Justitiedepartementet har gett Malmö stad möjlighet att yttra sig över deras utkast till lagrådsremiss om en ny ungdomspåföljd; ungdomsövervakning. Utkastet bygger på förslaget i betänkandet Nya ungdomspåföljder (Ds 2017:25). Den som är under 21 år, och som begått brott, får dömas till ungdomsövervakning om varken ungdomsvård eller ungdomstjänst är tillräckligt ingripande. Den som är över 18 år får dömas till ungdomsövervakning endast om det finns särskilda skäl för det. Påföljden får pågå som lägst sex månader och högst ett år, och förutsätter inte samtycke.
Kriminalvården ansvarar för verkställigheten. Den dömde ska medverka i en verkställighetsplanering för att utforma en verkställighetsplan. Planen ska innehålla obligatoriska föreskrifter om tät kontakt med en koordinator inom Kriminalvården, inskränkningar i den unges rörelsefrihet (vanligtvis helghemarrest) samt krav på drogfrihet. Har den unge behov av åtgärder som tillhandahålls av annan huvudman, exempelvis socialnämnden, får detta regleras i verkställighetsplanen. Socialnämnden ska utse en särskild handläggare med ansvar att samverka med Kriminalvården samt att handlägga och följa upp socialnämndens eventuella insatser till den unge.
Arbetsmarknads- och socialnämnden har yttrat sig över det ursprungliga förslaget i betänkandet Nya ungdomspåföljder (ASN- 2017-2053) och var överlag positiv, men hade synpunkter bland annat kring att det fanns behov av förtydligande vad gäller socialnämndens roll. Detta behov kvarstår. Vad gäller inskränkningar i rörelsefriheten saknas det stöd i forskning för att detta skulle ha positiva effekter på ungdomar med kriminalitet varför detta inte bör vara en obligatorisk föreskrift.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, §121.