Möte 2022-06-16
-
1
Val av justerare samt tid för justering av protokollet
-
a) Säkerhetsarbetet under valåret
(15 min)
Thomas Bull, trygghets- och säkerhetsutvecklare stadskontoret
Annika Arkenheim, trygghets- och säkerhetssamordnare stadskontoret
b) Årsbokslut trafiksäkerhet 2021 (TN-2022-1148)
(30 min)
Anna Modig, tf. avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Katarina Evanth, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
Emma Ljungblad, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
Peter Håkansson, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen
c) Kustskydd och fast förbindelse Mellersta hamnen - Västra hamnen
(10 min)
Sarah von Liewen, avdelningschef fastighetsavdelningen
Pär Svensson, strateg fastighetsavdelningen
Nina Nordin, strateg fastighetsavdelningen
d) Renhållningskampanj
(20 min)
Martin Lundin, Tf. avdelningschef avdelningen för offentlig miljö
Clara Persson, planerare avdelningen för offentlig miljö
Elina Carlstein, kommunikatör avdelningen för struktur och stöd
Marie Persson, sektionschef avdelningen för offentlig miljö
-
3
Ärendet utdraget
-
5
Remiss från Finansdepartementet - Betänkandet Sänk tröskeln till en god bostad, SOU 2022:14, STK-202
Kommunstyrelsen har till Tekniska nämnden översänt remiss från Finansdepartementet angående betänkandet Sänk tröskeln till en god bostad, SOU 2022:14 för yttrande. Utredningens syfte har varit att skapa förutsättningar för en socialt hållbar bostadsförsörjning. I betänkandet förslås bland annat en ny, samlad bostadsförsörjningslag där ett gemensamt statligt och kommunalt ansvar betonas, att alla kommuner ska tillhandahålla hyresgarantier till barnfamiljer och att kommunala bostadsförmedlingar får tydligare förutsättningar att kunna tillämpa reservationer och förturer.
Fastighets- och gatukontoret ser i huvudsak positivt på utredningens slutsatser och förslag. Samtidigt anser förvaltningen att förslagen är otillräckliga för att uppnå målet om goda bostäder till alla.
Det yttrande som föreslås från Tekniska nämnden är gemensamt framtaget av Stadsbyggnadskontoret, Fastighets- och gatukontoret samt Arbetsmarknads- och socialförvaltningen. De frågor som tas upp i betänkandet berör flera av Malmö stads nämnder i mer eller mindre stor omfattning. Framför allt berör förslagen kring Riktlinjer för markanvisningar, och regelverket kring försäljning av statlig mark Fastighets och gatukontorets verksamhet.Bilagor
-
361kb Ladda ner dokument
-
358kb Ladda ner dokument
-
6
Remiss angående Remiss från Miljödepartementet - Förstärkta insatser mot brottslighet inom avfallsområdet STK-2022-561
Regeringen har gett tio myndigheter i uppdrag att redovisa en lägesbild över avfallsbrottsligheten och dess omfattning inom sex delområden. Myndigheterna är Naturvårdsverket, Kustbevakningen, länsstyrelserna i Gävleborgs, Norrbottens, Stockholms, Skåne och Västra Götalands län, Polismyndigheten, Tullverket och Åklagarmyndigheten. Avfallsbrottslighet definieras i skrivelsen som brottslighet som innefattar brott mot straffbestämmelserna i miljöbalken eller smugglingslagen där gärningen innefattar hantering av avfall. Nedskräpningsförseelse har dock inte tagits med i definitionen. Den dominerande drivkraften bakom att hantera avfall illegalt är stora ekonomiska förtjänster i kombination med låg upptäcktsrisk och låga straff.
Fastighets- och gatukontoret ser positivt på de föreslagna ändringarna för att minimera och att komma åt avfallsbrottslighet både inom Sverige och gränsöverskridande avfallstransporter i EU och utanför EU.Bilagor
-
223kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
796kb Ladda ner dokument
-
-
7
Remiss från Finansdepartementet - Boverkets rapport Översyn av ombyggnad i PBL, Förslag till en förtydligad reglering
Tekniska nämnden har från Kommunstyrelsen mottagit remiss från Finansdepartementet avseende Boverkets rapport Översyn av ombyggnad i PBL, Förslag till en förtydligad reglering (2021:19) för yttrande. Yttrandet ska inkomma till Kommunstyrelsen senast 27 juni 2022.
Boverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur regelverket om ombyggnad kan förtydligas i plan- och bygglagen (2010:900), PBL, plan- och byggförordningen (2011:338), PBF och anslutande författningar.
Fastighets- och gatukontoret föreslår att Tekniska nämnden ställer sig positiv till Boverkets förslag i rapporten.Bilagor
-
174kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
716kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
-
8
Remiss från Miljödepartementet - EU-kommissionens förslag till industriutsläppsportalsförordning och reviderat industriutsläppsdirektiv KOM (2022) 157 och KOM (2022) 156, STK-2022-592
Regeringskansliet (Miljödepartementet) har remitterat EU-kommissionens förslag till reviderat industriutsläppsdirektiv (IED) samt industriutsläppsportalsförordningen. IED omfattar storskaliga industrianläggningar och djurhållningsanläggningar med hög föroreningsrisk. De förändringar som genomförs innebär bland annat att fler verksamheter än tidigare omfattas av IED. Dessutom införs ett antal nya regler som gäller för alla verksamheter som redan omfattas av direktivet. Dessa förändringar syftar bland annat till en ökad cirkularitet, klimatanpassning samt att mer information ska tillgängliggöras för allmänheten. Den industriutsläppsportal som föreslås införas genom industriutsläppsportalsförordningen syftar till att förenkla och tillgängliggöra utsläppsdata för såväl myndigheter, verksamhetsutövare som allmänheten.
Fastighets- och gatukontoret är positiv till att regelverket blir mer effektivt och lätt att tillämpa. Nämnden berörs inte direkt av de föreslagna ändringarna men har inget att erinra mot att de genomförs.
Bilagor
-
251kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
827kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
869kb Ladda ner dokument
-
389kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat Regeringskansliets remiss Förlängd och breddad ekobonus till tekniska nämnden för direktyttrande till Infrastrukturdepartementet. Med syfte att minska transporters klimatpåverkan har Trafikverket getts i uppdrag att föreslå hur nuvarande system för ekonomiskt bidrag ytterligare kan främja överflyttning av godstransporter från väg till järnväg och sjöfart och underlätta för intermodala transporter. Förslaget innehåller hur en breddad ekobonus bör utformas samt förslag till ny förordning, som därmed föreslås ersätta förordning (2018:1867) om miljökompensation för överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart. Förslaget innebär både att större bidrag kommer delas ut samt för fler typer av aktiviteter: investeringar, driftskostnader samt förberedande arbete. Det kommer även bli fler typer av aktörer som kan ansöka om bidrag än tidigare.
Förvaltningen är positivt till ökat och breddat bidrag för att uppnå önskat effektmålen gällande klimatomställningen och ökat nyttjande av intermodala lösningar. Vidare bedöms förslaget gå i linje både med Masterplan för hamnen samt den nyligen antagna Energistrategin för Malmö stad. Därmed föreslås nämnden ställa sig positiv till förslaget.Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
En remiss från kommunstyrelsen har inkommit till tekniska nämnden angående Styrdokument för samordning av evenemang.
Tekniska nämnden är positiv till den föreslagna policyn som avser att tydliggöra hantering och ansvar för stadens samlade evenemangsarbete. För att policyn ska anses vara ändamålsenlig menar tekniska nämnden att ett utökat ansvar ska följas av resurser för att nämnden ska kunna fullfölja sitt ansvar, i enlighet med tidigare beslut (STK-2020-1681).
