Möte 2021-11-30
-
1
Val av justerare samt tid för justering av protokollet
-
a) Arbete kring trafiktrygghet (TN-2021-1419)
(10 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Peter Håkansson, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen
Jens Karlsson, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
b) Budgetuppdrag 2021 - Förbättrat trafikbeteende (TN-2021-1390)
(15 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Linda Dalundh, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
c) Nya arrangemangsplatsen Nyhamnen
(10 min)
Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö
Erland Weerasinghe, enhetschef, avdelningen för offentlig miljö
d) Markupplåtelse Slottsparken
(25 min)
Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö
Annika Larsson, enhetschef avdelningen för offentlig miljö
Erik Löfvander, sektionschef avdelningen för offentlig miljö
-
Gunilla Ryd (V) har i en motion yrkat att Malmö stad anlägger ett badområde längs Malmös östra kanal samtidigt med åtgärden att minska bilismen på Drottninggatan och Exercisgatan för att bilda ett grönt stråk mellan kanalen och Rörsjöparken.
Tekniska nämnden har, genom de utredningar som gjorts, vetskap om att vattenkvalitén i kanalen idag inte uppfyller de riktlinjer som ställs på ett allmänt bad. Det krävs flera åtgärder för att kanalens vatten ska bli badbart. Den främsta är att minska bräddning av spillvatten, något som först kan byggas bort en bit in på 2030 talet då en ny avloppstunnel planeras mellan Turbinen och Sjölunda reningsverk. Då åtgärderna på Drottninggatan och Exercisgatan kopplas ihop med planerna på ett bad i östra delen av kanalen, faller detta i nuläget.Bilagor
-
196kb Ladda ner dokument
-
-
Brunnslock i Malmö ägs och förvaltas av VA-syd. Fastighets- och gatukontoret har mottagit en förfrågan från VA-syd angående brunnslockspoesi i juni 2022 som besvarades positivt med en uppmaning om att överväga placeringar och innehåll noga. VA-syd kommer under hösten genomföra detta.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
5
Remiss angående Remiss från Miljödepartementet - Naturvårdsverkets rapport Uppdrag att föreslå genomförande av artikel 22 om bioavfall Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG i den svenska lagstiftningen
Kommunstyrelsen har skickat Naturvårdsverkets regeringsuppdrag Uppdrag att föreslå genomförande av artikel 22 om bioavfall Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG i den svenska lagstiftningen från Miljödepartementet till tekniska nämnden för yttrande. Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att redovisa hur artikel 22 kan genomföras i den svenska lagstiftningen. Utredningen gör bland annat en analys över de förutsättningar som finns för att genomföra artikel 22 samt förslag på författningsändringar i avfallsförordningen (2020:614) och Miljöprövningsförordningen (2013:251).
Tekniska nämnden ställer sig positiv till utredningens förslag om att öka materialåtervinning och sortering när det kommer till bioavfall. Att utgångspunkten för Naturvårdsverkets förslag är att styra uppåt i avfallshierarkin samt krav på separat sortering av bioavfall anser tekniska nämnden är i linje med kommunens antagna Kretsloppsplan. Nämnden efterfrågar dock förtydliganden i vissa punkter.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
335kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
-
6
Remiss från Infrastrukturdepartementet - Transportstyrelsens slutrapport Utredning behov av förenklade regler för eldrivna enpersonsfordon – slutsatser, förslag och bedömningar STK-2021-1333
Tekniska nämnden har av kommunstyrelsen fått möjlighet att lämna synpunkter på Transportstyrelsens slutrapport Utredning behov av förenklade regler för eldrivna enpersonsfordon – slutsatser, förslag och bedömningar (TSV 2019-5394).
I korthet innehåller slutrapporten en nulägesbeskrivning och analys av åtgärder som genomförts för ett urval länder, beskrivning av uppdragets resultat i sin helhet samt förslag till regelförändringar med tillhörande konsekvensbeskrivning. Regelförändringarna som föreslås innebär bland annat att begränsningen av motoreffekten tas bort för bland annat elsparkcyklar och möjligheten att märka ut cykelpassager tas bort. Vidare tas möjligheten bort för cyklande och förare av tvåhjuliga mopeder klass II att på väg använda körbanan när det finns en cykelbana om det inte är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge. I slutrapporten gör också Transportstyrelsen bedömningen att det finns bestämmelser tillgängliga för kommunerna och Polismyndigheten för att bland annat hantera konsekvenserna av uthyrning av elsparkcyklar i dag. Rekommendationen är att dessa utnyttjas på ett nationellt samordnat sätt, bland annat för att få ett enhetligt användande befintligt regelverk.
