Möte 2021-08-26
-
1
Val av protokolljusterare och tid för justering
-
2
Fastställande av dagordning
-
3
Beslut om umgängesrestriktioner enligt 14 § 1 st LVU
-
4
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 st LVU
-
5
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 st LVU
-
6
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 st LVU
-
7
Beslut om umgängesrestriktioner enligt 14 § 1 st LVU
-
8
Yttrande till Förvaltningsrätten i Malmö
-
9
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
10
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
11
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
12
Anmälan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 9 § Föräldrabalken
-
13
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
14
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
15
Ansökan om överflyttning av vårdnad enligt 6 kap 8 § Föräldrabalken
-
16
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
17
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
18
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
19
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
20
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken
-
21
Åtgärd enligt 9 kap. 18 § alkohollag
-
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) genomförde 2019 en tillsyn av arbetsmarknads- och socialnämndens verksamhet som visade på brister. Tillsynen resulterade i ett beslut om att avsluta ärendet och nämnden har vidtagit åtgärder för att komma till rätta med de brister som uppmärksammades.
Under våren 2021 genomförde IVO en uppföljande tillsyn för att följa upp om arbetsmarknads- och socialnämnden åtgärdat bristerna. Nämnden har fått möjlighet att lämna synpunkter på uppföljningsunderlaget innan IVO beslutar i ärendet.
Arbetsmarknads- och socialnämnden har inga synpunkter att tillföra det underlag som IVO skickat. Sammanställningen ger en bra beskrivning av det utvecklingsarbete och de åtgärder som vidtagits sedan 2019.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-08-12 §166
-
253kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
23
Begäran till Försäkringskassan om ändring av betalningsmottagare för barnbidrag samt att underhållsstödet betalas ut till annan lämplig person 2021-08-26
-
24
Arbetsmarknadsinformation
-
25
Remiss angående Remiss från Finansdepartementet - Om folkbokföring, samordningsnummer och identitetsnummer (SOU 2021:57)
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ställer sig i huvudsak positiv till de åtgärder som föreslås gällande folkbokföring, samordningsnummer och identitetsnummer i syfte att uppgifterna ska stämma överens med verkliga förhållanden. Det är av vikt att uppgifterna i folkbokföringen speglar befolkningens bosättning, identitet och familjerättsliga förhållanden så att olika samhällsfunktioner får ett korrekt underlag för beslut och åtgärder samt för att de rättigheter och skyldigheter som enskilda har i förhållande till samhället och andra enskilda ska grundas på riktiga förhållanden.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen bedömer att utredningen har ett tydligt fokus på statliga perspektiv och myndigheter. Förvaltningen ser det som angeläget att det tydligare klargörs vad som menas med begreppet myndighet i de olika förslag som lämnas. Den aktuella utredningen om folkbokföring, samordningsnummer och identitetsnummer är omfattande och presenterar sammanlagt drygt sjuttio förslagspunkter. Ett flertal av dessa förslag bedöms direkt beröra eller ha en inverkan på den kommunala verksamheten.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen lyfter i sitt förslag till yttrande exempel där det är önskvärt att kommunstyrelsen gör en vidare analys av förslagen. Detta gäller exempelvis för avsnitten om informationsutbyte och dataanalyser och urval i folkbokföringsverksamheten för att klargöra vilken påverkan de förslag som lämnats kan antas ha på kommunens invånare, nämnder och förvaltningar. Förslagen bedöms av arbetsmarknads- och socialförvaltningen vara mer övergripande än att beakta som förvaltningsspecifika. Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ser också ett behov av att kommunstyrelsen gör en övergripande bedömning kring de konsekvenser och merkostnader som förslaget med ny nummerserie, identitetsnummer, kan komma att medföra centralt för stadens nämnder och förvaltningar.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen instämmer i utredningens uppfattning att de integritetsmässiga riskerna noga måste övervägas och analyseras vid en eventuell vidare utredning om en mer sammanhållen identitetsförvaltning.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-08-12 §172
-
823kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
338kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
26
Remiss angående Remiss från Justitiedepartementet - Utvisning på grund av brott - ett skärpt regelverk (SOU 2021:61)
Arbetsmarknads- och socialnämnden har mottagit remissen Utvisning på grund av brott – ett skärpt regelverk (SOU 2021:6) att yttra sig över. Utredningen har tre uppdrag; att göra en översyn av regelverket om utvisning på grund av brott, att stärka skyddet mot utvisning för brottsoffer, att se över reglerna om att neka och återkalla uppehållstillstånd på grund av brott. Av utredningsdirektivet framgår att översynen av regelverket om utvisning på grund av brott särskilt ska beakta brott med heders- och hatbrottsmotiv.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen välkomnar utredningen. I synnerhet utredningens andra del om att stärka skyddet mot utvisning för brottsoffer svarar mot ett av förvaltningen tidigare identifierat behov. Förvaltningens bedömning är att en ökad risk för utvisning skulle kunna bidra till minskad benägenheten för individer att begå brott och därmed till en över tid tilltagande trygghet i Malmö. Utredningens förslag bör, enligt förvaltningen, ha viss inverkan på grov kriminalitet och på mängdbrottslighet såsom misshandel, skadegörelse och rån.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-08-12 §173
-
703kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
27
Remiss angående Remiss från Justitiedepartementet - Nya regler om utländska föräldraskap och adoption i vissa fall (SOU 2021:56)
Arbetsmarknads- och socialnämnden har givits möjlighet att yttra sig gällande Justitiedepartementets betänkande Nya regler om utländska föräldraskap och adoption i vissa fall (SOU 2021:56). Utredningens uppdrag har varit att se över reglerna om rättsliga föräldraskap till barn i internationella situationer.
Lagen (1985:367) om internationella faderskapsfrågor föreslås i stora delar arbetas om för att även omfatta föräldraskap för den kvinna i en samkönad relation som inte fött barnet och moderskap i vissa fall. Som en konsekvens av att lagen därmed inte begränsas till faderskapsfrågor, föreslås den byta namn till lagen om föräldraskap i internationella situationer.
På motsvarande sätt föreslås att lagen (1979:1001) om erkännande av nordiska faderskapsavgöranden arbetas om för att även omfatta föräldraskap för den kvinna i en samkönad relation som inte fött barnet. Till skillnad från vad som föreslås i tidigare nämnda lag föreslås det inga regler om moderskap i den nordiska lagen. Den föreslås heta lagen om erkännande av nordiska avgöranden om faderskap och vissa andra föräldraskap.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ställer sig positiv till betänkandets förslag.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-08-12 §174
-
399kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
28
Remiss från Justitiedepartementet - Snabbare lagföring - ett snabbförfarande i brottmål (SOU 2021:46)
Arbetsmarknads- och socialnämnden har ombetts yttra sig gällande betänkandet Snabbare lagföring – ett snabbförfarande i brottmål SOU 2021:46. Betänkandet avser ett uppdrag att utreda ett permanent snabbförfarande i brottmål och andra åtgärder för en snabbare lagföring av brott.
Den försöksverksamhet med ett snabbförfarande i brottmål som pågår sedan januari 2018 har visat positiva resultat. Det föreslås att ett permanent snabbförfarande ska införas i landet 2023. De författningsändringar rörande bland annat tillgänglighetsdelgivning och strafföreläggande som möjliggör ett införande föreslås träda i kraft den 1 januari 2023.
Parallellt med försöksverksamheten för vuxna lagöverträdare har det bedrivits en försöksverksamhet med snabbare lagföring för unga lagöverträdare, dvs. personer under 18 år. Utredningen föreslås att denna försöksverksamhet ska utvidgas under 2022. Vidare föreslås en förtydligande reglering i lagen om unga lagöverträdare avseende skyndsam delgivning av misstanke träda i kraft den 1 januari 2023.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen ställer sig positiv till betänkandets förslag.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-08-12 §175
-
435kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
29
Remiss angående Motion av Charlotte Bossen (C) om att förbättra Malmös företagsklimat - Inför Rättviksmodellen
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har mottagit motion från Charlotte Bossen (Centerpartiet) om att införa den så kallade Rättviksmodellen i Malmö. Motionären beskriver att Malmö ligger lågt i Svenskt Näringslivs rankning över lokalt företagsklimat och att många företagare vittnar om en tung och svårdriven kontakt med Malmö stad. Motionären föreslår den så kallade Rättviksmodellen som lösning på dessa utmaningar.
