Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av protokolljusterare och tid för justering

  2.   2

    Fastställande av dagordning

  3.   3

    Överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8 § föräldrabalken

  4.   4

    Överflyttning av vårdnad enligt 6 kap. 8 a § föräldrabalken

  5.   5

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 2 st

  6.   6

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st

  7.   7

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st

  8.   8

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 2 st

  9.   9

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 2 st

  10.   10

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st

  11.   11

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st

  12.   12

    Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § 1 st

  13.   13

    Begäran till Försäkringskassan om ändring av betalningsmottagare för barnbidrag samt att underhållsstödet betalas ut till annan lämplig person 2024-09-27

  14. Justitiedepartementet har skickat betänkandet Ett ändamålsenligt samhällsskydd. Vissa reformer av straff- och straffverkställighetslagstiftningen (SOU 2024:48) på remiss till Malmö stad. Betänkandet grundar sig på regeringens uppdrag till en särskild utredare att överväga och föreslå ändringar av regelverket kring straff och straffverkställighet, i vissa fall oavsett ställningstagande i sak. Syftet med översynen av reglerna är att förstärka samhällsskyddet vid allvarlig och upprepad brottslighet, minska risken för återfall i brott och öka tryggheten för brottsoffer.

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ställer sig positiv till utredningens förslag och instämmer i utredningens slutsatser, bland annat kring behovet av en fortsatt gällande ordning med presumtion för villkorlig frigivning vid avtjänande av fängelsestraff.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2024-09-13 §162.

    Bilagor

  15. Arbetsmarknads- och socialnämnden har fått möjlighet att yttra sig till kommunstyrelsen kring Remiss av slutbetänkandet Styrkraft för lyckad integration (SOU 2024:41).

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ställer sig positiv till utredningens förslag och bedömningar för en strategisk och sammanhållen styrning av integrationspolitiken.

     

    Förvaltningen ställer sig positiv till förslaget att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att verka för att förbättra arbetsmarknadssituationen för alla utrikes födda kvinnor och män och erbjuda dem insatser som främjar en varaktig etablering på arbetsmarknaden. Förvaltningen vill dock understryka vikten av att Arbetsförmedlingen också ges förutsättningar och resurser för att kunna erbjuda adekvata insatser till målgruppen.

     

    Utredningens förslag om ersättningar som ger jämställda och utökade drivkrafter att arbeta är bra och bedöms bland annat minska behovet av kompletterande ekonomiskt bistånd för nyanlända. Förvaltningen anser dock att även bostadsersättningen för ensamstående utan barn bör indexeras då stigande hyror annars riskerar att urholka ersättningen över tid.

     

    Det nuvarande regelverket för bland annat rätten till socialförsäkringar och ekonomiskt bistånd utreds för närvarande av flera andra utredningar som regeringen har tillsatt.

     

    Förvaltningen tycker att det är anmärkningsvärt att utredningen inte har haft möjlighet att ta hänsyn till dessa pågående utredningar, vars förslag kan vara avgörande för konstruktionen av ersättningar för nyanlända inom etableringen.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2024-09-13 §163.

    Bilagor

  16. Arbetsmarknads- och socialnämnden har mottagit remiss avseende Trafik- och mobilitetsplan (TROMP) för samråd, och ges möjlighet att yttra sig.

     

    TROMP är ett styrdokument som anger målbild och riktlinjer för utvecklingen av stadens hållbara transportsystem och resandemönster fram till 2040.

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen välkomnar förslaget till TROMP. Förvaltningen ser positivt på förslagen för att underlätta hållbara transporter och att göra det enklare för Malmöborna att göra miljövänliga och hälsosamma val genom att främja aktiv mobilitet som gång och cykling.

     

    Förvaltningen bedömer att förslagen kan bidra till ökad tillgänglighet och trygghet i trafiken, stärkt folkhälsa och goda uppväxtvillkor för barn och unga.

     

    Förvaltningen framhåller bland annat vikten av att föreslagna investeringar görs över hela staden och att barns och ungas perspektiv och erfarenheter tillvaratas i utvecklingsarbetet.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2024-09-13 §164.

    Bilagor

  17. Justitiedepartementet har gett Malmö stad möjlighet att lämna synpunkter på delbetänkandet Skärpta regler om ungdomsövervakning och straffreduktion för unga SOU 2024:39.

     

    Utredningen föreslår att ungdomsreduktionen för lagöverträdare i åldrarna 18–20 år avskaffas helt, även för brott med lägre straffvärde. Ungdomsreduktionen för lagöverträdare i åldrarna 15–17 år förändras så att ålder ges mindre betydelse. En skärpning av påföljden ungdomsövervakning samt en ny påföljd; utvidgad ungdomsövervakning, föreslås. Verkställighet av den nya påföljden ska inledas på kriminalvårdsanstalt i två månader. Den nya påföljden kommer att vara alternativ till fängelse för 15-17-åringar.

     

    Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ser positivt på förslagen i delbetänkandet med vissa reservationer.

    Bilagor

  18. I februari beslutade arbetsmarknads- och socialnämnden om en intern kontrollplan för 2024. Planen innehåller årets direktåtgärder och granskningar.

     

    Vid tertial två följer arbetsmarknads- och socialförvaltningen upp planen avseende de direktåtgärder och granskningar som planerats att genomföras perioden januari till augusti 2024. I uppföljningsrapporten redovisas resultatet av två direktåtgärder och fyra granskningar.

     

    Uppföljningen av samtliga direktåtgärder och granskningar i internkontrollplanen sker i januari 2025.

     

    Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2024-09-13 §165.

    Bilagor

  19. Arbetsmarknads- och socialnämndens delårsrapport 2024 innehåller uppföljning av kommunfullmäktiges mål, verksamhet och ekonomi.

     

    Nämnden har ansvar för att bidra till 14 av 15 av kommunfullmäktiges mål för mandatperioden och målen omfattar en stor del av nämndens verksamhet och utmaningar. Nämndens bedömning är att bidraget till 12 av kommunfullmäktigemålen förväntas uppnås och två av kommunfullmäktigemålen förväntas delvis uppnås.

     

    Nämnden redovisar ett överskott för perioden januari till augusti på knappt 18 miljoner kronor. Överskottet förklaras främst av att kostnaderna för utbetalt ekonomiskt bistånd blivit 36 miljoner kronor lägre än budgeterat hittills under året. För hela 2024 prognostiseras ett nollresultat. Förklaringar till avvikelserna återfinns i rapporten.

     

    Kommunstyrelsen beslutade i juni att utöka nämndens kommunbidrag med totalt 6,5 miljoner kronor. Enligt nämndens riktlinjer för ekonomisk styrning ska nämnden fatta beslut om fördelning av tilläggsbudget mellan verksamhetsområden. Fördelningen baseras på den tydliga inriktning för medlen som framgår av kommunstyrelsens beslut, och hänsyn till tillskottet har tagits i verksamhetsområdenas prognoser.

    Bilagor

  20.   20

    Anmälan av inkomna, utgående och upprättade handlingar

  21.   21

    Anmälan av delegationsbeslut och beslut fattade av förordnade ledamöter och nämndens ordförande

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.