Möte 2022-05-23
-
1
Val av justerare samt tid för justering av protokollet
-
a) Supercykelstråk - identitetsfärgval
(20 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Jesper Nordlund, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
Sara Forslund, utredare stadsutvecklingsavdelningen
Peter Håkansson, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen
b) Nämndinitiativ (MP) Cykelbana på Drottninggatan
(20 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Karl Thurén, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
Peter Håkansson, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen
c) Nämnduppdrag fartkameror - ansökan om fartkameror i Trafikverkets regi (TN-2022-974)
(10 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Tim Greve Pobiega, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
Peter Håkansson, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen
d) Sommargator, sommartorg, fimpzoner och arrangemang i sommar
(30 min)
Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö
Agneta Sallhed Canneroth, enhetschef avdelningen för offentlig miljö
Lars Johansson, enhetschef avdelningen för offentlig miljö
Erland Weerasinghe, enhetschef avdelningen för offentlig miljö
-
Fastighets- och gatukontoret lämnar ekonomisk prognos 2022 till stadskontoret den 20 maj 2022. Rapportering har skett enligt given mall i Stratsys. Ekonomisk prognos innehåller resultatprognos samt prognos för investeringar.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
743kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret lämnar ekonomisk prognos 2022 till stadskontoret den 20 maj 2022. Rapportering har skett enligt given mall i Stratsys. Ekonomisk prognos innehåller resultatprognos samt prognos för investeringar.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
434kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret överlämnar första deluppföljningen av tekniska nämndens internkontrollplan 2022.
Internkontrollplanen bygger på fastighets- och gatukontorets riskanalys inför kommande verksamhetsår och innehåller både direktåtgärder och granskningar.
Syftet med direktåtgärder är att genomföra nödvändiga åtgärder i nära framtid utan ytterligare kontroller och utredningar. Syftet med granskningar är utreda de områden där ytterligare kontroll bedöms behövas.
I denna deluppföljning av internkontrollplanen redovisas två direktåtgärder, allt enligt tidplan. Direktåtgärderna är kopplade till Storstadspaketet respektive drift och underhåll av Malmö stad. -
John Roslund (M) och Tony Rahm (M) har i Kommunfullmäktige väckt motion med förslag om att markera ut den triangelformade refug som gett Triangeln sitt namn på platsen där den låg. Kommunstyrelsen har överlämnat motionen till Tekniska nämnden för yttrande.
Motionsställarna anser att Malmö stad brister i att uppmärksamma stadens historia. De hänvisar till en uppgift som gör gällande att Triangeln en gång fått sitt namn av en triangelformad refug. Motionsställarna vill att platsen där refugen låg markeras i gatan på något sätt.
Förvaltningen menar att den refug som fanns på Triangeln i början av 1900-talet var logiskt utformad och placerad utifrån de förutsättningar som då fanns i trafiken och gaturummet. Idag ser trafikmiljön helt annorlunda ut. Att med linjer markera den historiska refugen i gatan är inte förenligt med vägmärkesförordningen som styr när, hur och vilka vägmarkeringar vi kan använda oss av. Att markera Triangeln på annat sätt i gatan riskerar att förvirra trafikanter snarare än att uppmärksamma dem på platsens historia.Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
I nämndinitiativ till tekniska nämnden 2022-04-22 yrkar Sverigedemokraterna att förvaltningen i enlighet med initiativet får i uppdrag att återkomma till nämnden med en jämförelse mellan Malmös modell för tomträttsavgäld med Stockholms stads nuvarande modell för tomträttsavgäld samt att nämnden beslutar att införa den modell/system för tomträttsavgäld som efter utredningen anses vara mest fördelaktig och rättvis för berörda parter i Malmö kommun.
Tekniska nämnden beslutade 2022-04-26 att överlämna nämndinitiativet till tekniska nämndens arbetsutskott för beredning.
Tekniska nämndens arbetsutskott beslutade 2022-05-03 att föreslå tekniska nämnden att besvara nämndinitiativet med hänvisning till den tidigare genomförda utredningen av fastighets- och gatukontoret.Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Moderaterna vill i nämndinitiativ till tekniska nämnden öka förståelsen om skräpets påverkan, men även bidra till renare stränder och hav och föreslår att tekniska nämnden vid lämpliga platser sätter upp informationstavlor/plexiglasboxar med exempel på vanligt förekommande skräp som slängs på våra stränder och visa antal år för nedbrytning av dessa.
Tekniska nämnden beslutade 2022-04-26 att överlämna nämndinitiativet till tekniska nämndens arbetsutskott för beredning.