Förvaltningen ställer sig positiv till motionens intentioner. Det finns ett behov av att utveckla arbets- och förhållningssätt i tillsynsarbetet, utan att för den sakens skull göra avkall på kommunens ansvar som tillsynsmyndighet. Den så kallade Rättviksmodellens utgångspunkter om dialog samt fakturering efter genomförd tillsyn bedöms av förvaltningen vara eftersträvansvärda.
Förvaltningen anser emellertid att ett utvecklingsarbete som främjar dialog och förståelse och innebär efterhandsfakturering är möjligt att genomföra utan fastlåsning vid en specifik modell och föreslår att motionens yrkande om att införa Rättviksmodellen i Malmö stad ska anses vara besvarad.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-08-12 §176
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
60kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
30
Remiss angående Motion av Nima Gholam Ali Pour (SD) om upphörande av beviljande av skattemedel till Ibn Rushd, STK-2021-418
Arbetsmarknads- och socialnämnden har mottagit en motion från Sverigedemokraterna i Malmö. I motionen beskrivs varför Sverigedemokraterna anser att Malmö stad inte ska bevilja skattemedel till studieförbundet Ibn Rushd.
Motionären yrkar på att kommunfullmäktige i enlighet med motionens intentioner ska ge alla berörda nämnder i uppdrag att upphöra bevilja medel till studieförbundet Ibn Rushd eller verksamheter där studieförbundet Ibn Rushd är medarrangörer.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen hanterar bidrag och annat ekonomiskt stöd till idéburna organisationer utifrån Malmö stads regler och riktlinjer för stöd till idéburen sektor (STK-2018-74) och Riktlinjer för arbetsmarknads- och socialnämndens stöd och bidrag till idéburen sektor (ASN-2021-4461). Förvaltningen har inte mottagit någon ansökan om ekonomiskt stöd från Ibn Rushd och nämnden har därför inte beviljat några medel till Ibn Rushd. Vidare har förvaltningen för närvarande inga formaliserade samarbeten med Ibn Rushd.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen instämmer i att det är av stor vikt att Malmö stad säkerställer att skattemedel går till organisationer som uppfyller stadens krav och villkor för bidrag och stöd. Förvaltningen gör dock inga bedömningar på förhand av huruvida organisationer som inte har inkommit med en ansökan uppfyller stadens och nämndens krav för bidrag, stöd och samverkan.
Sammantaget föreslår arbetsmarknads- och socialförvaltningen att avslå motionen.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-08-12 §177
-
247kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
516kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
31
Remiss angående Motion av John Roslund (M), Tony Rahm (M) och Helena Nanne (M) om förstahandskontrakt för våldsutsatta kvinnor
Arbetsmarknads- och socialnämnden har fått möjlighet att yttra sig över en motion av Helena Nanne (M), John Roslund (M) och Tony Rahm (M) angående att erbjuda förstahandskontrakt för våldsutsatta kvinnor.
Motionärerna yrkar att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt kommunstyrelsen att tillsammans med MKB utreda möjligheterna att i samarbete med Malmös kvinnojourer avsätta ett lämpligt antal förstahandskontrakt för våldsutsatta kvinnor.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen redogör i ärendet för aktuella förhållanden kopplade till yrkandet.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-08-12 §178
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
446kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialnämnden har mottagit en motion från Magnus Olsson (SD) om att stänga ned källarmoskéer. I motionen föreslås att kommunstyrelsen får i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder ta fram en kartläggning som i enlighet med motionens intentioner beskriver lägesbilden i Malmö, att kommunstyrelsen i samarbete med berörda nämnder utreder hur källarmoskéer kan stängas ner genom kommunala åtgärder och i samarbetet med privata aktörer samt att kommunstyrelsen och andra berörda nämnder i enlighet med motionens intentioner verkar för att stänga ner Malmös källarmoskéer genom kommunala åtgärder och i samarbete med privata aktörer.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen anser att framväxten av våldbejakande extremism är oroväckande. Radikalisering, hat och antidemokratiska tendenser måste motarbetas.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen menar att det är svårt att bedöma sambandet mellan förekomsten av det som i motionen beskrivs som källarmoskéer och framväxten av våldsbejakande extremism.
Förvaltningen menar att det i första hand åligger Polisen och Säkerhetspolisen att göra denna typ av bedömning. Arbetsmarknads- och socialförvaltningens ser inte att en kartläggning av Malmö källarmoskéer bidrar till att utveckla förvaltningens arbete mot våldsbejakande extremism. Förvaltningen menar vidare att samverkan med trossamfund behöver ses som viktig del i att motverka att våldsbejakande extremism sprids och får fäste i Malmö.
