Möte 2021-10-26
-
1
Val av justerare samt datum och tidpunkt för justering av protokollet
-
a) Budget och taxa för avfallsverksamheten 2022 (TN-2021-1981)
(20 min)
Karin Wikström, VA SYD
Lars-Fredrik Alingfeldt, VA SYD
OBS! Efter informationspunkt enligt ovan behandlas beslutsärenden 4 och 5 på föreliggande dagordning.
b) Riktlinjer för skyfallshantering i detaljplan och exploateringsprojekt
(15 min)
Sarah von Liewen, avdelningschef fastighetsavdelningen
Pär Svensson, ingenjör fastighetsavdelningen
c) Återrapport kommunfullmäktigeuppdrag 2021 - Tekniska nämnden ges i uppdrag att utreda möjligheten att göra Möllevången till ett ”superkvarter"
(10 min)
Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö
Olof Rabe, utvecklingssamordnare avdelningen för offentlig miljö
-
Bilagor
-
238kb Ladda ner dokument
-
26mb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
276kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
210kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden har att besluta om budget för avfallsverksamheten för 2021. Ärendet har beretts av Tekniska nämndens avfallsdelegation.
Avfallsverksamheten inom VA Syd har tagit fram ett förslag till budget för 2022. Intäkterna för 2022 förväntas uppgå till 264,7 mkr, vilket är en ökning med 3,6 mkr jämfört mot budget 2021. Den positiva förändringen kan primärt härledas till en ökning i antalet kärlabonnemang samt insamling av returpapper i flerbostadshus. Den förväntade kostnadsökningen med 7,1 mkr till 267,8 mkr relaterar sig främst till ökade insamlingskostnader, både för pris- och volymeffekt. Höjd förbränningsskatt ökar även kostnaden för behandling. Kostnaden för insamling av returpapper i flerbostadshus motsvarar intäkten för densamma, vilket medför att den temporära lösningen för 2022 är kostnadsneutral.
Sammantaget visar budgeten ett underskott på 3,4 mkr, vilket i separat taxeärende i huvudsak föreslås hanteras genom höjd avfallstaxa.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
264kb Ladda ner dokument
-
573kb Ladda ner dokument
-
573kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden har att besluta om förslag till taxa för avfallsverksamheten för 2022, vilket därefter ska överlämnas till Kommunfullmäktige för antagande. Ärendet har för beslut i Tekniska nämnden beretts av Tekniska nämndens avfallsdelegation.
Avfallsverksamhetens budget 2022 visar ett underskott på 3,4 mkr. En höjning av avfallstaxan föreslås med i genomsnitt 1,2 procent, vilket motsvarar 3,0 mkr på årsbasis. Den största delen av höjningen föreslås på kärltömning för flerbostadshus och verksamheter.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
217kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
226kb Ladda ner dokument
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
Avfallsplan 2016-2020 antogs av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2016-05-23 och i Malmö stad 2016-05-26 och fungerar som ett strategiskt styrdokument i utvecklingen för en hållbar avfallshantering.
Målen i avfallsplanen följs upp årligen med en rapport. VA Syd ansvarar för uppföljningen och för att uppdatera handlingsplaner och åtgärder i avfallsplanen.
Årets rapport är framför allt en bedömning av hur det gick för målen under 2020 men den är också en sammanfattning av åren 2016-2020. Varje fokusområde med därtill kopplade mål, redovisas var för sig.
Tekniska nämndens avfallsdelegation beslutade 2021-10-08 att för sin del godkänna rapport Avfallsplan 2016-2020 - uppföljning år 2020 och sammanfattning 2016-2020 samt att överlämna rapporten till tekniska nämnden för beslut.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
609kb Ladda ner dokument
-
-
VA Syd har för avsikt att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken för om- och utbyggnad samt utökad verksamhet vid befintligt avloppsreningsverk i Malmö, Sjölunda avloppsreningsverk samt nya avloppstunnlar mellan Lund och Malmö samt i centrala Malmö.
Tekniska nämnden har fått möjlighet att yttra sig i samband med avgränsningssamråd enligt 6 kap miljöbalken.Bilagor
-
290kb Ladda ner dokument
-
21mb Ladda ner dokument
-
252kb Ladda ner dokument
-
258kb Ladda ner dokument
-
8
Motion av Gunilla Ryd (V) och Boel Pettersson (V) om kvalitetshöjning av Malmös cykelbanor, STK-2021-417
Vänsterpartiet har till Kommunfullmäktige inkommit med en motion angående kvalitetshöjning av Malmös cykelbanor. I denna motion lyfts cykling fram som en betydelsefull del av Malmös framtid såväl med tanke på utmaningar inom klimat och miljö, men också hälsa och trivsel i staden.
Fem punkter föreslås i motionen att Kommunfullmäktige beslutar:
Att enkelriktade cykelvägar ska finnas på båda sidor av icke enkelriktade gator
Att cykelvägar inte helt plötsligt tar slut och leder ut i gatan eller leder över vältrafikerade bilvägar
Att tydligare skyltning, trafikljus och cykelföreträde sätts upp där brister identifierats
Att flera servicestationer sätts upp längs cykelvägarna
Att tillräckliga resurser öronmärks för denna upprustning av stadens cykelvägar
Tekniska nämnden anser sig redan arbeta i enlighet med motionens intentioner. Gällande servicestationer anser Tekniska nämnden att mer erfarenhet bör insamlas för att föreslå fortsatt arbete med servicestationer. Cykelservice längs cykelvägar kan se olika ut och detta utforskas inom ramen för uppdraget om Supercykelstråk. Tekniska nämnden anser vidare att det huvudsakliga cykelfrämjande arbetet fortsatt koncentreras inom uppdragen Ramavtal 8 storstad Malmö och Supercykelstråk, där en höjd kvalitetsnivå för Malmös cyklister är en grundläggande del av målsättningen.Bilagor
-
185kb Ladda ner dokument
-
329kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Sverigedemokraterna (SD), genom Jörgen Grubb, har inkommit med en motion gällande otrygghet på Malmös cykelbanor.
Bilagor
-
197kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
10
Motion av Måns Berger (MP) och Stefana Hoti (MP) om att göra det enklare att odla i hela Malmö, STK-2021-727
Måns Berger (MP) och Stefana Hoti (MP) har väckt motion om att göra det enklare att odla i hela Malmö. I motionen föreslås att införa en gemensam taxa för upplåtelse av allmän platsmark för stadsodling likt Stockholms stad.
Fastighets- och gatukontoret arbetar idag efter ett arbetssätt där Fastighets- och gatukontoret ansöker om markupplåtelse för platser på allmän platsmark som är lämpliga för stadsodling och avtalar sedan med stadsodlingsföreningar.
Tekniska nämnden har att avge yttrande över motionen.Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
513kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
11
Motion av Gunilla Ryd (V) och Anders Andersson (V) om att ta fram en koldioxidbudget, STK-2021-814
Kommunfullmäktige har skickat ”Motion av Gunilla Ryd (V) och Anders Andersson (V) om att ta fram en koldioxidbudget” till tekniska nämnden för yttrande.
Malmö stad har redan idag högt ställda klimatmål vilket framgår av såväl kommunfullmäktiges budgetmål som nyligen antagna Miljöprogram för Malmö stad 2021–2030. Målen i miljöprogrammet utgår från vad forskningen menar krävs för att nå de utsläppsminskningar som flertalet av världens länder har kommit överens om i det så kallade Parisavtalet. Fastighets- och gatukontoret ser redan nu på hur genomförandet av Miljöprogrammet ska genomsyra förvaltningens arbetssätt liksom förvaltningens deltagande i arbetet med Klimatomställning Malmö.Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
147kb Ladda ner dokument
-
-
Charlotte Bossen (C) har i Kommunfullmäktige väckt motion om ambulerande glassförsäljare på Malmös stränder under sommarhalvåret. I motionen föreslås att tillåta ambulerande glassförsäljning på stränder för att öka ungdomars möjlighet till ett första jobb. I motionen anses förslaget resultera i att malmöbor ges ytterligare möjlighet att starta mindre företag och att de i sin tur skulle bidra till ökad trivsel och valfrihet på våra stränder.
