Möte 2021-08-31
-
a) Budgetuppdrag 2021 – Utredning avseende arrangemang av sommartorg på fler platser i staden (TN-2021-234)
(20 min)
Andrew Roberts, avdelningschef, avdelningen för offentlig miljö
Agneta Sallhed Canneroth, avdelningen för offentlig miljö
Anna Seling, avdelningen för offentlig miljö
b) Trafiksäkerhetsbeslut 2020 - Önskemål från tekniska nämnden 2021-06-17 om muntlig föredragning
(20 min)
Peter Håkansson, sektionschef mobilitetsenheten, stadsutvecklingsavdelningen
Emma Ljungblad, trafikplanerare, mobilitetsenheten, stadsutvecklingsavdelningen
-
3
Motion av Charlotte Bossen (C) om att minska andelen mikroplaster och att fasa ut engångsartiklar i plast, STK-2021-138
Kommunfullmäktige har skickar ”Motion av Charlotte Bossen (C) om att minska andelen mikroplaster och fasta ut engångsartiklar i plast” till tekniska nämnden för yttrande.
Fastighets- och gatukontoret välkomnar ett beslut om att berörda nämnder ska fasa ut engångsartiklar i plast som inte används i medicinskt syfte, och föreslår nämnden att ge bifall i denna punkt. Förvaltningen vill understryka vikten av att dessutom kraftsamla kring de produkter som har stor påverkan på miljö och klimat så som bygg- och rivningsavfall, textil och elektronik.
Förvaltningen anser dock att motionens andra punkt, om att utarbeta förslag till vad staden kan göra ytterligare för att minska andelen mikroplaster, redan är utförd och att det inte finns behov av ytterligare utredningar. Förvaltningarna bör istället fortsätta samt utveckla de åtgärder som redan pågår. Förvaltningen föreslår därmed att denna punkt i motionen avstyrks.Bilagor
-
353kb Ladda ner dokument
-
254kb Ladda ner dokument
-
48kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har skickat en motion av Anders Andersson (V), ”Vässa Sysavs mål – minska förbränningen!” till tekniska nämnden för yttrande. I motionen föreslås Malmö stad via sitt delägarskap i Sysav verka för obligatorisk fastighetsnära källsortering, att inte utöka möjligheter till avfallsförbränning samt att drastiskt minska avfallsförbränningens utsläpp av växthusgaser.
Fastighets- och gatukontoret instämmer i avfallsförbränningen och utsläppen av växthusgaser från Sysavs kraftvärmeverk generellt behöver minska. Förvaltningen anser dock att arbetet redan är pågående. I och med EU:s så kallade avfallspaket och antagna kretsloppsplaner strävar lagstiftning och politiska mål mot insatser högt upp i avfallshierarkin för att minimera mängden restavfall till förbränning och styra mot ett mer cirkulärt samhälle. Sysav har inte heller planer på att utöka sin förbränningskapacitet. Avfallsförbränning för energiutvinning är emellertid en samhällstjänst som hanterar det avfall som inte kan förebyggas, återanvändas eller återvinnas enligt avfallshierarkin. Förutom Sysavs egna miljö- och klimatmål, innefattas utsläpp från förbränningsanläggningen av de mål som beslutats i Malmö stads Miljöprogram 2021–2030 då den är placerad inom kommunen. Då miljöprogrammets mål är högt satta bedömer förvaltningen inte att det inte finns behov för ytterligare.
Förvaltningen instämmer också med motionären om att fastighetsnära källsortering ökar hushållens sortering av avfall och därmed är en av flera åtgärder för att minska förbränning av avfall med eller utan fossilt ursprung. Frågan är komplex och involverar flera aktörer, och eventuellt tillkommer regelförändringar inom producentansvarsområdet. Sammantaget anser förvaltningen att motionen ska anses besvarad med hänvisning till det arbete som redan sker och som redovisas i ärendet.Bilagor
-
433kb Ladda ner dokument
-
440kb Ladda ner dokument
-
477kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
Niclas Röhr (M) har i kommunfullmäktige väckt motion med förslag att uppdra åt Tekniska nämnden att undersöka möjligheterna att installera drönarstörare i staden. Då uppgiften att installera drönarstörare är en polisiär uppgift samt är oförenligt med kommunallagen föreslås att avge yttrande till Kommunfullmäktige att avslå motionen.
