Möte 2019-11-22
-
1
Val av justerare samt justeringsdag
-
(10 min)
Anna Balkfors, stadskontoret
-
(10 min)
Max Hanander, inriktningsavdelningen
Viktoria Morén, fastighetsavdelningen
-
(20 min)
Andreas Nordin, inriktningsavdelningen
Nina Nordin, inriktningsavdelningen
-
(20 min)
Magnus Fahl, stadsutvecklingsavdelningen
-
(20 min)
Britt-Marie Fagerström, stadsutvecklingsavdelningen
Eva Delshammar, stadsutvecklingsavdelningen
Caroline Lundholm, avdelningen för offentlig miljö
-
8
Information om infrastruktur för trygghetskameror - skriftlig
-
10
Meddelanden till tekniska nämnden 2019
-
11
Återrapportering avseende effekterna av genomförda åtgärder rörande trafiksituationen på Bo01-området i Västra hamnen
Efter inkommet nämndinitiativ som bifölls av tekniska nämnden, beslutade densamma, den 20 juni 2019, § 196, om trygghetsskapande åtgärder i Bo01-området: utökad parkeringsövervakning, utökad övervakning och samordning med polismyndigheten samt kompletterande fysiska åtgärder av fastighets- och gatukontoret för att förebygga buskörning och felparkering.
Fastighets- och gatukontoret har i enlighet med beslutet utvärderat åtgärderna och föreslår att en del av de fysiska åtgärderna görs permanenta, samt att den utökade parkeringsövervakningen återinförs under sommaren 2020.
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen Hamnanläggningar (014) överfördes från kommunstyrelsen till tekniska nämnden 1 september 2017 (STK-2017-589). För tredje året i rad har kommunstyrelsen beslutat att tekniska nämnden ska inkomma med en lägesrapport avseende överföring av hamnägarrollen.
Malmö stad, som äger marken i Malmös kommersiella hamn, upplåter mark, anläggningar och byggnader till Copenhagen Malmö port (CMP) genom ett nyttjanderättsavtal som gäller till och med år 2035. För närvarande pågår förhandlingar om villkoren för en förlängning av nyttjanderättsavtalet.
Fastighets- och gatukontoret har under 2018 och 2019 arbetat med en masterplan för Malmö hamn. En masterplan är ett strategiskt dokument som beskriver hur området används idag och hur utvecklingens är tänkt att se ut de närmaste 20–30 åren. En dylik plan innebär ett stort komplext arbete. Ett förslag till masterplan är planerat att presenteras för tekniska nämnden under vintern 2019–2020.
Bilagor
-
569kb Ladda ner dokument
-
-
13
Utredning av möjligheter till ändrad ansvarsfördelning för genomförande, ägande, drift och finansiering av laddinfrastruktur mellan parterna i Ramavtal 8 – Storstad Malmö, Storstadspaketet
För att minimera gränssnittsproblematik av teknisk och administrativ art, i det arbete som har sin grund i ramavtal 8 – Storstad Malmö, kan en annan ansvarsfördelning mellan avtalets parter vara en lösning, detta i syfte att underlätta och förenkla upphandling, byggnation och drift av både laddinfrastruktur och fordon.
För att bättre kunna utröna för- och nackdelar med en annan ansvarsfördelning, samt för att kunna undersöka förutsättningar och möjligheter för en sådan förändring, föreslås tekniska nämnden be kommunstyrelsen om uppdrag att utreda detsamma.
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
14
Avsättning av medel till statlig infrastruktur för Malmöpendeln – Lommabanan, etapp 2, Storstadspaketet
I ramavtal 8 har Malmö stad, Region Skåne och staten, genom Sverigeförhandlingen, kommit överens om att Lommabanan ska byggas ut, detta till en kostnad av 200 mnkr, varav berörda kommuner, Lomma, Kävlinge respektive Malmö, gemensamt finansierar 50 mnkr.
Fördelningen de tre kommunerna emellan är därefter, i enlighet med till ramavtalet underliggande objektavtal avseende kollektivtrafik Malmöpendeln – Lommabanan, etapp 2, i enlighet med mellan kommunerna upprättat samverkansavtal, liksom i enlighet med mellan kommunerna, Region Skåne respektive Trafikverket upprättat medfinansierings- och samverkansavtal, av dessa 50 mnkr, en tredjedel vardera.
Åtgärderna genomförs fram till 2024. Malmö stads andel uppgår därmed till 17 mnkr, vilket definieras som bidrag till statlig infrastruktur och enligt förslag redovisas som en kostnad i tekniska nämndens resultaträkning för 2019. Beloppet räknas upp med hänsyn till konsumentprisindex januari 2016 och uppgår därmed till 18,2 mnkr.
Bilagor
-
784kb Ladda ner dokument
-
677kb Ladda ner dokument
-
702kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden är i egenskap av kommunens väghållare den som lämnar föreskrifter för utförande av arbete i allmän platsmark. Nuvarande Grävningsbestämmelser för Malmö stad beslutades av tekniska nämnden och har gällt sedan den 1 november 2002.
