Möte 2022-03-29
-
1
Val av justerare samt tid för justering av protokollet
-
a) Koncept och infrastrukturstandard för Supercykelstråk
(10 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Jesper Nordlund, trafikplanerare stadsutvecklingsavdelningen
Sara Forslund, utredare stadsutvecklingsavdelningen
Peter Håkansson, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen
b) Cykelstråk vid Gustav Adolfs torg
Efter beslut TN 2022-02-17 Nämndinitiativ (MP) Cykelstråk vid Gustav Adolfs torg
(15 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Andreas Nordström, stråkledare MEX-linje 2 stadsutvecklingsavdelningen
Emilie Wieslander, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen
c) Marknadsanalys
(50 min)
Sarah von Liewen, avdelningschef fastighetsavdelningen
Linnea Lindqvist, fastighetsvärderare fastighetsavdelningen
Emma Edetun, fastighetsvärderare fastighetsavdelningen
Markus Rembring, fastighetsvärderare fastighetsavdelningen
d) Kustfrågor
(45 min)
Sarah von Liewen, avdelningschef fastighetsavdelningen
Andy Roberts, avdelningschef, avdelningen för offentlig miljö
Lars Johansson, enhetschef avdelningen för offentlig miljö
Pella Ström, projektledare avdelningen för offentlig miljö
e) Status revidering av Trafik- och mobilitetsplan
(15 min)
Tobias Nilsson, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Martin Warmark, enhetschef stadsutvecklingsavdelningen
Christian Resebo, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen
-
Budgetskrivelsen utgör tekniska nämndens underlag till kommunstyrelsen inför beredning av förslag till budget som föreläggs kommunfullmäktige. Budgetskrivelsen fokuserar på det som tekniska nämnden vill poängtera inför beredningen av budget 2023 med plan för 2024-2025. För investeringarna har rapporten ett längre tidsperspektiv (2023 med plan för 2024-2028).
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetskrivelsen utgör tekniska nämndens underlag till kommunstyrelsen inför beredning av förslag till budget som föreläggs kommunfullmäktige. Budgetskrivelsen fokuserar på det som tekniska nämnden vill poängtera inför beredningen av budget 2023 med plan för 2024-2025. För investeringarna har rapporten ett längre tidsperspektiv (2023 med plan för 2024-2028).
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
344kb Ladda ner dokument
-
-
9
Inbjudan till samråd gällande en ny regional anläggning för rening av avloppsvatten om förändringar för schakt S16
Ärendet är en komplettering till tidigare samråd om en ny regional anläggning för rening av avloppsvatten. Kompletteringen handlar om ytterligare ett schakt, S16(2), vid Värnhemstorget.
Bilagor
-
429kb Ladda ner dokument
-
441kb Ladda ner dokument
-
290kb Ladda ner dokument
-
Tekniska nämnden har av kommunstyrelsen fått möjlighet att lämna synpunkter på Infrastrukturdepartementets promemoria gällande parkering av elsparkcyklar.
Fastighets- och gatukontoret menar att lagförslag om förbud att parkera elsparkcyklar på gång- och cykelbana är en åtgärd som kan förbättra parkeringssituationen i stort vad avser elsparkcyklar. Lagförslaget medför troligen även en ökad framkomlighet för andra trafikanter – inte minst för personer med särskilda behov.
Förvaltningen föreslår att Tekniska nämnden tillstyrker lagförslaget.Bilagor
-
Kommunstyrelsen har gett stadskontoret i uppdrag att i samråd med berörda förvaltningar ta fram förslag på riktlinjer för hantering av riktade statsbidrag. I ärendet presenteras även ett förslag på fördelning av intäktsbudgeten ”Statsbidrag flyktingar” som på uppdrag av kommunstyrelsen tagits fram av arbetsmarknads- och socialnämnden.
Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
439kb Ladda ner dokument
-
340kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
I samband med att kommunfullmäktige den 6 februari 2020 fattade beslut om en ny organisation för arbetet med lokalförsörjning i Malmö stad (STK-2019-1146) beslutades också att ge kommunstyrelsen i uppdrag att återkomma med förslag till principer för hur lokalförsörjningen i staden ska bedrivas. Kommunstyrelsens arbetsutskott har skickat förslag till Policy för lokalförsörjning i Malmö stad med tillhörande internhyresmodell, riktlinjer för lokalbank samt beskrivning av lokalbeslutsprocess på remiss till Tekniska nämnden. Remissunderlaget är tänkt att utgöra ett ramverk för hur arbetet med lokalförsörjning i Malmö stad ska fungera.
