Möte 2022-08-23
-
1
Val av justerare och bestämmande för tid av protokollet
-
2
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
3
Fråga om närvarorätt för övriga tjänstepersoner
-
Bilagor
-
391kb Ladda ner dokument
-
495kb Ladda ner dokument
-
423kb Ladda ner dokument
-
521kb Ladda ner dokument
-
396kb Ladda ner dokument
-
19mb Ladda ner dokument
-
324kb Ladda ner dokument
-
412kb Ladda ner dokument
-
418kb Ladda ner dokument
-
452kb Ladda ner dokument
-
560kb Ladda ner dokument
-
405kb Ladda ner dokument
-
333kb Ladda ner dokument
-
244kb Ladda ner dokument
-
280kb Ladda ner dokument
-
244kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
675kb Ladda ner dokument
-
247kb Ladda ner dokument
-
278kb Ladda ner dokument
-
-
5
Redovisning av delegerade beslut - augusti 2022, MN-2022-24
-
Josephine Nellerup, strateg, och Maria Olsbäck, miljöhandläggare, från samhällsbyggnadskontoret informerar.
-
7
Miljödirektören informerar - augusti 2022
-
Miljöförvaltningen har genomfört en inventering av skyddsvärda mossor och lavar. Mossor och lavor används som indikatorer i Malmö stads miljöövervakning för att övervaka luftkvalité och naturvärden i Malmö. Rapporten visar på stabila livsmiljöer för flertalet av de arter som inventerats vid tidigare tillfällen. Vissa arter påträffades inte vid denna inventering medan andra nya har tillkommit. Bland annat har nya fynd av lavar noterats. Anledningen till den positiva trenden anses bero på bättre luftkvalitet.
-
197kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
9
Remiss från Länsstyrelsen Skåne - Utpekande av marina Natura 2000-områden för fåglar, MN-2022-7987
Miljönämnden har att yttra sig över remiss från Länsstyrelsen i Skåne angående Förslag till utpekande av marina Natura 2000-områden för fåglar. Miljönämnden är positiv till utpekandet av fler marina Natura 2000-områden men konstaterar att det föreligger intressekonflikter mellan utpekande av ett nytt SPA-område i Lommabukten och utveckling av hamnen, sjöfart, framtida behov av klimatanpassning och bostadsområden i kustzonen. Miljönämnden anser att det saknas en fullständig konsekvensanalys gällande den påverkan som etableringen av de föreslagna SPA-områdena får på möjligheten att anlägga havsbaserad vindkraft och anslutningspunkter i enlighet med befintliga planer för tex Lommabukten och Hanöbukten. Miljönämnden önskar därför förtydliganden gällande den påverkan som förslaget kan få på kringliggande områden, både avseende vindkraftsfrågan och påverkan på verksamheter i närområdet. Vidare bör SPA-området Lommabukten och Salvikens yttre gränser ses över då det överlappar med såväl riksintresset för Malmö hamn och för den allmänna farleden 231.
Svar till kommunstyrelsen senast 2022-08-29, STK-2022-756.
-
832kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
238kb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss från Statens geotekniska institut om Vägledning 6 Riktvärden för PFAS i mark och grundvatten, MN-2022-6710
Statens geotekniska institut har tagit fram en vägledning där reviderade riktvärden (värden som inte bör överskridas) för högfluorerade ämnen (PFAS) i mark och grundvatten redovisas. Miljönämnden ställer sig generellt positiv till att riktvärden tas fram för PFAS men anser att det i rapporten bör förtydligas hur riktvärdena kan tillämpas. Miljönämnden hade även önskat en analys av konsekvenser av införandet av riktvärden för PFAS till exempel vad gäller eventuellt ökade mängder PFAS-förorenade massor som behöver tas om hand och dettas påverkan på mottagningsanläggningar, klimat och samhällsekonomi. Även en analys av införandet av riktvärdena i förhållande till övriga vägledningsdokument, särskilt de gällande riskvärdering och åtgärdsutredningar, hade varit önskvärt.
Svar till Statens geotekniska institut senast 2022-08-31, 1.1-2009-0635.
-
323kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
650kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
11
Remiss från Miljödepartementet om kommissionens förslag på reviderad f-gasförordning, MN-2022-6125
Förslaget säkerställer framför allt att den föreslagna förordningen är anpassad till EU:s ambitiösa klimatmål och att ett långsiktigt uppfyllande av internationella skyldigheter garanteras. De befintliga reglerna förtydligas och stärks så att bättre efterlevnad säkerställs. Miljönämnden ser positivt på förslaget som förbättrar möjligheten att uppnå de uppsatta klimatmålen. Förutom ambitionen om utsläppssänkningar ser miljönämnden det som särskilt positivt att förbättra kontrollen av olaglig handel. Miljönämnden anser dock att det är svårt att överblicka hur dessa förändringar kommer att påverka dess tillsynsverksamhet. Ett större informationsutbyte ska enligt förslaget ske mellan inblandade myndigheter. Miljönämnden ser att detta kan innebära en väldigt stor utmaning då integreringen med andra myndigheters system, inte minst kommunala tillsynsmyndigheters, har visats sig vara problematiskt.
