Val av justerare
Bilagor
Redovisning av delegerade beslut januari 2025
Miljödirektören informerar januari 2025
Miljönämnden har att fastställa förvaltningens förslag till nämndsbudget 2025 senast den 31 januari 2025. I nämndsbudgeten för 2025 beskriver nämnden sitt ansvar, planering av verksamheten, plan för kommunfullmäktigemålen med förväntad förflyttning och plan för ekonomin under året.
Kommunbidraget för 2025 uppgår till 89 573 000 kronor vilket är en nettoökning med 6 363 000 kronor jämfört med budget 2024. I nettoökningen ingår en förstärkning, från kommunstyrelsens budget, för klimatstrategiskt arbete samt tillsyn med 8 000 000 kronor. De ekonomiska förutsättningarna i nämndsbudgeten är fördelade utifrån organisation och verksamhet.
Bilagor
I Malmö stads budget för 2025 har kommunfullmäktige beslutat att avsätta 78 miljoner för kompetenshöjande insatser för Malmö stads medarbetare. Miljönämnden föreslås ansöka om totalt 396 000 kronor hos kommunstyrelsen för att utföra två kompetensutvecklingsinsatser:
Ansökan om medel för kompetensutveckling har förankrats i samverkan.
Bilagor
Miljönämnden har, enligt nämndens reglemente, prövnings-, anmälnings-, tillsyns- och kontrollansvar över miljö- och hälsoskyddsområdet, livsmedels- och foderområdet samt andra närliggande lagstiftningsområden. Föreliggande förslag till behovsutredning och tillsynsplan omfattar miljö- och hälsoskyddstillsynens lagstiftningsområde inom de områden som nämnden ansvarar för i sitt grunduppdrag. Miljönämnden ska årligen ta fram en behovsutredning och en tillsynsplan. I tillsynsplanen föreslås prioriteringar inom tillsynen. Inför 2025 har behovsutredningen och tillsynsplanen förändrats och strukturerats om. Syftet är att så långt det är möjligt likrikta nämndens kontroll- och tillsynsplaner. Eftersom strukturen för avdelningen för livsmedelskontrolls kontrollplan styrs från Livsmedelsverket har tillsynsplanen inom miljö- och hälsoskyddsområdet så långt möjligt anpassats efter denna struktur. Behovsutredningen och tillsynsplanen omfattar all verksamhet inom avdelningen för miljö- och hälsoskydd samt den tillsyn som planeras inom enheten för trygghet och samordnad tillsyn inom avdelningen för livsmedelskontroll.
Bilagor
Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2025 - 2027 är en beskrivning av hur miljönämnden ska uppfylla de krav som ställs på offentlig livsmedelskontroll. Planen beskriver hur livsmedelskontrollen är planerad, organiserad, genomförs, följs upp och utvecklas. Miljönämnden ansvarar för den operativa offentliga kontrollen vid cirka 2 750 livsmedelsanläggningar i Malmö. Avdelningen för livsmedelskontroll kontrollerar att de som bedriver någon form av livsmedelsverksamhet följer gällande lagstiftning för att konsumenterna ska få säker mat och korrekt märkta livsmedel. Kontrollplanen omfattar årliga prioriteringar i livsmedelskontrollen som baseras på omvärldsbevakning, förvaltningens egen erfarenhet av verksamheterna samt anpassning efter nationella mål inom livsmedelskontrollen. Kontrollplanen omfattar även planering av hur arbetet mot livsmedelsfusk ska utföras.
Bilagor
Yttrande till mark- och miljödomstolen över ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet, MN-2024-7320
Sortera Materials AB ansökte den 10 december 2024 om tillstånd till befintlig och utökad avfallsverksamhet hos mark- och miljödomstolen. Ansökt verksamhet kommer att utgöra en industriutsläppsverksamhet. Miljöförvaltningen har tidigare i ärendet yttrat sig kring ansökans kompletteringsbehov. Förvaltningen ansåg att ansökan behövde kompletteras. Mark- och miljödomstolen har nu gett miljönämnden möjlighet att yttra sig över ansökan.
