Möte 2022-09-28
-
1
Val av justerare
-
2
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
3
Fråga om närvarorätt för övriga tjänstepersoner
-
Bilagor
-
350kb Ladda ner dokument
-
311kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
320kb Ladda ner dokument
-
365kb Ladda ner dokument
-
566kb Ladda ner dokument
-
473kb Ladda ner dokument
-
311kb Ladda ner dokument
-
-
6
Redovisning av delegerade beslut - september 2022, MN-2022-24
-
Josephine Nellerup, strateg från samhällsbyggnadskontoret, och Pär Svensson, strateg från fastighet- och gatukontoret, informerar.
-
8
Miljödirektören informerar - september 2022
-
Sofie Holmkvist, avdelningschef för miljöstrategiska avdelningen, informerar.
-
Miljönämnden ska senast 2022-09-29 besluta om delårsrapport 2022, och överlämna rapporten till kommunstyrelsen. I delårsrapporten följer miljönämnden upp och analyserar kommunfullmäktigemål och indikatorer för mandatperioden. Utfallet visar att fyra av miljönämndens kommunfullmäktigemål bedöms vara uppnådda vid mandatperiodens slut och ett mål bedöms vara delvis uppnått. Miljönämnden redovisar ett resultat för januari till och med augusti på 4 680 000 kronor och lämnar en prognos för helåret 2022 på 1 000 000 kronor. Nämnden erhöll i augusti ett utökat kommunbidrag för olika aktiveter med 6 400 000 kronor från kommunstyrelsens klimatstrategiska budget 2022 samt 700 000 kronor ur kommunstyrelsens särskilda medel för insatser i utsatta områden till Hållbara Rosengård. Åtgärder för dessa medel är planerade. Med anledning av svårigheter att beräkna kostnaderna för de olika aktiviteterna kan detta innebära att hela bidraget inte används, vilket inte är medräknat i nämndens prognos.
Skickas till kommunstyrelsen senast 2022-09-29
-
170kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Miljönämnden har att svara på remiss från Miljödepartementet om SOU 2022:21 – Rätt för klimatet. Regeringen beslutade den 17 december 2019 att ge en särskild utredare i uppdrag att se över all relevant lagstiftning så att det klimatpolitiska ramverket får genomslag. Syftet med utredningen är att skapa bättre förutsättningar för att Sveriges klimatmål ska kunna nås genom att klimatfrågan integreras i lagstiftningen. Klimatutredningens slutbetänkande redovisar förslag till ändringar av lagstiftningen inom tre områden: främja bidrag till klimatomställningen, underlätta byggande av elnät och ett transporteffektivt samhälle. Miljönämnden är positiv till utredningens förslag och slutsatser, men påpekar i sitt remissyttrande vissa behov av förtydliganden eller utökade resonemang.
Svar till kommunstyrelsen senast 2022-09-28, STK-2022-924
-
317kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
12
Remiss från Miljödepartementet - Om prövning och omprövning – en del av den gröna omställningen (SOU 2022:33), MN-2022-7646
Kommunstyrelsen har översänt Remiss från Miljödepartementet - Om prövning och omprövning – en del av den gröna omställningen för yttrande. I betänkandet föreslås ett antal förändringar i miljöprövningen som syftar till att underlätta för miljö- och klimatförbättrande investeringar och åstadkomma snabbare och enklare prövningsprocesser. Huvuddragen i förslagen är att ändringstillstånd ska vara huvudregel vid ansökan om ändring av miljöfarlig verksamhet och att det ska införas obligatorisk omprövning för moderna miljövillkor, omprövningsskyldighet samt att förvaltningsmyndigheterna ska ha en mer aktiv roll och prövningsmyndigheterna en högre grad av processledning.
Miljönämnden ställer sig positiv till utredningens övergripande ambition men anser att vissa förslag riskerar att göra prövningen mer komplicerad. Därtill är konsekvenserna för kommunerna otillräcklig utredda mot bakgrund av att en viss ökning av mängden ärenden bör förväntas.
