Hoppa över navigering
  1.   1

    Val av justerare

  2.   4

    Anmälan av delegerade beslut februari 2025

  3. Revisorskollegiet brukar en gång varje mandatperiod besöka nämndernas sammanträden, för att kort presentera sig för nämnden och informera om sitt uppdrag. 

     

    Ann-Mari Ek, revisionsdirektör, och Christer Ekelund, revisorskollegiet informerar nämnden.

     

  4.   6

    Miljödirektören informerar februari 2025

  5. Anna Colliander, HR chef, informerar. 

  6. Anna Colliander, HR-chef, informerar.

  7. Miljönämnden ska senast 2025-02-28 besluta om årsanalys 2024 och överlämna den till kommunstyrelsen. Årsanalysen omfattar en uppföljning av verksamhetens utveckling, kommunfullmäktiges mål och uppdrag samt den ekonomiska utvecklingen under året. Uppföljningen av kommunfullmäktiges mål visar att åtta mål bedöms uppnådda och två mål bedöms delvis uppnådda. Miljönämnden redovisar ett positivt ekonomiskt resultat för 2024 med 1 380 000 kronor. Prognosen för nämnden under året har varit ett nollresultat varför resultatet speglar årets prognos relativt väl.

    Bilagor

  8. Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för att se till att det finns en god intern kontroll. Förvaltningsdirektörer och bolagsdirektörer ska löpande rapportera till nämnden eller bolagsstyrelser om hur den interna kontrollen fungerar senast den 28 februari 2025. Miljönämndens kontrollområden för 2024 har tagits fram efter genomförd riskanalys. Kommunstyrelsen har beslutat om tre gemensamma granskningsområden för Malmö stads samtliga nämnder och bolag. I rapporten redovisas fyra genomförda granskningar varav två avser kommungemensamma granskningsområden samt en självskattning utifrån kommungemensamma kriterier för utvärdering av intern kontroll.

    Bilagor

  9. Enligt Malmö stads reglemente för intern kontroll ska nämnder och bolagsstyrelser årligen besluta om en internkontrollplan som beskriver prioriterade åtgärder och granskningar utifrån dokumenterade riskanalyser. Miljönämndens risk- och väsentlighetsbedömning, som åskådliggörs av en riskmatris, har resulterat i två granskningsområden och fyra åtgärder. Malmö stad har beslutat om tre gemensamma granskningsområden för samtliga nämnder och helägda bolag i Malmö stad under 2025.

    Bilagor

  10. I årsrapporten för samordnad tillsyn inom Tryggare Malmö presenteras det genomförda arbetet under år 2024. Tryggare Malmö har byggt upp ett stabilt och långsiktigt arbete genom samverkan mellan flera kommunala och statliga myndigheter. Det nu etablerade arbetssättet innebär att planerade kontroller av oseriösa verksamheter kan utföras effektivt och gemensamma resurser kan mobiliseras. Under året har förvaltningen gjort gemensamma insatser framförallt inom följande tillsynsområden:

    • hygieniska behandlingsverksamheter,
    • livsmedelskontroll
    • olovliga boenden
    • samlingslokaler
    • varutillsyn
    • fordonsbranschen
    • olovliga miljöfarliga verksamheter.

    Bilagor

  11. Årsrapporten är en sammanställning av miljöförvaltningens externfinansierade projekt under 2024. Under 2024 ledde eller deltog miljöförvaltningen i 37 externfinansierade projekt och projekten har bidragit med 17 369 000 kronor till förvaltningen. Det är ett projekt mindre än året innan, men en ökning med ca 1,7 miljoner kronor.

    Bilagor

  12. Den nuvarande komplexa och snabbt föränderliga globala säkerhetspolitiska situationen har lett till förändrade prioriteringar på nationell och global nivå som påverkar Malmö. Därför har stadskontoret tagit fram ett förslag på beredskapspolicy för ett resilient Malmö. Förslaget till policyn beskriver består av sex förhållningssätt som är inriktade för hur Malmö ska bedriva beredskapsarbetet.