Miljöförvaltningen bedömer att ansökan fortsatt behöver kompletteras avseende bland annat fastställandet av ekonomisk säkerhet och framtagandet av en statusrapport, innan ansökan kan tillstyrkas eller avstyrkas, samt att ytterligare villkor behöver föreskrivas.
Bilagor
VA Syd har för avsikt att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken för om- och utbyggnad samt utökad verksamhet vid befintligt avloppsreningsverk i Malmö, Sjölunda avloppsreningsverk. Ansökan omfattar även tillhörande utloppsledningar till Öresund, ny avloppstunnel i centrala Malmö samt avloppstunnel mellan Malmö och Lund. VA Syd har inbjudit till avgränsningssamråd med möjlighet att inkomma med synpunkter på samrådsunderlaget. Miljönämnden har fått samrådsunderlaget dels som tillsynsmyndighet direkt från VA Syd och dels som part inom Malmö stad från kommunstyrelsen. Miljöförvaltningen anser att samrådsunderlaget kan ligga till grund för kommande tillståndsansökan med beaktande av vissa synpunkter kopplat till ansökans innehåll och miljökonsekvensbeskrivning.
Bilagor
Miljöförvaltningen har av Varvsstaden AB efterfrågat en översyn och framtagande av nya platsspeci-fika riktvärden och en förnyad riskvärdering. Första steget inför en avhjälpandeåtgärd är att genom-föra en riskbedömning av platsen, vilken redovisades för miljönämnden i september 2024. Nästa steg är att ta fram en åtgärdsutredning, vilken redovisades för miljönämnden i november 2024. Sista delen innan anmälan om avhjälpandeåtgärd är att ta fram en riskvärdering av de åtgärdsförslag som studerats. Riskvärderingen har granskats och ska nu bemötas.
Bilagor
Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om promemorian Naturvårdsverkets skrivelse till författningsändringar, MN-2024-10607
Klimat- och näringslivsdepartementet har remitterat ett förslag gällande Europaparlamentets beslut om en ny förordning för fluorerade växthusgaser och en ny förordning för ozonnedbrytande ämnen. Naturvårdsverket har föreslagit ändringar i svensk lag för att de ska anpassa till de nya förordningarna, inklusive nya miljösanktionsavgifter, nya rapporteringspliktiga ämnen samt nya krav vid avfallshantering. Det finns även förslag om ett nationellt rapporteringssystem för fluorerade växthusgaser. Målet är att minska utsläppen av skadliga ämnen och förbättra miljöskyddet. Arbetet med miljösanktionsavgifter komma att innebära utökad arbetsbelastning för tillsynsmyndigheterna. Förvaltningen ställer sig positiv till de föreslagna ändringarna men anser att det finns behov av förtydligande vägledningar till tillsynsmyndigheterna.
Bilagor
Remiss från länsstyrelsen Kalmar om Följebrev Samråd om arbetsprogram med tidplan och översikt över väsentliga frågor - Vattendistrikt Södra Öster, MN-2024-10603
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Vattenmyndigheten Södra Östersjöns vattendistrikt vid Länsstyrelsen i Kalmar angående Samråd om arbetsprogram och översikt över väsentliga frågor till bland annat miljönämnden för yttrande. Remissen innehåller vattenmyndighetens bedömning av väsentliga utmaningar för vattenförekomsterna i vattendistriktet samt en plan för kommande samråd inför beslut om nya förvaltningsplaner, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer i slutet av 2027. Miljöförvaltningen är positiv till rapportens innehåll och instämmer i vattenmyndighetens övergripande bedömningar.