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
6
Motion av Charlotte Bossen (C) om att förbättra Malmös företagsklimat – Inför Rättviks-modellen, STK-2021-136
Charlotte Bossen (C) har väckt motion med förslag om att förbättra Malmös företagsklimat genom att införa den s.k. Rättviksmodellen. Modellen handlar dels om att föra dialog med näringslivet i första hand, dels om att skicka fakturor för tillsynsavgifter efter att tillsynen är genomförd. Fastighets- och gatukontorets bedömning är att förvaltningen i stor utsträckning redan arbetar enligt den s.k. Rättviksmodellen.
Bilagor
-
189kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
60kb Ladda ner dokument
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har skickat ”Motion Charlotte Bossen (C) om en giftfri vardag” till tekniska nämnden för yttrande. Fastighets- och gatukontorets bedömning är att föreslagen Handlingsplan för Malmö stads strategiska kemikaliearbete 2020–2030 bemöter motionens begäran om att ”utreda och återkomma med förslag till kommunfullmäktige på nya riktlinjer för hur Malmö stad ska arbeta mot en giftfri vardag genom att göra sig av med giftiga ämnen i sina verksamheter”. Förslaget till handlingsplan avvaktar i dagsläget beslut om antagande i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
Med hänvisning till förslaget till handlingsplan samt VA SYDs redogörelse i bilaga anser förvaltningen att motionen ska anses besvarad.Bilagor
-
234kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
49kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
Charlotte Bossen (C) och Kay Wictorin (C) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att bygga mer i trä. Motionärerna föreslår kommunfullmäktige att uppdra åt stadsbyggnadskontoret att, tillsammans med berörda nämnder, utarbeta och anta en träbyggnadsstrategi för Malmö som ska fungera som ett komplement till våra existerande strategier för ett klimatneutralt byggande.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
-
9
Motion av Gunilla Ryd (V) och Boel Pettersson (V) om att göra Malmös innerstad bilfri, STK-2021-202
Förvaltningen anser inte att den föreslagna åtgärden bör genomföras med hänvisning till den positiva resandeutveckling vi sett mellan de senaste mätperioderna och med tanke på den mängd investeringar i infrastruktur och annan byggnation som kommer att anstränga trafiksystemet de närmsta åren.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss från Finansdepartementet - Stärkt planering för en hållbar utveckling (SOU 2021:23), STK-2021-792
Enligt tilläggsdirektiv till Samordning för bostadsbyggande ska utredningen se över delar av plan- och bygglagen (2010:900), PBL, för att genom ändringar i regelverket stärka förutsättningarna för transporteffektivitet och tillgänglighet genom hållbara transporter samt utveckla möjligheterna att främja långsiktigt hållbara stadsmiljöer. Utredningen har föreslagit ett antal ändringar i PBL.
Bilagor
-
246kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
-
11
Remiss angående Remiss från Miljödepartementet -Naturvårdsverkets skrivelse Förbättrad avfallsstatistik - behov, brister och vägen framåt, STK-2021-889
Naturvårdsverket har haft i uppdrag att utreda hur en förbättrad avfallsstatistik kan åstadkommas. Uppdraget har innefattat att beskriva behoven av insamling av uppgifter om avfall och hur man kan samla in och sammanställa de uppgifter som behövs för att få ett bättre underlag för avfallsstatistik och rapportering inom avfallsområdet.
Tekniska nämnden ställer sig positiv till de förslag som redovisas i Naturvårdsverkets skrivelse. Inte minst är det viktigt med bra statistik med hög kvalitet för att kunna följa utvecklingen inom avfallsområdet och framförallt för att följa upp tekniska nämndens och Malmö stads miljöarbetet. I övrigt bedöms inte de förändringar som föreslås i skrivelsen ha någon påverkan på tekniska nämndens verksamhet.Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
183kb Ladda ner dokument
-
181kb Ladda ner dokument
-
582kb Ladda ner dokument
-
-
12
Remiss från Naturvårdsverket - Samråd om avgränsning av strategisk miljöbedömning för Danmarks havsplan, STK-2020-555
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Naturvårdsverket om Danmarks havsplan med tillhörande strategisk miljöbedömning till bland annat tekniska nämnden för samråd. Havsplanen innehåller utpekade områden för aktiviteter som kan ge upphov till gränsöverskridande påverkan på Malmö stad och Malmös havsområde. Tekniska nämnden översänder ett antal synpunkter på havsplanen och miljöbedömningen som bör beaktas i kommunens samlade yttrande.