Syftet med ramverket är att bidra till tydlighet och transparens, förutsättningar för samarbete mellan stadens nämnder och förvaltningar, effektiva processer och ett effektivt lokalnyttjande samt säkra den övergripande kommunnyttan. Fastighets- och gatukontoret välkomnar arbetet och ställer sig positiv till att skapa bra och stabila förutsättningar för lokalförsörjningsarbetet inom staden. Dock finns det ett antal frågor som är viktiga att fånga upp och förtydliga i det arbete som tar vid efter detta samråd.Bilagor
-
325kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
325kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
356kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat ”Motion av Magnus Olsson (SD) om att förklara Sjollen kommunalt naturreservat” till tekniska nämnden för yttrande. Motionären yrkar för att uppdra åt kommunstyrelsen och berörda nämnder att ta fram ett förslag med syftet att förklara Sjollen som ett kommunalt naturreservat.
Att upprätta marina områdesskydd i Öresund kan vara positivt. Det är dock viktigt att konsekvenser av sådana skydd noga utreds och bedöms i relation till verksamheter och andra åtgärder som är väsentliga för en hållbar utveckling i Malmö och sydvästra Skåne – ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Förvaltningen anser också att det inte är lämpligt att föregå andra utredningarna som redan pågår. Området är även utpekat som lämpligt område för vindkraft i gällande översiktsplan. Fastighets- och gatukontoret föreslår därmed att tekniska nämnden avstyrker denna motion.Bilagor
-
196kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat motion av Gunilla Ryd om hållbar nyttjande av jordbruksmark på remiss. Motionären yrkar för att uppdra åt kommunstyrelsen att besluta att staden börjar ställa krav på arrendatorerna att bedriva ekologiskt jordbruk, att staden börjar bedriva eget jordbruk och att avkastningen kommer till gagn för den egna verksamheten samt att börja med andelsjordbruk för att mindre aktörer att verka på stadens jordbruksmark enligt ekologiska principer.
Det är positivt att jordbruksmarken brukas så att markens kvalitet bevaras och att hänsyn till naturvärden tas. Ett sådant förhållningssätt främjas genom dialog för förvaltningens tjänstemän kontinuerligt för med sina arrendatorer. Det krävs ett långsiktigt åtagande att driva ett lantbruk och ställer krav på kontinuitet. I Malmö stad finns flera arrendatorer som har brukat jorden i flera generationer och har avtal med staden där de har besittningsrätt. Denna tradition skulle upphöra och flera jordbrukare skulle få svårt att klara sin försörjning på egen mark om de skulle förlora sina arrenden till förmån för att staden skulle driva jordbruksverksamhet i egen regi.
Malmö stad erbjuder möjlighet att odla mat i kommersiellt för mindre aktörer syfte i Vintrie. Där har även andelsjordbruk har prövats av flera mindre aktörer, främst genom projektet Stadsbruk. Fastighets- och gatukontoret föreslår till tekniska nämnden att avstyrka motionen.Bilagor
-
251kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
-
En motion har inkommit till Tekniska nämnden rörande bildandet av ett skönhetsråd.
Förvaltningens samlade bedömning är att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
Anders Andersson (V) och Carin Gustavsson (V) yrkar i motion till kommunfullmäktige att Malmö stad slutar upphandla företagshälsovård och inrättar en egen kommunhälsa. Motionen är skickad på remiss till samtliga nämnder.
Bilagor
-
114kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
61kb Ladda ner dokument
-
-
John Roslund (M) och Tony Rahm (M) har skrivit en motion om cigarettfimpar. Motionärerna menar att fler insatser kan beprövas för att lösa cigarettfimpsproblematiken. Motionen nämner olika insatser som lösningar till cigarettfimpsproblematiken.