Svar till kommunstyrelsen senast 2022-10-05, STK-2022-898
-
421kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
13
Remiss från Miljödepartementet om EU-kommissionens förslag till förordning om hållbar användning av växtskyddsmedel och om ändring av förordning (EU) 2021/2115, MN-2022-7921
Förordning (EU) 2021/2115 om hållbar användning av växtskyddsmedel syftar till att minska användningen av – och riskerna med – bekämpningsmedel i enlighet med jord till bord-strategin. Att främja hållbara jordbruksmetoder och öka jordbrukarnas kunskaper och medvetenhet om växtskyddsmedel. Yrkesmässiga användare ska tillämpa integrerat växtskydd genom att förebygga, övervaka, begränsa samt kontrollera och dokumentera resultat. Genom förslaget kommer ett elektroniskt register över integrerat växtskydd att upprättas och yrkesmässiga användare ska anlita oberoende rådgivare. Det fastställs bestämmelser om antagande och tillsyn över grödspecifika bestämmelser för integrerat växtskydd som de yrkesmässiga användarna ska följa. Vattenmiljön och dricksvattentäkter är särskilt känsliga för växtskyddsmedel och därför föreslås det att användning av växtskyddsmedel i och kring ytvattenområden ska förbjudas. Förhandlingarna inom EU förväntas startas under hösten 2022. Miljönämnden ser positivt på förslaget som innebär att förstärka nuvarande lagstiftning med ytterligare lagkrav än vad som finns idag.
Svar till kommunstyrelsen senast 2022-10-05, STK-2022-059
-
345kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
1003kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
-
14
Remiss från Miljödepartementet om Redovisning av regeringsuppdrag att se över systemet för avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken, MN-2022-8198
Statskontoret och Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att se över avgiftssystemet enligt miljöbalken med fokus på de verksamheter och områden som omfattas av förordningen (1998:940) om avgifter för prövning och tillsyn enligt miljöbalken och förordningen (2013:63) om bekämpningsmedelsavgifter. Enligt rapporterna överensstämmer inte det nuvarande statliga avgiftssystemet med allmänna principer för avgifter. Därför föreslås att avgifter för prövning och tillsyn ska separeras och förtydligas. Engångsavgift införs vid helprövning av miljöfarlig verksamhet och möjlighet för länsstyrelserna att ta ut timavgifter för händelsestyrd tillsyn införs. Avgifterna ska också betalas i efterhand. Miljönämnden är positiv till att en översyn görs av avgifterna för prövning och statlig tillsyn, vilket kan göra avgiftssystemet tydligare och lättare att förstå för verksamhetsutövare med miljöfarlig verksamhet.
Svar till kommunstyrelsen senast 2022-10-06, STK-2022-975
-
216kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
15
Remiss från Havs och vattenmyndigheten gällande vägledning för att definiera ekologisk potential, MN-2022-6357
Havs- och vattenmyndigheten har översänt Remiss – vägledning för definition av ekologisk potential. Syftet med vägledningen är att bidra till att ekologisk potential definieras i enlighet med kraven i vattendirektivet och nationell lagstiftning samt att arbetet utförs på ett likvärdigt sätt i hela landet. Miljönämnden ser positivt på att vägledningar tas fram i syfte att skapa en enhetlig hantering över landet. Miljönämnden vill understryka att denna och andra vägledningar i det vägledningspaket som remitteras under året bör främja tätt samråd med de kommuner som berörs av vattenmyndigheternas förvaltningsarbete, i synnerhet vad gäller vattenförekomster som är av direkt betydelse för kommunens strategiska planering.
Svar till Havs- och vattenmyndigheten senast 2022-09-29, 01821-2022.
-
381kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
192kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss från Havs och vattenmyndigheten om Avgränsningssamråd för miljökonsekvensbeskrivning av ändrade havsplaner, MN-2022-8064
Kommunstyrelsen har översänt Remiss från Havs- och vattenmyndigheten om avgränsningssamråd för miljökonsekvensbeskrivning av ändrade havsplaner för yttrande. Remissen handlar om att de nationella havsplanerna ska uppdateras för att bland annat möjliggöra för ytterligare vindkraftsetablering till havs. Miljönämnden har getts möjligheten att komma med synpunkter på vilka frågor och vilken detaljnivå som den strategiska miljöbedömningen ska fokusera på.