Bilagor
-
187kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
832kb Ladda ner dokument
-
798kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
-
13
Remiss från Länsstyrelsen Skåne angående regeringsuppdrag om attutreda förutsättningarna för ett marint områdesskydd i Öresund, STK-2021-865
Kommunstyrelsen har, till tekniska nämnden för yttrande, översänt remiss från Länsstyrelsen Skåne angående regeringsuppdrag om att utreda förutsättningarna för ett marint områdesskydd i Öresund.
Tekniska nämnden är positiv till att upprätta marina områdesskydd i Öresund. Det är dock viktigt att konsekvenser av sådana skydd noga utreds och bedöms i relation till verksamheter och andra åtgärder som är väsentliga för en hållbar utveckling i Malmö och sydvästra Skåne – ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Införande av marina skydd får inte försvåra anläggandet av nödvändiga klimatanpassningsåtgärder som skyddar mot höjda havsvattennivåer i framtiden. Tekniska nämnden vill understryka vikten av att anläggningar för framtida kustskydd säkerställs samt att staten bär kostnaderna för detta. Vidare får inte möjlighet att etablera vindkraft uteslutas av marina skyddsåtgärder. Därutöver anser tekniska nämnden att skyddsåtgärder inte får förhindra utfyllnader som tillgodoser viktiga samhällsintressen exempelvis bostäder, näringslivsutveckling och infrastruktur samt olika typer av kompensationsåtgärder. Möjligheten att anlägga en framtida Öresundsmetro måste säkerställas.Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
-
14
Remiss från Kommunstyrelsen angående återrapportering av uppdrag budget 2019 – Ansvar för förvaltning av vissa kulturfastigheter, STK-2021-226
Kommunfullmäktige gav i budget 2019 Kommunstyrelsen i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder utreda ansvar och förvaltning av stadens kulturfastigheter. Stadskontoret har tillsammans med serviceförvaltningen och kulturförvaltningen genomfört uppdraget som presenteras i föreliggande beslutsunderlag som Tekniska nämnden nu fått på remiss.
Stadens ”Kulturfastigheter” är i detta ärende definierat till elva byggnader som idag förvaltas av kulturnämnden. I föreliggande beslutsunderlag föreslås hur förvaltaransvaret för var och en av byggnaderna bör se ut framöver. Av dessa elva byggnader föreslås fyra överlämnas till Fastighets- och gatukontoret och resterande överlämnas till Stadsfastigheter. De fyra byggnader som föreslås överlämnas till tekniska nämnden är tre fiskehoddor och kalkugnen i Klagshamn. Fiskehoddorna för fortsatt upplåtelse till befintliga hyresgäster och kalkugnen för att utreda möjlighet till försäljning. Skulle en försäljning av kalkugnen, som ligger inom Klagshamns naturreservat, visa sig vara omöjlig att genomföra är utredningens förslag att även den ska föras vidare till servicenämnden för fortsatt förvaltning.
Fastighets och gatukontoret har inget att erinra i sak till förslaget men föreslår att en rimlig tidsram för utredande av försäljning av kalkugnen ska upprättas vid överlämnat. Om försäljning inte kommer tillstånd inom tidsramen ska byggnaden flyttas över till Serviceförvaltningen med sedvanlig intern markupplåtelse. Vidare bör underhållsplaner för objekten redovisas i den mån sådana finns. Befintliga avtal arrendeavtal mellan Fastighets- och gatukontoret och kulturförvaltningen ska avslutas i samband med att byggnaderna överförs.Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
134kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen konstaterar via en rad utredningar att det finns tekniska förutsättningar att bygga en metroförbindelse mellan Köpenhamn och Malmö. Utredningarna visar också att det finns resandeunderlag för en sådan förbindelse och andra fördelar. Förvaltningen bedömer att vägen framåt går via en mellanstatlig utredning och staden behöver komma överens om hur vi åstadkommer en sådan och vilken planberedskap som krävs. Ansvarsfördelningen i ett sådant arbete måste bygga på ansvarsfördelningen i respektive nämnds reglemente.
