Möte 2019-05-21
-
Föreslagen tid för justering är 28 maj kl. 12.
-
2
Godkännande av dagordning
-
Arbetsmarknads- och socialnämnden beslutade 26 april 2019, § 130, att ge förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheten att bryta sekretesskyddet för personer misstänkta för folkrättsbrott. I ärendet redovisar muntligen stadsjurist, representant från polisen samt förvaltningen om utredningen.
-
4
Beslut om umgängesrestriktioner enligt 14 § 2 stycket punkt 1 LVU
-
5
Beslut om umgängesrestriktioner enligt 14 § 2 stycket punkt 1 LVU
-
6
Beslut om umgängesrestriktioner enligt 14 § 2 stycket punkt 1 LVU
-
7
Beslut om umgängesrestriktioner enligt 14 § 2 stycket punkt 1 LVU
-
8
Beslut om umgängesrestriktioner enligt 14 § 2 stycket punkt 1 LVU
-
9
Beslut om umgängesrestriktioner enligt 14 § 2 stycket punkt 1 LVU
-
10
Beslut om umgängesrestriktioner enligt 14 § 2 stycket punkt 1 LVU
-
11
Beslut om umgängesrestriktioner enligt 14 § 2 stycket punkt 1 LVU
-
12
Yttrande till Kammarrätten i Göteborg målnummer 1987-19
-
13
Överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
14
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
15
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
16
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
17
Begäran till Försäkringskassan om ändring av betalningsmottagare för barnbidrag samt att underhållsstödet betalas ut till annan lämplig person 2019-05-21
-
18
Remiss från Justitiedepartementet - Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet (SOU 2018:69), STK-2019-362
Kommunstyrelsen har berett arbetsmarknads- och socialnämnden tillfälle att yttra sig över utredningen Ökat skydd§120 mot hedersrelaterad brottslighet SOU 2018:69, som är slutbetänkandet av utredningen om starkare skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv.
Utredningens övergripande syfte är att förhindra att minderåriga utsätts för barnäktenskap eller könsstympas. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen är i huvudsak positiv till utredningens förslag. Förvaltningen ser dock att flera av förslagen kommer att utöka socialtjänsten administrativa uppgifter ytterligare samt att den kontrollerande rollen förstärks. Detta kan leda till att enskilda unga och familjer avstår från att söka hjälp.
Förvaltningen menar också att det föreslagna utreseförbudet även bör inbegripa barn som förs utomlands för så kallade uppfostringsresor som är kopplade till hedersrelaterat våld och förtryck eller som förs ut ur landet för att ”bota” annan sexuell läggning än heterosexualitet.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, §120.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
-
Justitiedepartementet har gett Malmö stad möjlighet att yttra sig över deras utkast till lagrådsremiss om en ny ungdomspåföljd; ungdomsövervakning. Utkastet bygger på förslaget i betänkandet Nya ungdomspåföljder (Ds 2017:25). Den som är under 21 år, och som begått brott, får dömas till ungdomsövervakning om varken ungdomsvård eller ungdomstjänst är tillräckligt ingripande. Den som är över 18 år får dömas till ungdomsövervakning endast om det finns särskilda skäl för det. Påföljden får pågå som lägst sex månader och högst ett år, och förutsätter inte samtycke.
Kriminalvården ansvarar för verkställigheten. Den dömde ska medverka i en verkställighetsplanering för att utforma en verkställighetsplan. Planen ska innehålla obligatoriska föreskrifter om tät kontakt med en koordinator inom Kriminalvården, inskränkningar i den unges rörelsefrihet (vanligtvis helghemarrest) samt krav på drogfrihet. Har den unge behov av åtgärder som tillhandahålls av annan huvudman, exempelvis socialnämnden, får detta regleras i verkställighetsplanen. Socialnämnden ska utse en särskild handläggare med ansvar att samverka med Kriminalvården samt att handlägga och följa upp socialnämndens eventuella insatser till den unge.