Tekniska nämnden anser även att policyn bör tydliggöra gemensamma arbetssätt för de arrangerande förvaltningarna samt att det ej finns behov av en styrgrupp i strukturen för lokala och regionala evenemang.Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-
194kb Ladda ner dokument
-
312kb Ladda ner dokument
-
312kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
12
Motion av Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) om demokratisk styrning av upphandlingsprocess STK-2022-108
Motion har inkommit från Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) angående demokratisk styrning av upphandlingsprocess i Malmö stad. Motionen innefattar en önskan att utöka det politiska ansvaret i upphandlingsprocessen. Motionen föreslår en revidering av Malmö stads inköpspolicy för att stärka det politiska ansvaret för upphandlingsprocessen. Därutöver föreslås samtliga nämnder införa ett tak för kontraktsvärde i upphandlingar där tjänstemannastyrning upphör och nämnden ska fatta direkta beslut om upphandlingen.
Bilagor
-
386kb Ladda ner dokument
-
182kb Ladda ner dokument
-
268kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna yrkar i nämndinitiativ att tekniska nämnden beslutar att uppdra åt fastighets- och gatukontoret att strategiskt placera ut fler blomsterurnor och bänkar på Posthusplatsen för att skapa en mer grönskande och inbjudande miljö.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret föreslår tekniska nämnden begära överföring från kommunstyrelsens anslag till förfogande för år 2022 och 2023, baserat på driftkonsekvenser för aktivering av investeringar till och med 2022-05-31.
Bilagor
-
166kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
-
I anledning dels av förvaltningens nya fastighets- och gatudirektör, dels av ny tf. enhetschef på fastighetsavdelningen, dels slutligen av att en av stadsjuristerna på fastighetsavdelningen har gjort ett namnbyte finns behov av en ny rättegångsfullmakt. För den dagliga praktiska hanteringen av de av tekniska nämnden lämnade rättegångsfullmakterna finns även skäl att nu upphäva alla tidigare lämnade rättegångsfullmakter för att i stället lämna en rättegångsfullmakt för alla som ges behörighet att företräda Malmö stad, tekniska nämnden.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
-
16
Tillköpsavtal mellan Malmö stad och Region Skåne gällande trafik med Pågatågen på Kontinentalbanan
Ett förslag till ny överenskommelse mellan Malmö stad och Region Skåne för trafikering av Kontinentalbanan har tagits fram. Den nya överenskommelsen föreslås gälla från december 2024 till december 2026 då Lommabanans etapp 2 planeras vara utbyggd och tagen i drift. Avtalsförslaget innebär att Malmö stad liksom i nuvarande trafikeringsavtal bekostar trafikens underskott.
Bruttokostnaden för trafiken beräknas uppgå till ca 30 mnkr årligen. Nettokostnaden beräknas uppgå till ca 25 mnkr årligen baserat på 2019-års resandestatistik.Bilagor
-
296kb Ladda ner dokument
-
189kb Ladda ner dokument
-
-
Pildammsvägen mellan Almviksvägen och Hövdingevägen är den första av tre etapper för att bygga ut Pildammsvägen förbi Hyllie till en grön huvudgata med fyra körfält för fordonstrafik och med separata gång- och cykelbanor på båda sidor. Gatan är en viktig länk för samtliga trafikslag mellan Malmös södra och centrala delar och ska utformas för att klara de behov av transporter som kommer att finnas i framtiden. Gatan i sin helhet blir ett viktigt stadsrum i Hyllie som växer fram med ny bebyggelse som vänder sig mot gatan på den västra sidan. För att skapa en god stadsmiljö ska Pildammsvägen ha en sammanhållen utformning förbi Hyllie med träd och vegetation på båda sidor av körbanan.
