Möte 2022-01-25
-
1
Val av justerare samt tid för justering av protokollet
-
a) Terminal Värnhem (förstudie centrum)
(30 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Olle Evenäs, stråkledare MEX-linje 4 stadsutvecklingsavdelningen
Emilie Wieslander, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen
b) Terminal Gustav Adolfs torg (förstudie Djäknegatan m.fl.)
(30 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Angelica Svensson, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
Emilie Wieslander, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen
Andreas Nordström, stråkledare MEX-linje 2 stadsutvecklingsavdelningen
c) Budgetuppdrag 2021 - Hållbar godstrafik kopplat till arbetstillfällen (TN-2021-784)
(30 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Alexander Hjertstedt, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
Magnus Persson, planeringssekreterare stadskontoret
d) Revisorskollegiets granskning av ärendeprocessen hos kommunstyrelsen, miljönämnden och tekniska nämnden.
(15 min)
Jenny Wendle, avdelningschef struktur och stöd
Benny Nilsson, enhetschef struktur och stöd
-
Fastighets- och gatukontoret har, i enlighet med Kommunfullmäktiges instruktioner, tagit fram ett förslag till nämndsbudget 2022 för Tekniska nämnden – Fastighets- och gatukontoret 037.
Bilagor
-
Fastighets- och gatukontoret har, i enlighet med Kommunfullmäktiges instruktioner, tagit fram ett förslag till nämndsbudget 2022 för Tekniska nämnden – Hamnanläggningar 014.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
323kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämndens internkontrollplan 2022 omfattar fastighets- och gatukontorets verksamhet, inklusive förvaltningskod 014, hamnanläggningar.
Intern kontroll innebär, enligt Malmö stads reglemente för intern kontroll, att kommunen har en ändamålsenlig och effektiv verksamhet, vilket bland annat betyder styrning och kontroll över prestationer, kvalitet och ekonomi. Detta ger förutsättningar för en god service samt för att säkra förtroendet för verksamheten hos Malmöbor och andra intressenter. Den interna kontrollen är en av delarna i det fortgående kvalitets- och utvecklingsarbetet inom nämndens ansvarsområden.
Förvaltningen har under hösten 2021, integrerat med verksamhetsplaneringen, riskanalyserat sin verksamhet utifrån olika perspektiv. De problem och risker som har bedömts ha högt riskvärde har, med undantag för de kommungemensamma riskerna, behandlats och prioriterats av fastighets- och gatukontorets ledningsgrupp. De problem och risker som ledningsgruppen bedömt vara särskilt viktiga att åtgärda eller granska har tagits med i tekniska nämndens interna kontrollplan för 2022. Till detta har även de kommungemensamma granskningsområdena, som beslutas av kommunstyrelsen, lagts.
Internkontrollplanen består av en direktåtgärdsdel och en granskningsdel. Syftet med direktåtgärder är att genomföra nödvändiga åtgärder i nära framtid utan ytterligare kontroller och utredningar. Åtgärderna kan vara av olika slag och kan handla om att utveckla, intensifiera eller förtydliga aktiviteter som redan utförs.
Syftet med granskningar är att utreda om det krävs mer information för att avgöra behov av eventuella åtgärder. Granskningarna leder vid konstaterade brister (avvikelser) till förbättringsåtgärder.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
601kb Ladda ner dokument
-
-
7
Remiss av Miljödepartementets promemoria En förbättrad förpackningsinsamling – nya roller för kommuner och producenter
Kommunstyrelsen har skickat Miljödepartementets promemoria En förbättrad förpackningsinsamling – nya roller för kommuner och producenter till tekniska nämnden för yttrande.
I promemoria föreslås ett system för utökat producentansvar för förpackningar. Producenterna ska, genom godkända producentansvarsorganisationer, ansvara ekonomiskt för insamling och behandling av förpackningsavfall. Det operativa ansvaret för insamling av förpackningsavfall ska fördelas mellan kommuner och producentansvarsorganisationer. Förslaget innebär att kommunerna ska ta över insamlingsansvaret för förpackningar från hushåll och verksamheter vars avfallshantering är samlokaliserad med hushåll i flerbostadshus. Denna insamling ska ske fastighetsnära. Kommunerna ska också samla skrymmande förpackningar, och förpackningar av udda material, vid lättillgängliga platser utomhus. Dessutom ska kommunen samla in förpackningsavfall vid allmänna platser där det produceras förpackningsavfall i betydande omfattning och om det inte finns ansvarig arrangör av offentlig tillställning samt tillhandahålla platser för returkärl utomhus. Därutöver ska kommunen tillhandahålla platser där omlastning av förpackningsmaterial från kommun till producentansvarsorganisationer kan ske. Kommunens insamlingssystem ska finansieras av producenterna via producentansvarsorganisationer.
