Möte 2021-03-25
-
1
Val av protokolljusterare och tid för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 punkten LVU
-
4
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 punkten LVU
-
5
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 punkten LVU
-
6
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 punkten LVU
-
7
Beslut om hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 2 punkten LVU
-
8
Beslut om hemlighållande av vistelseort enligt 14 § 2 punkten LVU
-
9
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8 a § Föräldrabalken
-
10
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8 Föräldrabalken
-
11
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8 § Föräldrabalken
-
12
Beslut gällande ifrågasatt faderskap 2 kap. 9 § föräldrabalken
-
13
Nedläggning av faderskapsutredning enligt Föräldrabalken 2 kap. 7 § punkt 1
-
14
Nedläggning av faderskapsutredning enligt Föräldrabalken 2 kap. 7 § punkt 1
-
15
Nedläggning av faderskapsutredning enligt Föräldrabalken 2 kap. 7 § punkt 1
-
16
Nedläggning av faderskapsutredning enligt Föräldrabalken 2 kap. 7 § punkt 4
-
17
Nedläggning av faderskapsutredning enligt Föräldrabalken 2 kap. 7 § punkt 4
-
18
Begäran till Försäkringskassan om ändring av betalningsmottagare för barnbidrag samt att underhållsstödet betalas ut till annan lämplig person 2021-03-25
-
19
Åtgärd enligt 9 kap. 18 § alkohollag
-
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har genom tillståndsenheten ansvar för tillståndsgivning och tillsyn av servering av alkoholdrycker enligt alkohollagen och för tillståndsgivning och tillsyn enligt lagen om tobak och liknande produkter.
Kommunen ska enligt 9 kap. 2 § alkohollagen upprätta en tillsynsplan som ska inges till länsstyrelsen. Tillståndsenheten har upprättat ett förslag till tillsynsplan för 2021.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-03-11 § 52
-
21
Arbetsmarknadsinformation
-
Kommunfullmäktige beslutade i december 2020 att ge arbetsmarknads- och socialnämnden i uppdrag att teckna överenskommelser om totalt 1 500 arbetsmarknadsanställningar med övriga nämnder, utom valnämnd och överförmyndarnämnd (KF 2020-12-22, § 291, STK-2020-1509).
Överenskommelserna syftar till att fastställa det gemensamma åtagandet och fördelningen av platser för respektive nämnd. Syftet är också att tydliggöra övergripande ansvarsfördelning och de ekonomiska konsekvenser som kan bli aktuella om platser för anställningar inte realiseras.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningens förslag till överenskommelse framgår av bilaga 1. För att överenskommelserna snabbt ska komma på plats föreslås att förvaltningen får i uppdrag att teckna dessa med var och en av de nämnder som ska ta emot platser. -
Kommunfullmäktige gavs i Malmö stads budget i uppdrag att med berörda nämnder genomföra en Jobbpakt med Malmöborna (Budget 2018 med plan för åren 2019–2023, STK-2017-192).
I kommunstyrelsens budget för 2021 finns avsatt medel för insatser kopplade till Jobbpakten och som bidrar till kompetensförsörjningen i Malmö men som inte ryms inom befintliga anslag (Malmö stads Budget 2021 med plan för åren 2022–2023, STK-2020-1251).
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen föreslår att arbetsmarknads- och socialnämnden ansöker om medel från Jobbpakten 2021 för att genomföra insatser som bidrar till att realisera intentioner och samtidigt påverka måluppfyllelsen av kommunfullmäktiges mål:
Malmö stad ska verka för att en större andel ungdomar ska arbeta eller studera,
Malmö stad ska verka för att en större andel Malmöbor är självförsörjande.
Arbetsmarknads- och socialnämnden föreslås besluta att ansöka om 9 000 000 kr från kommunstyrelsen för planerade insatser för 2021 i enlighet med Jobbpaktens intentioner och utifrån den kommunövergripande målsättningen om en utökning med 1000 arbetsmarknadsanställningar för 2021 (STK-2020-1509).
Ansökta medel avser kostnader som uppstår utifrån nämndens verksamhet för att kunna genomföra de föreslagna insatserna.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har samordnat sig med gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i ärendet.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
-
24
Remiss från Finansdepartementet - Jämlikhetskommissionens betänkande En gemensam angelägenhet, SOU 2020:46
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har mottagit den statliga offentliga utredningen En gemensam angelägenhet på remiss. Utredningen utgör jämlikhetskommissionens betänkande och beskriver hur ojämlikhet uppstår och fungerar samt dess konsekvenser samt presenterar överväganden och förslag för ett mer jämlikt Sverige.
