Möte 2020-03-24
-
1
Val av justerare samt justeringstid
-
a) Arbetet med ny energistrategi för Malmö stad
(20 min)
Patrik Widerberg, avdelningschef, inriktningsavdelningen
Christian Röder, stadsutvecklingsavdelningen
Malin Anderberg, miljöförvaltningen
b) Revidering av handlingsplan för arbetet med att stärka Malmös roll som framtidens kuststad
(10 min)
Patrik Widerberg, avdelningschef, inriktningsavdelningen
Jessica Pettersson, inriktningsavdelningen
Rasmus Fredriksson, miljöförvaltningen
c) Reviderad markanvisningspolicy
(10 min)
Sarah von Liewen, avdelningschef, fastighetsavdelningen
Barbro Yngvesson, fastighetsavdelningen
Jessica Pettersson, inriktningsavdelningen
d) Parkeringsreglering i Kirsebergsstaden och Rostorp
(20 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef, avdelningen för offentlig miljö
Joakim Florén, avdelningen för offentlig miljö
e) Förvaltningens krisledningsarbete med anledning av covid-19
(15 min)
Monica Johansson, avdelningschef, avdelningen för struktur och stöd
-
4
Remiss från kommunstyrelsen angående Strategi för ungas boende för mandatperioden 2018–2022, STK-2019-291
I Malmö stads budget för 2019 gav kommunfullmäktige i uppdrag till kommunstyrelsen att, tillsammans med berörda nämnder och i dialog med MKB och andra aktörer på bostadsmarknaden, utarbeta en strategi för att öka antalet bostäder för unga och se till att minst 1 000 bostäder för unga byggs under mandatperioden.
Stadskontoret har samordnat arbetet, som pågått under 2019, och fastighets- och gatukontoret har deltagit i arbetsgruppen tillsammans med stadsbyggnadskontoret. Arbetet har resulterat i ett remissförslag till Strategi för ungas boende som kommunstyrelsen nu önskar få tekniska nämndens synpunkter på. I nämndens remissvar önskas, utöver generella kommentarer, också synpunkter på föreslagna aktiviteter och eventuella konsekvenser utifrån reglementet.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
5
Remiss från Naturvårdsverket - Förslag till nya och ändrade föreskrifter för genomförande av reviderade direktiv på avfallsområdet, STK-2020-355
Naturvårdsverkets förslag till nya föreskrifter har tagits fram med anledning av ändringar av sex EU-direktiv på avfallsområdet, det så kallade avfallspaketet. Avfallspaketet ska bidra till en mer cirkulär ekonomi, och direktivsändringarna ska medverka till minskade avfallsmängder, ökad återanvändning av produkter och komponenter, ökad återvinning samt en förbättrade avfallshantering.
Fastighets- och gatukontoret är generellt positiv till åtgärder som bidrar till att uppfylla hållbarhetsmålen om en mer cirkulär ekonomi, men vill dock påpeka att förslaget medför extra arbetsinsatser och ökade kostnader, då särskilt vad gäller följande:
Tekniska nämnden ansvarar för allt avfall på allmän platsmark och kommunalägd mark som nämnden har rådighet över. Sådant avfall består av både brännbart och icke-brännbart, vilket huvudsakligen hamnar i offentliga papperskorgar. Förslaget från Naturvårdsverket innebär att man kan införa ett krav som medför att sådant material även ska sorteras som brännbart respektive icke-brännbart avfall. Sådan sortering medför extra arbetsinsatser och ökade kostnader.
Den tidigare möjligheten till undantag från kravet på sortering ska upphävas. Någon ny generell undantagsregeln ska inte heller införas enligt förslaget. Däremot vill Naturvårdsverket utöka möjlighet för kommunerna att i det enskilda fallet ge dispens från kraven för utsortering. Om dispens skulle ges kommer bygg- och rivningsavfall sorteras i minst två fraktioner på platsen, brännbart och icke-brännbart. Den här hanteringen kan medföra en fördyrning av byggentreprenader. Det är viktigt att tekniska nämnden i sin exploatering- och entreprenadverksamhet beaktar detta vid planering av tidsåtgången och kostnad.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
81kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
23kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
383kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
-
6
Remiss från Finansdepartementet angående slutbetänkandet Modernare byggregler – förutsägbart, flexibelt och förenklat (SOU 2019:68)
Tekniska nämnd har beretts tillfälle att yttra sig över slutbetänkandet från Kommittén för modernare byggregler.