Förvaltningen föreslår att nämnden ställer dig positiv till de större ändringar som promemorian föreslår – det vill säga att hämtning av hushållens förpackningsavfall övergår i kommunal regi. I övrigt föreslår förvaltningen att nämnden framför de synpunkter och frågor om utformning, ekonomisk ersättning och tidplan för införande som presenteras i förvaltningens förslag till yttrande.Bilagor
-
407kb Ladda ner dokument
-
400kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
8
Remiss från kommunstyrelsen angående reviderade principer för kommunstyrelsens bidragsgivning till externa verksamhetsutövare
Tekniska nämnden har av kommunstyrelsen fått möjlighet att lämna synpunkter på stadskontorets förslag till reviderade principer för kommunstyrelsens bidragsgivning till externa verksamhetsutövare. Revideringen görs för att bättre kunna prioritera bland de ansökningar som inkommer till kommunstyrelsen, och därtill tydliggöra kommunstyrelsens roll som bidragsgivande nämnd, både i relation till ansökande organisationer och till övriga nämnder.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
511kb Ladda ner dokument
-
-
Revisorskollegiet granskade i mars 2021 Malmö stads arbete med krisberedskap. Syftet med granskningen har varit att bedöma om kommunstyrelsen, grundskolenämnden och tekniska nämnden säkerställer en ändamålsenlig beredskap inför och vid händelse av kris eller extraordinära händelser. I enlighet med revisorskollegiets rekommendation så bifogas årsrapport kring krisberedskap på fastighets- och gatukontoret 2021.
Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
440kb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss Motion av Kaj Wictorin (C) och Anton Sauer (C) om att säkerställa miljöarbetet med hjälp av en expert- och forskarpanel
Kommunfullmäktige har skickat motion av Kaj Wictorin (C) och Anton Sauer (C) om att säkerställa miljöarbetet med hjälp av en expert- och forskarpanel till tekniska nämnden för yttrande. Motionärerna yrkar att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att på lämpligt sätt koppla en oberoende extern expert- och forskarpanel till genomförandet av stadens miljöprogram.
Förvaltningen välkomnar alla förslag som kan bidra till stadens miljö- och klimatomställning. Det behövs ett nära samarbete mellan akademi, näringsliv och kommunen för att få resultat i dessa komplexa frågor. Det pågår dock redan flertalet processer och arbeten inom kommunen för en ökad samverkan mellan offentlig och privat sektor samt för ökad måluppfyllelse. Förvaltningen ser inte ett behov av ytterligare granskning av stadens måluppfyllelse. Istället ser förvaltningen positivt på de arbeten som redan finns och hur dessa kan utvecklas. Förvaltningen anser, i likhet med den utförda utvärderingen av Agenda 2030-arbetet, att det framför allt är partnerskap och samverkan, istället för en extern granskning, som kommer vara framgångsfaktorer i arbetet med Miljöprogram för Malmö stad 2021-2030. Förvaltningen föreslår därmed att tekniska nämnden avstyrker denna motion.Bilagor
-
264kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har skickat ”Motion av (V) om kunskapslyft angående klimat- och miljöpåverkan till tekniska nämnden för yttrande”. Vänsterpartiet yrkar för ett kunskapslyft för att stärka arbetet med miljö- och klimat och genomförandet av Miljöprogram för Malmö stad 2021-2030. Målgruppen för kunskapslyftet föreslås vara politiker, tjänstepersoner och allmänheten.