Tekniska nämnden ställer sig kritisk till flera av de förslag och bedömningar som framförs i slutrapporten. Bland annat har förslagen om att ta bort effektbegränsningen för cyklar utan tramp- eller vevanordning och om att ta bort möjligheten att märka ut cykelpassager inte utretts tillräckligt ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. Förslaget om att körbana som huvudregel inte ska användas när det finns cykelbana riskerar att medföra nedsatt trafiksäkerhet och är en felaktig metod för att verka för behovet av utbyggnad av cykelinfrastruktur. Vidare delar inte tekniska nämnden Transportstyrelsens bedömning att det finns tillräckligt med bestämmelser tillgängliga för kommunerna för att bland annat hantera konsekvenserna av uthyrning av elsparkcyklar i dag. Nämnden anser att andra alternativ till verktyg och konsekvenserna av dessa bör ha utretts noggrannare.Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
341kb Ladda ner dokument
-
406kb Ladda ner dokument
-
E.ON Energidistribution AB (EON) har 2008 ansökt hos Energimarknadsinspektionen om tillstånd att fortsatt använda en befintlig kraftledning (nätkoncession för linje) för sträckan mellan Östra station och Fågelbacksskolan. Kommunen, som är en obligatorisk remissinstans enligt 8 § elförordningen, lämnade då genom bl. a. fastighets- och gatukontoret ett yttrande för den ansökan. Nu kompletterande ansökan 2018 för denna 145 kV ledning i markkabelutförande, avser endast en kortare del av ledningssträckningen i huvudsak runt Entrébyggnaden vid Värnhem. Kabeln flyttades ut i gata i samband med att Entrébyggnaden uppfördes, eftersom den annars varit placerad under byggnaden.
Yttrande behöver skickas till Energimarknadsinspektionen senast 30 november varför ärendet behöver omedelbar justering.
Bilagor
-
194kb Ladda ner dokument
-
377kb Ladda ner dokument
-
454kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
687kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöpartiet föreslår i nämndinitiativ att tekniska nämnden beslutar att ge förvaltningen i uppdrag att förlänga den nya dubbelsidiga cykelbanan längs Regementsgatan med en fortsättning på Drottninggatan fram till Kaptensbron så att det skapas ett sammanhängande cykelstråk där den nya cykelbanan på ett naturligt sätt ansluter till det starka nord-sydliga cykelstråket längs Kaptensgatan.
Bilagor
-
111kb Ladda ner dokument
-
-
Folkets Park är en av Malmös äldsta allmänna parker och ett mycket populärt besöksmål. De senaste åren har en utveckling av parken gjorts för att behålla parkens status och erbjuda Malmöborna en plats att vistas på året om. I samband med att parkens tivoli togs bort upp-rättades ett program för parkens fortsatta utveckling ”Program för utveckling av Folkets park” med en rad åtgärdsförslag. Arbetet har delats upp i etapper.
Den sista etappen omfattar de delar som är kvar från programmets åtgärdsplan(2015) och innefattar bland annat bilentrén mot Falsterbogatan, resterande område kring stora scenområdet och entrén mot Friisgatan. Projektet omfattar även en ny entré mot Kristianstadsgatans cirkula- tionsplats.Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret förvaltar Malmö stads i dagsläget 250 lekplatser på allmän plats, inklusive 20 temalekplatser. Syftet med projektet är att fortsätta arbetet med att förnya och utveckla Malmös lekplatser och temalekplatser med målet att göra dem så inkluderande, tillgängliga, trygga och säkra som möjligt.
