Möte 2021-03-23
-
1
Val av justerare samt datum och klockslag för justering av protokollet
-
a) Statligt investeringsstöd för byggande av hyresbostäder och bostäder till studerande (TN-2021-425)
(15 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef, stadsutvecklingsavdelningen
Sven Gustafsson, stadsutvecklingsavdelningen
b) Objektsgodkännande för projekt 7035 Citadellsfogen, Dp 5565 – trafikfrågor (TN-2020-3372)
(15 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef, stadsutvecklingsavdelningen
Urban Nordh, stadsutvecklingsavdelningen/Oppicon
Sead Calakovic, stadsutvecklingsavdelningen
Mats Theander, avdelningen för offentlig miljö
Anna Stjärnkvist, stadsutvecklingsavdelningen
-
Revisorskollegiet har granskat Malmö stads arbete med krisberedskap. Syftet med granskningen har varit att bedöma om Kommunstyrelsen, Grundskolenämnden och Tekniska nämnden säkerställer en ändamålsenlig beredskap inför och vid händelse av kris eller extraordinära händelser. Utifrån genomförd granskning är den sammanfattande bedömningen att tekniska nämnden i huvudsak säkerställer en ändamålsenlig beredskap inför och vid händelse av kris eller extraordinära händelser.
Revisorskollegiet gav i granskningsrapporten ett antal rekommendationer och utifrån dem så redovisar Fastighets- och gatukontoret i bilagt förslag till yttrande vilka åtgärder som planeras att genomföras, den förväntade effekten av dessa samt när dessa senast ska vara genomförda utifrån samtliga rekommendationer.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
227kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
486kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
752kb Ladda ner dokument
-
-
4
Remiss från Finansdepartementet – Bygg och bo till lägre kostnad – förslag för bättre konkurrens i bostadsbyggandet (SOU 2020:75), STK-2021-89
Kommunstyrelsen har för yttrande översänt Finansdepartementets utredning Bygga och bo till lägre kostnader- förslag till bättre konkurrens i bostadsbyggandet (SOU 2020:75). Yttrande avges till Kommunstyrelsen som i sin tur avger samlat svar för stadens räkning.
Syftet med utredningen har varit att gynna en utveckling där lägre produktionskostnader återspeglas i boendekostnaderna och där företag med sådana affärsmodeller ges bättre förutsättningar att verka. Utredningen har särskilt tittat på hur seriebyggda flerbostadshus påverkar boendekostnaderna, och hur kommunerna kan främja seriebyggda flerbostadshus.
Utredningen har analyserat på vilket sätt kommuners agerande påverkar möjligheten att utveckla verksamheten över hela landet för företag som har byggande till låg kostnad eller upplåtelse av bostäder till låg hyra som affärsidé. Utredningen har också tagit fram underlag för sådana offentliga upphandlingar av bostadshus där hyresnivån i de färdiga bostäderna är bestämd på förhand, i förfrågningsunderlag vid upphandling eller som presumtionshyror.
I kommittédirektiven anges att utredningen ska föreslå författningsändringar om den bedömer detta som nödvändigt för en ökad konkurrens.
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
101kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
5
Remiss från Finansdepartementet – Jämlikhetskommissionens betänkande En gemensam angelägenhet, SOU 2020:46, STK-2021-46
Tekniska nämnden har av Kommunstyrelsen givits möjlighet att yttra sig över Jämlikhetskommissionens betänkande En gemensam angelägenhet (SOU 2020:46).
Fastighets- och gatukontoret föreslår i sitt yttrande att Tekniska nämnden ställer sig positiv till betänkandet om ökad jämlikhet, inte minst eftersom en stor del av betänkandets förslag har bäring på segregationsfrågan. Ojämlikhet är ett komplext fenomen och åtgärder för att begränsa eller minska ojämlikhet måste därför sökas över ett brett spektrum av politikområden. Fastighets- och gatukontoret har tagit fasta på betänkandets avsnitt med direkt eller indirekt påverkan på Tekniska nämndens grunduppdrag. Föreslaget yttrande fokuserar därför framförallt på avsnittet rubricerat ”Bostäder och grannskap”.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
172kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
222kb Ladda ner dokument
-
-
6
Remiss från Miljödepartementet – Genomförande av slutsatser om bästa tillgängliga teknik för avfallsförbränning och livsmedels-, dryckes- och mjölkindustrin, STK-2021-227
Kommunstyrelsen har översänt Miljödepartementets promemoria Genomförande av slutsatser om bästa tillgängliga teknik för avfallsförbränning och livsmedels-, dryckes- och mjölkindustrin för yttrande.
