Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare samt tidpunkt för justering av protokollet

  2.  

    a) Årets Malmöfestival

    (20 min)

    Andy Roberts, avdelningschef avdelningen för offentlig miljö

    Helena Cedrins, projektledare avdelningen för offentlig miljö

    Peter Lind, projektledare avdelningen för offentlig miljö

    Erland Weerasinghe, enhetschef avdelningen för offentlig miljö

     

    b) Internutredning

    (5 min)

    Eva Nilsson Lundqvist, stadsjurist kvalitets och kansliavdelningen

     

    Nedanstående muntliga föredragningar ges i samband med respektive beslutspunkt:

     

    7. Redovisning av kommunfullmäktiges uppdrag om att genomföra en översyn av färdtjänstregelverket

    Anna Modig, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen

    Christoffer Nilsson, färdtjänstkoordinator stadsutvecklingsavdelningen

    Christian Resebo, sektionschef stadsutvecklingsavdelningen

     

    14. Tjänstekoncessionsavtal för väderskydd, hyrcyklar och stadsinformation

    Anna Modig, avdelningschef stadsutvecklingsavdelningen

    Pernilla von Strokirch, enhetschef stadsutvecklingsavdelningen

    Eva Nilsson Lundqvist, stadsjurist kvalitets och kansliavdelningen

  3. Budgetskrivelsen utgör tekniska nämndens underlag till kommunstyrelsen inför beredning av förslag till budget som föreläggs kommunfullmäktige. Budgetskrivelsen fokuserar på det som tekniska nämnden vill poängtera inför beredningen av budget 2025 med plan för 2026-2027. För investeringarna har rapporten ett längre tidsperspektiv (2025 med plan för 2026-2030).

    Bilagor

  4. Naturvårdverket har på remiss skickat Naturvårdsverkets vägledning om masshantering och användning av massor i anläggningsarbeten – riskbedömning. Kommunstyrelsen har skickat remissen vidare till miljönämnden och tekniska nämnden för yttrande. Vägledningen beskriver vad en riskbedömning bör innehålla så att en tillsynsmyndighet kan bedöma om användningen av massor i ett anläggningsändamål är att betrakta som lämplig. Dessutom kan vägledningen användas i tillsynen av massor som inte bedömts utgöra avfall.

     

    Förvaltningen föreslår att nämnden ställer sig positiv till den remitterade vägledningen. Därtill föreslår förvaltningen att nämnden framför några synpunkter.

     

    Bilagor

  5. Naturvårdsverket har i en hemställan till regeringen föreslagit att regeringen ändrar förordningen (2014:25) om bekämpningsmedel för att möjliggöra att dispens kan lämnas för forskningsändamål för

    • spridning av bekämpningsmedel inom fasta skyddsavstånd och
    • spridning av växtskyddsmedel från flygfarkost.

    Tekniska nämnden bedöms inte beröras direkt av den aktuella förändringen, men med hänsyn till att naturvårdsverket bedömer att sådan forskning kan leda till en minskad spridning av växtskyddsmedel genom en ökad precision vid besprutning föreslås tekniska nämnden tillstyrka Naturvårdsverkets förslag till ändringar av förordningen.

    Bilagor

  6.   6

    Kommunfullmäktigeuppdrag 2023 - Tekniska nämnden och stadsbyggnadsnämnden ges i uppdrag att tillsammans med boende och näringsidkare undersöka hur storstadspaketet kan bidra till fler gröna mötesplats

  7. I budget för 2023 gavs tekniska nämnden, tillsammans med berörda nämnder, i uppdrag att genomföra en översyn av färdtjänstregelverket, samt utreda förutsättningarna för en beställningscentral för färdtjänst i egen eller regional regi.

     

    I ärendet redovisas nämndens tolkning och utförande av uppdraget. Funktionsstödsnämnden, hälsa-, vård- och omsorgsnämnden, servicenämnden, Malmö stads funktionshinderråd samt centrala pensionärsrådet har genom remissrunda fått möjlighet att yttra sig om de framtagna underlagen.

     

    Fastighets- och gatukontoret har sammanställt de synpunkter som framkommit i yttranden från remissinstanserna och reviderat det ursprungliga förslaget.

    Bilagor

  8. I samband med att tekniska nämnden beslutade om nämndsbudget 2023 fick förvaltningen i uppdrag att i sin investeringsverksamhet särskilt prioritera satsningar i socioekonomiskt svaga delar av staden.

     

    I samband med nämndens godkännande av årsanalysen vid mötet den 26e februari 2024 återrapporterades nämndsbudgetuppdraget. Vid samma nämndsmöte beslutades att förvaltningens inledande översyn och analys ska vidareutvecklas ytterligare under 2024, då förslagen till omprioritering ska konkretiseras och tillföras konsekvens- och kostnadsanalyser, inför politisk avvägning under våren.

     

    I den bifogade rapporten presenteras analysen och resultatet av den.