Tekniska nämnden har att avge yttrande över motionen.Bilagor
-
167kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
13
Remiss - Motion av Stefana Hoti (MP) och Mårten Espmarker (MP) om att återuppta planeringen för spårvagn i Malmö, STK-2021-724
Motion har inkommit till kommunfullmäktige med förslag att tekniska nämnden tillsammans med andra berörda nämnder ska återuppta arbetet med att planera för spårvagn i Malmö. Motionen har remitterats till tekniska nämnden för yttrande.
Bilagor
-
165kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
14
Remiss - Motion av Stefana Hoti (MP) och Måns Berger (MP) om bilfria zoner runt Malmös förskolor och skolor, STK-2021-720
Stadskontoret har översänt en motion av Stefana Hoti (MP) och Måns Berger (MP) om bilfria zoner runt Malmös förskolor och skolor till tekniska nämnden för besvarande. I motionen anför Stefana Hoti (MP) och Måns Berger (MP) att införandet av bilfria zoner säkerställer att alla barn i Malmö har en trygg och hälsosam miljö vid sina skolor.
I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta om att ge tekniska nämnden i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder och aktörer utforma en modell för bilfria zoner gällande även elbilar, att utreda kring vilka förskolor och skolor bilfria zoner kan införas samt att ge servicenämnden tillsammans med berörda nämnder i uppdrag att inför bilfria zoner som norm vid nybyggnation av förskolor och skolor.
Bilfria zoner runt förskolor och skolor är en komplex frågeställning. I den blandade staden är skolor mångt och mycket integrerade med bostäder och andra verksamheter. Gatorna runt skolorna har således flera funktioner och försörjer trafik till och från flera olika målpunkter. Likaså måste varuleveranser kunna nå skolorna och parkeringar för rörelsehindrade måste vara tillgängliga. Tekniska nämnden anser att bilfria zoner, som även gäller elbilar, kring skolor/förskolor, av dessa anledningar ligger ett antal år fram i tiden.
Tekniska nämnden betonar att samarbete med andra berörda nämnder är viktigt för att öka trygghet och säkerhet i närmiljön vid skolorna. Det finns ett kontinuerligt behov av att utveckla arbetssätt, hitta verktyg och utvärdera vad som ger bestående effekt. Tekniska nämnden menar att det finns ett pågående arbete för att förbättra trafikmiljön runt skolor och förskolor där den nyss antagna parkeringspolicyn är det senaste verktyget.Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
203kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss Motion av Anders Andersson (V) och Lisa Stolpe (V) - Om bilfria zoner runt stadens skolor och förskolor
Stadskontoret har översänt en motion av Anders Andersson (V) och Lisa Stolpe (V) om bilfria zoner runt stadens skolor och förskolor till tekniska nämnden för besvarande. I motionen anför Anders Andersson (V) och Lisa Stolpe (V) att införandet av bilfria zoner skulle minska skjutsandet till och från förskolor och skolor och därigenom öka säkerheten för eleverna, minska de skadliga utsläppen samt öka barnens möjligheter till vardagsmotion och självständighet. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta att införa bilfria zoner runt stadens skolor och förskolor.
Bilfria zoner runt förskolor och skolor är en komplex frågeställning. I den blandade staden är skolor mångt och mycket integrerade med bostäder och andra verksamheter. Gatorna runt skolorna har således flera funktioner och försörjer trafik till och från flera olika målpunkter. Likaså måste varuleveranser, sophämtning och färdtjänst kunna nå skolorna och parkeringar för rörelsehindrade måste vara tillgängliga. Av den anledningen är det inte möjligt att idag införa bilfrihet enligt det motionärerna framför.
Tekniska nämnden betonar att samarbete med andra berörda nämnder är viktigt för att öka trygghet och säkerhet i närmiljön vid skolorna. Det finns behov av att fortsatt utveckla de förvaltningsövergripande arbetssätten. Tekniska nämnden menar att det finns ett pågående arbete för att förbättra trafikmiljön runt skolor och förskolor där den nyss antagna parkeringspolicyn är det senaste verktyget.Bilagor
-
204kb Ladda ner dokument
-
198kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss - Motion av Stefana Hoti (MP) och Måns Berger (MP) om ökad demokrati och inflytande för Malmöborna, STK 2021-718
Miljöpartiet har inkommit med en motion gällande ökad demokrati och inflytande för Malmöborna. De föreslår ökad medborgardialog genom öppna nämndsammanträden, samordnade medborgardialoger som även avspeglas i beslutsunderlagen samt att ge tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att fram verktyg för att hantera förslag kopplat till den fysiska utvecklingen av staden.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
Magnus Olsson (SD) föreslår i en motion ”Om trygghet i valstugor” att kommunstyrelsen eller annan nämnd ska ges i uppdrag att inför valrörelsen 2022 anställa ordningsvakter, med uppgiften att närvara vid partiernas valstugor under deras respektive öppettider.
Tekniska nämnden har svårt att bedöma behovet i motionens sakinnehåll och har av den anledningen inte någon invändning mot motionärens förslag att Malmös stad anställer ordningsvakter för det ändamål som motionären anger i motionen. Nämnden vill dock påtala att nämndens reglemente i dess nuvarande lydelse inte omfattar någon behörighet/befogenhet att hantera anställning och administration sådana ordningsvakter som avses i motionen.
Valnämnden, som enligt sitt reglemente ska fullgöra de uppgifter som enligt gällande författningar ankommer på dem vid genomförandet av val till bland annat riksdagen, region- och kommunfullmäktige, torde vara lämpligare att hantera anställning och administration av sådana ordningsvakter som avses i motionen.
Tekniska nämnden vill avslutningsvis påpeka att det centralt idag finns upphandlade ordningsvakter.
Motionen får därmed anses vara besvarad.Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har arbetat med att ta fram en konceptbeskrivning för hur arbetet med sommartorg kan bedrivas. Att arbeta med sommartorg är en utveckling av det arbete som redan bedrivs kring sommargator. Sommartorg kan genomföras var som helst i staden, men sådana platser bör prioriteras där utvecklingspotentialen för trivselfrämjande åtgärder är tydlig och där det finns ett gediget intresse hos aktörerna kopplade till torget att genomföra ett sommartorg. Ett syfte med sommartorg kan vara att levandegöra platser även utanför citykärnan. Med utgångspunkt i konceptet har ett antal platser utvärderats utifrån deras potential att fungera som sommartorg.
Bilagor
-
188kb Ladda ner dokument
-
-
I vissa föroreningssituationer finns det en möjlighet att få bidrag för såväl fastighetsägare som kommuner för att åtgärda skadan, genom tillämpning av förordningen (2004:100) om avhjälpande av föroreningsskador och statligt stöd för sådant avhjälpande. Bidrag behöver dock vara förenliga med EU:s statsstödsregelverk, varför det i den promemoria som nu framtagits av miljödepartementet, föreslås ändringar i det befintliga nationella stödsystemet för åtgärdande av föroreningsskador.
Bilagor
-
193kb Ladda ner dokument
-
132kb Ladda ner dokument
-
451kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
20
Remiss från Miljödepartementet - Betänkandet En rättssäker vindkraftsprövning (SOU 2021:53), STK-2021-1200
Miljödepartementet har givit en särskild utredare i uppdrag att ta fram förslag som stärker rättssäkerheten och ökar förutsägbarheten och effektiviteten i prövningen av vindkraftsanläggningar. Miljödepartementet har nu skickat SOU 2021:53 En rättssäker vindkraftsprövning på remiss till Malmö stad och kommunstyrelsen önskar få tekniska nämndens yttrande.
I korthet innebär utredarens förslag att tydligare krav ska ställas på kommunernas hantering av vindkraftsaktörers begäran om lokaliseringsbesked. Lagstiftningen som föreslås innebär bland annat att kommunerna ska ge lokaliseringsbesked inom sex månader, motiv till vad som legat till grund för beslut ska redovisas och att det blir svårt för en kommun att avstyrka en begäran om lokaliseringsbesked om aktuell plats ligger inom ett utpekat område för vindkraft i översiktsplanen.