Efter genomfört projekt ska Malmö stad ha bidragit till det övergripande målet för projektet Lekplatsupprustningar; att förnya och utveckla Malmös lekplatser och temalekplatser. Tillsammans med förvaltningens medel budgeterade för drift och underhåll, är leveransmålet 2022-2024 att rusta upp 3 temalekplatser, 2 stadsdelslekplatser samt 8 områdeslekplatser.
Fastighets- och gatukontoret gör bedömningen att det finns ett behov av utökade anslag till upprustning av åldrande och slitna lekplatser och temalekplatser. För kommande 3-årsperiod bedöms 12 600 tkr, utifrån förvaltningens nuvarande och kommande prioriteringar, motsvara upprustningsbehovet. De beräknade driftkonsekvenserna uppgår till -1 765 tkr brutto.Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för projekt 6014 Almgården, avseende utbyggnad av allmän plats inom och i anslutning till Dp 5636 samt upplåtelse av mark för ca. 19 radhus genom tomträtt till en beräknad bruttoutgift om 26 mnkr. Projektet möjliggör byggnation av ca. 600–650 nya bostäder samt ny förskola med plats för 80 förskoleplatser.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
986kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för utbyggnad av allmän platsmark inom detaljplanerna Dp 4810 och del av Dp 4102, till en beräknad bruttoutgift om 9,3 mnkr. Objektsgodkännandet gäller återstående del av parkmark och gata i direkt anslutning till nybyggnation av 15 st radhus på fastigheten Lastbryggan 1.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för färdigställande av gatumarken inom projekt 8022 Gjuteriet 17, 18 m.fl. Detta till en beräknad bruttoutgift om 16 300 tkr.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med omdaning av gamla hamnområden till nya kontors- och bostadsområden får Södra Varvsbassängen en ny betydelse och funktionen som fartygshamn med tillhörande vattendjup inte längre är efterfrågad. Provtagningar i bottensediment visade på förekomster av miljögifter och sanering av gifter skulle medföra stora kostnader. Genom uppgrundning kapslas föroreningar in med beprövade metoder och behöver inte avlägsnas. Förutsättningarna för bottenfauna och bottenliv förbättras.
När Malmö stad lämnade in vattendomsansökan till mark- och miljödomstolen i Växjö 2020-07-10, var planen att vattendomen skulle komma senast i februari 2021. Den kom sju månader senare dvs 2021-09-28. Först då kunde kostnadsuppskattningen uppdateras och preciseras. Det har varit en utmaning att kostnadsuppskatta projektet och det har funnits osäkerheter pga pandemin. Kostnader för bränsle, stål och el har ökat avsevärt vilket påverkat kalkylen för detta projekt. Den nu aktuella kostnadsuppskattningen ger vid handen en höjning av budget från 41,6 mnkr till 49 mnkr.
Projektet beräknades i objektsgodkännandet (beslutades i TN 2020-05-26 och KS 2020-09-09) kosta totalt 41,6 mnkr. Driftskonsekvenser inklusive kapitalkostnader beräknades till 1 248 tkr per år.
Internräntan har sänkts från 3,0 % till 1,25 % vilket sänker kapitalkostnaderna från 1 248 tkr till 613 tkr (brutto).
Utgifterna för detta projekt om 49,0 mnkr bedöms rymmas inom den totala budgetramen för investeringskategorin Offentlig miljö.Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
679kb Ladda ner dokument
-
-
Bro 210 för inre Ringvägen över Segesvängen består av två bro delar som löper över Segesvängen. Bron uppfördes 1973 och har en skyltad fri höjd på 3,7m. Bron ägs och förvaltas av FGK, fastighets- och gatukontoret.
Den fria höjden på bron, bro 210, utgör ett problem då den begränsar vissa fordon som har behov att köra fram till Segevångsbadet, Malmö Golfklubb, hotellet och med flera verksamheter.
En sänkning av vägbanan under Inre Ringvägen är nödvändig för att uppnå fri höjd 4,7m. Arbetet kommer att genomföras och projekteras inom, SSP linje 4, Storstadspaketet.
Projektets omfattning är sänkning av gatan under bro 210 till full fri höjd. Sänkningen av gatan innebär att gatan får ny profil för en längre sträcka. Gång- och cykelbana får en egen profil med en fri höjd på 2,7m under bro 210.