Fastighets- och gatukontoret menar att utredningens uppdrag varit angeläget och att man i slutbetänkandet utmynnar i ett antal intressanta förslag, vilka i de flesta fall behöver utredas vidare såväl som konsekvensanalyseras ytterligare. I ett par fall föreslår fastighets- och gatukontorets att tekniska nämnden ska ställa sig avvisande till kommitténs förslag, då främst vad gäller förslaget om byggkravnämnd, liksom förslaget om ett generellt borttagande av ombyggnadsvillkoren i plan- och bygglagen (SFS 2010:900).
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsrevisionen i Malmö stad har granskat upphandlingar och inköp vid tekniska nämnden. Syftet med granskningen har varit att bedöma om inköp har direktupphandlats enligt gällande regelverk eller avropats gentemot aktuella ramavtal samt om nämndens interna kontroll avseende upphandlingsprocessen varit tillräcklig. Syftet har även varit att bedöma om nämnden bedriver ett tillräckligt och dokumenterat arbete för att förebygga och upptäcka oegentligheter i inköpsprocessen.
Revisorskollegiet har gjort bedömningen att tekniska nämnden brister i följsamheten mot lagen om offentlig upphandling, Malmö stads styrdokument vid inköp och direktupphandlingar samt nämndernas egna riktlinjer för direktupphandling. Vidare görs bedömningen att nämnden inte har en helt tillräcklig intern kontroll avseende upphandlingsprocessen.
Tekniska nämnden planerar att vidta åtgärder, såsom bland annat utbildning och stickprovskontroller, med anledning av granskningsresultatet. Vidare lämnas separat ärende om riktlinjer för direktupphandling på fastighets- och gatukontoret, TN-2020-746, till tekniska nämnden för beslut.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
113kb Ladda ner dokument
-
61kb Ladda ner dokument
-
-
Upphandlande myndighet (dvs. varje nämnd och bolag) ska enligt lagen om offentlig upphandling besluta om riktlinjer för direktupphandling. Syftet med kravet på riktlinjer är bland annat att säkerställa att myndigheten tillvaratar konkurrensen vid direktupphandlingar.
Förslag till riktlinjer lämnas till tekniska nämnden för beslut.
Bilagor
-
9
Motion från Tony Rahm (M) och John Roslund (M) om att införa en 24-timmars städgaranti, STK-2019-1491
Tony Rahm (M) och John Roslund (M) har inkommit med en motion om en 24-timmars städgaranti för att bidra till en mer attraktiv stad. De vill att servicenämnden och tekniska nämnden får i uppdrag att implementera en garanti för att all nedskräpning och klotter ska vara åtgärdat inom 24 timmar. Fastighets- och gatukontoret använder en funktionsbeskrivning som är anpassad efter stadens behov och ser inte att en 24-timmars garanti kommer att vara applicerbar eller leda till en renare och mer attraktiv stad. Därför föreslås tekniska nämnden avslå motionen.
Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
-
Moderaterna har genom Helena Grahn, Tony Rahm, John Roslund i en motion till kommunalfullmäktige yrkat på att ”ge servicenämnden i uppdrag att ta fram ett pris som kan delas ut till den person som gjort framstående insamlingsinsatser för miljön”.
Initiativet att införa ett miljöpris är vällovligt för att förbättra vår miljö och se till så att förbrukat material återanvänds i nya produkter, men fastighets- och gatukontoret anser att fokus ska ligga på det redan påbörjade arbetssättet genom ett förebyggande arbete såsom information, beteendepåverkan och bättre insamlingsmöjligheter som syftar till att inget skräp hamnar på fel ställe. Därtill finns det i dagsläget redan två pris instiftade inom miljö och hållbarhet som delas ut av Malmö stad, ett inom näringslivet och ett inom föreningslivet.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
-
Domstolar och andra myndigheter kräver ofta relativt omfattande material utvisande rätten att företräda kommunen. För att på ett enkelt sätt kunna styrka behörigheten inför dessa myndigheter krävs ett befullmäktigande av fastighets- och gatudirektör, dennes ställföreträdare samt stadsjurister eller den de i sitt ställe vid ett eller flera tillfällen förordnar, att inom tekniska nämndens verksamhetsområde företräda kommunen.
