Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Val av justerare samt tidpunkt för justering av protokollet
a) Nyhamnen
(30 min)
Anna Modig, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Linda Wisenborn, planerare stadsutvecklingsavdelningen
Sven Gustafsson, exploateringschef stadsutvecklingsavdelningen
b) Hyllie
(20 min)
Anna Modig, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Anna Bjerndell, planerare stadsutvecklingsavdelningen
c) Förändringar i lokala hundstadgan
(10 min)
Maria Hultin, avdelningschef kvalitet- och kansliavdelningen
Jennie Sjöwall, stadsjurist kvalitet- och kansliavdelningen
Nedanstående muntliga föredragningar ges vid beslutspunkt:
19-20. Objektsgodkännande och exploateringsavtal kvarteret Bryggeriet
Anna Modig, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Sven Gustafsson, exploateringschef stadsutvecklingsavdelningen
21. Markanvisningsavtal inom fastigheten Malmö Paviljongen 1, projekt 1058 Sege Park
Anna Modig, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen
Pernilla Andersson, exploateringsingenjör stadsutvecklingsavdelningen
Remiss Klimat- och näringslivsdepartementet - En ny samordnad miljöbedömnings- och tillståndsprövningsprocess
Utredningen föreslår flera större förändringar av processen för prövning av miljöfarlig verksamhet och vattenverksamhet. Förslaget syftar till att förenkla och förkorta tillståndsprövningen enligt miljöbalken för att säkra näringslivets konkurrenskraft, öka investeringsviljan och främja en effektiv industriell klimatomställning. Ett direktiv till utredningen har varit att utvärdera hur regelverket kan förändras i syfte att Sverige inte ska ställa högre eller överlappande krav i förhållande till relevanta EU-regelverk, särskilt i fråga om processuella krav.
Några av de förändringar som framgår av utredningen är följande:
Förslagen bedöms få en positiv, men relativt begränsad betydelse för tekniska nämnden. Huvuddelen av de verksamheter och åtgärder som nämnden bedriver är inte tillståndspliktiga idag, och kommer inte enligt utredningens förslag att omfattas av krav på tillstånds- eller granskningsplikt enligt aktuellt förslag. Vissa tillståndspliktiga vattenverksamheter som tekniska nämnden bedriver eller vill bedriva kommer enligt förslaget att omfattas av granskningsplikt istället för tillståndsplikt, vilket kan medföra en förenkling av handläggningen.
Bilagor
Remiss Finansdepartementet - Kommunal anslutning till Utbetalningsmyndighetens verksamhet (SOU 2025:20)
Den statliga utredningen gäller utbetalningar från kommuner och regioner och består av två delar. Den ena delen handlar om att kartlägga felaktiga kommunala utbetalningar inom vissa särskilt angivna utbetalningsslag, och den andra delen om att föreslå en kommunal anslutning till Utbetalningsmyndighetens verksamhet. Syftet med utredningens uppdrag är att motverka felaktiga utbetalningar och välfärdsbrottslighet.
Kartläggningen av felaktiga kommunala utbetalningar gjordes inom vissa specifika utbetalningsslag. Dessa exempel visar hur felaktiga utbetalningar kan uppstå inom olika utbetalningsslag och vilka typer av problem som kan förekomma.
Utredningen föreslå en kommunal anslutning till Utbetalningsmyndighetens verksamhet. Anslutningen skulle innebära att kommunerna får bättre verktyg och möjligheter att motverka felaktiga utbetalningar, men det kräver också anpassningar och förändringar i nuvarande system och rutiner.
Bilagor
Remiss Landsbygds- och infrastrukturdepartementet - Boverkets rapport Uppdrag att främja en cirkulär ekonomi i bygg- och fastighetssektorn (2024:25)
Kommunstyrelsen har översänt Boverkets rapport Uppdrag att främja en cirkulär ekonomi i bygg- och fastighetssektorn (2024:25) till bland annat tekniska nämnden för samråd. Rapporten beskriver hur cirkulär bygg- och fastighetssektorn är idag. Utifrån Boverkets uppdragsområde lämnas därefter förslag till hur cirkulariteten i sektorn kan öka. Fastighets- och gatukontoret föreslår att nämnden ställer sig positiv till förslagen men framför att fler och mer kraftfulla åtgärder kommer behövas för att öka takten inom sektorns cirkulära omställning.