Fastighets- och gatukontoret arbetar med flera insatser för att minska nedskräpningen av cigarettfimpar. Förvaltningen kommer fortsatt att skapa fimpmöjligheter i Malmö, genom att byta ut papperskorgar, fortsatt utveckling av fimpzonerna och genom informationskampanjer. Förvaltningen anser därför motionen vara besvarad.Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
18
Motion av Anders Skans (V) och Emma- Lina Johansson (V) om att ersätta en stor del av befintliga gatuparkeringar för bilar med träd och cykelbanor
Anders Skans (V) och Emma-Lina Johansson (V) har i motion föreslagit att en stor del av befintliga gatuparkeringar ska ersättas med träd och cykelbanor. Fastighets- och gatukontorets arbete utförs utifrån beslutade direktiv i form av Trafik- och mobilitetsplanen samt genomförandet av Storstadspaketet.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
19
Inget ärende
-
I nämndinitiativ rörande ökad trygghet vid hundrastplatser föreslår Niclas Röhr (M) att tekniska nämnden undersöker vilka rastplatser som behöver förstärkas med ljus, alternativt bättre ljus och ser över skymmande buskage så att rastplatserna har fri insyn för ökad trygghet.
Tekniska nämnden beslutade 2022-02-17 att överlämna ärendet till tekniska nämndens arbetsutskott för beredning.
Tekniska nämndens arbetsutskott beslutade 2022-03-01 att föreslå tekniska nämnden att nämndinitiativet besvaras med de åtgärder förvaltningen genomfört och med en förteckning över planering av åtgärder.
Förvaltningen har under vintern 2021/22 sett över befintlig belysning, ökat rondering av teknisk personal samt sett över buskage. För 2022 planeras för översyn och installation av belysning samt beskärning av buskage ur trygghets- och belysningsperspektiv.
Förvaltningen föreslår tekniska nämnden besluta att nämndinitiativet besvaras med de åtgärder förvaltningen genomfört under vintern 2021/22 och planerade åtgärder 2022.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
82kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöpartiet framför i nämndinitiativ att man vill att Malmö ska vara regnbågens stad året om och föreslår därför att tekniska nämnden beslutar att låta de regnbågsfärgade bänkarna vara kvar i stadsrummet tills vidare, att identifiera fler geografiska platser i staden där regnbågsfärgade bänkar kan ställas ut och att utreda vilka övergångsställen som kan målas om i regnbågens färger.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetuppdraget syftar till att underlätta för Malmöbor att lämna bilen hemma till förmån för andra färdmedel. Inom detta uppdrag har huvudfokus varit parkering på gatumark. Olika parkeringsalternativ har utretts, samtidigt som nya parallella uppdrag pågår på temat alternativ till bilresor i Malmö. Fortsatt arbete med hållbart resande pågår i andra projekt på förvaltningen.
Förvaltningen bedömer det som att budgetuppdraget därmed är slutfört. Övergångstaxa vid boendeparkering och pågående arbete med mobilitetsappar har till övervägande del hanterat vad avsågs att lösas i budgetuppdraget ”låt bilen stanna hemma”.Bilagor
-
294kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden beslutade i budget 2020 att ge fastighets- och gatukontoret i uppdrag att utveckla program för sportfisket i Malmö. Vid en delrapportering förtydligades uppdraget till att ta fram riktlinjer och förslag på åtgärder för sportfiske i Malmö.
I dokumentet Sportfiske i Malmö – förslag på åtgärder presenteras en rad åtgärder för att förbättra för sportfiskare vid en flera platser i Malmö. Fastighets- och gatukontoret har under arbetets gång utrett frågan kring sportfiske och ett kunskapsunderlag har tagits fram som ligger till grund för åtgärdsplanen och förvaltningens vidare arbete med fiskeplatser och sportfiske. Under arbetets gång har synpunkter inhämtats från sportfiskeföreningar och allmänhet som ligger till grund för de förslag till förbättring som framförs i åtgärdsplanen.
Arbetet med att skapa bättre förutsättningar och mer trivsamma miljöer för sportfiske fortsätter som en del av förvaltningens ordinarie arbete efter att budgetuppdraget slutförts.Bilagor
-
182kb Ladda ner dokument
-
1006kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden gav i budgeten för 2021 förvaltningen i uppdrag att utreda möjligheterna att skapa en, gärna flera, alternerade gator/platser för försäljning av streetfood. Tanken med uppdraget var att upplåta återkommande plats/gata för streetfood, detta för att göra det enklare för både entreprenörer och malmöbor att veta var maten säljs. Önskvärt var därtill att det omfattade en gata eller ett område där det inte redan fanns etablerade restauranger.
