Val av justerare samt tidpunkt för justering av protokollet
a) Malmö in the Making 2025
(20 min)
Nina Warnolf, projektledare stadsbyggnadskontoret
Malin Tykesson, enhetschef stadsbyggnadskontoret
b) Energimarknadsuppdraget
(20 min)
Joakim Iveroth, utredare stadskontoret
c) Budgetuppdrag Möllan
(20 min)
Anna Modig, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Olof Rabe, utvecklingssamordnare stadsutvecklingsavdelningen
d) Masshantering i hamnen respektive Folkets Park
(15 min)
Viktoria Morén, avdelningschef fastighetsavdelningen
Christine Andersson, stadsjurist, kvalitet- och kansliavdelningen
e) Trafik- och mobilitetsplan
(20 min)
Anna Modig, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Pernilla von Strokirch, enhetschef stadsutvecklingsavdelningen
Fastighets- och gatukontoret har upprättat förslag till årsanalys för 2024 och sammanfattat verksamhetsåret i enligt med stadskontorets anvisningar. Årsanalysen omfattar uppföljning av mål, uppdrag, verksamhet och ekonomi.
Därutöver har bilagts uppföljning av åtaganden och nämndsuppdrag, objektsgodkännanden och uppföljning av arbetet inom personalområdet. Tekniska nämndens nämndsuppdrag för 2024 finns också redovisade som bilagor samt ett kommunfullmäktigeuppdrag.
Bilagor
Fastighets- och gatukontoret har upprättat förslag till årsanalys för 2024 och sammanfattat verksamhetsåret i enligt med stadskontorets anvisningar.
Bilagor
Internkontrollrapporten innehåller den slutliga uppföljningen av tekniska nämndens interna kontrollplan 2024 för fastighets- och gatukontoret.
Kommunstyrelsen beslutade inför 2024 om tre gemensamma granskningsområden för Malmö stads nämnder:
Dessa ingår som obligatoriska granskningar i samtliga nämnders internkontrollplaner för 2024 och har granskats enligt stadskontorets anvisningar
Tekniska nämnden beslutade om egna granskningar och direktåtgärder inför 2024:
· direktåtgärder avseende mutor och jäv, informationshantering samt överlämnande av relationshandlingar.
· Granskningar av efterlevnaden av byggherrens arbetsmiljöansvar och egenkontrollansvar enligt miljöbalken samt efterlevnaden av översiktsplanen i investeringsprojekt.
Direktåtgärderna och granskningarna har genomförts i enlighet med internkontrollplan 2024.
I ärendet görs även en bedömning av utvecklingen av nämndens samlade system för intern kontroll.
Bilagor
Nämnden ska hålla sig uppdaterad kring krisberedskapsarbetet inom ramen för sitt verksamhetsområde. Detta sker genom att en rapport för det gångna årets beredskapsarbete samt att eventuella uppdaterade krisledningsplaner presenteras för nämnden.
Bilagor
Ett förslag till ny Trafik- och mobilitetsplan är framtagen av förvaltningen. Förslaget har under 2024 skickats på remiss och inkomna synpunkter har sammanställts i en remissredogörelse. Förslaget till Trafik- och mobilitetsplan har justerats efter inkomna synpunkter. Förslaget läggs fram för tekniska nämnden den 24 februari för kännedom. På tekniska nämndens sammanträde den 25 mars tar nämnden ställning till förslaget.
Bilagor
Ärendet utdraget av förvaltningen.
Stadskontoret har genomfört en utredning angående chefers förutsättningar när det gäller antal medarbetare per chef. Arbetet har skett i samarbete med företrädare för hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen och förskoleförvaltningen Mot bakgrund av utredningen föreslår stadskontoret att det ska införas ett riktvärde på högst 30 antal medarbetare per chef i Malmö stad. Det föreslås även tidplan och genomförande för att uppnå målsättningen.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har remitterat ärendet till samtliga berörda nämnder med en önskan om att de inkommer med synpunkter i ärendet.
Fastighets- och gatukontoret har tagit fram ett förslag till yttrande där tekniska nämnden föreslås ställa sig positiv till det föreslagna riktvärdet och tidsplan.
Bilagor
Utifrån behovet av att främja ett sammanhållet, systematiskt och långsiktigt beredskapsarbete i Malmö stad har stadskontoret tagit fram ett förslag till en beredskapspolicy för ett resilient Malmö.
Malmö stads beredskapspolicy för ett resilient Malmö består av sex förhållningssätt som är inriktande för hur Malmö stad ska bedriva beredskapsarbetet.