Mot denna bakgrund föreslår förvaltningen att motionens yrkande om att ge kommunstyrelsen i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder ta fram en kartläggning som beskriver lägesbilden i Malmö avslås.
Arbetsmarknads- och socialförvaltningens bedömning är att yrkandet om att utreda hur källarmoskéer kan stängas ner genom kommunala åtgärder och i samarbete med privata aktörer samt yrkandet om att verka för att stänga ned Malmös källarmoskéer saknar beröring med nämndens uppdrag och verksamhet. Förvaltningen avstår därför ifrån att ta ställning till dessa båda yrkanden.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-08-12 §179
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
290kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
683kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialnämnden ansvarar för att behovet av lokaler och lägenheter inom nämndens verksamhetsområde är tillgodosett. Nämnden ska årligen inkomma till kommunstyrelsen med en bedömning av sina behov av verksamhetslokaler, boenden och lägenheter.
Arbetsmarknads- och socialnämnden gör bedömningen att befolkningsutvecklingen kommer att innebära fortsatt större behov av lokaler för nämndens verksamhet. Det finns faktorer i omvärlden som kommer att påverka arbetssätt och utformning av lokaler framöver, till exempel konjunktur och arbetsmarknad, digitalisering, översyn av socialtjänstlagen och ökad samlokalisering.
Nämnden har ett pågående arbete med att effektivisera användningen av dess lokaler.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-08-12 §182
-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
441kb Ladda ner dokument
-
-
Arbetsmarknads- och socialnämnden ska, enligt 16 kap. 6 h § SoL, till kommunfullmäktige lämna en statistikrapport över hur många av nämndens gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § SoL som inte har verkställts inom tre månader från dagen för respektive beslut samt över hur många gynnande beslut enligt 4 kap 1 § SoL som inte har verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten avbröts.
Arbetsmarknads- och socialnämnden ska, enligt 16 kap. 6 f § SoL, till revisionen rapportera alla gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § SoL som inte har verkställts inom tre månader från dagen för beslutet. Vidare ska nämnden rapportera alla gynnande beslut enligt 4 kap. 1 § SoL som inte har verkställts på nytt inom tre månader från den dag då verkställigheten avbröts. Nämnden ska även, enligt 16 kap. 6 g § SoL, till revisionen anmäla när nämnden har verkställt ett gynnande beslut som enligt 6 f § har rapporterats som ej verkställt.
Föreliggande rapporter avser andra kvartalet 2021. Nitton gynnande beslut enligt 4 kap 1 § SoL har inte verkställts inom tre månader. Drygt hälften av dessa avser öppenvård och den främsta orsaken är kö till utförare. Sju beslut avser bistånd till kommunalt andrahandskontrakt med stöd i boendet. Tio beslut som har rapporterats som ej verkställda inom tre månader, har under perioden verkställts eller avslutats utan att verkställas. Vad gäller gynnande beslut som inte har verkställts på nytt inom tre månader från dagen då verkställigheten avbröts, har ett beslut rapporterats.Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-08-12 §180
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetprocessen inför år 2022 inleds med att alla nämnder tar fram en budgetskrivelse för budgetåret 2022 med plan för år 2023–2024. I budgetskrivelsen beskrivs förändringar i omvärlden som påverkar nämnden, utmaningar där staden skulle vinna på att stärka det gemensamma arbetet, förändringar och utveckling av nämndens verksamhet, förändringar som påverkar nämndens kostnader samt en begäran om investeringsram. Budgetskrivelsen används som underlag när kommunstyrelsen bereder Malmö stads budget innan den beslutas av kommunfullmäktige.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 2021-08-12 §181
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
803kb Ladda ner dokument
-
-
36
Anmälan av inkomna, utgående och upprättade handlingar
-
37
Anmälan av delegationsbeslut och beslut fattade av förordnade ledamöter och nämndens ordförande
-
39
Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § 1 st LVU
-
40
Beslut om umgängesrestriktioner enligt 14 § 1 st LVU
-
41
Nedläggning av faderskapsutredning enligt 2 kap. 7 § punkt 1 Föräldrabalken