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
-
25
Budgetuppdrag – struktur för samordning av större evenemang: Fastighets- och gatukontorets uppdrag och process
Med anledning av budgetuppdraget – ”att inrätta en struktur för samordning av större evenemang” (STK-2020-1681) (godkänd av kommunfullmäktige 2021-06-23 § 194) får tekniska nämnden, likt fritidsnämnden och kulturnämnden ett utökat ansvar att bistå externa evenemangsarrangörer med stöd.
För att ge nämnden förutsättningar att ändamålsenligt stödja externa aktörer som vill arrangera evenemang eller andra aktiviteter på offentlig plats krävs riktlinjer och principer som underlättar den praktiska och kvalitativa hanteringen av ansökningsförfarandet. En kompletterande justering av taxa för offentlig plats efter beslut (TN-2021-2885) görs i samband med detta ärende.Bilagor
-
281kb Ladda ner dokument
-
411kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för ombyggnation av Friisgatan, delsträckan Södra Förstadsgatan till Norra Skolgatan, till en permanent gågata till en beräknad bruttoutgift om 16,5 mnkr.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
-
27
Objektsgodkännande för projekt 4.5.1 (3332) Värnhem mindre ombyggnad inom linje 4, Storstadspaketet
Malmö stad kommer inom ramen för Ramavtal 8 – storstad Malmö att utveckla staden genom åtgärder för förbättrad infrastruktur och ökat bostadsbyggande. På sträckan för MalmöExpress (MEX)-linje 4, Segevång till Limhamn, planeras att vidta kollektivtrafikfrämjande åtgärder samt åtgärder som främjar framkomligheten för cykeltrafik. Samtidigt ska projektet se till helheten för gatornas alla funktioner och deras gestaltning. Denna skrivelse omfattar ett nytt hållplatsläge på Lundavägen strax öster om Sallerupsvägen samt en ny öppning och anpassning av mittrefugen på Drottninggatan för att möjliggöra vänstersväng för bussar in på Döbelnsgatan.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder för förbättrad infrastruktur till en beräknad bruttoutgift om 2 500 tkr.Bilagor
-
190kb Ladda ner dokument
-
-
Detta objektsgodkännande avser förstärkningsåtgärder inom kategori mobilitet under 2022. Då ombyggnad av Bellevuestråket har flyttats fram till 2025, enligt beslut i TRU 19 augusti 2021, har en omfördelning av årsramen inom investeringskategori Mobilitet möjliggjort ett genomförande av föreslagna åtgärder. Åtgärderna inbegriper områdena; trafiksäkerhet, cykelparkering, cykelplanering och kollektivtrafik och är en förstärkning av redan planerade åtgärder inom förvaltningens grunduppdrag. Avsikten är att genomföra åtgärderna inom 2022 och att det ska göras inom ramen för antagen budgetram.
Bilagor
-
195kb Ladda ner dokument
-
936kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden beslutade 2022-11-30 att ansöka hos kommunstyrelsen om objektsgodkännande för projekt 6025 komp- och mindre inv. 2022 med en investeringsutgift om 25 mnkr och driftkostnader om 1,85 mnkr (brutto). Av objektsgodkännandet framgår att investeringsutgiften fördelas på 13 mnkr i reinvesteringar, vilket är detsamma som komponentinvesteringar i detta fall, samt 12 mnkr i mindre nyinvesteringar.
I Malmö stads Budget 2022, beslutad av kommunfullmäktige 2021-11-17, anges att inget objektsgodkännande behövs om investeringen är ett komponentutbyte. Till följd av denna förändring har kommunstyrelsen skickat tillbaka ärendet för beslut i tekniska nämnden.Bilagor
-
171kb Ladda ner dokument
-
370kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om utökat objektsgodkännande för bostadsexploatering samt utbyggnad av allmän plats inom detaljplan 5102, till en beräknad bruttoutgift om 36 mnkr. Den totala investeringsutgiften för hela projektet blir därmed 175 mnkr.
