Möte 2019-12-17
-
1
Val av justerare samt justeringsdag
-
Riksdagens ombudsmän (JO) har uppmanat tekniska nämnden att redogöra för handläggningen av ett klagomål rörande flytt och justering av ett vägmärke. Av yttrandet ska det framgå hur överklagandet har handlagts och hur handläggningen förhåller sig till 47 § förvaltningslagen (2017:900).
Förvaltningens handläggning av ärendet (TN-2019-2512) har föranletts av att klaganden i ärendet inkommit med klagomål kring flytten av vägmärket i flera av kommunens olika kommunikationskanaler: via brev, telefonsamtal och e-post direkt till enskilda medarbetare i hela kommunen, liksom via Malmö stads kontaktcenter. Klaganden har även skickat klagomål till andra myndigheter såsom till polisen, länsstyrelsen, förvaltningsrätten och kammarrätten.
Klagomålet och frågorna har bemötts löpande och så snart som möjligt utifrån att behörig befattningshavare har fått klagomålen till sig.Förvaltningens inställning och hantering av ärendet har hela tiden varit att flytten av vägmärket utgör ett rent verkställighetsbeslut enligt vägmärkesförordningen. Ett rent verkställighetsbeslut är inte överklagbart. Handläggningen av ärendet har skett i enlighet med transportstyrelsens och länsstyrelsens praxis (TSV 2013-3099/LS Dnr 258-15513-2014), vilka avvisar inkomna överklaganden av sådana beslut.
-
5
Remiss från miljönämnden om kemikaliekriterier för nyproduktion av lokaler och utemiljöer för barn och unga
Miljönämnden har, utan eget ställningstagande, översänt förslag till kemikaliekriterier för nyproduktion av lokaler och utemiljöer för barn och unga till tekniska nämnden för yttrande.
Kemikaliekriterierna har tagits fram som ett led i genomförandet av Kemikalieplan med fokus på barn och unga 2017–2019.
Bilagor
-
220kb Ladda ner dokument
-
434kb Ladda ner dokument
-
348kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
6
Remiss från Miljödepartementet angående promemorian Genomförande av reviderade EU-direktiv på avfallsområdet
Från Miljödepartementet har inkommit remiss angående promemorian Genomförande av reviderade EU-direktiv på avfallsområdet, M2019/01776/R.
Tekniska nämnden föreslås lämna synpunkter på promemorian i enlighet med förvaltningens förslag till yttrande och besvarar remissen direkt till Miljödepartementet för stadens räkning.
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
7
Motion av Peter Ollén (M) om att ge kommunala informatörer uppdraget att informera objektivt och sant, STK-2019-788
Tekniska nämnden har att yttra sig över motion från Peter Ollén (M) om att ge kommunala informatörer uppdraget att informera objektivt och sant, detta senast den 3 december 2019.
Kommunfullmäktigeledamot Peter Ollén (M) föreslår i sin motion kommunfullmäktige att anmoda kommunstyrelsen, och övriga nämnder, att ändra uppdraget för stadens informatörer, så att det för dessa innebär att förmedla en sann, objektiv och bred rapportering, såväl som att belysa, analysera och följa kärnan i den verksamhet de är satta att informera om.
Fastighets- och gatukontorets bedömning är att kommunfullmäktige, genom Malmö stads kommunikationspolicy, redan tydligt har gett kommunikatörer, liksom alla andra kommunala tjänstepersoner, i uppdrag att informera objektivt och sant. Krav på opartiskhet och saklighet slås även fast i regeringsformen och förvaltningslagen. I förvaltningarnas arbete med riskanalys och intern kontroll ingår även dessa frågeställningar i syfte att uppmärksamma brister, rapportera och åtgärda dem.
Därmed anser fastighets- och gatukontoret inte att det finns behov av att ge kommunala kommunikatörer något nytt uppdrag.
Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
42kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Måns Berger (MP) har inkommit med en motion om att kommunstyrelsen på uppdrag av kommunfullmäktige ska utreda förutsättningar för och möjligheter med införande av trängselavgifter i Malmö stad.