Bilagor
Ett planprogram är en förstudie till detaljplanering. Syftet är att fastställa en stadsstruktur och en stadsbyggnadsidé samt att göra strategiska ställningstaganden så att de kommande detaljplanerna blir en del av en fungerande helhet.
Hyllie har utvecklats i de centrala delarna och söderut. Med planprogrammet för Västra Hyllie möjliggör vi för nästa steg i Hyllies utveckling. I området har staden möjlighet att på egen mark skapa boenden och arbetsplatser i ett attraktivt kollektivtrafiknära läge.
Stadsstrukturen, även kallad strukturplanen, definierar markens användning och planområdets fysiska strukturer. För att säkerställa att strukturplanen är genomförbar utförs tekniska utredningar för bland annat dagvatten, skyfall, risk, trafik och buller. Mjuka värden, såsom naturvärden, sociala konsekvenser, ekonomiska konsekvenser och förutsättningar för handel utreds också.
Västra Hyllie ska vara en fortsättning av den täta och blandade stadsstrukturen kring Hyllie station. Samtidigt ska Västra Hyllie skapa ett vackert möte mellan den täta staden och landskapet. Västra Hyllie ska vara sömlöst sammankopplat med den befintliga stadsstrukturen. Ingen del av Västra Hyllie ska upplevas som segregerad från den övriga staden.
Västra Hyllie ska ha en stark identitet som hem för de som bor där samtidigt som det ska erbjuda fina målpunkter och stråk för besökare utifrån. Hemkänsla och identitet, såväl som gemenskap med omgivningen, är viktiga faktorer för integration. Hyllie har länge varit en klimatpilot för Malmö. Västra Hyllie fortsätter i samma anda och ges en stark klimatprofil.
Bilagor
I motionen föreslår Tony Rahm att tekniska nämnden får i uppdrag att ta fram en prismodell vid markförsäljning som premierar högre byggnadshöjder. Tony Rahm pekar på önskvärdheten av en ny skyline och arkitektur när Malmö stad bebygger hamnen med bostäder och kontor. I motionen nämns höga markpriser som ett hinder att bygga högt, som staden kan påverka. För att gynna högre bebyggelse utan att driva kostnaderna i byggskedet föreslås därför staden ta fram en modell där priset på marken regleras så att högre byggnader premieras.
Fastighets- och gatukontoret menar i förslag till yttrande att det är stadsbyggnadsnämnden som i sina beslut om detaljplaner reglerar byggnadshöjder efter utredningar och lämplighetsprövningar därom.
Bostäder belägna på hög höjd med vidsträckt utsikt, betingar vanligtvis ett högt försäljningspris, vilket påverkar byggaktörens finansiering av bygget positivt. Kostnaderna för byggaktören att addera ytterligare några våningsplan, fördyrar inte byggprojektet mer än marginellt. Fastighets- och gatukontoret ser därför inte behovet i att särskilt subventionera markpriser för aktörer som bygger höga hus.
Staden tar redan nu en inte obetydlig del av kostnaderna för att möjliggöra byggandet av höga hus. I samband med framtagandet av stadens riktlinjer för byggande av höga hus har fastighets- och gatukontoret (TN 2021-1491-1) pekat på att höga hus innebär en koncentration av boende och arbetsplatser, och därmed ett ökat behov av parker och torg med ökade kostnader för drift och underhåll som följd. Likaså riskerar stadens kostnader att öka med ökad fordonstrafik till och från byggnaderna. Stadens kostnader för skyfallshantering och bredare gator för att få ett trevligare och ljusare gaturum, kommer sannolikt också att bli högre.
Tekniska nämnden föreslår därför kommunfullmäktige att avslå motionen.
Bilagor
Kommunfullmäktigeuppdrag 2023 - Tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden ges i uppdrag att tillsammans med boende och näringsidkare undersöka hur storstadspaketet kan bidra till fler gröna mötesplats
Tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden fick i Malmö stads budget 2023 i uppdrag att tillsammans med boende och näringsidkare undersöka hur storstadspaketet kan bidra till fler gröna mötesplatser för umgänge, kvartersparker, delad mobilitet och barns rörelse.
Uppdraget ska återrapporteras till kommunfullmäktige som ett särskilt ärende.
På tekniska nämndens och stadsbyggnadsnämndens respektive möten i juni 2023 beslutades om en uppdragsbeskrivning för arbetet med uppdraget. Bifogat detta ärende presenteras resultatet av arbetet med uppdraget.
