Val av justerare samt tidpunkt för justering av protokollet
a) Bostadsförsörjningsprogram 2026-2030 – samrådsförslag
(20 min)
Daniel Johansson, planarkitekt stadsbyggnadskontoret
Martin Hedenmo, strateg fastighetsavdelningen
b) Handlingsplan för nationella minoriteten romer i Malmö
(30 min)
Julia Sällström, planeringssekreterare Romskt info o kunskapscenter
Mujo Halilovic, enhetschef Romskt info o kunskapscenter
c) Årets blomsterprogram
(20 min)
Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö
Erika Jonasson, landskapsarkitekt avdelningen för offentlig miljö
Elin Karlsson, landskapsarkitekt avdelningen för offentlig miljö
d) Klimatneutralt byggande
(30 min)
Viktoria Morén, avdelningschef fastighetsavdelningen
Jacquelin Nilsson, utvecklingssamordnare fastighetsavdelningen
Emelie Petersson, strateg fastighetsavdelningen
Anna Bernstad, enhetschef fastighetsavdelningen
Nedanstående muntliga föredragningar ges vid beslutspunkt:
18. Masterplan för Malmö Hamn
Olle Anderberg, strateg fastighetsförvaltningen
22-24. Ansökan om samverkansstöd
Anna Bernstad, enhetschef fastighetsavdelningen
Remiss Naturvårdsverket - Gränsöverskridande samråd om Danmarks förslag till reviderad vattenområdesplan 2021-2027
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Naturvårdsverket angående ett gränsöverskridande samråd om Danmarks förslag till reviderade vattenområdesplaner 2021–2027 till bland annat tekniska nämnden för samråd. Förslaget till reviderade planer bygger på politiska överenskommelser om kraftiga minskningar av kväveutsläppen till danska vatten och innehåller bland annat omfattande omvandling av jordbruksmark till skogs- och naturområden. Om planerna antas och genomförs förväntas de leda till en positiv gränsöverskridande effekt på svenskt vatten.
Bilagor
Malmö stad har mottagit remiss från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet om nya regler för vinterdäck och snökedjor. I promemorian lämnas förslag till skärpta regler för användning av vinterdäck och krav på att tunga fordon ska medföra snökedjor under perioden 1 november-15 april.
Bilagor
Remiss Landsbygds- och infrastrukturdepartementet - Ändringar i trafikförordningen för underlättande av parkering för personal vid myndighet
Malmö stad har fått remiss från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet om ändringar i trafikförordningen för underlättande av parkering för personal vid myndighet. De föreslagna ändringarna berör Arbetsmiljöverket och Skatteverket och innebär utökade möjligheter för myndighetspersonal att stanna eller parkera där det annars är förbjudet. Förvaltningen har förståelse för riskerna som myndigheternas verksamhet utsätts för och det kan finnas fog för att införa undantag för dessa. Dock anser förvaltningen att de föreslagna undantagen i vissa fall är för brett formulerade.
Bilagor
Remiss Landsbygds- och infrastrukturdepartementet - Mot en effektiv elektrifiering av transportsystemet (SOU 2024:97)
I betänkandet redovisas förslag till ändringar i lagstiftningen inom tre olika områden: utökade möjligheter för kommuner att medge undantag för elektrifierade transporter, utökade möjligheter för samfälligheter att installera laddningsinfrastruktur samt åtgärder för att korta ledtiderna för nätanslutning, i form av energihubbar och kapacitetskartor.
Förvaltningen ser i grunden positivt på förslagen som läggs fram, men efterfrågar förtydliganden främst avseende de föreslagna förändringarna i trafikförordningen avseende undantag för elektrifierade transporter.
Bilagor
Remiss Landsbygds- och infrastrukturdepartementet - Avgift för områdessamverkan och andra åtgärder
Kommunstyrelsen har till ett urval av Malmös nämnder och kommunala bolag skickat ut en remiss från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet. Remissen avser att inkomma med synpunkter kring de författningsförslag som föreslås mot bakgrund av SOU 2025:5 – Avgifter för områdessamverkan och andra åtgärder för trygghet i byggd miljö.
Fastighets- och gatukontoret ställer sig till största del bakom det nya lagförslaget, med vissa förslag till förtydliganden.