Tekniska nämnden har att avge yttrande över motionen.
Bilagor
-
77kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
9
Ny modell för lokal samverkan samt utbetalning avseende Boende, Integration och Dialog, BID Möllan respektive BID Sofielund
Tekniska nämnden föreslås utreda och definiera hur nämnden i samverkan med andra relevanta nämnder i Malmö stad mer generellt kan stimulera, stötta och samordna samverkansprocesser i geografiskt avgränsade områden, till exempel BID.
Därför föreslås framtagandet av en modell för samverkansprocesser i Malmö. Samtidigt föreslås nämnden också stödja de två befintliga BID-processer som finns i Malmö, BID Sofielund respektive BID Möllan.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
656kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
Den 27 januari 2016 beslutade kommunstyrelsens arbetsgivarutskott att införa ett kommungemensamt arbetssätt för kompetensförsörjning. Det gemensamma arbetssättet är ett ledningssystem för att arbeta på ett strukturerat och systematiskt sätt med gemensamma åtgärder och prioriteringar för att möjliggöra en långsiktig kompetensförsörjningsstrategi för Malmö stad.
För att skapa en samlad bild av Malmö stads kompetensutmaningar ska stadens nämnder redovisa kompetensgap (skillnaden mellan kompetensbehov och tillgänglig kompetens) och kompetensförsörjningsplan till stadskontoret varje år. Stadskontoret sammanställer sedan resultatet och det totala behovet i en rapport till kommunstyrelsen och i den årliga personalredovisningen.
Det systematiska kompetensförsörjningsarbetet i Malmö stad sker enligt en modell som beslutats av kommunfullmäktige och bygger på stegen analysera kompetensgap, planera insatser, genomföra insatser och följa upp resultatet. Insatserna kan ske inom områdena attrahera, rekrytera, introducera, utveckla och motivera samt avsluta. Syftet är att få en samlad bild av kompetensen både på kort (1-2 år) och på lång sikt (3-5 år) för att lösa kompetensutmaningar och möta Malmöbornas behov.
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
Den 1 juli trädde den nya tobakslagen (2018/2088) i kraft. Med den nya skärpta lagstiftningen infördes förbud mot rökning i ett antal miljöer. Det gäller bl.a. uteserveringar, lekplatser, samt platser för kollektivtrafik. Detta antogs medföra ett ökat tryck med fler fimpar på platser i närheten av dessa områden.
Tekniska nämnden beslutade den 23 maj att under sommaren 2019 genomföra tester med ”fimpzoner” på platser med hög koncentration av uteserveringar genom att möblera för att skapa samlingsplatser för rökare. Fimpzonerna blev möblerade med wifi-utrustade solcellsbänkar och askkoppar. Testerna syftade främst till att möta upp en befarad ökad nedskräpning med fimpar på dessa platser. Fyra fimpzoner etablerades varav två på Möllevångstorget, en på Lilla Torg och en på Södertull. Testperioden omfattade tiden från 1 juli till 31 oktober.
Skräpmätningar kring fimpzonerna gjordes i september. Fimpzonerna har under testperioden visat goda resultat. Det har blivit ett etablerat koncept bland de rökare som vill göra rätt och en visuell och tydlig del av stadens ansträngningar för minskad nedskräpning. De bidrar också till effektivare renhållning av hårt belastade platser.
Efter goda resultat på den testperiod som nu genomförts föreslås att testperioden förlängs fram till den 31 oktober 2020, för att även täcka in höst och vintertid. Detta också för att undersöka om beteendet förändras under de olika årstiderna. Platserna föreslås vara oförändrat med undantag av Södertull som föreslås flyttas till S:t Johannesplan då skäpmätningarna av fimpar på Södertull var väsentligt lägre än på de andra platserna. I samband med detta föreslås också att testerna kompletteras under sommarhalvåret med fyra nya platser där ökad nedskräpning med fimpar observerats. De nya fimpzonerna föreslås vara Södra Skolgatan, Friisgatan, Folkets Park samt ytterligare en fimpzon vid Lilla Torg. Samtidigt föreslås att skapa ett antal kompletterande platser med fimpkoppar, men utan bänkar, för att ytterligare stärka insatserna mot nedskräpning med fimpar.