Svar till kommunstyrelsen senast 2022-08-24, STK-2022-665.-
322kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
12
Remiss från Miljödepartementet om Europaparlamentets och rådets förordning om ämnen som bryter ned ozonskiktet, MN-2022-6126
Förordning (EG) nr 1005/2009 om ämnen som bryter ned ozonskiktet är det viktigaste instrumentet för att bekämpa ozonnedbrytande ämnen i EU. Dess allmänna mål är att förhindra utsläpp av ozonnedbrytande ämnen och se till att protokollet följs. I förslaget behålls det nuvarande kontrollsystem som föreskrivs i förordningen om ämnen som bryter ned ozonskiktet. Genom förslaget säkerställs dessutom nödvändiga anpassningar till förordning (EU) nr 517/2014 om fluorerade växthusgaser (F-gasförordningen) och kommissionens förslag om översyn av den förordningen. Miljönämnden ser positivt på föreslagna ändringar som är nödvändiga för att motverka utsläppen av både ozonnedbrytande ämnen och växthusgaser. Miljönämnden anser dock att det i likhet med förslaget om ny f-gasförordning saknas en konsekvensanalys på lägre detaljnivå. Det är således svårt att bedöma hur dessa förändringar påverkar tillsynsmyndigheten avseende kompetens och kapacitet.
Svar till kommunstyrelsen senast 2022-08-24, STK-2022-656.-
267kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
483kb Ladda ner dokument
-
289kb Ladda ner dokument
-
-
13
Remiss från Miljödepartementet om miljömålsberedningens delbetänkande Sveriges globala klimatavtryck (SOU 2022:15), MN-2022-6681
Miljömålsberedningen har fått i uppdrag att föreslå en samlad strategi för att minska klimatpåverkan från konsumtion i syfte att nå en klimatmässigt hållbar konsumtion på ett kostnadseffektivt och samhällsekonomiskt effektivt sätt. Uppdraget omfattar även flygets, sjöfartens och den offentliga upphandlingens klimatpåverkan, såväl som potentialen för minskad klimatpåverkan genom ändrade konsumtionsmönster och affärsmodeller.
Miljönämnden har fått Delbetänkandet av Miljömålsberedningen om Sverige Globala Klimatavtryck på remiss från kommunstyrelsen. Miljönämnden välkomnar beredningens delbetänkande och förslaget att Sverige kompletterar de befintliga territoriella målen med mål för flyg och sjöfart samt konsumtion. Samtidigt påpekas brister i rapporten, behov för förtydligande samt förslag på förbättringar.
Svar till kommunstyrelsen senast 2022-08-30, STK-2022-718.-
323kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
13mb Ladda ner dokument
-
-
14
Remiss från Kemikalieinspektionen om förslag till ändringar i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2017:7) om kemiska produkter och biotekniska organismer, MN-2022-6024
Stadskontoret har översänt Remiss från Kemikalieinspektionen – Förslag till ändringar i Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2017:7) om kemiska produkter och biotekniska organismer. Miljönämnden är positiv till förslaget att ett särskilt tillstånd ska gälla för de privatpersoner som använder sig av frätande propplösare till avlopp i hemmet, då dessa kan orsaka olyckor.
Miljönämnden bedömer det som rimligt att krav ställs på de privatpersoner som ansöker om tillstånd, att lokalen är rätt utformad, att kunskap finns hur produkten ska användas på ett säkert sätt samt att saneringsutrustning för spill finns tillgänglig. Ett alternativ till att ansöka om tillstånd kan vara att förbud ställs vid användning av propplösare, men miljönämnden bedömer att denna åtgärd är alltför ingripande.
Miljönämnden anser att det finns alternativ till frätande propplösare, som vaskrensare, rensband, högtrycksspolning med mera, som Kemikalieinspektionen på ett tydligt sätt borde förorda ska användas i stället för frätande propplösare.
Miljönämnden vill framhålla vikten av att det tas fram en tillsynsvägledning i nära anslutning till förändringarna av KIFS (Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2017:7).
