Möte 2022-04-26
-
1
Val av justerare samt tid för justering av protokollet
-
a) Naturvårdsplan för Malmö (TN-2020-2618)
(20 min)
Sarah von Liewen, avdelningschef fastighetsavdelningen
Jonna Nilsdotter, ekolog stadsbyggnadskontoret
Maria Wihlborg, utvecklingssamordnare fastighetsavdelningen
Ann Häger, utvecklingssamordnare fastighetsavdelningen
b) Årets blomstertema
(10 min)
Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö
Märika Bark, landskapsarkitekt avdelningen för offentlig miljö
Maria Kaneberg, landskapsarkitekt avdelningen för offentlig miljö
c) Malmö C (TN-2020-849)
(15 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Angelica Svensson, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
Emilie Wieslander, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen
Andreas Nordström, stråkledare MEX-linje 2 stadsutvecklingsavdelningen
d) Förberedelser inför ny nämnd 2023
(15-20 min)
Anna Bertilson, direktör
Monica Johansson, strateg stadsutvecklingsavdelningen
e) Utökad objektsgodkännande avseende projekt Hålsjön
(10 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Sven Gustafsson, enhetschef stadsutvecklingsavdelningen
-
3
Remiss angående Remiss från Naturvårdsverket - Esbosamråd om Danmarks påbörjade arbete med vattenområdesplaner STK-2020-1239
Kommunstyrelsen har översänt en remiss gällande Förslag till Danmarks vattenområdesplaner och medföljande miljörapport till bland annat fastighet- och gatukontoret för yttrande. Fastighets- och gatukontoret ser positivt på Danmarks förslag till vattenområdesplaner samt att den främsta påverkan är den förväntat positiva effekten av åtgärder för att minska utsläppen av näringsämnen till Öresund.
Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden har blivit ombedd att lämna ett yttrande avseende nya riktlinjer för informationssäkerhet i Malmö stad.
Syftet med det nya styrdokumentet är att på strategisk nivå tydliggöra ansvar, målsättning och arbetssätt avseende informationssäkerhetsarbetet i Malmö stad.
Förslaget innebär i korthet att:
Nuvarande riktlinjer och anvisningar för informationssäkerhet i Malmö stad upphör att gälla.
Ny dokumentstruktur etableras med en väsentligt nedkortad riktlinje som fastställer ansvar, målsättning och arbetssätt på strategisk nivå medan detaljkrav och vägledningar flyttas till underliggande anvisningar, regler och rutiner.
Kommunstyrelsens och övriga nämnders ansvar tydliggörs för att främja det systematiska informationssäkerhetsarbetet och skapa ökad tydlighet kring ansvar och mandat.
Ny styrning avseende uppföljning och aktivitetsplanering.Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
403kb Ladda ner dokument
-
535kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
5
Remiss Utredning av förutsättningarna för boende med fokus på att bryta ensamheten och öka integrationen, STK-2021-1062
Stadskontoret har utrett möjligheten att skapa förutsättningar för ett boende där fokus är på att bryta ensamhet och öka integrationen, utifrån ett likartat koncept som Helsingsborgshem Sällbo. Utredningen är ett svar på motioner i frågan.
Utredningen bygger på intervjuer med företrädare från förvaltningar och kommunens bostadsbolag i Malmö, liksom studiebesök, forskning och de uppföljningar som Helsingborgshem gjort av Sällbomodellen.
Frågeställningen i utredningen har varit att utreda Malmö stads förutsättningar för ett liknande koncept, inte att utvärdera Sällbomodellen.
Fastighets- och gatukontoret menar att det berikar bostadsmarknaden i Malmö att det erbjuds olika boendekoncept. Det är viktigt inte minst för att motverka ensamhet och erbjuda bostäder till grupper och individer som annars har svårt att finna en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden. ”Sällbokonceptet” innehåller grundelement som kan vara värda att utreda vidare exempelvis i samarbete med allmännyttan i Malmö. Det är i så fall viktigt att sätta perpektivet att tillmötesgå behov på inividnivå.Bilagor
-
223kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
435kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
Lisa Stolpe (V) har enligt ”Motion om att utöka antalet cykelservicestationer” daterad 2021-12-21 föreslagit att antalet cykelservicestationer i Malmö ska utökas. Fastighets- och gatukontoret har under början av 2022 genomfört en utvärdering som syftar till att sammanställa och dra lärdomar och erfarenheter från stadens två befintliga cykelservicestationer. Utifrån denna utvärdering fortsätter förvaltningen arbetet med att fler cykelservicestationer längs stadens huvudcykelnät och kommande supercykelstråk.