Bilagor
-
207kb Ladda ner dokument
-
236kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss från Kommunstyrelsen angående nämndinitiativ från Stefana Hoti (MP) om BID Rosengård, STK-2021-536
Stefana Hoti (MP) har i Kommunstyrelsen väckt ett nämndsinitiativ om att undersöka förutsättningarna för att starta BID Rosengård. Tekniska nämnden ska lämna yttrande till Kommunstyrelsen.
Förvaltningen redogör för anledningen till att det är väsentligt att initiativ och driftkraft kommer från aktörer i det lokala området för att bli ett framgångsrikt samverkansprojekt.Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad upprättar årligen en lokalbehovsplan. Tekniska nämnden ska utifrån sina lokalbehov fram till 2031 upprätta och besluta en lokalbehovsplan 2022-2031.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetskrivelsen utgör tekniska nämndens underlag till kommunstyrelsen inför beredning av förslag till budget som föreläggs kommunfullmäktige. Budgetskrivelsen fokuserar på det som tekniska nämnden vill poängtera inför beredningen av budget 2022 med plan för 2023-2024. För investeringarna har rapporten ett längre tidsperspektiv (2022 med plan för 2023-2027).
I arbetet med budgetskrivelse 2020 har tekniska nämnden identifierat två frågor som lyfts till kommunstyrelsen:
Tekniska nämnden föreslår att kommunstyrelsen initiera en översyn av riktlinjerna för objektsgodkännanden med syfte att effektivisera beslutsprocessen. Objektsgodkännande, d v s beslut inför nämnds påbörjande av ett investeringsobjekt infördes för mer än tio år sedan. Beloppsgränserna på 15 resp. 50 Mkr för beslut i kommunstyrelsen respektive kommunfullmäktige har varit oförändrade sedan dess. Inledningsvis utgick godkännandet från nettoutgiften men detta har ändrats till brutto. Arbetet med storstadspaketet omfattar ca 4 miljarder, varav staten ska finansiera ca 2 Mdkr. De närmaste åren planeras ett sjuttiotal objektsgodkännanden presenteras för tekniska nämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. En översyn av beloppsgränserna skulle kunna leda till att flera objektsgodkännanden kunde hanteras av tekniska nämnden och/eller av kommunstyrelsen och på så sätt få en effektivare process.
Vidare föreslår tekniska nämnden att kommunstyrelsen ska inkludera konsekvenserna av försäljning av anläggningstillgångar i tekniska nämndens avrop för driftkompensationen. Bakgrunden är att vid friköp av äldre tomträtter och försäljning av anläggningstillgångar medger inte kommunstyrelsen i dagsläget någon justering av tekniska nämndens kommunbidrag vid bortfallande nettointäkter. Köpeskilling och realisationsvinst tillfaller kommunstyrelsen och medför inte sällan en väsentlig ökning av stadens likviditet och därmed minskat behov av upplåning. Den uteblivna kompensationen till tekniska nämnden innebär att bortfall av avgälder måste täckas på andra sätt i nämndens budget. Friköpen av tomträtter sker vanligen i samband med Skatteverkets höjning av fastigheters taxeringsvärden eller inför avgäldsreglering, och innebär att den ökade framtida intäkten i nämndens budgetar uteblir.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
35kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetskrivelsen utgör tekniska nämndens underlag till kommunstyrelsen inför beredning av förslag till budget som föreläggs kommunfullmäktige. Budgetskrivelsen fokuserar på det som tekniska nämnden vill poängtera inför beredningen av budget 2022 med plan för 2023-2024. För investeringarna har rapporten ett längre tidsperspektiv (2022 med plan för 2023-2027).