Genomförandet ska ske inom Storstadspaketets entreprenad, som planeras genomföras antingen vid årsskiftet 2022-23 alternativt 2023-24.
Den totala investering för detta objektsgodkännande uppgår till 5 500 tkr. Driftskonsekvenserna beräknas till 344 tkr netto.Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
391kb Ladda ner dokument
-
306kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för projekt Samverkans insatser i Sofielund till en beräknad bruttoutgift om -2 000 tkr. Driftskonsekvensen beräknas till en årlig kostnad av 188 tkr.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för investering i ny lossning/lastningsstation för oljeprodukter till en kund i Oljehamnen. CMP har begärt investeringsmedel för att investera i ny en lossning/lastningsstation för oljeprodukter inom sitt nyttjanderättsområde. Investeringen upphandlas och genomförs av CMP. Kostnader för ränta och avskrivningar ska regleras genom ett separat finansieringsavtal med CMP i enlighet med föreskrifter i gällande nyttjanderättsavtal.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Verkö 5 uppläts med tomträtt till MG Reale Estate ”MG” 2020-07-01. MG håller på att uppföra en 15 000 m² stor lagerbyggnad på fastigheten. MG:s hyresgäst Westerman har för avsikt att till största delen köra gods med tåg. För att möjliggöra detta behövs det inom CMP nyttjanderättsområde anläggas ett nytt järnvägsspår till den angränsande fastigheten Verkö 5 och en tillfartsväg, för gods som kommer med färja eller lastbil.
Projektet omfattar ett nytt stickspår från befintligt spår och tillfartsväg till fastigheten Verkö 5.
Objektgodkännandet togs i tekniska nämnden den 19 januari 2021 med en investeringsram på -5 500 tkr brutto. Projektet blev upphandlat till beräknad investeringsram, men utan utrymme för tillkommande arbete. Westerman har nu uttalat behovet av ett ytterligare ett spår till lagerbyggnaden, med konsekvensen att ytterligare en växel och spår behöver byggas inom CMPs nyttjanderättsområde. Tillkommande arbete det vill säga ytterligare en växel och spår beräknas till -1 500 tkr. Totalt uppgår därmed utgifterna till -7 000 tkr brutto och driftkonsekvensen ökar från -250 tkr till -320 tkr brutto. Driftnettot uppgår till noll kronor.
Projektet inklusive det utökade investeringsbehovet ryms inom den begärda årsramen för kategorin.Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för att färdigställa marken för uppförande av en högstadieskola med tillhörande sporthall och utförande av allmän platsmark inom exploateringsområdet till en beräknad bruttoutgift om 32 mnkr.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för Komponent- och mindre investeringar i fastighetsbeståndet (mark och byggnader) till en beräknad bruttoutgift om 25 mnkr.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
370kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö universitet (tidigare högskola) har sedan 2009-08-25 fram till och med 2021-12-31 haft en markreservation för fastigheten Amphitrite 1. Markreservationen föreslås nu förlängas till och med 2022-12-31.
Bilagor
-
Markreservation avseende fastigheten Degeln 5 och del av fastigheten Innerstaden 4:3 för kontorsutveckling.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheterna Malmö Cittran 1-5 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Brf Södra Friluftstaden nr. 2, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 48 577 000 kronor.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
864kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheterna Malmö Cittran 6, 7 och 8 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Brf Södra Friluftstaden nr. 1, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 18 075 200 kronor.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
822kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheterna Malmö Krusmyntan 11 samt Malmö Pistolen 6 och 7 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Riksbyggen Brf Malmöhus 46, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 10 452 000 kronor.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
788kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
26
Försäljning (friköp) av fastigheterna Malmö Hovmästaren 1, Malmö Källarmästaren 1 och Malmö Köksmästaren 1
Fastigheterna Malmö Hovmästaren 1, Malmö Källarmästaren 1 och Malmö Köksmästaren 1 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Brf Bergdala i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 17 994 000 kronor.
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
853kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Marknadsplatsen 6 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Tornet Bostad Boulevard AB, vilket bolag genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 21 194 000 kronor.
-
Fastigheten Malmö Koggen 2 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Tornet Bostad Koggen AB, vilket bolag genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 33 225 000 kronor.