Fastighets- och gatukontorets bedömning är att det pågår många initiativ inom staden för att öka kunskapsspridningen inom miljö- och klimatområdet, som till exempel arbetet med Miljöprogrammet och Klimatkontakt Malmö. En del i arbetat med Miljöprogrammet omfattar även att stödja och inspirera Malmöbor och aktörer inom privat och offentlig sektor, inom detta arbete anser förvaltningen att sprida kunskap om miljö- och klimatfrågan naturligt ingår. Fastighets- och gatukontoret föreslår att motionen avstryks.Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
-
12
Remiss Motion av Anders Andersson (V) och Gunilla Ryd (V) om att införa en Cirkulationsplan för Malmö, STK-2021-1076
Tekniska nämnden har emottagit en motion av Gunilla Ryd (V) och Anders Andersson (V) om att införa en cirkulationsplan i Malmö. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta om att införa en cirkulationsplan i Malmö och att de resurser som detta kräver tillgodoses.
Förvaltningen förordar en utredning av frågeställningarna i motionen inom ramen för arbetet med revidering av TROMP (Trafik- och mobilitetsplan).Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetuppdraget syftar till att underlätta för Malmöbor att lämna bilen hemma till förmån för andra färdmedel. Inom detta uppdrag har huvudfokuset legat på parkering på gatumark. Olika parkeringsalternativ har utretts, samtidigt som nya parallella uppdrag pågår på temat alternativ till bilresor i Malmö. Fortsatt arbete med hållbart resande pågår i andra projekt på förvaltningen.
Förvaltningen bedömer det som att budgetuppdraget är utrett, där en övergångstaxa vid boendeparkering till stor del har hanterat det som avsågs att lösas i budgetuppdraget ”låt bilen stanna hemma”.Bilagor
-
198kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöpartiet har inkommit med ett nämndsinititativ angående bristande socialt perspektiv vid markupplåtelse till Lumagica. Initiativet föreslår att omedelbart säkerställa Malmöbors tillgång till gångstråk och rekreationsområde. Detta är dock inte möjligt då evenemanget har erhållit tillstånd för att verka på platsen. Vidare föreslås förändringar av taxa, delegationsordning och riktlinjer för markupplåtelse. Dessa ingår i en revidering med anledning av stadens nya organisation för stöd och samordning av större evenemang och förslag kommer att presenteras inom ramen för detta arbete. Det är i dagsläget inte möjligt att säkerställa sociala klausuler för markupplåtelser då ordningslagen ger kommunen möjlighet att yttra sig om tillgänglighet, framkomlighet, markanvändning, skötsel samt stadsbild.
Tekniska nämnden beslutade 2021-11-30 att avslå nämndinitiativets första förslag och att överlämna ärendet med övriga förslag till arbetsutskottet för beredning.
Tekniska nämndens arbetsutskott beslutade 2021-12-09 att föreslå tekniska nämnden att anse nämndinitiativet besvarat då reglerna för ansökan om markupplåtelse ska ändras i reglementet.Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
109kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöpartiet föreslår i nämndinitiativ till tekniska nämnden 2021-11-29 att tekniska nämnden lokaliserar ny plats i anslutning till Folkets park där vi kompenserar för den graffitiytan som försvinner i byggnationen av ny entré mot Kristianstadsgatans cirkulationsplats samt att tekniska nämnden utreder lämpliga platser i staden där fler lagliga graffitiytor kan tillgodoses.
Tekniska nämnden beslutade 2021-11-30 att återremittera Objektsgodkännande för Folkets Park - etapp 5 bland annat gällande ersättning av grafittiväggen.
Det finns idag några permanenta ytor i centrala Malmö där det är tillåtet att utöva konstformen graffitti. Utöver de mer permanenta anordnas tillfälliga projekt i samarbete mellan offentliga, privata och civila aktörer. De mest kända permanenta graffittiytorna är väggen på P-huset Anna som förvaltas av P Malmö, planket beläget vid Folkets park i hörnan södra Parkgatan – Kristianstadsgatan som förvaltas av fastighets- och gatukontoret och hangaren vid Enskifteshagen som bedrivs i privat regi. Konstformen graffitti är en del av stadskulturen som tillför värden men som också skapar debatt varför en eventuell ny allmän graffittiyta bör utredas noggrant.
Det är flera frågor förutom behovet som behöver utredas vid upplåtande av ny plats för allmän graffitikonst, bl.a. placering, ägarförhållande, tillsyn och förvaltning samt miljöbelastning.
