Möte 2021-08-24
-
1
Val av justerare och bestämmande av tid för justering av protokollet
-
2
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
3
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande tjänstepersoner
-
Bilagor
-
771kb Ladda ner dokument
-
312kb Ladda ner dokument
-
336kb Ladda ner dokument
-
461kb Ladda ner dokument
-
457kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
393kb Ladda ner dokument
-
Bilagor
-
709kb Ladda ner dokument
-
598kb Ladda ner dokument
-
777kb Ladda ner dokument
-
804kb Ladda ner dokument
-
398kb Ladda ner dokument
-
6
Redovisning av delegerade beslut - augusti 2021, MN 2021-18
-
7
Miljödirektören informerar
-
8
Information - Djupgeotermi
-
9
Motion av Charlotte Bossen (C) om att minska andelen mikroplaster och fasa ut engångsartiklar i plast, MN 2021-1016
Kommunfullmäktige har översänt en motion av Charlotte Bossen (C) om att minska andelen mikroplaster och fasa ut engångsartiklar i plast till bland annat miljönämnden för yttrande. Miljönämnden anser inte att det finns behov av ytterligare utredningar av hur Malmö stad kan arbeta för att minska andelen mikroplaster. Det är nämndens mening att fokus istället bör läggas på att genomföra de förslag som redan utretts. Miljönämnden välkomnar ett beslut om att berörda nämnder ska fasa ut engångsartiklar i plast som inte används i medicinskt syfte.
Svar till kommunfullmäktige senast 2021-09-07, STK-2021--138-
208kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
48kb Ladda ner dokument
-
-
10
Motion av Charlotte Bossen (C) om att förbättra Malmös företagsklimat - Inför Rättviksmodellen, MN-2021-1272
I en motion av Charlotte Bossen (C) föreslås att berörda nämnder ska utarbeta och återkomma med ett förslag på hur ”Rättviksmodellen” kan ligga till grund för Malmö kommuns tillsyn- och myndighetsutövning mot företag och enskilda. Rättviksmodellen innebär i korthet att verksamhetsutövare debiteras för kostnader i samband med tillsyn i efterhand. Efterhandsdebitering kommer inom livsmedelsområdet att införas inom kort, dock senast 2024. Miljönämnden kommer under hösten 2021 att ta ställning till hur en övergång till efterhandsdebitering ska ske. Miljönämnden har en ambition att på sikt utöka även efterhandsdebitering vad gäller avgifter för miljötillsyn avseende de verksamheter som inte är tillstånds- eller anmälningspliktiga.
Svar till kommunfullmäktige senast 2021-09-07, STK-2021-136.
-
196kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
60kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har översänt en motion av Charlotte Bossen (C) om en giftfri vardag till bland annat miljönämnden för yttrande. Miljönämnden anser inte att det finns behov av att berörda nämnder tar fram riktlinjer för hur Malmö stad ska arbeta mot en giftfri vardag. Det är nämndens mening att fokus istället bör läggas på att genomföra de förslag och beslut som redan tagits fram.
Svar till kommunfullmäktige senast 2021-09-08, STK-2021-137
-
200kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
49kb Ladda ner dokument
-
-
En motion har inkommit från Charlotte Bossen (C) och Kay Wictorin (C) till kommunfullmäktige om att bygga mer i trä. I motionen föreslås att stadsbyggnadsnämnden tillsammans med berörda nämnder utarbetar och antar en träbyggnadsstrategi för Malmö, vilken kompletterar den existerande strategin för klimatneutralt byggande. Miljönämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen, eftersom frågeställningarna kring ambitionen att bygga mer i trä redan hanteras i implementeringen av strategin för klimatneutralt byggande samt genom det nya miljöprogrammet.
Svar till kommunfullmäktige senast 2021-09-02, STK-2021-264
-
180kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
43kb Ladda ner dokument
-
-
Anders Andersson (V) har till kommunfullmäktige inkommit med en motion om att Malmö stad ska använda sin roll som delägare i Sysav för att förbättra hushållens möjlighet till fastighetsnära sortering och att minska Sysavs avfallsförbränning. Anders Anderssons (V) målsättning är att förebygga att avfall uppstår och att återvinning av avfall ska främjas samt att avfallsförbränningen snabbt ska minska och på sikt upphöra. Miljönämnden menar att Malmö stad inte har rådighet över andra kommuners avfallshantering samt att avfallsförbränning är en samhällstjänst som behöver finnas för det avfall som inte kan förebyggas, återbrukas eller återvinnas. Miljönämnden anser vidare att införandet av ett mål om en halvering av växthusgasutsläppen i Sysavs anläggning skulle vara ett lågt satt mål.