Rättegångsfullmakten innefattar rätt att inom tekniska nämndens verksamhetsområde företräda kommunen vid syn och domstolsförhandling, föra kommunens talan inför domstol, andra myndigheter och vid förrättningar samt bevaka kommunens rätt i alla mål och ärenden där det inte ankommer på annan samt att på nämndens vägnar ta emot delgivning i myndighetsärenden, mottaga och kvittera medel, värdehandlingar och annan egendom, samt att i sådana sammanhang med för kommunens bindande verkan ingå förlikning och anta ackordsförslag./
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
12
Riktlinjer för förtroendevaldas styrelseuppdrag och engagemang i föreningar som uppbär finansiellt stöd från tekniska nämnden
Ärendet initierades genom att tekniska nämnden den 28 januari 2020, § 10, beslutade att uppdra åt förvaltningen att ta fram ett förslag till styrdokument med syfte att reglera förtroendevaldas styrelseuppdrag och engagemang i föreningar som uppbär finansiellt stöd från tekniska nämnden.
Utredning har genomförts och förslag till riktlinjer har utarbetats.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt lag (2014:899) om riktlinjer för kommunala markanvisningar ska en kommun anta riktlinjer om markanvisningar. Riktlinjerna ska innehålla ”kommunens utgångspunkter och mål för överlåtelser eller upplåtelser av markområden för bebyggande, handläggningsrutiner och grundläggande villkor för markanvisningar samt principer för markprissättning”.
Föreliggande förslag till markanvisningspolicy är framtagen i syfte att uppfylla lagkravet och att tydliggöra för externa aktörer hur markanvisningsprocessen fungerar i Malmö stad.
Bilagor
-
535kb Ladda ner dokument
-
124kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
976kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
778kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
656kb Ladda ner dokument
-
702kb Ladda ner dokument
-
-
I april 2019 antog kommunstyrelsen Handlingsplan för arbetet 2019–2023 med att stärka Malmös roll som framtidens kuststad samt anmodade miljönämnden att samordna det övergripande arbetet med genomförandet av handlingsplanen. Planen utgår från Malmö stads arbete med kust- och havsrelaterade frågor inom följande områden: naturvärden och ekosystem; renare hav och kust; havsmedvetenhet/ocean literacy; rekreation och upplevelser; stads- och hamnutveckling; klimatanpassning och extern samverkan. Handlingsplanen beskrivs som ett inriktningsdokument med syfte att ge en samlad bild av pågående, planerade och tänkbara åtgärder och aktiviteter för arbetet med att stärka Malmös roll som framtidens kuststad.
I föreliggande förslag till reviderad handlingsplan har flera av aktiviteterna konkretiserats, formulerats om samt tidsatts, då jämfört med tidigare version. Varje nämnd i Malmö stad fattar beslut om att godkänna förslaget till reviderad handlingsplan utifrån sina egna ansvarsområden och de aktiviteter som specificerats i handlingsplanen.
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
512kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med stadens lokalförsörjningsplanen är att, utifrån stadens nämnders lokalbehov, göra en samlad analys och bedömning gällande långsiktig inriktning för hur lokalförsörjningen ska utvecklas och drivas och vilka kostnader detta genererar. Samtidigt utgör planen ett beslutsunderlag till budgetprocessen och stadens årliga budget som beslutas av kommunfullmäktige.
Fastigheter är kommunens största enskilda fasta tillgång. Tillsammans med hyrda lokaler svarar de för en betydande andel av kommunens resursanvändning och måste därför planeras utifrån en helhetssyn på kommunens utveckling och ekonomi.
Bilagor
-
Inför trafikåret och budgetåret 2021 behöver Malmö stad till Skånetrafiken inkomma med besked om vilka tillköp av busstrafik som önskas. Malmö stad betalar sedan tidigare år för två dubbelturer på lördagar, söndagar och övriga helgdagar på linje 148 till Torup.
Inför 2021 föreslås denna trafik utökas med fler turer samt trafik även på vardagar. Vidare föreslås att tillköp görs av trafik på linje 144 som är tänkt att förlängas från Östra Grevie till Persborgs station via Käglinge, Kristineberg, Fredriksberg och Jägersro.
Kostnaden för tillköp av denna trafik bedöms uppgå till totalt 2,5 mnkr per år.