Bilagor
En klimat- och energistrategi har tagits fram av Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne och Energikontor Syd inom Klimatsamverkan Skåne. Strategin är en vägledning för klimat- och energiarbetet i Skåne och innehåller regionala mål och prioriterade åtgärder för att nå dessa mål fram till år 2030. Strategin utgår från internationella och nationella klimatmål.
Bilagor
Remiss- Hemställan om godkännande om avyttring av hela eller delar av fastigheten Centralfängelset 1
Kommunstyrelsens arbetsutskott har skickat en remiss till tekniska nämnden där MKB Fastighets AB begär kommunfullmäktiges godkännande av försäljning av fastigheten Centralfängelset 1. MKB köpte fastigheten med avsikten att förtäta fastigheten och bygga om den befintliga fängelsebyggnaden för att skapa nya hyresbostäder. MKB gör nu bedömningen att förändrade förutsättningar innebär att bolaget inte kan skapa hyreslägenheter med rimliga hyror på fastigheten.
Fastighets- och gatukontoret har tagit fram ett förslag till yttrande. Tekniska nämnden föreslås att inte invända mot avyttringen av fastigheten eller del av fastigheten. Genomfört planarbete måste respekteras oavsett vem som blir ägare av fastigheten. Nämnden föreslås lyfta att hänsyn måste tas till de bevarandevärden som finns i byggnaderna och i fastigheten. Till bevarandevärdena hör även träden mot Lundavägen. Tekniska nämnden föreslås också understryka vikten av att en köpare av fastigheten har kompetens och resurser att genomföra en varsam utveckling av fastigheten.
Bilagor
Remiss Uppdrag budget 2024 - identifiera och föreslå vilka förändringar på energimarknaden som krävs för att de som bor och verkar i Malmö ska få rimliga elpriser
Kommunfullmäktige har gett kommunstyrelsen, tillsammans med berörda nämnder, i uppdrag att identifiera och föreslå vilka förändringar på energimarknaden som krävs för att de som bor och verkar i Malmö ska få rimliga och förutsägbara elpriser. Stadskontoret har därefter lett ett utredningsarbete där fastighets- och gatukontoret, miljöförvaltningen och serviceförvaltningen har deltagit, vilket har resulterat i utredningen ”Elmarknadsdesign och elpris, en utredning om rimliga och förutsägbara elpriser i Malmö”.
Bilagor
Kommunstyrelsen har skickat Utvecklingsplan för kontaktcenter 2025 och framåt till alla nämnder för synpunkter. Servicenämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige (KF 2022-02-03 §9) att årligen till kommunstyrelsen ta fram en plan för kontaktcenter och även ta fram en samarbetsprocess för nära samarbete med alla förvaltningar. Utvecklingsplan för 2025 och framåt är en strategisk inriktning för medborgarservice och fokuserar på fem delområden, där uppdraget att utveckla en modell för samarbetsprocess är ett av de fem delområdena. Uppdraget ska genomföras av på förvaltningen utsedd samordnare.
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till yttrande där tekniska nämnden ställer sig positiv till den föreslagna utvecklingsplanen ur en strategisk inriktning för ett ökat samarbete mellan kontaktcenter och förvaltningen. Tekniska nämnden kan däremot inte ställa sig bakom utvecklingsplanen i sin helhet då det inte framgår hur mycket resurser som behöver avsättas för uppdraget som samordnare.
Bilagor
Malmö stads stadsrevision har granskat tekniska nämndens förebyggande arbete mot korruption. Den samlade bedömningen utifrån granskningens syfte är att tekniska nämnden delvis har säkerställt en tillräcklig intern kontroll för att förebygga, upptäcka och hantera korruption.
Stadsrevisionen rekommenderar tekniska nämnden att säkerställa ett bredare perspektiv på begreppet korruption i sina riskanalyser, säkerställa att befintliga riktlinjer är kända samt att kontinuerliga dialoger kring förebyggande arbete mot korruption genomförs i verksamheterna.
Tekniska nämnden delar i huvudsak stadsrevisionens bedömning av hur det förebyggande arbetet mot korruption bedrivs inom nämndens verksamhet. Nämnden har pågående och planerade åtgärder vad avser framför allt upphandling och avtalsuppföljning. Vidare kommer rutiner kopplat till markaffärer utredas för att stärka det förebyggande arbetet mot korruption. I checklista för APT/årshjul anges att frågorna (tex. mutor och jäv, bisyssla, hot och våld) ska diskuteras årligen i verksamheten.