Bilagor
-
576kb Ladda ner dokument
-
719kb Ladda ner dokument
-
31kb Ladda ner dokument
-
-
7
Motion av Anders Skans (V) om stöd till Fossilnedrustningsavtalet, Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty
Kommunstyrelsen har skickat en motion av Anders Skans (V) om att stödja initiativet till ett globalt Fossilnedrustningsavtal på remiss till tekniska nämnden. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta:
- att Malmö stad formellt stöder initiativet till ett globalt Fossilnedrustningsavtal.
- att Malmö stad uppmanar Sveriges regering att stötta initiativet till ett Fossilnedrustningsavtal.
- att Malmö stad bekräftar sitt pågående arbete med att nå Parisavtalets mål och minska växthusgaser enligt IPCC:s krav samt lovar att uppfylla sin proportionerliga minskning av växthusgaser i enlighet med Parisavtalet.
Tekniska nämndens bedömning är att stadens befintliga mål innebär en utfasning av fossilberoendet.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
8
Budgetuppdrag 2021 – Utredning av förutsättningarna för en stärkt utveckling av hållbar godstrafik i Malmö, Kommunstyrelsen tillsammans med Tekniska nämnden och Stadsbyggnadsnämnden
Malmö stads budget för 2021 gav kommunfullmäktige i uppdrag till kommunstyrelsen att, tillsammans med tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden, utreda förutsättningarna för en stärkt utveckling av hållbar godstrafik i Malmö med syfte att främja fler arbetstillfällen i staden.
Föreliggande utredning beskriver situationen kring fjärrgodstrafiken och dess arbetstillfällen i Malmö. I beredningen av ärendet föreslås att förslag till utredning ska skickas på internremiss till berörda nämnder och bolag. Kommunstyrelsens arbetsutskott har därmed utan eget ställningstagande skickat föreliggande utredning på remiss till tekniska nämnden med svar till stadskontoret senast den 30 april.Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden beslutade i budget 2020 att ge fastighets- och gatukontoret i uppdrag att utveckla program för sportfisket i Malmö. Vid en delrapportering förtydligades uppdraget till att ta fram riktlinjer och förslag på åtgärder för sportfiske i Malmö.
I dokumentet Sportfiske i Malmö – förslag på åtgärder presenteras en rad åtgärder för att förbättra för sportfiskare vid en flera platser i Malmö. Fastighets- och gatukontoret har under arbetets gång utrett frågan kring sportfiske och ett kunskapsunderlag har tagits fram som ligger till grund för åtgärdsplanen och förvaltningens vidare arbete med fiskeplatser och sportfiske. Under arbetets gång har synpunkter inhämtats från sportfiskeföreningar och allmänhet som ligger till grund för de förslag till förbättring som framförs i åtgärdsplanen.
Arbetet med att skapa bättre förutsättningar och mer trivsamma miljöer för sportfiske fortsätter som en del av förvaltningens ordinarie arbete efter att budgetuppdraget slutförts.
På tekniska nämndens sammanträde i mars beslutades att åtgärdsförslaget skulle skickas på re-miss till Sportfiskarna syd. Remissvar har inkommit. Sportfiskarna Syd är i det stora hela positiva till åtgärdsförslagen och fortsatt samarbete.Bilagor
-
201kb Ladda ner dokument
-
1003kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden beslutade på sitt sammanträde 2021-11-30 att uppdra åt fastighets- och gatukontoret att fortsätta översynen av riktlinjer för uteserveringar.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
396kb Ladda ner dokument
-
-
Antalet elsparkcyklar har successivt ökat sedan de första anlände till Malmö hösten 2018. Ett nytt fordonsslag som görs tillgängligt genom en uthyrningstjänst har skapat nya rörelsemönster och antalet resor som ständigt tilltar visar att fler och fler tar till sig tjänsten som en del i det vardagliga resandet. Elsparkcyklarnas intåg har samtidigt inneburit flera utmanande konsekvenser framför allt för andra trafikanters tillgänglighet och framkomlighet i staden. Det är av särskild vikt för kommunen att upprätthålla god ordning på allmän platsmark och att vi på våra gemensamma ytor tar hänsyn till olika funktioner och intressen. Genom beslut i Kommunfullmäktige gjordes ett förtydligande i lokal ordningsstadga om tillståndskrav enligt ordningslagen och med det infördes en avgift. Tillståndskravet har gällt sedan januari 2021 men har inte gett det önskade utfallet om en effektivare användning av de elsparkcyklar som bolagen ställer ut. Det finns behov att reglera uthyrningsverksamheten ytterligare och Tekniska nämnden har därför gett fastighets- och gatukontoret i uppdrag att ta fram beslutsunderlag om maxantal och designerade platser för elsparkcyklar.