Bilagor
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Havs- och vattenmyndigheten om ändrade föreskrifter för havsmiljön, HVMFS 2012:18 gällande miljökvalitetsnormer, till bland annat miljönämnden för yttrande. Remissen innehåller förslag till beskrivning av ny miljöstatus, förslag till nya och ändrade miljökvalitetsnormer samt indikatorer till dessa.
Bilagor
Remiss från Länsstyrelsen Skåne om utkast till ny regional vattenförsörjningsplan för Skåne län, MN-2024-10989
Vattenförsörjningsplanen för Skåne län syftar till att bidra till arbetet med att säkerställa en långsiktigt hållbar vattenförsörjning i Skåne. Planen ska fungera som ett underlag för diskussion och planering av vattenförsörjning över kommun- och länsgränser. Miljönämnden välkomnar vattenförsörjningsplanen som ett stöd till verksamheten, men efterfrågar ytterligare tydlighet i samordningen av att förstärka skyddet av vattenresurser i Skåne. Miljönämnden efterfrågar också ett ökat fokus på innovation i planen vad gäller vattenförbrukning.
Bilagor
Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet (Regeringskansliet) om Förslag på förordningsändringar som möjliggör ett mer effektivt främjande av icke-publik laddinfrastruktur, MN-2024-10319
I remissen ges förslag på förordningsändringar som möjliggör ett mer effektivt främjande av icke-publik laddinfrastruktur genom att fler aktörer enklare kan söka stöd för laddning. Miljöförvaltningen anser att det är positivt att det skapas bättre förutsättningar för att söka stöd för elbilsladdning, både genom förenklade ansöknings- och prövningsförfaranden samt genom att fler aktörer kan söka stöd för olika typer av laddning. Det kommer att krävas en omfattande ombyggnad av laddinfrastruktur för att möjliggöra klimatomställningen och dessa förbättrade förutsättningar är ett viktigt steg på vägen.
Bilagor
Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet - Reformering av avfallslagstiftningen för ökad materialåtervinning och för mer cirkulär ekonomi, MN-2024-10772
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om förslag för reformering av avfallslagstiftningen för ökad materialåtervinning och för mer cirkulär ekonomi. Miljöförvaltningen förstår förslagets intentioner, men anser att det finns flera otydligheter om tillsynsmyndigheternas roller, exempelvis oklarheter om hur lagstiftningen ska tolkas och huruvida tilltänkta intentionen med förslaget uppnås. Miljöförvaltningen är delvis positiv till att länsstyrelsen får tillsynsansvar för avfallstransportörer/-handlare/-mäklare och det finns utmaningar med att genomföra tillsynen med avgifter. En nackdel för kommunerna är att det kan leda till att det blir svårare att hitta illegala avfallsverksamheter som bedriver otillåten anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet. Naturvårdsverket ska ha tillsyn över att rapportering sker enligt avfallsförordningen, exempelvis till avfallsregistret. Det är en positiv förändring med anledning av att kommunerna idag saknar tillgång till registret. Miljöförvaltningen är dock tveksam till att detta kommer att bidra till att uppnå förslagets intentioner. Idag görs denna tillsyn integrerat med övrig miljötillsyn och det är viktigt med tillsyn på plats för att säkerställa att lämnade uppgifter stämmer med verkligheten.
Bilagor
Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om Naturvårdsverkets skrivelse Beräkning av kostnader för att transportera bort och behandla engångsplast som skräpar ned, MN-2024-10942
Naturvårdsverket föreslår att kommunernas kostnader för transport och behandling ska fördelas på de avgiftsbelagda produktkategoriernas viktandel i skräpmätningen och produktavgiftens storlek ska baseras på antalet produkter som har släppts på marknaden. Miljöförvaltningen är positiv till förslagen.