Tekniska nämndes arbetsutskott beslutade 2022-05-03 att föreslå tekniska nämnden att bifalla nämndinitiativet med hänvisning till Motion av Helena Grahn (M) och Tony Rahm (M) om folkbildning längs stranden §177 som bifölls av kommunfullmäktige den 20 maj 2021.
En intern utredning av motionen om allmänbildning längs stranden genomfördes av fastighets- och gatukontoret under 2020. Utredningen visade att det är svårare att engagera vissa unga vuxna som enligt flera studier är mer benägna att slänga skräp på marken. För att nå denna målgrupp med skräpets nedbrytningstider togs fram ett koncept som heter ”Utgrävning från plaståldern” och består av monter samt olika skräpobjekt. Konceptet togs fram under 2021 och kommer att produceras under 2022. Beroende på inköp och tillverkning av de olika delarna kan utställningarna placeras ut under sommaren 2022.Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden är ansvarig för drift och underhåll av Malmö stads offentliga miljöer. Drift och underhåll utförs genom en beställar-utförarmodell, där tekniska nämnden är beställare och servicenämnden sedan 2021 är utförare för hela staden.
Bedömning görs att drift- och underhåll av Malmö i huvudsak fungerat tillfredställande under det första entreprenadåret. Bedömning görs dock att utförarens resurser inte har varit tillräckliga för att nå överenskommen kvalitetsnivå när det gäller renhållning. Detta har varit särskilt tydligt i vissa områden. Serviceförvaltningen arbetar med förstärkning av resurserna inför kommande entreprenadår.Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-
-
I anledning av nyrekrytering på fastighetsavdelningen, enheten för fastighetsägande och värdering, finns behov av en ny rättegångsfullmakt.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Sedan april 2018 är stadsjuristen Niina Stiber utsedd som dataskyddsombud för tekniska nämnden. Niina Stiber kommer från och med den 16 maj 2022 övergå till att arbeta som stadsjurist på stadskontoret. Mot bakgrund härav behöver tekniska nämnden dels entlediga Niina Stiber som dataskyddsombud, dels utse ett nytt dataskyddsombud.
Rättsläget har förändrats under de senaste åren och det har tillkommit ny rättspraxis avseende tillämpningen av dataskyddslagstiftningen. Dataskyddsombudets ansvar har därmed blivit mer omfattande och komplext och Malmö stad, med dess helägda bolag, är en stor organisation. Därför finns behov av att två (2) dataskyddsombud framöver delar på ansvaret.
Stadskontoret har i anledning av ovanstående genomfört en rekrytering för att dels ersätta Niina Stiber, dels utöka med ytterligare ett dataskyddsombud. Vid denna rekrytering har Martin Axelsson och Kajsa Thelin rekryterats och påbörjade sina anställningar på stadskontoret den 16 maj 2022.
Kommunstyrelsens arbetsutskott anmodade i beslut den 25 april 2022, § 250, kommunens nämnder och helägda bolag att entlediga Nina Stiber som dataskyddsombud från och med den 16 maj 2022 och i stället utse Kajsa Thelin och Martin Axelsson till dataskyddsombud för tekniska nämnden tills vidare från och med detta datum.Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
Objektsgodkännande gäller för projektet Trafiksäkerhetsåtgärder 2023-2025. Projektet omfattar åtgärder med syfte att öka trafiksäkerheten för främst oskyddade trafikanter vid obevakade övergångsställen. Målet är att dämpa hastigheten på platser där många oskyddade trafikanter rör sig för att minska risken för att en olycka ska inträffa. Projektet omfattar tre år och har en budget på totalt 13,5 miljoner kronor över hela projekttiden.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
976kb Ladda ner dokument
-
-
Investeringsprojektet Cykelparkering syftar till att bidra till Malmö stads mål om ökat hållbart resande genom att ordna trygg och säker cykelparkering av hög standard på allmän platsmark i hela Malmö. Nya platser för cykelparkering identifieras genom inventering av gatumiljön vid till exempel allmänna besöksmål som lekplatser och parker samt vid hållplatser och kollektivtrafiknoder. Cykelställ placeras även ut där förvaltningen identifierar ett behov, i samband med andra projekt som genomförs på tekniska nämndens uppdrag eller där det inkommer önskemål om komplettering från allmänheten. Målet är att placera ut cirka 450 cykelparkeringsplatser per år.
