Möte 2020-09-23
-
1
Val av protokolljusterare och tid för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 2 stycket punkt 1 LVU
-
4
Yttrande till Förvaltningsrätten i Malmö i målnr. 11317-20
-
5
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 2 stycket punkt 1 LVU
-
6
Yttrande till Förvaltningsrätten i Malmö
-
7
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 2 stycket punkt 1 LVU
-
8
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8 a § föräldrabalken
-
9
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8 a § föräldrabalken
-
10
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken
-
11
Beslut om nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 föräldrabalken
-
12
Beslut om nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 föräldrabalken
-
13
Beslut om nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 föräldrabalken
-
14
Beslut om nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 föräldrabalken
-
15
Beslut om nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 föräldrabalken
-
16
Beslut om nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 föräldrabalken
-
17
Begäran till Försäkringskassan om ändring av betalningsmottagare för barnbidrag samt att underhållsstödet betalas ut till annan lämplig person 2020-09-23
-
18
Remiss angående Stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddatboende – förslag till bestämmelser rörande bl.a. omedelbarplacering, sekretess och skolgång (Ds 2020:16)
Arbetsmarknads- och socialnämnden har beretts möjlighet att yttra sig över promemorian Stärkt barnperspektiv för barn i skyddat boende – förslag till bestämmelser rörande bland annat omedelbar placering, sekretess och skolgång. Utredningen är en komplettering till betänkandet Ett fönster av möjligheter – stärkt barnperspektiv för barn i skyddat boende (SOU 2017:112).
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen bedömer att förslaget att införa en ny bestämmelse i LVU om omedelbar placering i skyddat boende förstärker barns rätt till eget stöd och skydd, men att förslaget också kan medföra nya problem.
Förvaltningen saknar en analys av hur själva handläggningsprocessen kan påverka den våldsutsatta och barnen och befarar att färre barn får hjälp.
Förslaget innebär en betydande utökning av socialtjänstens administration och förvaltningen menar att det kan krävs betydande resursförstärkning för att kunna efterleva de ändringar som föreslås.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 195.
-
149kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
763kb Ladda ner dokument
-
-
19
Remiss angående Remiss från Arbetsmarknadsdepartementet -Ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen (SOU 2020:37)STK-2020-1059
Stadskontoret har berett arbetsmarknads- och socialnämnden tillfälle att yttra sig angående remiss från Arbetsmarknadsdepartementet - Ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen (SOU 2020:37).
Utredningen presenterar ett förslag till ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsäkringen. Utredningen föreslår att arbetslöshetsersättningen ska baseras på inkomst och inte på arbetad tid som idag. Genom förslaget blir det lättare att kvalificera sig för försäkringen, men hur länge en arbetslös kan få ersättning varierar utifrån den sökandes tidigare förankring på arbetsmarknaden. Ersättningens storlek ska enligt förslaget baseras på tidigare inkomst, tid som medlem i en arbetslöshetskassa och tid i arbetslöshet. Utredningen föreslår också att arbetslöshetsersättningen ska trappas ner efterhand.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till utredningens förslag, men vill särskilt lyfta fram att många arbetssökande genom förslagets utformning och föreslagna ersättningsnivåer riskerar att inte klara sin och sin familjs försörjning genom inkomster från arbetslöshetsförsäkringen.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 196.
-
148kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har berett Arbetsmarknads- och socialnämnden tillfälle att yttra sig angående remiss från Arbetsmarknadsdepartementet – Kommuners medverkan i den statliga arbetsmarknadspolitiken och betänkandet Kommuner som utförare av tjänster åt Arbetsförmedlingen – en analys av de rättsliga förutsättningarna (SOU 2020:41).