Bilagor
En motion har inkommit där det förslås att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att årligen lämna en lägesrapport till kommunfullmäktige om medlemskapet i WHO-nätverket ”Äldrevänliga städer”, att stadens äldreombudsman som en kommungemensam resurs i äldrefrågor organisatoriskt ska placeras på stadskontoret under kommunstyrelsen, samt att rapportering från äldreombudsmannen vartannat år ska tillställas såväl kommunfullmäktige som samtliga nämnder och kommunala bolag.
Förvaltningen föreslår tekniska nämnden att ställa sig positiv till motionens förslag om framtagande av en årlig lägesrapport och rapportering vartannat år till samtliga nämnder och bolag men att inte ta ställning till förslag om äldreombudsmannens placering.
Bilagor
Remiss angående Motion Magnus Olsson (SD) och Anders Pripp (SD) om att redovisa kostnaderna och nyttan med Monsterbussarna
Motionens förslag bottnar i frågeställningar avseende investeringar i stadens infrastruktur. Frågeställningarna avser information om och uppföljning av Storstadsavtalets/Ramavtalets projekt respektive objekt.
Motionens förslag bemöts i yttrandet och förvaltningen anser med det motionen besvarad.
Bilagor
Tekniska nämnden har mottagit en motion av John Roslund (M) om att återinföra skolpoliser på Malmös grundskolor. I motionen skrivs att återinförandet av skolpoliser skulle kunna bidra till att öka trafikkunskapen hos barn samt att öka medvetenheten om att det rör sig barn vid skolorna. Det senare anges i motionen vara det viktigaste argumentet för att återinföra skolpoliser då ett införande av 30 km/h i centrala Malmö anses riskera leda till att 30 km/h utanför Malmös grundskolor inte respekteras i lika hög grad.
Förvaltningen anser inte att barn ska vara ansvariga för trafiksäkerheten kring Malmös grundskolor, utan trafiksäkerheten är en del av tekniska nämndens grunduppdrag enligt tekniska nämndens reglemente. Förvaltningen bedriver ett aktivt arbete med att öka trafiksäkerheten och trafiktryggheten i hela Malmö. Förvaltningen har även ett specifikt arbete som fokuserar på barns rörelsefrihet och att öka tryggheten och säkerheten vid Malmös skolor. Även föräldrar har ett ansvar att bidra till trafiktryggheten och trafiksäkerheten kring skolorna genom sitt val av trafikslag och trafikbeteende. Förvaltningen föreslår därmed att motionen om återinförandet av skolpoliser ska avslås.
Bilagor
Remiss - Motion Anton Sauer (C) och Kay Wictorin (C) om att inrätta Malmös hamn- och kustdagar, STK-2025-294
En motion har inkommit där det föreslås att kommunfullmäktige ska uppdra åt berörda nämnder att i samverkan med aktörer i närområdet utarbeta ett förslag till kommunfullmäktige om att inrätta ”Malmö hamn- och kustdagar”.
Motionen har skickats till fritidsnämnden, kulturnämnden och tekniska nämnden för yttrande.
Tekniska nämnden arbetar med en rad olika initiativ kring Malmös hamn och Malmös kustlinje. Tekniska nämnden menar att Malmös hamn och kust ska utvecklas och tillgängliggöras på en rad olika områden. Dock bör det ske långsiktigt och under årets alla månader, snarare än under några specifika hamn- och kustdagar.
Kommunfullmäktige föreslås därför avslå motionen.
Bilagor
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att uppföra en ny friidrotts- och fotbollsanläggning på Malmö Stadions plats. Detaljplanen ska även säkra nödvändiga fria ytor kring anläggningen.
En ny anläggning med plats för uppdaterade funktioner innebär att Stadionområdet kan stärka sin position som destination för idrott och evenemang, såväl nationellt som internationellt.
Detaljplanens mål är att i så hög utsträckning som möjligt värna Stadionområdets gröna kvaliteter.
Bilagor
I mars beslutade tekniska nämnden att Masterplan för Malmö hamn ska revideras (TN-2024-298). Som grund för revideringen finns en rad omvärldsfaktorer och förändringar i vår omvärld.
