Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare samt tidpunkt för justering av protokollet

  2.  

    a) Eurovisionarbetet

    (15 min)

    Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö

    Felicia Fredriksson, projektledare avdelningen för offentlig miljö

    Therese Herrman, enhetschef avdelningen för offentlig miljö

     

     

    b) Återrapportering Malmö in the Making

    (20 min)

    Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö

    Finn Williams, stadsarkitekt stadsbyggnadskontoret

     

    c) Marknadsanalys

    (30 min)

    Viktoria Morén, avdelningschef fastighetsavdelningen

    Linnéa Lindqvist, fastighetsvärderare fastighetsavdelningen

    Emma Edetun, fastighetsvärderare fastighetsavdelningen

    Markus Rembring, fastighetsvärderare fastighetsavdelningen

     

    d) Årets tema i blomsterprogrammet

    (20 min)

    Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö

    Erika Jonasson, landskapsarkitekt avdelningen för offentlig miljö

    Elin Karlsson, landskapsarkitekt avdelningen för offentlig miljö

     

    Muntliga föredragningar i samband med beslutsärende

    10. Malmö stads åtgärdsprogram mot omgivningsbuller

    Anna Modig, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen

    Emelie Gustafsson, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen

    14. Markreservation för del av fastigheten Innerstaden 9:173

    Anna Modig, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen

    Sven Gustafsson, enhetschef stadsutvecklingsavdelningen

  3. Regeringen har remitterat en statlig utredning avseende frågan om en justering av miljöbalkens strandskyddsbestämmelser. Utredningen föreslår två ändringar, den första innebär att vattenbruk (odling av fisk, skaldjur och alger) på samma sätt som jordbruk, skogsbruk och renskötsel idag, är undantaget från strandskydd. Den andra ändringen innebär att ett nytt skäl för dispens från strandskyddet läggs till i miljöbalken avseende småskaliga näringsverksamheter som har en fördel av att lokaliseras nära vatten och vars ändamål inte kan tillgodoses på annan plats. Fastighets- och gatukontoret föreslår att förslag om undantag från strandskyddet för vattenbruk lämnas utan invändning men att framföra risker på förslaget om ny grund för dispens för små näringsverksamheter.

    Bilagor

  4. Med anledning av ett tilläggsdirektiv till EU:s ITS-direktiv föreslår regeringen ändringar i en förordning (SFS 2016:383). Ändringsförslagen innebär ingen omedelbar förändring för kommunens räkning utan en anpassning måste ske först om kommunen börjar producera realtidsdata för vägnätet. Förvaltningen är positiv till tydlig ansvarsfördelning och datastandarder.

    Bilagor

  5. Landsbygds- och infrastrukturdepartementet har på remiss skickat Boverkets rapport 2023:20 Gränsvärde för byggnaders klimatpåverkan - och en utökad klimatdeklaration och Boverkets promemoria Komplettering till Boverkets uppdrag att lämna förslag på hur införandet av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan kan påskyndas och hur tillämpningen av klimatdeklarationer kan utvidgas. Kommunstyrelsen har skickat remissen vidare till servicenämnden, stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden för yttrande. Boverkets rapport 2023:20 innehåller flera olika förslag. Det är enbart vissa förslag, samt den tillhörande promemorian, som omfattas av remissen. Förslagen är att 2025 införa gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan i klimatdeklarationer, samt att utöka omfattningen av klimatdeklarationen med två byggdelar.

     

    Förvaltningen föreslår att nämnden ställer sig positiv till de remitterade förslagen. Förvaltningen anser dock att gränsvärdena som föreslås borde vara lägre redan från 2025. Förvaltningen föreslår även att nämnden tar tillfället i akt att framföra vikten av att bredda regelverk och beräkningsmetodik så att hela byggprojekten inkluderas – inte enbart byggnaden - då det idag saknas system för att inkludera anläggnings- och markarbeten. 

     

    Bilagor

  6. Trafikverket ska ta fram ett åtgärdsprogram enligt förordningen om omgivningsbuller (SFS 2004:675) och har sänt ut det på remiss. Fastighets- och gatukontoret anser att åtgärdsprogrammet är bra men hade önskat ett sätt för berörda kommuner att närmare studera och följa upp de statliga vägarnas påverkan på kommunens ytor. Även framtida trafikökningar till följd av större förändringar i trafiknätet skulle kunna belysas mer.