Svar till kommunfullmäktige senast 2021-09-08, STK-2021-180
-
185kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
483kb Ladda ner dokument
-
-
14
Motion av Gunilla Ryd (V) och Boel Pettersson (V) om att göra Malmös innerstad bilfri, MN 2021-1385
Gunilla Ryd (V) och Boel Pettersson (V) har till kommunfullmäktige inkommit med en motion om att Malmö stad ska testa att göra innerstaden bilfri en eller ett par dagar i månaden som ett led i att uppnå den nödvändiga beteendeförändring som krävs för att kraftigt minska biltrafiken i staden. Miljönämnden anser att ansvaret för att utreda förslaget om en bilfri innerstad främst ligger hos tekniska nämnden och fastighets- och gatukontoret. Miljönämnden ställer sig positiv till insatser som underlättar för medborgare att resa hållbart men ser risker i förslaget och förordar mer permanenta och heltäckande lösningar som möjliggör och uppmuntrar hållbara och långsiktiga transportalternativ.
Svar till kommunfullmäktige senast 2021-09-07, STK-2021-202
-
210kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har remitterat en motion av Magnus Olsson (SD) om nedstängning av källarmoskéer mot bakgrund av att förslagsställaren anser att dessa är radikaliseringsmiljöer med negativ påverkan på stadens ungdomar. Förslagsställaren yrkar på att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur källarmoskéerna kan stängas ner genom kommunala åtgärder och verka för att detta utförs i Malmö. Miljönämnden saknar verktyg och lagstöd för att stänga ner en viss typ av verksamhet eller bransch. Detta är inte heller utgångpunkten för tillsyn, vars huvudsyfte är att säkerställa att lagkrav uppfylls utifrån en bedömning i det enskilda fallet. Nedstängning eller förbud av en verksamhet är ett särskilt ingripande åtgärdskrav som endast får krävas när andra skyddsåtgärder inte är möjliga. Förbud eller nedstängning av en enskild verksamhet utifrån miljönämndens tillsynsansvar är dessutom sällan permanent och gäller endast tills noterade brister kan åtgärdas på tillfredställande sätt. Generellt sett har källarlokaler en förhöjd risk att ha bristande inomhusmiljö, varför miljönämnden redan prioriterar bostäder och samlingslokaler av alla typer i dessa miljöer.
Svar till kommunfullmäktige senast 2021-09-08, STK-2020-1666
-
274kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
686kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss från Finansdepartement - Stärkt planering för en hållbar framtid (SOU 2021:23), MN 2021-5776
Kommunstyrelsen har till miljönämnden översänt Finansdepartementets remiss "Stärkt planering för en hållbar framtid" för samråd. Den statliga utredningen har haft i uppdrag att skapa förutsättningar för en samhällsplanering som främjar hållbara livsmiljöer med minskad miljö- och klimatpåverkan. Uppdraget har inneburit en översyn av plan- och bygglagen (2010:900), PBL, med syftet att främja långsiktigt hållbara stadsmiljöer med fokus på transporteffektivitet och tillgänglighet genom hållbara transporter. Miljönämnden tillstyrker förslagen men anser att de i vissa delar behöver förtydligas för att de ska få avsedd effekt.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-08-24, STK-2021-792
-
302kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
17
Remiss från Naturvårdsverket - Samråd om avgränsning av strategisk miljöbedömning för Danmarks havsplan, MN 2020-3211
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Naturvårdsverket om "Danmarks havsplan med tillhörande strategisk miljöbedömning" till bland annat miljönämnden för samråd. Havsplanen innehåller utpekade områden för aktiviteter som kan ge upphov till gränsöverskridande påverkan på Malmö stad och Malmös havsområde. Miljönämnden översänder ett antal synpunkter på havsplanen och miljöbedömningen som bör beaktas i kommunens samlade yttrande.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-09-06, STK-2020-555
-
229kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
829kb Ladda ner dokument
-
796kb Ladda ner dokument
-
-
18
Remiss från Miljödepartementet - Äga avfall - en del av den cirkulära ekonomin (SOU 2021:24), MN-2021-6665