Detaljprojektering planeras att påbörjas under oktober 2022. Detaljprojekteringsfasen kommer att inledas med utredningar gällande trafikdagvattenrening, höjdsättning och gestaltning. Entreprenad planeras att påbörjas i mars 2024.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder för att bygga ut Pildammsvägen till en beräknad bruttoutgift om 57 000 tkr.Bilagor
-
799kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om utökat objektsgodkännande för utbyggnad av allmän platsmark inom detaljplanerna Dp 4845 och Dp 4957, till en beräknad bruttoutgift om 18 mnkr. Objektsgodkännandet gäller etapp 1, som är den återstående delen av färdigställandet inom detaljplanerna och innefattar Dansbanegatan och norra delen av Folketshusvägen.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
796kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för utbyggnad av kvartersmark avsedd för förskoleverksamhet, till en beräknad bruttoutgift om 2 mnkr.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
724kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för markarbeten på allmän platsmark för att möjliggöra utveckling enligt DP 5623, omvandling av befintlig kontorsfastighet till renodlad samhällsfastighet med vård och utbildning samt förskolegård påbefintlig markparkering i Bellevuegården. Projektet omfattar bl.a. ny gångbana, nya beslysningsstolpar, justerad lutning av befintlig gata för att hantera dagvatten samt nya brunnar och trädplanering på allmän plats till en beräknad bruttoutgift om ca 3 300 tkr.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
881kb Ladda ner dokument
-
-
Pågående projekt avser förverkligande av gällande DP 5043, lagakraftvunnen 2010, genom utbyggnad av lokalgator. Lokalgatorna Stormastgatan, Bomgatan och Tampgatan är viktiga lokalgator inom kvarteret Stormasten i syfte att skapa sammanfogade kvarter, god framkomlighet i området samt tydliggöra struktur för stadsdelens infrastruktur.
Utbyggnad av lokalgatorna har skett etappvis och under flera års tid vilket har föranlett merkostnader i förhållande till tidigare uppsatt budget och tidplan. Exploatören har efterfrågat denna typ av utbyggnad av allmän plats och är införstådd med att merkostnader som detta föranleder bekostas av densamme genom 100 procent gatukostnadsersättning. Detta medför ett behov om en ny beslutad ram för projektet.
Utgifterna för projektet var beräknade till 15 mnkr och beslutades i Tekniska nämnden år 2012. År 2022 har en ny bedömning av utgifterna tagits fram som visar att projektets totala utgifter uppgår till 26 mnkr.Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
963kb Ladda ner dokument
-
-
Inom ramen för kollektivtrafikobjekt elbuss linje 9 i Ramavtal 8 - Storstad Malmö planeras nybyggnation av hållplats på Övägen. Syftet med hållplatsen är att förbättra möjligheterna för boende och besökare att resa kollektivt till och från områdena Dragörkajen och Cementen i Limhamns för detta industri- och hamnområde.
Efter beslut i Tekniska nämnden våren 2021 (TN-2020-3206) har hållplatslägena utformats så att de ligger i delvis indragna i fickor. Den tidigare bedömningen av behov av åtgärder har underskattats i kombination med kraftigt höjda materialpriser gör att kostnadsberäkningen inte varit tillräcklig. Investeringskostnaden uppgår därmed till 5 700 tkr brutto och 2 850 tkr netto. Driftskostnaden uppgår till 400 tkr årligen brutto och 220 tkr brutto.
Byggnationen planeras genomföras inom ramen för exploateringsprojektet Övägen/Cementkajen etapp 2.Bilagor
-
23
Exploateringsavtal avseende del av fastigheten Malmö Rosengård 130:406 m.fl. (Jägersro Hästcenter), projekt 8721, Dp 5653
Förslag till exploateringsavtal avseende del av fastigheten Malmö Rosengård 130:406 m.fl. har upprättats i samband med detaljplan Dp 5653 som syftar till att omvandla fritidsområde (träningsanläggning för hästar) till besöksanläggning för hästverksamhet m.m. och till naturområde. I avtalet med exploatören regleras genomförandet av detaljplanen, bl.a. markförvärv och uttag av gatukostnader.
