Möte 2021-01-26
-
1
Val av justerare och justeringsdag
-
a) Redovisning av projekt för smart vattenanvändning – Resilient Water Innovation for Smart Economy (REWAISE) (TN-2020-3610)
(15 min)
Sarah von Liewen, avdelningschef, fastighetsavdelningen
Helena Norlander, VA SYD
Therese Jephson, Sweden Water Research
b) Marknadsanalys avseende fastighetsmarknaden (TN-2020-3380)
(30 min)
Sarah von Liewen, avdelningschef, fastighetsavdelningen
Linnea Lindqvist, fastighetsavdelningen
Emma Edetun, fastighetsavdelningen
c) Försäljning av del av fastigheten Lund Vomb 1:2 (TN-2020-339)
(10 min)
Sarah von Liewen, avdelningschef, fastighetsavdelningen
Barbro Yngveson, fastighetsavdelningen
d) Coronaanpassning av arrangemang under 2021 (TN-2020-3710)
(30 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef, avdelningen för offentlig miljö
Erland Weerasinghe, avdelningen för offentlig miljö
Caroline Lundholm, avdelningen för offentlig miljö
e) Sommargator i Malmö – planeringsförutsättningar och inriktning (TN-2020-3788)
(15 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef, avdelningen för offentlig miljö
Agneta Sallhed Canneroth, avdelningen för offentlig miljö
Elin Karlsson, avdelningen för offentlig miljö
f) Lagen (2021:4) om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 – dess juridiska konsekvenser för Tekniska nämndens verksamhet (TN-2021-159)
(15 min)
Monica Johansson, avdelningschef, avdelningen för struktur och stöd
Benny Nilsson, avdelningen för struktur och stöd
-
Fastighets- och gatukontoret har, i enlighet med Kommunfullmäktiges instruktioner, tagit fram ett förslag till nämndsbudget 2021 för Tekniska nämnden – Fastighets- och gatukontoret 037.
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
243kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret har, i enlighet med Kommunfullmäktiges instruktioner, tagit fram ett förslag till nämndsbudget 2021 för Tekniska nämnden – Hamnanläggningar 014.
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
380kb Ladda ner dokument
-
-
6
Attestinstruktioner 2021–2022 för Tekniska nämnden, Fastighets- och gatukontoret 037 och Hamnanläggningar 014
Tekniska nämnden följer av Kommunfullmäktige 2019-12-19 fastställt Attestreglemente för Malmö stad, med kompletterande kommungemensamma tillämpningsanvisningar antagna 2020-01-15. Fastighets- och gatukontorets attestinstruktioner beslutas av Tekniska nämnden och kan revideras därefter i enlighet med delegationsordning. Tekniska nämndens attestinstruktioner är således ett komplement till Malmö stads attestreglemente och dess tillämpningsanvisningar.
Förändringar av befintliga attester kan ske löpande under året och beslutas då av enhetschefen på ekonomienheten enligt fastighets- och gatudirektörens vidaredelegering, punkt 3.9: ”Revidera attestinstruktion och utse besluts- och behörighetsattestanter samt ersättare för dessa.”
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
767kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen granskade för ett år sedan upphandlingar och inköp inom Tekniska nämndens verksamhet. Granskningen överlämnades till Tekniska nämnden i februari 2020 och nämnden svarade i sin tur Stadsrevisionen den 24 mars 2020, § 92.
Stadsrevisionen begärde inom ramen för sin granskning att Tekniska nämnden senast den 31 januari lämnar ett uppföljande yttrande som ger svar på vilka åtgärder Tekniska nämnden har vidtagit under 2020, vilken effekt dessa haft i verksamheten samt vilka ytterligare åtgärder som är planerade.
Förslag till uppföljande yttrande har beretts av Fastighets- och gatukontoret. Med hänvisning till ärendets brådskande natur föreslås också att paragrafen förklaras vara omedelbart justerad.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
297kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
-
8
Motion av Helena Grahn (M), Tony Rahm (M) och John Roslund (M) om att samordna hanteringen av måsarna, STK-2020-1211
Helena Gahn (M), Tony Rahm (M) och Johan Roslund (M) har i Kommunfullmäktige väckt motion vari föreslås att Kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt Miljönämnden att samordna hanteringen av måsproblematiken i Malmö.
