Möte 2021-06-17
-
1
Val av protokolljusterare och tid för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Yttrande till Förvaltningsrätten i Malmö
-
4
Yttrande till Förvaltningsrätten i Malmö
-
5
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 punkten LVU
-
6
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 punkten LVU
-
7
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 punkten LVU
-
8
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 punkten LVU
-
9
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 punkten LVU
-
10
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 punkten LVU
-
11
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 a § Föräldrabalken
-
12
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 a § Föräldrabalken
-
13
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 a § Föräldrabalken
-
14
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 a § Föräldrabalken
-
15
Nedläggning av faderskapsutredning enligt Föräldrabalken 2 kap 7 § punkt 1
-
16
Begäran till Försäkringskassan om ändring av betalningsmottagare för barnbidrag samt att underhållsstödet betalas ut till annan lämplig person 2021-06-17
-
Enligt Arbetsmarknads- och socialnämndens reglemente ansvarar nämnden för hanteringen av överenskommelser mellan stat och kommun inom arbetsmarknadsområdet. I den strategiska överenskommelsen om samverkan mellan Arbetsförmedlingen i Malmö och Malmö stad (SÖK) framgår att måluppföljningen av den strategiska överenskommelsen ska redovisas till berörda nämnder i samband med att revidering och uppföljning av överenskommelsen sker. Därför ges denna information till nämnden.
Förvaltningen och Arbetsförmedlingen har sammanställt en rapport där resultatet av samverkan mellan Malmö stad och Arbetsförmedlingen under 2020 gås igenom. Rapportens syfte är att presentera omfattningen av Malmöbor som berörs av samverkan, samt de olika former av resultat som kan knytas till samarbetet. Rapporten tar sin utgångspunkt i årsanalysen av arbetet som skett inom ramen för SÖK:en under 2020. Årsanalysen har sammanställts av en partsgemensam analysgrupp och godkänts av den strategiska styrgruppen för SÖK:en.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10
-
144kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
522kb Ladda ner dokument
-
-
Föreliggande ärende avser ett förslag på förlängning av överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Svenska Röda Korsets Behandlingscenter för krigsskadade och torterade (RKC), motsvarande 962 000 kr per år med avtalstid från den 1 januari 2022 till och med den 31 december 2022 med möjlighet till förlängning 1 år.
Nuvarande överenskommelse med Svenska Röda Korset löper ut 31 december 2021 (ASN-2019-9502) och förlängning av avtalet måste ske minst 6 månader innan avtalet löper ut.
Förslagen överenskommelse innebär tre förändringar i förhållande till den nu gällande överenskommelsen och avser antal årsplatser, finansiering och inskrivningstid.
Syfte med partnerskapet är att erbjuda deltagande kvinnor och män vid arbetsmarknadsavdelningen, arbetsmarknads- och socialförvaltningen tillgång till specialiserad vård inom ramen för deras arbetsmarknadsplan.
Målgruppen är individer inskrivna hos arbetsmarknadsavdelningen med flyktingbakgrund och som lider av traumasymptom och/eller migrationsrelaterad stress.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10
-
277kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
11kb Ladda ner dokument
-
-
Föreliggande ärende avser ett förslag på förlängning av pågående överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap med den ideella föreningen Yalla Trappan (ASN-2020-6414). Överenskommelsen löper ut 31 december 2021. I den nu gällande överenskommelsen finns möjlighet att förlänga överenskommelsen med 1 år. Föreslagen förlängning av överenskommelse innebär inga förändringar i förhållande till den gällande överenskommelsen. Föreslagen förlängning avser perioden 1 januari 2022 till 31 december 2022.
Överenskommelses syfte och mål är att arbetslösa kvinnor, inskrivna hos arbetsmarknadsavdelningen genomför arbetsträning inom storkök eller lokalvård i Yalla Trappans verksamhet Y-allas väg till arbete 2.0.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10
-
255kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
21
Remiss angående Remiss från Socialdepartementet - God och nära vård - Rätt stöd till psykisk hälsa (SOU 2021:6)
Arbetsmarknads- och socialnämnden har tillsammans med funktionsstödsnämnden och hälsa-, vård- och omsorgsnämnden av kommunstyrelsen blivit ombedd att besvara en remiss från Socialdepartementet gällande SOU 2021:6 - God och nära vård - Rätt stöd till psykisk hälsa.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ser positivt på förslaget att i hälso- och sjukvårdslagen tydliggöra att regioner och kommuner inom ramen för primärvården ska tillgodose såväl fysiska som psykiska vårdbehov.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10
-
399kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
22
Remiss angående Remiss från Socialdepartementet - Hårdare regler för nya nikotinprodukter, SOU 2021:22
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har mottagit den statliga offentliga utredningen Hårdare regler för nya nikotinprodukter, SOU 2021:22, på remiss.