Jämlikhetskommissionens betänkande spänner över en rad politikområden. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen anser sammantaget att de förslag i utredningen som har beröring till förvaltningens verksamhetsområden är relevanta och tydligt kopplade till förvaltningens utmaningar. Förvaltningen ställer sig positiv till huvuddelen av utredningens förslag inom politikområdena arbetsliv, mottagande och integration, bostäder och grannskap, konsumentpolitik, transfereringar barn och familj samt arbetsrelaterade trygghetssystem.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-03-11 § 68
-
717kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
25
Remiss från Finansdepartementet - Bygg och bo till lägre kostnad - förslag för bättre konkurrens i bostadsbyggandet , SOU 2020:75
Malmö stad har mottagit slutbetänkandet Bygg och bo till lägre kostnad – förslag för bättre konkurrens i bostadsbyggandet (SOU:75) från Finansdepartementet. Arbetsmarknads- och socialnämnden har av kommunstyrelsen ombetts avge yttrande kring betänkandet.
Utredningens syfte är att gynna en utveckling där lägre produktionskostnader återspeglas i boendekostnaderna och där företag med sådana affärsmodeller ges bättre förutsättningar att verka. Utredningens arbete berör offentlig upphandling av bostadsbyggande, kommuners agerande i olika roller i bostadsbyggandet samt hur hyresnivåer kan regleras på förhand.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ställer sig positiv till utredningens ambitioner och välkomnar beskrivningar av modeller och verktyg för att minska den akuta och långsiktiga bostadsbristen. Förvaltningen anser vidare att utredningen inte i tillräcklig utsträckning beskriver de samhällsekonomiska konsekvenser utredningens förslag kan medföra.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-03-11 § 69
Bilagor
-
26
Följebrev - Remiss från Finansdepartementet - Ökat skydd och stärkt reglering på den omreglerade spelmarknaden, (SOU 2020:77)
Stadskontoret har tillskrivit Arbetsmarknads- och socialnämnden att yttra sig angående
Remiss från Finansdepartementet - Ökat skydd och stärkt reglering på den omreglerade spelmarknaden.
Arbetsmarknads- och socialnämnden yttrar sig gällande avsnitt 3 som innehåller förslag på åtgärder för att minska skadeverkningarna av spel.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen är kritisk till utredningens förslag att utarbeta en modell för riskklassificering av olika spelformer. Spellagens bestämmelser bör gälla alla spel oavsett risk och därmed fyller en riskklassificering ingen funktion.
Förvaltningen instämmer i övriga förslag som handlar om ytterligare begränsningar av marknadsföring av spel om pengar samt införandet av en förlustgränsen vid spel på statliga värdeautomater.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-03-11 § 70
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
-
Konsultbolag KPMG har på uppdrag av stadsrevisionen granskat hur olika förvaltningar i Malmö stad hanterar statsbidrag från Migrationsverket för att säkerställa att det finns en ändamålsenlig hantering av bidraget.
Utifrån genomförd granskning är den sammanfattande bedömningen att vissa förvaltningar, bland annat arbetsmarknad- och socialnämnden, inte i tillräcklig omfattning säkerställer att det finns en ändamålsenlig hantering av statsbidrag från Migrationsverket.
I det första yttrandet ska arbetsmarknads- och socialnämnden ge ett sammanfattande yttrande utifrån granskningens slutsats och den bedömning som redovisas i granskningen. Nämnden ska även redovisa vilka åtgärder som planeras att genomföras, dess förväntade effekt och när de senast ska vara genomförda. Redovisningen ska göras separat för varje punkt.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-03-11 § 71
-
128kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har under 2020 granskat arbetsmarknads- och socialförvaltningens arbete med barn som far illa eller riskerar att fara illa. Granskningen har resulterat i ett antal rekommendationer kring bland annat att säkerställa att förvaltningens kärnprocesser och styrdokument ger ett ändamålsenligt stöd, att arbetet med barnavårdsutredningar och uppföljning av insatser sker med tillräckligt hög kvalitet, och att arbetet med jourhemsplaceringar förbättras.
Vidare bör en tillräcklig verksamhetsuppföljning och enhetlig avvikelserapportering säkerställas. Förvaltningen välkomnar revisionens synpunkter som till största del redan ingår i pågående förbättringsarbeten.