Utredningen "Äga avfall – en del av den cirkulära ekonomin" föreslår alternativa lösningar för ökade möjligheter för yrkesmässiga verksamheter att ta hand om sitt kommunala avfall. Utredningen lägger fram förslag om frival som innebär att verksamheterna kan välja att hantera avfallet på annat sätt än att lämna det till kommunen, som idag till stor del har monopol på att samla in och behandla kommunalt avfall från både hushåll och verksamheter. Miljönämnden anser att utredningen förespråkar ett förslag om frival som endast främjar vissa enskilda intressen. Vidare främjas inte den samlade miljö- och samhällsnyttan och cirkulär ekonomi vilket miljönämnden anser borde vara en given utgångpunkt för utredningens uppdrag. Miljönämnden avstyrker förslaget med hänvisning till miljöförvaltningens förslag till yttrande.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-09-07, STK-2021-917
-
417kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
13mb Ladda ner dokument
-
-
19
Remiss från Miljödepartementet - En klimatanpassad miljöbalk för samtiden och framtiden (SOU 2021:21), MN 2021-6769
Kommunstyrelsen har skickat remissen "En klimatanpassad miljöbalk för samtiden och framtiden" till bland annat miljönämnden för samråd. Utredningen redovisar hur miljöbalken kan bli ett effektivt verktyg för att bidra till att Sveriges klimatmål nås. Klimatperspektivet föreslås beaktas i hela kedjan från miljökonsekvensbeskrivning till tillsyn. Miljönämnden ställer sig positiv till utredningens ansats där klimatet föreslås få en större rättslig tyngd än tidigare. Miljönämnden vill påpeka behovet av enhetliga och tydliga vägledningar samt riktlinjer för styrning och uppföljning. Miljönämnden vill även betona vikten av att vidare utreda och analysera de ekonomiska konsekvenserna av föreslagna lagändringar.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-09-08, STK-2021-938
-
322kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
20
Remiss från Miljödepartementet – Naturvårdsverkets skrivelse om förbättrad avfallsstatistik – behov, brister och vägen framåt, MN 2021-6888
Kommunstyrelsen har till miljönämnden översänt Miljödepartementets remiss Naturvårdsverkets skrivelse "Förbättrad avfallsstatistik – behov, brister och vägen framåt" för samråd. Naturvårdsverkets uppdrag har inneburit att beskriva behoven av insamling av uppgifter om avfall och hur man kan samla in och sammanställa de uppgifter som behövs för att få ett bättre underlag för avfallsstatistik och rapportering inom avfallsområdet. Avfallsstatistiken uppfyller idag ställda krav men det finns brister vid insamling och sammanställning av uppgifter. Miljönämnden ställer sig positiv till de förslag som redovisas i Naturvårdsverkets skrivelse och finner att de åtgärder som föreslås kommer att förbättra kvalitén på avfallsstatistiken.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-09-10, STK-2021-889
-
236kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
631kb Ladda ner dokument
-
-
21
Remiss från Miljödepartementet - Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2018/842 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp, MN 2021-7256
Genom förslaget vill Kommissionen höja klimatmålen för att kunna göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten senast år 2050. Förslaget ingår i ett större paket av klimatrelaterade bestämmelser som benämns ”Fit for 55”, Klimat- och energipaketet. Syftet med förslaget är att minska utsläppen av växthusgaser på EU-nivå så att Parisavtalets bestämmelser uppfylls. Miljönämnden ställer sig positiv till de föreslagna ändringarna, bland annat att stimulera kostnadseffektiva åtgärder. Miljönämnden vill samtidigt förtydliga att det är viktigt att förfarandet för rapporteringen harmoniseras.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-08-25, STK-2021-1048
-
259kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
22
Remiss från Miljödepartementet - Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2018/841 (LULUCF) och förordning (EU) 2018/1999 (engelsk version), MN 2021-7258
Förslaget till lagförändring i den så kallade LULUCF-förordningen ingår i ett större paket av klimatrelaterade lagar som kallas ”Fit for 55”. Syftet med det förslaget är att minska utsläppen av växthusgaser från markanvändningssektorn så att Parisavtalets bestämmelser uppfylls. Enligt miljönämnden kommer de föreslagna ändringarna i LULUCF-förordningen i större utsträckning kunna bidra till att EU:s bindande mål för 2030 med minst 55 % nettoutsläppsminskningar kan uppnås. Miljönämnden ser aktuella förändringar i LULUCF-förordningen som positiva med tanke på klimatläget och det faktum att klimatförändringarna är ett globalt problem som inte går att lösa på nationell nivå. Internationellt samarbete utifrån gemensamt regelsystem är avgörande.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-08-25, STK-2021-1049