Arbetsmarknads- och socialnämnden har yttrat sig över det ursprungliga förslaget i betänkandet Nya ungdomspåföljder (ASN- 2017-2053) och var överlag positiv, men hade synpunkter bland annat kring att det fanns behov av förtydligande vad gäller socialnämndens roll. Detta behov kvarstår. Vad gäller inskränkningar i rörelsefriheten saknas det stöd i forskning för att detta skulle ha positiva effekter på ungdomar med kriminalitet varför detta inte bör vara en obligatorisk föreskrift.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, §121.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
20
Gemensam finansiering av ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter
Sveriges kommuner och Landsting (SKL) har behov av att Sveriges kommuner tar ställning till rekommendationen att gemensamt, till SKL, finansiera ett mer samlat system för kunskapsstyrning i socialtjänstens verksamheter.
Förslaget omfattar finansiering och medverkan i ledning och styrning av kvalitetsregister som används inom kommunal hälso- och sjukvård, SKL´s stöd till kommunerna gällande uppföljning och analys genom t.ex. brukarundersökningar samt nationell samordning för gemensam utveckling av kommunernas kunskapsstyrningssystem. För Malmö stad innebär det en kostnad på cirka 2 471 989 kronor under en fyraårsperiod (år 2020–2023). Kostnaden fördelas mellan arbetsmarknads- och socialnämnden, funktionsstödsnämnden och hälsa-, vård- och omsorgsnämnden utifrån nyttjandegrad av de tjänsten på SKL som finansiering avser. För arbetsmarknads- och socialnämnden beräknas den totala kostnaden bli cirka 308 998 kronor.
Arbetsmarknads- och socialnämnden föreslås ställa sig positiv till att anta rekommendationen från SKL och tillsammans med funktionsstödsnämnden och hälsa-, vård- och omsorgsnämnden finansiera kostnaden till SKL under fyra år från år 2020.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, §122.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
239kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
-
Stadskontoret har berett arbetsmarknads- och socialnämnden tillfälle att yttra sig över aktuell motion som inkommit till kommunfullmäktige från Helena Nanne (M) och Torbjörn Tegnhammar (M). I motionen framförs yrkande att kommunfullmäktige uppdrar åt arbetsmarknads- och socialnämnden att återkomma med förslag på hur etableringsboende kan införas i enlighet med motionens intentioner.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen redogör i ärendet för aktuella förhållanden kopplade till yrkandena.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, §123.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
416kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har mottagit motion om färre flygresor i tjänsten för Malmö stads politiker och tjänstepersoner från Vänsterpartiet. I motionen anförs en striktare tolkning av gällande resepolicy och tillhörande riktlinjer som innebär att tidsvinsten för att välja flyg framför tåg bör utökas till minst fem timmar enkel resa mot nuvarande tre timmar, samt att resan bör överstiga 100 mil för att valet ska vara motiverat. Motionären anser även att ett skriftligt dokumentationskrav som redovisar behov av resan samt val av färdmedel bör införas.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen bedriver ett aktivt arbete för omställning till hållbart resande inom ramen för målområde 8 – en ekologiskt hållbar stad. Förvaltningen är positiv till motionens inriktning att Malmö stad ska anta en mer restriktiv hållning avseende flygresor i tjänsten, sett ur ett klimat, - tids, och kostnadsperspektiv.
I Malmö stads budget 2019 beskrivs att en ny stadsövergripande resepolicy ska arbetas fram under året. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen önskar se ett gemensamt och tydligt ställningstagande kring flygresor i denna. För att undvika parallella processer och osäkerhet inom Malmö stads organisation är förvaltningens samlade bedömning att eventuella förändringar i gällande policy och riktlinjer bör ske vid framtagandet av en ny version.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, §124.