Promemorian innehåller förslag till ändringar i framför allt industriutsläppsförordningen och miljöprövningsförordningen. Ändringarna föreslås för att bilaga 1 av EU:s industriutsläpps-direktiv, samt för att bestämmelser om att bästa möjliga teknik ska tillämpas inom avfalls-förbränning och livsmedels-, dryckes- och mjölkindustrin (så kallade BAT-slutsatser), ska bli införda i det svenska regelverket.
Fastighets- och gatukontoret är positiva till förändringar som åsyftar till att minimera industrins påverkan på människa och miljö. Fastighets- och gatukontoret bedriver dock inte sådan verksamhet som avses i remissen och har därför inget att erinra.
Bilagor
-
192kb Ladda ner dokument
-
94kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
615kb Ladda ner dokument
-
-
7
Fastighetsnära insamling av returpapper samt avveckling av insamling av returpapper vid återvinningsstation
Insamling av returpapper har tidigare varit producenternas ansvar enligt förordning (2018:1463) om producentansvar för returpapper. Syftet med detta har varit att:
-
Producenter ska tillhandahålla eller ansluta sig till ett insamlingssystem som tar operativt och
finansiellt ansvar för att samla in och behandla returpapper,
-
returpapperet ska tas om hand på ett hälso- och miljömässigt godtagbart sätt, och
-
nå det materialåtervinningsmål som anges i 10 § (nämnda förordning).
Den 22 december 2020 fattade emellertid regeringen beslut om att avskaffa producentansvar för tidningspapper och att landets kommuner från och med 2022 tar över ansvaret för insamling och återvinning av returpapper.
I och med införandet av fyrfackskärl som insamlingssystem för villor så sköts insamlingen av returpapper redan nu av VA SYD, detta på uppdrag av producenterna. Övergången till kommunalt ansvar kommer därför att ske utan att några fysiska förändringar behöver vidtas.
Avseende boende i flerfamiljshus erbjuds en stor andel av dessa redan nu möjlighet till utsortering av returpapper. VA SYD:s ambition är att alla boende i flerfamiljshus, och även verksamheter där det är tillämpligt, på sikt ska erbjudas fastighetsnära insamling av returpapper då detta bedöms ge högst utsorteringsgrad och därmed vara bäst för miljön. Utöver detta så erbjuder Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) i dagsläget insamling av returpapper vid sina återvinningstationer (ÅVS).
Då ansvaret överlämnas till kommunerna kommer denna insamling endast kunna ske under avtal mellan kommunen och FTI. Alternativet att driva egna ÅVS:er i kommunens regi bedöms vara ett sämre alternativ, dels med hänsyn till den lägre utsorteringsgraden, dels med anledning av den nedskräpningsproblematik som råder vid många befintliga ÅVS:er, liksom det faktum att det råder stor brist på mark i Malmö stad där det skulle vara möjligt att upprätta denna typ av insamlingssystem.
För att öka utsorteringsgraden i linje med Malmös miljömål samt erbjuda ökad servicegrad till Malmös invånare önskar VA SYD samla in returpapper genom fastighetsnära insamling även till flerfamiljshusen och därmed på sikt avveckla insamling av returpapper på återvinningsstationerna.
Föreliggande ärende har beretts av Tekniska nämndens avfallsdelegation, efter initial handläggning inom VA SYD.
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Ansvaret för att uppnå målen i kretsloppsplanen delas av alla. Då varje nämnd beslutar över sin egen budget, behöver även representationen vara bred när förslag om åtgärder inom ramen för Kretsloppsplan 2021–2030 ska beredas. VA SYD önskar erhålla godkännande från Tekniska nämnden angående organisation för beredning av dessa åtgärder.
Ärendet har beretts av Tekniska nämndens avfallsdelegation, efter initial handläggning inom VA SYD. I ärendet kompletterande tjänsteskrivelse från Fastighets- och gatukontoret syftar endast till att inför behandling av ärendet i Tekniska nämnden förtydliga den detalj som indirekt framgår av VA SYD:s tjänsteskrivelse (s. 1, sista stycket) respektive bilagan till VA SYD:s tjänsteskrivelse (s. 2, sista stycket) – att beslut om förslag till organisationsstruktur för arbetet med kretsloppsplanen 2021–2030 inte medför finansiering av eventuella åtgärder till följd av detta arbete, och att eventuella förslag om dylik finansiering, för Fastighets- och gatukontorets del, ska beredas för beslut i Tekniska nämnden.