Förvaltningen föreslår att fastighets- och gatukontoret, tillsammans med kulturnämnden, servicenämnden och miljönämnden, får i uppdrag att utreda möjligheten till ytterligare en allmän graffittiyta.
Tekniska nämnden beslutade 2021-11-30 att överlämna ärendet till arbetsutskottet för beredning.
Tekniska nämndens arbetsutskott beslutade 2021-12-09 att föreslå tekniska nämnden besluta att nämndinitiativets första förslag ska anses besvarat och dess andra förslag ska bifallas.-
174kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna yrkar i nämndinitiativ till tekniska nämnden att uppdra åt fastighets- och gatukontoret att sammanställa kostnaderna för arbetsinsatser samt återställning av förstört material under det våldsamma upploppet i området kring Amiralsgatan den 28/29 augusti 2020 och redovisa dessa för tekniska nämnden samt att uppdra åt fastighets- och gatukontoret att fördela dessa kostnader solidariskt mellan de dömda personerna och kräva ersättning från dem.
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för att genomföra åtgärder på ny och befintlig allmän plats inom och i anslutning till Dp 5637, till en beräknad investeringsutgift om 3,3 mnkr. Projektet möjliggör en omvandling av kvarteret Vattnet med blandad stadsbebyggelse, där cirka 50 nya bostäder ersätter befintliga verksamheter och småindustri.
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för färdigställande av allmän plats i form av ytor i och intill Torrdockan i Varvsstaden.
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
551kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser objektsgodkännande för utbyggnad av kvartersmark, Detaljplan för del av kvarteret Mosippan i Kirseberg i Malmö (Dp 5064), avsedd som verksamhetsområde inom projekt 6024, Mosippan 2.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
801kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för renovering av tak på Södervärns vattentorn.
Investeringsutgiften uppgår till -6 500 tkr brutto och är upptaget i 2021 års och september månads prisläge. Inkomster bedöms som ringa. Driftkonsekvenserna består av kapitalkostnader och uppgår till -500 brutto som netto. Projektet ryms inom den begärda årsramen för kategorin.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
21
Förlängning av markreservation för del av fastigheten Hyllie 165:61, Motorklipparen 1, Sekatören 1, Hyllie 165:74 och Hyllie 165:75, projekt 3007, 3012 och 3013
Ärendet avser föreslagen förlängning av Riksbyggens befintliga markreservationer omfattande totalt cirka 150 bostäder på kommunal mark inom Holma.
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
22
Upplåtelse med tomträtt av fastigheten Malmö Guldstekeln 6, projekt 6600 östra Valdemarsro, Dp4373
Fastigheten Malmö Guldstekeln 6 i östra Valdemarsro upplåts med tomträtt för uppförande av en byggnad för lager och livsmedelsproduktion.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
419kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
843kb Ladda ner dokument
-
-
23
Bemyndigande till tekniska nämnden att med tomträtt upplåta del av fastigheten Hamnen 22:164, projektnummer 7070, dp 5203
Del av kommunens fastighet, del av Hamnen 22:164, inom Malmö Industrial Park, Norra hamnen föreslås upplåtas med tomträtt till MG Real Estate Sweden AB för uppförande av logistiskfastighet. Avgäldsunderlaget överstiger 30 000 000 kronor varför kommunfullmäktiges godkännande av upplåtelsen erfordras.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
715kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Koggen 2 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Tornet Bostad Koggen AB, vilket bolag genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 33 225 000 kronor.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
761kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Marknadsplatsen 6 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Tornet Bostad Boulevard AB, vilket bolag genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 21 194 000 kronor.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
714kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Bornholm 8 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till HSB Brf Bornholm i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 63 666 000 kronor.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
900kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Styrkan 16 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Lindbogården, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 10 122 000 kronor.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
863kb Ladda ner dokument
-
-
Då covid-19 påverkar möjligheten att bedriva en samhällskritisk och utsatt verksamhet i form av färdtjänst på ett sätt vilket är såväl effektivt som hälsosäkert för Malmö stads medborgare föreslås tekniska nämnden fatta beslut om att ge Serviceförvaltningen möjligheten att göra avsteg från riktlinjer och tillämpningsanvisningar för färdtjänst gällande utförande av färdtjänstresor.