-
Fastigheten Skrållan 2 i Gyllins trädgård säljs till OBOS Mark AB för uppförande av 14 radhus.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
461kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
255kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
805kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheterna Malmö Skäran 1 och Malmö Spettet 1 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Brf Lorensborg, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 58 947 500 kronor.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
999kb Ladda ner dokument
-
-
Lars-Göran Jönsson (M) har vid Tekniska nämndens sammanträde den 25 maj 2021, § 71, väckt initiativärende om nya riktlinjer för uteserveringar. I initiativet föreslås att Tekniska nämnden ska besluta att uppdra åt Fastighets- och gatukontoret att inleda en översyn av nu gällande riktlinjer, då med målsättningen att nya, mindre detaljreglerade sådana, kan antas under senhösten 2021, att gälla från och med 2022.
Fastighets- och gatukontoret har genomfört en översyn och finner riktlinjerna i huvudsak orienterande. De delar som är detaljorienterade grundas i lagstiftning som förvaltningen inte råder över, exempelvis PBL samt föreskrifter från Räddningstjänsten.
Ärendet innehåller ett förslag till revidering där tolkning av lagstiftning har uppdaterats och därmed bör även riktlinjerna uppdateras med denna tolkning.Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
396kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
32
Utvärdering av effekter efter införande av parkeringsavgifter på parkeringsplatser för rörelsehindrade
Ärendet redogör för effekterna av kommunfullmäktiges beslut 2019-04-25 (§ 95) om upphävande av beslut 1993-09-30 (§ 179) gällande avgiftsbefrielse från parkeringsavgifter för tillståndsinnehavare av parkeringstillstånd för rörelsehindrade och införande av möjligheten att ansöka om avgiftsbefrielse för denna grupp.
Sammanfattningsvis bedömer förvaltningen att avgiftsbeläggning har haft de förväntade effekterna. Avgiftsbeläggningen har lett till en ökad tillgänglighet på stadens parkeringsplatser för rörelsehindrade. Det har även fått en positiv effekt på de platser som kan kopplas till en enskild tillståndsinnehavare som bor i en fastighet där man har tillgång till stadens boendeparkering.
Avgiftsbeläggning ska även ses som ett ledd i stadens arbete med ett förtätande av staden. Fler behov ska rymmas på samma yta, då är det trafiknämndens och förvaltningens uppdrag att tillgodose att allmänna ytor används på ett korrekt och effektivt sätt för att därmed få ett ordnande av trafiken.-
310kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
303kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Efter genomförd utredning om förändrat ansvar för ägande, finansiering och drift av laddinfrastruktur kopplat till kollektivtrafikobjekten i Ramavtal 8 – Storstad Malmö och i enlighet med därav följande beslut i tekniska nämnden och kommunstyrelsen har förslag till hantering av medfinansiering av laddinfrastruktur på Region Skånes depåer tagits fram. Förslaget innebär att upp till 60 mnkr av den statliga medfinansieringen för kollektivtrafikobjekten i Ramavtal 8 – Storstad Malmö används för denna medfinansiering. Efter tekniska nämndens ställningstagande föreslås förslaget formellt stämmas av med staten för att därefter översändas till kommunstyrelsen för vidare hantering.
Bilagor
-
278kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
356kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har den 19 juni 2019, § 142, och den 6 februari 2020, § 16, reviderat tekniska nämndens reglemente avseende nämndens ansvarsområden. Vid båda dessa tillfällen har dock formulering och ordalydelse inte helt överensstämt med tekniska nämndens faktiska ansvarsområde.
För att rätta till dessa felaktigheter föreslås vissa förändringar i 2 § ”TEKNISKA NÄMNDENS ANSVARSOMRÅDE” och 5 § ”KOMMUNENS LOKALFÖRSÖRJNING”.-
190kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöpartiet yrkar i nämndinitiativ till tekniska nämnden för att säkerställa att Malmöbornas mest värdefulla tillgång, vår gemensamma mark, inte upplåts lika ogenomtänkt och med avsaknad av sociala perspektiv framöver:
- att tekniska nämnden omedelbart säkerställer att gångstråk och rekreationsyta vid dammen tillgängliggörs för alla Malmöbor.