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
79kb Ladda ner dokument
-
-
23
Motion från Niels Paarup-Petersen (C) och Charlotte Bossen (C) om att ge förtur i bostadskön till personer som bor på skyddat boende
Stadskontoret har berett arbetsmarknads- och socialnämnden tillfälle att yttra sig över aktuell motion som inkommit till kommunfullmäktige från Niels Paarup-Petersen (C) och Charlotte Bossen (C). I motionen framförs yrkande att kommunfullmäktige uppdrar åt berörda nämnder att uppdra åt de kommunalt ägda bostadsbolagen att ge förtur i lägenhetskön till våldsutsatta som befinner sig på skyddat boende och inte kan återgå till sitt hem på grund av våldet.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen redogör i ärendet för aktuella förhållanden kopplade till yrkandena.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, §125.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
Ekonomisk prognos är årets första uppföljningsrapport och syftar till att ge kommunstyrelsen och kommunfullmäktige en bild av den ekonomiska utvecklingen och prognostiserat ekonomiskt resultat för året.
Resultatet för arbetsmarknads- och socialnämnden uppgår för perioden januari- april 2019 till 60 miljoner kronor. Helårsprognosen för arbetsmarknads- och socialnämnden beräknas uppgå till -40 miljoner kronor.
Resultatet för ekonomiskt bistånd för perioden januari till april 2019 uppgår till -29 miljoner kronor. Helårsprognosen beräknas uppgå till -50 miljoner kronor.
Resultatet för hemlöshetskostnaderna uppgår till -26 miljoner kronor för perioden januari till april. Helårsprognosen beräknas uppgå till -30 miljoner kronor.
Resultatet för statsbidrag flyktingar uppgår till 1,7 miljoner kronor för perioden januari till april.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetprocessen inför år 2020 inleds med att alla nämnder tar fram en budgetskrivelse för budgetåret 2020 med plan för år 2021–2022. I budgetskrivelsen beskrivs förändringar i omvärlden som påverkar nämnden, utmaningar där staden skulle vinna på att stärka det gemensamma arbetet, förändringar och utveckling av nämndens verksamhet samt en begäran om investeringsram. Budgetskrivelsen används som underlag när kommunstyrelsen bereder Malmö stads budget innan den beslutas av kommunfullmäktige.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, §127.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
288kb Ladda ner dokument
-
624kb Ladda ner dokument
-
-
I januari antog arbetsmarknads- och socialnämnden en intern kontrollplan för 2019. Planen innehöll årets granskningar och direktåtgärder. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har följt upp planen för perioden januari till april 2019 och sammanställt resultatet av de direktåtgärder och granskningar som var planerade att genomföras under perioden.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, §128.
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
589kb Ladda ner dokument
-
-
Marcus Eriksson, avdelningschef arbetsmarknadsavdelningen, informerar.
-
Arbetsmarknads- och socialnämnden ska enligt 16 kap 6 h § SoL lämna en statistikrapport till kommunfullmäktige över hur många gynnande beslut enligt 4 kap 1 § SoL som inte har verkställts inom tre månader från dagen för respektive beslut samt över hur många gynnande beslut enligt 4 kap 1 § SoL som inte har verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten avbröts. Nämnden ska enligt 16 kap 6 g-f §§ SoL rapportera detsamma till kommunens revisorer samt anmäla när ett tidigare rapporterat beslut har verkställts.
I aktuell rapport som avser första kvartalet 2019 rapporteras fjorton ej verkställda beslut och ett beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader efter avbruten verkställighet.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, §130.
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadskontoret har upprättat ett utställningsförslag till Översiktsplan för Södra Kirseberg och Östervärn. Arbetsmarknad- och socialnämnden har getts möjlighet att komma in med synpunkter på förslaget. Översiktsplanen för Södra Kirseberg och Östervärn är en väsentlig del av stadens strategi för att möta en fortsatt befolkningsökning. Planen ger förutsättningar för att skapa mellan 4500 till 5000 nya bostäder och arbetsplatser av varierande slag.