Miljönämnden vill som en övergripande synpunkt understryka att en utbyggnad av lokal havsbaserad vindkraft är viktig för Malmö och Skåne för att öka graden av självförsörjning av fossilfri el och möjliggöra för klimatomställningen. Miljönämnden är över lag positiv till de avgränsningar som Havs- och vattenmyndigheten förslagit för den strategiska miljöbedömningen.
Miljönämnden har valt att lämna svar och synpunkter på ett par av de frågor som ställs i samrådsunderlaget och anser att Havs och vattenmyndigheten bör beakta och arbetas in i dessa synpunkter i kommande förslag.Svar till kommunstyrelsen senast 2022-09-29, STK-2022-965
-
273kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
30mb Ladda ner dokument
-
-
17
Remiss från Havs och vattenmyndigheten om Vägledning om förlängd tidsfrist och mindre stränga kvalitetskrav, MN-2022-8045
Miljönämnden har att svara på remiss från Havs- och vattenmyndigheten om Vägledning om förlängd tidsfrist och mindre stränga kvalitetskrav. För hav och sjöar ska det finnas av vattenmyndigheterna beslutade tidsatta kvalitetskrav enligt EU:s vattendirektiv. Om tiden eller kvalitetskrav inte kan uppnås kan vattenmyndigheterna besluta om undantag.
Syftet med vägledningen är att de vattenförekomster där undantag beslutats uppfyller kraven i vattenförvaltningsförordningen och därmed vattendirektivet, att dokumentation av undantag sker enligt EU-krav, att tillämpning av undantag sker på samma sätt i hela landet samt att tydliggöra grunderna för beslut om undantag.
Miljönämnden är positiv till att vägledningen tagits fram då det ger ett enhetligt nationellt bedömningsunderlag för vattenmyndigheterna och länsstyrelsernas beredningssekretariat. Vidare utgör vägledningen stöd för kommunerna vid planering av större projekt där det kan finnas målkonflikter mellan klimatnytta, energiutbyggnad och värden som kan relateras till vattenförekomsten.
Svar till kommunstyrelsen senast 2022-09-29, STK-2022-964.
-
231kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
346kb Ladda ner dokument
-
416kb Ladda ner dokument
-
695kb Ladda ner dokument
-
1017kb Ladda ner dokument
-
-
18
Remiss från Statens geotekniska institut om vattenrelaterade bestämmelser och miljömål Dnr 1.1-1907-0505, MN-2022-6822
Statens geotekniska institut (SGI) har tagit fram rapporten ”Vattenrelaterade bestämmelser och miljömål att grunda övergripande åtgärdsmål på. Underlag till vägledning om riskbedömning av förorenade sediment”. Rapporten redogör för de juridiska bestämmelser och miljömål som har identifierats och kan användas vid formulering av övergripande åtgärdsmål för förorenade sediment, med utgångspunkt från ett önskvärt tillstånd i vattenmiljön. Förorenat sediment utgörs av material, exempelvis partiklar med tennföreningar från båtskrov, som sjunker ner genom vatten och samlas på havs- och sjöbotten. Rapporten kommer utgöra ett av underlagen till en webb-vägledning om riskbedömning av förorenade sediment.
Miljönämnden är positiv till framtagandet av en vägledning för riskbedömning av förorenade sediment. Miljönämnden bedömer att rapporten omfattar de juridiska bestämmelser och miljömål, samt de miljökvalitetsmål och hållbarhetsmål, som är av störst relevans för ämnesområdet.
