Möte 2020-08-25
-
1
Val av justerare samt justeringsdag
-
a) Idéstudie avseende MEX-linje 8, Storstadspaketet (TN-2020-1193)
(15 min)
Håkan Thulin, avdelningschef, stadsutvecklingsavdelningen
Andreas Nordström, stadsutvecklingsavdelningen
b) Utredning av möjligheter till ändrad ansvarsfördelning för genomförande, ägande, drift och finansiering av laddinfrastruktur mellan parterna i Ramavtal 8 – Storstad Malmö (TN-2019-3438)
(10 min)
Håkan Thulin, avdelningschef, stadsutvecklingsavdelningen
Magnus Fahl, stadsutvecklingsavdelningen
c) Trygghets- och säkerhetsstrategi för tekniska nämnden (TN-2019-3986)
(20 min)
Patrik Widerberg, avdelningschef, inriktningsavdelningen
Max Hanander, inriktningsavdelningen
d) Miljöprogram för Malmö stad, 2021–2030 (TN-2020-693)
(15 min)
Patrik Widerberg, avdelningschef, inriktningsavdelningen
Jacquelin Nilsson, inriktningsavdelningen
e) Modell för samverkansstöd (TN-2019-3825)
(15 min)
Patrik Widerberg, avdelningschef, inriktningsavdelningen
Fatime Nedzipovska, inriktningsavdelningen
-
Kommunfullmäktige har för yttrande skickat en motion från Måns Berger (MP) om klimatanpassning av stadens särskilda boende, både för äldre och funktionsnedsatta, så att brukarna kan leva i en god och trygg miljö även när extrema värmeböljor blir allt vanligare. Motionen föreslår att det behöver genomföras solstudier i staden, att mängden skugga behöver ökas genom att tillföra grönska, att förvaring och kylning av mediciner behöver ses över på det att det kan säkerställas att det finns tillräckliga kylanläggningar.
Sammanfattningsvis så har tekniska nämnden mycket goda underlag och kan bidra med sin del till kommande planer mot värmeböljor och för klimatanpassning av staden. Tekniska nämnden föreslår kommunfullmäktige att anse motionens punkt tre besvarad genom redogörelsen av det lokala arbetet.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
186kb Ladda ner dokument
-
-
5
Motion av Anders Skans (V) om att de ekonomiska ramarna ska beslutas i internbudgetarna, STK-2020-299
Kommunfullmäktige har för yttrande skickat en motion av Anders Skans (V) om att de ekonomiska ramarna i nämndernas internbudgetar ska kunna beslutas av nämnden. I motionen föreslås kommunfullmäktige besluta om att ändra de kommuncentrala riktlinjerna för hur internbudgetar ska se ut. Syftet är att det ska gå att politiskt besluta att flytta pengar mellan verksamheter inom förvaltningarna och på så sätt detaljstyra ekonomi tydligare. Motionären menar att det är viktigt att kunna fatta beslut om hur resurser fördelas mellan olika verksamheter för att politiskt kunna prioritera i arbetet.
Bilagor
-
97kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har granskat om hälsa-, vård- och omsorgsnämnden och tekniska nämnden säkerställer att det finns en tillräcklig kontroll och uppföljning av privata utförare och om nämnden säkerställer allmänhetens insyn i verksamheten. Revisionens bedömning är att tekniska nämnden säkerställer detta. Tekniska nämnden rekommenderas att säkerställa hur förvaltningens olika roller tydliggörs gentemot de privata utförarna. Arbetet med att se över rollerna gentemot de privata utförarna pågår.
Bilagor
-
90kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
944kb Ladda ner dokument
-
-
7
Yttrande till Förvaltningsrätten i Malmö i mål nr 5695-20 om laglighetsprövning enligt kommunallagen – beslut om ekonomiskt stöd till På Limhamn
Tekniska nämnden har dem 21 april 2020, § 163, beslutat att anslå 231 628 kronor till den ekonomiska föreningen På Limhamn ekonomisk förening. Laglighetsprövning av beslutet har begärts och tekniska nämnden har yttrat sig i målet, detta den 12 juni 2020, § 247. Klaganden har nu inkommit med ytterligare skrivelse och kommunen har av förvaltningsrätten beretts tillfälle att även yttra sig över denna.