Det huvudsakliga syftet med Masterplan för Malmö hamn är att beskriva hur staden, utifrån ett markägarperspektiv, vill att utvecklingen av Malmö hamn ska se ut de närmaste 30 åren. Planen ska svara på vilka målsättningar Malmö stad har med hamnen i ett långsiktigt perspektiv och hur vi ska arbeta för att nå målen, utifrån rollen som markägare.
I den föreslagna remissversionen finns ett förslag till vision och tre övergripande målsättningar. Under varje målsättning finns ett antal strategier som syftar till att uppnå målsättningarna. Bilagt masterplanen finns även en handlingsplan med mer konkreta åtgärder som visar på hur fastighets- och gatukontoret kommer ta sig an uppdraget att genomföra masterplanens intentioner.
Malmö hamns masterplan visar vilken utveckling och vilka investeringar som krävs i hamnområdet för att klara förväntade ökande godsflöden och samtidigt vara en del av den gröna omställningen. Masterplanen har ett tidsfönster till år 2050 ur ett markägarperspektiv. Masterplanen visar även hur hamnområdet och en hållbar energiförsörjning behöver hänga ihop för att kunna utvecklas och påskynda den gröna omställningen.
Malmö hamn är en av Sveriges fem stomnätshamnar i det europeiska transportnätverket. Detta innebär ett ansvar för att förvalta och utveckla hamnen. Malmö hamn är en regional motor som skapar arbetstillfällen, bidrar till den gröna omställningen och ger en effektiv transportinfrastruktur för fartyg, järnväg och väg.
Malmö hamn ska utvecklas i förhållande till den växande staden.
Staden ska säkerställa funktionerna i hamnoperationen som är kopplat till riksintressena för hamnen.
Bilagor
I juni 2020 fattade tekniska nämnden beslut om att fastighets- och gatukontoret skulle ingå en överenskommelse med serviceförvaltningen avseende drift och underhåll i hela Malmö, gällande för perioden 1 april 2021 till 31 mars 2025.
I samband med budgetbeslutet för 2023 gav kommunfullmäktige kommunstyrelsen i uppdrag att utvärdera modeller för internt köp och sälj inom Malmö stad, vilket resulterade i förslag om ytterligare utredningar. Under våren 2024 beslutade kommunfullmäktige att ge servicenämnden och tekniska nämnden i uppdrag att utreda om drift- och underhållsansvaret bör samlas under en enda nämnd. Utredningsarbetet pågår.
Parallellt genomfördes en översyn av den nuvarande överenskommelsen mellan serviceförvaltningen och fastighets- och gatukontoret. Pågående utredningar har prioriterats och arbetet med att ta fram ny överenskommelse har pausats. Mindre justeringar av den befintliga överenskommelsen görs löpande. Mot bakgrund av detta föreslår fastighets- och gatukontoret att tekniska nämnden fattar beslut om en förlängning av överenskommelsen "Drift- och underhållsentreprenader 2021" tills vidare dock längst till 2027-03-31.
Bilagor
För att samverkansorganiseringar ska kunna erhålla verksamhetsstöd/medlemsavgift för samverkan ska de insända en utvärdering samt redovisning av hur medel använts under 2024.
På Limhamn är en icke vinstdrivande ekonomisk förening som arbetar med lokal samverkan och utveckling. Fastighets- och gatukontoret har under 2024 erlagt samverkansstöd/medlemsavgift på 400 000 kronor.
Förvaltningen bedömer att återrapporteringen är korrekt utförd och att verksamheten genomförts i enlighet med ansökan.
Bilagor
För att samverkansorganiseringar ska kunna erhålla verksamhetsstöd i form av medlemsavgift för samverkan ska de insända årsstämmoprotokoll, en utvärdering samt redovisning av hur medel använts under 2024.
Detta utgör underlag till ett eventuellt beslut om samverkansstöd/förnyat medlemskap för år 2025 och 2026.
Malmö Citysamverkan är en icke vinstdrivande ideell förening med tre medlemskategorier: handel/övrigt näringsliv, fastighetsägare och Malmö stad. Varje part bidrar med en tredjedel av föreningens totala ekonomi, och har också en tredjedel av medlemsrösterna.
Fastighets- och gatukontoret har under 2024 erlagt samverkansstöd /medlemskap på 2,1 miljoner.