Bilagor
Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om batterier, MN-2024-11118
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om batterier. Förslaget innehåller de lag- och förordningsändringar som krävs för att EU-förordningen om batterier ska kunna tillämpas i Sverige. Miljöförvaltningen har inga invändningar mot förslaget och är positiv till de miljömässiga konsekvenser som förväntas av tillämpningen av EU-förordningen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har översänt plan för Malmö stads arbete mot afrofobi och antisvart rasism för åren 2025 - 2028. Handlingsplanen är en del av stadens arbete med Policy för mänskliga rättigheter och med att stärka Malmö stads arbete mot rasism lokalt. Miljöförvaltningen ser behov av att stadskontoret tar fram ett tydligt stadsövergripande metodstöd för implementering av policyn för mänskliga rättigheter. Nämndernas ansvar för integreringen av planen behöver konkretiseras. Även stadskontorets ansvar för stadsövergripande gemensamma processer behöver konkretiseras. Planen bör även kopplas samman med kommunfullmäktiges nyligen antagna arbetssätt för ”Lokal utveckling” samt ”Kraftsamlande insatser”.
Bilagor
Miljöförvaltningen har fått ett Malmöinitiativ för besvarande som handlar om att ta fram en handlingsplan för hur man ska få bort ljudföroreningar i Rörsjöstaden från fordon som framförs fort och högljutt. Miljöförvaltningen har dock inte några rättsliga möjligheter att ingripa mot fordon som framförs olagligt. Förvaltningen kan inte heller utifrån sitt uppdrag lägga fram en handlingsplan som berör andra myndigheter, så som det föreslås i Malmöinitiativet.
Bilagor
Miljönämnden har som tradition två studiebesök per år för att få fördjupad kunskap inom olika områden som nämnden ansvarar för eller verkar inom. Dessa studiebesök är uppdelade så att ett hålls på våren och ett på hösten. För 2025 föreslås vårens studiebesök till den 8 maj och höstens studiebesök till den 16 oktober.
Malmö stads trädgrupp har bjudit in till Malmös andra interna trädkonferens. Konferensen hålls den 12/2 klockan och pågår mellan 08.30-12.00. Miljönämnden har 6 platser för att nämnden ska kunna skicka en deltagare från varje parti som finns representerat i nämnden.
Val av justerare
Bilagor
Redovisning av delegerade beslut januari 2025
Rebecka Persson, miljödirektör, informerar om
Miljönämnden har att fastställa förvaltningens förslag till nämndsbudget 2025 senast den 31 januari 2025. I nämndsbudgeten för 2025 beskriver nämnden sitt ansvar, planering av verksamheten, plan för kommunfullmäktigemålen med förväntad förflyttning och plan för ekonomin under året.
Kommunbidraget för 2025 uppgår till 89 573 000 kronor vilket är en nettoökning med 6 363 000 kronor jämfört med budget 2024. I nettoökningen ingår en förstärkning, från kommunstyrelsens budget, för klimatstrategiskt arbete samt tillsyn med 8 000 000 kronor. De ekonomiska förutsättningarna i nämndsbudgeten är fördelade utifrån organisation och verksamhet.
Bilagor
I Malmö stads budget för 2025 har kommunfullmäktige beslutat att avsätta 78 miljoner för kompetenshöjande insatser för Malmö stads medarbetare. Miljönämnden föreslås ansöka om totalt 396 000 kronor hos kommunstyrelsen för att utföra två kompetensutvecklingsinsatser:
Bilagor
Miljönämnden har, enligt nämndens reglemente, prövnings-, anmälnings-, tillsyns- och kontrollansvar över miljö- och hälsoskyddsområdet, livsmedels- och foderområdet samt andra närliggande lagstiftningsområden. Föreliggande förslag till behovsutredning och tillsynsplan omfattar miljö- och hälsoskyddstillsynens lagstiftningsområde inom de områden som nämnden ansvarar för i sitt grunduppdrag. Miljönämnden ska årligen ta fram en behovsutredning och en tillsynsplan. I tillsynsplanen föreslås prioriteringar inom tillsynen. Inför 2025 har behovsutredningen och tillsynsplanen förändrats och strukturerats om. Syftet är att så långt det är möjligt likrikta nämndens kontroll- och tillsynsplaner. Eftersom strukturen för avdelningen för livsmedelskontrolls kontrollplan styrs från Livsmedelsverket har tillsynsplanen inom miljö- och hälsoskyddsområdet så långt möjligt anpassats efter denna struktur. Behovsutredningen och tillsynsplanen omfattar all verksamhet inom avdelningen för miljö- och hälsoskydd samt den tillsyn som planeras inom enheten för trygghet och samordnad tillsyn inom avdelningen för livsmedelskontroll.