Arbetsmarknad- och socialförvaltningen bidrar till samhällsplaneringen med sociala perspektiv utifrån erfarenheter och kunskap om levnadsvillkoren i Malmö. Socialtjänstens utmaningar i Malmö idag är komplexa och medför att de sociala perspektiven behöver påverka flera av kommunens ansvarsområden. Förvaltningen ser överlag positivt på utställningsförslaget och de sociala perspektiv som lyfts. Det är välkommet att planen avser att skapa en blandad stadsdel. Förvaltningen vill tillägga att detta endast är möjligt om hyrorna i nyproduktion hamnar på rimliga nivåer. Hyresnivåer har en central roll i att skapa en blandad stadsdel och bidra till att nya grupper kommer in på bostadsmarknaden.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 191516, §131.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
Helena Nanne (M) och Charlotte Bossen (C) överlämnade ett skriftligt nämndinitiativ den 9 maj 2019. I initiativet föreslås förvaltningen återkomma med förslag på ett kostnadstak för akutboenden samt att rapportera kostnader för bistånd för boende vid varje nämndsammanträde.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, §132.
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) överlämnade ett skriftligt nämndintiativ den 15 maj 2019. I intitivet föreslås förvaltningen besluta om ett antal åtgärder för att motverka hemlösheten i Malmö.
-
Familjehemsvård ger en möjlighet för flickor och pojkar att leva ett bra liv även om de inte kan bo med sina föräldrar. Sedan 2007 har det genomförts en årlig uppföljning av familjehemsvården i Malmö stad. Rapporten utgör en del i förvaltningens systematiska kvalitetsarbete och syftar till att ge ett underlag för metod- och kvalitetsutveckling inom familjehemsvården. De utvecklingsområden som identifieras blir fokus för uppföljning nästkommande år.
Föreliggande uppföljning har ändrats något jämfört med tidigare år, i syfte att följa de bedömningar och rekommendationer som gjorts av Malmös stadsrevision vid dess granskningen av familjehemsvården 2018. Detta innebär att rapporten utökats med uppgifter om avvikelserapporter, riskanalyser och egenkontroller. Barnens och familjehemmens åsikter om vården har även undersökts och resultatet redovisas i rapporten.I rapporten redovisas särskilt uppgifter kring de familjehemsplacerade barnens hälsa och skola.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, §133.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
33
Uppdrag om utredning utifrån motion (KF 265) av Tony Rahm (M), John Roslund (M) och Noria Manouchi (M), om etableringslån istället för ekonomisk hjälp
Mot bakgrund av kommunfullmäktiges beslut 2018-10-25 om att uppdra åt arbetsmarknads- och socialnämnden att utreda förutsättningarna för att införa etableingslån istället för ekonomisk hjälp har arbetsmarknads- och socialförvaltningen utrett frågan.
Kommunen saknar annat juridiskt lagrum än vad som medges i socialtjänstlagen att bevilja bistånd till enskilda, eller att agera så som bank i förhållande till enskild. Ansökningar om ekonomiskt bistånd i glappet handläggs inom förvaltningen av Integrationscenter. I utredningarna göras noggranna beräkningar av, och antagande om, personens och hushållets nästa inkomster vilka beaktas i samband med beslut om bistånd enligt socialtjänstlagen. I de fall den enskilde ansökt om ersättning från Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten sänder förvaltningen en framställan till myndigheterna med begäran om retroaktiv ersättning från dessa i enlighet med bestämmelserna i socialförsäkringsbalken. Arbetsmarknads- och socialförvaltningens samlade bedömning av rättsläget är att på motsvarande sätt som för andra personer som ansöker om ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen är huvudregeln att även för bistånd enligt 4 kap. 1 § SoL i glappet så gäller att detta inte är förenat med återbetalningsskyldighet såvida detta inte är reglerat i socialförsäkringsbalken eller 9 kap. 2 § SoL.
Med beaktande av aktuellt rättsläge och vad som övrigt framkommit i utredningen bedömer arbetsmarknads- och socialförvaltningen inte att det föreligger fog för eller möjlighet att införa särskilda regler för handläggning av ekonomiskt bistånd avseende nyanlända kommuninvånares ansökningar om ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190516, § 134.
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
523kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
34
Anmälan av delegationsbeslut och beslut fattade av förordnade ledamöter och nämndens ordförande
-
35
Anmälan av inkomna, upprättade och utgående skrivelser