Fastighets- och gatukontoret har tagit fram ett förslag till svarsyttrande och föreslår tekniska nämnden att avge yttrande i enlighet med bilagt förslag.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
68kb Ladda ner dokument
-
597kb Ladda ner dokument
-
592kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
200kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
Lars-Göran Jönsson (M) har vid Tekniska nämndens sammanträde den 12 juni 2020, § 261, väckt initiativ angående teknisk utrustning för Malmö stads förtroendevalda.
Tekniska nämnden beslutade vid det tillfället att uppdra åt Fastighets- och gatukontoret att ta fram förslag på sådant yttrande som redogör för de genomgående bristerna i den tekniska utrustning som Malmö stads förtroendevalda tillhandahålls av ITS, samt att återkomma till Tekniska nämnden för beslut om att till Kommunstyrelsen avge dylikt yttrande, detta vid Tekniska nämndens ordinarie sammanträde i augusti 2020.
Fastighets- och gatukontoret har, i enlighet med uppdraget, i förslag till yttrande sammanställt inkomna synpunkter angående den tekniska utrusning som tillhandahålls.
Bilagor
-
91kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
-
Kanslienheten har, i samråd med Tekniska nämndens presidium, tagit fram ett förslag avseende 2020 års sammanträdestider för Tekniska nämnden.
Förslagen är framtagna utifrån rådande riktlinjer från Folkhälsomyndigheten avseende sammankomster under pågående coronaviruspandemi. Slutgiltig bedömning kring huruvida sammanträden och informationsträffar ska ske i digital eller fysisk form får ske inför respektive tillfälle, utifrån då rådande riktlinjer och rekommendationer.
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö Civila Ryttarförening, MCR, har tillskrivit Fritidsnämnden och uttryckt oro över det nya läget för ridanläggningen då denna kommer att placeras långt ifrån bra kollektivtrafik. Många barn och ungdomar som deltar i föreningens verksamhet är hänvisade till kollektivtrafiken och man är följaktligen inom föreningen orolig över att denna aktivitet kommer att väljas bort. Fritidsnämnden har i sin tur tillskrivit Tekniska nämnden och uppmanat densamma att tillsammans med Skånetrafiken finna en lösning som möjliggör en ökad tillgänglighet till den nya anläggningen.
Malmö stad har genom Mobilitetsenheten, Fastighets- och gatukontoret, varit i kontakt med Skånetrafiken, som har det yttersta ansvaret för kollektivtrafiken i staden. Skånetrafiken har meddelat att man i nuläget inte kommer bedriva ordinarie linjetrafik till ridanläggningen, utan har istället erbjudit Malmö stad att göra en så kallad extra beställning av busstrafik. Två olika kostnadsförslag för tillköp av trafik har lämnats till kommunen.
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
165kb Ladda ner dokument
-
116kb Ladda ner dokument
-
-
I syfte att skydda en samhällskritisk och utsatt verksamhet föreslås tekniska nämnden fatta beslut om att fortsatt möjliggöra ensamresor i färdtjänsten, med anledning av covid-19.
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
168kb Ladda ner dokument
-
167kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
-
12
Remiss från Skånetrafiken angående Tågstrategi – Strategi för utveckling av den regionala tågtrafiken i Skåne, STK-2020-971
Skånetrafiken har arbetat fram en remissversion av rubricerad tågstrategi. Strategin sträcker sig fram till 2040 och beskriver även målbilder för 2030 och 2035 samt planerad trafik för 2022 och 2025. Strategin är avgränsad till att enbart behandla tågtrafik och inte hur andra trafikslag kan komplettera eller samverka med tågtrafik. Exempelvis tas inte en utbyggnad av en Metro mellan Malmö och Köpenhamn med och därmed nämns inte heller vilken påverkan en sådan skulle få på behovet av tågkapacitet över Öresundsbron. Inte heller konkurrensen om tåglägen med godståg och fjärrtåg behandlas särskilt ingående vilket ytterligare förstärker saknaden av Metron i strategin. Vidare saknas också en bild av hur Skånetrafiken tänker sig tåguppehåll på Rosengårds station för de nya tågsystem som planeras trafikera Ystads- och Trelleborgsbanorna via Kontinentalbanan.