Utredningen föreslår bland annat ett förbud mot smaksättning av e-vätskor, att det inte ska införas tillståndsplikt vid handel med elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare och att en ny lag om tobaksfria nikotinprodukter införs där regleringen väsentligen motsvarar vad som gäller för andra produkter på tobaksområdet.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ställer sig i huvudsak bakom utredningens förslag men anser att det ska krävas tillstånd för handel med såväl elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare som tobaksfria nikotinprodukter, i likhet med vad som gäller för handel med övriga tobaksprodukter.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10
-
505kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
476kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
23
Remiss angående Motion av Magnus Olsson (SD) om nolltolerans mot våld och hot på Malmö stads arbetsplatser, STK-2021-67
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har mottagit motion om att införa nolltolerans mot våld och hot på Malmö stads arbetsplatser från Magnus Olsson (SD).
Motionären beskriver att det saknas styrdokument för att bemöta problemet med hot och våld och yrkar därför att kommunfullmäktige uppdrar kommunstyrelsen att återkomma med en strategi för nolltolerans mot våld och hot på Malmö stads arbetsplatser mot Malmö stads medarbetare.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen delar beskrivningen att våld och hot mot anställda är ett utbrett problem i Malmö stad. Arbetet mot hot och våld är därför prioriterat inom förvaltningens arbetsmiljöarbete. Förvaltningen delar däremot inte motionens beskrivning av att Malmö stad saknar styrande dokument i arbetet mot hot och våld.
En nollvision beträffande hot och våld mot medarbetare må vara önskvärt men utifrån socialtjänstens uppdrag är förvaltningens bedömning att det är svårt att åstadkomma. Socialtjänsten möter några av samhällets mest utsatta personer. Det finns bland förvaltningens medarbetare stor kompetens om hur utmanande beteende kan bemötas och hur vissa hotfulla eller våldsamma situationer kan undvikas. Trots detta kan hotfulla och våldsamma situationer uppkomma.
Den bakomliggande orsaken kan exempelvis vara svår psykisk ohälsa i kombination med en utsatt situation, men det kan också handla om ett medvetet sätt att försöka påverka socialtjänstens beslut. Hot och våld mot medarbetare utgör ett problem för den enskilde som drabbas såväl som för rättssäkerheten eftersom det riskerar att påverka myndighetsutövningen. Förvaltningen anser dock att det är viktigt att belysa att huvuddelen av socialtjänstens möten med klienter inte innehåller dessa inslag.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen bedömer nyttan vara större i att fortsätta utveckla arbetet mot våld och hot utifrån befintliga styrdokument och föreslår att motionens förslag om att ta fram en strategi för nolltolerans mot våld och hot på Malmö stads arbetsplatser avslås.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10
-
345kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
282kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialnämnden yttrade sig 2020-10-22 över remiss Revidering av styrdokument för hållbarhets- och rättighetsfrågor. Efter nämnders och styrelsers yttranden så har tidigare förslag på ett nytt styrdokument omarbetats väsentligt. Därmed har arbetsmarknads- och socialnämnden på nytt mottagit remiss Revidering av styrdokument för hållbarhets- och rättighetsfrågor och har möjlighet att inkomma med synpunkter på det omarbetade förslaget.
Arbetsmarknads- och socialnämnden ställer sig positiv till att den föreslagna policyn hanterar de olika rättighetsfrågorna i ett samlat styrdokument och att hållbarhetsfrågorna har exkluderats sedan tidigare förslag.
Arbetsmarknads- och socialnämnden menar att det är bra att policyn beskriver kommunens ansvar för de mänskliga rättigheterna samt ger en definition av vad rättighetsbaserat arbete innebär i Malmö stad. Utifrån de vägledande principerna i förslaget kan nämndens verksamheter fortsätta tidigare arbete med rättighetsfrågorna utifrån en helhetssyn.
