Möte 2020-01-28
-
1
Val av justerare samt justeringsdag
-
a) Objektsgodkännande för projekt Trygghetsåtgärder 2020–2022
(20 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef, avdelningen för offentlig miljö
Peter Nilsson, avdelningen för offentlig miljö
Andy Roberts, Polismyndigheten
b) Mer digitalisering av stadens tjänster
(15 min)
Monica Johansson, avdelningschef, avdelningen för struktur och stöd
Måns Adler, stadskontoret/Malmö Civic Lab
c) Verksamhetsstöd för BID Möllan respektive BID Sofielund
(10 min)
Patrik Widerberg, avdelningschef, inriktningsavdelningen
Jan Svärd, BID Möllan & BID Sofielund
d) Linjenätsutredning i Malmö stad, Storstadspaketet
(40 min)
Håkan Thulin, tillförordnad avdelningschef, stadsutvecklingsavdelningen
Magnus Fahl, stadsutvecklingsavdelningen
-
Fastighets- och gatukontoret har, enligt kommunfullmäktiges instruktioner, tagit fram ett förslag till nämndsbudget 2020 för tekniska nämnden.
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
365kb Ladda ner dokument
-
541kb Ladda ner dokument
-
371kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret har, enligt kommunfullmäktiges instruktioner, tagit fram ett förslag till nämndsbudget 2020 för tekniska nämnden – hamnanläggningar 014.
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
-
Intern kontroll innebär, enligt Malmö stads reglemente för intern kontroll, att kommunen har en ändamålsenlig och effektiv verksamhet, vilket bland annat betyder styrning och kontroll över ekonomi, prestationer och kvalitet. Detta ger förutsättningar för en god service samt för att säkra förtroendet för verksamheten hos Malmöbor och andra intressenter.
Den interna kontrollen är en av delarna i det fortgående kvalitets- och utvecklingsarbetet inom nämndens ansvarsområden.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
269kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämndens internkontrollplan 2020 omfattar fastighets- och gatukontorets verksamhet, inklusive förvaltningskod 014, hamnanläggningar.
Intern kontroll innebär, enligt Malmö stads reglemente för intern kontroll, att kommunen har en ändamålsenlig och effektiv verksamhet, vilket bland annat betyder styrning och kontroll över ekonomi, prestationer och kvalitet. Detta ger förutsättningar för en god service samt för att säkra förtroendet för verksamheten hos Malmöbor och andra intressenter.
Den interna kontrollen är en av delarna i det fortgående kvalitets- och utvecklingsarbetet inom nämndens ansvarsområden.
En riskanalys finns bilagd till internkontrollplanen. Riskanalysen redovisar risker som förvaltningen har identifierat och värderat. Det framgår också vilka riskområden som prioriterats för att tas upp i internkontrollplan för direktåtgärd eller granskning.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
-
Som en del av det stadsövergripande arbetet med korruption, liksom med hänsyn till att anställda inom fastighets- och gatukontoret, såväl som ledamöter och ersättare i tekniska nämnden, arbetar och verkar i en verksamhet med många externa kontakter utsatta för påverkan av olika slag, har en översyn och genomgång av de tidigare förvaltningarnas befintliga rutiner gällande mutor och jäv gjorts.
Då dessa tidigare rutiner inte längre bedöms vara ändamålsenliga, har nya riktlinjer tagits fram för antagande av tekniska nämnden.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
8
Ny modell för lokal samverkan samt utbetalning avseende Boende, Integration och Dialog, BID Möllan respektive BID Sofielund
Tekniska nämnden föreslås stödja de två befintliga BID-processer som finns i Malmö, BID Sofielund respektive BID Möllan. Samtidigt pågår arbete med att utreda och definiera hur nämnden mer generellt kan stimulera, stötta och samordna samverkansprocesser i geografiskt avgränsade områden, till exempel BID.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
656kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige beslutade i april 2018 om Malmö stads handlingsplan för bostadsförsörjning. I handlingsplanen finns uppdraget att ta fram en strategi för hemlöshet. Tekniska nämnden tog under våren 2019 fram en remissversion av Program för att motverka hemlöshet. I remissversionen föreslogs en mängd åtgärder för att motverka och förebygga hemlöshet samt förslag på hur arbetet mot dagens hemlöshet ska kunna hanteras bättre och mer effektivt.
Remissen skickades till Malmö stads samtliga nämnder och en sammanställning av remissinstansernas synpunkter finns bifogad ärendet. Program för att motverka hemlöshet har uppdaterats utifrån och de inkomna synpunkterna. I avvaktan på kommunfullmäktiges nya mål för staden har arbetet med programmet varit vilande under hösten 2019.
I programmet finns övergripande målsättningar för stadens arbete för att motverka hemlöshet samt tre strategiska områden som var för sig har delmål. Kopplat till programmet finns en handlingsplan med konkreta åtgärder i arbetet med att minska och motverka hemlösheten i Malmö. För varje åtgärd finns utpekad vilken nämnd eller bolag som föreslås vara huvudansvarig för just den åtgärden.