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
39mb Ladda ner dokument
-
KS beslut 211208, §413 ,Remiss från Länsstyrelsen Skåne - Revidering av Naturvårdsplan för Skåne.pdf723kb Ladda ner dokument
-
KS beslut 211208, §413 ,Remiss från Länsstyrelsen Skåne - Revidering av Naturvårdsplan för Skåne.pdf197kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
729kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
416kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
427kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
335kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret har, i enlighet med Kommunfullmäktiges instruktioner, tagit fram ett förslag till nämndsbudget 2022 för Tekniska nämnden – Fastighets- och gatukontoret 037.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret har, i enlighet med Kommunfullmäktiges instruktioner, tagit fram ett förslag till nämndsbudget 2022 för Tekniska nämnden – Hamnanläggningar 014.
Bilagor
-
64kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
-
§ 10
Remiss Motion av Kaj Wictorin (C) och Anton Sauer (C) om att säkerställa miljöarbetet med hjälp av en expert- och forskarpanel
Kommunfullmäktige har skickat motion av Kaj Wictorin (C) och Anton Sauer (C) om att säkerställa miljöarbetet med hjälp av en expert- och forskarpanel till tekniska nämnden för yttrande. Motionärerna yrkar att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att på lämpligt sätt koppla en oberoende extern expert- och forskarpanel till genomförandet av stadens miljöprogram.
Förvaltningen välkomnar alla förslag som kan bidra till stadens miljö- och klimatomställning. Det behövs ett nära samarbete mellan akademi, näringsliv och kommunen för att få resultat i dessa komplexa frågor. Det pågår dock redan flertalet processer och arbeten inom kommunen för en ökad samverkan mellan offentlig och privat sektor samt för ökad måluppfyllelse. Förvaltningen ser inte ett behov av ytterligare granskning av stadens måluppfyllelse. Istället ser förvaltningen positivt på de arbeten som redan finns och hur dessa kan utvecklas. Förvaltningen anser, i likhet med den utförda utvärderingen av Agenda 2030-arbetet, att det framför allt är partnerskap och samverkan, istället för en extern granskning, som kommer vara framgångsfaktorer i arbetet med Miljöprogram för Malmö stad 2021-2030. Förvaltningen föreslår därmed att tekniska nämnden avstyrker denna motion.Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har skickat ”Motion av (V) om kunskapslyft angående klimat- och miljöpåverkan till tekniska nämnden för yttrande”. Vänsterpartiet yrkar för ett kunskapslyft för att stärka arbetet med miljö- och klimat och genomförandet av Miljöprogram för Malmö stad 2021-2030. Målgruppen för kunskapslyftet föreslås vara politiker, tjänstepersoner och allmänheten.
Fastighets- och gatukontorets bedömning är att det pågår många initiativ inom staden för att öka kunskapsspridningen inom miljö- och klimatområdet, som till exempel arbetet med Miljöprogrammet och Klimatkontakt Malmö. En del i arbetat med Miljöprogrammet omfattar även att stödja och inspirera Malmöbor och aktörer inom privat och offentlig sektor, inom detta arbete anser förvaltningen att sprida kunskap om miljö- och klimatfrågan naturligt ingår. Fastighets- och gatukontoret föreslår att motionen avstryks.Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
§ 12
Remiss Motion av Anders Andersson (V) och Gunilla Ryd (V) om att införa en Cirkulationsplan för Malmö, STK-2021-1076
Tekniska nämnden har emottagit en motion av Gunilla Ryd (V) och Anders Andersson (V) om att införa en cirkulationsplan i Malmö. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta om att införa en cirkulationsplan i Malmö och att de resurser som detta kräver tillgodoses.
Förvaltningen förordar en utredning av frågeställningarna i motionen inom ramen för arbetet med revidering av TROMP (Trafik- och mobilitetsplan).Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetuppdraget syftar till att underlätta för Malmöbor att lämna bilen hemma till förmån för andra färdmedel. Inom detta uppdrag har huvudfokuset legat på parkering på gatumark. Olika parkeringsalternativ har utretts, samtidigt som nya parallella uppdrag pågår på temat alternativ till bilresor i Malmö. Fortsatt arbete med hållbart resande pågår i andra projekt på förvaltningen.