Projektet varar över tre år, 2023–2025. Budgeten för projektet är 1 000 tkr per år med en totalsumma på 3 000 tkr. Driftkostnaderna för projektet bedöms hamna på totalt 600 tkr.Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
514kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret har sedan länge arbetat med trygghetsskapande åtgärder i trafikmiljön. Arbetet har utförts inom det ordinarie trafiksäkerhetsarbetet och har sett som ett komplement till det direkt olycksförebyggande arbetet. Fastighets- och gatukontoret tar emot många önskemål om åtgärder i gatumiljöer som inte kan anses vara olycksdrabbade, detta visar tydligt att behovet av trygghetsskapande åtgärder i trafikmiljön är stort.
Det huvudsakliga syftet med projektet är att genomföra olika typer av åtgärder för att minska otryggheten i trafikmiljön på allmän plats i Malmö.
Åtgärder inom projektet avses utföras på allmän plats i hela kommunen. Föreslagen budget är 2 miljoner första året (2023), 2 miljoner andra året (2024) samt 2 miljoner tredje året (2025) med en totalsumma på 6 miljoner kronor över projektets tre år. Driftskonsekvenser för projektet bedöms uppgå till 840 tkr totalt. Risken att projektet kommer belastas av marksaneringskostnader bedöms som låg.Bilagor
-
214kb Ladda ner dokument
-
565kb Ladda ner dokument
-
305kb Ladda ner dokument
-
-
Projektet Enkelt avhjälpta hinder syftar till att förbättra tillgängligheten och användbarheten i Malmö genom åtgärder på allmän plats.
Projektet omfattar till stor del tillgänglighetsanpassning av befintliga övergångsställen samt sänkning av kantstenar i områden där detta inte utförts. Åtgärderna innefattar som regel plattsättning, kantstenssänkningar och uppsättning av taktila pollare i enlighet med typritningar i Malmö stads tekniska handbok.
Åtgärder i projektet avses utföras på allmän plats i hela kommunen. Föreslagen budget är 3 miljoner första året (2023), 3 miljoner andra året (2024) samt 3 miljoner tredje året (2025) med en totalsumma på 9 miljoner kronor över projektets tre år. Detta innebär en ökning från det pågående investeringsprojektet för tillgänglighetsåtgärder där budget över tre år är 7 miljoner kronor. Driftskonsekvenser för projektet bedöms uppgå till 1 260 tkr totalt. Risken att projektet kommer belastas av saneringskostnader bedöms som låg, detta baserat på erfarenheter från tidigare år som projektet genomförts.Bilagor
-
176kb Ladda ner dokument
-
463kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
-
Projektet har flera olika syften som tillsammans bidrar till målet om fler kollektiva resenärer och i förlängningen ett effektivare, säkrare, tillgängligare och miljövänligare trafiksystem.
Ett av projektets syften är att identifiera var och varför busstrafiken har framkomlighetsproblem och sedan finna lösningar som till exempel indragning av hållplatser, sammanslagning av hållplatser och justering av hållplatslägen som idag är för korta eller mindre trafiksäkra. Även införande/justering av vändslingor och förbättrad reglering och utformning av gaturummet är exempel på framkomlighetsåtgärder.
Projektet har också i sitt uppdrag att skapa bättre trygghet- och tillgänglighet på hållplatsområdet, samt på sträckan till och från hållplatsen. Hållplatser behöver byggas om utifrån nya tillgänglighetskrav från Skånetrafiken, vilket idag innebär höjning av kantstöd till 17 cm och komplettering/justering av taktilt stråk och kontrastmarkering. Även komplettering av belysning, röjning av vegetation och byte av väderskydd från plåt till glas kan vara aktuella åtgärder.
Projektets totala utgifter uppgår till 12 mnkr och fördelar sig på 3 år. Projektnetto beräknas till 6 mnkr. Årligen söks bidrag för medfinansiering från Skånetrafiken och Trafikverket för åtgärder vid hållplatser. De beräknade driftskostnaderna uppgår totalt till brutto 1 080 tkr och netto till 705 tkr. Risken att projektet kommer att belastas av saneringskostnader bedöms som låg, vilket baseras på erfarenheter från tidigare år som projektet har genomförts.Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
607kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för anläggande av Supercykelstråk, etapp 1 till en beräknad bruttoutgift om 24 mnkr.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
475kb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
-
Projektet omfattar en upphöjd gångbana utmed med en vägsträcka om cirka 100 meter på den östra sidan längs Kristinebergsägen i Oxie. Syftet med projektet är att förbättra trafikmiljön för oskyddade trafikanter genom att öka trafiksäkerheten och förbättra tillgängligheten för denna trafikantgrupp. Åtgärden ger barn och unga möjlighet att i större utsträckning kunna röra sig tillsammans med vuxna eller på egen hand längs med sträckan, och förväntas bidra med en tryggare skolväg för barn på väg till eller från närliggande förskolor och skolor.