    Bilagor

  7. Stadskontoret har tagit fram ett förslag till revidering av ”Malmö stads riktlinjer för inköpsverksamheten” (STK-2016-1296 2018-03-19). Förslaget innefattar generella och specifika uppdateringar samt tillägg kring nämndernas och de helägda bolagens ansvar för organisering av sin inköpsverksamhet.

     

    Genom förslaget förtydligas nämndernas, och i relevanta delar bolagens, ansvar att ha en ändamålsenlig inköpsorganisation med tillräckliga resurser, rätt kompetens och behöriga beställare. Nämnderna och bolagen ansvarar för att säkerställa att upphandlingar genomförs på ett korrekt sätt och att avrop sker från upphandlade leverantörer. Ansvaret omfattar alla nivåer av inköpsverksamheten från övergripande styrning och samordning till genomförande av upphandlingar, avtalsuppföljning och löpande inköp. Nämnderna och bolagen ansvarar för att formera en tydlig inköpsorganisation som är anpassad till nämndens uppdrag och som svarar mot Malmö stads inköpspolicy med tillhörande riktlinjer och relevant lagstiftning. De nya riktlinjerna innefattar förslag att nämnder och bolag utöver riktlinjer för direktupphandling även ska besluta om riktlinjer för inköpsverksamheten. De nya riktlinjerna förtydligar också när direktupphandling kan genomföras.

     

    Bilagor

  8. Magnus Olsson (SD) har i Kommunfullmäktige väckt motion med förslag om att hedra Bosse Larsson. Bosse Larsson har sedan tidigare hedrats med en bronsplatta i verket ”Walk of Fame” av Caroline Mårtensson på Stadiontorget i Malmö. Utöver det finns en minnessten på Limhamnsfältet som uppfördes i början på 90-talet.

    Kulturförvaltningen deltar i arbetet med omvandlingen av Stadionområdet och tar fram ett konstprogram för området. Mot bakgrund av detta bedömer tekniska nämnden att frågan om ett minnesmärke för att hedra Bosse Larsson kommer att behandlas inom ovanstående konstprogram.

     

     

    Bilagor

  9. Magnus Olsson (SD) har i Kommunfullmäktige väckt motion med förslag att uppföra minnesmärkning till minne av Ricky Bruch. Ricky Bruchs minne och idrottsinsats hedras sedan 2009 i minnesmärket ”Walk of Fame” av Caroline Mårtensson på Stadiontorget i Malmö. Fastighets- och gatukontoret avser inte förstärka befintlig bevarad kastring med ytterligare minnesmärkning.

    Fastighets- och gatukontoret ser inga hinder att Stadsfastigheter tillsammans med IFK Klagshamn genomför en förstärkning av befintlig kastring och en minnesmärkning av Ricky Bruch som lämpar sig för verksamheten som bedrivs på idrottsplanen och i samförstånd med fastighets- och gatukontoret.

     

    Tekniska nämnden har att yttra sig över motionen.

     

    Bilagor

  10. Tekniska nämnden har tagit fram ett förslag till Åtgärdsprogram mot omgivningsbuller år 2024–2033. Enligt Förordning (2004:675) om omgivningsbuller ska kommuner med mer än 100 000 invånare vart femte år ha kartlagt omgivningsbullret från trafik i kommunen och tagit fram strategiska bullerkartor som visar bullersituationen. Vidare ska ett åtgärdsprogram tas fram och fastställas av kommunfullmäktige senast två år efter att kartläggningen är genomförd. Innan kommunfullmäktige kan fastställa åtgärdsprogrammet ska åtgärdsprogrammet enligt Miljöbalken (1998:808) kapitel 5 och paragraf 7 ställas ut som samråd i två månader.

     

    Förslaget till åtgärdsprogram har tagits fram i samarbete mellan fastighets- och gatukontoret, miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och serviceförvaltningen. Dialog har även skett med stadskontorets ekonomiavdelning kring ansvar- och finansiering av bullerskyddsåtgärder inom Malmö stad. Ett förslag på en sådan modell presenteras i åtgärdsprogrammet.

     

    I förslaget till åtgärdsprogram anges tre inriktningar för arbetet med buller. Inriktningarna gäller ljudmiljö i boendemiljöer, förskolors- och grundskolors utemiljöer samt parker och liknande utemiljöer. Femton åtgärdsexempel för Malmö är framtagna med uppskattad kostnad och ansvarsfördelning, för att uppfylla de delar som ska presenteras enligt bullerförordningen (2004:675).