Förvaltningen bedömer det som att budgetuppdraget är utrett, där en övergångstaxa vid boendeparkering till stor del har hanterat det som avsågs att lösas i budgetuppdraget ”låt bilen stanna hemma”.Bilagor
-
81kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöpartiet föreslår i nämndinitiativ till tekniska nämnden 2021-11-29 att tekniska nämnden lokaliserar ny plats i anslutning till Folkets park där vi kompenserar för den graffitiytan som försvinner i byggnationen av ny entré mot Kristianstadsgatans cirkulationsplats samt att tekniska nämnden utreder lämpliga platser i staden där fler lagliga graffitiytor kan tillgodoses.
Tekniska nämnden beslutade 2021-11-30 att återremittera Objektsgodkännande för Folkets Park - etapp 5 bland annat gällande ersättning av grafittiväggen.
Det finns idag några permanenta ytor i centrala Malmö där det är tillåtet att utöva konstformen graffitti. Utöver de mer permanenta anordnas tillfälliga projekt i samarbete mellan offentliga, privata och civila aktörer. De mest kända permanenta graffittiytorna är väggen på P-huset Anna som förvaltas av P Malmö, planket beläget vid Folkets park i hörnan södra Parkgatan – Kristianstadsgatan som förvaltas av fastighets- och gatukontoret och hangaren vid Enskifteshagen som bedrivs i privat regi. Konstformen graffitti är en del av stadskulturen som tillför värden men som också skapar debatt varför en eventuell ny allmän graffittiyta bör utredas noggrant.
Det är flera frågor förutom behovet som behöver utredas vid upplåtande av ny plats för allmän graffitikonst, bl.a. placering, ägarförhållande, tillsyn och förvaltning samt miljöbelastning.
Förvaltningen föreslår att fastighets- och gatukontoret, tillsammans med kulturnämnden, servicenämnden och miljönämnden, får i uppdrag att utreda möjligheten till ytterligare en allmän graffittiyta.
Tekniska nämnden beslutade 2021-11-30 att överlämna ärendet till arbetsutskottet för beredning.
Tekniska nämndens arbetsutskott beslutade 2021-12-09 att föreslå tekniska nämnden besluta att nämndinitiativets första förslag ska anses besvarat och dess andra förslag ska bifallas.Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för att genomföra åtgärder på ny och befintlig allmän plats inom och i anslutning till Dp 5637, till en beräknad investeringsutgift om 3,3 mnkr. Projektet möjliggör en omvandling av kvarteret Vattnet med blandad stadsbebyggelse, där cirka 50 nya bostäder ersätter befintliga verksamheter och småindustri.
-
Ärendet avser objektsgodkännande för utbyggnad av kvartersmark, Detaljplan för del av kvarteret Mosippan i Kirseberg i Malmö (Dp 5064), avsedd som verksamhetsområde inom projekt 6024, Mosippan 2.
Bilagor
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för renovering av tak på Södervärns vattentorn.
Investeringsutgiften uppgår till -6 500 tkr brutto och är upptaget i 2021 års och september månads prisläge. Inkomster bedöms som ringa. Driftkonsekvenserna består av kapitalkostnader och uppgår till -500 brutto som netto. Projektet ryms inom den begärda årsramen för kategorin.Bilagor
-
398kb Ladda ner dokument
-
-
§ 21
Förlängning av markreservation för del av fastigheten Hyllie 165:61, Motorklipparen 1, Sekatören 1, Hyllie 165:74 och Hyllie 165:75, projekt 3007, 3012 och 3013
Ärendet avser föreslagen förlängning av Riksbyggens befintliga markreservationer omfattande totalt cirka 150 bostäder på kommunal mark inom Holma.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Koggen 2 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Tornet Bostad Koggen AB, vilket bolag genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 33 225 000 kronor.
Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Marknadsplatsen 6 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Tornet Bostad Boulevard AB, vilket bolag genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 21 194 000 kronor.
Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Bornholm 8 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till HSB Brf Bornholm i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 63 666 000 kronor.
Bilagor
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Styrkan 16 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Lindbogården, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 10 122 000 kronor.
Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-