Stadskontoret har sänt motion av Nima Gholam Ali Pour (SD) om att motverka skolfrånvaro och främja skolnärvaro till arbetsmarknads- och socialnämnden för yttrande. Motionen har även sänts till grundskolenämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden och fritidsnämnden.
Sverigedemokraterna menar att grundskolenämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden måste följa upp arbetet med skolnärvaro bättre. Motionären föreslå kommunfullmäktige att besluta:
- Att uppdra åt alla berörda nämnder att upprätta gemensamma mål om skolnärvaro.
- Att uppdra åt grundskolenämnden att upprätta en årlig rapport om skolfrånvaro som beskriver nuläget och utvärderar åtgärder.
- Att uppdra åt gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden att upprätta en årlig rapport om studieavbrott och skolfrånvaro som beskriver nuläget och utvärderar åtgärder.
- Att uppdra åt kommunstyrelsen att utarbeta en kommunal strategi för skolnärvaro som involverar polisen, barn- och ungdomspsykiatrin, fritidsförvaltningen, socialtjänsten och andra relevanta aktörer, samt kontinuerligt utvärdera denna strategi.
- Att uppdra åt kommunstyrelsen att utse en kommunal samordnare för arbetet med skolnärvaro i Malmö stad som samordnar samverkan mellan olika förvaltningar och verksamheter omkring skolnärvaro.
Förvaltningens bedömning:
I den nya styrmodellen ska kommunfullmäktige sätta mål inom ett fåtal områden, där nämnderna behöver arbeta gemensamt vilket förväntas bidra till bättre samverkan. Det är positivt med ett ökat fokus på nämndernas gemensamma ansvar för att skapa goda uppväxtvillkor för barn och unga. Arbetsmarknads- och socialförvaltningens uppdrag i förhållande till den aktuella frågan är att ge stöd till barn och ungdomar för bättre förutsättningar att klara skolan när det finns sociala orsaker. Nämnden har inte ett direkt ansvar för barns skolnärvaro eller måluppfyllelse. Skolans elevhälsa har som ansvar att tidigt fånga upp de barn som visar tecken på att inte ha det bra, till exempel genom hög frånvaro.
Förvaltningarna behöver stärka sitt samarbete kring barn och unga som behöver stöd, oavsett problematik. Styrning, prioritering och samordning bör ske inom ramen för befintliga styrsystem, samverkansorgan och kvalitetsledningssystem, inte genom ett parallellt styrdokument. Det pågår ett arbete i Samverkan barn och unga Malmö (SBUM) med att gemensamt identifiera och genomföra åtgärder. En god samverkan kräver tydlig styrning, tydlig ansvarsfördelning och rutiner men även ett gemensamt förhållningssätt och samverkande arbetssätt. Det finns behov av en förvaltningsgemensam modell som ger detta stöd till berörda verksamheter.
Grundskolenämnden arbetar med att införa en samordningsfunktion för skolnärvaro, i enlighet med nya bestämmelser i skollagen 2018, med uppdrag att samordna insatser för det enskilda barnet i samverkan med berörda förvaltningar. Det är viktigt att följa införandet av denna nya funktion.
Arbetsmarknads- och socialnämndens arbetsutskott har berett ärendet 190912, § 199.