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
324kb Ladda ner dokument
-
49kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för kvalitetshöjande åtgärder i park samt gestaltning och anläggning av ny temalekplats i Rörsjöparken till en beräknad bruttoutgift om 12 mnkr.
Som en av Malmös centrala parker ska Rörsjöparken ha en god gestaltning och en väl omhändertagen miljö sett till utformning och innehåll.
Syftet med projektet är att stärka Rörsjöparkens attraktivitet som park och mötesplats för rekreation och lek genom att förbättra och vidareutveckla nuvarande utformning och innehåll.
Investeringen för projektet omfattar:
• Kvalitetshöjande åtgärder för en upprustning av Rörsjöparken
• Ny temalekplats med fokus på tillgänglighet och inkludering
Genom en dialog, som genomförts med för- och grundskolor i Malmö, och konceptbeskrivning har lekplatsens tema blivit fantasi.
Projektets totala budget är – 12 000tkr varav – 665 tkr avser kostnader för en oförutsedd hantering av förorenade massor. Driftskonsekvenserna är beräknade till – 950 tkr brutto.
Projektets kalkyl ryms inom Fastighets- och gatukontorets investeringsram och prioriteringar för kategori Offentlig miljö
Projektet planeras genomföras i 3 etapper från september 2021 till februari 2023.Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
825kb Ladda ner dokument
-
759kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektgodkännande för färdigställande av ny nyckelfärdig toalettbyggnad på allmän platsmark i Pildammsparken, till en beräknad bruttoutgift om fyra miljoner kronor.
Bilagor
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för anslutning av Katrinetorp till kommunalt avlopp och till en beräknad bruttoutgift om 4,9 mnkr.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
Gottorpsvägen mellan Patrons väg och Skånegårdsvägen byggs om i samband med att området söder om Gottorpsvägen exploateras. Det planeras för 550 nya bostäder, ett torg med servicefunktioner och en förskola enligt DP 5615.
Ett av dagens hållplatslägen på Gottorpsvägen behöver flyttas. I samband med detta byggs ett kollektivtrafikkörfält, för att skapa robusthet för kollektivtrafiken, samtidigt som framkomligheten för övrig trafik inte försämras.
Investeringskostnaden uppgår till 6200 tkr brutto och 3100 tkr netto. Driftskonsekvenserna för detta projekt uppgår till 480 tkr brutto och 285 tkr netto.Bilagor
-
154kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet omfattar en markreservation om ca 26 000 m2 för logistik- och lagerverksamhet i Malmö Industrial Park, Malmö hamnområde, inom del av fastigheten Hamnen 22:164.
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
715kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Östra Sjukhuset 8 i Sege Park säljs för uppförande av radhus.
Bilagor
-
158kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
606kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
-
26
Försäljning av fastigheterna Malmö Trädplantan 2 och Malmö Östra Sjukhuset 7, projekt 1058 Sege Park
Fastigheterna Malmö Trädplantan 2 och Malmö Östra Sjukhuset 7 i Sege Park säljs för uppförande av radhus.
Bilagor
-
163kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
612kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Östra Sjukhuset 5 i Sege Park säljs för ombyggnation till flerbostadshus.
Bilagor
-
161kb Ladda ner dokument
-
84kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
631kb Ladda ner dokument
-
333kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Centralköket 1 i Sege Park säljs för uppförande av flerbostadshus och ombyggnation till flerbostadshus.
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
662kb Ladda ner dokument
-
339kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
408kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Husmor 1 i Sege Park säljs för uppförande av flerbostadshus.
Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
587kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
465kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Sjuksalen 1 i Sege Park säljs för ombyggnation till flerbostadshus.
Bilagor
-
170kb Ladda ner dokument
-
34mb Ladda ner dokument
-
313kb Ladda ner dokument
-
294kb Ladda ner dokument
-
622kb Ladda ner dokument
-
136kb Ladda ner dokument
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Falster 1 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Bobergsängen, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 21 715 000 kronor.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
864kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Falster 3 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Baltic, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 11 585 000 kronor.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
694kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Krukskärvan 3 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Krukskärvan 3 AB, vilket bolag genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 24 770 000 kronor
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
773kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Liljan 12 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Fastighets AB Trianon, vilket bolag genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 5 729 000 kronor.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
197kb Ladda ner dokument
-
825kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden har tidigare beslutat att anslå ett belopp för stadens medlemskap i Malmö Citysamverkan för åren 2021-2022. Föreningen har därefter fattat beslut om höjd avgift för 2022 och har insänt äskande om höjd avgift. Höjningen är från 1,77 mkr till 2,1 mkr, vilket motsvarar en höjning om 2% från 2015-2022.