Fastighets- och gatukontoret redogör i förslag till beslutsunderlag för en helhetslösning med nya krav som tar hänsyn till både utrymmet i staden och användning av varje elsparkcykel. De fordon som ställs ut behöver användas till en viss grad och uppställning ska göras på designerade platser och utifrån tillgänglig kapacitet. Genom förvaltningens förslag på nya villkor tillmötesgås en balans mellan efterfrågan för uthyrningstjänsten och det utrymme staden kan tillhandahålla för bättre ordning och framkomlighet i staden i stort.
Förvaltningen föreslår ett införande under 2022 av 100 särskilda uppställningsplatser dit elsparkcykelanvändaren ska påbörja och avsluta sin resa. Införandet görs där behovet är som störst, det vill säga där flest resor avslutas idag men samtidigt där tillgänglig platsmark för uppställning är begränsad. Utanför områden med designerade platser ska uppställning göras i befintliga cykelställ. Beläggningen av vanliga cyklar i cykelställ är hög i centrala delarna av staden. Däremot finns bättre tillgänglighet i cykelställ utanför centrum dit uppställning för elsparkcyklar också kan göras. Utifrån kapacitet i föreslagna designerade platser och tillgängliga cykelställ sätts ett tak för antalet elsparkcyklar till 3750 fordon som bolagen får ställ ut. Samtliga bolag som sökt tillstånd får dela lika på antalet fordon utifrån maxantalet. Maxantalet är dynamiskt då kommunen kan anslå ökad kapacitet för uppställning vilket kan innebära att maxantalet ökar.Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
20mb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad har, som huvudman för kommunens färdtjänstuppdrag, en lagstadgad skyldighet att anta ett trafikförsörjningsprogam för färdtjänst och riksfärdtjänst. Programmet ska antas efter samråd med regional kollektivtrafikmyndighet.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
570kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret föreslår att tekniska nämnden begär överföring från kommunstyrelsens anslag till förfogande, på grund av minskade intäkter till följd av friköp av tomträtter och försäljning av anläggningstillgångar för helår 2020, 2021 och delår 2022. Detta ärende avser friköp betalade t o m 2022-02-28.
Bilagor
-
168kb Ladda ner dokument
-
391kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser objektsgodkännande för utbyggnad av kvarters- och allmän platsmark, avsedd som verksamhets- och infrastruktursområde inom projekt 7071, detaljplan, Dp 5365, Seskarögatan Norra hamnen.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
768kb Ladda ner dokument
-
-
Exploateringsavtal avseende fastigheterna Innerstaden 30.80, Bredablick 3 m.fl. har tagits fram i syfte att reglera genomförandet av detaljplan dp 5564. I avtalet regleras bland annat marköverföringar och uttag av gatukostnader.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
233kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
-
Detaljplan Dp 5658 har upprättats för att göra det möjligt att bevilja permanent bygglov för den förskoleverksamhet som idag bedrivs inom fastigheten med tidsbegränsat bygglov. En ny byggrätt för bostadsändamål föreslås på den södra delen av fastigheten. För att möjliggöra detaljplanen har ett exploateringsavtal upprättats mellan Malmö kommun och fastighetsägaren till Hyllie Gård 1. Avtalet reglerar främst frågor om gatukostnadsersättning.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
958kb Ladda ner dokument
-
296kb Ladda ner dokument
-
506kb Ladda ner dokument
-
360kb Ladda ner dokument
-
241kb Ladda ner dokument
-
-
17
Markreservation inom "Kvarter A", del av fastigheten Hyllie 165:61 i Malmö, Öster om Mässan, Dp 5530, projekt 7363.