Förvaltningen bedömer att återrapporteringen är korrekt utförd och att verksamheten genomförts i enlighet med ansökan.
Bilagor
Tekniska nämnden beslutade 2020-12-15 (TN-2019-3825 TN§430) att godkänna modellen för samverkansstöd, som gäller inom ramen för tekniska nämndens verksamhetsområde. År 2022 fick fastighets- och gatukontoret ett budgetuppdrag att stimulera till samverkan (BID) med kommunen i Malmös lokalområden. Under 2022 har insatserna att kommunicera möjligheterna till samverkan och vilket stöd som finns att få intensifieras i enlighet med den modell för samverkansstöd som tekniska nämnden beslutade 2020 samt justerade 2024 (TN-2023-2771).
Samverkan Gamla staden har inkommit med en ansökan 2025-02-14 i enlighet med tekniska nämndens samverkansmodell nivå 1 och har ansökt om 300 000 kr för 2025. Bakom ansökan står Stena fastigheter, Corem, Neobo fastigheter, BRF Sågen, Moderna museet Malmö samt hyresgästföreningen.
Fastighets- och gatukontoret förslår att nämnden ingår samverkan samt beviljar samverkansstödet om 300 000 kr för samverkansorganiseringen då förslaget uppfyller samtliga kriterier i samverkansmodellen nivå 1.
Bilagor
Tekniska nämnden beslutade 2020-12-15 (TN-2019-3825 TN§430) att godkänna modellen för samverkansstöd, som gäller inom ramen för tekniska nämndens verksamhetsområde.
År 2022 fick fastighets- och gatukontoret ett budgetuppdrag att stimulera till samverkan (BID) med kommunen i Malmös lokalområden. Under 2022 har insatserna att kommunicera möjligheterna till samverkan och vilket stöd som finns att få intensifieras i enlighet med den modell för samverkansstöd som tekniska nämnden beslutade 2020 samt justerade 2024 (TN-2023-2771).
Sevedsplans Samverkan har inkommit med en ansökan 2025-02-14 i enlighet med tekniska nämndens samverkansmodell nivå 1 och har ansökt om 300 000 kr för 2025. Bakom ansökan står Malmökretsen av Svenska Röda Korset, Nallens Livs, Seved Art District, Skånes Konstförening, Fryshuset Malmö och MKB.
Fastighets- och gatukontoret förslår att nämnden ingår samverkan och beviljar samverkansstödet om 300 000 kr för samverkansorganiseringen då förslaget uppfyller samtliga kriterier i samverkansmodellen nivå 1.
Bilagor
Tekniska nämnden beslutade 2020-12-15 (TN-2019-3825 §430) att godkänna modellen för samverkansstöd, som gäller inom ramen för TN:s verksamhetsområde.
År 2022 fick fastighets- och gatukontoret ett budgetuppdrag att stimulera till samverkan (BID) med kommunen i Malmös lokalområden. Under 2022 har insatserna att kommunicera möjligheterna till samverkan och vilket stöd som finns att få intensifieras i enlighet med den modell för samverkansstöd som tekniska nämnden beslutade 2020 samt justerade 2024 (TN-2023-2771).
Samverkansorganiseringen ABC Södra Varvsbassängen har inkommit med en ansökan 2025-02-14 i enlighet med tekniska nämndens samverkansmodell nivå 1 och har ansökt om 300 000 kr för 2025. Bakom ansökan står BRF fyrskeppet, Colt och Kultur AB / La Fonderie, Position Green, Wingårdhs Arkitekter, Malmö Universitet, Media Evolution Southern Sweden AB, Wihlborgs AB, Varvsstaden AB samt Skanska Malmö AB.
Fastighets- och gatukontoret förslår att nämnden ingår samverkan och beviljar samverkansstödet om 300 000 kr för samverkansorganiseringen då förslaget uppfyller samtliga kriterier i samverkansmodellen nivå 1.
Bilagor
Projektet har för avsikt att skapa förbättrade och tillgänglighetsanpassade busshållplatser som ska möta framtidens behov, både ur trafikerings- och resandesynpunkt. Hållplatserna på sträckan är undermåliga och lever inte upp till dagens tillgänglighetskrav, en del av hållplatserna är dessutom för korta för dagens 18,7 meter långa bussar. Det är även tänkt att få in lite mer grönska med bland annat träd och kanske även buskar.