Förvaltningen ställer sig i huvudsak positiva till utredarens förslag och välkomnar ett tydliggörande av vad kommunen har att förhålla sig till. Det finns dock ett antal frågor som behöver beaktas i processen som tar vid efter detta samråd.Bilagor
-
284kb Ladda ner dokument
-
164kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
-
21
Remiss från Länsstyrelsen Skåne - Samråd om riskhanteringsplan för Falsterbo enligt översvämningsdirektivet
Länsstyrelsen Skåne har översänt Riskhanteringsplan för Falsterboområdet 2022 - 2027 – Samrådsversion till kommunstyrelsen med inbjudan om att inkomma med synpunkter. Kommunstyrelsen har skickat över ärendet för tekniska nämnden, stadsbyggnadsnämnden samt miljönämnden att besvara och remissvar ska vara Länsstyrelsen tillhanda senast 2021-11-10. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har identifierat 25 geografiska områden i Sverige, utifrån EU:s översvämningsdirektiv, som bedöms ha en betydande översvämningsrisk. Aktuell riskhanteringsplan är för Falsterboområdet omfattar Falsterbo, Skanör, Höllviken och Ljunghusen och är en av totalt sju riskhanteringsplaner som nu är på samråd från Länsstyrelsen Skåne. Tekniska nämnden är positiv till att riskhanteringsplanen tas fram men vill framföra ett antal allmänna synpunkter, framtagna av en mellankommunal arbetsgrupp där tjänstepersoner från Malmö stad ingått.
Bilagor
-
233kb Ladda ner dokument
-
259kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
-
22
Remiss från Länsstyrelsen Skåne - Samråd om riskhanteringsplan för Malmö enligt översvämningsdirektiv
Länsstyrelsen Skåne har översänt Riskhanteringsplan för Malmöområdet 2022 - 2027 – Samrådsversion till kommunstyrelsen med inbjudan om att inkomma med synpunkter. Kommunstyrelsen har skickat över ärendet för tekniska nämnden, stadsbyggnadsnämnden samt miljönämnden att besvara och remissvar ska vara Länsstyrelsen tillhanda senast 2021-11-10. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har identifierat 25 geografiska områden i Sverige, utifrån EU:s översvämningsdirektiv, som bedöms ha en betydande översvämningsrisk. Aktuell riskhanteringsplan är för Malmöområdet som omfattar Lomma, Burlöv och Malmö kommuner och är en av totalt sju riskhanteringsplaner som nu är på samråd från Länsstyrelsen Skåne. Tekniska nämnden är positiv till att riskhanteringsplanen tas fram men vill framföra ett antal synpunkter med syfte att tydliggöra och stärka planen i sig, men framförallt att stärka det planen rimligen syftar till – klimatanpassning så att kuststaden Malmö ska kunna vara kvar och utvecklas.
Bilagor
-
254kb Ladda ner dokument
-
322kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har, till tekniska nämnden för yttrande, översänt remiss från Länsstyrelsen Skåne angående förslag på ny Naturvårdsplan för Skåne.
Syftet med Naturvårdsplan för Skåne är att ge en uppdaterad och enhetligt underlag för Skåne och att vara ett regionalt planeringsunderlag för fysisk planering, underlag för naturvårdsplanering i allmänhet samt vara en kunskapsbas för Skånes mest värdefulla naturområden.
Förvaltningen föreslår att tekniska nämnden ställer sig positiva till att det tas fram en ny reviderad naturvårdsplan för Skåne. Förvaltningen har emellertid ett antal synpunkter på naturvårdsplanen som bör beaktas i kommunens samlande yttrande. Sammanfattningsvis bör det förtydligas vilket typ av planeringsunderlag naturvårdsplanen är, samt på vilket sätt Länsstyrelsen kommer att använda sig av naturvårdsplanen. Därutöver anser förvaltningen att skyddsåtgärder inte ska hindra eller försvåra samhällsutveckling som utpekas i gällande Översiktsplan. Möjligheten att anlägga en framtida Öresundsmetro måste säkerställas.Bilagor
-
236kb Ladda ner dokument
-
175kb Ladda ner dokument
-
158kb Ladda ner dokument
-
-
Naturvårdsverket har översänt vägledning om tillsyn och prövning av hamnar till Malmö stad för yttrande. Tekniska nämnden har beretts tillfälle att yttra sig över förslaget.
Av vägledningen framgår att den ska ge stöd åt de tillsynsmyndigheter som bedriver miljötillsyn och miljöprövning av hamnar enligt 24 kap. 1 § miljöprövningsförordningen (2013:251). Den kan även i viss mån tillämpas för anmälningspliktiga fiskehamnar och Försvarsmaktens hamnar och i valda delar för följdverksamheter av hamnverksamhet såsom transporter till och från hamnen.
Det är tekniska nämnden som är fastighetsägare för hamnen och yttrar sig utifrån den funktionen men det är Miljöförvaltningen som bedriver tillsyn av densamma. Miljöförvaltningen kommer att yttra sig över förslaget i egenskap av tillsynsmyndighet.
Fastighets- och gatukontoret har inhämtat synpunkter från Copenhagen-Malmö Port (CMP), som är verksamhetsutövare i Malmö hamn.Bilagor
-
149kb Ladda ner dokument
-
114kb Ladda ner dokument
-
-
25
Detaljplan för fastigheten Bunkeflostrand 155:5 (Limhamns gamla skjutbana) i Bunkeflostrand i Malmö Dp 5624
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga delar av området med blandad stadsbebyggelse i form av småhus, flerbostadshus samt lokal för närservice. I den västra delen av planområdet ska detaljplanen säkerställa bevarandet av befintliga naturvärden.
Planläggningen motiveras av ett stort bostadsbehov i Malmö och att området är utpekat i översiktsplanen som ett lämpligt område för blandad stadsbebyggelse. Planläggningen motiveras även av att området är utpekat i naturvårdsplanen som ett område med höga naturvärden.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
188kb Ladda ner dokument
-
794kb Ladda ner dokument
-
18mb Ladda ner dokument
-
23kb Ladda ner dokument
-
87kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
736kb Ladda ner dokument
-
-
26
Uppföljande yttrande om Stadsrevisionens granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare
Malmö stadsrevision granskade våren 2020 om tekniska nämnden har tillräcklig kontroll och uppföljning av privata utförare och om nämnden säkerställer allmänhetens insyn i verksamheten. Stadsrevisionen bedömde att tekniska nämnden har tillräcklig kontroll över samtliga områden som granskats. Tekniska nämnden rekommenderades dock att säkerställa hur förvaltningens olika roller tydliggörs gentemot de privata utförarna.
Stadsrevisionen har begärt att tekniska nämnden lämnar ett uppföljande yttrande om vilka åtgärder nämnden har vidtagit under 2020 - 2021 och vilken effekt dessa har haft i verksamheten.
Under hösten 2020 och våren 2021 har arbete bedrivits med att se över och justera roller och arbetssätt, både inom drift- och underhållsverksamheten som investeringsverksamheten. Justeringarna för båda verksamheterna har trätt i kraft. Uppföljningar av de justerade rollerna och arbetssätten ska göras årligen för de båda verksamheterna.Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
173kb Ladda ner dokument
-
-
27
Nämndinitiativ (C) - Tillfällig trafikomläggning - dubbelriktad cykelbana på Södra Förstadsgatan mellan Smedjegatan och Friisgatan
Centerpartiet föreslår i nämndinitiativ till tekniska nämnden 2021-09-17 tillfällig trafikomläggning - dubbelriktad cykelbana på Södra Förstadsgatan mellan Smedjegatan och Friisgatan.
Centerpartiet skriver i nämndinitiativet att längs med Södra Förstadsgatan, söder om Triangeln och till Möllevången, finns många butiker av varierande slag. Denna typ av stadsmiljö blir allt sällsyntare då fysiska butiker antingen flyttar till köpcentrum eller försvinner helt och hållet.
På Södra Förstadsgatan, på sträckan mellan Triangeln och Möllevångstorget, finns inga möjligheter för biltrafik i södergående riktning att parkera. Det finns inga parkeringsfickor och det råder till och med stoppförbud. Det innebär att biltrafiken i södergående riktning inte genererar något kundunderlag till butikerna.
Centerpartiet föreslår mot bakgrund av detta att göra om det södergående körfältet till en dubbelriktad cykelbana som i norr ansluter till cykelbanan vid Friisgatan/Triangeln och i söder ansluter till cykelbanan vid Smedjegatan. Man föreslår en tillfällig trafikomläggning för att hålla kostnader nere och för att prova och mäta vilka effekter på handeln och gatumiljön som åtgärden får.
