Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av protokolljusterare och tid för justering

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3.   3

    Umgängesbegränsning enligt 14 § 2 st 1 punkten LVU

  4.   4

    Umgängesbegränsning enligt 14 § punkt 1 LVU

  5.   5

    Umgängesbegränsning enligt 14 § punkt 1 LVU

  6.   6

    Umgängesbegränsning enligt 14 § punkt 1 LVU

  7.   7

    Umgängesbegränsning enligt 14 § punkt 1 LVU

  8.   8

    Umgängesbegränsning enligt 14 § punkt 1 LVU

  9.   9

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 2 st föräldrabalken

  10.   10

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 2 st föräldrabalken

  11.   11

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st föräldrabalken

  12.   12

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st punkt 1 föräldrarbalken

  13.   13

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 2 st föräldrabalken

  14.   14

    Förlängning utredningstid av faderskapsutredning enligt 2 kap 8 § 2 st föräldrarbalken

  15.   15

    Begäran till Försäkringskassan om ändring av betalningsmottagare för barnbidrag samt att underhållsstödet betalas ut till annan lämplig person 2025-03-20

  16. Justitiedepartementet har gett Malmö stad möjlighet att lämna synpunkter på betänkandet Straffbarhetsåldern (SOU 2025:11). Utredningen föreslår att åldern för straffrättsligt ansvar ska sänkas till 14 år, med tillägget att sänkningen endast ska gälla för brott som har minimistraff fyra års fängelse. Förändringen ska införas som en särskild reglering och tidsbegränsas till fem år. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har invändningar mot förslaget. Utredningen har inte visat att det finns något som tyder på att en sänkning av åldern för straffrättsligt ansvar skulle lösa den nuvarande situationen med att allt yngre barn utnyttjas av vuxna att begå brott. Det finns inte någon forskning till stöd för förslaget.

    Bilagor

  17. Kommunstyrelsen har gett arbetsmarknads- och socialnämnden möjlighet att yttra sig angående en remiss från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet – Avgift för områdessamverkan och andra åtgärder för trygghet i byggd miljö (SOU 2025:5).

     

    Utredningen föreslår att det införs en lag som ger möjlighet att besluta om en obligatorisk avgift för fastighetsägare om områdessamverkan i syfte att stärka trygghet, attraktivitet och det lokala näringslivet. Utredningen föreslår också att det ska inrättas ett nationellt kunskapscentrum för trygghet och säkerhet i den byggda miljön.

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen anser att utredningen inte har kunnat visa på behovet av en formaliserad och obligatorisk områdessamverkan utöver den frivilliga samverkan som redan sker och avstyrker därför förslaget om att införa en lag om obligatorisk avgift för områdessamverkan. I stället bör möjligheterna att stärka frivilliga samverkansmodeller genom incitament och stöd övervägas.

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen är positiv till inrättandet av ett nationellt kunskapscentrum för trygghet och säkerhet i den byggda miljön.

    Bilagor

  18. Servicenämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige att årligen ta fram en plan som ska ge riktning för kontaktcenter. I uppdraget ingår även att ta fram en process för samarbetet mellan kontaktcenter och förvaltningarna gällande medborgarservice. Kommunstyrelsen ansvarar för att besluta om planen och samarbetsprocessen.

    Utifrån uppdraget har servicenämnden till kommunstyrelsen inkommit med Utvecklingsplan för kontaktcenter 2025 och framåt.

    Utvecklingsplanen behandlades på kommunstyrelsens arbetsutskott som beslutade att skicka ärendet på remiss, utan eget ställningstagande, till samtliga nämnder med svarsdatum senast den 31 mars 2025.

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen är positiv till utvecklingsplanen i sin helhet men vill påpeka vikten av att e-tjänsterna att tillgängliga för Malmöbor utifrån deras individuella behov.

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen är positiv till utvecklingsplanen i sin helhet men vill lyfta vikten av att e-tjänsterna är tillgängliga för Malmöbor utifrån deras individuella behov, såsom olika nivåer av digital kompetens, tillgång till teknik, språkliga förutsättningar samt behov av anpassningar för personer med olika funktionsnedsättningar.