Markreservation för en kontorsbyggnad motsvarande ca. 17 000kvm BTA och ca. 850 arbetsplatser på del av fastigheten Hyllie 165:61 i Malmö.
Bilagor
-
172kb Ladda ner dokument
-
422kb Ladda ner dokument
-
34mb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
18
Markreservation inom "Kvarter B och C", del av fastigheten Hyllie 165:61 i Malmö, Öster om Mässan, Dp 5530, projekt 7363
Markreservation för sammanlagt cirka 315 bostäder varav cirka 165 bostäder i form av Mallbo-hyresrätter och cirka 150 bostäder i form av bostadsrätter på del av fastigheten Hyllie 165:61 i Malmö.
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
422kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
-
Markreservation för cirka 150 – 200 lägenheter inom del av fastigheten Innerstaden 30:3, väster om Entré.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
838kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet omfattar en markreservation om ca 50 000 m2 för logistik- och lagerverksamhet i Malmö Industrial Park, Malmö hamnområde, inom del av fastigheterna Hamnen 22:163 och Hamnen 22:164.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
732kb Ladda ner dokument
-
-
Arrendeavtal för Andelshamnen Lagunen i Malmö, inom fastigheterna Limhamn 11:280 och Limhamn 11:277, har omförhandlats och nytt arrendeavtal har upprättats för tiden 2022-05-01 - 2031-12-31. Avtalet löper med femåriga förlängningsperioder.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
330kb Ladda ner dokument
-
-
Förlängning av byggnadsskyldigheten avseende Guldstekeln 4 som ägs av Stefan Rosengren Fastighet 2 AB och som avser bygga kontors- och lagerlokaler.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
506kb Ladda ner dokument
-
420kb Ladda ner dokument
-
-
23
Försäljning (friköp) av fastigheterna Malmö Biljetten 14 – Biljetten 20, kv. Spårvägen, projekt 7060, Dp 5102
Fastigheterna Malmö Biljetten 14 – Biljetten 20 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Brf Trädgårdshuset i Malmö som genom upprättade förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 14 000 000 kronor.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
773kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheterna Malmö Segeholm 9 och Malmö Kirseberg 30:2 ägs av Malmö kommun. Fastigheten Malmö Segeholm 9 är upplåten med tomträtt till AB Rallfast (”Bolaget”).
Bolaget har initierat ett planarbete, eftersom Bolaget önskat utöka sin verksamhet med tvätthall och lager till befintlig uthyrningsverksamhet. Planarbetet har resulterat i ett förslag till detaljplan (Dp 5632), som syftar till att möjliggöra en utökad byggrätt för industriändamål på fastigheten Malmö Segeholm 9, att möjliggöra breddad användning inom planområdet för att bekräfta den industriverksamhet som pågår samt att möjliggöra att del av fastigheten Malmö Kirseberg 30:2 regleras in i fastigheten Malmö Segeholm 9.
Genom upprättat förslag till köpeavtal förvärvar (friköper) AB Rallfast fastigheten Malmö Segeholm 9 och förvärvar därtill den del av fastigheten Malmö Kirseberg 30:2 som omfattas av planförslaget.Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
740kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
447kb Ladda ner dokument
-
330kb Ladda ner dokument
-
253kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
253kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunen förvärvar såsom ett strategiskt förvärv, skolfastigheten Malmö Odense 4 av Stiftelsen Bladins skola (”Stiftelsen”), som efter överlåtelsen ska förhyra skollokalerna av kommunen genom servicenämnden. Stiftelsen förvärvade fastigheten av kommunen genom ett bytesavtal med tillhörande sidoavtal 2009-04-22. Köpeskillingen för kommunens förvärv har i enlighet avtalsvillkoren från 2009, fastställts till 261 500 000 kronor.