Tekniska nämnden beslutade 2021-09-29 att överlämna ärendet till tekniska nämndens arbetsutskott för beredning. Arbetsutskottet beslutade 2021-10-07 att föreslå tekniska nämnden att avslå nämndinitiativet med motiveringen att man inte förespråkar tillfälliga trafikåtgärder och inte tror att förslaget kommer att gynna handeln.Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
260kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöpartiet har inkommit med nämndinitiativ till tekniska nämnden 2021-09-29 angående ansvarsfull uthyrning av kommersiella elsparkcyklar i Malmö. I nämndinitiativet tar man upp elva olika förslag inom upphandling och krav, parkering, hastighet och infrastruktur. Miljöpartiet föreslår tekniska nämnden att ge förvaltningen i uppdrag att utreda dessa förslag i dialog med branschaktörer.
Tekniska nämnden beslutade 2021-09-29 att överlämna nämndinitiativet till arbetsutskottet för beredning. Tekniska nämndens arbetsutskott beslutade 2021-10-07 att föreslå tekniska nämnden att avslå nämndinitiativet med motiveringen att huvuddelen av förslagen redan utförs inom särskilt uppdrag till förvaltningen.Bilagor
-
125kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad kommer inom ramen för Ramavtal 8 – storstad Malmö att utveckla staden genom åtgärder för förbättrad infrastruktur och ökat bostadsbyggande. På sträckan för MalmöExpress (MEX)-linje 4, Segevång till Limhamn, planeras att vidta kollektivtrafikfrämjande åtgärder samt åtgärder som främjar framkomligheten för cykeltrafik. Samtidigt ska projektet se till helheten för gatornas alla funktioner och deras gestaltning. Denna skrivelse omfattar åtgärder längs Segesvängen och dess korsningspunkt med Segemöllegatan. Ombyggnationen planeras vara färdig under 2024 så att 24-meters elbussar kan trafikera hela denna busslinje i december samma år.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder för förbättrad infrastruktur och i övrigt god stadsmiljö, till en beräknad bruttoutgift om 10 350 tkr.Bilagor
-
178kb Ladda ner dokument
-
649kb Ladda ner dokument
-
-
30
Objektsgodkännande för projekt 4.2 (3315) Kirseberg: Segemöllegatan – Hornsgatan inom linje 4, Storstadspaketet
Malmö stad kommer inom ramen för Ramavtal 8 – storstad Malmö att utveckla staden genom åtgärder för förbättrad infrastruktur och ökat bostadsbyggande. På sträckan för MalmöExpress (MEX)-linje 4, Segevång till Limhamn, planeras att vidta kollektivtrafikfrämjande åtgärder samt åtgärder som främjar framkomligheten för cykeltrafik. Samtidigt ska projektet se till helheten för gatornas alla funktioner och deras gestaltning. Denna skrivelse avser sträckan från Hornsgatan i väst till Segemöllegatan i öst. På delar av sträckan planeras ombyggnad av hela gaturummet medan de på andra delar planeras större punktinsatser vid gatukorsningar och hållplatser. Ombyggnationerna planeras vara färdiga under 2024 så att 24-meters elbussar kan trafikera hela denna busslinje i december samma år.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder för förbättrad infrastruktur och i övrigt god stadsmiljö, till en beräknad bruttoutgift om 76 000 tkr. För att beslut ska fattas i Kommunfullmäktige innan årsskiftet behöver ärendet en skyndsam beredning.Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
1011kb Ladda ner dokument
-
-
31
Objektsgodkännande för projekt 4.9.1-4.9.3 (3322, 3025, 3026) Regementsgatan östra, mittersta och västra inom linje 4, Storstadspaketet
Malmö stad kommer inom ramen för Ramavtal 8 – storstad Malmö att utveckla staden genom åtgärder för förbättrad infrastruktur och ökat bostadsbyggande. På sträckan för MalmöExpress (MEX)-linje 4, Segevång till Limhamn, planeras att vidta kollektivtrafikfrämjande åtgärder samt åtgärder som främjar framkomligheten för cykeltrafik. Samtidigt ska projektet se till helheten för gatornas alla funktioner, stadskvalitéer och deras gestaltning. Denna skrivelse avser tre olika projekt för Regementsgatan från Torggatan i öst till Fridhemstorget i väst. Planerna omfattar ombyggnad av hela gaturummet på mittersta och östra delen av sträckan medan det genom Slottsstaden endast planeras mindre ombyggnader. Ombyggnationen planeras vara färdiga under 2024 så att 24-meters elbussar kan trafikera hela denna busslinje i december samma år.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder för förbättrad infrastruktur och i övrigt god stadsmiljö, till en beräknad bruttoutgift om 67 000 tkr. För att beslut ska fattas i Kommunfullmäktige innan årsskiftet behöver ärendet en skyndsam beredning.Bilagor
-
205kb Ladda ner dokument
-
564kb Ladda ner dokument
-
-
32
Objektsgodkännande för projekt 4.10-4.14, 9.4 (3323-3328, 3394) Erikslustvägen - Limhamn (inkl. ny hpl Kalkbrottsgatan) inom linje 4, Storstadspaketet
Malmö stad kommer inom ramen för Ramavtal 8 – storstad Malmö att utveckla staden genom åtgärder för förbättrad infrastruktur och ökat bostadsbyggande. På sträckan för MalmöExpress (MEX)-linje 4, Segevång till Limhamn, planeras att vidta kollektivtrafikfrämjande åtgärder samt åtgärder som främjar framkomligheten för cykeltrafik. Samtidigt ska projektet se till helheten för gatornas alla funktioner, stadskvalitéer och deras gestaltning. Sträckan denna skrivelse avser går från Fridhemstorget i Slottsstaden via Erikslustvägen, Linnégatan, Kalkbrottsgatan och Annetorpsvägen fram till Limhamnsgårdens allé vid Kalkbrottet. Fram till Västanväg planeras ombyggnation av hela gaturummet medan det söder om Västanväg endast planeras punktåtgärder i syfte att främja kollektivtrafiken. Ombyggnationen planeras vara färdig under 2024 så att 24-meters elbussar kan trafikera hela denna busslinje i december samma år.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder för förbättrad infrastruktur och i övrigt god stadsmiljö, till en beräknad bruttoutgift om 214 000 tkr. För att beslut ska fattas i Kommunfullmäktige innan årsskiftet behöver ärendet en skyndsam beredning.Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
524kb Ladda ner dokument
-
-
Malmös innerstad bjuder Malmöbor och besökare på en variation av verksamheter och upp-levelser. I takt med att externhandeln ökat har fastighetsägarna längs Södra Förstadsgatan, delen Drottninggatan till Triangeln, önskat förbättra och tillgängliggöra stråket till citys verksamheter, både när det gäller butiker och uteserveringar. En effekt som i förlängningen kan gynna och bidra till ett utökat folkliv, handel och en trygg attraktiv stadsmiljö.
Syftet är att öka attraktionskraften till centrumkärnan under dygnets alla timmar större delen av året.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för stadsmiljöåtgärder längs Södra Förstads-gatan till en beräknad bruttoutgift om 4,2 mnkr.Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för projekt hundrastområden 2022-2024 till en beräknad bruttoutgift om -2 000 tkr.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
Utrustning har en betydande roll för Malmö stads utomhusmiljö. Utemöbler, cykelställ, lekredskap, skyltar och uppsamlingskärl är några exempel på utrustning som tillsammans ska inge trivsel, vara säker och tillgänglig för medborgarna. För att uppfylla dessa mål finns behov av ny utrustning med hög kvalité, vilket ger fördelar som förbättrad livslängd samt ett minskat löpande underhåll. Genom att investera i olika typer av utrustning där rätt objekt för rätt plats används, upprätthåller vi en stadsmiljö med god funktion och högt attraktivt värde.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Svårskötta ytor är en utmaning för driften runt om i hela Malmö stad. En svårskött yta utmärks av att ytans funktion inte kan upprätthållas, då den är svår att sköta på ett effektivt eller säkert sätt. Då staden förtätas och befolkningsmängden ökar kan ett exempel på en svårskött yta vara högt slitaget på befintliga ytor eller ytor i trafikerade och utsatta miljöer som rondeller och branta slänter. Dessa svårskötta ytor har ett behov av ombyggnad för att ge entreprenören en säkrare arbetsmiljö och medborgarna en mer funktionell och attraktiv stadsmiljö.