VA SYD är på uppdrag av Tekniska nämnden i Malmö samordnare för Burlövs och Malmös gemensamma renhållningsordning.
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
477kb Ladda ner dokument
-
635kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
9
Motion av Emma-Lina Johansson (V) och Anders Skans (V) om sophämtning i kommunal regi, STK-2020-1390
Kommunfullmäktige överlämnat motion av Emma-Lina Johansson (V) och Anders Skans (V) om sophämtning i kommunal regi till Tekniska nämnden för yttrande. I motionen föreslås Kommunfullmäktige besluta att Malmö stad ska verka för att VA SYD återtar all hämtning av sopor i egen regi. Hämtning av det avfall som omfattas av det kommunala ansvaret hämtas i dag av entreprenörer på uppdrag av VA SYD. Motionärerna menar att de anställda skulle kunna erbjudas bättre arbetsvillkor i det fall VA SYD återtog hämtning av avfall i egen regi.
Fastighets- och gatukontoret bedömer att insamling via entreprenad är en bra lösning, även utifrån arbetsmiljöaspekter, för att samla in och hantera hushållsavfall i Malmö. Anslutningen till kollektivavtal inom branschen är hög och via upphandling ställer VA SYD särskilda krav kring arbetsmiljö och kompetensutveckling. Motionen utvecklar inte vilka aspekter inom de anställdas arbetsmiljö som bör förbättras – men oavsett kan kollektivavtal samt upphandlingskrav och uppföljning vara verktyg för att komma till rätta med eventuella brister. Motionen bör sammanfattningsvis, med hänvisning till det som framkommit, avstyrkas.
Bilagor
-
202kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
885kb Ladda ner dokument
-
686kb Ladda ner dokument
-
-
Johan Roslund (M) har i Kommunfullmäktige väckt motion om att ge ett uppdrag till Tekniska nämnden samt de kommunala parkeringsbolagen att ta fram en lösning för skrapparkeringsbiljetter. Tekniska nämnden har att yttra sig över motionen.
Fastighets- och gatukontoret anser att det utifrån den nuvarande utvecklingen med parkeringsautomater och biljettlös betalning inte finns tydliga fördelar med att införa ett kompletterande system med skrapparkeringsbiljetter. Med hänvisning till detta föreslås att motionen avstyrks.
Bilagor
-
Tekniska nämnden beslutade 2020-03-24, § 119, att ge förvaltningen i uppdrag att utreda införandet av cykellinjer i Malmö i enlighet med det initiativ som väckts av ledamot för Centerpartiet. Uppdraget till förvaltningen bestod av två delar: att identifiera och namnge ett linjenät av befintliga cykelvägar inom kommunen samt att uppdatera Malmö stads cykelkarta med cykellinjer, både i tryckt och digital form.
Det förslag på cykellinjer som presenteras i föreliggande ärende baseras bland annat på kartanalyser som visar Malmös befolknings- och arbetsplatstäta områden som har resulterat i korridorer för tänkbara linjedragningar. Linjerna har sedan stämts av mot bland annat huvudcykelnätet, kollektivtrafiknoder, hyrcykelstationer samt resvaneundersökningen från 2018. Analyserna visar vilka sträckningar inom befintligt cykelnät som med störst genhet knyter samman stadens befolknings- och målpunktstäta områden. Då linjerna dras i befintligt cykelnät förekommer det större eller mindre brister i infrastrukturen utmed de olika linjerna. En genomgång av linjerna har gjorts avseende brister.
I arbetet har totalt åtta cykellinjer identifierats och läggs härmed fram som förslag. De föreslagna cykellinjerna dras i befintlig infrastruktur och föreslås vara föränderliga i och med att stadens cykelinfrastruktur förändras, både med tanke på åtagandena i Storstadsavtalet och arbetet med kommande supercykelstråk i Malmö. I den tryckta och digitala kartan föreslås cykellinjerna namnges enligt förslag och illustreras med olika färger.