-
311kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
23
Remiss från Länsstyrelsen - Fördjupad åtgärdsplan för framtida möjliga marina skydd i Öresund med anledning av regeringsuppdrag, MN 2021-6161
Länsstyrelsen i Skåne har inkommit med remisshandlingar avseende fördjupad åtgärdsplan för framtida möjliga marina skydd i Öresund med anledning av regeringsuppdrag. Miljönämnden är positiv till att upprätta marina områdesskydd i Öresund. Det är dock viktigt att konsekvenser av sådana skydd noga utreds och bedöms i relation till verksamheter och andra åtgärder som är väsentliga för en hållbar utveckling i Malmö och sydvästra Skåne. Frågan om klimatanpassning av kusten behöver inkluderas i det framtida arbetet.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-09-07, STK-2021-865
-
263kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Eolus Vind AB har för avsikt att söka tillstånd för uppförandet av cirka 20 stycken 250 meter höga vindkraftverk med en total effekt på mellan 240 - 300 MW. Verken föreslås placeras inom en yta på ca 24 km2 på grundområdet Sjollen i Malmös och Kävlinges havsområden. Området gränsar direkt till danskt territorialhav. Remissen utgör Eolus underlag för avgränsningssamråd enligt miljöbalken inför miljökonsekvensbeskrivning av den planerade vindkraftparken. I denna tjänsteskrivelse framgår en rad synpunkter för sökanden att beakta.
Svar till Eolus senast 2021-08-30, SWECO 30020416
-
272kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Budgetskrivelsen utgör en del av underlaget för kommunledningens prioriteringar i det kommande budgetarbetet. Miljönämndens budgetskrivelse för 2022 beskriver hur förändringar i omvärlden förväntas påverka nämndens verksamhet under 2022 och framåt. Budgetskrivelsen beskriver också vilka verksamhetsförändringar och effektiviseringar som pågår eller planeras framöver samt vilken effekt detta får på nämndens intäkter och kostnader. I budgetskrivelsen beskriver nämnden prioriterade områden och den övergripande inriktningen för verksamheten år 2022 och framåt. Miljönämndens planerade investeringar för 2022 uppgår till 800 000 kronor.
-
142kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
405kb Ladda ner dokument
-
-
Stadskontoret har översänt anvisningar till Malmö stads samtliga nämnder för upprättande av lokalbehovsplaner 2022 – 2031. Planen uppdateras årligen och beskriver nämndens övergripande lokalbehov - idag och framåt. Miljöförvaltningen hyr kontorslokaler på Bergsgatan 17 av Stena Fastigheter AB. Hyrestiden för avtalet är 2017-10-01 till och med 2027-09-30 och samtliga medarbetare har kontorsplats i fastigheten. Miljönämnden ser inga förestående förändringar i sin verksamhetsutövning som påverkar lokalbehovet under hyresperioden och har inte några outnyttjade lokaler i fastigheten. Lokalbehovet från 2027 fram till 2031 är svårt att bedöma i dagsläget. Antalet invånare ökar i Malmö vilket innebär att tillsyns- och kontrollbehovet samt miljöarbetet kan komma att öka. Förändrade arbetssätt i framtiden kan också påverka lokalbehovet.
-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Rapporten ”Miljöövervakning i Malmös småbäckar” har tagits fram för att utvärdera den pågående övervakningen av vattenkvaliteten i Malmös mindre vattendrag. Utredningens slutsats är att nuvarande provtagningsprogram fungerar tillfredställande och att de långa tidsserierna är viktiga att värna. Resultaten från mätningarna kan användas för att följa upp flera mål i "Miljöprogram för Malmö stad 2021–2030", framför allt mål 11 om "Fler skyddade havsområden och hållbar förvaltning av vatten och hav". Mätningarna visar på nedåtgående trender vad gäller kväve- och fosforhalter i samtliga vattendrag. Andra parametrar är inte lika entydiga. Inga förändringar i provtagningsprogrammet är förestående. Däremot kan justeringar behöva göras under kommande år på grund av förändringar vid Kalinaån.