Bilagor
Kontrollplan för livsmedelskontrollen 2025 - 2027 är en beskrivning av hur miljönämnden ska uppfylla de krav som ställs på offentlig livsmedelskontroll. Planen beskriver hur livsmedelskontrollen är planerad, organiserad, genomförs, följs upp och utvecklas. Miljönämnden ansvarar för den operativa offentliga kontrollen vid cirka 2 750 livsmedelsanläggningar i Malmö. Avdelningen för livsmedelskontroll kontrollerar att de som bedriver någon form av livsmedelsverksamhet följer gällande lagstiftning för att konsumenterna ska få säker mat och korrekt märkta livsmedel. Kontrollplanen omfattar årliga prioriteringar i livsmedelskontrollen som baseras på omvärldsbevakning, förvaltningens egen erfarenhet av verksamheterna samt anpassning efter nationella mål inom livsmedelskontrollen. Kontrollplanen omfattar även planering av hur arbetet mot livsmedelsfusk ska utföras.
Bilagor
Yttrande till mark- och miljödomstolen över ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet, MN-2024-7320
Sortera Materials AB ansökte den 10 december 2024 om tillstånd till befintlig och utökad avfallsverksamhet hos mark- och miljödomstolen. Ansökt verksamhet kommer att utgöra en industriutsläppsverksamhet. Miljöförvaltningen har tidigare i ärendet yttrat sig kring ansökans kompletteringsbehov. Förvaltningen ansåg att ansökan behövde kompletteras. Mark- och miljödomstolen har nu gett miljönämnden möjlighet att yttra sig över ansökan.
Miljöförvaltningen bedömer att ansökan fortsatt behöver kompletteras avseende bland annat fastställandet av ekonomisk säkerhet och framtagandet av en statusrapport, innan ansökan kan tillstyrkas eller avstyrkas, samt att ytterligare villkor behöver föreskrivas.
Bilagor
VA Syd har för avsikt att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken för om- och utbyggnad samt utökad verksamhet vid befintligt avloppsreningsverk i Malmö, Sjölunda avloppsreningsverk. Ansökan omfattar även tillhörande utloppsledningar till Öresund, ny avloppstunnel i centrala Malmö samt avloppstunnel mellan Malmö och Lund. VA Syd har inbjudit till avgränsningssamråd med möjlighet att inkomma med synpunkter på samrådsunderlaget. Miljönämnden har fått samrådsunderlaget dels som tillsynsmyndighet direkt från VA Syd och dels som part inom Malmö stad från kommunstyrelsen. Miljöförvaltningen anser att samrådsunderlaget kan ligga till grund för kommande tillståndsansökan med beaktande av vissa synpunkter kopplat till ansökans innehåll och miljökonsekvensbeskrivning.
Bilagor
Miljöförvaltningen har av Varvsstaden AB efterfrågat en översyn och framtagande av nya platsspeci-fika riktvärden och en förnyad riskvärdering. Första steget inför en avhjälpandeåtgärd är att genom-föra en riskbedömning av platsen, vilken redovisades för miljönämnden i september 2024. Nästa steg är att ta fram en åtgärdsutredning, vilken redovisades för miljönämnden i november 2024. Sista delen innan anmälan om avhjälpandeåtgärd är att ta fram en riskvärdering av de åtgärdsförslag som studerats. Riskvärderingen har granskats och ska nu bemötas.
