Möte 2021-05-27
-
1
Val av protokolljusterare och tid för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Yttrande till Förvaltningsrätten i Malmö
-
4
Yttrande till Förvaltningsrätten i Malmö
-
5
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 punkten LVU
-
6
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 punkten LVU
-
7
Beslut enligt 14 § 2 st 1 punkten LVU om restriktioner i umgänge med vårdnadshavare
-
8
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 a § Föräldrabalken
-
9
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
10
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
11
Nedläggning av faderskapsutredning enligt Föräldrabalken 2 kap 7 § punkt 1
-
12
Nedläggning av faderskapsutredning enligt Föräldrabalken 2 kap 7 § punkt 1
-
13
Nedläggning av faderskapsutredning enligt Föräldrabalken 2 kap 7 § punkt 1
-
14
Nedläggning av faderskapsutredning enligt Föräldrabalken 2 kap 7 § punkt 1
-
15
Åtgärd enligt 9 kap. § 18 alkohollag
-
16
Begäran till Försäkringskassan om ändring av betalningsmottagare för barnbidrag samt att underhållsstödet betalas ut till annan lämplig person 2021-05-27
-
17
Arbetsmarknadsinformation
-
18
Remiss från Socialdepartementet - Remittering av författningsförslag i promemorian Barnets bästa när vård enligt LVU upphör (Ds 2021:7), STK-2021-408
Regeringskansliet har berett Malmö stad möjlighet att yttra sig över författningsförslag i promemorian Barnets bästa när vård enligt LVU upphör.
Förslaget syftar till att stärka principen om barnets bästa och säkerställa trygghet, säkerhet och stabilitet för barn som vårdas enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) och socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Förslaget omfattar fyra områden som förstärker och förtydligar nuvarande lagstiftning vid upphörande av vård enligt LVU.
Principen om barnets bästa stärks i samband med bedömning av om vård enligt LVU ska upphöra.
Socialnämndens skyldighet att överväga överflyttning av vårdnaden enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken tidigareläggs.
Socialnämnden ska följa upp barns situation efter det att vård enligt LVU har upphört.
Socialnämnden får befogenhet att besluta om drogtester för vårdnadshavare och föräldrar till barn som vårdas enligt LVU.
Sammantaget välkomnar Arbetsmarknads och socialförvaltningen förslagen då de stärker barns rätt och tydliggör lagstiftning på området. Innehållet i förslaget innebär en förstärkning av socialtjänstens skyldigheter och handlingsutrymme i förhållande till barnets bästa vilket bedöms kunna bidra till att säkerställa barnets behov av trygghet, säkerhet och stabilitet.
Avseende föreslaget att tidigarelägga bedömning vårdnadsöverflyttning är förvaltningen positiv men ser samtidigt att det finns flera hinder som behöver ses över för att lagens intentioner ska kunna få det genomslag som förväntas.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-05-12 §113
-
316kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
961kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
19
Remiss angående motion av Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) om att sänka boendekostnaderna för försörjningsstödstagare
Arbetsmarknads- och socialnämnden har fått möjlighet att yttra sig över en motion av Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) om att sänka boendekostnaderna för försörjningsstödtagarna.
Motionärerna yrkar att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt MKB att revidera sina riktlinjer angående hur många personer som får bo i varje lägenhet, med inriktningen att gränsen för antalet personer som får bo i varje lägenhet höjs, i syfte att sänka boendekostnaderna för personer som mottar försörjningsstöd.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen redogör i ärendet för aktuella förhållanden kopplade till yrkandet.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-05-12 §114
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
-
20
Uppföljning - Ärende väckt av Sverigedemokraterna - Nämndsinitiativangående utveckling av Malmö stads hemlöshetskartläggning
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen föreslår efter utredning att arbetsmarknads- och socialnämnden beslutar att förvaltningen vid kommande hemlöshetskartläggningar fullt ut ska använda Socialstyrelsens nuvarande definition av hemlöshet från år 2011.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-05-12 §115
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har mottagit nämndinitiativ med anledning av krisen i Malmös besöksnäring. I nämndinitiativet föreslås att arbetsmarknads- och socialnämnden bemyndigas att efterskänka 2021 års avgifter gällande tillsyn enligt alkohollagen och lagen om tobak och liknande produkter.