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
387kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
-
I de riktlinjer gällande fastighets- och gatukontorets arbete med sponsring för arrangemang, som antogs av tekniska nämnden den 20 februari 2019, §54, anges att nämnden ska fatta beslut om de presentationer som tas fram, samt om de partnernivåer, paket och priser som föreslås i dessa presentationer.
Fastighets- och gatukontoret hemställer därmed till tekniska nämnden om beslut kring följande presentationer för Malmöfestivalen 2020, respektive för Malmö Garden Show 2020.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-
-
– ytterligare handlingar tillkommer.
Bilagor
-
I syfte att förbättra stadsmiljön har tekniska nämnden fått i uppdrag av kommunfullmäktige (§ 269, 2018-10-25) att undersöka möjligheten att införskaffa cityträd (Smart City Tree). Ett smart cityträd är en produkt fylld av lavar och mossor som tar upp partiklar och stoff från luften. Utredningen visar att det ses som möjligt att införskaffa, installera och sköta ett smart cityträd. De smarta cityträdens ekosystemtjänster genererar dock för låga värden i relation till kostnaderna och kan därför inte rekommenderas.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
I ett nämndinitiativ föreslog Vänsterpartiet vid sammanträde den 20 februari 2019 att tekniska nämnden skulle ge fastighets- och gatukontoret i uppdrag att se över och utveckla befintligt godstrafikprogram. Som en följd av detta tog nämnden beslut, § 70, om att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en kunskapsöversikt på området.
Översikten som nu redovisas innefattar en trendspaning och ger i övrigt en bild av den lokala kontexten. Den avslutas med en kort sammanfattning av förvaltningens utmaningar och relevanta frågeställningar.
Bilagor
-
68kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
16
Återrapportering av uppdrag att upprätta en kartapplikation för tomträtter upplåtna för flerfamiljshus
Till följd av den tomträttsutredning som fastighets- och gatukontoret genomfört på uppdrag av tekniska nämnden, vilken redovisades i nämnden 2019-06-20, fick fastighets- och gatukontoret i uppdrag att ta fram en kartapplikation för tomträtter upplåtna för flerfamiljshus. Applikationen är framtagen och kommer att publiceras på Malmö stads webbplats under januari månad 2020.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
17
Bemyndigande till tekniska nämnden att med tomträtt upplåta del av fastigheten Hamnen 22:164, projektnummer 7070, dp 5203
Del av kommunens fastighet, del av Hamnen 22:164, inom Malmö Industrial Park, Norra hamnen föreslås upplåtas med tomträtt till MG Real Estate Sweden AB för uppförande av logistiskfastighet.
Avgäldsunderlaget överstiger 30 000 000 kronor varför kommunfullmäktiges godkännande av upplåtelsen erfordras.
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
829kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet omfattar en föreslagen förlängning av markanvisning om ca 30 000 m² för logistikanläggning i Malmö Industrial Park, Malmö hamnområde, del av fastigheten 22:164.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
653kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet rör förlängning av markreservation avseende del av fastigheterna Limhamn 11:5 och Limhamn 150:1 för bostadsutveckling.