Bilagor
Remiss Länsstyrelsen Skåne - Kulturmiljövårdens översyn av riksintresseområden i Skåne med länsstyrelsens bedömning av konsultunderlag, etapp ”Slättbygd”
Länsstyrelsen har genomfört en översyn av Skånes riksintressen för kulturmiljövård, i detta fall Södra Sallerup [M181] och Malmö [M114]. Översynen avser såväl geografisk avgränsning som motiv- och uttryckstext. Riksintresset [M114] föreslås få en enklare avgränsning och i en välmotiverad ambitionen att ge mer utrymme åt Malmös industrihistoria inkluderas såväl Nyhamnen som huvuddelen av Västra hamnen.
Förvaltningen förslår att tekniska nämnden påtalar att de värden som framhålls inom framför allt hamnområdet behöver omarbetas och tydliggöras för att stötta pågående stadsutveckling i Nyhamnen.
Bilagor
Malmö stad tillhandahåller ett varierat utbud av tjänster som utförs av såväl offentliga som privata utförare. Ur ett medborgarperspektiv är det väsentligt att de tjänster som kommunen tillhandahåller håller en likvärdig kvalitet oavsett utförare. Efter en ändring i kommunallagen 1 juli 2024 ska kommunfullmäktige för varje mandatperiod anta ett program med mål och riktlinjer för utförare av kommunal verksamhet – oavsett om dessa utförs i egen regi eller av en privat utförare. Kommunstyrelsens arbetsutskott har översänt förslag till ”Program med mål och riktlinjer för utförare av kommunal verksamhet” för yttrande. Förslagets avsnitt om privata utförare är samstämmigt med nuvarande program.
Tekniska nämnden har inget att erinra mot förslag till uppdaterat program.
Bilagor
Fastighets- och gatukontoret har tagit del av Hållbarhetsrapporten om unga Malmöbors fritid. Förvaltningen ser positivt på rapportens struktur och innehåll samt analysens slutsatser.
Rapporten är framtagen av en arbetsgrupp med representanter från stadskontoret, kultur- samt fritidsförvaltningen. Bakgrunden är Malmökommissionens uppdrag till stadskontoret att årligen ta fram en hållbarhetsrapport.
Rapporten syftar till att analysera unga Malmöbors fritidsvanor, med fokus på tillgång till och deltagande i kultur- och fritidsaktiviteter. Den belyser skillnader baserade på kön, socioekonomisk bakgrund, etnisk härkomst och geografisk placering i Malmö. Rapporten kopplar till FN:s globala hållbarhetsmål, särskilt mål 5 (Jämställdhet) och 10 (Minskad ojämlikhet), samt barnkonventionen.
Bilagor
Stadskontoret har på uppdrag av kommunstyrelsen genomfört en utredning kring helhetsansvaret för parkeringsövervakning inom Malmö stad. I nuläget bedrivs verksamheten i kommunal bolagsform i bolaget Parkeringsövervakning i Malmö AB (Pömab). Förslaget är att överföra bolagets verksamhet till tekniska nämnden, men innan det slutliga ställningstagandet önskar stadskontoret få nämndens ställningstaganden, bland annat vad gäller helhetsansvar och organisation för verksamheten. Förvaltningen ställer sig bakom stadskontorets förslag, det vill säga att överföra bolagets verksamhet till tekniska nämnden, och resonerar i tjänsteskrivelsen kring stadskontorets frågeställningar.
Bilagor
Avsikten med planändringen är att möjliggöra Tunnel söder, vilket är namnet på Malmös nya avloppstunnel. Avloppstunneln kommer öka kapaciteten i stadens dag- och spillvattensystem och underlätta för en växande befolkning. Avloppstunneln kommer även bidra till att skydda närliggande vattenområden bland annat genom att minska bräddningar.