    Bilagor

  11. Copenhagen Malmö Port AB har såsom hamnoperatör nyttjanderätt till markområden i Malmö hamn. Bolaget har inkommit med begäran om förlängning av en del av en markreservation i Norra hamnen, med anledning av att de för förhandlingar med en aktör som önskar ett arrende i andra hand för uppförande och drift av en biobränsleanläggning i Malmö hamn.

    Bilagor

  12. Tekniska nämnden beslutade 2020-12-15 (TN§430) att godkänna modellen för samverkansstöd, som gäller inom ramen för TN:s verksamhetsområde.

    2022 fick Fastighets- och gatukontoret ett budgetuppdrag att stimulera till samverkan (BID) med kommunen i Malmös lokalområden. Under 2022–23 har insatserna att kommunicera möjligheterna till samverkan och vilket stöd som finns att få intensifierats. Totalt har fem nya samverkansorganiseringar beviljats samverkansstöd under perioden. Nämnden är sedan innan medlem i fyra samverkansorganiseringar.

     

    I dialog med nämnden har förvaltningen identifierat behov av justeringar och kompletteringar i samverkansmodellen. Fastighets- och gatukontoret förslår att nämnden godkänner förvaltningens förslag på justeringar och kompletteringar.

  13. Exploateringsavtal avseende fastigheten Excellensen 5 har tagits fram i syfte att reglera genomförandet av detaljplan, dp 5812. I avtalet regleras bland annat uttag av gatukostnader.

    Bilagor

  14. Markreservation av ett område inom del av fastigheten Innerstaden 9:173 till Malmö kommuns parkeringsaktiebolag (P-Malmö) för uppförande av ett mobilitetshus inom Stadionområdet etapp 2, Idrottskvarteret.

    Bilagor

  15.   15

    Markanvisningsavtal avseende Konventet 1 och Produkten 1, inom Öster om mässan, Dp 5530, projekt 7363

  16. För genomförandet av planerad utveckling av nytt verksamhetsområde i anslutning till den planerade bussdepån i Lockarp, föreslås ett förvärv av småhusfastigheten Malmö Lockarp 27:22 för en köpeskilling om 5 500 000 kronor.

    Bilagor

  17. Förhandlingar med Fortifikationsverket har lett fram till verkets köp av del av stadens fastighet Malmö Husie 173:1 bestående av Minnesdals gård jämte ca 93 000 kvm mark, för en köpeskilling om 14 350 000 kronor. Förhandlingarna har även lett till att staden köper den del av Fortifikationsverkets fastighet Husie 173:153 som består av f.d. Kvarnby skjutbana, för 9 000 000 kronor.

     

    Bilagor

  18. Ärendet omfattar en avsiktsförklaring mellan Malmö kommun och E.ON Energiinfrastruktur med moderbolaget E.ON Sverige AB. Avsiktsförklaringen innehåller ett antal samarbeten i Malmö hamn och möjliga markbyten inom Malmö, möjliggörande av en förbindelse mellan Norra och Mellersta hamnen, samt en markreservation till E.ON om ca 140 000 m2 för energi- och fjärrvärmeproduktion, inom del av fastigheten Hamnen 22:163 och fastigheterna Bergoljan 16, 17 och 18.

    Bilagor

  19.   20

    Anmälningar för kännedom

  1. Landsbygds- och infrastrukturdepartementet har på remiss skickat Boverkets rapport 2023:20 Gränsvärde för byggnaders klimatpåverkan - och en utökad klimatdeklaration och Boverkets promemoria Komplettering till Boverkets uppdrag att lämna förslag på hur införandet av gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan kan påskyndas och hur tillämpningen av klimatdeklarationer kan utvidgas. Kommunstyrelsen har skickat remissen vidare till servicenämnden, stadsbyggnadsnämnden och tekniska nämnden för yttrande. Boverkets rapport 2023:20 innehåller flera olika förslag. Det är enbart vissa förslag, samt den tillhörande promemorian, som omfattas av remissen. Förslagen är att 2025 införa gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan i klimatdeklarationer, samt att utöka omfattningen av klimatdeklarationen med två byggdelar.