- att tekniska nämnden tar fram riktlinjer för hur lång upplåtelsetid som ska medges för kommersiella syften i stadens parker.
- att tekniska nämnden ändrar i delegationsordningen så att beslut om markupplåtelse vid stora och långvariga event ska komma upp för beslut i nämnden.
- att taxan tas upp för revidering så att det inte ska vara möjligt att upplåta marken avgiftsfritt utan ett särskilt beslut från nämnden.
- att tekniska nämnden säkerställer att sociala klausuler ingår i avtal när mark upplåts i kommersiella syften.
Bilagor
-
109kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
461kb Ladda ner dokument
-
772kb Ladda ner dokument
-
352kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
287kb Ladda ner dokument
-
415kb Ladda ner dokument
-
341kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
711kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
266kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
581kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
715kb Ladda ner dokument
-
250kb Ladda ner dokument
-
890kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
808kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
451kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
317kb Ladda ner dokument
-
487kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
KS AU beslut 211018, § 590 ,Remiss från Miljödepartementet-Skydd av arter-vårt gemensamma ansvar.pdf143kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
304kb Ladda ner dokument
-
463kb Ladda ner dokument
-
496kb Ladda ner dokument
-
559kb Ladda ner dokument
-
435kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
655kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
616kb Ladda ner dokument
-
544kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
585kb Ladda ner dokument
-
670kb Ladda ner dokument
-
472kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
305kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
595kb Ladda ner dokument
-
315kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
a) Arbete kring trafiktrygghet (TN-2021-1419)
(10 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Peter Håkansson, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen
Jens Karlsson, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
b) Budgetuppdrag 2021 - Förbättrat trafikbeteende (TN-2021-1390)
(15 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Linda Dalundh, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
c) Nya arrangemangsplatsen Nyhamnen
(10 min)
Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö
Erland Weerasinghe, enhetschef, avdelningen för offentlig miljö
d) Markupplåtelse Slottsparken
(25 min)
Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö
Annika Larsson, enhetschef avdelningen för offentlig miljö
Erik Löfvander, sektionschef avdelningen för offentlig miljö
-
Gunilla Ryd (V) har i en motion yrkat att Malmö stad anlägger ett badområde längs Malmös östra kanal samtidigt med åtgärden att minska bilismen på Drottninggatan och Exercisgatan för att bilda ett grönt stråk mellan kanalen och Rörsjöparken.
Tekniska nämnden har, genom de utredningar som gjorts, vetskap om att vattenkvalitén i kanalen idag inte uppfyller de riktlinjer som ställs på ett allmänt bad. Det krävs flera åtgärder för att kanalens vatten ska bli badbart. Den främsta är att minska bräddning av spillvatten, något som först kan byggas bort en bit in på 2030 talet då en ny avloppstunnel planeras mellan Turbinen och Sjölunda reningsverk. Då åtgärderna på Drottninggatan och Exercisgatan kopplas ihop med planerna på ett bad i östra delen av kanalen, faller detta i nuläget.Bilagor
-
47kb Ladda ner dokument
-
-
§ 397
Remiss från Infrastrukturdepartementet - Transportstyrelsens slutrapport Utredning behov av förenklade regler för eldrivna enpersonsfordon – slutsatser, förslag och bedömningar STK-2021-1333
Tekniska nämnden har av kommunstyrelsen fått möjlighet att lämna synpunkter på Transportstyrelsens slutrapport Utredning behov av förenklade regler för eldrivna enpersonsfordon – slutsatser, förslag och bedömningar (TSV 2019-5394).
I korthet innehåller slutrapporten en nulägesbeskrivning och analys av åtgärder som genomförts för ett urval länder, beskrivning av uppdragets resultat i sin helhet samt förslag till regelförändringar med tillhörande konsekvensbeskrivning. Regelförändringarna som föreslås innebär bland annat att begränsningen av motoreffekten tas bort för bland annat elsparkcyklar och möjligheten att märka ut cykelpassager tas bort. Vidare tas möjligheten bort för cyklande och förare av tvåhjuliga mopeder klass II att på väg använda körbanan när det finns en cykelbana om det inte är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge. I slutrapporten gör också Transportstyrelsen bedömningen att det finns bestämmelser tillgängliga för kommunerna och Polismyndigheten för att bland annat hantera konsekvenserna av uthyrning av elsparkcyklar i dag. Rekommendationen är att dessa utnyttjas på ett nationellt samordnat sätt, bland annat för att få ett enhetligt användande befintligt regelverk.
