Möte 2021-06-17
-
1
Val av justerare och bestämmande av tid för justering av protokollet
-
2
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
3
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande tjänstepersoner
-
Bilagor
-
340kb Ladda ner dokument
-
358kb Ladda ner dokument
-
349kb Ladda ner dokument
-
939kb Ladda ner dokument
-
6
Redovisning av delegerade beslut - juni 2021, MN 2021-18
-
7
Miljödirektören informerar
-
8
Informationsärende - Resultat från Insikt 2020
-
9
Informationsärende - Genomförande av miljöprogrammet, klimatomställning Malmö och fossilbränslefria kommuner
-
10
Motion av Magnus Olsson (SD) om nolltolerans mot våld och hot på Malmö stads arbetsplatser, MN 2021-3005
En motion av Magnus Olsson (SD) om nolltolerans mot våld och hot på Malmö stads arbetsplatser har inkommit till kommunfullmäktige. Miljönämnden vill framföra att det redan är nolltolerans för hot- och våldssituationer på Malmö stads arbetsplatser. Det finns en väl utarbetad arbetsmiljöprocess tillgänglig på stadens intranät för alla anställda. Såväl miljöförvaltningen som hela staden har framtagna riktlinjer och rutiner mot hur eventuellt våld och hot på arbetsplatser ska hanteras och förebyggas. Därmed anser miljönämnden att motionen bör anses vara besvarad.
Svar till kommunfullmäktige senast 2021-07-01, STK-2021-67.
-
191kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
Motion har inkommit från Charlotte Bossen (C) till kommunfullmäktige om att jämställdhetssäkra alla beslut i syfte att göra Malmö till landets mest jämställda stad. I motionen föreslås därför att en jämställdhetsanalys ska göras i beredning, beslut och uppföljning av alla ärenden. Miljönämnden föreslår kommunfullmäktige att avstyrka motionen. Pågående remissarbete kring Policy för mänskliga rättigheter med fokus på barnets rättigheter, jämlikhet och jämställdhet behöver slutföras och det är inte lämpligt att förekomma detta beslut. Nämnderna har redan uppdrag att integrera ett jämställdhetsperspektiv i planering och uppföljning av kommunfullmäktiges mål.
Svar till kommunfullmäktige senast 2021-07-01, STK-2021-132.
-
179kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
62kb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden ställer sig positiv till den utveckling av producentansvaret för elutrusning som utredarna förespråkar då producenterna bedöms ha både goda förutsättningar och drivkraften för att skapa ett ekonomiskt hållbart system för återanvändning som drivs på av välinformerade konsumenter och användare. Vad gäller det föreslagna pantsystemmet bedömer miljönämnden i likhet med utredarna att förslaget med utveckling av producentansvaret är mer samhällsekonomiskt effektivt och mer förenligt med en cirkulär ekonomi än ett obeprövat pantsystem.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-06-28, STK-2021-701.
-
322kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad arbetar med flera politiskt beslutade styrdokument inom det rättighetsbaserade området. Efter översyn av relevanta styrdokument har ett nytt förslag till styrdokument tagits fram - Policy för mänskliga rättigheter med fokus på barnets rättigheter, jämlikhet och jämställdhet. Syftet är att förtydliga förhållningssätt och vägledande principer för Malmö stads arbete med mänskliga rättigheter med särskilt fokus på barnets rättigheter, jämlikhet och jämställdhet. Miljönämnden bedömer att policyn behöver förtydligas främst kring hur stadsövergripande prioriteringar och gemensam inriktning av det stadsövergripande arbetet ska ske för att policyn fullt ut ska kunna utgöra grund för styrning och genomförande av det stadsövergripande arbetet. Det kompletterande stöddokumentet behöver tas fram i bred samverkan med nämnderna. Miljönämnden önskar även att stadskontoret samordnar och stödjer fortsatt utveckling av arbetsmetodik på en stadsövergripande nivå utifrån den upparbetade kompetens stadskontoret besitter inom det rättighetsbaserade arbetet.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-07-01, STK-2020-963.
-
314kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
271kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöförvaltningen har på uppdrag av miljönämnden genomfört en utvärdering av Malmö stads Policy för hållbar utveckling och mat. Utvärderingen visar att Malmö stad har nått en tredjedel av policyns delmål fullt ut och nästan två tredjedelar av delmålen är delvis uppfyllda. Vidare har tre delmål bedömts som ej uppfyllda.
Utvärderingen visar att gemensamma mål är en av flera viktiga faktorer för att göra positionsförflyttningar när det gäller att förbättra kvalitet och hållbarhet på maten som serveras i de offentliga köken. Samtidigt har klimat- och miljöpåverkan från maten minskat avsevärt, vilket gjort att Malmö ligger i framkant både nationellt och internationellt när det gäller minskad klimat- och miljöpåverkan från mat som serveras i kommunal regi.
Miljönämnden återrapporterar därmed resultat och uppföljning av policyn i enlighet med tidigare beslut i kommunstyrelsen; KS 190306, § 62, (STK-2018-1269) och KS 200304 § 82, (STK-2019-1726).-
274kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
808kb Ladda ner dokument
-
221kb Ladda ner dokument
-
-
SWECO har på uppdrag av miljöförvaltningen utfört undersökningar av grundvatten i Malmö. Syftet med utförd undersökning har varit att få en överblick av grundvattenkvalitet och föroreningssituation i grundvattnet i Malmö och att följa upp tidigare undersökningar. Varken polycykliska aromatiska kolväten (PAH), läkemedelsrester eller bekämpningsmedel kunde påvisas vid undersökningen. Odlingsbara bakterier har påvisats i majoriteten av brunnarna vilket tyder på inläckage av ytvatten alternativt läckande avloppsledningar. Jämfört med provtagningarna 2009 och 2015 är det inte stora förändringar i grundvattenkvalitet.
-
193kb Ladda ner dokument
Bilagor
-