    Bilagor

  9. Fastighetsavdelningen arbetade under 2022 fram en fastighetsrapport som redovisades till nämnden i mars 2023. Nu har rapporten uppdaterats och vissa nya delar har tillkommit såsom en redovisning över de driftskostnader som nämnden har för innehav av odlingslotter, båtplatser med mera.

     

    Rapporten över Malmö stads fastighetsägande är tänkt att vara ett kunskapsunderlag för politiker och tjänstepersoner och redovisar vilken mark som staden äger både inom den egna kommungränsen och i andra kommuner. I rapporten framkommer också vilka fastighetsköp och försäljningar som staden har gjort de senaste åren. Stadens fastighetsägande är ett verktyg som kan användas för att nå olika mål om hur marken ska användas, till exempel för att bygga bostäder, upplåtelser till nya företag, stadsnära odling och så vidare.

     

    Länk till fastighetsrapporten: Malmö stads fastighetsägande 2023 (malmo.se) 

    Bilagor

  10. Kretsloppsplanen 2021 - 2030 antogs av kommunfullmäktige i Burlövs kommun den 8 februari 2021 och i Malmö stad den 22 december 2020 och fungerar som ett strategiskt styrdokument i utvecklingen för en hållbar avfallshantering.

    Kretsloppsplanen följs upp varje år. Vart fjärde år ska det göras en större uppföljning, under 2024 pågår revideringen av den nu gällande Kretsloppsplanen.

    Tekniska nämndens avfallsdelegation beslutade den 30 maj 2024 att för egen del godkänna Uppföljning 2023 Kretsloppsplan 2021-2030 samt att överlämna denna till tekniska nämnden för vidare handläggning.

    Bilagor

  11. Tekniska nämnden föreslås lämna rättegångsfullmakt med behörighet att företräda tekniska nämnden inom nämndens ansvars- och verksamhetsområden till stadsjuristen Josephine Stensson.

    Bilagor

  12. Fastighets- och gatukontoret föreslår tekniska nämnden att begära överföring från kommunstyrelsens anslag till förfogande för år 2024 och 2025, baserat på driftkonsekvenser för aktivering av investeringar till och med 2024-05-31.

     

    Bilagor

  13. Dåvarande gatukontoret beslutade 2015-06-18, på uppdrag av tekniska nämnden, att teckna tjänstekoncessionsavtal med Clear Channel avseende tillhandahållande samt drift- och underhåll av busskurer, hyrcykelsystem med stationer, stadsinformationstavlor och reklamvitriner. Avtalet gäller från 2015-09-30 till 2026-09-30 och innefattar möjlighet till förlängning, genom ömsesidigt godkänd option, om 5 (fem) + 4 (fyra) år. Överenskommelse om förlängning av avtalet genom option ska vara träffad senast 2 år före avtalets upphörande. I annat fall upphör avtalet utan uppsägning.

     

    Tekniska nämnden föreslås besluta om ett avrop av option om 5 år.

     

    Bilagor

  14. Trafik- och mobilitetsplan för Malmö har reviderats och planeras antas i kommunfullmäktige under fjärde kvartalet 2024. Tekniska nämnden leder arbetet och skickar ett samrådsförslag till berörda för yttrande.

    Bilagor

  15. Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för en ombyggnad av gaturummet från korsningen mellan Per Albin Hanssons väg och Stadiongatan fram till med cirkulationsplatsen vid Eriksfältsgatan och Nydalavägen, samt del av Munkhättegatan mellan Eriksfältsgatan och Ystadvägen. Den totala investeringen uppgår till 186 mnkr.

    Bilagor

  16. Ärendet avser ansökan om objektsgodkännandet för uppförandet av en tillfällig parkanläggning i Nyhamnen till en beräknad bruttoutgift om 7,8 mnkr.

    Bilagor

  17. Exploateringsavtal avseende fastigheten Drotsen 1 har tagits fram i syfte att reglera genomförandet av dp 5830. I avtalet regleras bland annat marköverföring.

    Bilagor

  18. Ärendet avser en markreservation inom del av fastigheterna Bunkeflo 6:8 och Bunkeflo 7:6 i Hyllie omfattande cirka 15 000 kvm BTA för bostäder med centrumändamål i bottenvåning.

    Bilagor

  19. Ny upplåtelse av i bifogad förteckning angivna tomträtter för vilka tomträttsavtalet löper ut under 2024.

    Bilagor

  20. Nya tomträttsavtal avseende småhusfastigheterna Malmö Gråsälen 15 och Malmö Isbjörnen 11 för vilka de ändliga avtalen löper ut 2024-12-31.