     

    Förvaltningen föreslår att nämnden ställer sig positiv till de remitterade förslagen. Förvaltningen anser dock att gränsvärdena som föreslås borde vara lägre redan från 2025. Förvaltningen föreslår även att nämnden tar tillfället i akt att framföra vikten av att bredda regelverk och beräkningsmetodik så att hela byggprojekten inkluderas – inte enbart byggnaden - då det idag saknas system för att inkludera anläggnings- och markarbeten. 

     

    Bilagor

  2. Tekniska nämnden har tagit fram ett förslag till Åtgärdsprogram mot omgivningsbuller år 2024–2033. Enligt Förordning (2004:675) om omgivningsbuller ska kommuner med mer än 100 000 invånare vart femte år ha kartlagt omgivningsbullret från trafik i kommunen och tagit fram strategiska bullerkartor som visar bullersituationen. Vidare ska ett åtgärdsprogram tas fram och fastställas av kommunfullmäktige senast två år efter att kartläggningen är genomförd. Innan kommunfullmäktige kan fastställa åtgärdsprogrammet ska åtgärdsprogrammet enligt Miljöbalken (1998:808) kapitel 5 och paragraf 7 ställas ut som samråd i två månader.

     

    Förslaget till åtgärdsprogram har tagits fram i samarbete mellan fastighets- och gatukontoret, miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och serviceförvaltningen. Dialog har även skett med stadskontorets ekonomiavdelning kring ansvar- och finansiering av bullerskyddsåtgärder inom Malmö stad. Ett förslag på en sådan modell presenteras i åtgärdsprogrammet.

     

    I förslaget till åtgärdsprogram anges tre inriktningar för arbetet med buller. Inriktningarna gäller ljudmiljö i boendemiljöer, förskolors- och grundskolors utemiljöer samt parker och liknande utemiljöer. Femton åtgärdsexempel för Malmö är framtagna med uppskattad kostnad och ansvarsfördelning, för att uppfylla de delar som ska presenteras enligt bullerförordningen (2004:675).

     

    Ärendet kompletterades med en muntlig föredragning av Emelie Gustafsson, trafikplanerare.

    Bilagor

  3. Tekniska nämnden beslutade 2020-12-15 (TN§430) att godkänna modellen för samverkansstöd, som gäller inom ramen för TN:s verksamhetsområde.

    2022 fick Fastighets- och gatukontoret ett budgetuppdrag att stimulera till samverkan (BID) med kommunen i Malmös lokalområden. Under 2022–23 har insatserna att kommunicera möjligheterna till samverkan och vilket stöd som finns att få intensifierats. Totalt har fem nya samverkansorganiseringar beviljats samverkansstöd under perioden. Nämnden är sedan innan medlem i fyra samverkansorganiseringar.

     

    I dialog med nämnden har förvaltningen identifierat behov av justeringar och kompletteringar i samverkansmodellen. Fastighets- och gatukontoret förslår att nämnden godkänner förvaltningens förslag på justeringar och kompletteringar.

     

    Ärendet kompletterades med en muntlig föredragning av Iman Ahmad, utvecklingssamordnare och Linda Medberg, sektionschef.

    Bilagor

  4. För genomförandet av planerad utveckling av nytt verksamhetsområde i anslutning till den planerade bussdepån i Lockarp, föreslås ett förvärv av småhusfastigheten Malmö Lockarp 27:22 för en köpeskilling om 5 500 000 kronor.

    Bilagor

  5. Förhandlingar med Fortifikationsverket har lett fram till verkets köp av del av stadens fastighet Malmö Husie 173:1 bestående av Minnesdals gård jämte ca 93 000 kvm mark, för en köpeskilling om 14 350 000 kronor. Förhandlingarna har även lett till att staden köper den del av Fortifikationsverkets fastighet Husie 173:153 som består av f.d. Kvarnby skjutbana, för 9 000 000 kronor.

     

    Bilagor

  6. Ärendet omfattar en avsiktsförklaring mellan Malmö kommun och E.ON Energiinfrastruktur med moderbolaget E.ON Sverige AB. Avsiktsförklaringen innehåller ett antal samarbeten i Malmö hamn och möjliga markbyten inom Malmö, möjliggörande av en förbindelse mellan Norra och Mellersta hamnen, samt en markreservation till E.ON om ca 140 000 m2 för energi- och fjärrvärmeproduktion, inom del av fastigheten Hamnen 22:163 och fastigheterna Bergoljan 16, 17 och 18.

     

    Ärendet kompletterades med en muntlig föredragning av Viktoria Morén, avdelningschef.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.