Bilagor
Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om promemorian Naturvårdsverkets skrivelse till författningsändringar, MN-2024-10607
Klimat- och näringslivsdepartementet har remitterat ett förslag gällande Europaparlamentets beslut om en ny förordning för fluorerade växthusgaser och en ny förordning för ozonnedbrytande ämnen. Naturvårdsverket har föreslagit ändringar i svensk lag för att de ska anpassa till de nya förordningarna, inklusive nya miljösanktionsavgifter, nya rapporteringspliktiga ämnen samt nya krav vid avfallshantering. Det finns även förslag om ett nationellt rapporteringssystem för fluorerade växthusgaser. Målet är att minska utsläppen av skadliga ämnen och förbättra miljöskyddet. Arbetet med miljösanktionsavgifter komma att innebära utökad arbetsbelastning för tillsynsmyndigheterna. Förvaltningen ställer sig positiv till de föreslagna ändringarna men anser att det finns behov av förtydligande vägledningar till tillsynsmyndigheterna.
Bilagor
Remiss från länsstyrelsen Kalmar om Följebrev Samråd om arbetsprogram med tidplan och översikt över väsentliga frågor - Vattendistrikt Södra Öster, MN-2024-10603
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Vattenmyndigheten Södra Östersjöns vattendistrikt vid Länsstyrelsen i Kalmar angående Samråd om arbetsprogram och översikt över väsentliga frågor till bland annat miljönämnden för yttrande. Remissen innehåller vattenmyndighetens bedömning av väsentliga utmaningar för vattenförekomsterna i vattendistriktet samt en plan för kommande samråd inför beslut om nya förvaltningsplaner, åtgärdsprogram och miljökvalitetsnormer i slutet av 2027. Miljöförvaltningen är positiv till rapportens innehåll och instämmer i vattenmyndighetens övergripande bedömningar.
Bilagor
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Havs- och vattenmyndigheten om ändrade föreskrifter för havsmiljön, HVMFS 2012:18 gällande miljökvalitetsnormer, till bland annat miljönämnden för yttrande. Remissen innehåller förslag till beskrivning av ny miljöstatus, förslag till nya och ändrade miljökvalitetsnormer samt indikatorer till dessa.
Bilagor
Remiss från Länsstyrelsen Skåne om utkast till ny regional vattenförsörjningsplan för Skåne län, MN-2024-10989
Vattenförsörjningsplanen för Skåne län syftar till att bidra till arbetet med att säkerställa en långsiktigt hållbar vattenförsörjning i Skåne. Planen ska fungera som ett underlag för diskussion och planering av vattenförsörjning över kommun- och länsgränser. Miljönämnden välkomnar vattenförsörjningsplanen som ett stöd till verksamheten, men efterfrågar ytterligare tydlighet i samordningen av att förstärka skyddet av vattenresurser i Skåne. Miljönämnden efterfrågar också ett ökat fokus på innovation i planen vad gäller vattenförbrukning.
Bilagor
Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet (Regeringskansliet) om Förslag på förordningsändringar som möjliggör ett mer effektivt främjande av icke-publik laddinfrastruktur, MN-2024-10319
I remissen ges förslag på förordningsändringar som möjliggör ett mer effektivt främjande av icke-publik laddinfrastruktur genom att fler aktörer enklare kan söka stöd för laddning. Miljöförvaltningen anser att det är positivt att det skapas bättre förutsättningar för att söka stöd för elbilsladdning, både genom förenklade ansöknings- och prövningsförfaranden samt genom att fler aktörer kan söka stöd för olika typer av laddning. Det kommer att krävas en omfattande ombyggnad av laddinfrastruktur för att möjliggöra klimatomställningen och dessa förbättrade förutsättningar är ett viktigt steg på vägen.
