244kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
766kb Ladda ner dokument
-
-
19
Remiss angående utredning av förutsättningarna för boende med fokus på att bryta ensamheten och öka integrationen
Stadskontoret har på uppdrag av kommunstyrelsen tagit fram utredningen Ett boende med fokus på att bryta ensamheten och öka integrationen – en utredning av möjligheten att skapa förutsättningar för ett likartat koncept som Helsingborgshems Sällbo i Malmö. Arbetsmarknads- och socialnämnden ges nu möjlighet att yttra sig över utredningen.
Boendekonceptet Sällbo riktar sig särskilt till personer över 70 år och unga nyanlända, och syftar till att motverka ofrivillig ensamhet och öka de boendes integration i samhället.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ser positivt på ambitionen att möta stadens sociala utmaningar med nya lösningar som kan öka kontakten mellan Malmöbor över generations- och kulturgränser. Ett boendekoncept likt Helsingborgshems Sällbo bedöms vara ett sätt att, på ett kompletterande vis, möta stadens behov och främja integration och samhällsgemenskap.
Utredningen lämnar få konkreta förslag, vilket försvårar för förvaltningen att ta ställning till utredningens innehåll. För att tydligare kunna avgränsa relevanta målgrupper och utforma konkreta förslag menar förvaltningen att det övergripande syftet med konceptet behöver preciseras.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2022-05-12, §119.
-
434kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
246kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
435kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
-
20
Ärende väckt av Sverigedemokraterna - Nämndinitiativ angående hyresavtal Kirsebergsgatan 39-43, Kirsebergstorg 5B, fastigheten Mjödet 11
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har enligt beslut av arbetsmarknads- och socialnämnden den 26 april 2022 mottagit ett nämndinitiativ från Sverigedemokraterna om den planerade flytten av boendena Lönngården och Sigtuna.
I initiativet föreslås att förvaltningen återkommer till nämnden med en skriftlig redogörelse av grunderna till beslutsprocessen. Det föreslås även att förvaltningen får i uppdrag att göra en konsekvensanalys av beslutet samt ser över andra möjligheter som kan underlätta för de boende på Lönngården.
Arbetsmarknads- och socialnämnden föreslår nämnden bifalla yrkandet att förvaltningen i enlighet med initiativet och dess frågeställningar får i uppdrag att återkomma till nämnden med en skriftlig redogörelse.
Arbetsmarknads- och socialnämnden föreslår nämnden avslå yrkandet att förvaltningen i enlighet med initiativet får i uppdrag att göra en konsekvensanalys, både kopplat till trygghet och olika kostnader, i enlighet med vad som framförs i ärendet.
Arbetsmarknads- och socialnämnden föreslår nämnden avslå yrkandet att förvaltningen får i uppdrag att se över andra möjligheter som kan underlätta för de boende på Lönngården, i enlighet med vad som framförs i ärendet.-
323kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Ekonomisk prognos 2022 är årets första uppföljningsrapport och omfattar nämndens bedömning av den ekonomiska utvecklingen och prognostiserat ekonomiskt utfall för året. Rapporten utgör också underlag för kommunstyrelsens rapportering till kommunfullmäktige av den ekonomiska utvecklingen för staden.
För hela 2022 prognostiseras ett sammantaget överskott för arbetsmarknads- och socialnämndens ram på 50 miljoner kronor, vilket motsvarar 1,3 procent av tilldelat kommunbidrag. För statsbidrag flyktingar prognostiseras ett underskott på 2,8 miljoner kronor. Förklaringar till avvikelserna återfinns i rapporten.
Prognosrapporten visar på obalanser mellan verksamhetsområden som föranleder behov av omfördelningar av kommunbidrag. Förklaringar och förslag till beslut återfinns under rubriken Omfördelningar av kommunbidrag i ärendet.Bilagor
-
367kb Ladda ner dokument
-
437kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialnämnden ska enligt 16 kap. 6 h § SoL, till kommunfullmäktige lämna en statistikrapport över hur många av nämndens gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § SoL som inte har verkställts inom tre månader från dagen för respektive beslut samt över hur många gynnande beslut enligt 4 kap 1 § SoL som inte har verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten avbröts.
Arbetsmarknads- och socialnämnden ska, enligt 16 kap. 6 f § SoL, till revisionen rapportera alla gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § SoL som inte har verkställts inom tre månader från dagen för beslutet. Vidare ska nämnden rapportera alla gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § SoL som inte har verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten avbröts.
Nämnden ska även, enligt 16 kap. 6 g § SoL, till revisionen anmäla när nämnden har verkställt ett gynnande beslut som enligt 6 f § har rapporterats som ej verkställt.
Föreliggande rapporter avser första kvartalet 2022. Under kvartalet finns det 46 gynnande beslut enligt 4 kap 1 § SoL som inte har verkställts inom tre månader. Det är 15 fler än vid förra rapporteringen.
Tjugo beslut rör bistånd till kommunalt andrahandskontrakt där den främsta orsaken (tolv beslut) är att matchning till lägenhet som möter klientens behov, pågår eller har pågått. För sju beslut är matchningen klar och klienten väntar på inflyttning.