Bilagor
-
397kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
465kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
862kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
235kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
941kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
455kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
250kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen har genomfört en granskning som avser hantering av inventarier samt redovisning av dessa. Den sammanfattande bedömningen är att tekniska nämnden dels säkerställer att räkenskaperna beträffande inventarier i allt är väsentligt är rättvisande, dels i huvudsak säkerställer en tillräcklig intern kontroll avseende inventarier.
Bedömningen grundas på att huvuddelen av stickproven är korrekta. Avvikelser är med något undantag beloppsmässigt låga. Det är dock viktigt att räkenskaperna i sin helhet är korrekta, så att intressenter får korrekt information såväl på kontonivå som på övergripande nivå.
Fastighets- och gatukontoret föreslår några förbättringsåtgärder med anledning av de iakttagelser, avvikelser och bedömningar som redovisas i rapporten, för att framöver kunna säkra att räkenskaperna i sin helhet blir korrekta.
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
794kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
11
Remiss från Miljödepartementet - Genomförande av reviderade EU-direktiv på avfallsområdet: rapportering och miljösanktionsavgifter
Kommunstyrelsen har bett tekniska nämnden inkomma med yttrande över genomförande av EU-direktiv på avfallsområdet: rapportering och miljösanktionsavgifter. Fastighets- och gatukontoret har förutom egen beredning också tagit del av VA SYDs respektive miljöförvaltningens synpunkter.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
645kb Ladda ner dokument
-
-
Ledamot Susanna Lundberg (V) har vid tekniska nämndens sammanträde den 22 november 2019 väckt initiativ rörande en uppdaterad cykelstrategi inom ramen för Malmö stads trafik- och mobilitetsplan (TROMP).
Tekniska nämnden beslutade vid sammanträdet ifråga, § 297, att överlämna initiativet till tekniska nämndens arbetsutskott för beredning.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
13
Motion från Michael Hård af Segerstad (SD) om översyn av Malmös parkeringsavgifter, STK-2019-1294
Sverigedemokraterna har inlämnat en motion om en översyn av Malmös parkeringsavgifter. Förvaltningen har nyligen utfört olika översyner kopplade till parkering och taxa. Dessutom är en ny policy och norm för parkering och mobilitet på väg att behandlas i kommunfullmäktige. Den behandlar synen på hur den allmänna platsen ska regleras för att ordna trafiken. Förvaltningen har formulerat i sitt förslag till yttrande, att nämnden ska föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.
Bilagor
-
774kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
I projekt 8027 Varvsparken etapp 4 och 9147 Fridhemstorget har utredningar genomförts och utgifterna för dessa anses vara förgävesutgifter och kan inte nyttjas i det framtida arbetet med projekten. Nedskrivningar föreslås därför göras på 3 775 726,16 kr och 129 203,94 kr i investeringsbidrag.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för ombyggnation av Mäster Johansgatan, detta till en projektkalkyl om 2 mnkr.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet är i hög grad att öka trygghetskänslan för alla som vistas i den offentliga miljön i Malmö men åtgärderna har även visat sig vara till stor nytta för polisens utredningsarbete efter att brott har ägt rum. Förvaltningen utför olika trygghetsskapande åtgärder i Malmö i samråd med polis. Investeringen omfattar bland annat framdragning av el och bredband till kamerapunkter, byte och montering av stolpar, investering i påkörningsskydd på de platser som bedöms vid t.ex. arrangemang. Det kan även bli aktuellt med andra trygghetsskapande åtgärder under perioden.
Investeringens kalkyl uppgår till 9 mnkr och fördelas över tre år. Inga intäkter finns i detta projekt. Driftskonsekvenser beräknas uppgå till 714 tkr och utökade driftskostnader till 80 tkr per år.
Åtgärder kommer att genomföras regelbundet under treårsperioden, utifrån de riskbedömningar som görs av polis.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
267kb Ladda ner dokument
-
-
Stadens trädbestånd behöver utvecklas. Både genom plantering av nya träd och genom förbättringar för befintliga träd s.k. vitalisering. För dessa investeringar under 2020 föreslås härigenom 3 mkr för nyplantering och 2 mkr för vitaliseringsåtgärder. Investeringen förväntas bidra med viktiga ekosystemtjänster bland annat i form av förbättrad invånarhälsa, behagligare klimat genom att minska effekterna av värmeböljor, bättre luftkvalitet, ökad biologisk mångfald samt förbättrad dagvattenhantering.
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
627kb Ladda ner dokument
-
-
18
Ramavtal innefattande markanvisning för fastigheterna Bennet 2 m.fl., projekt 5332 Culture Casbah
Ramavtal innefattande markanvisning till Rosengård Fastighets AB inkl. dotterbolag, avseende fastigheterna Malmö Bennet 2 m.fl, projekt Culture Casbah. Projektområdet planeras för bland annat cirka 350 bostäder, lokaler och utveckling av allmän platsmark.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
851kb Ladda ner dokument
-
-
Ramavtal avseende Hyllie 165:61 m.fl. i stadsdelen Holma har tagits fram i syfte att tillsammans med kommande detaljplaner och exploateringsavtal ange övergripande förutsättningar och principer för bland annat marköverlåtelser och projektkostnader inom projektområdet. Ramavtalet reglerar bland annat fördelning av nya byggrätter samt fördelning av de kostnader som krävs för att möjliggöra områdets utveckling.