Bilagor
Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet - Reformering av avfallslagstiftningen för ökad materialåtervinning och för mer cirkulär ekonomi, MN-2024-10772
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om förslag för reformering av avfallslagstiftningen för ökad materialåtervinning och för mer cirkulär ekonomi. Miljöförvaltningen förstår förslagets intentioner, men anser att det finns flera otydligheter om tillsynsmyndigheternas roller, exempelvis oklarheter om hur lagstiftningen ska tolkas och huruvida tilltänkta intentionen med förslaget uppnås. Miljöförvaltningen är delvis positiv till att länsstyrelsen får tillsynsansvar för avfallstransportörer/-handlare/-mäklare och det finns utmaningar med att genomföra tillsynen med avgifter. En nackdel för kommunerna är att det kan leda till att det blir svårare att hitta illegala avfallsverksamheter som bedriver otillåten anmälningspliktig miljöfarlig verksamhet. Naturvårdsverket ska ha tillsyn över att rapportering sker enligt avfallsförordningen, exempelvis till avfallsregistret. Det är en positiv förändring med anledning av att kommunerna idag saknar tillgång till registret. Miljöförvaltningen är dock tveksam till att detta kommer att bidra till att uppnå förslagets intentioner. Idag görs denna tillsyn integrerat med övrig miljötillsyn och det är viktigt med tillsyn på plats för att säkerställa att lämnade uppgifter stämmer med verkligheten.
Bilagor
Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om Naturvårdsverkets skrivelse Beräkning av kostnader för att transportera bort och behandla engångsplast som skräpar ned, MN-2024-10942
Naturvårdsverket föreslår att kommunernas kostnader för transport och behandling ska fördelas på de avgiftsbelagda produktkategoriernas viktandel i skräpmätningen och produktavgiftens storlek ska baseras på antalet produkter som har släppts på marknaden. Miljöförvaltningen är positiv till förslagen.
Bilagor
Remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om batterier, MN-2024-11118
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om kompletterande bestämmelser till EU-förordningen om batterier. Förslaget innehåller de lag- och förordningsändringar som krävs för att EU-förordningen om batterier ska kunna tillämpas i Sverige. Miljöförvaltningen har inga invändningar mot förslaget och är positiv till de miljömässiga konsekvenser som förväntas av tillämpningen av EU-förordningen.
Bilagor
Remiss från kommunstyrelsen om Plan för arbetet mot afrofobi och antisvart rasism, MN-2024-10408
Kommunstyrelsen har översänt plan för Malmö stads arbete mot afrofobi och antisvart rasism för åren 2025 - 2028. Handlingsplanen är en del av stadens arbete med Policy för mänskliga rättigheter och med att stärka Malmö stads arbete mot rasism lokalt. Miljöförvaltningen ser behov av att stadskontoret tar fram ett tydligt stadsövergripande metodstöd för implementering av policyn för mänskliga rättigheter. Nämndernas ansvar för integreringen av planen behöver konkretiseras. Även stadskontorets ansvar för stadsövergripande gemensamma processer behöver konkretiseras. Planen bör även kopplas samman med kommunfullmäktiges nyligen antagna arbetssätt för ”Lokal utveckling” samt ”Kraftsamlande insatser”.
Bilagor
Miljöförvaltningen har fått ett Malmöinitiativ för besvarande som handlar om att ta fram en handlingsplan för hur man ska få bort ljudföroreningar i Rörsjöstaden från fordon som framförs fort och högljutt. Miljöförvaltningen har dock inte några rättsliga möjligheter att ingripa mot fordon som framförs olagligt. Förvaltningen kan inte heller utifrån sitt uppdrag lägga fram en handlingsplan som berör andra myndigheter, så som det föreslås i Malmöinitiativet.
Bilagor
Miljönämnden har som tradition två studiebesök per år för att få fördjupad kunskap inom olika områden som nämnden ansvarar för eller verkar inom. Dessa studiebesök är uppdelade så att ett hålls på våren och ett på hösten. För 2025 föreslås vårens studiebesök till den 8 maj och höstens studiebesök till den 16 oktober.