Bilagor
-
859kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet omfattar en förlängning av markreservation för logistik- och lagerverksamhet inom del av fastigheten Tullstorp 180:22. Ärendet omfattar även en ändring av den reserverade ytan.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
748kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet omfattar en försäljning om ca 65 000 m2 för logistik- och lagerverksamhet i Malmö Industrial Park, Malmö hamnområde, utgörande fastigheten Tjockoljan 1.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
819kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Rönneholm 1 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Bostadsrättsföreningen Malmbrohamn i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 24 944 000 kronor.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
784kb Ladda ner dokument
-
787kb Ladda ner dokument
-
788kb Ladda ner dokument
-
788kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Fyndigheten 2 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Svenska Folkbyggens Brf nr 1 i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 13 508 000 kronor.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
824kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Hälsingör 6 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Bostadsrättsföreningen Hälsingör, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 24 408 000 kronor.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
806kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Jylland 4 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Bostadsrättsföreningen Wore 2 i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 8 344 000 kronor.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
814kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Roskilde 4 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Bostadsrättsföreningen Dragör, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 24 500 000 kronor.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
782kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheterna Malmö Randers 1 och 2 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till HSB Bostadsrättsföreningen Randers i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 51 664 000 kronor.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
808kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunen har fått möjlighet att förvärva jordbruksfastigheterna Vellinge Arrie 5:1 och 23:11 samt Malmö Käglinge 12:12. Förvärvet är strategiskt och möjliggör på lång sikt bland annat exploatering i anslutning till befintlig järnvägssträckning.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret föreslår att tomträttsavgäld för nästkommande avgäldsperiod, avseende i bifogad förteckning angivna tomträtter för industriändamål, ska fastställas till i förteckningen angivna belopp.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Under 2019 är åtta fastigheter upplåtna för parkeringsändamål möjliga att avgäldsreglera. Fastigheterna har med tioåriga avgäldsperioder. Dessa tomträtter är komplement till tomträtter för bostadsändamål som avgäldsregleras innevarande år varför dessa tomträtter föreslås lämnas oförändrade.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
På grund av att tiden för avgäldsreglering för de aktuella tomträtterna för flerbostadshusändamål utgår 2019-12-31 och tomträttshavarna ännu inte godkänt regleringen, finns behov av tekniska nämndens delegering av rätten att träffa tilläggsavtal till gällande tomträttsavtal avseende dessa tomträtter.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
På grund av att tiden för avgäldsreglering för de aktuella tomträtterna för industriändamål m.m. utgår 2019-12-31 och tomträttshavarna ännu inte godkänt relgleringen, finns behov av nämndens delegering av rätten att träffa tilläggsavtal till gällande tomträttsavtal avseende dessa tomträtter.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
På grund av att tiden för avgäldsreglering för de aktuella tomträtterna för småhusändamål utgår 20109-12-31 och tomträttshavarna ännu inte godkänt regleringen, finns behov av att nämnden delegerar rätten att träffa tilläggsavtal till gällande tomträttsavtal avseende dessa tomträtter till direktören för fastighets- och gatukontoret.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
34
Objektsgodkännande för projekt 7345 Hyllie stadsdelspark och förlängningen av Hyllie Boulevard, dp 5592
Objektsgodkännandet avser utbyggnad av allmän plats för park och gata inom detaljplan 5592 för del av fastigheten Bunkeflo 6:8 m.fl. i Hyllie, projekt 7345 Hyllie stadsdelspark och förlängningen av Hyllie Boulevard.
Bilagor
-
824kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Objektsgodkännandet är en del av genomförandet av detaljplan 5216. Projektet syftar till att anlägga allmän plats och utveckla kommunens kvartersmark inom planområdet. Ett genomförande av projektet möjliggör byggnation av bostäder och service på privat och kommunal mark. Detaljplanen medger ca 320 bostäder varav ca 20 småhustomter samt 750 kvm BTA lägenheter ligger på kommunens kvartersmark. Kommunal mark för förskola finns reserverad i planområdets västra del.
Den totala investeringsutgiften inom projektet bedöms till -83 mnkr, medan de beräknade totala inkomsterna för projektet uppgår till 86,5 mnkr, vilket ger ett projektnetto om 3,5 mnkr. Driftskonsekvenserna beräknas till -5,6 mnkr brutto och -2,1 mnkr netto. Prisuppgifterna är bedömda i oktober 2019. Projektet bedöms ha en genomförandetid som sträcker sig till och med år 2027.
Bilagor
-
Ärendet avser objektsgodkännande för en investering i en ny aktivitetsyta på allmän platsmark inom detaljplan PL1259, på Ribersborgsstranden i Malmö.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Projektet Enkelt avhjälpta hinder 2020–2022 syftar till att förbättra tillgängligheten och användbarheten i Malmö genom åtgärder på allmän plats. Projektet avser vara kommunövergripande, på allmän plats. Föreslagen budget är 2 miljoner första året (2020), 2,5 miljoner andra året (2021) samt 2,5 miljoner tredje året (2022) med en totalsumma på 7 miljoner kronor över projektets tre år. Driftskonsekvenser för projektet bedöms uppgå till 1 080 tkr totalt.