Projektet ska på en årsbasis ta fram lämpliga objekt och genom mindre och större insatser leverera flera leveransmål med fokus på svårskötta ytor.
Resultat som beställaren ska motta vid projektets slut:
Ytor som är mer hållbara och motståndskraftiga mot slitage
Förbättrad arbetsmiljö
Leverera ett antal ytor med miljövärde och ekosystemtjänster
Funktionella och attraktiva ytor
Minska antalet invasiva arter
Den totala utgiften för projektet över tre år är 9,5 mnkr. Detta kommer fördelas jämnt över tre årsbudgetar från och med 2022-01-01 till 2024-12-31. Driftkonsekvensen beräknas till en årlig kostnad på 750 tkr.
Malmö stad växer och förtätas vilket ställer högre krav på Fastighets- och gatukontoret som till stor del förvaltar och sköter stadens offentliga ytor med drift och underhåll. Förtätningen medför att många ytor blir svårskötta. Slitaget ökar på befintliga ytor samtidigt som många ytor är belägna i trafikerade- och utsatta miljöer, vilket kan göra det svårt för entreprenören att utföra sitt arbete på ett effektivt och säkert sätt. Genom att investera i dessa svårskötta ytor kan det framtida driftarbetet förenklas och tillföra en mer attraktiv stadsmiljö.
Projektets syfte är att ge följande effekter:
Funktionella och attraktiva ytor
Underlätta driften
Förbättrad arbetsmiljöBilagor
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
37
Objektsgodkännande - Parkeringsautomater delområde Solbacken, Lorensborg, Borgmästaregården och Heleneholm 2022
Med anledning av att tekniska nämnden har beslutat att införa avgiftsbelagd parkering, innefattande boendeparkering, på områdena Solbacken, Lorensborg, Borgmästaregården och Heleneholm med avsikt att ordna trafiken, behöver inköp av ytterligare parkeringsautomater ske. För att genomföra detta krävs en investering för inköp och uppsättning av cirka 30 parkeringsautomater. Detta till en totalkostnad på 2 200 tkr och en driftskonsekvens på 468 tkr i fem år. Genomförandetiden sträcker sig fr o m december 2021 t om maj 2022.
-
134kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Det finns en toalett på Strandgatan som byggdes i slutet av 1930-talet. Den är i dåligt skick och upplevs som en otrygg miljö. Fastighets- och Gatukontoret avser att sätta upp en ny prefabricerad toalettbyggnad i närheten då det inte går att renovera den gamla på grund av att den är samlokaliserad med en nätstation. Preliminärt ska byggnationen vara färdigställd våren 2022 och ska innehålla två toalettutrymmen, varav ett är anpassat för rörelsehindrade. Investeringsutgifterna uppgår till -2 400 tkr brutto och är upptagna i 2021 års och september månads prisläge. Inga inkomster är aktuella. Driftkonsekvenserna uppgår till -425 tkr brutto som netto. Projektet ryms inom de beslutade och begärda årsramarna för kategorin.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
-
39
Objektsgodkännande för projekt 9014 Utbyte av växel 93 och plankorsning Utögatan inom förvaltning 014 Hamnanläggningar
Ärendet avser objektsgodkännande för reinvestering av järnvägsväxel 93 och plankorsning på Utögatan. Investeringsutgiften uppgår till 1 600 tkr brutto i 2021 års, och mars månads, prisläge och ryms inom den beslutade årsramen för kategori hamn. Driftkonsekvensen uppgår till 85 tkr både brutto och netto.
Bilagor
-
134kb Ladda ner dokument
-
599kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om utökat objektsgodkännande för färdigställande av Stenladan i Torup med eventlokaler, förråd och loger, till en beräknad bruttoutgift om 3,6 mnkr. Den totala investeringsutgiften för hela projektet blir därmed 8,6 mnkr.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
451kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för markarbeten på allmän platsmark för att möjliggöra utbyggnation enligt DP 5539, förtätning med nya bostadshus på befintliga markparkeringsytor i Bellevuegården. Projektet omfattar bl.a. nya infarter på allmän plats till de nya bostadshusen och den totala investeringsutgiften inom projektet beräknas till ca 500 tkr brutto.
Bilagor
-
144kb Ladda ner dokument
-
926kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för utbyggnation av allmän platsmark enligt DP 5557. Projektet omfattar byggnation av en ny lokalgata och nya infarter från allmän platsmark till de nya kvarteren. Därtill ska kvalitetshöjande åtgärder på angränsande Lundavägen och Rosendalsvägen genomföras i form av trädplantering och nya gångbanor. Den totala investeringsutgiften inom projektet beräknas till ca 6 mnkr brutto.
Bilagor
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Godkännande av upprättad slutrapport för investeringsprojekt Rönneholmsparken toalett Projekt 8827.
Bilagor
-
133kb Ladda ner dokument
-
-
Godkännande av upprättad slutrapport för investeringsprojekt Drottningtorget toalett Projekt 9995.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
359kb Ladda ner dokument
-
-
Exploateringsavtal avseende fastigheten Almgården 4 m.fl. har tagits fram i syfte att reglera genomförandet av detaljplan Dp 5636, som möjliggör cirka 600–650 nya bostäder samt 80 förskoleplatser. I avtalet regleras bland annat marköverföringar och uttag av gatukostnader för anläggande av allmän plats.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-
450kb Ladda ner dokument
-
556kb Ladda ner dokument
-
557kb Ladda ner dokument
-
473kb Ladda ner dokument
-
521kb Ladda ner dokument
-
590kb Ladda ner dokument
-
96kb Ladda ner dokument
-
462kb Ladda ner dokument
-
-
Förlängning av byggnadsskyldigheten för Malmö Pulpeten 5.
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
36kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Tapperheten 4 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till HSB Brf Tappheten 4 i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 21 924 000 kronor.
Bilagor
-
131kb Ladda ner dokument
-
171kb Ladda ner dokument
-
788kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Östergård 1 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Kvarteret Östergård, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 40 992 000 kronor.
-
49
Försäljning (friköp) av fastigheterna Biljetten 2 – Biljetten 13, kv. Spårvägen, projekt 7060, Dp 5102
Fastigheterna Malmö Biljetten 2 – Biljetten 13 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Brf Stickspåret, som genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en köpeskilling om 1 500 000 kronor per fastighet.
Bilagor
-
152kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunen har fått möjlighet att förvärva jordbruksfastigheterna Malmö Bunkeflostrand 2:13 och del av Malmö Bunkeflostrand 2:11 samt att byta till sig ytterligare delar av fastigheten Malmö Bunkeflostrand 2:11. Förvärvet är strategiskt och möjliggör på sikt exploatering inom i översiktsplanen planerat verksamhetsområde.
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
102kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret föreslår att tomträttsavgäld för nästkommande avgäldsperiod för i bifogad förteckning angivna tomträtter för industriändamål, ska fastställas till i förteckningen angivna belopp.
Bilagor
-
141kb Ladda ner dokument
-
24kb Ladda ner dokument
-
-
52
Samarbetsavtal med Rosengård fastighets AB och Malmö stad avseende uthyrning av sociala lägenheter
Föreliggande avtal beskriver hur Rosengård fastighets AB förmedlar hyreslägenheter till lägenhetsenheten på fastighets- och gatukontoret, som i sin tur förmedlar lägenheterna vidare till hemlösa Malmöbor enligt beslut hos arbetsmarknads- och socialförvaltningen.
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
394kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad genom tekniska nämnden har sedan 2013 varit medlemmar i den ideella föreningen Romeleåsens- och sjölandskapskommittén. Beslutet att ingå i föreningen härrör från beslut i kommunstyrelsen.
Målet med föreningen är att värna om och utveckla natur- och kulturmiljövärdena genom att stödja och informera om friluftsliv, naturupplevelser och folkhälsa. Tekniska nämnden är medlem i föreningen i egenskap av markägare av Torups slott, slottspark samt en del omkringliggande mark och byggnader som ligger i Svedala kommun. Delar av marken är klassad som naturreservat.