SGI planerar att ta fram ytterligare fyra underlagsrapporterna till den kommande vägledningen. Miljönämnden vill gärna ta del av dessa och ges möjlighet till yttrande.Svar till Statens geotekniska institut senast 2022-09-29, 1.1-1907-0505
-
283kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
256kb Ladda ner dokument
-
-
Hyres- och arrendenämnden i Malmö har i skrivelse till Malmö stad anhållit om förslag till förvaltare till fastigheten Taxeringsrevisorn 5, Bostadsrättföreningen 5:an med anledning av att Hyresgästföreningen ansökt om att fastigheten ska tvångsförvaltas. Miljönämnden driver ett ärende på fastigheten sedan 2018 och har sedan 2021 fått vite på 474 000 utdömt på förelägganden som inte uppfyllts gällande bl a fukt, mögel och undermålig ventilation vilket är direkt ohälsosamt för de boende i fastigheten. Miljönämnden ser inte en tvångsförvaltning av bostadsrättföreningen som juridiskt möjligt, även om de boende anser att tvångsförvaltning vore lösningen på problemen. Miljönämnden ser däremot andra problem om hyresnämnden skulle komma till slutsatsen att en tvångsförvaltning är möjlig. Därför kan miljönämnden inte lämna något förslag på särskild förvaltare av fastigheten.
Svar till Hyres- och arrendenämnden senast 2022-09-28, dnr H 2104-22
-
274kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
20
Motion av Stefana Hoti (MP) och Janne Grönholm (MP) om att anta en nollvision om särskilt utsatta områden, MN-2022-6988
Kommunfullmäktige har remitterat en motion av Stefana Hoti (MP) och Janne Grönholm (MP) om att anta en nollvision om särskilt utsatta områden i Malmö. Förslagsställaren yrkar på att kommunstyrelsen ska anta en nollvision om särskilt utsatta områden samt en handlingsplan i dialog med boende, polis, näringsliv och civilsamhället för respektive område som av Polismyndigheten klassats som särskilt utsatt. De tillsynsinsatser som sker inom ramen för Tryggare Malmö prioriteras i områden som är särskilt utsatta och där den upplevda otryggheten är stor. Polismyndigheten har tecknat ett medborgarlöfte tillsammans med bland annat Tryggare Malmö genom miljöförvaltningen som samordnar tillsynsinsatserna, först på Möllevången där den upplevda otryggheten är hög och nu i Södra Sofielund som utgör ett särskilt utsatt område.
Det finns ett kommande lagförslag som innebär att kommuner får lagstadgat ansvar att arbeta brottförebyggande. Om förslaget antas träder den nya lagen i kraft den 1 juli 2023. Miljönämnden ser i detta sammanhang att de insatser som görs genom medborgarlöftena samt kommande lagförslag omfattar stora delar av det som efterfrågas i motionen.Svar till kommunstyrelsen senast 2022-10-07, STK-2021-733
-
199kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
98kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stadsrevision har genom konsultfirman PwC granskat nämndernas arbete med att förebygga, upptäcka och åtgärda otillåten påverkan i myndighetsutövningen. Syftet är att bedöma om granskade nämnder säkerställer att den interna kontrollen är tillräcklig för att minska riskerna med otillåten påverkan. Revisorskollegiet har utifrån resultatet sammanställt 7st rekommendationer till nämnderna och begärt att varje nämnd inkommer med ett yttrande gällande vilka åtgärder som planeras, deras förväntade effekt och när de senast ska vara genomförda för att säkerställa att rekommendationerna efterlevs. Miljönämnden har utifrån rekommendationerna tagit fram åtgärder som kommer genomföras för att ytterligare stärka arbetet gällande otillåten påverkan.
Svar till revisorskollegiet senast 2022-10-10, SR-2022-15
-
310kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
22
Remiss från stadsbyggnadsnämnden om granskningshandlingar till detaljplan för Innerstaden 9:142, Dp 5461 MN-2022-2669
Stadsbyggnadsnämnden har översänt förslag till detaljplan för del av fastigheten Innerstaden 9:142. Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att ge permanenta förutsättningar för byggnader tillhörande den uteförskola som idag bedriver verksamhet i Pildammsparken. Miljönämnden tillstyrker förslaget till detaljplan utan synpunkter.