Fastighets- och gatukontoret har inga synpunkter på att Miljönämnden med tillhörande förvaltningen är samordnande i måsärenden, utan bidrar i de ärenden där det föreligger ett behov av skyddsjakt och kommunen är jakträttshavare. För att reducera problemet med måsfågel i tätbebyggda delar av staden arbetar Fastighets- och gatukontoret även preventivt för att minska tillgången på föda inom den mark som förvaltningen ansvarar för.
Bilagor
-
232kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
250kb Ladda ner dokument
-
-
9
Motion av Helena Grahn (M), Tony Rahm (M) och John Roslund (M) om skräpplockarpåsar, STK-2020-1208
Helena Grahn (M), Tony Rahm (M) och John Roslund (M) har inkommit med en motion vari föreslås att Kommunfullmäktige ska ge Tekniska nämnden i uppdrag att placera ut hållare med påsar som är biologiskt nedbrytbara i staden.
Fastighets- och gatukontoret har undersökt möjligheten att införa systemet i Malmö. Trots att förslaget menar väl är risken stor att genomförandet kommer att leda till ännu mer nedskräpning och att det samtidigt skickar fel budskap till malmöborna vad gäller användandet av engångsplast. Fastighets- och gatukontoret har istället möjlighet att utveckla det nyligen framtagna systemet med utlämningsställen där malmöbor kan låna så kallade skräpplockar-kit, för att på så vis underlätta för malmöborna att delta i skräpplockningen. Fastighets- och gatukontoret föreslår med hänvisning till detta att motionen avstyrks.
Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
477kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden beslutade 22 november 2019, § 295, att bifalla nämndinitiativ väckt av Håkan Fäldt (M), om att utreda villkoren för boendeparkering, då specifikt avseende förutsättningarna för att ta bort kravet på om eget ägt fordon, liksom möjligheten att för boende via e-tjänst hantera sitt parkeringstillstånd, och till Tekniska nämnden återkomma med förslag till beslut.
I föreliggande ärende presenterar förvaltningen förutsättningarna för att ta bort kravet om eget ägt fordon för att kunna använda förmånen boendeparkering där sådan är inrättad, samt genomförd utredning av hur den mantalsskrivne själv ska kunna hantera och ändra bilnummer för det fordon som parkören vill ska omfattas av tillståndet. Förvaltningen har efter utredning landat i slutsatsen att villkoret att parkören ska äga fordonet för att kunna använda förmånen boendeparkering är en nödvändig del av grundtanken för systemets funktion. Förvaltningen vill också lyfta fram att det redan i dag finns en tjänst som möjliggör för parkören att själv hantera bilbyte. Bilbytet kan göras av parkören själv och får göras för max 30 dagar, vid 3 tillfällen.
Bilagor
-
360kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
11
Utredning rörande utmärkning av yta som omfattas av parkeringsförbud i anslutning till vägkorsning
Tekniska nämndens trafikutskott beslutade den 16 december 2019, § 52, att uppdra åt förvaltningen att, på prov, i området Solbacken under perioden april–september 2020 märka ut yta som omfattas av parkeringsförbud i anslutning till vägkorsning. Föreliggande ärende utgör en återrapportering av genomfört test. Till grund för beslutet låg nämndinitiativ från ledamöter tillhörande Socialdemokraterna och Liberalerna.
Avsikten med testet har varit att tydliggöra den generella bestämmelsen som finns i 3 kap. 53 § punkt 2 trafikförordningen (1998:1276). Testresultatet påvisar förvisso att utmärkning genererar en minskning i antalet överträdelser. Den gynnsamma effekten är dock så liten att det inte kan anses försvarbart ur kostnadssynpunkt att tillämpa metoden. Det finns inte heller belägg för att allmänheten har svårt att förhålla sig till regeln i dag sett till antalet anmärkningar. Därtill saknas det strikt sett lagstöd för denna form av utmärkning, vilket därför medför att utmärkningen riskerar att undergräva intentionen med trafikförordningens generella bestämmelser liksom skapa förvirring bland trafikanterna. Förvaltningens förslag är att istället utreda vägkorsningar med hög andel anmärkningar och motverka eventuell otydlighet i dessa med befintliga metoder.