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
663kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
705kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
24
Avsiktsförklaring mellan Malmö kommun och E.ON innehållande samarbeten i Malmö hamn och möjliga markbyten inom Malmö kommun, samt markreservation för del av Hamnen 22:163
Ärendet omfattar en avsiktsförklaring mellan Malmö kommun och E.ON innehållande ett antal punkter på samarbeten i Malmö hamn och möjliga markbyten inom Malmö kommun, samt en markreservation om ca 140 000 m2 för energi- och fjärrvärmeproduktion, inom del av fastigheten Hamnen 22:163.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
957kb Ladda ner dokument
-
844kb Ladda ner dokument
-
794kb Ladda ner dokument
-
813kb Ladda ner dokument
-
-
Arrendeavtal för Limhamns Fiskareförening Öresund, inom fastigheten Limhamn 156:33, har omförhandlats och ett nytt arrendeavtal har upprättats för tiden 2023-01-01 - 2027-12-31. Avtalet löper med femåriga förlängningsperioder.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
714kb Ladda ner dokument
-
-
Upplåtelse med tomträtt av fastigheten Plasket 1 i Malmö för uppförande av bostadshus innefattande ca 60 hyresrättslägenheter.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
939kb Ladda ner dokument
-
-
28
Delegation av rätten att teckna avtal om avgäldsreglering för vissa tomträtter för industriändamål
På grund av att tiden för avgäldsreglering för de i ärendet två tomträtterna för industriändamål går ut 2022-06-30 och att tomträttshavarna ännu inte undertecknat förslag till avtal, föreslås att nämnden delegerar rätten att träffa tilläggsavtal rörande ny avgäld till fastighets- och gatudirektören för de här tomträtten.
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
10kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Sigrid 13 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Fastighets AB Sigrid, vilket genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 25 584 000 kronor.
Bilagor
-
129kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
713kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Tapperheten 2 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till HSB Bostadsrättsförening Tapperheten 2 i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 11 487 000 kronor.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
799kb Ladda ner dokument
-
-
Försäljning av fastigheten Simfenan 1 i Malmö för uppförande av bostadshus innefattande ca 40 lägenheter varav åtta i radhusform.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
939kb Ladda ner dokument
-
-
Försäljning av fastigheten Cyklopet 2 i Malmö för uppförande av parkerings- och mobilitetsanläggning samt lokal.
Bilagor
-
146kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
939kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser försäljning av fastigheten Eneryda 1 till Specialfastigheter Sverige AB för etablering av ett nytt polishus.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
443kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
844kb Ladda ner dokument
-
-
Försäljning av Ylletråden 2, i Hyllie, för uppförande av parkerings- och mobilitetsanläggning.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
680kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
807kb Ladda ner dokument
-
-
Delegationsbeslut läggs in i ärendet till kallelsen till tekniska nämnden.
Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
248kb Ladda ner dokument
-
238kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
Bilagor
-
673kb Ladda ner dokument
-
544kb Ladda ner dokument
-
343kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
199kb Ladda ner dokument
-
214kb Ladda ner dokument
-
Kretsloppsplanen 2021-2030 antogs av kommunfullmäktige i Burlövs kommun den 8 februari 2021 och i Malmö stad den 22 december 2020 och fungerar som ett strategiskt styrdokument i utvecklingen för en hållbar avfallshantering.
Ansvaret för att arbeta mot kretsloppsplanens mål och åtgärder är ett gemensamt arbete inom kommunerna och för andra aktörer som är aktiva inom kommunen. VA Syd har ansvar för att ta fram en kretsloppsplan och att samordna uppföljningen för Burlövs kommun och Malmö stad.
Uppföljningen för 2021 är något avskalad då fokus för detta första år varit att förankra kretsloppsplanen i de båda kommunernas förvaltningar samt att få igång organisation och samverkan.
Tekniska nämndens avfallsdelegation beslutade den 3 juni 2022 att för sin del godkänna rapporten Uppföljning 2021 - Kretsloppsplan 2021-2030 och att överlämna den till tekniska nämnden för beslut.
Bilagor
-
135kb Ladda ner dokument
-
504kb Ladda ner dokument
-
Mellan Malmö stad och Burlövs kommun finns samarbetsavtal för avfallshantering. Genom samarbetsavtalet har Malmö stad åtagit sig att svara för avfallshanteringen i Burlöv. Malmö stad har i sin tur uppdragit åt VA Syd att svara för avfallshanteringen inom Malmös och Burlövs avfallsområden. Burlövs kommun har efterfrågat mer löpande information och insyn kring avfallshanteringen. Förslaget är därför att det ska finnas en möjlighet för Burlövs kommun att adjungera två representanter, en från majoriteten och en från oppositionen, till sammanträden med tekniska nämndens avfallsdelegation.