Föreningen finansieras till stor del av verksamhetsbidrag, i form av avgifter från medlemskommunerna, men också genom statliga bidrag. Kostnaden har sedan inträdandet i föreningen ökat. De senaste fem åren har avgiften för Tekniska nämnden ökat med totalt 267 procent till 181 000 kronor inklusive moms per år. I takt med att fler medlemmar väljer att lämna kommer avgiften att fortsätta öka utöver den årliga höjningen som redan görs.
Kommittén har förlorat tre av åtta medlemmar, däribland Region Skåne som varit den största aktören. De förändringar som skett gör att medlemskapet inte längre är motiverat.Bilagor
-
177kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighets- och gatukontoret föreslår Tekniska nämnden begära överföring från Kommunstyrelsens anslag till förfogande för år 2021 och 2022, detta baserat på driftkonsekvenser för aktivering av investeringar till och med 2021-09-30.
Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
-
I anledning av nyrekrytering på fastighetsavdelningen, enheten för fastighetsägande och värdering, finns behov av en ny rättegångsfullmakt.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
415kb Ladda ner dokument
-
371kb Ladda ner dokument
-
326kb Ladda ner dokument
-
193kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
546kb Ladda ner dokument
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
255kb Ladda ner dokument
-
127kb Ladda ner dokument
-
46kb Ladda ner dokument
-
253kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
129kb Ladda ner dokument
-
128kb Ladda ner dokument
-
139kb Ladda ner dokument
-
146kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
126kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
311kb Ladda ner dokument
-
372kb Ladda ner dokument
-
55kb Ladda ner dokument
-
237kb Ladda ner dokument
-
358kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
284kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
333kb Ladda ner dokument
-
176kb Ladda ner dokument
-
512kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
162kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
272kb Ladda ner dokument
-
-
a) Budget och taxa för avfallsverksamheten 2022 (TN-2021-1981)
(20 min)
Karin Wikström, VA SYD
Lars-Fredrik Alingfeldt, VA SYD
OBS! Efter informationspunkt enligt ovan behandlas beslutsärenden 4 och 5 på föreliggande dagordning.
b) Riktlinjer för skyfallshantering i detaljplan och exploateringsprojekt
(15 min)
Sarah von Liewen, avdelningschef fastighetsavdelningen
Pär Svensson, ingenjör fastighetsavdelningen
c) Återrapport kommunfullmäktigeuppdrag 2021 - Tekniska nämnden ges i uppdrag att utreda möjligheten att göra Möllevången till ett ”superkvarter"
(10 min)
Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö
Olof Rabe, utvecklingssamordnare avdelningen för offentlig miljö
-
Avfallsplan 2016-2020 antogs av kommunfullmäktige i Burlövs kommun 2016-05-23 och i Malmö stad 2016-05-26 och fungerar som ett strategiskt styrdokument i utvecklingen för en hållbar avfallshantering.
Målen i avfallsplanen följs upp årligen med en rapport. VA Syd ansvarar för uppföljningen och för att uppdatera handlingsplaner och åtgärder i avfallsplanen.
Årets rapport är framför allt en bedömning av hur det gick för målen under 2020 men den är också en sammanfattning av åren 2016-2020. Varje fokusområde med därtill kopplade mål, redovisas var för sig.
Tekniska nämndens avfallsdelegation beslutade 2021-10-08 att för sin del godkänna rapport Avfallsplan 2016-2020 - uppföljning år 2020 och sammanfattning 2016-2020 samt att överlämna rapporten till tekniska nämnden för beslut.
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
43kb Ladda ner dokument
-
-
§ 342
Motion av Gunilla Ryd (V) och Boel Pettersson (V) om kvalitetshöjning av Malmös cykelbanor, STK-2021-417
Vänsterpartiet har till Kommunfullmäktige inkommit med en motion angående kvalitetshöjning av Malmös cykelbanor. I denna motion lyfts cykling fram som en betydelsefull del av Malmös framtid såväl med tanke på utmaningar inom klimat och miljö, men också hälsa och trivsel i staden.
Fem punkter föreslås i motionen att Kommunfullmäktige beslutar:
Att enkelriktade cykelvägar ska finnas på båda sidor av icke enkelriktade gator
Att cykelvägar inte helt plötsligt tar slut och leder ut i gatan eller leder över vältrafikerade bilvägar
Att tydligare skyltning, trafikljus och cykelföreträde sätts upp där brister identifierats
Att flera servicestationer sätts upp längs cykelvägarna
Att tillräckliga resurser öronmärks för denna upprustning av stadens cykelvägar
Tekniska nämnden anser sig redan arbeta i enlighet med motionens intentioner. Gällande servicestationer anser Tekniska nämnden att mer erfarenhet bör insamlas för att föreslå fortsatt arbete med servicestationer. Cykelservice längs cykelvägar kan se olika ut och detta utforskas inom ramen för uppdraget om Supercykelstråk. Tekniska nämnden anser vidare att det huvudsakliga cykelfrämjande arbetet fortsatt koncentreras inom uppdragen Ramavtal 8 storstad Malmö och Supercykelstråk, där en höjd kvalitetsnivå för Malmös cyklister är en grundläggande del av målsättningen.Bilagor
-
39kb Ladda ner dokument
-
-
§ 344
Motion av Måns Berger (MP) och Stefana Hoti (MP) om att göra det enklare att odla i hela Malmö, STK-2021-727
Måns Berger (MP) och Stefana Hoti (MP) har väckt motion om att göra det enklare att odla i hela Malmö. I motionen föreslås att införa en gemensam taxa för upplåtelse av allmän platsmark för stadsodling likt Stockholms stad.
Fastighets- och gatukontoret arbetar idag efter ett arbetssätt där Fastighets- och gatukontoret ansöker om markupplåtelse för platser på allmän platsmark som är lämpliga för stadsodling och avtalar sedan med stadsodlingsföreningar.
Tekniska nämnden har att avge yttrande över motionen.Bilagor
-
37kb Ladda ner dokument
-
-
§ 345
Motion av Gunilla Ryd (V) och Anders Andersson (V) om att ta fram en koldioxidbudget, STK-2021-814
Kommunfullmäktige har skickat ”Motion av Gunilla Ryd (V) och Anders Andersson (V) om att ta fram en koldioxidbudget” till tekniska nämnden för yttrande.
Malmö stad har redan idag högt ställda klimatmål vilket framgår av såväl kommunfullmäktiges budgetmål som nyligen antagna Miljöprogram för Malmö stad 2021–2030. Målen i miljöprogrammet utgår från vad forskningen menar krävs för att nå de utsläppsminskningar som flertalet av världens länder har kommit överens om i det så kallade Parisavtalet. Fastighets- och gatukontoret ser redan nu på hur genomförandet av Miljöprogrammet ska genomsyra förvaltningens arbetssätt liksom förvaltningens deltagande i arbetet med Klimatomställning Malmö.Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
39kb Ladda ner dokument
-
-
§ 348
Remiss - Motion av Stefana Hoti (MP) och Måns Berger (MP) om bilfria zoner runt Malmös förskolor och skolor, STK-2021-720
Stadskontoret har översänt en motion av Stefana Hoti (MP) och Måns Berger (MP) om bilfria zoner runt Malmös förskolor och skolor till tekniska nämnden för besvarande. I motionen anför Stefana Hoti (MP) och Måns Berger (MP) att införandet av bilfria zoner säkerställer att alla barn i Malmö har en trygg och hälsosam miljö vid sina skolor.
I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta om att ge tekniska nämnden i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder och aktörer utforma en modell för bilfria zoner gällande även elbilar, att utreda kring vilka förskolor och skolor bilfria zoner kan införas samt att ge servicenämnden tillsammans med berörda nämnder i uppdrag att inför bilfria zoner som norm vid nybyggnation av förskolor och skolor.
Bilfria zoner runt förskolor och skolor är en komplex frågeställning. I den blandade staden är skolor mångt och mycket integrerade med bostäder och andra verksamheter. Gatorna runt skolorna har således flera funktioner och försörjer trafik till och från flera olika målpunkter. Likaså måste varuleveranser kunna nå skolorna och parkeringar för rörelsehindrade måste vara tillgängliga. Tekniska nämnden anser att bilfria zoner, som även gäller elbilar, kring skolor/förskolor, av dessa anledningar ligger ett antal år fram i tiden.