Utgifterna bedöms uppgå till 6 mnkr brutto vara 200 tkr är en direkt resultatpåverkande kostnad. Driftskonsekvensen beräknas till 465 tkr brutto per år från 2025.
Bilagor
Fastighets- och gatukontoret bygger nya och utvecklar befintliga mötesplatser och stråk med tillhörande utrustning. Stadens mötesplatser har stor påverkan på malmöbornas livsmiljö och möjlighet till rekreation och lek. Det finns ett behov av att utveckla nya och befintliga mötesplatser och stråk.
Projektets kalkyl uppgår till 12,5 mnkr och fördelas jämnt över tre år. Totala driftskostnader (drift, underhåll, kapital) beräknas uppgå till 820 tkr för Fastighets- och gatukontoret.
Bilagor
Ärendet avser en markreservation inom del av fastigheten Hyllie 4:3 och Hyllie 165:61 i Hyllie omfattande ca 7 400 kvm BTA för bostäder med centrumändamål i bottenvåning.
Bilagor
Förlängning av markreservation för del av fastigheterna Gulmåran 1 och Rosengård 130:233, område A, projekt 5333, Dp 5732
Förlängning av markreservation för del av fastigheterna Gulmåran 1 och Rosengård 130:233, område A, för att utreda förutsättningarna för att möjliggöra kulturbokaler i form av ateljéer, studios och bostäder.
Bilagor
Markanvisningsavtal till Inkluderande inom del av fastigheten Bunkeflo 6:8 i Hyllie, Öster om Hyllievångsparken, Dp 5685, projekt 7346
Ärendet avser ett markanvisningsavtal med INKLD Projektutveckling Theta AB, org. nr 559419–3152, inom del av fastigheten Bunkeflo 6:8 inom exploateringsprojekt Öster om Hyllievångsparken, i Hyllie.
Bilagor
Markanvisningsavtal till Hub park inom del av fastigheten Bunkeflo 6:8 i Hyllie, Öster om Hyllievångsparken, Dp 5685, projekt 7346
Ärendet avser ett markanvisningsavtal med Hub Park AB, org. nr 559140–1780, inom del av fastigheten Bunkeflo 6:8 inom exploateringsprojekt Öster om Hyllievångsparken, i Hyllie.
Bilagor
Förlängning av byggnadsskyldigheten inom fastigheten Malmö Husmor 1 i Sege Park.
Bilagor
Fastigheten Järnåldern 8 i Fosieby industriområde upplåts med tomträtt för uppförande av en byggnad för åkeriverksamhet och lager.
Bilagor
Försäljning av fastigheten Nosgrimman 4 för etablering av lokaler för kontor, lager och montering av maskiner och verktyg inom verkstadsindustrin.
Bilagor
Överenskommelse om ersättning, fastigheterna Sallerup 180:22 och Sallerup 180:201, projekt 6650, Dp 5523
Överenskommelse om ersättning avseende fastigheterna Sallerup 180:22 och Sallerup 180:201 i Fortuna Hemgården.
Bilagor
Bilagor
Bilagor
Remiss Landsbygds- och infrastrukturdepartementet - Ändringar i trafikförordningen för underlättande av parkering för personal vid myndighet
Malmö stad har fått remiss från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet om ändringar i trafikförordningen för underlättande av parkering för personal vid myndighet. De föreslagna ändringarna berör Arbetsmiljöverket och Skatteverket och innebär utökade möjligheter för myndighetspersonal att stanna eller parkera där det annars är förbjudet. Förvaltningen har förståelse för riskerna som myndigheternas verksamhet utsätts för och det kan finnas fog för att införa undantag för dessa. Dock anser förvaltningen att de föreslagna undantagen i vissa fall är för brett formulerade.
Bilagor
En klimat- och energistrategi har tagits fram av Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne och Energikontor Syd inom Klimatsamverkan Skåne. Strategin är en vägledning för klimat- och energiarbetet i Skåne och innehåller regionala mål och prioriterade åtgärder för att nå dessa mål fram till år 2030. Strategin utgår från internationella och nationella klimatmål.