Bilagor
-
699kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Moderaterna har vid Tekniska nämndens sammanträde den 23 oktober väckt initiativ rörande villkoren för boendeparkering i Malmö. Tekniska nämnden beslutade vid sammanträde den 22 november 2019, § 295, att bifalla initiativet samt att uppdra åt förvaltningen att, i enlighet med initiativets intention, utreda villkoren för boendeparkering i Malmö, och till Tekniska nämnden återkomma med förslag till beslut i ärendet.
I föreliggande ärende presenterar förvaltningen förutsättningarna för att ta bort kravet om eget ägt fordon, detta för att kunna använda förmånen boendeparkering där sådan är inrättad, samt genomförd utredning av hur den mantalsskrivne själv ska kunna hantera och ändra bilnummer för det fordon som parkören vill ska omfattas av tillståndet. Förvaltningen har efter egen utredning landat i slutsatsen att villkoret att parkören ska äga fordonet för att kunna använda förmånen boendeparkering är en nödvändig del av grundtanken för systemets funktion. Förvaltningen vill också lyfta fram att det redan i dag finns en tjänst som möjliggör för parkören att själv hantera bilbyte.
Bilagor
-
308kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
52kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
13
Nämndinitiativ från Socialdemokraterna och Liberalerna angående utmärkning av yta som omfattas av parkeringsförbud i anslutning till vägkorsning
Tekniska nämndens trafikutskott beslutade den 16 december 2019, § 52, att uppdra åt förvaltningen att, på prov, i området Solbacken under perioden april–september 2020 märka ut yta som omfattas av parkeringsförbud i anslutning till vägkorsning. Föreliggande ärende utgör en återrapportering av genomfört test samt utredning gällande möjligheterna att på ett enkelt och kostnadseffektivt sätt märka ut regeln. Till grund för beslutet låg nämndinitiativ från ledamöter tillhörande Socialdemokraterna och Liberalerna.
Avsikten med testet har varit att tydliggöra den generella bestämmelsen som finns i 3 kap. 53 § punkt 2 trafikförordningen (1998:1276). Testresultatet påvisar förvisso att utmärkning genererar en minskning i antalet överträdelser. Den gynnsamma effekten är dock så liten att metoden inte anses försvarbar ur kostnadssynpunkt. Lagstöd för utmärkning saknas, istället riskerar metoden att undergräva intentionen med trafikförordningens generella bestämmelser liksom skapa förvirring bland trafikanterna. Metoden är förenad med risk för olaga myndighetsutövande, låg gynnsam effekt och höga kostnader. Risker och kostnader kvarstår oberoende av val av markering. Det finns inte heller belägg för att allmänheten har behov av förtydligande av regeln. Förvaltningens bedömning är därför att metoden inte bör användas.
Bilagor
-
254kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
-
Regleringsformen cykelgata infördes i slutet av 2020. På en cykelgata är det enbart tillåtet att parkera på särskilt anordnade parkeringsplatser. Cykelgata kräver parkeringsövervakning och därför behöver den läggas till i Malmö stads felparkeringsavgifter.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden gav den 12 juni 2020, § 234, Fastighets- och gatukontoret i uppdrag att se över lämpligheten kring införande av lågtaxa för alla befintliga avgiftsområden. Förvaltningen har utrett behovet av lågtaxa och föreslår i föreliggande ärende att Tekniska nämnden ger i uppdrag åt förvaltningen att införa lågtaxa i Malmös befintliga avgiftsområden.
Som en första etapp föreslår förvaltningen införande av lågtaxa i följande fyra delområden: Gamla Staden, Slussen, Värnhem och Ellstorp.
Bilagor
-
364kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Trafikutredningen har studerat framkomligheten för alla trafikslag i korsningarna Föreningsgatan – Celsiusgatan och Nobelvägen – Celsiusgatan. Trafikutredningen har även studerat oskyddade trafikanters korsningsbehov över Nobelvägen.
I de två studerade korsningarna råder idag ingen större framkomlighetsproblematik. Med framtida utbyggnad av bland annat kvarteret Spårvägen, kvarteret Brännaren och Smedjan förväntas både bil-, cykel- och gångtrafiken att öka i området. De ökade trafikflödena innebär högre belastning i både korsningarna och korsningsbehovet för oskyddade trafikanter över Nobelvägen. För att säkerställa framkomligheten i korsningarna och över Nobelvägen föreslås i utredningen olika åtgärdsförslag.