-
MalmöExpressen (MEX)-standarder syftar till att förenkla Storstadspaketets genomförande samt främja kontinuitet i MEX-stråken samt skapa samsyn mellan Malmö Stad och Region Skåne. MEX-standarder konkretiserar de principer som överenskommits i ett övergripande genomförandeavtal mellan Malmö stad och Region Skåne.
MEX-standarder innehåller beskrivning och metod för definiering av olika typstråk i staden, vägledning för prioritering i olika typstråk samt övergripande principer för planering av MEX-stråken. MEX-standarderna omfattar hela gaturummen i de stråk där framtida Malmöexpressen planeras, men kan även ge stöd i planeringen av andra gator.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
18
Objektsgodkännande för projekt 3352 Delprojekt 2 Davidshallsgatan inom MEX-linje 8, Storstadspaketet
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder på Davidshallsgatan i syfte att förbättra förutsättningarna för kollektivtrafik, samt komplettering med cykelbana där möjlighet till detta föreligger. Objektsgodkännandet utgör ett delprojekt längs med MalmöExpressen-linje 8 (MEX 8) och omfattar Davidshallsgatan mellan Klostergatan på Rådmansgatan fram till och med Morescobron norr om Regementsgatan.
Beräknad bruttoutgift för projektet är 29,6 mnkr.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
657kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Torups by uppfyller inte gällande lagkrav vad det gäller hälsa och miljö beträffande vatten- och avloppssituationen och kommunal VA-anslutning med nya ledningar åtgärdar detta.
Med anledning av ovan så har Malmö Stad tidigare beslutat att samtliga byggnader i Torups by ska anslutas till kommunalt VA. Malmö Stad har vid utgången av 2018 betalt anslutningsavgift till Svedala kommun om cirka 3 mnkr. Investeringen i föreliggande projekt uppgår till 10 mnkr och driftskonsekvenserna beräknas uppgå till 597 tkr (netto).
Projektet beräknas genomföras under hösten 2020 och vara klart till årsskiftet 2020/21.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för anläggande av gång- och cykelväg som ersätter Svarvgången, Jägersro till en beräknad bruttoutgift om 2 850 tkr.
Bilagor
-
89kb Ladda ner dokument
-
672kb Ladda ner dokument
-
861kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för mindre åtgärder gällande konst i det offentliga rummet. Konst som flyttas i eller tillförs det offentliga rummet innebär insatser från stadens sida i form av grundläggning/fundament, markarbeten, ljussättning, montage och skyltar.
Projektkalkylen är om 2,1 mnkr fördelat över 2020–2022.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
400kb Ladda ner dokument
-
-
Rönneholmsparken är ett av Malmös välbesökta områden för fritid och rekreation. Under 2020 fortsätter fastighets- och gatukontoret arbetet med att rusta upp parken och med anledning av detta så prioriteras en ny toalettbyggnad i anslutning till Skogslekplatsen, vilket är i linje med det Åtgärdsprogram för offentliga toaletter 2011–2020 som antagits av tekniska nämnden.
Syftet med projektet är att ge bättre service för besökarna i en populär park med en temalekplats med många besökare. Toalettbyggnad består av två toalettutrymmen, varav ett är anpassat för rörelsehindrade.
Projektets investering uppgår till totalt 2 000 tkr netto. Drift och underhåll beräknas till 200 tkr samt 159 tkr i kapitalkostnad per år. Projektet ryms inom den beslutade årsramen för kategorin.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för investering i ett permanent trädäck på Ribersborgsstranden för dans och andra aktiviteter, detta till en beräknad bruttoutgift om 1 360 tkr.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
903kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännandet för ny detaljplan, Dp 5493, gällande byggnation av förskola. Den totala investeringsutgiften inom projektet beräknas till 2 200 tkr.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
934kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för projekt 8799 Västra Klagstorp och omfattar färdigställandet av allmän platsmark intill den cirka 3 hektar stora fastigheten Malmö Klagstorp 7:25 inom detaljplan, Dp 5389.