    Bilagor

  19. Stadskontoret har gett arbetsmarknads- och socialnämnden tillfälle att inkomma med yttrande avseende motion om stärkt helhetsgrepp på äldrefrågorna.

     

    Motionären föreslår att kommunstyrelsen årligen lämnar en lägesrapport till kommunfullmäktige om medlemskapet i WHO-nätverket ”Äldrevänliga städer”, att stadens äldreombudsman organisatoriskt ska placeras på stadskontoret under kommunstyrelsen samt att den rapport som äldreombudsmannen avger vartannat år ska tillställas såväl kommunfullmäktige som samtliga nämnder och kommunala bolag.

     

    Kunskap om äldres förutsättningar i samhället är viktig för hela staden och kan bidra till ett välfungerande samverkansarbete kring äldrefrågorna. Förvaltningen föreslår att nämnden föreslår kommunfullmäktige att bifalla förslaget om att äldreombudsmannens rapport underställs såväl kommunfullmäktige som samtliga nämnder och kommunala bolag.

     

    Förvaltningen har svårt att förutse hur en omplacering av äldreombudsmannen påverkar funktionens förutsättningar att bedriva sitt uppdrag. Det är också svårt för förvaltningen att se hur en lägesrapport angående medlemskapet i ”Äldrevänliga städer” påverkar kommunstyrelsens arbete. Mot den bakgrunden lämnar nämnden ingen synpunkt på äldreombudsmannens organisatoriska placering och den av motionären efterfrågade lägesrapporten.

     

     

    Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2025-03-06 §54.

    Bilagor

  20. I ärendet redogör arbetsmarknads- och socialförvaltningen för lagliga förutsättningar för uttag av avgift och föreslår att arbetsmarknads- och socialnämnden ska föreslå kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige besluta att från den 1 juni 2025 införa en avgift för prövning av tillstånd och tillsyn av gårdsförsäljning av alkohol enligt alkohollagen (2010:1622).

     

    Avgiften för prövning av gårdsförsäljningstillstånd föreslås uppgå till 10 000 kronor och den årliga tillsynsavgiften föreslås uppgå till 7 000 kronor.

     

    Förslaget om avgift gäller under förutsättning att riksdagen fattar beslut om gårdsförsäljning av alkohol.

  21. Den som bedriver socialtjänstverksamhet ska med stöd av ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete planera, leda, kontrollera, följa upp, utvärdera och förbättra verksamhetens kvalitet.  

     

    Kvalitetsberättelsen är arbetsmarknads- och socialnämndens beskrivning av hur det systematiska förbättringsarbetet har gett stöd till att säkra och utveckla verksamhetens kvalitet under det gångna året. Kvalitetsberättelsen ger även ett underlag till utveckling inför kommande år. 

     

    Utvecklingsarbeten med koppling till ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete har pågått inom nämndens verksamheter under 2024. Utöver de utvecklingsområden som redan har planerats inför 2025 föreslås ytterligare ett utvecklingsområde utifrån den uppföljning som gjorts i årets kvalitetsberättelse.  

     

    Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2025-03-06 §57.

    Bilagor

  22. Malmö stad, Stiftelsen Skåne Stadsmission (846004-8716) och Malmö Pingstförsamling (846003-8956) har sedan 2014 samverkat kring EU-medborgare i social och ekonomisk utsatthet.

     

    Sedan 2016 har samverkan varit formaliserad genom överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap (IOP) och rört två verksamheter vid namn Crossroads och Vinternatt. Arbetsmarknads- och socialnämnden har förnyat överenskommelserna vid fem tillfällen, senast i mars 2024 (ASN-2024-1129).

     

    Föreliggande ärende avser förlängning av befintlig överenskommelse med ett år, för perioden 1 maj 2025 till 30 april 2026. Målet med överenskommelsen är att parterna tillsammans verkar för att EU-medborgare som tillfälligt vistas i Malmö i en akut situation ges stöd utifrån basbehov, samhällsvägledning och rådgivning samt att utveckla samverkan mellan parterna.

     

    Förvaltningen bedömer att samarbetet är väletablerat och att verksamheterna Crossroads och Vinternatt är ett komplement till socialtjänsten genom att insatserna bidrar till ett yttersta skyddsnät för människor som vistas i Malmö.

    Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2025-03-06 §55.

  23. Arbetsmarknads- och socialnämnden fördelar årligen bidrag till idéburna organisationer med verksamhet inom nämndens ansvarsområden. Bland annat fördelar nämnden ett ettårigt organisations- och verksamhetsbidrag med en total budget på 1 000 000 kronor per år.

     

    I maj 2024 beslutade arbetsmarknads- och socialnämnden att förvaltningen ska reservera budgeten för nämndens ettåriga bidrag för 2025 och utlysa medlen i syfte att stödja stadens kvinnojourer att klara omställningen utifrån ny lagstiftning som införts från 1 april 2024 (ASN-2024-5415).

     

    I oktober 2024 fastslog nämnden den tillfälliga inriktningen och ett antal krav (ASN-2024-17058).

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har tagit emot sex ansökningar och den totala ansökta summan är 3 401 000 kronor. Av dessa sex organisationer bedömer förvaltningen att fyra uppfyller de tillfälliga krav som nämnden har fastställt för det ettåriga bidraget 2025.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2025-03-06 §56.

     

  24. Malmö stadsrevision har under hösten 2024 granskat arbetsmarknads- och socialnämndens arbete avseende de barn som befinner sig i kriminalitet. Den sammanfattande bedömningen är att nämnden inte har ett helt ändamålsenligt arbete avseende de barn som befinner sig i kriminalitet.

     

    Nämnden ska i ett yttrande redovisa vilka åtgärder som planeras att genomföras, deras förväntade effekt och när de senast ska vara genomförda.

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen välkomnar granskningen. Den utgör ett viktigt underlag i nämndens fortsatta utvecklingsarbete med barn och unga med normbrytande beteende. I yttrandet till revisionen beskrivs vilka åtgärder nämnden genomfört och planerar att genomföra avseende respektive rekommendation i revisionsgranskningen.

     

    Bilagor

  25. I anslutning till stadsrevisionens granskning Barn i kriminalitet har arbetsmarknads- och socialförvaltningen mottagit ett nämndinitiativ från Sverigedemokraterna avseende genomlyssning och handlingsplan för nämndens arbete med barn i kriminalitet.

     

    För arbetsmarknads- och socialförvaltningen är arbetet med att motverka kriminalitet bland barn och unga en prioriterad fråga. Förvaltningen välkomnar initiativet och att frågan lyfts. I ärendet beskrivs också delar av förvaltningens arbetsmiljöarbete och var medarbetare kan vända sig om medarbetaren inte vill vända sig till närmaste chef eller överordnad chef, vilket lyfts i initiativärendet.

     

    Förvaltningen anser nämndinitiativet vara besvarat med hänvisning till vad som beskrivs i ärendet.

    Bilagor

  26. Vänsterpartiet har med anledning av stadsrevisionens granskning ”Barn i kriminalitet” inkommit med ett nämndinitiativ med förslag på åtgärder för en ändamålsenlig socialtjänst.

    Förvaltningen har redovisat genomförda och planerade åtgärder i nämndens yttrande till stadsrevisionen. Nämndinitiativet anses vara besvarat med vad som framförs i ärendet.

    Bilagor

  27. I anslutning till stadsrevisionens granskning Barn i kriminalitet har arbetsmarknads- och socialförvaltningen mottagit ett nämndinitiativ från Kerstin Håkansson (V) och Marek Lakatos (V).

    I initiativet föreslås att arbetsmarknads- och socialnämnden uppdrar åt ledande chefer inom förvaltningen att spräcka budgeten för att kunna efterfölja lagen för handläggningstider gällande barnavårdsutredningar. 

    Nämnden har en skyldighet enligt gällande riktlinjer att bedriva verksamheten inom tilldelad ekonomisk ram. Om en del av verksamheten tillåts överskrida sin ram behöver åtgärder vidtas i andra delar för att upprätthålla en budget i balans för nämnden som helhet.

    Som en del av yttrandet till stadsrevisionen har förvaltningen beskrivit vilka åtgärder som har genomförts och planerats utifrån stadsrevisionens rekommendation ”Säkerställ att samtliga barnavårdsutredningar avslutas inom lagstadgad tid”. 