Utredningen har analyserat och bedömt om det är tillåtet för kommuner att leverera arbetsmarknadspolitiska insatser på uppdrag av och med ersättning från Arbetsförmedlingen inom nuvarande regelverk, samt om det är tillåtet att kommuner tillhandahåller arbetsmarknadspolitiska insatser under en avgränsad tid om tillhandahållandet annars är otillräckligt. Utredningen har även utrett och lämnat förslag för att tydliggöra kommunernas befogenheter och för att uppnå likvärdiga förutsättningar mellan kommuner och andra fristående aktörer. Utredningen har också bedömt konsekvenser av kommuners medverkan i arbetsmarknadspolitiken samt av utredningens förslag.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ställer sig positiv till utredningens slutsatser och förslag. Det är viktigt att klargöra att utredningen inte fokuserar på den form av samverkan som bedrivs mellan Malmö stad och Arbetsförmedlingen idag. Förvaltningen vill särskilt lyfta fram att oavsett om de statliga arbetsmarknadspolitiska insatserna bedrivs av privata eller offentliga aktörer så behöver de öka i omfattning för att fler arbetslösa Malmöbor ska få stöd i sitt arbetssökande.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 197.
-
21
Remiss från Justitiedepartementet - Slopad straffrabatt för unga myndiga vid allvarlig brottslighet.
Justitiedepartementets utkast till lagrådsremiss om slopad straffrabatt för unga myndiga vid allvarlig brottslighet avser förändringar för gruppen unga myndiga lagöverträdare mellan 18-20 år- Förslagen utgår från betänkandet Slopad straffrabatt för unga myndiga (2018:85), men med vissa förändringar. Unga mellan 18-20 år som döms till ett brott med ett straffvärde som motsvarar ett års fängelse eller mer ska inte ges någon straffreduktion. Ungdomsreduktionen föreslås vara kvar för mindre allvarliga brott. För unga i denna åldersgrupp ska det inte krävas särskilda skäl för att kunna välja påföljden fängelse om den i övrigt motsvarar brottets allvarlighetsgrad. De särskilda ungdomspåföljderna ska vara förbehållna unga lagöverträdare mellan 15-17 år, men de kan användas för unga mellan 18-20 år, som inte har fyllt 18 år vid tidpunkten för brottet, om det finns särskilda skäl för det. Bestämmelsen om att vissa brott inte omfattas av preskription föreslås också gälla brott begångna av en ung myndig person mellan 18-20 år. Förvaltningen instämmer huvudsakligen i lagrådsremissens förslag. Det är konsekvent att den slopade straffrabatten avgränsas till allvarligare brott. Alltför repressiva åtgärder riskerar att ha motsatt effekt och gruppen unga myndiga mellan 18-20 år betraktas i andra sammanhang fortsatt som mer skyddsvärda än de som har fyllt 21 år.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 200.
-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
753kb Ladda ner dokument
-
-
22
Förslag till mötes- och resepolicy med tillhörande riktlinjer, förslag till klimatväxlingsmodell och förslag avseende förmåncykel STK-2020-790
Arbetsmarknads- och socialnämnden har mottagit remiss från kommunstyrelsen gällande förslag till mötes- och resepolicy med tillhörande riktlinjer, förslag till klimatväxlingsmodell och förslag avseende förmånscykel.
Förvaltningen ser positivt på förslag till mötes- och resepolicy och dess ansats, samt förslag till klimatväxlingsmodell som en del i att klara Malmö stads klimatmål och som ett verktyg för att efterleva policyn.
Förvaltningen anser att policyn kan förtydligas och preciseras ytterligare för att underlätta för Malmö stads medarbetare, exempelvis gällande i vilka sammanhang resor ska ersättas av digitala möten. Förvaltningen är positiv till att vidare undersöka alternativen för att tillhandahålla förmånscyklar men anser att den administrativa kostnaden behöver förtydligas.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 193.
-
149kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialnämnden har mottagit Miljöprogram 2021-2030 och har möjlighet att inkomma med synpunkter.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ser positivt på framtagandet av Miljöprogram 2021-2030 och dess ansats och ambitioner men anser att det krävs förtydliganden kring målen samt genomförandet av programmet.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 194.