Bilagor
Enligt Miljöbalk (1998:808) ska varje kommun anta en renhållningsordning (15 kapitlet 41§). Renhållningsordningen ska bestå av en avfallsplan samt föreskrifter för renhållning i kommunen.
Enligt 9 kapitlet 8§ i Avfallsförordningen (2020:614) ska uppgifterna i avfallsplanen ses över minst vart fjärde år och uppdateras vid behov. Enligt 9 kapitlet 1§ i Avfallsförordningen (2020:614) får kommunen meddela föreskrifter om hanteringen av avfall.
Revideringsförslaget uppfyller kravet på översyn vart fjärde år och har tagits fram av VA SYD i nära samarbete med Malmö stads förvaltningar, MKB, Burlövs kommun och Burlövsbostäder AB.
Tekniska nämndens avfallsdelegation beslutade 24 januari 2025 att för sin del godkänna revideringsförslaget av nu gällande Renhållningsordning 2021– 2030 (Kretsloppsplanen och Föreskrifter för avfallshantering) samt överlämna till tekniska nämnden för vidare handläggning samt antagande av kommunfullmäktige.
Fastighets- och gatukontoret har identifierat ett behov av ett tydliggörande kring nämndens och förvaltningens arbete med gestaltning i och av stadsmiljön och särskilt allmän platsmark.
Nämndens uppdrag enligt reglementet innebär ett ansvar i alla delar av processen kring gestaltningen av stadens rum: planeringen, dialog, platsutvecklingen, gestaltningen, utförandet, aktiveringen och förvaltningen. I de tidiga skeendena och i aktiveringen sker arbetet tillsammans med flera förvaltningar medan utförandet och förvaltningen alltid ansvaras för och utförs av fastighets- och gatukontoret.
Förvaltningen föreslår att nämnden ger förvaltningen i uppdrag att göra ett utvecklingsarbete kring gestaltning av stadsmiljön. Uppdraget föreslås resultera i ett övergripande dokument, gestaltning av Malmös stadsmiljö (som är ett arbetsnamn), som sätter riktning och tar ett helhetsgrepp kring gestaltningen av både befintliga och nya stadens offentliga rum. Dokumentet ska innehålla tekniska nämndens inriktningar och strategier och tydliggöra ställningstaganden. Hållbarhets- och miljöaspekten är en viktig del av framtidens stad och i gestaltningen av den.
Arbetet föreslås bli en viktig del för arbete med gestaltning inom tekniska nämndens ansvar. Hur kan förvaltningens arbete genomsyras av uppföranden av kontinuerligt omsorgsfullt gestaltade stadsmiljö?
Uppdraget handlar också om att skapa en ökad samsyn kring roller och ansvar kring omsorgsfullt gestaltade stadsmiljöer. Arbetet behöver vara pedagogiskt och utformas som enläroprocess för förvaltningen och tekniska nämnden. Under arbetets gång är syftet också att öka förståelsen för utformningen av staden ur ett helhetsperspektiv och hur omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer skapas. Utformningen av den offentliga miljön är central, tillsammans med Malmöbornas och besökarnas upplevelser.
Utöver stadsmiljö ska uppdraget resultera i förslag kring implementering och förslag till utvecklingsarbeten för att stärka förvaltningens gestaltningskompetens och kraft.
Bilagor
Nya verksamhetslokaler för Slottsträdgårdens personal behöver byggas. I dagsläget använder personalen en bodetablering på tillfälligt bygglov. Bygglovet har gått ut och kan ej förnyas längre.
Bilagor
För att samverkansorganiseringar ska kunna erhålla verksamhetsstöd för samverkan ska de insända en utvärdering samt redovisning av hur medel använts under 2024.
Have it all är en icke vinstdrivande ekonomisk förening som arbetar med lokal samverkan och utveckling. Fastighets- och gatukontoret har under 2024 erlagt samverkansstöd på 300 000 kronor. Stödet har betalats ut till Västra hamnen- Have it all, ekonomisk förening.
Ärendet återremitterades av tekniska nämnden den 12 december 2024. Föreningen Have it All har nu inkommit med en kompletterande ekonomisk återrapportering som bifogas i ärendet.
Förvaltningen bedömer att återrapporteringen är korrekt utförd samt att föreningens arbete under 2024 har utvecklats.
Bilagor
Ärendet avser ett marksaneringsprojekt vid en före detta kemtvätt på fastigheten Alven 23. Fastighets- och gatukontoret har i rollen som huvudman genomfört en så kallad förstudie och huvudstudie som finansierats med statsbidrag från Naturvårdsverket.