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för anläggande av allmän platsmark och iordningställande av kvarterets mark i enlighet med detaljplan 5622, detta till en beräknad bruttoutgift om 182 mnkr.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för utbyggnad av allmän plats i form av lokalgata, gångfartsområde, parker och kajområde inom Dp 5554, detta till en beräknad bruttoutgift om 95,12 mnkr.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
558kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för gestaltning och anläggning av en ny entré och mötesplats på Ribersborgsstranden i Malmö.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
942kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för investering i ny järnväg och väg, inom CMP:s nyttjanderättsområde i Norra Hamnen, till en beräknad bruttoutgift om 5 500 tkr.
CMP har begärt investeringsmedel för att investera i ny järnväg och väg inom sitt nyttjanderättsområde. Investeringen upphandlas och genomförs av CMP. Kostnader för ränta och avskrivningar ska regleras genom ett separat finansieringsavtal med CMP i enlighet med föreskrifter i gällande nyttjanderättsavtal.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
21
Objektsgodkännande för projekt 3.1 (3366) Hållplatsombyggnader med mera inom linje 3, Storstadspaketet
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för ombyggnation av hållplatslägen för 18 meter långa stadsbussar på hållplatserna Lorensborg (läge C och D), Stadion (läge A och B), Anneberg (läge A och B) längs John Ericssons väg och Ellstorp (läge C) i korsningen Nobelvägen – Sallerupsvägen. Ombyggnationen omfattar förlängning av hållplatsplattformar, tillgänglighetsanpassningsåtgärder, förstärkt vägöverbyggnad samt framkomlighetsåtgärder. Hållplatserna trafikeras av stadsbusslinje 3 som ingår som ett av stråken i Sverigeförhandlingen, Ramavtal 8 Storstadspaketet.
Ombyggnationen kommer att skapa förbättrade hållplatser som möter framtida behov, både ur trafikerings- och resandesynpunkt. Åtgärderna gynnar framförallt befintliga och framtida boende, verksamma och besökare som lättare kan åka kollektivt från tillgängliga hållplatser.
Tidplan för färdigställande är sommaren 2022. Den totala investeringen för projektet beräknas till 4 350 tkr, medan de bedömda inkomsterna för kollektivtrafik genom statlig medfinansiering enligt Ramavtal 8 i Sverigeförhandlingen uppgår till 2 175 tkr, vilket ger ett projektnetto om 2 175 tkr.
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
22
Utökat objektsgodkännande för projekt 9.3 (3393) Ny hållplats Övägen inom linje 9, Storstadspaketet
Inom ramen för kollektivtrafikobjekt elbuss linje 9 i Ramavtal 8 - Storstad Malmö planeras nybyggnation av hållplats på Övägen. Syftet med hållplatsen är att förbättra möjligheterna för boende och besökare att resa kollektivt till och från områdena Dragörkajen och Cementen i Limhamns för detta industri- och hamnområde.
Efter beslut i Tekniska nämnden den 19 februari, § 60, har hållplatslägena utformats så att de ligger delvis indragna i fickor. Investeringskostnaden uppgår därmed till 3 000 tkr brutto och 1 500 tkr netto. Driftskostnaden uppgår till 223 tkr årligen brutto och 129 tkr brutto.
Byggnationen planeras genomföras inom ramen för exploateringsprojektet Övägen/Cementkajen etapp 2.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för att ta fram detaljplan för del av fastigheten Lockarp 44:1 m.fl. och utredningar samt att genomföra miljöteknisk markundersökning för del av Lindängelund till en utökad projektkalkyl om 2 300 tkr, jämfört med tidigare beslut om 1 060 tkr.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
24
Objektsgodkännande för projekt 2.6.1 (3313) Hastighetsdämpande åtgärd Carl-Gustafs väg inom linje 2, Storstadspaketet
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för projekt 3313 Hastighetsdämpande åtgärd på Carl Gustavs väg. Projektet omfattar en kollektivtrafikfrämjande ombyggnation av befintlig hastighetsdämpande åtgärd på Carl Gustavs väg nära entrén till akutmottagningen SUS, med en bruttoutgift om 1300 tkr.
Projektet är en del av Storstadspaketet – Infrastruktur, då som projekt 2.6.1.