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
-
Objektsgodkännande gäller för projektet Trafiksäkerhetsåtgärder 2020–2022. Projektet omfattar åtgärder med syfte att öka trafiksäkerheten för främst oskyddade trafikanter vid obevakade övergångsställen. Målet är att dämpa hastigheten på platser där många oskyddade trafikanter rör sig för att minska risken för att en olycka ska inträffa. Projektet omfattar tre år och har en budget på totalt 14 miljoner kronor över hela projekttiden.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med projektet är att identifiera var och varför busstrafiken har framkomlighetsproblem och sedan finna lösningar som till exempel indragning av hållplatser, sammanslagning av hållplatser, justering av hållplatslägen som idag är mindre trafiksäkra eller tillgänglighetsanpassning av hållplatser. De åtgärder som sedan genomförs kommer leda till förbättringar för bussars framkomlighet och göra kollektivtrafiken attraktivare. Målet med projektet är således fler kollektiva resenärer och i förlängningen ett säkrare, tillgängligare och miljövänligare trafiksystem.
Projektet har också i sitt uppdrag att bygga om hållplatser utifrån nya krav från Skånetrafiken. Nya hållplatser kommer behöva byggas till följd av storstadspaketets linjeändringar, som ligger utanför storstadspaketets ramar.
Eventuellt kan förorenade asfaltsmassor förekomma. Risken för föroreningar bedöms dock som låg, vilket baseras på att det inte förekommit förorenade asfaltsmassor i tidigare liknande projekt.
Projektets totala utgifter uppgår till 12 mnkr och fördelar sig på 3 år. Projektnetto beräknas till 6 mnkr. Årligen söks bidrag för medfinansiering från Skånetrafiken och Trafikverket för åtgärder vid hållplatser. De beräknade drifts- och underhållskonsekvenserna uppgår totalt till brutto 1 740 tkr och netto till 960 tkr. Risken att projektet drabbas av saneringskostnader bedöms som låg.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Projektet handlar om att placera ut cykelparkering på allmän plats i hela kommunen. Budgeten för projektet är totalt 2,4 miljoner kronor fördelat på tre år.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
Ärendet avser förslag till beslut om investering för att färdigställa den sista och fjärde etappen av utvecklingen av Varvsparken i Västra hamnen.
Etapp IV består av ett ca 150 meter långt parkrum längs med Lilla Varvsgatan. Ur stadsbildssynpunkt är parkens möte med Lilla Varvsgatan av stor vikt. Varvsparkens fjärde etapp stärker stråket mellan Dockan och Turning Torso som sedan fortsätter ut mot Bo01, Scaniaplatsen och havet. Parken är viktig ur rekreationssynpunkt för boende i området.
Det huvudsakliga konceptet utgörs av träd och stenmjölsstigar. Parken tillgängliggörs genom en entréplats i varje ände samt mindre stigar in från Lilla Varvsgatan. I etappen ingår även parkens nordvästra entréplats.
Investeringen beräknas uppgå till 7,4 mnkr och de beräknade driftskonsekvenserna till 0,9 mnkr årligen.
Investeringen omfattar färdig entreprenad av parkrummet utmed Lilla Varvsgatan, tre entréplatser, mindre stenmjölsstigar in i parken från Lilla Varvsgatan, etablering av nya bänkar och cykelställ samt en serviceinfart för arrangemangsfordon från Lilla Varvsgatan.
Entreprenaden bedöms vara färdigställd i november 2020, då trädplantering ska ske tidig höst 2020.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden beslutade den 23 oktober 2019, § 248, att uppdra åt avfallsenheten inom kommunalförbundet VA SYD, att under 2020 vidta sådana åtgärder som behövs för att kostnaderna ska kunna sänkas och intäkterna ökas, med följden att det befarade underskottet minskas från 8,5 mnkr till 3 mnkr, samt att i övrigt godkänna kommunalförbundet VA SYD:s förslag till budget för avfallsverksamheten 2020.