Svar till Kemikalieinspektionen senast 2022-09-09, 4.7-H22-05224.-
259kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
895kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss från kommunstyrelsen om översyn av Malmö Leasing AB:s möjligheter att arbeta strategiskt med stadens fordonsflotta, MN-2022-6789
På uppdrag av kommunstyrelsen har stadskontoret, tillsammans med Malmö Leasing, Parkering Malmö, serviceförvaltningen, miljöförvaltningen och fastighets- och gatukontoret, utrett hur Malmö Leasing framgent ska kunna fortsätta arbeta strategiskt med att effektivisera och optimera stadens fordonsflotta och därmed bidra till en positiv klimat- och miljöförändring. Arbetsgruppen har dessutom utrett hur staden skulle kunna organisera sig för att aktivt arbeta med att etablera en heltäckande laddinfrastruktur för Malmö stads verksamheters elektriska fordon, samt hur detta skulle kunna finansieras. Utredningen föreslår att Malmö Leasing AB:s ägardirektiv justeras för att tydliggöra bolagets ansvar för det strategiska klimat- och miljöarbetet kopplat till fordonshanteringen. Malmö Leasing AB:s nya strategiska funktion föreslås leda arbetet att ta fram en med fordonspolicy där mål, roller och ansvar inom staden för arbetet med fordonsflottan.
Miljönämnden ställer sig positiv till förslagen då det bidrar till målsättningen att staden ska vara en förebild gällande minimering av växthusgasutsläpp från den egna verksamheten i enligt med Malmö stads miljömål; Malmö stads organisation har nettonollutsläpp. Miljönämnden ser dock att förslagen behöver förtydligas på ett antal mindre punkter.
Svar till kommunstyrelsen senast 2022-09-05, STK-2021-1589.-
331kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Stadskontoret har översänd anvisningar till Malmö stads samtliga nämnder för upprättande av lokalbehovsplaner 2023 – 2032. Miljönämndens lokalbehovsplan tas fram som en del av stadens årliga gemensamma lokalförsörjningsplan. Miljönämnden hyr, 2 843 kvadratmeter, kontorslokaler på Bergsgatan 17 av Stena Fastigheter AB till och med 2027-09-30 och samtliga medarbetare har kontorsplats i fastigheten. Nuvarande yta per medarbetare uppgår till 15,0 kvadratmeter vilket består av dubbelbemannade cellkontor och öppna landskap. Beteendeförändringen efter coronapandemin har ökat andelen digitala möten och alternativa arbetsplatser med minskad fysisk närvaro på kontoret. Miljönämnden ser att tillskapande av moderna kontorslokaler i stadshuset skulle motsvara miljönämndens lokalbehov i närtid och minska stadens behov av att hyra in lokaler från extern fastighetsägare.
Bilagor
-
184kb Ladda ner dokument
-
553kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad har fått förfrågan om att ansöka om medlemskap i Energikontor Sydost. Malmö stad har tidigare varit medlem i Energikontor Skåne genom sitt medlemskap i Skånes Kommuner (kommunförbundet i Skåne). Skånes kommuner föreslår sammanslagning av Energikontor Skåne och Energikontor Sydost, där Energikontor Skåne blir en del av Energikontor Sydost genom att kommunerna i Skåne ingår medlemskap. Kostnaden för medlemskap beräknas på invånarantal vilket medverkar till att Malmö stads kostnad blir relativt hög samtidigt som Malmö har tillgång till andra samarbeten vilka kan ge likartade positiva effekter samt egen kompetens inom energiområdet. Sammantaget är förvaltningens bedömning att den ekonomiska kostnaden för ett medlemskap inte motsvarar nyttan för Malmö stads invånare.
-
444kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
491kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
144kb Ladda ner dokument
-
255kb Ladda ner dokument
-
481kb Ladda ner dokument
-
107kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
881kb Ladda ner dokument
-
508kb Ladda ner dokument
-
-
Leader är en metod för landsbygdsutveckling där offentlig, ideell och privat sektor arbetar tillsammans genom den ideella föreningen Leader Söderslätt där styrelsen för Local Action Group (LAG) beslutar om stöd till utvecklingsprojekt. En ny strategi har tagits fram för att starta en ny programperiod för Leader Söderslätt 2023-2027, vilket Malmö stad har visat sitt stöd för. Leader Söderslätt har beviljats en budget på 32 307 199 kr för perioden 2023-2027 från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling som administreras av Jordbruksverket. Inför den kommande programperioden ska en ansökan om att starta leaderområdet Söderslätt lämnas in till Jordbruksverket senast den 15 oktober av LAG. Den beviljade budgeten gäller under förutsättning att Leader Söderslätt kan visa att alla fem medverkande kommuner medfinansierar programperioden varför ansökan om att starta leaderområdet måste innehålla ett medfinansieringsintyg från Malmö stad. Malmö stads medverkan innebär en medfinansiering på 320 000 kr per år, under förutsättning att alla kommuner som lämnat in en avsiktsförklaring om att medverka i Leader Söderslätt 2023-2027 stannar kvar i samarbetet.
-
277kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Ett nämndinitiativ har lämnats av Tobias Petersson (V) om att miljönämndens sammanträde ska vara öppna för allmänheten. Förvaltningen föreslås återkomma med förslag på en organisation för vilken nämndens sammanträden som helhet eller till viss del kan vara öppna för allmänheten.
Bilagor
-
137kb Ladda ner dokument
-