Förslag till revidering av nuvarande grävningsbestämmelser har tagits fram av fastighets- och gatukontoret. Förslaget innebär att grävningsbestämmelserna moderniseras och förtydligas. Det medför även en förbättring av handläggningsprocessen avseende tillstånd och lägger därtill ansvar på sökande att presentera tydligare underlag vid ansökan. Förslaget innebär bland annat också att den andra återställning som sker på bussgata, uppsamlingsgata och lokalgata tas över av fastighets- och gatukontoret, detta mot avgift.
Då föreslagna revideringar av grävningsbestämmelser antas, upphör samtidigt nuvarande grävningsbestämmelser att gälla.
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
1007kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt förordningen om omgivningsbuller, vilken utgör en förlängning av EU:s bullerdirektiv, ska kommuner med mer än 100 000 invånare vart femte år kartlägga omgivningsbuller och därefter fastställa ett åtgärdsprogram.
Plan för god ljudmiljö i Malmö 2020–2028 har arbetats om under våren 2019, detta för att bli mer samstämmig med Malmö stads övriga styrdokument. Bland annat har planens förslag till åtgärder omformulerats till resultatmål. Planen behöver sändas ut för extern remittering i minst två månader. Kommunfullmäktige är den instans som slutligen har att besluta om planens antagande.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
17
Remiss från kommunstyrelsen angående uppdrag från kommunfullmäktige att utreda sociala obligationer, STK-2019-949
Kommunfullmäktige beslutade den 24 april 2017, § 95, att uppdra åt kommunstyrelsen att genomföra nödvändiga åtgärder för att kunna låna via gröna obligationer och att utreda möjligheten att emittera sociala obligationer (STK-2016-871).
Utredningen har genomförts av tjänstepersoner från stadskontorets ekonomiavdelning, välfärdsavdelning, kansli för hållbar utveckling och samhällsplaneringsavdelning i samarbete med stadsbyggnadskontoret, arbetsmarknads- och social förvaltningen, miljöförvaltningen och MKB fastighets AB. Dialog har även förts med Kommuninvest, ett antal banker och andra kommuner med pågående utredningar i samma fråga. Stadskontorets bedömning är att det finns starka motiv för att Malmö stad ska emittera social obligation på liknande sätt som kommunstyrelsen beslutat om grön obligation.
Kommunstyrelsens arbetsutskott har, utan eget ställningstagande, sänt ut förslaget om social obligation på remiss till stadens nämnder och styrelser i syfte att lämna in synpunkter senast den 2 december 2019.
Tekniska nämnden föreslås ställa sig positiva till att Malmö stad vill emittera sociala obligationer. Arbetet kan på ett nytt sätt visa förväntade nyttor som de kommunala medlen ger medborgarna, och på sikt tillföra fler perspektiv inför beslut om investeringar i Malmö. Det är viktigt att det arbete som görs för att stödja stadskontoret med information i arbetet med de gröna obligationerna också kan användas i arbetet för de sociala obligationerna. Sociala obligationer kan visa på hur stadens investeringar bidrar till en hållbar utveckling av Malmö. Beslutet om att emittera sociala obligationer kan vara ett steg i att få ett mer samlat grepp om hållbar stadsutveckling i Malmö. Där den föreslagna hållbarhetskommittén blir ett viktigt nav för gemensam grund och ökad kunskap hos stadens förvaltningar och bolag.
Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
318kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
18
Remiss från kommunstyrelsen angående förslag till organisation och styrning av Malmö stads lokalförsörjning, STK-2019-1146
Stadskontoret föreslår en förändrad organisation och styrning av lokalförsörjningen i Malmö stad.
För att kunna prioritera och säkra att staden gör rätt lokalinvesteringar till rätt kostnad, med rätt kvalitet och i rätt läge krävs en samordnad lokalförsörjning med tydlig gemensam riktning. Föreslagen organisation bedöms ha förutsättningar att erbjuda det.
Bilagor
-
19
Remiss från miljönämnden om kemikaliekriterier för nyproduktion av lokaler och utemiljöer för barn och unga
Miljönämnden har, utan eget ställningstagande, översänt förslag till kemikaliekriterier för nyproduktion av lokaler och utemiljöer för barn och unga till tekniska nämnden för yttrande.
Kemikaliekriterierna har tagits fram som ett led i genomförandet av Kemikalieplan med fokus på barn och unga 2017–2019.
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
348kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
434kb Ladda ner dokument
-
-
20
Remiss från kommunstyrelsen angående styrdokument för krisberedskap enligt överenskommelse om kommunernas krisberedskap 2019-2022, STK-2019-629
Kommunstyrelsens arbetsutskott har skickat ut förslag till Utvecklingsplan för Malmö stads arbete med krisberedskap och civilt försvar 2020–2023 på remiss till samtliga stadens nämnder.