Ärendet återremitterades till förvaltningen vid nämndens sammanträde i april för utredning av hanteringen av kostnader för värme, el och vatten i hyresavtalet och hur dessa påverkar förvärvet.Bilagor
-
221kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
25kb Ladda ner dokument
-
903kb Ladda ner dokument
-
948kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
11mb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
305kb Ladda ner dokument
-
875kb Ladda ner dokument
-
Lars-Göran Jönsson (M) väckte vid tekniska nämnden 2020-06-12 initiativ angående teknisk utrustning för Malmö stads förtroendevalda. Nämnden beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram ett yttrande till sammanträdet i augusti 2020.
Tekniska nämnden beslutade 2020-08-25 att till kommunstyrelsen avge yttrande i enlighet med förvaltningens förslag.
Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade tekniska nämndens skrivelse 2022-04-04 och beslutade att godkänna förslag till yttrande och att skicka yttrandet till tekniska nämnden.
Bilagor
-
275kb Ladda ner dokument
-
287kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
152kb Ladda ner dokument
-
662kb Ladda ner dokument
-
475kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
659kb Ladda ner dokument
-
735kb Ladda ner dokument
-
422kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
593kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
133kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
424kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
202kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
-
§ 109
Remiss angående Remiss från Naturvårdsverket - Esbosamråd om Danmarks påbörjade arbete med vattenområdesplaner STK-2020-1239
Kommunstyrelsen har översänt en remiss gällande Förslag till Danmarks vattenområdesplaner och medföljande miljörapport till bland annat fastighet- och gatukontoret för yttrande. Fastighets- och gatukontoret ser positivt på Danmarks förslag till vattenområdesplaner samt att den främsta påverkan är den förväntat positiva effekten av åtgärder för att minska utsläppen av näringsämnen till Öresund.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden har blivit ombedd att lämna ett yttrande avseende nya riktlinjer för informationssäkerhet i Malmö stad.
Syftet med det nya styrdokumentet är att på strategisk nivå tydliggöra ansvar, målsättning och arbetssätt avseende informationssäkerhetsarbetet i Malmö stad.
Förslaget innebär i korthet att:
Nuvarande riktlinjer och anvisningar för informationssäkerhet i Malmö stad upphör att gälla.
Ny dokumentstruktur etableras med en väsentligt nedkortad riktlinje som fastställer ansvar, målsättning och arbetssätt på strategisk nivå medan detaljkrav och vägledningar flyttas till underliggande anvisningar, regler och rutiner.
Kommunstyrelsens och övriga nämnders ansvar tydliggörs för att främja det systematiska informationssäkerhetsarbetet och skapa ökad tydlighet kring ansvar och mandat.
Ny styrning avseende uppföljning och aktivitetsplanering.Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
§ 111
Remiss Utredning av förutsättningarna för boende med fokus på att bryta ensamheten och öka integrationen, STK-2021-1062
Stadskontoret har utrett möjligheten att skapa förutsättningar för ett boende där fokus är på att bryta ensamhet och öka integrationen, utifrån ett likartat koncept som Helsingsborgshem Sällbo. Utredningen är ett svar på motioner i frågan.
Utredningen bygger på intervjuer med företrädare från förvaltningar och kommunens bostadsbolag i Malmö, liksom studiebesök, forskning och de uppföljningar som Helsingborgshem gjort av Sällbomodellen.
Frågeställningen i utredningen har varit att utreda Malmö stads förutsättningar för ett liknande koncept, inte att utvärdera Sällbomodellen.
Fastighets- och gatukontoret menar att det berikar bostadsmarknaden i Malmö att det erbjuds olika boendekoncept. Det är viktigt inte minst för att motverka ensamhet och erbjuda bostäder till grupper och individer som annars har svårt att finna en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden. ”Sällbokonceptet” innehåller grundelement som kan vara värda att utreda vidare exempelvis i samarbete med allmännyttan i Malmö. Det är i så fall viktigt att sätta perpektivet att tillmötesgå behov på inividnivå.Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
-
Lisa Stolpe (V) har enligt ”Motion om att utöka antalet cykelservicestationer” daterad 2021-12-21 föreslagit att antalet cykelservicestationer i Malmö ska utökas. Fastighets- och gatukontoret har under början av 2022 genomfört en utvärdering som syftar till att sammanställa och dra lärdomar och erfarenheter från stadens två befintliga cykelservicestationer. Utifrån denna utvärdering fortsätter förvaltningen arbetet med att fler cykelservicestationer längs stadens huvudcykelnät och kommande supercykelstråk.