Den planerade avloppstunneln är en cirka 5,5 kilometer lång huvudtunnel från Turbinen i centrala Malmö till Sjölunda avloppsreningsverk i Norra hamnen. Tunneln kommer borras under mark på ungefär 15 till 30 meters djup. Tunneln kommer ha två anslutande mikrotunnlar som totalt kommer vara cirka 2,4 kilometer långa och gå söderut. Längs med tunnelsträckningen kommer 11 schakt att påverka marknivån.
Vid schakten kommer det uppföras mindre teknikbyggnaderför el och ventilation. Till Sjölunda reningsverk kommer även en tunnel ansluta från Källby reningsverk i Lunds kommun, den så kallade Tunnel norr.
Denna planändring gör tillägg i befintliga detaljplaner längs tunnelsträckningen och möjliggör avloppstunneln på följandesätt:
Bilagor
I Malmö stads budget 2025 har kommunfullmäktige beslutat om 10 mnkr för driftskonsekvenser avseende åtgärder i grönska. Medlen går att ansöka om hos kommunstyrelsen.
Fastighets- och gatukontoret föreslår att tekniska nämnden ansöker om 5 mnkr av medlen till åtgärder inom:
Nyplanteringar samt återplanteringar av framför allt träd med fokus inom socioekonomiskt svaga områden samt inom stadsdelar med låg krontäckning.
Ansökan om medel för driftskonsekvenser avseende åtgärder i grönska har förankrats med serviceförvaltningen som också har för avsikt att föreslå servicenämnden att söka medel.
Bilagor
Sommaren 2022 beslutade riksdagen om ett tillägg i lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. Tillägget innebär att det ska finnas en vattentjänstplan, antagen av kommunfullmäktige i varje kommun. Kommunfullmäktige ska minst vart fjärde år pröva om vattentjänstplanen är aktuell med hänsyn till behovet av allmänna vattentjänster. En vattentjänstplan är inte bindande utan ska vara vägledande. I Malmös fall syftar vattentjänstplanen, utöver att uppfylla lagkrav, även till att vara ett samlande och orienterande planeringsdokument rörande vattentjänster samt regnvattenhantering. Vattentjänstplanen kommer att utgöra ett kunskapsunderlag till nästkommande översiktsplan samtidigt som den, inom vissa frågeställningar bidrar med en ökad detaljeringsgrad av den gällande översiktsplanen.
Vattentjänstplanen innehåller inga nya beslut utan redovisar bedömt behov av VA-utbyggnad, beskrivning av nuläge och behov av åtgärder inom den befintliga VA-anläggningen samt antagna strategier kopplat till dag- och skyfallshantering. Planens tidsperspektiv är tolv år, men vissa åtgärder har en längre genomförandetid. Aktuell vattentjänstplan har inte bedömts ha någon betydande miljöpåverkan.
Vattentjänstplanen ställdes ut på samråd mellan den 6 december 2024 till den 7 februari 2025. Inkomna yttranden samt bemötande av dessa återfinns i samrådsredogörelsen. Efter samrådet har förslaget till vattentjänstplan reviderats och ska, i enlighet med lagen om allmänna vattentjänster, ställas ut för granskning.
Bilagor
Kommunfullmäktige beslutade 2022 om ett trafikförsörjningsprogam för färdtjänst och riksfärdtjänst att gälla för perioden 2022-2024. Då flera förändringar inom färdtjänsten kommer implementeras i närtid föreslår fastighets- och gatukontoret att det trafikförsörjningsprogram som beslutades om 2022 får förlängd löptid till och med verksamhetsåret 2026.
Bilagor
Malmö stads hundstadga innehåller regler för när och var hundar får vara, krav på att hålla dem kopplade och områden där de måste vara kopplade.
Fastighets- och gatukontoret har gjort en översyn och föreslår i samband med det ett antal förändringar. Det handlar om språkliga ändringar men också förtydliganden kring huvudsakligen vistelseförbud, koppeltvång samt upptagningstvång. Förvaltningen föreslår även att ett antal paragrafer tas bort för att de inte längre anses nödvändiga eller ryms inom kommunens uppdrag.