Bilagor
Remiss- Hemställan om godkännande om avyttring av hela eller delar av fastigheten Centralfängelset 1
Kommunstyrelsens arbetsutskott har skickat en remiss till tekniska nämnden där MKB Fastighets AB begär kommunfullmäktiges godkännande av försäljning av fastigheten Centralfängelset 1. MKB köpte fastigheten med avsikten att förtäta fastigheten och bygga om den befintliga fängelsebyggnaden för att skapa nya hyresbostäder. MKB gör nu bedömningen att förändrade förutsättningar innebär att bolaget inte kan skapa hyreslägenheter med rimliga hyror på fastigheten.
Fastighets- och gatukontoret har tagit fram ett förslag till yttrande. Tekniska nämnden föreslås att inte invända mot avyttringen av fastigheten eller del av fastigheten. Genomfört planarbete måste respekteras oavsett vem som blir ägare av fastigheten. Nämnden föreslås lyfta att hänsyn måste tas till de bevarandevärden som finns i byggnaderna och i fastigheten. Till bevarandevärdena hör även träden mot Lundavägen. Tekniska nämnden föreslås också understryka vikten av att en köpare av fastigheten har kompetens och resurser att genomföra en varsam utveckling av fastigheten.
Bilagor
Remiss Uppdrag budget 2024 - identifiera och föreslå vilka förändringar på energimarknaden som krävs för att de som bor och verkar i Malmö ska få rimliga elpriser
Kommunfullmäktige har gett kommunstyrelsen, tillsammans med berörda nämnder, i uppdrag att identifiera och föreslå vilka förändringar på energimarknaden som krävs för att de som bor och verkar i Malmö ska få rimliga och förutsägbara elpriser. Stadskontoret har därefter lett ett utredningsarbete där fastighets- och gatukontoret, miljöförvaltningen och serviceförvaltningen har deltagit, vilket har resulterat i utredningen ”Elmarknadsdesign och elpris, en utredning om rimliga och förutsägbara elpriser i Malmö”.
Bilagor
I mars beslutade tekniska nämnden att Masterplan för Malmö hamn ska revideras (TN-2024-298). Som grund för revideringen finns en rad omvärldsfaktorer och förändringar i vår omvärld.
Det huvudsakliga syftet med Masterplan för Malmö hamn är att beskriva hur staden, utifrån ett markägarperspektiv, vill att utvecklingen av Malmö hamn ska se ut de närmaste 30 åren. Planen ska svara på vilka målsättningar Malmö stad har med hamnen i ett långsiktigt perspektiv och hur vi ska arbeta för att nå målen, utifrån rollen som markägare.
I den föreslagna remissversionen finns ett förslag till vision och tre övergripande målsättningar. Under varje målsättning finns ett antal strategier som syftar till att uppnå målsättningarna. Bilagt masterplanen finns även en handlingsplan med mer konkreta åtgärder som visar på hur fastighets- och gatukontoret kommer ta sig an uppdraget att genomföra masterplanens intentioner.
Malmö hamns masterplan visar vilken utveckling och vilka investeringar som krävs i hamnområdet för att klara förväntade ökande godsflöden och samtidigt vara en del av den gröna omställningen. Masterplanen har ett tidsfönster till år 2050 ur ett markägarperspektiv. Masterplanen visar även hur hamnområdet och en hållbar energiförsörjning behöver hänga ihop för att kunna utvecklas och påskynda den gröna omställningen.
Malmö hamn är en av Sveriges fem stomnätshamnar i det europeiska transportnätverket. Detta innebär ett ansvar för att förvalta och utveckla hamnen. Malmö hamn är en regional motor som skapar arbetstillfällen, bidrar till den gröna omställningen och ger en effektiv transportinfrastruktur för fartyg, järnväg och väg.
Malmö hamn ska utvecklas i förhållande till den växande staden.
Staden ska säkerställa funktionerna i hamnoperationen som är kopplat till riksintressena för hamnen.
Ärendet kompletteras vid sammanträdet genom muntlig föredragning av Olle Anderberg, strateg.
Bilagor
Förlängning av byggnadsskyldigheten inom fastigheten Malmö Husmor 1 i Sege Park.
Bilagor
Försäljning av fastigheten Nosgrimman 4 för etablering av lokaler för kontor, lager och montering av maskiner och verktyg inom verkstadsindustrin.
Bilagor