Tekniska nämnden beslutade 2022-02-17 att återremittera ärendet till förvaltningen för att klargöra vad i det utökade objektgodkännandet som är faktisk kostnadsökning och vad som är riskbedömning avseende ökade kostnader, samt om det finns möjlighet att avvakta med genomförandet av Celsiusgatans ombyggnad.Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
743kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser godkännande av förslag till genomförandeavtal mellan Malmö stad och Region Skåne för kollektivtrafikobjektet Malmöexpressen linje 5 inom ramavtal 8 – Storstad Malmö. Genomförandeavtalet är framtaget för att reglera åtaganden, ansvar, kostnadsfördelning och förutsättningar för införande av trafik med eldrivna Malmöexpressbussar på linje 5. Genomförandeavtalet ligger till grund för det fortsatta arbetet med framtagande av beslutsunderlag för genomförande av infrastruktur- och trafikregleringsåtgärder utmed busstråket från Stenkällan till Västra Hamnen.
Bilagor
-
181kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
394kb Ladda ner dokument
-
884kb Ladda ner dokument
-
-
Markanvisningsavtal avseende del av fastigheten Rosengård 131:49 i Malmö för uppförande av cirka 19 radhus i bostadsrättsform.
Bilagor
-
156kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
-
33
Markanvisning för fastigheterna Lockarp 27:19, 27:20 samt del av fastigheterna 27:15 respektive 31:1, projekt 6664, Dp 5644
Ärendet omfattar markanvisningsavtal för Lockarps bussdepå inom fastigheterna Lockarp 27:19, 27:20 samt del av fastigheterna 27:15 respektive 31:1.
Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
427kb Ladda ner dokument
-
440kb Ladda ner dokument
-
-
34
Markanvisningsavtal avseende del av fastigheten Malmö Hyllie 165:61 i Öster om Mässan, Dp 5530, projekt 7363
Ärendet avser ett markanvisningsavtal med Granitor Property Development AB, med organisationsnummer 556319-4249, på del av fastigheten Malmö Hyllie 165:61, omfattande cirka 8 000 m2 BTA för etablering av kontor.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
540kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
984kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser förlängning av markreservation för del av fastigheten Rosengård 4:72 till och med 2024-03-31.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
287kb Ladda ner dokument
-
1006kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunen förvärvar såsom ett strategiskt förvärv, skolfastigheten Malmö Odense 4 av Stiftelsen Bladins skola, som efter överlåtelsen ska förhyra skollokalerna av kommunen genom servicenämnden. Skolan förvärvade fastigheten av kommunen genom ett bytesavtal med tillhörande sidoavtal 2009-04-22. Köpeskillingen för kommunens förvärv har i enlighet avtalsvillkoren från 2009, fastställts till 261 500 000 kronor.
-
227kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
885kb Ladda ner dokument
-
-
För att kunna genomföra framtida planerad utveckling av verksamhetsområde i anslutning till Lockarps planerade bussdepå föreslås ett förvärv av fastigheten Malmö Lockarp 27:23.
Bilagor
-
128kb Ladda ner dokument
-
232kb Ladda ner dokument
-
51kb Ladda ner dokument
-
777kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Östergård 1 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Kvarteret Östergård, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 40 992 000 kronor.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
106kb Ladda ner dokument
-
901kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Rundelen 38 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Rundelen, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 35 836 600 kronor.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
880kb Ladda ner dokument
-
-
Försäljning av fastigheten Cyklopet 1 i Malmö för uppförande av kontorshus innefattande ca 500 arbetsplatser.
Bilagor
-
150kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
149kb Ladda ner dokument
-
909kb Ladda ner dokument
-
-
Inom Malmö stad infördes hösten 2020 en möjlighet att använda e-tjänstelegitimationen, Freja orgID. I dagsläget finns det, inom Malmö stad, dock inte någon digital signeringsmodul i vilken Freja orgID kan användas för signering.
Som förberedelse inför att den centrala underskrifts-/signeringstjänsten beräknas finnas på plats hösten 2022 bör tekniska nämnden fatta beslut om hur nämnden och förvaltningen ska förhålla sig till digital underskrift/signering och andra digitala förfaranden.
I tekniska nämndens reglemente, § 34 Undertecknande av handlingar, första respektive tredje stycket anges följande.
”Om inte nämnden bestämmer annat, ska handlingar som utfärdas på dess vägnar, som avtal andra handlingar och skrivelser, undertecknas av ordföranden, förste eller andre vice ordförande och kontrasigneras av fastighets- och gatudirektören, vederbörande tjänsteperson eller nämndens sekreterare. Av nämnden utfärdade kvitton, bankanvisningar och dylika handlingar undertecknas på sätt som nämnden bestämmer”.