Tekniska nämnden betonar att samarbete med andra berörda nämnder är viktigt för att öka trygghet och säkerhet i närmiljön vid skolorna. Det finns ett kontinuerligt behov av att utveckla arbetssätt, hitta verktyg och utvärdera vad som ger bestående effekt. Tekniska nämnden menar att det finns ett pågående arbete för att förbättra trafikmiljön runt skolor och förskolor där den nyss antagna parkeringspolicyn är det senaste verktyget.Bilagor
-
39kb Ladda ner dokument
-
-
§ 349
Remiss Motion av Anders Andersson (V) och Lisa Stolpe (V) - Om bilfria zoner runt stadens skolor och förskolor
Stadskontoret har översänt en motion av Anders Andersson (V) och Lisa Stolpe (V) om bilfria zoner runt stadens skolor och förskolor till tekniska nämnden för besvarande. I motionen anför Anders Andersson (V) och Lisa Stolpe (V) att införandet av bilfria zoner skulle minska skjutsandet till och från förskolor och skolor och därigenom öka säkerheten för eleverna, minska de skadliga utsläppen samt öka barnens möjligheter till vardagsmotion och självständighet. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta att införa bilfria zoner runt stadens skolor och förskolor.
Bilfria zoner runt förskolor och skolor är en komplex frågeställning. I den blandade staden är skolor mångt och mycket integrerade med bostäder och andra verksamheter. Gatorna runt skolorna har således flera funktioner och försörjer trafik till och från flera olika målpunkter. Likaså måste varuleveranser, sophämtning och färdtjänst kunna nå skolorna och parkeringar för rörelsehindrade måste vara tillgängliga. Av den anledningen är det inte möjligt att idag införa bilfrihet enligt det motionärerna framför.
Tekniska nämnden betonar att samarbete med andra berörda nämnder är viktigt för att öka trygghet och säkerhet i närmiljön vid skolorna. Det finns behov av att fortsatt utveckla de förvaltningsövergripande arbetssätten. Tekniska nämnden menar att det finns ett pågående arbete för att förbättra trafikmiljön runt skolor och förskolor där den nyss antagna parkeringspolicyn är det senaste verktyget.Bilagor
-
41kb Ladda ner dokument
-
-
§ 350
Remiss - Motion av Stefana Hoti (MP) och Måns Berger (MP) om ökad demokrati och inflytande för Malmöborna, STK 2021-718
Miljöpartiet har inkommit med en motion gällande ökad demokrati och inflytande för Malmöborna. De föreslår ökad medborgardialog genom öppna nämndsammanträden, samordnade medborgardialoger som även avspeglas i beslutsunderlagen samt att ge tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden i uppdrag att fram verktyg för att hantera förslag kopplat till den fysiska utvecklingen av staden.
Bilagor
-
39kb Ladda ner dokument
-
-
Förvaltningen har arbetat med att ta fram en konceptbeskrivning för hur arbetet med sommartorg kan bedrivas. Att arbeta med sommartorg är en utveckling av det arbete som redan bedrivs kring sommargator. Sommartorg kan genomföras var som helst i staden, men sådana platser bör prioriteras där utvecklingspotentialen för trivselfrämjande åtgärder är tydlig och där det finns ett gediget intresse hos aktörerna kopplade till torget att genomföra ett sommartorg. Ett syfte med sommartorg kan vara att levandegöra platser även utanför citykärnan. Med utgångspunkt i konceptet har ett antal platser utvärderats utifrån deras potential att fungera som sommartorg.
Bilagor
-
38kb Ladda ner dokument
-
-
§ 355
Remiss från Länsstyrelsen Skåne - Samråd om riskhanteringsplan för Falsterbo enligt översvämningsdirektivet
Länsstyrelsen Skåne har översänt Riskhanteringsplan för Falsterboområdet 2022 - 2027 – Samrådsversion till kommunstyrelsen med inbjudan om att inkomma med synpunkter. Kommunstyrelsen har skickat över ärendet för tekniska nämnden, stadsbyggnadsnämnden samt miljönämnden att besvara och remissvar ska vara Länsstyrelsen tillhanda senast 2021-11-10. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har identifierat 25 geografiska områden i Sverige, utifrån EU:s översvämningsdirektiv, som bedöms ha en betydande översvämningsrisk. Aktuell riskhanteringsplan är för Falsterboområdet omfattar Falsterbo, Skanör, Höllviken och Ljunghusen och är en av totalt sju riskhanteringsplaner som nu är på samråd från Länsstyrelsen Skåne. Tekniska nämnden är positiv till att riskhanteringsplanen tas fram men vill framföra ett antal allmänna synpunkter, framtagna av en mellankommunal arbetsgrupp där tjänstepersoner från Malmö stad ingått.
Bilagor
-
35kb Ladda ner dokument
-
-
§ 356
Remiss från Länsstyrelsen Skåne - Samråd om riskhanteringsplan för Malmö enligt översvämningsdirektiv
Länsstyrelsen Skåne har översänt Riskhanteringsplan för Malmöområdet 2022 - 2027 – Samrådsversion till kommunstyrelsen med inbjudan om att inkomma med synpunkter. Kommunstyrelsen har skickat över ärendet för tekniska nämnden, stadsbyggnadsnämnden samt miljönämnden att besvara och remissvar ska vara Länsstyrelsen tillhanda senast 2021-11-10. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har identifierat 25 geografiska områden i Sverige, utifrån EU:s översvämningsdirektiv, som bedöms ha en betydande översvämningsrisk. Aktuell riskhanteringsplan är för Malmöområdet som omfattar Lomma, Burlöv och Malmö kommuner och är en av totalt sju riskhanteringsplaner som nu är på samråd från Länsstyrelsen Skåne. Tekniska nämnden är positiv till att riskhanteringsplanen tas fram men vill framföra ett antal synpunkter med syfte att tydliggöra och stärka planen i sig, men framförallt att stärka det planen rimligen syftar till – klimatanpassning så att kuststaden Malmö ska kunna vara kvar och utvecklas.
Bilagor
-
38kb Ladda ner dokument
-
-
§ 359
Detaljplan för fastigheten Bunkeflostrand 155:5 (Limhamns gamla skjutbana) i Bunkeflostrand i Malmö Dp 5624
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga delar av området med blandad stadsbebyggelse i form av småhus, flerbostadshus samt lokal för närservice. I den västra delen av planområdet ska detaljplanen säkerställa bevarandet av befintliga naturvärden.
Planläggningen motiveras av ett stort bostadsbehov i Malmö och att området är utpekat i översiktsplanen som ett lämpligt område för blandad stadsbebyggelse. Planläggningen motiveras även av att området är utpekat i naturvårdsplanen som ett område med höga naturvärden.Bilagor
-
186kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
-
§ 360
Uppföljande yttrande om Stadsrevisionens granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare
Malmö stadsrevision granskade våren 2020 om tekniska nämnden har tillräcklig kontroll och uppföljning av privata utförare och om nämnden säkerställer allmänhetens insyn i verksamheten. Stadsrevisionen bedömde att tekniska nämnden har tillräcklig kontroll över samtliga områden som granskats. Tekniska nämnden rekommenderades dock att säkerställa hur förvaltningens olika roller tydliggörs gentemot de privata utförarna.
Stadsrevisionen har begärt att tekniska nämnden lämnar ett uppföljande yttrande om vilka åtgärder nämnden har vidtagit under 2020 - 2021 och vilken effekt dessa har haft i verksamheten.