Svar till stadsbyggnadsnämnden senast 2022-09-28, SBN-2015-700.
-
122kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
238kb Ladda ner dokument
-
137kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för att se till att det finns en god intern kontroll. Förvaltningsdirektörer och bolagsdirektörer ska löpande rapportera till nämnden eller bolagsstyrelser om den interna kontrollen. Rapporten avser granskningar till och med 31 augusti som tidigare inte redovisats i miljönämnden. I rapporten redovisas två granskningar i internkontrollplanen för 2022, som antogs av nämnden den 17 februari 2022. Granskningarna som redovisas är bristande tidsredovisning och ineffektiv hantering av köldmedierapporter.
-
217kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
179kb Ladda ner dokument
-
-
En ny EU-förordning (2021:176) om avgifter för offentlig kontroll av livsmedel och vissa jordbruksprodukter trädde i kraft, den 1 april 2021. Enligt förordningen ska avgifter för offentlig kontroll och annan offentlig verksamhet debiteras i efterhand. Under en övergångsperiod fram till den 1 januari 2024 är det möjligt för kontrollmyndigheter att fortsätta ta betalt i förskott och miljönämnden har tidigare beslutat att övergå till efterhandsdebitering först när det blir obligatoriskt. Samtidigt har nya bestämmelser trätt i kraft som utvidgar miljönämndens kontrollansvar på livsmedelsområdet till att även omfatta aktörer som tillverkar, förädlar eller distribuerar kontaktmaterial. De föreslagna ändringarna i taxan syftar till att möjliggöra debitering av sådan kontroll och registrering av kontaktmaterialföretag, samt förbereda taxan för övergången till efterhandsdebitering den 1 januari 2024. I Avgiftsnivån för 2023 fastställs genom den uppräkning som görs enligt 5 § taxan.
-
557kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
350kb Ladda ner dokument
-
303kb Ladda ner dokument
-
-
EU antog en ny marknadskontrollsförordning den 20 juni 2019. Syftet med förordningen är att göra kraven på marknadskontroll tydligare och mer enhetliga inom unionen. Antagandet av förordningen har föranlett omfattande arbete med följdändringar av den nationella lagstiftningen. I lagstiftningen har införts nya bestämmelser om finansieringen av marknadskontrollen och kommuner behöver därför se till att de kommunala taxorna är uppdaterade. Miljöförvaltningen föreslår att relevanta bestämmelser om avgifter för marknadskontroll förs in taxan enligt miljöbalken och att taxan istället ges titeln Taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken samt marknadskontroll. Avgiftsnivån för marknadskontroll föreslås vara densamma som den som gäller för miljöbalkstillsyn och avgiften för 2023 fastställs genom den uppräkning som görs enligt 4 § taxan. Någon ändring av bilagan till taxan föreslås inte i detta ärende.
-
471kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
397kb Ladda ner dokument
-
361kb Ladda ner dokument
-
-
Hyres- och arrendenämnden i Malmö har i skrivelse till Malmö stad anhållit om förslag till förvaltare till fastigheten Taxeringsrevisorn 5, Bostadsrättföreningen 5:an med anledning av att Hyresgästföreningen ansökt om att fastigheten ska tvångsförvaltas. Miljönämnden driver ett ärende på fastigheten sedan 2018 och har sedan 2021 fått vite på 474 000 utdömt på förelägganden som inte uppfyllts gällande bl a fukt, mögel och undermålig ventilation vilket är direkt ohälsosamt för de boende i fastigheten. Miljönämnden ser inte en tvångsförvaltning av bostadsrättföreningen som juridiskt möjligt, även om de boende anser att tvångsförvaltning vore lösningen på problemen. Miljönämnden ser däremot andra problem om hyresnämnden skulle komma till slutsatsen att en tvångsförvaltning är möjlig. Därför kan miljönämnden inte lämna något förslag på särskild förvaltare av fastigheten.
-
274kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
15mb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
275kb Ladda ner dokument
-