I anledning härav föreslås att tekniska nämnden fattar beslut om att handlingar som enligt tekniska nämndens reglemente eller interna styrdokument ska vara undertecknade får skrivas under med elektronisk underskrift eller på annat sätt bekräftas genom ett förfarande som uppfyller höga krav på säkerhet, om inte annat följer av lag eller annan föreskrift. Ett sådant beslut säkerställer möjliggörande av digital signering och andra digitala förfaranden i stället för analoga underskrifter där det kan anses möjligt.Bilagor
-
238kb Ladda ner dokument
-
993kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
28kb Ladda ner dokument
-
184kb Ladda ner dokument
-
242kb Ladda ner dokument
-
1000kb Ladda ner dokument
-
742kb Ladda ner dokument
-
Bilagor
-
526kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
436kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
719kb Ladda ner dokument
-
415kb Ladda ner dokument
-
486kb Ladda ner dokument
-
266kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
529kb Ladda ner dokument
-
281kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
25mb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
731kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
243kb Ladda ner dokument
-
305kb Ladda ner dokument
-
283kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
460kb Ladda ner dokument
-
457kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetskrivelsen utgör tekniska nämndens underlag till kommunstyrelsen inför beredning av förslag till budget som föreläggs kommunfullmäktige. Budgetskrivelsen fokuserar på det som tekniska nämnden vill poängtera inför beredningen av budget 2023 med plan för 2024-2025. För investeringarna har rapporten ett längre tidsperspektiv (2023 med plan för 2024-2028).
Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
60kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetskrivelsen utgör tekniska nämndens underlag till kommunstyrelsen inför beredning av förslag till budget som föreläggs kommunfullmäktige. Budgetskrivelsen fokuserar på det som tekniska nämnden vill poängtera inför beredningen av budget 2023 med plan för 2024-2025. För investeringarna har rapporten ett längre tidsperspektiv (2023 med plan för 2024-2028).
Bilagor
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat ”Motion av Magnus Olsson (SD) om att förklara Sjollen kommunalt naturreservat” till tekniska nämnden för yttrande. Motionären yrkar för att uppdra åt kommunstyrelsen och berörda nämnder att ta fram ett förslag med syftet att förklara Sjollen som ett kommunalt naturreservat.
Att upprätta marina områdesskydd i Öresund kan vara positivt. Det är dock viktigt att konsekvenser av sådana skydd noga utreds och bedöms i relation till verksamheter och andra åtgärder som är väsentliga för en hållbar utveckling i Malmö och sydvästra Skåne – ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Förvaltningen anser också att det inte är lämpligt att föregå andra utredningarna som redan pågår. Området är även utpekat som lämpligt område för vindkraft i gällande översiktsplan. Fastighets- och gatukontoret föreslår därmed att tekniska nämnden avstyrker denna motion.Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har skickat motion av Gunilla Ryd om hållbar nyttjande av jordbruksmark på remiss. Motionären yrkar för att uppdra åt kommunstyrelsen att besluta att staden börjar ställa krav på arrendatorerna att bedriva ekologiskt jordbruk, att staden börjar bedriva eget jordbruk och att avkastningen kommer till gagn för den egna verksamheten samt att börja med andelsjordbruk för att mindre aktörer att verka på stadens jordbruksmark enligt ekologiska principer.
Det är positivt att jordbruksmarken brukas så att markens kvalitet bevaras och att hänsyn till naturvärden tas. Ett sådant förhållningssätt främjas genom dialog för förvaltningens tjänstemän kontinuerligt för med sina arrendatorer. Det krävs ett långsiktigt åtagande att driva ett lantbruk och ställer krav på kontinuitet. I Malmö stad finns flera arrendatorer som har brukat jorden i flera generationer och har avtal med staden där de har besittningsrätt. Denna tradition skulle upphöra och flera jordbrukare skulle få svårt att klara sin försörjning på egen mark om de skulle förlora sina arrenden till förmån för att staden skulle driva jordbruksverksamhet i egen regi.