Under hösten 2020 och våren 2021 har arbete bedrivits med att se över och justera roller och arbetssätt, både inom drift- och underhållsverksamheten som investeringsverksamheten. Justeringarna för båda verksamheterna har trätt i kraft. Uppföljningar av de justerade rollerna och arbetssätten ska göras årligen för de båda verksamheterna.Bilagor
-
36kb Ladda ner dokument
-
-
§ 363
Objektsgodkännande för projekt 4.1 (3314) Segesvängen med vändzon inom linje 4, Storstadspaketet
Malmö stad kommer inom ramen för Ramavtal 8 – storstad Malmö att utveckla staden genom åtgärder för förbättrad infrastruktur och ökat bostadsbyggande. På sträckan för MalmöExpress (MEX)-linje 4, Segevång till Limhamn, planeras att vidta kollektivtrafikfrämjande åtgärder samt åtgärder som främjar framkomligheten för cykeltrafik. Samtidigt ska projektet se till helheten för gatornas alla funktioner och deras gestaltning. Denna skrivelse omfattar åtgärder längs Segesvängen och dess korsningspunkt med Segemöllegatan. Ombyggnationen planeras vara färdig under 2024 så att 24-meters elbussar kan trafikera hela denna busslinje i december samma år.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder för förbättrad infrastruktur och i övrigt god stadsmiljö, till en beräknad bruttoutgift om 10 350 tkr.Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
§ 364
Objektsgodkännande för projekt 4.2 (3315) Kirseberg: Segemöllegatan – Hornsgatan inom linje 4, Storstadspaketet
Malmö stad kommer inom ramen för Ramavtal 8 – storstad Malmö att utveckla staden genom åtgärder för förbättrad infrastruktur och ökat bostadsbyggande. På sträckan för MalmöExpress (MEX)-linje 4, Segevång till Limhamn, planeras att vidta kollektivtrafikfrämjande åtgärder samt åtgärder som främjar framkomligheten för cykeltrafik. Samtidigt ska projektet se till helheten för gatornas alla funktioner och deras gestaltning. Denna skrivelse avser sträckan från Hornsgatan i väst till Segemöllegatan i öst. På delar av sträckan planeras ombyggnad av hela gaturummet medan de på andra delar planeras större punktinsatser vid gatukorsningar och hållplatser. Ombyggnationerna planeras vara färdiga under 2024 så att 24-meters elbussar kan trafikera hela denna busslinje i december samma år.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder för förbättrad infrastruktur och i övrigt god stadsmiljö, till en beräknad bruttoutgift om 76 000 tkr. För att beslut ska fattas i Kommunfullmäktige innan årsskiftet behöver ärendet en skyndsam beredning.Bilagor
-
296kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
§ 365
Objektsgodkännande för projekt 4.9.1-4.9.3 (3322, 3025, 3026) Regementsgatan östra, mittersta och västra inom linje 4, Storstadspaketet
Malmö stad kommer inom ramen för Ramavtal 8 – storstad Malmö att utveckla staden genom åtgärder för förbättrad infrastruktur och ökat bostadsbyggande. På sträckan för MalmöExpress (MEX)-linje 4, Segevång till Limhamn, planeras att vidta kollektivtrafikfrämjande åtgärder samt åtgärder som främjar framkomligheten för cykeltrafik. Samtidigt ska projektet se till helheten för gatornas alla funktioner, stadskvalitéer och deras gestaltning. Denna skrivelse avser tre olika projekt för Regementsgatan från Torggatan i öst till Fridhemstorget i väst. Planerna omfattar ombyggnad av hela gaturummet på mittersta och östra delen av sträckan medan det genom Slottsstaden endast planeras mindre ombyggnader. Ombyggnationen planeras vara färdiga under 2024 så att 24-meters elbussar kan trafikera hela denna busslinje i december samma år.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder för förbättrad infrastruktur och i övrigt god stadsmiljö, till en beräknad bruttoutgift om 67 000 tkr. För att beslut ska fattas i Kommunfullmäktige innan årsskiftet behöver ärendet en skyndsam beredning.Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
-
§ 366
Objektsgodkännande för projekt 4.10-4.14, 9.4 (3323-3328, 3394) Erikslustvägen - Limhamn (inkl. ny hpl Kalkbrottsgatan) inom linje 4, Storstadspaketet
Malmö stad kommer inom ramen för Ramavtal 8 – storstad Malmö att utveckla staden genom åtgärder för förbättrad infrastruktur och ökat bostadsbyggande. På sträckan för MalmöExpress (MEX)-linje 4, Segevång till Limhamn, planeras att vidta kollektivtrafikfrämjande åtgärder samt åtgärder som främjar framkomligheten för cykeltrafik. Samtidigt ska projektet se till helheten för gatornas alla funktioner, stadskvalitéer och deras gestaltning. Sträckan denna skrivelse avser går från Fridhemstorget i Slottsstaden via Erikslustvägen, Linnégatan, Kalkbrottsgatan och Annetorpsvägen fram till Limhamnsgårdens allé vid Kalkbrottet. Fram till Västanväg planeras ombyggnation av hela gaturummet medan det söder om Västanväg endast planeras punktåtgärder i syfte att främja kollektivtrafiken. Ombyggnationen planeras vara färdig under 2024 så att 24-meters elbussar kan trafikera hela denna busslinje i december samma år.
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för åtgärder för förbättrad infrastruktur och i övrigt god stadsmiljö, till en beräknad bruttoutgift om 214 000 tkr. För att beslut ska fattas i Kommunfullmäktige innan årsskiftet behöver ärendet en skyndsam beredning.Bilagor
-
213kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
-
§ 371
Objektsgodkännande - Parkeringsautomater delområde Solbacken, Lorensborg, Borgmästaregården och Heleneholm 2022
Med anledning av att tekniska nämnden har beslutat att införa avgiftsbelagd parkering, innefattande boendeparkering, på områdena Solbacken, Lorensborg, Borgmästaregården och Heleneholm med avsikt att ordna trafiken, behöver inköp av ytterligare parkeringsautomater ske. För att genomföra detta krävs en investering för inköp och uppsättning av cirka 30 parkeringsautomater. Detta till en totalkostnad på 2 200 tkr och en driftskonsekvens på 468 tkr i fem år. Genomförandetiden sträcker sig fr o m december 2021 t om maj 2022.
Bilagor
-
233kb Ladda ner dokument
-
145kb Ladda ner dokument
-
-
Det finns en toalett på Strandgatan som byggdes i slutet av 1930-talet. Den är i dåligt skick och upplevs som en otrygg miljö. Fastighets- och Gatukontoret avser att sätta upp en ny prefabricerad toalettbyggnad i närheten då det inte går att renovera den gamla på grund av att den är samlokaliserad med en nätstation. Preliminärt ska byggnationen vara färdigställd våren 2022 och ska innehålla två toalettutrymmen, varav ett är anpassat för rörelsehindrade. Investeringsutgifterna uppgår till -2 400 tkr brutto och är upptagna i 2021 års och september månads prisläge. Inga inkomster är aktuella. Driftkonsekvenserna uppgår till -425 tkr brutto som netto. Projektet ryms inom de beslutade och begärda årsramarna för kategorin.
Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för markarbeten på allmän platsmark för att möjliggöra utbyggnation enligt DP 5539, förtätning med nya bostadshus på befintliga markparkeringsytor i Bellevuegården. Projektet omfattar bl.a. nya infarter på allmän plats till de nya bostadshusen och den totala investeringsutgiften inom projektet beräknas till ca 500 tkr brutto.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Exploateringsavtal avseende fastigheten Almgården 4 m.fl. har tagits fram i syfte att reglera genomförandet av detaljplan Dp 5636, som möjliggör cirka 600–650 nya bostäder samt 80 förskoleplatser. I avtalet regleras bland annat marköverföringar och uttag av gatukostnader för anläggande av allmän plats.
Bilagor
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Tapperheten 4 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till HSB Brf Tappheten 4 i Malmö, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 21 924 000 kronor.
Bilagor
-
66kb Ladda ner dokument
-
-
§ 383
Försäljning (friköp) av fastigheterna Biljetten 2 – Biljetten 13, kv. Spårvägen, projekt 7060, Dp 5102
Fastigheterna Malmö Biljetten 2 – Biljetten 13 ägs av Malmö kommun och är upplåtna med tomträtt till Brf Stickspåret, som genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtterna för en köpeskilling om 1 500 000 kronor per fastighet.
Bilagor
-
67kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunen har fått möjlighet att förvärva jordbruksfastigheterna Malmö Bunkeflostrand 2:13 och del av Malmö Bunkeflostrand 2:11 samt att byta till sig ytterligare delar av fastigheten Malmö Bunkeflostrand 2:11. Förvärvet är strategiskt och möjliggör på sikt exploatering inom i översiktsplanen planerat verksamhetsområde.
Bilagor
-
142kb Ladda ner dokument
-