Möte 2019-08-27
-
1
Anmälan om förhinder att bevista dagens sammanträde
-
(Förslag den 10 september)
-
3
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
4
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande
-
5
Informationsärende - ansökan om medel från ERUF för projektet .hållbaratillsammans - Olof Liungman, avdelningschef för miljöstrategiska avdelningen (5 min)
-
7
Redovisning av delegerade beslut - augusti 2019, MN-2019-00015
-
Bilagor
-
71kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
125kb Ladda ner dokument
-
153kb Ladda ner dokument
-
409kb Ladda ner dokument
-
211kb Ladda ner dokument
-
71kb Ladda ner dokument
-
506kb Ladda ner dokument
-
141kb Ladda ner dokument
-
257kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
208kb Ladda ner dokument
-
317kb Ladda ner dokument
-
KS 190611 §152 Kartläggning av Malmö stads samverkan med idéburen sektor, fördjupad kartläggning.pdf443kb Ladda ner dokument
-
161kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
130kb Ladda ner dokument
-
155kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
170kb Ladda ner dokument
-
117kb Ladda ner dokument
-
Tony Rahm (M) föreslår i en motion till kommunfullmäktige att Malmö stad avslutar samarbetet med Fairtrade City genom att hävda att det finns andra bättre sätt att verka för social-, ekonomisk- och miljömässig hållbarhet. Miljönämnden anser dock att Fairtrade City är en bra plattform att verka för hållbarhet både lokalt i Malmö såväl som globalt och i enlighet med Agenda 2030. Därav föreslår miljönämnden att kommunfullmäktige avslår motionen i sin helhet.
Svar till kommunstyrelsen senast 2019-08-28 (STK-2019-577)
-
G-Tjänsteskrivelse 2019-08-27 Motion från Tony Rahm (M) om att avsluta samarbetet med Fair Trade.pdf187kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
539kb Ladda ner dokument
-
142kb Ladda ner dokument
-
367kb Ladda ner dokument
-
-
Denna rapport redovisar olika studier som avhandlar utvecklingen av luftkvaliteten i staden sedan 1996 till 2017. Förutom utvecklingen över tid redovisas hur stor betydelse den tunga trafiken har för kväveföroreningar och utsläpp av koldioxid. Dessutom redovisas hur mycket trafikens utsläpp av luftföroreningar påverkar folkhälsan, samt vad en strängare miljözon betyder ur ett folkhälsoperspektiv och för luftkvaliteten i Malmö. Utvecklingen av luftkvaliteten har ur flera synvinklar varit positiv, dock inte för alla föroreningar. Luftkvaliteten har fortfarande stor påverkan på folkhälsan och det finns fortfarande utrymme för förbättringar, främst när det gäller partikulära föroreningar.
-
271kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Miljönämnden har av kommunstyrelsen ombetts yttra sig över en motion om införandet av miljözoner i Malmö stad från Måns Berger (MP). En utvidgad miljözon enligt klass 2 för lätta fordon har en begränsad och kortvarig effekt. Senast 2025 kommer den allmänna förbättringen av fordonsflottans emissioner hunnit ikapp kraven från miljözon klass 2. En miljözon klass 3 har större effekt på utsläppen från fordonsflottan och är ett bättre alternativ för att förbättra luftkvaliteten i staden. Det skulle ta många år innan utvecklingen av fordonsflottan med minskande utsläpp skulle hinna ikapp de skärpta kraven.
Svar till kommunstyrelsen senast 2019-09-03 (STK-2019-646)
-
269kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
12
Motion från Gunilla Ryd (V) om att värna om Malmös biologiska mångfald och rädda våra bin, MN-2019-4287
Motionen från Vänsterpartiet, genom Gunilla Ryd, yrkar att Malmö stad ska värna om den biologiska mångfalden genom att bevara och skydda pollinatörer och vilda bin. Motionen hänvisar till den senaste miljöredovisningen som visar att målet om att skydda naturen inte kommer att uppnås. Motionen föreslår att Malmö stad ska ta fram en åtgärdsplan för att rädda bin och andra pollinatörer samt att starta en informationskampanj i syfte att få andra aktörer att bli delaktiga. Miljönämnden ställer sig positiv till syftet men anser att det bör vara en del av genomförandet som följer efter den kommande aktualiseringen av Malmös naturvårdsplan.