Arbetsmarknads- och socialnämnden beslutade 2021-01-28 att godkänna yttrande avseende nämndinitiativ om stödpaket för Malmös företag med anledning av rådande pandemi (Dnr ASN-2020-16006). I likhet med tidigare yttrande vill förvaltningen framhålla att ett eventuellt efterskänkande av 2021 års avgifter för tillsyn enligt alkohollagen och lagen om tobak och liknande produkter fordrar att kommunfullmäktige ger arbetsmarknads- och socialnämnden kostnadstäckning för tillsynsarbetet på annat sätt.
Nämndinitiativet tar upp de restriktioner som riktas mot serveringsställen och den stora påverkan detta har för restaurangbranschen och besöksnäringen i stort men går inte närmare in på försäljning av tobak och liknande produkter.
Tobaksförsäljning är inte lika intimt förknippad med besöksnäringen och förvaltningen har inga uppgifter om minskad tobaksförsäljning till följd av rådande pandemi. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ser därför inte samma tydliga skäl att efterskänka tillsynsavgifter avseende försäljning av tobak och liknande produkter.
Då det är kommunfullmäktige som fastställt nu gällande tillsynsavgifter får också kommunfullmäktige anses ha möjlighet att själva besluta att avgifterna ska efterskänkas, eller uppdra åt nämnden att så ska ske. Enligt arbetsmarknads- och socialförvaltningen vore detta att föredra av effektivitetsskäl och tydlighet i kommunfullmäktiges intentioner.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-05-12 §116
-
290kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
245kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialnämnden har mottagit remiss angående nämndinitiativ angående förbättrade villkor för Malmös besöksnäring. I nämndinitiativet föreslås att arbetsmarknads- och socialnämnden bemyndigas att avskaffa avgifterna för anmälan och godkännande av serveringslokal vid catering till slutna sällskap i lokaler som ej är avsedda för allmänheten i avgifter för serveringstillstånd.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningens bedömning är att avgifterna är skäliga. De ekonomiska konsekvenserna av en eventuell avgiftsbefrielse för anmälan och godkännande av serveringslokal vid catering till slutna sällskap i lokaler som ej är avsedda för allmänheten, bedöms vara små i nuläget. Avgiftens nivå är, likt övriga ansöknings- och anmälningsavgifter som tas ut enligt alkohollagen, kostnadsmässigt beräknad utifrån att handläggning av ärendet sker under kontorstid.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen anser att ett eventuellt beslut om avgiftsbefrielse bör vara tidsbegränsat.
Då det är kommunfullmäktige som fastställt nu gällande avgifter får också kommunfullmäktige anses ha möjlighet att själva besluta att avgifterna ska avskaffas eller uppdra åt nämnden att så ska ske. Enligt arbetsmarknads- och socialförvaltningen vore detta att föredra av effektivitetsskäl och tydlighet i kommunfullmäktiges intentioner.Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen genomför regelbundet inventeringar i syfte att identifiera områden där avtal saknas och upphandlingar behöver genomföras.
Förvaltningen har identifierat ett behov av upphandling inom avtalsområdena skyddade boenden samt stödboende barn och unga 16–20 år.
I enlighet med arbetsmarknads- och socialnämndens delegationsordning ska beslut om att inleda upphandling där värdet överstiger 25 miljoner kronor godkännas av nämnden.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-05-12 §117
-
186kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Aktuell rapport utgör uppföljning av den samhällsvård för barn och unga som arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad bedrivit under 2020.
Uppföljningen avser samtliga barn och unga som blivit eller varit placerade i familjehem eller på institution under året med särskild fokus på deras hälsa och skolgång.