Bilagor
-
80kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
255kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad äger 70 st dagvattenstationer som är kopplade till gator och cykelvägar. Inventering har visat ett behov av upprustning då många komponenter är uttjänta. Syfte med projektet är att återupprätta ursprunglig status och funktion i Malmö stads dagvattenstationer. Reinvesteringen kommer att pågå löpande under kommande år utifrån prioritering av ålder, status och funktion. Livstidscykeln för komponenter är omkring 20 år så reinvesteringar kommer att bli återkommande med tanke på åldersfördelningen på dagvattenstationerna. Moderna komponenter är mer effektiva och bidrar till en lägre energiförbrukning än tidigare generationer. Driftskostnaderna kommer att minska och även mindre reparationer bedöms också minska avsevärt efter de utförda åtgärderna. Åtgärder för att förbättra driftspersonalens arbetsmiljö görs samtidigt i anläggningarna.
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
369kb Ladda ner dokument
-
-
Syfte med projektet är att återupprätta ursprunglig status och funktion för Malmö stads kanalslänter. Reinvesteringen kommer att pågå löpande under kommande år utifrån statusundersökningen som har slutförts under oktober 2019. Objektsgodkännandet avser åtgärder under 2020.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser förslag till beslut om investering för att färdigställa den sista och fjärde etappen av utvecklingen av Varvsparken i Västra hamnen.
Etapp IV består av ett ca 150 meter långt parkrum längs med Lilla Varvsgatan. Ur stadsbildssynpunkt är parkens möte med Lilla Varvsgatan av stor vikt. Varvsparkens fjärde etapp stärker stråket mellan Dockan och Turning Torso som sedan fortsätter ut mot Bo01, Scaniaplatsen och havet. Parken är viktig ur rekreationssynpunkt för boende i området.
Det huvudsakliga konceptet utgörs av träd och stenmjölsstigar. Parken tillgängliggörs genom en entréplats i varje ände samt mindre stigar in från Lilla Varvsgatan. I etappen ingår även parkens nordvästra entréplats.
Investeringen beräknas uppgå till 7,4 mnkr och de beräknade driftskonsekvenserna till 0,9 mnkr årligen.
Investeringen omfattar färdig entreprenad av parkrummet utmed Lilla Varvsgatan, tre entréplatser, mindre stenmjölsstigar in i parken från Lilla Varvsgatan, etablering av nya bänkar och cykelställ samt en serviceinfart för arrangemangsfordon från Lilla Varvsgatan.
Entreprenaden bedöms vara färdigställd i november 2020, då trädplantering ska ske tidig höst 2020.
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser föreslaget objektgodkännande för utbyggnad av allmän platsmark och kvartersmark inom detaljplan för del av Hyllie 155:91 m.fl., Dp 5533, exploateringsprojekt 7322, Söder om badhuset i Hyllie.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Efterfrågan på båtplatser är stor i Malmö. Malmö stad erbjuder båtplatser i Turbinhamnen som är belägen i Västra hamnen. De båtplatser som idag hyrs ut där brygga E föreslås byggas håller en undermålig standard. Flertalet klagomål har inkommit från båtägare kring säkerheten vid angöring av sina båtar.
I och med projektets genomförande kommer säkerheten och tillgängligheten öka för båtägarna.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
714kb Ladda ner dokument
-
-
En detaljplan, dp 5557, som innefattar fastigheterna Skjutsstallslyckan 14, 15, 18 och 20 har tagits fram. För att genomföra nybyggnation av cirka 400 bostäder som detaljplanen medger har ett exploateringsavtal upprättats mellan Malmö kommun och fastighetsägarna till ovan nämnda fastigheter. Avtalet reglerar en marköverföring från Skjutsstallslyckan 20 till kommunens fastighet samt innebär att fastighetsägarna ska erlägga gatukostnadsersättning för åtgärder på allmän plats.
Bilagor
-
Fastigheten Malmö Tapperheten 5 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till HSB bostadsrättsförening Tapperheten 5 i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 7 793 000 kronor.
-
94kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
251kb Ladda ner dokument
-
868kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Trevnaden 3 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till bostadsrättsföreningen Rolfsgården, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 5 053 000 kronor.
-
Fastigheten Malmö Kanslern 4 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till BP Bygg i Malmö AB som genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 34 363 000 kronor.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
971kb Ladda ner dokument
-
-
Ledamot Håkan Fäldt (M) har vid tekniska nämndens sammanträde den 23 oktober väckt initiativ rörande villkoren för boendeparkering i Malmö.
Tekniska nämnden beslutade vid sammanträdet i fråga, § 265, att överlämna initiativet till tekniska nämndens trafikutskott för beredning.
Bilagor
-
52kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Ledamot Håkan Fäldt (M) har vid tekniska nämndens sammanträde den 23 oktober väckt initiativ rörande villkoren för boendeparkering i Malmö.
Tekniska nämnden beslutade vid sammanträdet i fråga, § 265, att överlämna initiativet till tekniska nämndens trafikutskott för beredning.
Bilagor