Fastighets- och gatukontoret menar att nästa steg i projektet är att söka stadsbidrag för åtgärdsförberedande undersökningar. Dessa omfattar bland annat att genomföra kompletterande undersökningar för att avgränsa föroreningen i plan och djup, samt för att riva de gamla kemtvättslokalerna som är i mycket dåligt skick.
Förvaltningen föreslår därför nämnden att ansöka om statlig medfinansiering för att genomföra dessa åtgärder.
Ett förslag till bidragsansökan har tagits fram av förvaltningen i dialog med Länsstyrelsen och kan skickas till Länsstyrelsen senast den 3 mars.
Bilagor
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för utbyggnad och iordningställande av kvartersmark samt färdigställande av allmän platsmark inom detaljplan Dp 5833. Objektsgodkännandet omfattar även ombyggnad av del av John Ericssons väg samt ombyggnad av gångbana vid Östra Stadionparken till gång- och cykelväg inom projekt 5328 Stadion, Idrottskvarteret. Projektet är en del i utvecklingen av Stadionområdet.
Den totala investeringsutgiften bedöms bli 197 mnkr kr medan de bedömda inkomsterna beräknas till 118 mnkr, vilket ger ett projektnetto på -79 mnkr.
Driftskonsekvensen beräknas till 4,1 mnkr per år från 2033.
Bilagor
Ärendet avser att godkänna objektsgodkännandet för projektet 7347 Öster om skolan i Hyllie. Inom projektområdet pågår ett arbete med att ta fram en ny detaljplan
(DP 5775). Detaljplanen tillåter bostäder, centrum, äldrevård och mobilitetshus. Investeringsutgiften beräknas till 36 mnkr.
Bilagor
Ärendet avser ansökan om utökat objektsgodkännande för genomförandet av detaljplan 5671 som vann laga kraft 2023-05-31. Syftet med projektet är att möjliggöra för uppförandet av bostäder i form av ett LSS-boende med 6 lägenheter.
Beslut om objektsgodkännande för projektet fattades av Tekniska nämnden den 14 december 2022. Beslutet innebar ett godkännande av en investeringsutgift för projektet om 7,5 mnkr och driftkostnader om 120 tkr (brutto). Inför upphandlingen av saneringsentreprenaden har kalkylen i objektsgodkännandet setts över och det har konstaterats att kalkylen från objektsgodkännandet överstigs.
Projektets totalram beräknas nu uppgå till totalt 14,4 mnkr och driftskonsekvenserna beräknas uppgå till 320 tkr (brutto) per år.
Bilagor
Ärendet avser ansökan om utökat objektsgodkännande för utbyggnad av allmän platsmark enligt Dp 5237 som vann laga kraft 2013-04-19. Objektsgodkännande antogs i tekniska nämnden 2015, intäkterna uppskattades då till 6 mnkr. I samband med översyn av projekt inför detaljprojektering av återstående parkyta konstaterades att kalkylen från objektsgodkännande överstigs.
Baserat på kalkylen från detaljprojekteringen, samt en indexuppräkning av befintlig kalkyl från objektsgodkännandet, uppskattas den nya projektprognosen till 8,7 mnkr och driftkonsekvenser bedöms till 640 tkr per åt brutto.
Bilagor
Markreservation för fastigheten Handluckraren 1 till Hemsö Fastighets AB för byggnation av mobilitetshus med lokaler för centrum och idrott med mera inom projekt 3007 Holma södra och mellersta.
Bilagor
Ärendet omfattar en markreservation om ca 60 000 m2 för tillverkning, kontor, logistik- och lagerverksamhet i Malmö Industrial Park, Malmö hamnområde, inom del av fastigheten Hamnen 22:164.
Bilagor
Förlängning av markanvisningsavtal avseende projekt 7020 Härbärget/Embassy of sharing för Granitor
Granitor har sedan 2023-04-25 fram till och med 2025-02-28 ett markanvisningsavtal avseende ett etappområde, kallat etapp 2, inkluderande fastigheten Husrummet 1 samt del av Värmestugan 1(dåvarande fastigheterna del av Härbärget 1, Hyllie 4:2 samt Hyllie 7:3). Markanvisningsavtalet föreslås nu förlängas till och med 2027-02-28.
Bilagor
Copenhagen Malmö Port AB (CMP) har såsom hamnoperatör nyttjanderätt till markområden i Malmö hamn. Bolaget har inkommit med begäran om förlängning av en markreservation i Norra hamnen.