Tekniska nämndens avfallsdelegation beslutade den 3 juni 2022 att för sin del godkänna förslaget att införa en möjlighet för Burlövs kommun att adjungera två representanter, en från majoriteten och en från oppositionen, till sammanträdena med Malmö tekniska nämndens avfallsdelegation, samt att överlämna ärendet till tekniska nämnden för vidare handläggning av ärendet.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
504kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
Tekniska nämnden har beslutat att reglera om delar av Järnvägsgatan till sommargata under perioden april-oktober 2022. Järnvägsgatan som sommargata ska enligt beslutet utvärderas i oktober men Moderaterna befarar i nämndinitiativ till tekniska nämnden att detta då kan vara försent och Håkan Fäldt (M) yrkar därför att tekniska nämnden beslutar att uppdra åt fastighets- och gatukontoret att så snart som möjligt avbryta experimentet med Järnvägsgatan som sommargata, att begära in redovisning från näringsidkare som drabbats ekonomiskt av experimentet och att i förekommande fall föreslå en lösning samt att återkomma till tekniska nämnden med en redovisning av vilka lärdomar man drar av den misslyckade hanteringen av Järnvägsgatan inför eventuella framtida sommargator.
Bilagor
-
467kb Ladda ner dokument
-
-
§ 170
Remiss från Finansdepartementet - Betänkandet Sänk tröskeln till en god bostad, SOU 2022:14, STK-202
Kommunstyrelsen har till Tekniska nämnden översänt remiss från Finansdepartementet angående betänkandet Sänk tröskeln till en god bostad, SOU 2022:14 för yttrande. Utredningens syfte har varit att skapa förutsättningar för en socialt hållbar bostadsförsörjning. I betänkandet förslås bland annat en ny, samlad bostadsförsörjningslag där ett gemensamt statligt och kommunalt ansvar betonas, att alla kommuner ska tillhandahålla hyresgarantier till barnfamiljer och att kommunala bostadsförmedlingar får tydligare förutsättningar att kunna tillämpa reservationer och förturer.
Fastighets- och gatukontoret ser i huvudsak positivt på utredningens slutsatser och förslag. Samtidigt anser förvaltningen att förslagen är otillräckliga för att uppnå målet om goda bostäder till alla.
Det yttrande som föreslås från Tekniska nämnden är gemensamt framtaget av Stadsbyggnadskontoret, Fastighets- och gatukontoret samt Arbetsmarknads- och socialförvaltningen. De frågor som tas upp i betänkandet berör flera av Malmö stads nämnder i mer eller mindre stor omfattning. Framför allt berör förslagen kring Riktlinjer för markanvisningar, och regelverket kring försäljning av statlig mark Fastighets och gatukontorets verksamhet.Bilagor
-
230kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
-
§ 173
Remiss från Miljödepartementet - EU-kommissionens förslag till industriutsläppsportalsförordning och reviderat industriutsläppsdirektiv KOM (2022) 157 och KOM (2022) 156, STK-2022-592
Regeringskansliet (Miljödepartementet) har remitterat EU-kommissionens förslag till reviderat industriutsläppsdirektiv (IED) samt industriutsläppsportalsförordningen. IED omfattar storskaliga industrianläggningar och djurhållningsanläggningar med hög föroreningsrisk. De förändringar som genomförs innebär bland annat att fler verksamheter än tidigare omfattas av IED. Dessutom införs ett antal nya regler som gäller för alla verksamheter som redan omfattas av direktivet. Dessa förändringar syftar bland annat till en ökad cirkularitet, klimatanpassning samt att mer information ska tillgängliggöras för allmänheten. Den industriutsläppsportal som föreslås införas genom industriutsläppsportalsförordningen syftar till att förenkla och tillgängliggöra utsläppsdata för såväl myndigheter, verksamhetsutövare som allmänheten.
Fastighets- och gatukontoret är positiv till att regelverket blir mer effektivt och lätt att tillämpa. Nämnden berörs inte direkt av de föreslagna ändringarna men har inget att erinra mot att de genomförs.