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
441kb Ladda ner dokument
-
434kb Ladda ner dokument
-
260kb Ladda ner dokument
-
261kb Ladda ner dokument
-
366kb Ladda ner dokument
-
512kb Ladda ner dokument
-
-
20
Överföring av ansvaret för fastigheter i Nyhamnen från hamnanläggningar (014) till fastighets- och gatukontoret (037)
Nyhamnen har till och med 2019 ingått i hamnanläggningars (förvaltning 014) ansvar gentemot CMP (Copenhagen Malmo Port). Från 2020 ingår inte området som omfattar Nyhamnen längre hamnanläggningars (fv 014) ansvar gentemot CMP utan utgör ett exploateringsområde, vilket fastighets- och gatukontoret (fv 037) ansvarar för. Översiktsplanen för Nyhamnen antogs av kommunfullmäktige 19 december 2019. Nyhamnen definieras därmed som ett framtida och delvis pågående exploateringsområde. Ansvaret för fastigheterna i Nyhamnen överförs därför till fastighets- och gatukontoret (fv 037). Överföringen innebär att redovisningen och bokföringen av budgeterade intäkter, kostnader och kommunbidrag 2020 förs över till fastighets- och gatukontoret (fv 037) från hamnanläggningar (fv 014). Överföringen får inga ekonomiska konsekvenser för någon av förvaltningarna då kommunbidraget justeras.
Intäkter 13 500 tkr
Kostnader -3 500 tkr
Internränta -1 307 tkr
Avskrivningar -5 355 tkr
Ovan nämnda innebär att kommunbidraget ska justeras med 3 338 tkr för respektive förvaltning, varvid kommunbidrag för tekniska nämndens förvaltning fastighets- och gatukontoret (fv 037) sänks med 3 338 tkr, från 971 555 tkr till 968 217 tkr, medan kommunbidrag för tekniska nämndens förvaltning hamnanläggningar (fv 014) ökar med 3 338 tkr, från -13 286 tkr till -9 948 tkr.
Bilagor
-
346kb Ladda ner dokument
-
555kb Ladda ner dokument
-
-
Markreservation för cirka 10 radhus på fastigheten Balpressen 3.
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
Markreservation för cirka 19 radhus och cirka 12 lägenheter i flerbostadshus på fastigheten Höbalen 2.
Bilagor
-
105kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser försäljning av fastigheten Bläckhornet 1, om cirka 19 340 m2 BTA kontor samt cirka 9 770 m2 BTA parkeringsanläggning i Hyllie, för uppförande av kontorsbyggnad respektive parkeringshus.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
533kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser försäljning av fastigheten Malmö Abborren 3 i Västra Hamnen för uppförande av kontor.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
647kb Ladda ner dokument
-
309kb Ladda ner dokument
-
897kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser försäljning av fastigheten Grävstekeln 1 i Valdemarsro för uppförande av kontor och lager.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
470kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
873kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser försäljning av fastigheten Guldstekeln 4 i Valdemarsro för uppförande av kontor och lager.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheterna Malmö Viborg 1 och Malmö Spetsen 1 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Viborg nr 1, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 55 784 000 kronor.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
842kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Ribe 6 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till HSB Brf Ribe i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 32 800 000 kronor.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
972kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Kanslern 2 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Hästhagen, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 25 125 000 kronor.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
951kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Marskalken 6 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Larsbo, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 12 126 000 kronor.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
959kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Jylland 6 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Cimbria, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 8 702 000 kronor.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
859kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Vätet 7 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Abdo's Fastighets AB, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 6 918 000 kronor.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
399kb Ladda ner dokument
-
915kb Ladda ner dokument
-
-
33
Detaljplan för del av fastigheten Hamnen 22:164 m.fl. (Norra hamnen, delområde 2) i Hamnen i Malmö, Dp 5625 - samråd
Syftet med detaljplanen är att pröva möjligheten för hamnanknutna verksamheter, logistikföretag och verksamhetskopplad service inom området, som del av en fortsatt utbyggnad av Malmö Industrial Park i Norra hamnen. Detaljplanen ska också möjliggöra etablering av vindkraft inom området.
Bilagor
-
473kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
350kb Ladda ner dokument
-
644kb Ladda ner dokument
-
460kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
368kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Detaljplanens syfte är att pröva möjligheten att planlägga ett område i Burlövs kommun sydväst om trafikplats Sunnanå med ny bebyggelse som kan innehålla logistikverksamhet med bland annat höglager samt kontor. Planen berör Malmö stad genom sin anslutning västerut till Toftanäsvägen vid trafikplats Flansbjer samt som fastighetsägare inom planområdet.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
639kb Ladda ner dokument
-