Tekniska nämnden har att avge yttrande till Kommunstyrelsen som sammanställer ett gemensamt svar till Skånetrafiken för Malmö stads räkning.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
216kb Ladda ner dokument
-
76kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden beslutade vid sammanträde den 21 april 2020 att, under förutsättning att Region Skåne fattar ett likalydande beslut, godkänna förslag till genomförandeavtal. I samma beslut ingick en justering i genomförandeavtalets § 4, gällande att nivå A ska omfatta sträckan mellan Suellsbron/Neptunigatan och Stora Varvsgatan – inte sträckan mellan Skeppsbron och Stora Varvsgatan. Då Region Skånes kollektivtrafiknämnd dessförinnan beslutat att godkänna förslaget till genomförandeavtal utan denna justering har avtalet inte kunnat skrivas på av parterna.
I detta ärende föreslås en revidering av genomförandeavtalets § 4 för att tydliggöra skrivningarna rörande Skeppsbron och Malmö C. Anledningen till denna revidering är att den justering som Tekniska nämnden beslutade om enligt ovan inte är tillräcklig för att tydliggöra parternas syn på vilken framkomlighetsnivå som ska gälla för sträckningen på själva Skeppsbron, det vill säga sträckan mellan Suellsbron och Centralplan.
I den föreslagna revideringen görs utöver tidigare beslutad justering gällande Nivå A också en justering av stycket som beskriver vilka sträckor som ingår i Nivå C, då även denna ursprungliga skrivning lett till missförstånd. Vidare kompletteras § 4 med ett nytt stycke som beskriver betydelsen av en god framkomlighet för kollektivtrafiken längs Centralplan och Skeppsbron och som förklarar att ytterligare studier inom ramen för en förstudie för Malmö C behövs för att kunna ange en framkomlighetsnivå för centralplan och Skeppsbron.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
939kb Ladda ner dokument
-
-
Tekniska nämnden föreslås att godkänna modellen för samverkansstöd för hur nämnden i samverkan med andra relevanta nämnder mer generellt kan stimulera, stötta och samordna samverkansprocesser i geografiskt avgränsade områden, till exempel BID.
Bilagor
-
124kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad upprättar årligen en lokalbehovsplan. Tekniska nämnden ska utifrån sina lokalbehov fram till 2035 upprätta och besluta om en lokalbehovsplan för 2021–2035.
Bilagor
-
106kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
I Programmet för att motverka hemlöshet finns det övergripande målsättningar och principer angående stadens arbete för att minska och motverka hemlöshet, samt tre strategiska områden med delmål, de strategiska områdena är:
· Minska antalet hushåll som hamnar i hemlöshet.
· Ett hållbart och kostnadseffektivt sekundärt bostadsbestånd.
· Hjälp till eget boende.
Som en bilaga till programmet finns en handlingsplan med konkreta åtgärder i arbetet med att minska och motverka hemlösheten i Malmö. Bifogad i detta ärende är en uppdaterad version av handlingsplanen.
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för det kollektivtrafikstråk som utgörs av ett buss-, gång- och cykelstråk från Styrmansgatan till Bogserbåtsgatan, detta till en bruttoutgift av 196 mnkr. Projektet är en del av Storstadspaketet och Exploatering.
Objektsgodkännandet omfattar förutom byggnation av en bro över varvsbassängen för buss, gång- och cykeltrafik även anpassningar av Styrmansgatan söder om bron samt en utfyllnad vid norra brofästet. Gatustråket från norra brofästet upp till Bogserbåtsgatan i den antagna detaljplanen 5175, som ansluter till Stora Varvsgatan, är också en del av projektet, liksom renovering av kaj 30 strax öster om stråket.