Uppföljningarna är en del i förvaltningens systematiska kvalitetsarbete och syftar till att ge ett underlag för metod- och kvalitetsutveckling inom familjehemsvården.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-05-12 §118
-
401kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
719kb Ladda ner dokument
-
-
I januari månad 2021 beslutade arbetsmarknads- och socialnämnden om en internkontrollplan för 2021. Planen innehåller årets direktåtgärder och granskningar.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har följt upp planen för perioden januari till april 2021 och sammanställt resultatet av de direktåtgärder och granskningar som var planerade att genomföras under perioden.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-05-12 §119
-
130kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
322kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialnämnden ska, enligt 16 kap. 6 h § SoL, till kommunfullmäktige lämna en statistikrapport över hur många av nämndens gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § SoL som inte har verkställts inom tre månader från dagen för respektive beslut samt över hur många gynnande beslut enligt 4 kap 1 § SoL som inte har verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten avbröts.
Arbetsmarknads- och socialnämnden ska, enligt 16 kap. 6 f § SoL, till revisionen rapportera alla gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § SoL som inte har verkställts inom tre månader från dagen för beslutet. Vidare ska nämnden rapportera alla gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § SoL som inte har verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten avbröts. Nämnden ska även, enligt 16 kap. 6 g § SoL, till revisionen anmäla när nämnden har verkställt ett gynnande beslut som enligt 6 f § har rapporterats som ej verkställt.
Föreliggande rapporter avser första kvartalet 2021. Nitton gynnande beslut enligt 4 kap 1 § SoL har inte verkställts inom tre månader. Majoriteten avser öppenvård och den främsta orsaken är kö till utförare. Nitton beslut som har rapporterats som ej verkställda inom tre månader, har under perioden verkställts eller avslutats utan att verkställas. Vad gäller gynnande beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader från dagen då verkställigheten avbröts, finns det inget att rapportera.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-05-12 §120
-
364kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Ekonomisk prognos är årets första uppföljningsrapport till kommunstyrelsen som i sin tur lämnar en sammanställd rapport för staden till kommunfullmäktige. Rapporten syftar till att ge kommunstyrelsen och kommunfullmäktige en bild av den ekonomiska utvecklingen i Malmö stad och prognostiserat ekonomiskt utfall för året.
Helårsprognosen för arbetsmarknads- och socialnämnden beräknas uppgå till –120 miljoner kronor, vilket är ca 3,4 % av nämndens totala budget.
Den största avvikelsen, nästan -133 miljoner kronor hänförs till verksamhetsområde Ekonomiskt bistånd och arbetsmarknad och består av underskott på utbetalt ekonomiskt bistånd och av underskott avseende arbetsmarknadsanställningar. Förutom detta prognostiseras ett mindre underskott på verksamhetsområde Boende, tillsyn och service samt ett överskott på Stab och förvaltningsövergripande kostnader. Verksamhetsområde Individ och familj räknar med ett nollresultat vid årets slut.
För ramen statsbidrag flyktingar prognostiseras ingen budgetavvikelse på helåret. -
28
Revidering av riktlinjer för arbetsmarknads- och socialnämndens stöd och bidrag till idéburen sektor
Arbetsmarknads- och socialnämnden beviljar årligen ekonomiskt stöd och bidrag till idéburna organisationer i form av medfinansiering till externfinansierade projekt inom arbetsmarknadsområdet, organisationsbidrag inom det sociala området samt idéburet offentligt partnerskap (IOP). Nämnden fördelar även medel som tillfälligt stöd samt när ansökningar om bidrag översänds från andra nämnder.
Kommunfullmäktige beslutade om Malmö stads övergripande Regler och riktlinjer för Malmö stads stöd till idéburen sektor i april år 2019 (STK-2018-74). Arbetsmarknads- och socialnämnden har beslutat om nämndspecifika riktlinjer för organisationsbidrag till idéburna organisationer inom det sociala området (ASN-2019-9160).