Avfallsverksamheten inom VA SYD har nu tagit fram ett justerat förslag till driftbudget för 2020. I föreliggande justerade förslag framgår att intäkterna för 2020 förväntas öka med 13,4 mnkr i jämförelse med budget för samma verksamhet 2019, vilket framförallt beror på att antalet kärlabonnemang ökar när invånarantalet växer och på att fyrfackskärlen debiteras för hela året. Dessutom ökar intäkterna från försäljning av utsorterat papper, kartong, glas och metall i fyrfackskärlen.
I föreliggande justerade förslag framgår även att kostnaderna för 2020 förväntas öka med 18,7 mnkr i jämförelse med budget för samma verksamhet 2019, vilket främst beror på kostnader för tömning och avskrivningar gällande fyrfackskärlen. Vidare har både priset och förbrukningen av matavfallspåsar ökat kraftigt, nytt lagerkontrakt har blivit dyrare och ny nationell förbränningsskatt tillkommit.
I föreliggande justerade förslag är besparingar om 5,5 mnkr genomförda bland annat inom områdena kommunikation, tjänsteutveckling och digitaliseringsprojekt. Sammantaget visar budgeten ett prognosticerat underskott om 12,1 mnkr för 2020, vilket enligt förslag bör hanteras i separat beslutsärende och åtgärdas helt eller delvis genom en höjning av avfallstaxan för 2020.
Bilagor
-
286kb Ladda ner dokument
-
555kb Ladda ner dokument
-
988kb Ladda ner dokument
-
506kb Ladda ner dokument
-
505kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden beslutade den 23 oktober 2019, § 249, att, med hänvisning till beslut § 248 om förslag till avfallstaxa för Malmö 2020 vid samma möte, lämna taxa för hushållsavfall oförändrad för 2020.
Avfallsverksamheten inom VA SYD har nu tagit fram ett justerat förslag till driftbudget för avfallsverksamheten 2020. I det justerade förslaget till driftbudget är besparingar om 5,5 mnkr genomförda bland annat inom områdena kommunikation, tjänsteutveckling och digitaliseringsprojekt. Sammantaget visar budgeten ett prognosticerat underskott om 12,1 mnkr för 2020, vilket enligt förslag bör åtgärdas helt eller delvis genom en höjning av avfallstaxan för 2020.
Till följd av detta har avfallsverksamheten inom VA SYD tagit fram ett justerat förslag till avfallstaxa för Malmö 2020. Det justerade förslaget innebär en föreslagen höjning av taxan med i genomsnitt 3,9 %, vilket motsvarar 9,2 mnkr på helårsbasis. Den största höjningen avser kärltömning på flerfamiljshus och verksamheter med täta hämtningsintervall, detta för att uppmuntra till färre transporter. Även fyrfacks- och trädgårdskärl omfattas av en mindre föreslagen höjning.
Det justerade förslaget är beräknat att ge en intäktsökning för 2020 om 6,9 mnkr, vid start från den 1 april 2020. Det justerade förslaget innebär vidare att resterande prognosticerat underskott för 2020 täcks med 4,4 mnkr från tidigare överskott, medan 0,8 mnkr hanteras under 2021.
Bilagor
-
293kb Ladda ner dokument
-
988kb Ladda ner dokument
-
555kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
(10 min)
Karin Wikström, VA SYD
Lars-Fredrik Alingfeldt, VA SYD
-
(60 min)
Monica Johansson, avdelningschef, avdelningen för struktur och stöd
Jörgen, Jepson, avdelningen för struktur och stöd
Maria Hultin, avdelningen för struktur och stöd
Daniel Svärd, avdelningen för struktur och stöd
-
(20 min)
Ingrid Persson Westberg, avdelningschef, stadsutvecklingsavdelningen
Lotta Ahlfors, stadsutvecklingsavdelningen
-
(10 min)
Ingrid Persson Westberg, avdelningschef, stadsutvecklingsavdelningen
Magnus Fahl, stadsutvecklingsavdelningen