Förvaltningens uppdrag att ta fram förslag till objektsgodkännande gavs av tekniska nämnden efter ett nämndinitiativ från Sverigedemokraterna i ärende TN-2021-195.
Budgeten för projektet är 1 000 tkr (prisläge februari 2022) och största utgiften är entreprenadkostnader. Driftkostnaderna för projektet bedöms till 75 tkr brutto. Projektet förväntas genomföras under kvartal 3-4 2022 och ryms inom budget för kategorin Mobilitet.Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande till projekt 8762 Norra Ellstorp, för utbyggnad av allmän plats inom ny detaljplan i norra delarna av Ellstorp (DP 5564), till en beräknad bruttoutgift om 61 mnkr.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
1012kb Ladda ner dokument
-
-
Den nya temalekplatsen ´ Nangijala´ i Oxie invigdes den 28 november 2021. Lekplatsen har på kort tid haft mycket högre besökarantal än andra lekplatser, och besöks av såväl de boende i området som malmöbor från andra delar av staden.
Fastighets- och Gatukontoret avser att sätta upp en ny prefabricerad toalettbyggnad i närheten av temalekplatsen inom parkområdet.
Syftet med projektet är att underlätta besök och vistelse på den populära och välbesöka lekplatsen för förskolor, grundskolor och andra besökare.
Preliminärt ska byggnationen vara färdigställd vid årsskiftet 2022–2023 och ska innehålla två toalettutrymmen, varav ett är anpassat för rörelsehindrade.
Investeringsutgifterna uppgår till 2 600 tkr brutto och är upptagna i 2022 års och januari månads prisläge. Inga inkomster är aktuella. Driftkostnaderna uppgår till 440 tkr brutto som netto. Projektet ryms inom den beslutade årsramen för kategorin.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
407kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om utökat objektsgodkännande för entreprenadarbeten på allmän platsmark för att färdigställa nya infarter på allmän plats till de nya bostadshusen enligt DP 5539, till en beräknad bruttoutgift om 2 000 tkr. Investeringsutgiften för hela projektet blir därmed 2 500 tkr driftkostnader om 170 tkr brutto. Den totala kostnaden bedöms rymmas inom budgetramen för Tekniska nämndens Exploateringskategori.
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Förlängning av byggnadsskyldigheten för fastigheten Spannmålet 5.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
57kb Ladda ner dokument
-
540kb Ladda ner dokument
-
-
Förlängning av byggnadsskyldigheten avseende Gäddan 12 i Malmö som ägs av ett bolag inom Skanska, Remulus Sydlandet 6 AB. Tilläggsköpeskilling kopplad till byggnadsskyldigheten regleras i befintligt köpeavtal.
Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
749kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Förslag om nya avgälder för tomträtter upplåtna för flerbostadshus, att gälla fr.o.m 2024.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
40kb Ladda ner dokument
-
-
Tomträtten till fastigheten Malmö Hammaren 10 som är uppsägningsbar t.o.m 2022-06-30 för upphörande per 2024-06-30, föreslås sägas upp inför omvandling från verksamhetsområde till blandad stad i enlighet med den fördjupade översiktsplanen för området.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
963kb Ladda ner dokument
-
-
Försäljning av fastigheten Snorkeln 1 i Malmö för uppförande av bostadshus innefattande ca 40 bostadsrätter samt nio radhus.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
945kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
196kb Ladda ner dokument
-
597kb Ladda ner dokument
-
274kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
536kb Ladda ner dokument
-
712kb Ladda ner dokument
-
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
36mb Ladda ner dokument
-
546kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
39mb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
314kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
212kb Ladda ner dokument
-
681kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
938kb Ladda ner dokument
-
902kb Ladda ner dokument
-
569kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
433kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
I nämndinitiativ till tekniska nämnden 2022-04-22 yrkar Sverigedemokraterna att förvaltningen i enlighet med initiativet får i uppdrag att återkomma till nämnden med en jämförelse mellan Malmös modell för tomträttsavgäld med Stockholms stads nuvarande modell för tomträttsavgäld samt att nämnden beslutar att införa den modell/system för tomträttsavgäld som efter utredningen anses vara mest fördelaktig och rättvis för berörda parter i Malmö kommun.
Tekniska nämnden beslutade 2022-04-26 att överlämna nämndinitiativet till tekniska nämndens arbetsutskott för beredning.