Bilagor
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för utbyggnad av allmän platsmark enligt Dp 5460, detta till en beräknad bruttoutgift om 22,3 mnkr.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
975kb Ladda ner dokument
-
948kb Ladda ner dokument
-
-
Projektets syfte är att efter en fastställd tidplan eller årligen byta ut äldre komponenter så att styrutrustning inte är äldre än 15 år, lyktor och tryckknappar är max 10 år samt kopplingsplintar inte är äldre än 20 år för att bibehålla en hög driftsäkerhet i trafiksignalanläggningarna.
Malmö växer och förtätas. Den snabba utvecklingen med nya förtätningsområden kommer att påverka trafikfördelningen och trafikfunktionen för gemene korsning. Trafikmängder kommer att förändras mellan huvud- och tvärgator och trafikantgrupper kan komma att omprioriteras. För att minska eventuella barriärer, köbildningar, blockeringar av korsningar samt störningar på kollektivtrafiken och all övrig trafik kommer driftsäkerheten spela en mer betydande roll.
Tekniken i trafiksignalanläggningarna används i större och större utsträckning för att prioritera busstrafik i Malmös korsningar och underlätta bussarnas framkomlighet. Kraven på tillförlitlighet blir allt större ju fler anläggningar som förses med dessa funktioner. Konsekvensen blir annars att framkomligheten minskar för kollektivtrafiken.
Kostnaden för detta beräknas till 14 700 tkr. Kapitalkostnaderna beräknas uppgå till 879 tkr.
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
454kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för reinvestering i fastigheten Terminalen 4, till en beräknad bruttoutgift om 5 000 tkr.
CMP har begärt investeringsmedel för att reinvestera i fastigheten Terminalen 4, vilket upphandlas och utförs av CMP. Kostnader för ränta och avskrivningar kommer att regleras genom ett separat finansieringsavtal med CMP innan investeringen påbörjas.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser objektsgodkännande av reinvestering av två järnvägsväxlar och förstärkning av plankorsning Borrgatan med ljud och ljussignal.
Investeringsutgiften uppgår till 2 500 tkr brutto i 2020 års och mars månads prisläge och ryms inom den beslutade årsramen för kategorin. Driftkonsekvensen uppgår till 270 tkr per år både brutto och netto.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet avser ansökan om objektsgodkännande för inköp av parkeringsautomater i delområde Kirseberg och Rostorp till följd av beslut om införande av boendeparkering i området, detta till en kostnad om 1 600 tkr och driftkonsekvens om 368 tkr.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
816kb Ladda ner dokument
-
-
Avdelningen för offentlig miljö behöver byta ut is-aggregatet som driver isbanan i Folkets park då det befintliga aggregatet är 19 år gammalt och drivs med en gas som förbjuds på marknaden efter årsskiftet 2019/20. Isbanan i Folkets park är ett populärt besöksmål och stadens enda aktiva utomhusisbana.
Investeringskostnad: 1 000 tkr inklusive montering.
Driftkonsekvensen: 30 tkr/år.Bilagor
-
Fastighets- och gatukontoret förvaltar idag 76 112 träd, som inventerats och givits ett individuellt ID-nummer, inom park och gatumark. Det finns nu ett behov av anslag till dels nyplantering och dels vitaliseringsåtgärder av träd i befintlig miljö. Vitaliseringsåtgärder innebär investeringar i markförutsättningar för att gynna en ökad tillväxt, exempelvis nya växtbäddar för befintliga träd.