    Miljöförvaltningen är i grunden positiva till förslaget. Det vore önskvärt om begreppet resiliens definieras tydligare och att de sex förhållningssätten får en enhetligare detaljeringsgrad.

     

    Svar till kommunstyrelsen senast 2025-02-28, STK-2023-1267.

    Bilagor

  13. Stadskontoret har genomfört en utredning angående chefers förutsättningar när det gäller antal medarbetare per chef. I utredningen förslås att det ska införas ett riktvärde på högst 30 medarbetare per chef i Malmö stad. Stadskontoret föreslår även en tidplan och genomförande för att nå målsättningen. Ingen chef på miljöförvaltningen har i nuläget 30 eller fler medarbetare. Miljöförvaltningen är positiv till förslaget.

     

    Svar till kommunstyrelsen senast 2025-02-28, STK-2024-870.

    Bilagor

  14. Fastighets- och gatukontoret har översänt en remissen ”Vattentjänstplan för Malmö stad” till bland annat miljönämnden för yttrande. Vattentjänstplanen är en plan som enligt ”Lag om allmänna vattentjänster” ska finnas i varje kommun. Kommunfullmäktige ska minst vart fjärde år pröva om vattentjänstplanen är aktuell. Planens tidshorisont är 12 år och beskriver kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses. Miljöförvaltningen bedömer att planen utgör en bra grund för fortsatta diskussioner om stadens vattenstrategiska arbete men åtgärderna behöver konkretiseras och följas upp för att planen ska bli ett användbart planeringsdokument och bidra till stadens mål.

     

    Svar till tekniska nämnden senast 2025-02-29, TN-2024-1721.

    Bilagor

  15. Planprogram för Västra Hyllie” innebär en fortsättning av den täta och blandade stadsstrukturen kring Hyllie station. Planområdet är cirka 25 hektar stort och avgränsas av Lorensborgsgatan och Ekostråket i nordväst, av Annetorpsvägen i norr, av Emporia i öster och av Citytunneln i söder. Hyllie har länge varit en klimatpilot för Malmö och utbyggnaden av Västra Hyllie ska fortsätta i samma anda och ges en stark klimatprofil.

    Miljönämnden anser att förslaget till planprogram har höga hållbarhetsambitioner och i stora drag är väl genomarbetat. Nämnden anser dock att det behöver förstärkas och förtydligas i vissa delar, framför allt avseende energifrågor och miljökvalitetsnormer för luft, men även beträffande buller och behovet av träd i stadsmiljön.

     

    Svar till stadsbyggnadsnämnden senast 2025-02-28, SBN-2019-263.

    Bilagor

  16. Den 18 mars är håller Skånes Miljö- och Hälsoförbund (SMHF) årsstämma. Miljönämnden har en representant i förbundets styrelse som dock inte bör vara nämndens ombud på årsstämman varför miljönämnden behöver utse ett ombud samt en ersättare till stämman.

    Bilagor

  17. Miljöförvaltningen erbjuder förtroendevalda i miljönämnden att följa med enheten för samordnad tillsyn på myndighetsgemensam kontroll vid ett antal tillfällen under våren som en del av nämndens kompetensutveckling inom sitt ansvarsområde.

  18. Öresundsvattensamarbetet är en medlemskommun för kommuner runt Öresund och fokuserar på att skydda och förvalta sundets unika marina miljö. Den 9 april  anordnas en konferens för att markera 30-årsjubileumet för Öresundsvattensamarbetet.

    Konferensen i Helsingborg den 9 april kommer att fokusera på hur samhällena runt sundet påverkar det marina livet idag och hur vi kan påverka utvecklingen till en mer hållbar nivå i framtiden. Miljönämnden föreslås utse två representanter till konferensen den 9 april.

     

     

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.