Bilagor
-
271kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Elsparkcyklar och/eller elscootrar är ett nytt inslag i stadens trafikmiljö. Tekniska nämndens trafikutskott beslutade under våren 2020 att uppdra åt förvaltningen att utarbeta och genomföra ett test med uppställningsplatser för elscooters.
Denna delrapport summerar de första fyra månaderna som testet med så kallade scooterzoner genomförts, liksom de goda resultat som hittills kunnat påvisas.
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för ombyggnad av Poppeludden i Pildammsparken, detta till en beräknad bruttoutgift om 6 mnkr.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för anläggandet av två flytbryggor, en i Parkkanalen och en i Östra Förstadskanalen, detta till en beräknad bruttoutgift om 2,25 mnkr.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden fattade under 2017 beslut (TN-2017-1170) om inriktning för nya hastigheter utanför tätbebyggt område. En förutsättning för att kunna höja hastigheten över bashastighet (70 km/tim) är att kommunen som väghållare utför mindre fysiska åtgärder för att höja säkerheten. Föreliggande objektsgodkännande avser skyddsräcken på Lockars Kyrkoväg och på Borrebackevägen. När föreslagna åtgärder är på plats kan Trafikverket fatta beslut om en höjning av hastigheten till 80 km/h på de båda sträckorna.
Total kostnad för Lockarps Kyrkoväg och Borrebackevägen är beräknad till 1 850 000 kr. Driftskonsekvensen beräknas till cirka 114 000 kr.
Projektet ryms inom den beslutade årsramen för kategorin befintlig miljö och genomförs under vintern/våren 2021.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
501kb Ladda ner dokument
-
-
Inför starten av trafik med Malmöpendeln på kontinentalbanan i december 2018 ingick Malmö stad och Region Skåne ett avtal om tillköp av trafik. Enligt detta avtal ska Malmö stad senast den 31 januari årligen meddela Skånetrafiken vilket turutbud som ska trafikera Malmöpendeln under kommande trafikår.
Förvaltningen bedömer att samma turutbud som under 2021 bör fortsätta under trafikåret 2022. Detta är väsentligt för att ge goda resmöjligheter med Malmöpendeln och för att fortsätta förstärka dess betydelse som stomme i det lokala och regionala kollektivtrafiksystemet. Det föreslås därför att Malmö stad ska meddela Skånetrafiken att turutbudet ska vara detsamma som i nuläget, det vill säga en tur per halvtimme och riktning, motsvarande 32 dubbelturer, under vardagar och en tur per timme och riktning under helger.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att uppföra en tillgänglig och mångfunktionell häst- och besöksanläggning med tävlings- och träningsbana, polisrytteri, gymnasium/vuxenutbildning (med hästinriktning) och tillhörande faciliteter såsom stall, hagar, läktare och parkering som krävs för att kunna bedriva verksamheterna på området.
Vidare är syftet att utforma ett välfungerande område till vardags och vid stora evenemang i samspel med platsens naturvärden, omgivningens framtida behov av rekreation och hantering av dagvatten.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
311kb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
928kb Ladda ner dokument
-
432kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
18
Detaljplan för del av fastigheten Hamnen 22:164 m.fl. (Norra hamnen, delområde 2) i Hamnen i Malmö Dp 5625
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utbyggnad av hamnanknutna verksamheter, logistikföretag och verksamhetskopplad service inom planområdet, som del av en fortsatt utbyggnad av Malmö Industrial Park i Norra hamnen. Detaljplanen möjliggör också etablering av vindkraft inom området.
Bilagor
-
524kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
476kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
367kb Ladda ner dokument
-
692kb Ladda ner dokument
-
-
19
Remiss från Miljödepartementet - Genomförande av EU:s engångsplastdirektiv och andra åtgärder för en hållbar plastanvändning, STK-2020-1651
Kommunstyrelsen har översänt Miljödepartementets promemoria Genomförande av EU:s engångsplastdirektiv och andra åtgärder för en hållbar plastanvändning (M2020/02035) till Tekniska nämnden för yttrande. Promemorian inbegriper förslag till åtgärder för att genomföra Europaparlamentets och Europeiska unionens råds direktiv (EU) 2019/904 av den 5 juni 2019 direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön (engångsplastdirektivet). Det föreslås i promemorian också andra åtgärder för att plast ska användas i cirkulära flöden, resurssmart och på ett sätt som minimerar läckaget av plast till miljön.