Utgifterna för allmän platsmark har beräknats till 3 100 tkr i 2019 års prisläge. Kalkylen är beräknad på projektering, upphandling och anläggande av allmän platsmark inom exploateringsområdet. Exploatören ska ersätta kommunen för hela dess verkliga kostnader.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
909kb Ladda ner dokument
-
-
Exploateringsavtal avseende del av fastigheten Limhamn 155:511 har tagits fram i syfte att reglera genomförandet av detaljplan Dp 5618. I avtalet regleras bland annat marköverföring och uttag av gatukostnader.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
854kb Ladda ner dokument
-
-
Markreservation av ett antal markområden för att bidra till att MKB Fastighets AB (MKB) kan uppnå sina leveranskrav enligt deras ägardirektiv. Fastighets- och gatukontoret har tagit markreservationerna i dialog med stadsbyggnadskontoret och MKB.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser en förlängning av Utopia AB:s nuvarande markreservation omfattande totalt cirka 50 bostäder inom Holma.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser en förlängning av Riksbyggens nuvarande markreservation omfattande totalt cirka 50 bostäder på kommunal mark inom Holma.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
-
Tomträttshavaren avseende fastigheten Malmö Finngrundet 5 har framställt önskemål om att få friköpa fastigheten.
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
651kb Ladda ner dokument
-
-
Del av fastigheten Malmö Rosengård 4:72, omfattande cirka 1 318 m² överlåtes till Makedonska ortodoxa kyrkan för en köpeskilling om 1 581 600 kronor genom upprättat förslag till köpeavtal.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra en fortsatt omvandling av den södra delen av Västra Hamnen, från industri- och hamnområde till blandad stad med bebyggelse av innerstadskaraktär. Detaljplanen möjliggör bostadsbebyggelse med viss centrumverksamhet, kontor, förskola samt parkeringshus. Detaljplanen möjliggör cirka 360 lägenheter, en förskola för 80 barn, cirka 5 200 m2 bruttoarea (BTA) kontor, 300 m2 BTA butikslokaler och cirka 11 500 m2 BTA parkeringsyta. Byggrätterna är tilldelade genom markreservationer.
Syftet med detaljplanen är också att möjliggöra en utveckling av gatunätet som knyter samman Västra Hamnen med Malmös centrala och västra delar, för att skapa mer stadsmässiga gaturum och förbättra tillgängligheten för såväl fotgängare, cyklister, kollektivtrafik som biltrafik. Detaljplanen ska vidare säkerställa allmänna gång- och cykelstråk genom området i öst-västlig riktning och längs Turbinkanalen.
Bilagor
-
707kb Ladda ner dokument
-
544kb Ladda ner dokument
-
46kb Ladda ner dokument
-
-
33
Nämndinitiativ från Sverigedemokraterna angående bättre belysning vid cykelöverfarter samt införande av mer ljusreglering vid lämpliga övergångsställen i staden
Stefan Plath (SD) har vid tekniska nämndens sammanträde den 26 februari 2020 väckt initiativ rörande belysningen vid cykelöverfarter samt införandet av mer ljusreglering vid lämpliga övergångsställen runtom i staden. Tekniska nämnden beslutade vid sammanträdet ifråga, § 54, att överlämna initiativet till tekniska nämndens arbetsutskott för beredning.
Tekniska nämndens arbetsutskott beslutade vid sammanträde den 10 mars 2020, § 38, att föreslå tekniska nämnden besluta att, med hänvisning till pågående arbete med trafikstrategin, anse initiativet vara besvarat.
Bilagor
-
58kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
Henrik Malmberg (C) har vid tekniska nämndens sammanträde den 26 februari 2020 väckt initiativ om tydligare utmärkning av cykellinjer i staden. Tekniska nämnden beslutade vid sammanträdet ifråga, § 82, att överlämna initiativet till tekniska nämndens arbetsutskott för beredning.
Tekniska nämndens arbetsutskott beslutade vid sammanträde den 10 mars 2020, § 39, att föreslå tekniska nämnden besluta att avslå initiativet.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret bör förslagsvis ges i uppdrag att snabbutreda möjligheter för att utöka antalet platser för streetfoodbilar, mobil försäljning på yta understigande under 5 m², samt möjligheter för restauranger att ansöka om plats för avhämtning av hämtmat på allmän plats.
Utredningen ska ge svar på ifall det är möjligt att utöka antalet platser för föreslagna områden, samt förutsättningar för eventuell ny typ av upplåtelse för avhämtning.
Förutsättningen för åtgärderna som ska utredas är fortsatt att polisen ger tillstånd för upplåtelse och att kommunen sätter villkor och taxa för upplåtelsen i egenskap av fastighetsägare.