Bilagor
Under 2024 var 239 tomträtter aktuella för avgäldsreglering. Detta har resulterat i höjningar av den årliga avgälden om sammanlagt 11 345 455 kronor. Under året har 3 friköp av tomträtter som varit föremål för avgäldsreglering genomförts och har därför räknats bort från sammanställningen.
Bilagor
Förslag om nya avgälder för tomträtter upplåtna med småhus, att gälla från och med 2027. Tekniska nämnden föreslås besluta om samma principer för beräkning av avgäldsunderlag och avgäldsränta som tillämpats sedan 2009.
Bilagor
Bilagor
Bilagor
Fastighets- och gatukontoret har upprättat förslag till årsanalys för 2024 och sammanfattat verksamhetsåret i enligt med stadskontorets anvisningar. Årsanalysen omfattar uppföljning av mål, uppdrag, verksamhet och ekonomi.
Därutöver har bilagts uppföljning av åtaganden och nämndsuppdrag, objektsgodkännanden och uppföljning av arbetet inom personalområdet. Tekniska nämndens nämndsuppdrag för 2024 finns också redovisade som bilagor samt ett kommunfullmäktigeuppdrag.
Bilagor
Fastighets- och gatukontoret har upprättat förslag till årsanalys för 2024 och sammanfattat verksamhetsåret i enligt med stadskontorets anvisningar.
Bilagor
Internkontrollrapporten innehåller den slutliga uppföljningen av tekniska nämndens interna kontrollplan 2024 för fastighets- och gatukontoret.
Kommunstyrelsen beslutade inför 2024 om tre gemensamma granskningsområden för Malmö stads nämnder:
Dessa ingår som obligatoriska granskningar i samtliga nämnders internkontrollplaner för 2024 och har granskats enligt stadskontorets anvisningar
Tekniska nämnden beslutade om egna granskningar och direktåtgärder inför 2024:
· direktåtgärder avseende mutor och jäv, informationshantering samt överlämnande av relationshandlingar.
· Granskningar av efterlevnaden av byggherrens arbetsmiljöansvar och egenkontrollansvar enligt miljöbalken samt efterlevnaden av översiktsplanen i investeringsprojekt.
Direktåtgärderna och granskningarna har genomförts i enlighet med internkontrollplan 2024.
I ärendet görs även en bedömning av utvecklingen av nämndens samlade system för intern kontroll.
Bilagor
Ett planprogram är en förstudie till detaljplanering. Syftet är att fastställa en stadsstruktur och en stadsbyggnadsidé samt att göra strategiska ställningstaganden så att de kommande detaljplanerna blir en del av en fungerande helhet.
Hyllie har utvecklats i de centrala delarna och söderut. Med planprogrammet för Västra Hyllie möjliggör vi för nästa steg i Hyllies utveckling. I området har staden möjlighet att på egen mark skapa boenden och arbetsplatser i ett attraktivt kollektivtrafiknära läge.
Stadsstrukturen, även kallad strukturplanen, definierar markens användning och planområdets fysiska strukturer. För att säkerställa att strukturplanen är genomförbar utförs tekniska utredningar för bland annat dagvatten, skyfall, risk, trafik och buller. Mjuka värden, såsom naturvärden, sociala konsekvenser, ekonomiska konsekvenser och förutsättningar för handel utreds också.
Västra Hyllie ska vara en fortsättning av den täta och blandade stadsstrukturen kring Hyllie station. Samtidigt ska Västra Hyllie skapa ett vackert möte mellan den täta staden och landskapet. Västra Hyllie ska vara sömlöst sammankopplat med den befintliga stadsstrukturen. Ingen del av Västra Hyllie ska upplevas som segregerad från den övriga staden.
Västra Hyllie ska ha en stark identitet som hem för de som bor där samtidigt som det ska erbjuda fina målpunkter och stråk för besökare utifrån. Hemkänsla och identitet, såväl som gemenskap med omgivningen, är viktiga faktorer för integration. Hyllie har länge varit en klimatpilot för Malmö. Västra Hyllie fortsätter i samma anda och ges en stark klimatprofil.
Bilagor
I motionen föreslår Tony Rahm att tekniska nämnden får i uppdrag att ta fram en prismodell vid markförsäljning som premierar högre byggnadshöjder. Tony Rahm pekar på önskvärdheten av en ny skyline och arkitektur när Malmö stad bebygger hamnen med bostäder och kontor. I motionen nämns höga markpriser som ett hinder att bygga högt, som staden kan påverka. För att gynna högre bebyggelse utan att driva kostnaderna i byggskedet föreslås därför staden ta fram en modell där priset på marken regleras så att högre byggnader premieras.