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
§ 113
Motion av Anders Skans (V) om stöd till Fossilnedrustningsavtalet, Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty
Kommunstyrelsen har skickat en motion av Anders Skans (V) om att stödja initiativet till ett globalt Fossilnedrustningsavtal på remiss till tekniska nämnden. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta:
- att Malmö stad formellt stöder initiativet till ett globalt Fossilnedrustningsavtal.
- att Malmö stad uppmanar Sveriges regering att stötta initiativet till ett Fossilnedrustningsavtal.
- att Malmö stad bekräftar sitt pågående arbete med att nå Parisavtalets mål och minska växthusgaser enligt IPCC:s krav samt lovar att uppfylla sin proportionerliga minskning av växthusgaser i enlighet med Parisavtalet.
Tekniska nämndens bedömning är att stadens befintliga mål innebär en utfasning av fossilberoendet.Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
§ 114
Budgetuppdrag 2021 – Utredning av förutsättningarna för en stärkt utveckling av hållbar godstrafik i Malmö, Kommunstyrelsen tillsammans med Tekniska nämnden och Stadsbyggnadsnämnden
Malmö stads budget för 2021 gav kommunfullmäktige i uppdrag till kommunstyrelsen att, tillsammans med tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden, utreda förutsättningarna för en stärkt utveckling av hållbar godstrafik i Malmö med syfte att främja fler arbetstillfällen i staden.
Föreliggande utredning beskriver situationen kring fjärrgodstrafiken och dess arbetstillfällen i Malmö. I beredningen av ärendet föreslås att förslag till utredning ska skickas på internremiss till berörda nämnder och bolag. Kommunstyrelsens arbetsutskott har därmed utan eget ställningstagande skickat föreliggande utredning på remiss till tekniska nämnden med svar till stadskontoret senast den 30 april.Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden beslutade på sitt sammanträde 2021-11-30 att uppdra åt fastighets- och gatukontoret att fortsätta översynen av riktlinjer för uteserveringar.
Bilagor
-
223kb Ladda ner dokument
-
-
Antalet elsparkcyklar har successivt ökat sedan de första anlände till Malmö hösten 2018. Ett nytt fordonsslag som görs tillgängligt genom en uthyrningstjänst har skapat nya rörelsemönster och antalet resor som ständigt tilltar visar att fler och fler tar till sig tjänsten som en del i det vardagliga resandet. Elsparkcyklarnas intåg har samtidigt inneburit flera utmanande konsekvenser framför allt för andra trafikanters tillgänglighet och framkomlighet i staden. Det är av särskild vikt för kommunen att upprätthålla god ordning på allmän platsmark och att vi på våra gemensamma ytor tar hänsyn till olika funktioner och intressen. Genom beslut i Kommunfullmäktige gjordes ett förtydligande i lokal ordningsstadga om tillståndskrav enligt ordningslagen och med det infördes en avgift. Tillståndskravet har gällt sedan januari 2021 men har inte gett det önskade utfallet om en effektivare användning av de elsparkcyklar som bolagen ställer ut. Det finns behov att reglera uthyrningsverksamheten ytterligare och Tekniska nämnden har därför gett fastighets- och gatukontoret i uppdrag att ta fram beslutsunderlag om maxantal och designerade platser för elsparkcyklar.
Fastighets- och gatukontoret redogör i förslag till beslutsunderlag för en helhetslösning med nya krav som tar hänsyn till både utrymmet i staden och användning av varje elsparkcykel. De fordon som ställs ut behöver användas till en viss grad och uppställning ska göras på designerade platser och utifrån tillgänglig kapacitet. Genom förvaltningens förslag på nya villkor tillmötesgås en balans mellan efterfrågan för uthyrningstjänsten och det utrymme staden kan tillhandahålla för bättre ordning och framkomlighet i staden i stort.