Arbetsmarknads- och socialnämnden ser att det kan behövas ytterligare stöd för att konkretisera genomförandet av policyn, även stöd i hur nämnder och styrelser kan följa upp rättighetsfrågorna i ordinarie måluppföljning.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10
-
398kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
279kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
-
25
Remiss angående Motion av Charlotte Bossen (C) om att jämställdhetssäkra alla beslut, STK-2021-132
Arbetsmarknads- och socialnämnden har fått möjlighet att yttra sig avseende motion om att jämställdhetssäkra alla beslut av Centerpartiet i Malmö. I motionen anförs att ett sätt att uppnå en jämställd stad är att göra jämställdhetsanalyser i beredning, beslut och uppföljning av alla ärenden i den kommunala organisationen.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen instämmer i att det är viktigt att göra konsekvensana-lyser för att fatta välgrundade beslut. Förvaltningen har gjort flera insatser för att integrera ett jämställdhetsperspektiv i ärendeberedningsprocessen. Förvaltningen anser det motiverat att göra jämställdhetsanalyser då det bedöms som särskilt relevant i relation till ärendets karaktär och innehåll, men att det riskerar att leda till omotiverad administration i förhållande till ökad kvalitet i beslutsunderlag om det ska göras i beredning, beslut och uppföljning av alla ärenden.
Enligt arbetsmarknads- och socialförvaltningen vore det positivt med ett gemensamt arbetssätt i staden avseende arbetet med jämställda, jämlika och barnrättssäkrade beslutsunderlag. Förvaltningen menar dock att arbetet bör beaktas inom ramen för stadens ordinarie styrmodell och att ett gemensamt arbetssätt bör utformas i samband med implementering av den nya stadsövergripande policyn för rättighetsfrågor i Malmö stad.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen föreslår arbetsmarknads- och socialnämnden att avslå motionens yrkande att uppdra åt berörda nämnder att utreda och komma med förslag på hur alla beslut kan jämställdhetssäkras genom att göra jämställdhetsanalyser i beredning, beslut och uppföljning av ärenden.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10
-
301kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
26
Remiss angående Remiss från Socialdepartementet - När behovet får styra - ett tandvårdssystem för en mer jämlik tandhälsa (SOU2021:8), STK-2021-500
Regeringen tillsatte i mars 2018 en särskild utredare med uppdrag att utreda och lämna förslag till hur tandvårdssystemet kan utvecklas för att bli mer resurseffektivt och jämlikt. Föreslagna förändringar ska gynna en regelbunden och förebyggande tandvård och syfta till att minska skillnaderna i tandhälsan i befolkningen.
Två tilläggsdirektiv har tillkommit där utredningen har fått i uppdrag att utreda och föreslå dels en ny reglering för tandvård till personer med särskilda behov av insatser, dels alternativa modeller för ett nytt eller justerat statligt högkostnadsskydd som i sin utformning tar ett första steg att bli mer likt hälso- och sjukvårdens system i syfte att stärka skyddet mot höga tandvårdskostnader, gynna en regelbunden och förebyggande tandvård och uppnå en mer jämlik tandhälsa och ett mer resurseffektivt tandvårdssystem.
Arbetsmarknads- och socialnämnden har tillsammans med funktionsstödsnämnden och hälsa-, vård- och omsorgsnämnden beretts möjlighet att inkomma med yttrande kring remissen till stadskontoret.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till de förslag som utredningen presenterar. De ekonomiska konsekvenserna för nämnden är dock svåra att bedöma mot bakgrund av att utredningen ej tagit ställning kring ett nytt statligt högkostnadsskydd utan presenterar fyra olika alternativ.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10
-
945kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
293kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har mottagit motion från Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) om att stoppa det utländska tiggeriet. Motionärerna menar att Malmö stad genom den lokala ordningsstadgan samt genom samverkan med Polisen och fastighetsägare har förutsättningar att realisera ett tiggeriförbud och yrkar att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt kommunstyrelsen att återkomma med ett förslag på hur det utländska tiggeriet ska förbjudas i Malmö.
I ett samarbete mellan Malmö stad och Jämställdhetsmyndigheten har två medarbetare inom arbetsmarknads- och socialförvaltningen ett regionalt uppdrag mot människohandel. Genom regionkoordinatorerna har förvaltningen god inblick i ärenden som rör misstanke om människohandel.
Förvaltningens bedömning är att tiggeri under tvång utgör ett av flera uttryck för den exploatering som utsatta EU-medborgare löper risk att göras till föremål för. Förvaltningen bedömer inte att ett förbud mot tiggeri i sig skulle medföra en positiv förflyttning avseende målgruppen livssituation. Förvaltningen bedömer att en kriminalisering av tiggeriet snarare riskerar att ge negativa effekter i form av ökad utsatthet, i synnerhet i de fall där tiggeriet utförs under tvång.