Bilagor
-
139kb Ladda ner dokument
-
393kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Sedan tekniska nämndens senaste revidering av sin delegationsordning den 26 maj 2020, § 183, har det framkommit förslag till ändringar/tillägg i densamma. De föreslagna ändringarna och kommentarer till respektive ändringsförslag framgår nedan i denna tjänsteskrivelse, under rubriken ”Ärendet”.
Bilagor
-
316kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
49kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
538kb Ladda ner dokument
-
-
38
Anmälan av till Tekniska nämnden inkomna skrivelser och beslut 2021
-
39
Nämndinitiativ S+L elsparkcyklar
-
§ 271
Motion av Charlotte Bossen (C) om att minska andelen mikroplaster och att fasa ut engångsartiklar i plast, STK-2021-138
Kommunfullmäktige har skickar ”Motion av Charlotte Bossen (C) om att minska andelen mikroplaster och fasta ut engångsartiklar i plast” till tekniska nämnden för yttrande.
Fastighets- och gatukontoret välkomnar ett beslut om att berörda nämnder ska fasa ut engångsartiklar i plast som inte används i medicinskt syfte, och föreslår nämnden att ge bifall i denna punkt. Förvaltningen vill understryka vikten av att dessutom kraftsamla kring de produkter som har stor påverkan på miljö och klimat så som bygg- och rivningsavfall, textil och elektronik.
Förvaltningen anser dock att motionens andra punkt, om att utarbeta förslag till vad staden kan göra ytterligare för att minska andelen mikroplaster, redan är utförd och att det inte finns behov av ytterligare utredningar. Förvaltningarna bör istället fortsätta samt utveckla de åtgärder som redan pågår. Förvaltningen föreslår därmed att denna punkt i motionen avstyrks.Bilagor
-
70kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har skickat en motion av Anders Andersson (V), ”Vässa Sysavs mål – minska förbränningen!” till tekniska nämnden för yttrande. I motionen föreslås Malmö stad via sitt delägarskap i Sysav verka för obligatorisk fastighetsnära källsortering, att inte utöka möjligheter till avfallsförbränning samt att drastiskt minska avfallsförbränningens utsläpp av växthusgaser.
Fastighets- och gatukontoret instämmer i avfallsförbränningen och utsläppen av växthusgaser från Sysavs kraftvärmeverk generellt behöver minska. Förvaltningen anser dock att arbetet redan är pågående. I och med EU:s så kallade avfallspaket och antagna kretsloppsplaner strävar lagstiftning och politiska mål mot insatser högt upp i avfallshierarkin för att minimera mängden restavfall till förbränning och styra mot ett mer cirkulärt samhälle. Sysav har inte heller planer på att utöka sin förbränningskapacitet. Avfallsförbränning för energiutvinning är emellertid en samhällstjänst som hanterar det avfall som inte kan förebyggas, återanvändas eller återvinnas enligt avfallshierarkin. Förutom Sysavs egna miljö- och klimatmål, innefattas utsläpp från förbränningsanläggningen av de mål som beslutats i Malmö stads Miljöprogram 2021–2030 då den är placerad inom kommunen. Då miljöprogrammets mål är högt satta bedömer förvaltningen inte att det inte finns behov för ytterligare.
Förvaltningen instämmer också med motionären om att fastighetsnära källsortering ökar hushållens sortering av avfall och därmed är en av flera åtgärder för att minska förbränning av avfall med eller utan fossilt ursprung. Frågan är komplex och involverar flera aktörer, och eventuellt tillkommer regelförändringar inom producentansvarsområdet. Sammantaget anser förvaltningen att motionen ska anses besvarad med hänvisning till det arbete som redan sker och som redovisas i ärendet.Bilagor
-
63kb Ladda ner dokument
-
-
Charlotte Bossen (C) och Kay Wictorin (C) har lämnat in en motion till kommunfullmäktige om att bygga mer i trä. Motionärerna föreslår kommunfullmäktige att uppdra åt stadsbyggnadskontoret att, tillsammans med berörda nämnder, utarbeta och anta en träbyggnadsstrategi för Malmö som ska fungera som ett komplement till våra existerande strategier för ett klimatneutralt byggande.