I ärendet redogörs för planerade och pågående åtgärder, tidplan, förväntade effekter samt vem eller vilka som är ansvariga.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-03-11 § 72
-
718kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
688kb Ladda ner dokument
-
616kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Att arbeta med kvalitetsarbetet på ett systematiskt sätt är att arbeta förebyggande och gör det möjligt att styra och leda verksamheten så att rätt sak görs vid rätt tillfälle och på rätt sätt. I det systematiska förbättringsarbetet ska det ges förutsättningar för medarbetarna att vara delaktiga då deras kunskap och erfarenheter ger värdefull information i arbetet med att säkra kvaliteten och vidareutveckla arbetet ur ett systemperspektiv. På så sätt blir verksamheten en lärande och trygg organisation.
Att arbeta med systematiskt kvalitetsarbete i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete betyder att kvaliteten i verksamheten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Den som bedriver verksamheten ska med stöd av ledningssystemet planera, leda, kontrollera, följa upp, utvärdera och förbättra verksamheten. Processer och rutiner är ledningssystemets grundläggande delar och de ska stödja verksamheten att uppfylla de krav och mål som gäller enligt lagar och andra föreskrifter.
Genom systematiskt förbättringsarbete ska processer och rutiner även användas för att utveckla verksamheten. I förbättringsarbetet betonas förebyggande åtgärder såsom riskanalyser för att kunna förhindra att missförhållanden och andra avvikelser inträffar. Även egenkontroller betonas för att undersöka verksamhetens resultat och kontrollera kvaliteten. Därutöver ska inkomna rapporter, klagomål och synpunkter tas emot, utredas, sammanställas och analyseras för att säkerställa kvaliteten.
Den som bedriver verksamhet som omfattas av socialtjänstlagen, lag om vård av missbrukare i vissa fall eller lag med särskilda bestämmelser om vård av unga bör varje år upprätta en sammanhållen kvalitetsberättelse. Arbetsmarknads- och socialförvaltningens kvalitetsberättelse redovisas i huvudsak på en övergripande nivå.
Kvalitetsberättelsen följer upp hur det systematiska kvalitetsarbetet bedrivits under året samt hur processerna i ledningssystemet för systematiskt kvalitetsarbete gett stöd till verksamheten. Den samlade bilden ger underlag till vilka förbättringsområden som bör prioriteras inför kommande år. Allt i syfte att öka verksamhetens kvalitet och nytta för brukaren.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-03-11 § 73
-
242kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad genomför sedan 1996 årligen en kartläggning av hemlösheten och sammanställer årliga rapporter om insatser för hemlösa. Kartläggningen och rapport om insatser är ett av kommunens planeringsunderlag men även ett uppföljningsinstrument för hemlöshetsarbetet i Malmö stad.
Årets kartläggning visar att den totala hemlösheten i Malmö minskar för andra året i rad. Både den så kallade strukturella som den sociala hemlösheten minskade jämför med föregående år. framför allt bland barnfamiljer och andra strukturellt hemlösa.
Årets rapport innehåller ett avsnitt om den vägledning för bistånd till boende som förvaltningen införde i maj 2019 och vilka konsekvenser den har haft för barn och deras familjer.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-03-11 § 74
-
213kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har mottagit ett nämndsinitiativ från Centerpartiet avseende dialog med restaurangbranschen i Malmö. I nämndsinitiativet föreslås att arbetsmarknads- och socialnämnden skyndsamt ska bjuda in representanter från den svenska besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation, Visita Region Syd.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har utifrån sitt uppdrag dialog med näringsidkare i restaurangbranschen genom Krognätverket.
I det fall nämnden, utifrån sitt uppdrag, önskar bjuda in bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita för dialog bedömer förvaltningen att nämnden på egen hand avgör hur en sådan dialog bäst låter sig utformas. -
Miljöpartiet (MP) har med stöd av 4 kap. 20 § kommunallagen väckt ett ärende i arbetsmarknads- och socialnämnden genom ett så kallat nämndinitiativ.
I nämndinitiativet föreslås att arbetsmarknads- och socialnämnden påbörjar en dialog med Skåne Stadsmission och andra intressenter kring konceptet ”Barns Bostad Först” för att utreda förutsättningarna för att implementera konceptet i Malmö.Bilagor
-
282kb Ladda ner dokument
-
-
33
Anmälan av inkomna, utgående och upprättade handlingar
-
34
Anmälan av delegationsbeslut och beslut fattade av förordnade ledamöter och nämndens ordförande