Malmö stad erbjuder möjlighet att odla mat i kommersiellt för mindre aktörer syfte i Vintrie. Där har även andelsjordbruk har prövats av flera mindre aktörer, främst genom projektet Stadsbruk. Fastighets- och gatukontoret föreslår till tekniska nämnden att avstyrka motionen.Bilagor
-
63kb Ladda ner dokument
-
-
Anders Andersson (V) och Carin Gustavsson (V) yrkar i motion till kommunfullmäktige att Malmö stad slutar upphandla företagshälsovård och inrättar en egen kommunhälsa. Motionen är skickad på remiss till samtliga nämnder.
Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
§ 82
Motion av Anders Skans (V) och Emma- Lina Johansson (V) om att ersätta en stor del av befintliga gatuparkeringar för bilar med träd och cykelbanor
Anders Skans (V) och Emma-Lina Johansson (V) har i motion föreslagit att en stor del av befintliga gatuparkeringar ska ersättas med träd och cykelbanor. Fastighets- och gatukontorets arbete utförs utifrån beslutade direktiv i form av Trafik- och mobilitetsplanen samt genomförandet av Storstadspaketet.
Bilagor
-
63kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för ombyggnation av Friisgatan, delsträckan Södra Förstadsgatan till Norra Skolgatan, till en permanent gågata till en beräknad bruttoutgift om 16,5 mnkr.
Bilagor
-
62kb Ladda ner dokument
-
381kb Ladda ner dokument
-
270kb Ladda ner dokument
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
§ 90
Objektsgodkännande för projekt 4.5.1 (3332) Värnhem mindre ombyggnad inom linje 4, Storstadspaketet
Malmö stad kommer inom ramen för Ramavtal 8 – storstad Malmö att utveckla staden genom åtgärder för förbättrad infrastruktur och ökat bostadsbyggande. På sträckan för MalmöExpress (MEX)-linje 4, Segevång till Limhamn, planeras att vidta kollektivtrafikfrämjande åtgärder samt åtgärder som främjar framkomligheten för cykeltrafik. Samtidigt ska projektet se till helheten för gatornas alla funktioner och deras gestaltning. Denna skrivelse omfattar ett nytt hållplatsläge på Lundavägen strax öster om Sallerupsvägen samt en ny öppning och anpassning av mittrefugen på Drottninggatan för att möjliggöra vänstersväng för bussar in på Döbelnsgatan.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder för förbättrad infrastruktur till en beräknad bruttoutgift om 2 500 tkr.Bilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
225kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om utökat objektsgodkännande för bostadsexploatering samt utbyggnad av allmän plats inom detaljplan 5102, till en beräknad bruttoutgift om 36 mnkr. Den totala investeringsutgiften för hela projektet blir därmed 175 mnkr.
Tekniska nämnden beslutade 2022-02-17 att återremittera ärendet till förvaltningen för att klargöra vad i det utökade objektgodkännandet som är faktisk kostnadsökning och vad som är riskbedömning avseende ökade kostnader, samt om det finns möjlighet att avvakta med genomförandet av Celsiusgatans ombyggnad.Bilagor
-
556kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser godkännande av förslag till genomförandeavtal mellan Malmö stad och Region Skåne för kollektivtrafikobjektet Malmöexpressen linje 5 inom ramavtal 8 – Storstad Malmö. Genomförandeavtalet är framtaget för att reglera åtaganden, ansvar, kostnadsfördelning och förutsättningar för införande av trafik med eldrivna Malmöexpressbussar på linje 5. Genomförandeavtalet ligger till grund för det fortsatta arbetet med framtagande av beslutsunderlag för genomförande av infrastruktur- och trafikregleringsåtgärder utmed busstråket från Stenkällan till Västra Hamnen.
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
-
Markanvisningsavtal avseende del av fastigheten Rosengård 131:49 i Malmö för uppförande av cirka 19 radhus i bostadsrättsform.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser förlängning av markreservation för del av fastigheten Rosengård 4:72 till och med 2024-03-31.
Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Östergård 1 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Kvarteret Östergård, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 40 992 000 kronor.
Bilagor
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Rundelen 38 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Rundelen, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 35 836 600 kronor.
Bilagor
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
Försäljning av fastigheten Cyklopet 1 i Malmö för uppförande av kontorshus innefattande ca 500 arbetsplatser.
Bilagor
-
66kb Ladda ner dokument
-