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
§ 277
Motion av Gunilla Ryd (V) och Boel Pettersson (V) om att göra Malmös innerstad bilfri, STK-2021-202
Förvaltningen anser inte att den föreslagna åtgärden bör genomföras med hänvisning till den positiva resandeutveckling vi sett mellan de senaste mätperioderna och med tanke på den mängd investeringar i infrastruktur och annan byggnation som kommer att anstränga trafiksystemet de närmsta åren.
Bilagor
-
104kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
§ 280
Remiss från Naturvårdsverket - Samråd om avgränsning av strategisk miljöbedömning för Danmarks havsplan, STK-2020-555
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Naturvårdsverket om Danmarks havsplan med tillhörande strategisk miljöbedömning till bland annat tekniska nämnden för samråd. Havsplanen innehåller utpekade områden för aktiviteter som kan ge upphov till gränsöverskridande påverkan på Malmö stad och Malmös havsområde. Tekniska nämnden översänder ett antal synpunkter på havsplanen och miljöbedömningen som bör beaktas i kommunens samlade yttrande.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
§ 281
Remiss från Länsstyrelsen Skåne angående regeringsuppdrag om att utreda förutsättningarna för ett marint områdesskydd i Öresund, STK-2021-865
Kommunstyrelsen har, till tekniska nämnden för yttrande, översänt remiss från Länsstyrelsen Skåne angående regeringsuppdrag om att utreda förutsättningarna för ett marint områdesskydd i Öresund.
Tekniska nämnden är positiv till att upprätta marina områdesskydd i Öresund. Det är dock viktigt att konsekvenser av sådana skydd noga utreds och bedöms i relation till verksamheter och andra åtgärder som är väsentliga för en hållbar utveckling i Malmö och sydvästra Skåne – ekonomiskt, socialt och miljömässigt. Införande av marina skydd får inte försvåra anläggandet av nödvändiga klimatanpassningsåtgärder som skyddar mot höjda havsvattennivåer i framtiden. Tekniska nämnden vill understryka vikten av att anläggningar för framtida kustskydd säkerställs samt att staten bär kostnaderna för detta. Vidare får inte möjlighet att etablera vindkraft uteslutas av marina skyddsåtgärder. Därutöver anser tekniska nämnden att skyddsåtgärder inte får förhindra utfyllnader som tillgodoser viktiga samhällsintressen exempelvis bostäder, näringslivsutveckling och infrastruktur samt olika typer av kompensationsåtgärder. Möjligheten att anlägga en framtida Öresundsmetro måste säkerställas.Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen konstaterar via en rad utredningar att det finns tekniska förutsättningar att bygga en metroförbindelse mellan Köpenhamn och Malmö. Utredningarna visar också att det finns resandeunderlag för en sådan förbindelse och andra fördelar. Förvaltningen bedömer att vägen framåt går via en mellanstatlig utredning och staden behöver komma överens om hur vi åstadkommer en sådan och vilken planberedskap som krävs. Ansvarsfördelningen i ett sådant arbete måste bygga på ansvarsfördelningen i respektive nämnds reglemente.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetskrivelsen utgör tekniska nämndens underlag till kommunstyrelsen inför beredning av förslag till budget som föreläggs kommunfullmäktige. Budgetskrivelsen fokuserar på det som tekniska nämnden vill poängtera inför beredningen av budget 2022 med plan för 2023-2024. För investeringarna har rapporten ett längre tidsperspektiv (2022 med plan för 2023-2027).