Bilagor
Projektet har för avsikt att skapa förbättrade och tillgänglighetsanpassade busshållplatser som ska möta framtidens behov, både ur trafikerings- och resandesynpunkt. Hållplatserna på sträckan är undermåliga och lever inte upp till dagens tillgänglighetskrav, en del av hållplatserna är för korta för dagens 18,7 meter långa bussar. Åtgärderna är planerade utföras under höst/vinter 2025.
Målet med projektet är att ge en ökad tillgänglighet samt bättre komfort och trygghet vid hållplatser där behov av detta finns.
Den totala investeringen för detta objektsgodkännande uppgår till 9 mnkr. De bedömda inkomsterna för kollektivtrafik genom statlig medfinansiering enligt ramavtal 8 i Sverigeförhandlingen, uppgår till 4,5 mnkr, vilket ger ett netto om 4,5 mnkr.
Driftkonsekvenserna beräknas till 690 tkr brutto och 350 tkr netto.
Bilagor
Ärendet avser ansökan om objektgodkännande för exploateringsprojekt 6657 Amphitrite på Universitetsholmen. Projektet möjliggör Malmö universitets expansion genom att en ny, större, flexibel byggnad för i huvudsak universitetsverksamhet kan uppföras. De totala utgifterna uppgår till 50 mnkr och intäkterna uppgår till 159 mnkr.
Bilagor
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för utbyggnad av allmän platsmark i form av lokalgator, gångfartsområden, park och kajområden inom Dp 5767, till en beräknad bruttoutgift om 220 mnkr.
Bilagor
Kvarteret Bryggeriet i Södra Sofielund ska omvandlas till en blandad stadsbebyggelse med bostäder, lokaler, förskola, vårdboende, mobilitetshus och nya offentliga platser som lokalgator, park och torg. Den nya detaljplanen möjliggör cirka 340 bostäder, 2 500 kvm lokaler och 90 förskoleplatser. Projektet innebär även markförvärv för en kommunal förskola och omfattar en utbyggnad av allmänna platser. Totala projektkostnader beräknas till 57 miljoner kronor, med inkomster på 44,2 miljoner kronor, vilket resulterar i ett projektnetto på -12,8 miljoner kronor.
Bilagor
Kvarteret Bryggeriet, vid Ystadvägen och Lantmannagatan, ägs av Nyfosa och omfattar befintlig bebyggelse och parkeringsytor. Förslag till ny detaljplan (Dp 5299) möjliggör förtätning med bostäder, förskola, parkeringshus, kontor och lokaler, vilket innebär cirka 330 nya bostäder, lokaler och en ny förskola.
För att reglera genomförandet av detaljplanen har ett förslag till exploateringsavtal upprättats som reglerar marköverföringar och gatukostnder för anläggande av allmän plats. Nyfosa ska överlåta mark, som enligt detaljplanen ska utgöra allmän plats, till Malmö stad utan ersättning. Vidare innebär förslaget till exploateringsavtal att Nyfosa ska ersätta Malmö stad för faktiska kostnader relaterade till projektering och anläggande av allmän plats. De preliminära gatukostnaderna beräknas till 40,8 miljoner kronor, varav Nyfosas andel uppgår till 33,1 miljoner kronor.
Ärendet avser även ett förvärv av tomt för förskola i enlighet med upprättat förslag till köpeavtal. För området ska Malmö stad erlägga en köpeskilling om 8 166 400 kr till Nyfosa.
Bilagor
Markanvisningsavtal inom fastigheten Malmö Paviljongen 1, projekt 1058 Sege Park
Tomträtten avseende fastigheten Malmö Spindeln 2 behöver utökas med ett område om cirka 1 m2 tomtyta på grund av att befintlig byggnad, med anledning av antagande av ny detaljplan för del av fastigheten Spindeln 2 i Johanneslust i Malmö (Dp 5845), numera är belägen på allmän platsmark.
Bilagor
Försäljning av fastigheten Mosippan 2 för etablering av verksamhetslokaler för kontor och lager.
Bilagor
Bilagor
Bilagor