    Om de åtgärder som planerats och genomförts inte får avsedd effekt gällande att säkerställa att alla barnavårdsutredningar färdigställs inom lagstadgad tid kommer förvaltningen se över vilka ytterligare åtgärder som krävs. I det fall förvaltningen bedömer att det finns behov av åtgärder kopplat till budgeten kommer förvaltningen att lyfta det till nämnden.

    Förvaltningen anser initiativet vara besvarat med vad som framförs i ärendet.

    Bilagor

  28. Utifrån stadsrevisionens granskning ”Barn i kriminalitet” lyfter Moderaterna i ett nämndinitiativ frågan om barnavårdsutredningar som tar längre tid än de lagstadgade fyra månaderna. Moderaterna lämnar fem förslag till arbetsmarknads- och socialnämnden. 

    Det är en prioriterad fråga för arbetsmarknads- och socialförvaltningen att säkerställa att barnavårdsutredningar färdigställs inom lagstadgad tid.

    Som en del av yttrandet till stadsrevisionen har förvaltningen beskrivit vilka åtgärder som har genomförts och planerats utifrån stadsrevisionens rekommendation ”Säkerställ att samtliga barnavårdsutredningar avslutas inom lagstadgad tid”.

    Förvaltningen kommer arbeta vidare med frågan inom ordinarie arbetsprocesser såsom intern kontroll, rapportering av ej verkställda beslut och årsanalys, enligt vad som redovisats i yttrandet.

    Förvaltningen anser initiativet vara besvarat med vad som framförs i ärendet.

    Bilagor

  29. I anslutning till stadsrevisionens granskning Barn i kriminalitet har arbetsmarknads- och socialförvaltningen mottagit ett nämndinitiativ från Farishta Sulaiman (M).

     

    I initiativet föreslås arbetsmarknads- och socialnämnden 1) att omedelbart offentliggöra kartläggning av barn som riskerar att dras in i kriminalitet för att säkerställa transparens och korrekt beslutsfattande, 2) att återrapportera till nämnden hur denna information kommer att användas i nämndens strategiska arbete mot kriminalitet bland barn och unga.

     

    Förvaltningen anser nämndinitiativet vara besvarat med hänvisning till vad som beskrivs i ärendet.

    Bilagor

  30. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har fått uppdrag att bereda ett nämndinitiativ från Moderaterna.

     

    Moderaterna föreslår att arbetsmarknads- och socialnämnden beslutar att förvaltningen ska återkomma till nämndssammanträdet den 20 mars 2025 med ett förslag på en överenskommelse om Idéburet offentligt partnerskap (IOP) med IOGT-NTO avseende verksamheten Föräldrar tillsammans 2.0.

     

    Förvaltningen instämmer i att föreningen IOGT-NTO Knutpunkten gör ett viktigt arbete, men bedömer att verksamheten Föräldrar tillsammans 2.0 inte i tillräckligt hög grad uppfyller kraven för en IOP i enlighet med arbetsmarknads- och socialnämndens riktlinjer för stöd och bidrag till idéburen sektor.

     

    Förvaltningen har ett flertal pågående dialoger och samarbeten med föreningar i Malmö som erbjuder olika föräldrakurser och liknande aktiviteter till sina medlemmar. På grund av den stora efterfrågan på samarbete avseende föräldrastöd från olika aktörer inom idéburen sektor undersöker förvaltningen även olika möjligheter för samverkan och finansiell ersättning.

     

    Föreningen beviljades av arbetsmarknads- och socialnämnden tvåårigt organisationsbidrag för 2024 och 2025 med 150 000 kronor årligen. I maj i år redovisas medlen och föreningen har möjlighet att ansöka om bidrag för föräldrastödsverksamhet inför 2026 och 2027. Föreningen har även ansökt om bidrag från kommunstyrelsen och ärendet där är mötesplanerat till april i år.

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen föreslår att nämndinitiativet är besvarat utifrån vad som framförs i ärendet.  

    Bilagor

  31.   31

    Anmälan av delegationsbeslut och beslut fattade av förordnade ledamöter och nämndens ordförande

  32.   32

    Anmälan av inkomna, utgående och upprättade handlingar

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.