Förvaltningen ser ett behov av att upprätta riktlinjer för nämndens samtliga stödformer till idéburen sektor för att ytterligare säkerställa att organisationer som mottar medel från nämnden ska uppfylla Malmö stads regler och riktlinjer för stöd till idéburen sektor (STK-2018-74). Riktlinjerna ska även bidra till transparens och likvärdigt bemötande gentemot organisationer som söker stöd eller bidrag från nämnden. I föreliggande ärende föreslår förvaltningen en revidering av nämndens riktlinjer för bidrag inom det sociala området för att dessa även ska omfatta nämndens andra stödformer till idéburen sektor.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-05-12 §121
-
359kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
731kb Ladda ner dokument
-
440kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
-
29
Inrättande av förvaltningsövergripande myndighetsutskott 2021 samt val av ledamöter till myndighetsutskottet
Enligt arbetsmarknads- och socialnämndens reglemente ska myndighetsutskotten behandla vissa ärenden som innebär myndighetsutövning mot enskild. Reglementet ger nämnden möjlighet att vid behov inrätta flera utskott. Enligt reglementet ska utskotten bestå av tre ledamöter och tre ersättare och nämnden ska utse en ordförande och en vice ordförande. Ett utskott är enligt nämndens reglemente beslutsfört med tre ledamöter närvarande.
Vid nämndens sammanträde den 24 april 2018 (§178), vid nämndens sammanträde den 26 april 2019 (§135), vid nämndens sammanträde den 26 mars 2020 (§84), vid nämndens sammanträde den 25 maj 2020 (§158) samt vid nämndens sammanträde den 19 november 2020 (§342) inrättades ett förvaltningsövergripande myndighetsutskott. Det förvaltningsövergripande myndighetsutskottet har under en bestämd period under somrarna 2018–2020 behandlat ärenden från ordinarie myndighetsutskott. Nämnden har i särskilda beslut utsett ledamöter och ersättare till att ingå i utskottet samt att nämnden har valt en ordförande och vice ordförande för perioden.
Utifrån den rådande samhällssituationen med spridning av covid-19 föreslås arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande ges möjlighet att utse ledamöter och ersättare till nämndens förvaltningsövergripande myndighetsutskott för att säkerställa att utskottet är beslutsföra och kan fortsätta sitt uppdrag i enlighet med nämndens reglemente.
För att säkerställa att det förvaltningsövergripande myndighetsutskottet alltid är beslutsfört föreslås ordförande i nämnden få möjlighet att utse ledamöter och ersättare till det förvaltningsövergripande myndighetsutskottet. Ledamöter och ersättare ska ersättas av företrädare från samma parti eller i enlighet med valteknisk samverkan. Beslutet föreslås gälla under perioden 26 juni 2021 till den 15 augusti. Beslutet är en säkerhetsåtgärd under situationen med spridning av covid-19 för att garantera att det förvaltningsövergripande myndighetsutskottet alltid är beslutsfört.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-05-12 §122
Följande förslag har inkommit.
-
175kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
30
Förordnande av tjänstepersoner att fatta beslut i ärenden där socialnämndens beslut inte kan avvaktas enligt 43 § punkt 2 LVU
Socialnämnden har i vissa fall möjlighet att begära handräckning från polismyndigheten för att genomföra beslut. De situationer då nämnden kan begära polishandräckning är angivna i 43 § LVU. 43 § LVU är uppdelad i tre punkter och detta ärende gäller endast punkt 2. Ett förordnande innebär att en myndighet ger en tjänsteperson befogenhet som annars ligger på myndigheten och är inte att förväxla med delegation.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-05-12 §123
-
166kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
31
Anmälan av inkomna, utgående och upprättade handlingar
-
32
Anmälan av delegationsbeslut och beslut fattade av förordnade ledamöter och nämndens ordförande
-
34
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 st 1 punkten LVU