-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
-
I arbetsmarknads- och socialnämndens reglemente anges att nämnden ytterst ansvarar för att behovet av lokaler är tillgodosett inom nämndens verksamhetsområde. Nämnden ska årligen till kommunstyrelsen inkomma med en bedömning av sina behov av lokaler både på kort och långt sikt.
Arbetsmarknads- och socialnämnden gör bedömningen att befolkningsutvecklingen kommer att innebära fortsatt större behov av lokaler för nämndens verksamhet. Det finns faktorer i omvärlden som kommer att påverka arbetssätt och utformning av lokaler framöver, till exempel bostadsbrist, digitalisering, översyn av socialtjänstlagen och ökad samlokaliseringArbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 191.
-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Måns Berger (MP) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige i Malmö där det föreslås att kommunfullmäktige ska ge samtliga nämnder i uppdrag att genomföra en hållbarhetsanalys inför samtliga nämndsbeslut. Motionären föreslår vidare att kommunstyrelsen ska få i uppdrag att stödja övriga nämnder i framtagandet av en modell för hållbarhetsanalyser.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen anser att det är viktigt att göra konsekvensanalyser utifrån olika hållbarhetsperspektiv för att fatta välgrundade beslut. Förvaltningen bedömer dock att motionens förslag att genomföra hållbarhetsanalyser inför samtliga nämndbeslut riskerar att leda till en omotiverad stor administration i förhållande till ökad kvalitet i beslutsunderlag.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningens bedömning är därmed att motionen bör avslås.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 198.
-
228kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
26
Arbetsmarknadsinformation
-
Arbetsmarknads- och socialnämndens delårsrapport 2020 innehåller uppföljning av mål, verksamhet och ekonomi.
Arbetsmarknads- och socialnämndens budget är uppdelad i fyra kommunbidragsramar. I juli 2020 beslutade kommunfullmäktige om en utökning av ramarna med 395 miljoner kronor. Det sammanlagda resultatet för de fyra ramarna uppgår till -34,6 miljoner kronor för perioden januari till augusti 2020. Prognosen för helåret 2020 för alla fyra ramarna är -19 miljoner kronor. Ekonomiska effekter av beslutad handlingsplan är inkluderade i helårsprognosen.-
205kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetprocessen inför år 2021 inleds med att alla nämnder tar fram en budgetskrivelse för budgetåret 2021 med plan för år 2022–2023. I budgetskrivelsen beskrivs förändringar i omvärlden som påverkar nämnden, utmaningar där staden skulle vinna på att stärka det gemensamma arbetet, förändringar och utveckling av nämndens verksamhet samt en begäran om investeringsram. Budgetskrivelsen används som underlag när kommunstyrelsen bereder Malmö stads budget innan den beslutas av kommunfullmäktige.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 188.
-
142kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
663kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige antar varje år, som en del av budgeten, riktlinjer för ekonomi.
Dessa riktlinjer reglerar hur Malmö stads ekonomiska styrning ska fungera för att skapa en god ekonomisk hushållning. I kommunfullmäktiges riktlinjer beskrivs även att nämnder och bolag ska upprätta egna riktlinjer för ekonomisk styrning i syfte att bedriva en välfungerande och effektiv verksamhet.
Förvaltningen har, i samverkan med stadskontoret, upprättat förslag till riktlinjer för arbetsmarknads- och socialnämnden.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 189.
-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
-
I januari antog arbetsmarknads- och socialnämnden en internkontrollplan för 2020. Planen innehåller årets granskningar och direktåtgärder.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har följt upp planen för perioden maj till augusti 2020 och sammanställt resultatet av de direktåtgärder och granskningar som är planerade att genomföras under perioden.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 190.
-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige fattade den 3 juli 2020 beslut om en utökning av två av nämndens budgetramar. Förstärkningen gäller under innevarande budgetår, 2020.