I arbetet med budgetskrivelse 2020 har tekniska nämnden identifierat två frågor som lyfts till kommunstyrelsen:
Tekniska nämnden föreslår att kommunstyrelsen initiera en översyn av riktlinjerna för objektsgodkännanden med syfte att effektivisera beslutsprocessen. Objektsgodkännande, d v s beslut inför nämnds påbörjande av ett investeringsobjekt infördes för mer än tio år sedan. Beloppsgränserna på 15 resp. 50 Mkr för beslut i kommunstyrelsen respektive kommunfullmäktige har varit oförändrade sedan dess. Inledningsvis utgick godkännandet från nettoutgiften men detta har ändrats till brutto. Arbetet med storstadspaketet omfattar ca 4 miljarder, varav staten ska finansiera ca 2 Mdkr. De närmaste åren planeras ett sjuttiotal objektsgodkännanden presenteras för tekniska nämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. En översyn av beloppsgränserna skulle kunna leda till att flera objektsgodkännanden kunde hanteras av tekniska nämnden och/eller av kommunstyrelsen och på så sätt få en effektivare process.
Vidare föreslår tekniska nämnden att kommunstyrelsen ska inkludera konsekvenserna av försäljning av anläggningstillgångar i tekniska nämndens avrop för driftkompensationen. Bakgrunden är att vid friköp av äldre tomträtter och försäljning av anläggningstillgångar medger inte kommunstyrelsen i dagsläget någon justering av tekniska nämndens kommunbidrag vid bortfallande nettointäkter. Köpeskilling och realisationsvinst tillfaller kommunstyrelsen och medför inte sällan en väsentlig ökning av stadens likviditet och därmed minskat behov av upplåning. Den uteblivna kompensationen till tekniska nämnden innebär att bortfall av avgälder måste täckas på andra sätt i nämndens budget. Friköpen av tomträtter sker vanligen i samband med Skatteverkets höjning av fastigheters taxeringsvärden eller inför avgäldsreglering, och innebär att den ökade framtida intäkten i nämndens budgetar uteblir.Bilagor
-
88kb Ladda ner dokument
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
Budgetskrivelsen utgör tekniska nämndens underlag till kommunstyrelsen inför beredning av förslag till budget som föreläggs kommunfullmäktige. Budgetskrivelsen fokuserar på det som tekniska nämnden vill poängtera inför beredningen av budget 2022 med plan för 2023-2024. För investeringarna har rapporten ett längre tidsperspektiv (2022 med plan för 2023-2027).
Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Östra Sjukhuset 8 i Sege Park säljs för uppförande av radhus.
Bilagor
-
64kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
§ 294
Försäljning av fastigheterna Malmö Trädplantan 2 och Malmö Östra Sjukhuset 7, projekt 1058 Sege Park
Fastigheterna Malmö Trädplantan 2 och Malmö Östra Sjukhuset 7 i Sege Park säljs för uppförande av radhus.
Bilagor
-
63kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Östra Sjukhuset 5 i Sege Park säljs för ombyggnation till flerbostadshus.
Bilagor
-
63kb Ladda ner dokument
-
91kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Centralköket 1 i Sege Park säljs för uppförande av flerbostadshus och ombyggnation till flerbostadshus.
Bilagor
-
63kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Husmor 1 i Sege Park säljs för uppförande av flerbostadshus.
Bilagor
-
62kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Sjuksalen 1 i Sege Park säljs för ombyggnation till flerbostadshus.
Bilagor
-
63kb Ladda ner dokument
-
90kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Falster 1 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Bobergsängen, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 21 715 000 kronor.
Bilagor
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Falster 3 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Baltic, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 11 585 000 kronor.
Bilagor
-
65kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Krukskärvan 3 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Krukskärvan 3 AB, vilket bolag genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 24 770 000 kronor
Bilagor
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Liljan 12 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Fastighets AB Trianon, vilket bolag genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 5 729 000 kronor.
Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
Sedan tekniska nämndens senaste revidering av sin delegationsordning den 26 maj 2020, § 183, har det framkommit förslag till ändringar/tillägg i densamma. De föreslagna ändringarna och kommentarer till respektive ändringsförslag framgår nedan i denna tjänsteskrivelse, under rubriken ”Ärendet”.
Bilagor
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
Socialdemokraterna och Liberalerna har inkommit med nämndinitiativ rörande kommersiell uthyrning av elsparkcyklar.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-