Tolv beslut rör bistånd till öppenvård och sju av dessa beror på att uppdrag till utförare inte har skett enligt rutin. Dessa ärenden kommer förvaltningen utreda som avvikelser och besluta om lämpliga åtgärder för att det inte ska ske igen. Åtta beslut rör kontaktfamilj eller kontaktperson där lämplig uppdragstagare saknas.
24 beslut som har rapporterats som ej verkställda inom tre månader, har under perioden verkställts eller avslutats utan att verkställas. Vad gäller gynnande beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader från dagen då verkställigheten avbröts, finns inget att rapportera.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2022-05-12, §120.
-
447kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
Aktuell rapport avser uppföljning av de barn som varit placerade i dygnsvård i familjehem, jourhem, på institutioner samt i stödboende för ungdomar 16–20 år av arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad under 2021.
Uppföljningarna är en del i förvaltningens systematiska kvalitetsarbete och syftar till att ge ett underlag för verksamhetsutveckling utifrån en samlad bild av förvaltningens arbete avseende av barn och unga i samhällsvård.
Utvecklingen vad gäller barn och unga i samhällsvård 2021 är i stort sett oförändrad jämfört med föregående år. Antalet barn som är placerade i familjehem har ökat medan institutionsplaceringarna har minskat något.
Förvaltningen har genomfört två piloter avseende aggregerad verksamhetsuppföljning av jourhems- och institutionsplaceringar. Detta utvecklingsarbete fortsätter 2022 i syfte att ta fram bättre kunskapsunderlag. Det ska utgöra ett stöd för det fortsatta förbättrings- och utvecklingsarbetet inom området barn och unga i samhällsvård.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2022-05-12, §121.
-
352kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
506kb Ladda ner dokument
-
-
Vid sammanträdet i januari beslutade arbetsmarknads- och socialnämnden om en internkontrollplan för 2022. Planen innehåller årets direktåtgärder och granskningar.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har följt upp planen för perioden januari till april 2022 och sammanställt resultatet av de direktåtgärder och granskningar som var planerade att genomföras under perioden.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2022-05-12, §123.
-
146kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Sedan april 2018 är stadsjuristen Niina Stiber utsedd som dataskyddsombud på heltid för kommunens nämnder och helägda bolag. Rättsläget har förändrats och det har tillkommit ny rättspraxis avseende tillämpningen av dataskyddslagstiftningen.
Dataskyddsombudets ansvar har därmed blivit mer omfattande och komplext och Malmö stad, med dess helägda bolag, är en stor organisation. Med hänsyn härtill behövs förstärkning med ytterligare ett dataskyddsombud. Vidare kommer Niina Stiber att från och med den 16 maj 2022 övergå till att arbeta som stadsjurist.
Mot denna bakgrund behöver kommunens nämnder och helägda bolag entlediga Niina Stiber som dataskyddsombud och utse två nya dataskyddsombud.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2022-05-12, §122.
-
170kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
26
Inrättande av förvaltningsövergripande myndighetsutskott 2022 samt val av ledamöter till myndighetsutskottet
Enligt arbetsmarknads- och socialnämndens reglemente ska myndighetsutskotten behandla vissa ärenden som innebär myndighetsutövning mot enskild.
Reglementet ger nämnden möjlighet att vid behov inrätta flera utskott. Enligt reglementet ska utskotten bestå av tre ledamöter och tre ersättare och nämnden ska utse en ordförande och en vice ordförande. Ett utskott är enligt nämndens reglemente beslutsfört med tre ledamöter närvarande.
Vid nämndens sammanträde den 24 april 2018 (§178), vid nämndens sammanträde den 26 april 2019 (§135), vid nämndens sammanträde den 26 mars 2020 (§84), vid nämndens sammanträde den 25 maj 2020 (§158) vid nämndens sammanträde den 19 november 2020 (§342), vid nämndens sammanträde 27 maj 2021 (§177) samt vid nämndens sammanträde 25 november 2021 (§375) inrättades ett förvaltningsövergripande myndighetsutskott.
Det förvaltningsövergripande myndighetsutskottet har under en bestämd period 2018–2022 behandlat ärenden från ordinarie myndighetsutskott. Nämnden har i särskilda beslut utsett ledamöter och ersättare till att ingå i utskottet samt att nämnden har valt en ordförande och vice ordförande för perioden.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2022-05-12, §124.
-
153kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
Föreliggande ärende avser ett förslag om att ge arbetsmarknads- och socialförvaltningens direktör delegation att besluta om finansiering av och genomförande av sommarpraktikprojekt med utförare från idéburen sektor inom ramen för sommarpraktik för unga 2022.
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
28
Anmälan av inkomna, utgående och upprättade handlingar
-
29
Anmälan av delegationsbeslut och beslut fattade av förordnade ledamöter och nämndens ordförande
-
31
Beslut enligt 14 § 1 st 1 LVU om restriktioner i umgänge med vårdnadshavare
-
32
Beslut enligt 14 § 1 st 1 LVU om restriktioner i umgänge med vårdnadshavare
-
33
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
Enligt nämndens reglemente § 59 åttonde stycket ska fyllnadsval snarast förrättas om en ledamot eller ersättare i utskottet avgår.