Vidare ser förvaltningen inte några möjligheter att på lagligt sätt skilja ”utländskt tiggeri” från övrigt tiggeri i ett eventuellt tiggeriförbud.
Förvaltningen föreslår att motionens förslag om att uppdra åt kommunstyrelsen att återkomma med förslag på hur det utländska tiggeriet ska förbjudas i Malmö ska avslås.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10
-
235kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
I Ekonomisk prognos 2021, som togs fram i början av maj, prognostiserade arbetsmarknads- och socialnämnden ett totalt budgetunderskott på 120 miljoner kronor, vilket motsvarar 3,4 procent av nämndens tilldelade kommunbidrag på totalt 3 558 miljoner kronor. Nämnden beslutade då att ge förvaltningen i uppdrag att återkomma med en plan för att begränsa kostnadsökningar genom effektivisering och prioritering till nämndens sammanträde i juni 2021.
I samband med behandling av Ekonomisk prognos 2021 för Malmö stad behandlade kommunstyrelsen ett par förslag som påverkar hur stor del av underskottet som nämnden behöver åtgärda. Om kommunfullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag återstår för nämnden att vidta åtgärder motsvarande 20 miljoner kronor under året. Mer bakgrund och förklaring kring detta återfinns i bilaga 1 till detta ärende. -
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har genomfört en översyn av befintliga styrdokument, såsom riktlinjer och andra styrande dokument som nämnden ansvarar för eller direkt berörs av.
Översynen syftar dels till att ge en samlad bild över kommande revideringar och revideringar som genomförts under året, dels säkerställa att innehållet harmonierar med lagstiftning, föreskrifter och arbetssätt inom respektive område.
Utifrån sammanställningen nedan föreslår arbetsmarknads- och socialförvaltningen arbetsmarknads- och socialnämnden att godkänna översynen av styrdokument och lägga den till handlingarna, samt att upphäva Riktlinjer för hantering av medborgarförslag inom arbetsmarknads- och socialnämnden.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10
-
389kb Ladda ner dokument
-
-
Delegation innebär att nämnden överför sin beslutanderätt till utskott, ledamot eller tjänsteperson (6 kap. 37 § KL). Delegation regleras i delegationsordningen som nämnden fastställer.
Förvaltningen gör löpande bedömningar om det finns behov av att förändra delegationsordningen. Anledningen kan vara förändrad lagstiftning, nya bedömningar om en delegats lämplighet eller ett besluts bedömningsutrymme. Förvaltningen har under våren skapat ett arbetssätt där en samlad genomgång av delegationsordningen kommer göras inför halvårs- och årsskifte.
Vid genomgång av nämndens delegationsordning, gör förvaltningen bedömningen att det finns behov av förändringar. Samtliga förslag till förändringar är markerade i bilaga där en kort förklaring ges till varje förslag. De mer genomgripande förändringarna som föreslås beskrivs och motiveras i tjänsteskrivelsen. Förvaltningens förslag till ändringar föreslås träda i kraft den 1 juli 2021.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10
-
283kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
31
Anmälan av inkomna, utgående och upprättade handlingar
-
32
Anmälan av delegationsbeslut och beslut fattade av förordnade ledamöter och nämndens ordförande
-
Enligt nämndens reglemente § 59 åttonde stycket ska fyllnadsval snarast förrättas om en ledamot eller ersättare i utskottet avgår.
-
Föreliggande ärende avser ett förslag på förlängning av överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Svenska Röda Korsets Behandlingscenter för krigsskadade och torterade (RKC), motsvarande 962 000 kr per år med avtalstid från den 1 januari 2022 till och med den 31 december 2022 med möjlighet till förlängning 1 år.
Nuvarande överenskommelse med Svenska Röda Korset löper ut 31 december 2021 (ASN-2019-9502) och förlängning av avtalet måste ske minst 6 månader innan avtalet löper ut.
Förslagen överenskommelse innebär tre förändringar i förhållande till den nu gällande överenskommelsen och avser antal årsplatser, finansiering och inskrivningstid.
Syfte med partnerskapet är att erbjuda deltagande kvinnor och män vid arbetsmarknadsavdelningen, arbetsmarknads- och socialförvaltningen tillgång till specialiserad vård inom ramen för deras arbetsmarknadsplan.
Målgruppen är individer inskrivna hos arbetsmarknadsavdelningen med flyktingbakgrund och som lider av traumasymptom och/eller migrationsrelaterad stress.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-06-10