Svar till kommunstyrelsen senast 2019-09-03 (STK-2019-663)
-
180kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
76kb Ladda ner dokument
-
-
13
Yttrande över remiss från Infrastrukturdepartementet om Förbättrat genomförande av EU-direktivet om energieffektivitet - Individuell mätning av värme och tappvarmvatten i befintlig bebyggelse, MN-2019-5489
Förslaget innebär en ändring i förordningen (2014:348) om energimätning i byggnader för att förbättra Sveriges efterlevnad av Europaparlamentets och rådets direktiv om energieffektivitet. I södra Sverige innebär förändringen att system för individuell mätning och debitering (IMD) av energi till lägenheters uppvärmning för flerbostadshus ska införas om huset har ett primärenergital över 200 kWh/m2 och år. Krav på installation av system för IMD ska även införas för tappvarmvattenförbrukning i anknytning till ombyggnationer som innefattar installation eller en väsentlig ändring av befintliga tappvarmvatten installationer. Miljönämnden ställer sig positiv till förslaget.
Svar till kommunstyrelsen senast 2019-08-30 (STK-2019-947)
-
253kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
444kb Ladda ner dokument
-
509kb Ladda ner dokument
-
928kb Ladda ner dokument
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden anser att det är viktigt för samhället att minska utsläpp som påverkar möjligheten att skapa en långsiktigt hållbar miljö. Utredningens förslag om biojetbränsle för flyget kan vara en del i arbetet med att minska dessa utsläpp. Det är dock viktigt att produktionskedjan för det alternativa bränslet kan utformas på ett hållbart sätt. En negativ effekt av utredningens förslag för Malmö stads del är en förväntad ökning av transferresande (avsnitt 11.8.6), i och med närheten till Köpenhamns flygplats. Att åtgärder inkluderas som kan komma att minska behovet av flygtrafik (förslag 8) anser miljönämnden är positivt.
Svar ställt till Infrastrukturdepartementet senast 2019-09-18 (I2019/01357E)
-
197kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Miljönämnden ställer sig positiv till den nya kärntekniklagen, då behovet av en ny lag är stort. Sedan den nuvarande kärntekniklagen antogs år 1984, så har det förekommit ett flertal förändringar och händelser. Två allvarliga kärnkraftsolyckor har inträffat, ett antal internationella konventioner har tillkommit, Sverige har blivit medlem i EU och Euratom och det säkerhetspolitiska läget har ändrats. Förslaget innebär att lagstiftningen inom kärnteknik blir mer verklighetsanpassad. Lagen innebär emellertid inte några drastiska förändringar, utan det blir tydligare och klarare om vad som gäller i lagstiftningen.
Utredaren har bl.a. undersökt möjligheterna och fördelar med att samordna ansvarsförhållandena enligt kärntekniklagen och miljöbalken, analysera för- och nackdelar med att separera ansvaret för kärnsäkerhet och strålskydd från det långsiktiga ansvaret för avveckling och omhändertagande av avfall, analysera vad som bör krävas vid ett eventuellt byte av tillståndshavare och förutsättningar för ägarprövning vid förändringar i ägandet av reaktorbolag.
Svar till Miljödepartementet senast 2019-09-02 (Dnr M2019/00862/Ke)
-
229kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Miljöförvaltningen har under 2018 genomfört en undersökning av skyddsvärda mossor och lavar. Mossor och lavar är viktiga som indikatorer för biologisk mångfald, luftföroreningar och klimatförändringar. Rapporten visar att det är små skillnader gentemot tidigare års inventeringar, men om något är utvecklingen svagt negativ. Tidigare inventeringar har gjorts år 2000, 2008, 2012 och 2015.