Ärendet har överlämnats till VA SYD för beredning. I ärendet föreliggande yttrande belyser Tekniska nämndens huvudsakliga renhållningsuppdrag. Fastighets- och gatukontoret är av uppfattningen att de i promemorian kvarvarande förslagen och tillhörande konsekvenser, vilka inte uttryckligen bemötts av VA SYD, företrädesvis avser sådant som ligger inom Miljönämndens verksamhetsområde – det vill säga frågor relaterade till det lokala tillsynsansvaret. Det får med hänvisning till detta antas att Miljönämnden i sin tur belyser dessa aspekter i sitt yttrande.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
582kb Ladda ner dokument
-
-
Förslaget till ny energistrategi har godkänts för samråd av Stadsbyggnadsnämnden och översänts till Tekniska nämnden för yttrande senast 1 februari 2021. Efter samrådstiden kommer ett reviderat förslag till strategi hanteras av Stadsbyggnadsnämnden för godkännande och sedan fastställas av Kommunfullmäktige, preliminärt under 2021.
Enligt lagen (1977:439) om kommunal energiplanering ska varje kommun ha en aktuell energiplan för tillförsel, distribution och användning av energi. Energistrategi för Malmö 2021–2030 belyser rådande energisituation i Malmö år 2020, men blickar också framåt mot kommande trender inom energiproduktion och användning. Malmös största utmaning är att staden växer snabbt och förväntas ha passerat 500 000 invånare år 2050, vilket innebär en kraftigt ökad efterfrågan och därmed större krav på ett tillförlitligt och leveranssäkert elsystem.
Samrådsförslaget pekar ut fyra viktiga fokusområden inom energisystemet, lyfter fram möjliga insatsområden inom respektive område och föreslår strategier för vägen framåt utifrån Malmö stads rådighet och olika roller.
Bilagor
-
529kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden har per beslut § 98, 2020-03-24, överlämnat förslag till reviderad markanvisningspolicy för Malmö stad till Kommunfullmäktige för antagande. Den reviderade policyn inbegriper övergripande mål och riktlinjer avseende markanvisning, detta i enlighet med lag (2014:899) om riktlinjer för kommunala markanvisningar, vilken ålägger kommunen ansvar att anta riktlinjer om markanvisningar. Som bilaga till policyn finns mål- och strategidokument för markanvisning som utöver markanvisningspolicyn är relevanta för markanvisningar i Malmö.
Vid behandling av ärendet i Kommunfullmäktige under dess sammanträde den 10 december 2020 beslutade Kommunfullmäktige, § 257, att återremittera ärendet till Tekniska nämnden för bedömning av risker förknippade med lägre bostadsproduktion, då till följd av de ändringar i den föreslagna markanvisningspolicyn som tillförts av Kommunstyrelsens arbetsutskott vid dess sammanträde den 12 oktober 2020, § 599, vilka i sig inte beretts av Tekniska nämnden eller dess förvaltning.
Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
-
Markreservation görs för fastigheterna Malmö Dagrummet 1 och Malmö Paviljongen 1 inom Sege Park, detta till och med 2021-06-30. Reservationen görs efter ett jämförelseförfarande bland de intresseanmälningar som har lämnats till Fastighets- och gatukontoret.
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
-
23
Försäljning av delar av fastigheterna Härbärget 1, Hyllie 4:2 och Hyllie 7:3, projekt 7020 Härbärget, Hyllie, Dp 5589
Ärendet avser försäljning av delar av fastigheterna Härbärget 1, Hyllie 4:2 och Hyllie 7:3, samtliga i Malmö, för genomförande av fyra byggrätter innehållande kontor, verksamheter samt bostäder.
Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Lolland 1 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Lolland, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 12 418 000 kronor.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
927kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Kallan 1 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till HSB Brf Kallan i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 17 689 000 kronor.
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
17mb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
411kb Ladda ner dokument
-
262kb Ladda ner dokument
-