Tekniska nämnden ställer sig kritisk till flera av de förslag och bedömningar som framförs i slutrapporten. Bland annat har förslagen om att ta bort effektbegränsningen för cyklar utan tramp- eller vevanordning och om att ta bort möjligheten att märka ut cykelpassager inte utretts tillräckligt ur ett trafiksäkerhetsperspektiv. Förslaget om att körbana som huvudregel inte ska användas när det finns cykelbana riskerar att medföra nedsatt trafiksäkerhet och är en felaktig metod för att verka för behovet av utbyggnad av cykelinfrastruktur. Vidare delar inte tekniska nämnden Transportstyrelsens bedömning att det finns tillräckligt med bestämmelser tillgängliga för kommunerna för att bland annat hantera konsekvenserna av uthyrning av elsparkcyklar i dag. Nämnden anser att andra alternativ till verktyg och konsekvenserna av dessa bör ha utretts noggrannare.Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för projekt 6014 Almgården, avseende utbyggnad av allmän plats inom och i anslutning till Dp 5636 samt upplåtelse av mark för ca. 19 radhus genom tomträtt till en beräknad bruttoutgift om 26 mnkr. Projektet möjliggör byggnation av ca. 600–650 nya bostäder samt ny förskola med plats för 80 förskoleplatser.
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheterna Malmö Cittran 1-5 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Brf Södra Friluftstaden nr. 2, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 48 577 000 kronor.
Bilagor
-
46kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheterna Malmö Cittran 6, 7 och 8 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Brf Södra Friluftstaden nr. 1, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 18 075 200 kronor.
Bilagor
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheterna Malmö Krusmyntan 11 samt Malmö Pistolen 6 och 7 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Riksbyggen Brf Malmöhus 46, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 10 452 000 kronor.
Bilagor
-
46kb Ladda ner dokument
-
-
§ 417
Försäljning (friköp) av fastigheterna Malmö Hovmästaren 1, Malmö Källarmästaren 1 och Malmö Köksmästaren 1
Fastigheterna Malmö Hovmästaren 1, Malmö Källarmästaren 1 och Malmö Köksmästaren 1 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Brf Bergdala i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 17 994 000 kronor.
Bilagor
-
46kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Skrållan 2 i Gyllins trädgård säljs till OBOS Mark AB för uppförande av 14 radhus.
Bilagor
-
46kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheterna Malmö Skäran 1 och Malmö Spettet 1 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Brf Lorensborg, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 58 947 500 kronor.
Bilagor
-
46kb Ladda ner dokument
-
-
§ 423
Utvärdering av effekter efter införande av parkeringsavgifter på parkeringsplatser för rörelsehindrade
Ärendet redogör för effekterna av kommunfullmäktiges beslut 2019-04-25 (§ 95) om upphävande av beslut 1993-09-30 (§ 179) gällande avgiftsbefrielse från parkeringsavgifter för tillståndsinnehavare av parkeringstillstånd för rörelsehindrade och införande av möjligheten att ansöka om avgiftsbefrielse för denna grupp.
Sammanfattningsvis bedömer förvaltningen att avgiftsbeläggning har haft de förväntade effekterna. Avgiftsbeläggningen har lett till en ökad tillgänglighet på stadens parkeringsplatser för rörelsehindrade. Det har även fått en positiv effekt på de platser som kan kopplas till en enskild tillståndsinnehavare som bor i en fastighet där man har tillgång till stadens boendeparkering.
Avgiftsbeläggning ska även ses som ett ledd i stadens arbete med ett förtätande av staden. Fler behov ska rymmas på samma yta, då är det trafiknämndens och förvaltningens uppdrag att tillgodose att allmänna ytor används på ett korrekt och effektivt sätt för att därmed få ett ordnande av trafiken.Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-