Dels en utökning av arbetsmarknads- och socialnämndens ram med totalt 145 miljoner kronor och dels en utökning av ramen för ekonomiskt bistånd med totalt 250 miljoner kronor.
Samtidigt uppmanade kommunfullmäktige nämnden att fortsätta det pågående arbetet med att identifiera och vidta möjliga åtgärder för att minska underskotten.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 192.
-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Ett initiativ (EF20190151) inom ramen för det så kallade Malmöinitiativet har inkommit till arbetsmarknads- och socialnämnden.
Malmö stad bör enligt initiativet sätta upp ett långtidshärbärge för utsatta EU-medborgare där en kan sova och duscha varmt.Kommunens ansvar för utsatta EU-medborgare är begränsat till akuta situationer. Kommunen gör redan insatser för målgruppen. Inrättandet av ett långtidshärbärge ligger utanför kommunens skyldigheter.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 199.
-
143kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
956kb Ladda ner dokument
-
-
Den ideella föreningen Hassela Solidaritet har skickat in en ansökan till arbetsmarknads- och socialförvaltningen för projektet Hassela Movement 2.0. Ansökan avser 970 791 kronor för 2020. Föreningen uttrycker även i ansökan en önskan om att få fortsätta projektet under 2021 för att kunna erbjuda unga arbetslösa Malmöbor en mer kontinuerlig insats.
Kommunfullmäktige har beslutat den 3 juli 2020 att under 2020 tillföra arbetsmarknads- och socialnämnden 100 miljoner extra för att stärka arbete med att få fler Malmöbor i arbete under 2020 (STK-2020-92).-
220kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
277kb Ladda ner dokument
-
-
Boost by FC Rosengård har ansökt hos kommunstyrelsen om extra verksamhetsbidrag för 2020-2021. Ansökan avser 2 500 000 kronor för 2020 och 4 720 000 för 2021. Kommunstyrelsen beslutade den 19 augusti 2020 att hänskjuta ansökan till arbetsmarknads- och socialnämnden mot bakgrund av att arbetsmarknads- och socialnämnden, med anledning av coronapandemin, tillförts 100 miljoner kronor extra i syfte att stärka arbetet med att få fler Malmöbor i arbete (STK-2020-941).
-
392kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
986kb Ladda ner dokument
-
796kb Ladda ner dokument
-
297kb Ladda ner dokument
-
-
35
Information om nämndens hantering av beslut från IVO gällande tillsyn av stödboende för barn och unga i åldern 16-20
Ärendet är en information avseende förvaltningens arbete efter beslut från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) gällande tillsyn av stödboende för barn och unga i åldern 16-20 år. En granskning av förvaltningens användande av privata vårdgivare för boende med stöd har lett till att IVO har genomfört en tillsyn under 2019.
IVO:s tillsyn har klargjort att barn och unga mellan 16–20 år som har behov av eget boende med individanpassat stöd ska få detta tillgodosett genom placeringsformen stödboende enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL. Boendeformen boende med stöd är inte lämplig för personer som är under 21 år.
Ett förvaltningsövergripande arbete har inletts för att säkerställa att alla barn och ungdomar i målgruppen är placerade i placeringsform motsvarande vårdbehovet. Förvaltningen har genomfört en kartläggning och analys av behoven hos unga personer mellan 16–20 år som är placerade i heldygnsvård i olika former av boenden och stödboende. Kartläggningen har avgränsats till boende med stöd och stödboende utifrån att IVO:s tillsyn och beslut avser dessa placeringsformer.
Kartläggningen har identifierat behov av åtgärder, bland annat att ta fram rutiner avseende bedömning och handläggning av behov av eget boende och individanpassat stöd för barn och unga i åldern 16-20 år.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2020-09-10 § 184.
-
149kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
885kb Ladda ner dokument
-
-
36
Anmälan av inkomna, utgående och upprättade handlingar
-
37
Anmälan av delegationsbeslut och beslut fattade av förordnade ledamöter och nämndens ordförande