Tekniska nämndens arbetsutskott beslutade 2022-05-03 att föreslå tekniska nämnden att besvara nämndinitiativet med hänvisning till den tidigare genomförda utredningen av fastighets- och gatukontoret.Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden är ansvarig för drift och underhåll av Malmö stads offentliga miljöer. Drift och underhåll utförs genom en beställar-utförarmodell, där tekniska nämnden är beställare och servicenämnden sedan 2021 är utförare för hela staden.
Bedömning görs att drift- och underhåll av Malmö i huvudsak fungerat tillfredställande under det första entreprenadåret. Bedömning görs dock att utförarens resurser inte har varit tillräckliga för att nå överenskommen kvalitetsnivå när det gäller renhållning. Detta har varit särskilt tydligt i vissa områden. Serviceförvaltningen arbetar med förstärkning av resurserna inför kommande entreprenadår.Bilagor
-
314kb Ladda ner dokument
-
-
Investeringsprojektet Cykelparkering syftar till att bidra till Malmö stads mål om ökat hållbart resande genom att ordna trygg och säker cykelparkering av hög standard på allmän platsmark i hela Malmö. Nya platser för cykelparkering identifieras genom inventering av gatumiljön vid till exempel allmänna besöksmål som lekplatser och parker samt vid hållplatser och kollektivtrafiknoder. Cykelställ placeras även ut där förvaltningen identifierar ett behov, i samband med andra projekt som genomförs på tekniska nämndens uppdrag eller där det inkommer önskemål om komplettering från allmänheten. Målet är att placera ut cirka 450 cykelparkeringsplatser per år.
Projektet varar över tre år, 2023–2025. Budgeten för projektet är 1 000 tkr per år med en totalsumma på 3 000 tkr. Driftkostnaderna för projektet bedöms hamna på totalt 600 tkr.Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret har sedan länge arbetat med trygghetsskapande åtgärder i trafikmiljön. Arbetet har utförts inom det ordinarie trafiksäkerhetsarbetet och har sett som ett komplement till det direkt olycksförebyggande arbetet. Fastighets- och gatukontoret tar emot många önskemål om åtgärder i gatumiljöer som inte kan anses vara olycksdrabbade, detta visar tydligt att behovet av trygghetsskapande åtgärder i trafikmiljön är stort.
Det huvudsakliga syftet med projektet är att genomföra olika typer av åtgärder för att minska otryggheten i trafikmiljön på allmän plats i Malmö.
Åtgärder inom projektet avses utföras på allmän plats i hela kommunen. Föreslagen budget är 2 miljoner första året (2023), 2 miljoner andra året (2024) samt 2 miljoner tredje året (2025) med en totalsumma på 6 miljoner kronor över projektets tre år. Driftskonsekvenser för projektet bedöms uppgå till 840 tkr totalt. Risken att projektet kommer belastas av marksaneringskostnader bedöms som låg.Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för anläggande av Supercykelstråk, etapp 1 till en beräknad bruttoutgift om 24 mnkr.
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
-
Den nya temalekplatsen ´ Nangijala´ i Oxie invigdes den 28 november 2021. Lekplatsen har på kort tid haft mycket högre besökarantal än andra lekplatser, och besöks av såväl de boende i området som malmöbor från andra delar av staden.
Fastighets- och Gatukontoret avser att sätta upp en ny prefabricerad toalettbyggnad i närheten av temalekplatsen inom parkområdet.
Syftet med projektet är att underlätta besök och vistelse på den populära och välbesöka lekplatsen för förskolor, grundskolor och andra besökare.
Preliminärt ska byggnationen vara färdigställd vid årsskiftet 2022–2023 och ska innehålla två toalettutrymmen, varav ett är anpassat för rörelsehindrade.
Investeringsutgifterna uppgår till 2 600 tkr brutto och är upptagna i 2022 års och januari månads prisläge. Inga inkomster är aktuella. Driftkostnaderna uppgår till 440 tkr brutto som netto. Projektet ryms inom den beslutade årsramen för kategorin.Bilagor
-
433kb Ladda ner dokument
-
-
Tomträtten till fastigheten Malmö Hammaren 10 som är uppsägningsbar t.o.m 2022-06-30 för upphörande per 2024-06-30, föreslås sägas upp inför omvandling från verksamhetsområde till blandad stad i enlighet med den fördjupade översiktsplanen för området.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Försäljning av fastigheten Snorkeln 1 i Malmö för uppförande av bostadshus innefattande ca 40 bostadsrätter samt nio radhus.
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-