    Bilagor

  21.   22

    Försäljning av fastigheten Osby Marklunda 2:36

  22. Ärendet innehåller förslag till att införa 30 km/tim inom ett område i centrala Malmö. Syftet är att öka trafiksäkerheten, ge minskad buller- och miljöpåverkan, öka framkomligheten för framför allt oskyddade trafikanter samt öka trafiktryggheten. Det är också en viktig åtgärd för att minska den problematik med buskörningar och höga ljud från fordon som finns i stadens centrala delar. Förslaget syftar även till att bidra till en trygg och attraktiv stad. Ett långsammare trafiktempo bidrar också till ökade vistelsekvaliteter. Att införa 30 km/tim ligger även i linje med Trafikverkets färdplan för hållbara hastigheter samt med Malmö stads övergripande mål och målen i såväl stadens översiktsplan (ÖP) som trafik- och mobilitetsplan (TROMP). Förvaltningen utreder framåt också behov av ytterligare områden, både i anslutning till detta föreslagna område och i andra områden i staden, där 30 km/h bör införas. Dessa kommer tas upp för separat beslut. Förvaltningen ser även över möjligheter till ytterligare åtgärder för att minska buskörningar och höga ljud från fordon. Detta arbete beskrivs också i ärendet.

    Bilagor

  1. Budgetskrivelsen utgör tekniska nämndens underlag till kommunstyrelsen inför beredning av förslag till budget som föreläggs kommunfullmäktige. Budgetskrivelsen fokuserar på det som tekniska nämnden vill poängtera inför beredningen av budget 2025 med plan för 2026-2027. För investeringarna har rapporten ett längre tidsperspektiv (2025 med plan för 2026-2030).

    Bilagor

  2. I samband med att tekniska nämnden beslutade om nämndsbudget 2023 fick förvaltningen i uppdrag att i sin investeringsverksamhet särskilt prioritera satsningar i socioekonomiskt svaga delar av staden.

     

    I samband med nämndens godkännande av årsanalysen vid mötet den 26e februari 2024 återrapporterades nämndsbudgetuppdraget. Vid samma nämndsmöte beslutades att förvaltningens inledande översyn och analys ska vidareutvecklas ytterligare under 2024, då förslagen till omprioritering ska konkretiseras och tillföras konsekvens- och kostnadsanalyser, inför politisk avvägning under våren 2025.

     

    I den bifogade rapporten presenteras analysen och resultatet av den.

    Bilagor

  3. Fastighets- och gatukontoret föreslår tekniska nämnden att begära överföring från kommunstyrelsens anslag till förfogande för år 2024 och 2025, baserat på driftkonsekvenser för aktivering av investeringar till och med 2024-05-31.

     

    Bilagor

  4. Dåvarande gatukontoret beslutade 2015-06-18, på uppdrag av tekniska nämnden, att teckna tjänstekoncessionsavtal med Clear Channel avseende tillhandahållande samt drift- och underhåll av busskurer, hyrcykelsystem med stationer, stadsinformationstavlor och reklamvitriner. Avtalet gäller från 2015-09-30 till 2026-09-30 och innefattar möjlighet till förlängning, genom ömsesidigt godkänd option, om 5 (fem) + 4 (fyra) år. Överenskommelse om förlängning av avtalet genom option ska vara träffad senast 2 år före avtalets upphörande. I annat fall upphör avtalet utan uppsägning.

     

    Tekniska nämnden föreslås besluta om ett avrop av option om 5 år.

     

    Ärendet kompletterades med en muntlig föredragning av Pernilla von Strokirch, enhetschef och Eva Nilsson Lundqvist, stadsjurist.

    Bilagor

  5. Trafik- och mobilitetsplan för Malmö har reviderats och planeras antas i kommunfullmäktige under fjärde kvartalet 2024. Tekniska nämnden leder arbetet och skickar ett samrådsförslag till berörda för yttrande.

    Bilagor

  6. Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för en ombyggnad av gaturummet från korsningen mellan Per Albin Hanssons väg och Stadiongatan fram till med cirkulationsplatsen vid Eriksfältsgatan och Nydalavägen, samt del av Munkhättegatan mellan Eriksfältsgatan och Ystadvägen. Den totala investeringen uppgår till 186 mnkr.

    Bilagor

  7. Ärendet innehåller förslag till att införa 30 km/tim inom ett område i centrala Malmö. Syftet är att öka trafiksäkerheten, ge minskad buller- och miljöpåverkan, öka framkomligheten för framför allt oskyddade trafikanter samt öka trafiktryggheten. Det är också en viktig åtgärd för att minska den problematik med buskörningar och höga ljud från fordon som finns i stadens centrala delar. Förslaget syftar även till att bidra till en trygg och attraktiv stad. Ett långsammare trafiktempo bidrar också till ökade vistelsekvaliteter. Att införa 30 km/tim ligger även i linje med Trafikverkets färdplan för hållbara hastigheter samt med Malmö stads övergripande mål och målen i såväl stadens översiktsplan (ÖP) som trafik- och mobilitetsplan (TROMP). Förvaltningen utreder framåt också behov av ytterligare områden, både i anslutning till detta föreslagna område och i andra områden i staden, där 30 km/h bör införas. Dessa kommer tas upp för separat beslut. Förvaltningen ser även över möjligheter till ytterligare åtgärder för att minska buskörningar och höga ljud från fordon. Detta arbete beskrivs också i ärendet.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.