Förvaltningen föreslår ett införande under 2022 av 100 särskilda uppställningsplatser dit elsparkcykelanvändaren ska påbörja och avsluta sin resa. Införandet görs där behovet är som störst, det vill säga där flest resor avslutas idag men samtidigt där tillgänglig platsmark för uppställning är begränsad. Utanför områden med designerade platser ska uppställning göras i befintliga cykelställ. Beläggningen av vanliga cyklar i cykelställ är hög i centrala delarna av staden. Däremot finns bättre tillgänglighet i cykelställ utanför centrum dit uppställning för elsparkcyklar också kan göras. Utifrån kapacitet i föreslagna designerade platser och tillgängliga cykelställ sätts ett tak för antalet elsparkcyklar till 3750 fordon som bolagen får ställ ut. Samtliga bolag som sökt tillstånd får dela lika på antalet fordon utifrån maxantalet. Maxantalet är dynamiskt då kommunen kan anslå ökad kapacitet för uppställning vilket kan innebära att maxantalet ökar.Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
§ 124
Markreservation inom "Kvarter B och C", del av fastigheten Hyllie 165:61 i Malmö, Öster om Mässan, Dp 5530, projekt 7363
Markreservation för sammanlagt cirka 315 bostäder varav cirka 165 bostäder i form av Mallbo-hyresrätter och cirka 150 bostäder i form av bostadsrätter på del av fastigheten Hyllie 165:61 i Malmö.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
269kb Ladda ner dokument
-
-
Markreservation för cirka 150 – 200 lägenheter inom del av fastigheten Innerstaden 30:3, väster om Entré.
Bilagor
-
237kb Ladda ner dokument
-
-
§ 129
Försäljning (friköp) av fastigheterna Malmö Biljetten 14 – Biljetten 20, kv. Spårvägen, projekt 7060, Dp 5102
Fastigheterna Malmö Biljetten 14 – Biljetten 20 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Brf Trädgårdshuset i Malmö som genom upprättade förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 14 000 000 kronor.
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
§ 130
Försäljning av fastigheten Malmö Segeholm 9 (friköp) och del av fastigheten Malmö Kirseberg 30:2
Fastigheterna Malmö Segeholm 9 och Malmö Kirseberg 30:2 ägs av Malmö kommun. Fastigheten Malmö Segeholm 9 är upplåten med tomträtt till AB Rallfast (”Bolaget”).
Bolaget har initierat ett planarbete, eftersom Bolaget önskat utöka sin verksamhet med tvätthall och lager till befintlig uthyrningsverksamhet. Planarbetet har resulterat i ett förslag till detaljplan (Dp 5632), som syftar till att möjliggöra en utökad byggrätt för industriändamål på fastigheten Malmö Segeholm 9, att möjliggöra breddad användning inom planområdet för att bekräfta den industriverksamhet som pågår samt att möjliggöra att del av fastigheten Malmö Kirseberg 30:2 regleras in i fastigheten Malmö Segeholm 9.
Genom upprättat förslag till köpeavtal förvärvar (friköper) AB Rallfast fastigheten Malmö Segeholm 9 och förvärvar därtill den del av fastigheten Malmö Kirseberg 30:2 som omfattas av planförslaget.Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunen förvärvar såsom ett strategiskt förvärv, skolfastigheten Malmö Odense 4 av Stiftelsen Bladins skola (”Stiftelsen”), som efter överlåtelsen ska förhyra skollokalerna av kommunen genom servicenämnden. Stiftelsen förvärvade fastigheten av kommunen genom ett bytesavtal med tillhörande sidoavtal 2009-04-22. Köpeskillingen för kommunens förvärv har i enlighet avtalsvillkoren från 2009, fastställts till 261 500 000 kronor.
Ärendet återremitterades till förvaltningen vid nämndens sammanträde i april för utredning av hanteringen av kostnader för värme, el och vatten i hyresavtalet och hur dessa påverkar förvärvet.Bilagor
-
434kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Lars-Göran Jönsson (M) väckte vid tekniska nämnden 2020-06-12 initiativ angående teknisk utrustning för Malmö stads förtroendevalda. Nämnden beslutade att ge förvaltningen i uppdrag att ta fram ett yttrande till sammanträdet i augusti 2020.
Tekniska nämnden beslutade 2020-08-25 att till kommunstyrelsen avge yttrande i enlighet med förvaltningens förslag.
Kommunstyrelsens arbetsutskott behandlade tekniska nämndens skrivelse 2022-04-04 och beslutade att godkänna förslag till yttrande och att skicka yttrandet till tekniska nämnden.
Bilagor
-
401kb Ladda ner dokument
-