-
184kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
17
Rapport för uppföljning av kemikaliekrav i avtal för leksaker, skapandematerial och idrottsmaterial, MN-2018-2870
Malmö stad upphandlar och köper in produkter och tjänster för närmare sex miljarder kronor per år. Vid upphandling ställs skarpa kemikaliekrav, vilket är ett viktigt instrument för att fasa ut farliga ämnen och bidra till att det svenska miljökvalitetsmålet Giftfri miljö kan uppnås.
Kemiska analyser har gjorts på varor inom avtal för leksaker, skapandematerial och idrottsmaterial för att följa upp att ställda kemikaliekrav uppfylls. Analyserna har haft fokus på konserveringsmedel, klorparaffiner, ftalater, färgämne, nitrosaminer och nitroserbara ämnen. Uppföljningen visade att 93 procent av de uppföljda produkterna uppfyller Malmö stads kemikaliekrav.
-
182kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
I byggbranschen används tusentals kemiska produkter och byggvaror med olika kemiska tillsatser. Dessa tillsatser byggs in i de fastigheter där vi kommer att bo, arbeta och vistas i många år framöver. Barn och unga är under utveckling och därmed känsligare för kemiska ämnen. Kemikaliekriterierna för nyproduktion av lokaler och utemiljöer för barn och unga innebär att material, varor och kemiska produkter som byggs in i byggnaden inte ska innehålla ämnen som har egenskaper som är farliga för miljö och hälsa. Projektören respektive entreprenören ska även, innan projekteringen respektive byggnationen påbörjas, upprätta en loggbok för dokumentation av material, varor och kemiska produkter som byggs in i byggnaden. Kemikaliekriterierna har tagits fram som ett led i genomförandet av Kemikalieplan med fokus på barn och unga 2017–2019 då det finns ett behov av en ny intern standard för hållbart byggande inom Malmö stad.
-
191kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
341kb Ladda ner dokument
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggandets dag äger rum under förmiddagen fredagen den 6 september 2019 på Slagthuset. Deltagandet är kostnadsfritt. Anmälan senast den 1 september.
Bilagor
-
12mb Ladda ner dokument
-
-
21
Remiss från Havs- och vattenmyndigheten om översyn av föreskrifterna HVMFS 2013:19 om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten och HVMFS 2017:20 om kartläggning och anlys av ytvatten, MN-2019-4653
Kommunstyrelsen har översänt ovanstående remiss till miljönämnden för direkt besvarande. Havs- och Vattenmyndigheten har föreslagit förändringar i två föreskrifter med syfte att göra dem samspelta med överordnad lagstiftning avseende när en vattenförekomst ska klassificeras som ett kraftigt modifierat vatten (KMV).
Miljönämnden konstaterar att den föreslagna huvudsakliga ändringen riskerar leda till att ambitionsnivån för uppfyllandet av ramdirektivet för vatten sänks. På lång sikt riskerar detta att leda till att miljökvalitetsnormerna blir ett mindre effektivt verktyg i arbetet med att uppfylla målsättningarna i ramdirektivet för vatten.
Kommunstyrelsen har översänt ovanstående remiss till miljönämnden för direkt besvarande. Havs- och Vattenmyndigheten har föreslagit förändringar i två föreskrifter med syfte att göra dem samspelta med överordnad lagstiftning avseende när en vattenförekomst ska klassificeras som ett kraftigt modifierat vatten (KMV).
Miljönämnden konstaterar att den föreslagna huvudsakliga ändringen riskerar leda till att ambitionsnivån för uppfyllandet av ramdirektivet för vatten sänks. På lång sikt riskerar detta att leda till att miljökvalitetsnormerna blir ett mindre effektivt verktyg i arbetet med att uppfylla målsättningarna i ramdirektivet för vatten.
-
225kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
231kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
291kb Ladda ner dokument
-