Bilagor
-
243kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat Regeringskansliets remiss Förlängd och breddad ekobonus till tekniska nämnden för direktyttrande till Infrastrukturdepartementet. Med syfte att minska transporters klimatpåverkan har Trafikverket getts i uppdrag att föreslå hur nuvarande system för ekonomiskt bidrag ytterligare kan främja överflyttning av godstransporter från väg till järnväg och sjöfart och underlätta för intermodala transporter. Förslaget innehåller hur en breddad ekobonus bör utformas samt förslag till ny förordning, som därmed föreslås ersätta förordning (2018:1867) om miljökompensation för överflyttning av godstransporter från väg till sjöfart. Förslaget innebär både att större bidrag kommer delas ut samt för fler typer av aktiviteter: investeringar, driftskostnader samt förberedande arbete. Det kommer även bli fler typer av aktörer som kan ansöka om bidrag än tidigare.
Förvaltningen är positivt till ökat och breddat bidrag för att uppnå önskat effektmålen gällande klimatomställningen och ökat nyttjande av intermodala lösningar. Vidare bedöms förslaget gå i linje både med Masterplan för hamnen samt den nyligen antagna Energistrategin för Malmö stad. Därmed föreslås nämnden ställa sig positiv till förslaget.Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
-
Pildammsvägen mellan Almviksvägen och Hövdingevägen är den första av tre etapper för att bygga ut Pildammsvägen förbi Hyllie till en grön huvudgata med fyra körfält för fordonstrafik och med separata gång- och cykelbanor på båda sidor. Gatan är en viktig länk för samtliga trafikslag mellan Malmös södra och centrala delar och ska utformas för att klara de behov av transporter som kommer att finnas i framtiden. Gatan i sin helhet blir ett viktigt stadsrum i Hyllie som växer fram med ny bebyggelse som vänder sig mot gatan på den västra sidan. För att skapa en god stadsmiljö ska Pildammsvägen ha en sammanhållen utformning förbi Hyllie med träd och vegetation på båda sidor av körbanan.
Detaljprojektering planeras att påbörjas under oktober 2022. Detaljprojekteringsfasen kommer att inledas med utredningar gällande trafikdagvattenrening, höjdsättning och gestaltning. Entreprenad planeras att påbörjas i mars 2024.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder för att bygga ut Pildammsvägen till en beräknad bruttoutgift om 57 000 tkr.Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
-
Upplåtelse med tomträtt av fastigheten Plasket 1 i Malmö för uppförande av bostadshus innefattande ca 60 hyresrättslägenheter.
Bilagor
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Sigrid 13 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Fastighets AB Sigrid, vilket genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 25 584 000 kronor.
Bilagor
-
71kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Tapperheten 2 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till HSB Bostadsrättsförening Tapperheten 2 i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 11 487 000 kronor.
Bilagor
-
72kb Ladda ner dokument
-
-
Försäljning av fastigheten Simfenan 1 i Malmö för uppförande av bostadshus innefattande ca 40 lägenheter varav åtta i radhusform.
Bilagor
-
84kb Ladda ner dokument
-
-
Försäljning av fastigheten Cyklopet 2 i Malmö för uppförande av parkerings- och mobilitetsanläggning samt lokal.
Bilagor
-
72kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser försäljning av fastigheten Eneryda 1 till Specialfastigheter Sverige AB för etablering av ett nytt polishus.
Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-
444kb Ladda ner dokument
-
74kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden har beslutat att reglera om delar av Järnvägsgatan till sommargata under perioden april-oktober 2022. Järnvägsgatan som sommargata ska enligt beslutet utvärderas i oktober men Moderaterna befarar i nämndinitiativ till tekniska nämnden att detta då kan vara försent och Håkan Fäldt (M) yrkar därför att tekniska nämnden beslutar att uppdra åt fastighets- och gatukontoret att så snart som möjligt avbryta experimentet med Järnvägsgatan som sommargata, att begära in redovisning från näringsidkare som drabbats ekonomiskt av experimentet och att i förekommande fall föreslå en lösning samt att återkomma till tekniska nämnden med en redovisning av vilka lärdomar man drar av den misslyckade hanteringen av Järnvägsgatan inför eventuella framtida sommargator.
Bilagor
-
225kb Ladda ner dokument
-