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra etablering av en bussdepå med ytor för uppställning, tankning, laddning och underhåll av bussar i anslutning till trafikplats Lockarp. Detaljplanen möjliggör de byggnader och installationer som krävs för verksamheten och de skyddsåtgärder som krävs för att kringliggande bebyggelse och infrastruktur inte ska utsättas för oacceptabel störning.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
220kb Ladda ner dokument
-
537kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
26
Detaljplan för del av fastigheten Bunkeflo 6:8 m.fl. i Hyllievång i Malmö, Dp 5685, projekt 7346 Öster om parken
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga området med ny blandad stadsbebyggelse som skapar en varierad och vacker kant till Hyllies stadsdelspark och Hyllie boulevard och som har förutsättningar att bli en stadsdel med målpunkter och liv under stora delar av dygnet.
Byggnadernas innehåll och gestaltning ska stärka stadsdelsparkens norra del som målpunkt i Hyllie och Hyllie boulevard som stadshuvudgata med levande bottenvåningar. Byggnaderna ska både på långt och nära håll upplevas som varierade och intressanta och bidra till trygga och trivsamma stadsrum. Syftet är också att skapa en trygg och trivsam boendemiljö med förutsättningar för sammanhållning och möten mellan de boende i området.
Gaturummen ska vara grönskande och trygga att vistas i, särskilt för barn. Hänsyn ska även tas till de kulturhistoriska värden som finns i miljön kring Kroks mölla öster om planområdet samt de historiska vägsträckningarna Almviksvägen och Atles gata.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
492kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
302kb Ladda ner dokument
-
230kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser markreservation för cirka 150–200 lägenheter inom del av fastigheten Innerstaden 30:3, väster om Entré.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
838kb Ladda ner dokument
-
-
28
Markanvisningsavtal inom fastigheterna Malmö Dagrummet 1 och Malmö Paviljongen 1, projekt 1058 Sege Park
Markanvisningsavtalet för fastigheterna Malmö Dagrummet 1 och Malmö Paviljongen 1 i Kirseberg omfattar cirka 9800 m2 BTA bostäder i flerbostadshus.
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
505kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
342kb Ladda ner dokument
-
-
Markanvisningsavtal till Ikano avseende fastigheten Badringen 1 i Malmö för uppförande av bostadshus innefattande cirka 125 lägenheter i bostadsrätt- och/eller hyresrättsform samt lokal i bottenplan.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
940kb Ladda ner dokument
-
-
Markanvisningsavtal till Malmö kommunala bostadsbolag (MKB) avseende fastigheten Badskon 2 i Malmö för uppförande av bostadshus innefattande cirka 30 hyresrättslägenheter.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
923kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
-
31
Tillägg till markanvisningsavtal för fastigheten Cyklopet 1, projekt 7322 Söder om badhuset i Hyllie
Förlängning av markanvisningsavtal till NCC för fastigheten Cyklopet 1 för uppförande av kontorshus om cirka 10 000 m2 BTA samt lokal i bottenplan.
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
69kb Ladda ner dokument
-
206kb Ladda ner dokument
-
940kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser förlängning av byggnadsskyldigheten avseende fastigheten Carl Florman 1.
Bilagor
-
199kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
33
Exploateringsavtal avseende fastigheten Bunkeflostrand 21:3 m.fl., projekt 5341 Gottorp etapp 2, Dp 5615
Exloateringsavtal avseende del av fastigheten Bunkeflostrand 21:3 med flera har tagits fram i syfte att reglera genomförandet av detaljplan, Dp 5615. I avtalet regleras bland annat marköverföring och uttag av gatukostnader.
Bilagor
-
164kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
985kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö Hyllie 9:5 AB äger fastigheten Hyllie 9:5 och dess representant inkom år 2019 med planansökan för tomten. En ny detaljplan har tagits fram. Syftet med planförslaget är att genom ändrad användning och ny byggrätt möjliggöra för bostäder, förskola, vård och gymnasium inom fastigheten Hyllie 9:5. Totalt möjliggörs cirka 100 nya bostäder. Ett exploateringsavtal har upprättats mellan Malmö stad och exploatören fram för att reglera genomförandet av detaljplanen.