Fastighets- och gatukontoret menar i förslag till yttrande att det är stadsbyggnadsnämnden som i sina beslut om detaljplaner reglerar byggnadshöjder efter utredningar och lämplighetsprövningar därom.
Bostäder belägna på hög höjd med vidsträckt utsikt, betingar vanligtvis ett högt försäljningspris, vilket påverkar byggaktörens finansiering av bygget positivt. Kostnaderna för byggaktören att addera ytterligare några våningsplan, fördyrar inte byggprojektet mer än marginellt. Fastighets- och gatukontoret ser därför inte behovet i att särskilt subventionera markpriser för aktörer som bygger höga hus.
Staden tar redan nu en inte obetydlig del av kostnaderna för att möjliggöra byggandet av höga hus. I samband med framtagandet av stadens riktlinjer för byggande av höga hus har fastighets- och gatukontoret (TN 2021-1491-1) pekat på att höga hus innebär en koncentration av boende och arbetsplatser, och därmed ett ökat behov av parker och torg med ökade kostnader för drift och underhåll som följd. Likaså riskerar stadens kostnader att öka med ökad fordonstrafik till och från byggnaderna. Stadens kostnader för skyfallshantering och bredare gator för att få ett trevligare och ljusare gaturum, kommer sannolikt också att bli högre.
Tekniska nämnden föreslår därför kommunfullmäktige att avslå motionen.
Bilagor
Kommunfullmäktigeuppdrag 2023 - Tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden ges i uppdrag att tillsammans med boende och näringsidkare undersöka hur storstadspaketet kan bidra till fler gröna mötesplats
Tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden fick i Malmö stads budget 2023 i uppdrag att tillsammans med boende och näringsidkare undersöka hur storstadspaketet kan bidra till fler gröna mötesplatser för umgänge, kvartersparker, delad mobilitet och barns rörelse.
Uppdraget ska återrapporteras till kommunfullmäktige som ett särskilt ärende.
På tekniska nämndens och stadsbyggnadsnämndens respektive möten i juni 2023 beslutades om en uppdragsbeskrivning för arbetet med uppdraget. Bifogat detta ärende presenteras resultatet av arbetet med uppdraget.
Bilagor
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för utbyggnad och iordningställande av kvartersmark samt färdigställande av allmän platsmark inom detaljplan Dp 5833. Objektsgodkännandet omfattar även ombyggnad av del av John Ericssons väg samt ombyggnad av gångbana vid Östra Stadionparken till gång- och cykelväg inom projekt 5328 Stadion, Idrottskvarteret. Projektet är en del i utvecklingen av Stadionområdet.
Den totala investeringsutgiften bedöms bli 197 mnkr kr medan de bedömda inkomsterna beräknas till 118 mnkr, vilket ger ett projektnetto på -79 mnkr.
Driftskonsekvensen beräknas till 4,1 mnkr per år från 2033.
Bilagor
Ärendet avser ansökan om utökat objektsgodkännande för genomförandet av detaljplan 5671 som vann laga kraft 2023-05-31. Syftet med projektet är att möjliggöra för uppförandet av bostäder i form av ett LSS-boende med 6 lägenheter.
Beslut om objektsgodkännande för projektet fattades av Tekniska nämnden den 14 december 2022. Beslutet innebar ett godkännande av en investeringsutgift för projektet om 7,5 mnkr och driftkostnader om 120 tkr (brutto). Inför upphandlingen av saneringsentreprenaden har kalkylen i objektsgodkännandet setts över och det har konstaterats att kalkylen från objektsgodkännandet överstigs.
Projektets totalram beräknas nu uppgå till totalt 14,4 mnkr och driftskonsekvenserna beräknas uppgå till 320 tkr (brutto) per år.
Bilagor
Förlängning av markanvisningsavtal avseende projekt 7020 Härbärget/Embassy of sharing för Granitor
Granitor har sedan 2023-04-25 fram till och med 2025-02-28 ett markanvisningsavtal avseende ett etappområde, kallat etapp 2, inkluderande fastigheten Husrummet 1 samt del av Värmestugan 1(dåvarande fastigheterna del av Härbärget 1, Hyllie 4:2 samt Hyllie 7:3). Markanvisningsavtalet föreslås nu förlängas till och med 2027-02-28.
Bilagor