Bilagor
-
92kb Ladda ner dokument
-
632kb Ladda ner dokument
-
-
Exploateringsavtal avseende del av fastigheten Hamnen 12:149 har tagits fram i syfte att reglera genomförandet av detaljplan, Dp 5640. I avtalet regleras bl.a. marköverföring och uttag av gatukostnader.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
888kb Ladda ner dokument
-
-
Exploateringsavtal avseende fastigheten Vesslan 14 har tagits fram i syfte att reglera genomförandet av detaljplan, Dp 5538. I avtalet regleras bland annat rätten att nyttja mark och gatukostnader.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
178kb Ladda ner dokument
-
104kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
1023kb Ladda ner dokument
-
-
Ärendet omfattar en markreservation till Parkering Malmö om ca 8000 m2 yta för uppförande av underjordiskt parkeringsgarage inom del av fastigheten Hamnen 22:164. Området är beläget inom kommande detaljplan Dp 5611, Smörkajen, Nyhamnen.
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument
-
723kb Ladda ner dokument
-
-
Fastigheten Malmö Jylland 3 ägs av Malmö kommun och är upplåten med tomträtt till Brf Rönnelid, vilken genom upprättat förslag till köpeavtal friköper tomträtten för en köpeskilling om 9 699 000 kronor.
Bilagor
-
94kb Ladda ner dokument
-
75kb Ladda ner dokument
-
790kb Ladda ner dokument
-
-
Med anledning av rådande pandemi föreslår Fastighets- och gatukontoret Tekniska nämnden att skjuta på hyresjusteringarna för bostäder för år 2020 och istället göra en justering under 2021, då naturligtvis beaktat efter hyresmarknaden vid detta tillfälle. Hyresjusteringen görs med utgångspunkt från statistik på hur SABO:s hyresförhandlingar går. I år ligger de på i snitt 1,85% höjning för mindre kommuner runt om i Skåne, som anses vara att jämföra med där Fastighets- och gatukontoret har sina bostäder, det vill säga huvudsakligen på landsbygden i Malmö och i Torup inom Svedala kommun. Hyresjusteringen för 2020 var beräknad till en ökning med sammanlagt cirka 80 000 kr per år för de 43 bostäder som Fastighets- och gatukontoret hyr ut, vilket kommer att ingå som underlag vid beräkning av justering år 2021.
Stadsfastigheter har beslutat att avstå från årets hyreshöjningar för externa hyresgäster under 2020, så förslaget i detta ärendet innebär en likabehandling av hyresgäster inom kommunen.
Bilagor
-
93kb Ladda ner dokument
-
-
Upplåtelse med tomträtt av fastigheten Malmö Rönnen 5 för uppförande av flerbostadshus med 94 hyresrättslägenheter.
Bilagor
-
95kb Ladda ner dokument
-
-
31
Nya tomträttsavtal som ersätter ändliga avtal avseende flerbostadsfastigheterna Fredensborg 4 och Örsholm 3
Nya tomträttsavtal avseende flerbostadsfastigheterna Fredensborg 4 och Örsholm 3, för vilka de ändliga tomträttsavtalen löper ut i augusti 2020.
Bilagor
-
85kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
80kb Ladda ner dokument
-
664kb Ladda ner dokument
-
-
32
Nya tomträttsavtal som ersätter ändliga avtal avseende småhusfastigheterna Bonden 2 och 12, Körkarlen 6, 7, 9 och 12 samt Åkervindan 2, 5 och 6
Nya tomträttsavtal avseende småhusfastigheterna Bonden 2 och 12, Körkarlen 6, 7, 9 och 12 samt Åkervindan 2, 5 och 6, för vilka de ändliga tomträttsavtalen löpt ut i april 2020.
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
-
Bilagor
-
43kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
228kb Ladda ner dokument
-
86kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
322kb Ladda ner dokument
-
550kb Ladda ner dokument
-
485kb Ladda ner dokument
-
355kb Ladda ner dokument
-
-
Sedan april 2018 är stadsjuristen Niina Stiber utsedd som dataskyddsombud på heltid för kommunens nämnder och helägda bolag. Tekniska nämnden bekräftade för egen del detsamma i beslut vid sammanträde 2018-04-24, § 110.
Under perioden den 20 juli 2020 till den 13 augusti 2021 kommer Niina Stiber att vara föräldraledig. Mot bakgrund av detta behöver kommunens nämnder och helägda bolag tillfälligt utse ett nytt dataskyddsombud.
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
99kb Ladda ner dokument
-