Bilagor
-
420kb Ladda ner dokument
-
982kb Ladda ner dokument
-
337kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
335kb Ladda ner dokument
-
335kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
Detaljplan, Dp 5701, har upprättats för att förtäta fastigheten Teknikern 1 med bostäder. För att genomföra denna förtätning som detaljplanen möjliggör har ett exploateringsavtal upprättats mellan Malmö kommun och fastighetsägaren till Teknikern 1. Avtalet reglerar främst frågor om gatukostnadsersättning för åtgärder på befintlig allmän plats.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
624kb Ladda ner dokument
-
499kb Ladda ner dokument
-
400kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
-
36
Upplåtelser med tomträtt av fastigheterna Biljetten 14 – Biljetten 20, kv. Spårvägen, projekt 7060, Dp 5102
Ärendet avser upplåtelser med tomträtt av fastigheterna Biljetten 14–Biljetten 20 i Sorgenfri för uppförande av radhus.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
1019kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Behandlingen 2 i Sege Park säljs för uppförande av flerbostadshus.
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
665kb Ladda ner dokument
-
588kb Ladda ner dokument
-
273kb Ladda ner dokument
-
252kb Ladda ner dokument
-
252kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
Försäljning av fastigheten Badmössan 1 till Trianon i Malmö för uppförande av bostadshus innefattande cirka 80 hyresrättslägenheter samt lokal i bottenplan.
Bilagor
-
162kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
400kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
940kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheterna Malmö Hackan 1 och Malmö Tjugan 1 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till HSB Brf Solbacken i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en total köpeskilling om 34 142 000 kronor.
Bilagor
-
136kb Ladda ner dokument
-
180kb Ladda ner dokument
-
882kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Selen 5 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Sadelmakaren 2, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 16 790 000 kronor.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
892kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Kastanjen 4 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Kastanjen 4, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 10 300 000 kronor.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
827kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Stenyxan 17 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till B & Å Hyrmaskiner AB, som genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 4 550 000 kronor.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
713kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
28mb Ladda ner dokument
-
41kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
215kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
299kb Ladda ner dokument
-
63kb Ladda ner dokument
-
-
44
Anmälan av beslut från Riksdagens ombudsmän (JO) i ärende 5103-2019 Parkering, Käglinge bygata 6
-
Ett bolag inom Catena-koncernen önskar förvärva ett av Malmö stad ägt markområde om 2 700 kvm inom Burlövs kommun, för ett planerat verksamhetsområde.
Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
913kb Ladda ner dokument
-
376kb Ladda ner dokument
-
-
48
Remiss från Miljödepartementet – Tillgängliga stränder – ett mer differentierat strandskydd (SOU 2020:78), STK-2021-197
Kommunstyrelsen har begärt Tekniska nämndens yttrande över remiss av Miljödepartementets betänkande Tillgängliga stränder – ett mer differentierat strandskydd (SOU 2020:78). Remissen innehåller ett antal förslag till lagändringar som statens utredare bedömt göra det enklare att bygga strandnära i landsbygdsområden med lågt exploateringstryck och förstärka strandskyddet i starkt exploaterade områden.
Förvaltningen är positiv till förslag som innebär att strandskydd för anlagda vatten tas bort samt att klimatanpassningsåtgärder föreslås utgöra skäl för beviljande av strandskyddsdispenser. Förvaltningen är dock kritisk till nyttan och effekten av att genomföra omfattande lättnader i strandskyddet i värdefulla miljöer för natur- och växtliv. Förvaltningen är även kritisk till hur utredningen argumenterar för föreslagna författningsändringar och anser att flera ställningstaganden är dåligt underbyggda.
Bilagor
-
317kb Ladda ner dokument
-
196kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
49
Anmälan av CV för dataskyddsombud
-
50
Budgetuppdrag 2021 – Utredning av IOP (idéburet offentligt partnerskapsavtal) med Växtvärket, eller annan finansieringsform, rörande bemanning och utveckling av verksamhet på Guldängens bygglek
Tekniska nämnden har som ett budgetuppdrag uppdragit åt Fastighets- och gatukontoret att undersöka möjligheterna att teckna ett så kallat IOP (idéburet offentligt partnerskapsavtal), alternativt hitta en annan finansieringsform, med Växtvärket rörande bemanning och utveckling av deras verksamhet på Guldängens bygglek. Fastighets- och gatukontoret har framtagit en uppdragsbeskrivning för uppdraget. Ett tillfälligt ekonomiskt verksamhetsstöd föreslås till föreningen Växtvärket under 2021.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-