-
314kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Miljönämndens sammanträde flyttas från tisdagen den 28 september 2021, klockan 15:30 till onsdagen den 29 september 2021, klockan 15:30.
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
§ 116
Val av justerare och bestämmande av tid för justering av protokollet
-
§ 117
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
§ 118
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande tjänstepersoner
-
Bilagor
-
771kb Ladda ner dokument
-
312kb Ladda ner dokument
-
336kb Ladda ner dokument
-
461kb Ladda ner dokument
-
457kb Ladda ner dokument
-
151kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
393kb Ladda ner dokument
-
Bilagor
-
709kb Ladda ner dokument
-
598kb Ladda ner dokument
-
777kb Ladda ner dokument
-
804kb Ladda ner dokument
-
398kb Ladda ner dokument
-
§ 121
Redovisning av delegerade beslut - augusti 2021, MN 2021-18
-
Rebecka Persson, miljödirektör, tillsammans med Ola Gustafsson, avdelningschef och Henric Nilsson, enhetschef informerar miljönämnden om:
- Information om ung sommar
- Information om medverkan i Almedalen
- Information om att leva upp till miljöprogrammet och samordna klimatomställning Malmö samt klimatkontrakt
- Information gällande tidningsartiklar i Sydsvenskan kring obehagliga illaluktande dofter av olja, brända däck m m som sprids i Malmö
- Information angående ansökan om "lokala omställningsberättelser" som inte beviljades medel av Formas i årets kommunikationsutlysning
- Information angående ansökan om bidrag till "Fossilfria mobila arbetsmaskiner - våren 2021" som inte beviljades bidrag av Vinnova
- Information kring beslut från Energimyndigheten om beviljat stöd för projektet, "Från parkeringshus till mobilitetsnoder - affärsmodeller, beteendeförändringar och fysisk omdaning"
- Information om Sveriges miljökommuner höstmöte 6-7 oktober i Göteborg
-
§ 123
Information - Djupgeotermi
-
§ 124
Motion av Charlotte Bossen (C) om att minska andelen mikroplaster och fasa ut engångsartiklar i plast, MN 2021-1016
Kommunfullmäktige har översänt en motion av Charlotte Bossen (C) om att minska andelen mikroplaster och fasa ut engångsartiklar i plast till bland annat miljönämnden för yttrande. Miljönämnden anser inte att det finns behov av ytterligare utredningar av hur Malmö stad kan arbeta för att minska andelen mikroplaster. Det är nämndens mening att fokus istället bör läggas på att genomföra de förslag som redan utretts. Miljönämnden välkomnar ett beslut om att berörda nämnder ska fasa ut engångsartiklar i plast som inte används i medicinskt syfte.
-
208kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
48kb Ladda ner dokument
-
-
§ 125
Motion av Charlotte Bossen (C) om att förbättra Malmös företagsklimat - Inför Rättviksmodellen, MN-2021-1272
I en motion av Charlotte Bossen (C) föreslås att berörda nämnder ska utarbeta och återkomma med ett förslag på hur ”Rättviksmodellen” kan ligga till grund för Malmö kommuns tillsyn- och myndighetsutövning mot företag och enskilda. Rättviksmodellen innebär i korthet att verksamhetsutövare debiteras för kostnader i samband med tillsyn i efterhand. Efterhandsdebitering kommer inom livsmedelsområdet att införas inom kort, dock senast 2024. Miljönämnden kommer under hösten 2021 att ta ställning till hur en övergång till efterhandsdebitering ska ske. Miljönämnden har en ambition att på sikt utöka även efterhandsdebitering vad gäller avgifter för miljötillsyn avseende de verksamheter som inte är tillstånds- eller anmälningspliktiga.
-
196kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
60kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har översänt en motion av Charlotte Bossen (C) om en giftfri vardag till bland annat miljönämnden för yttrande. Miljönämnden anser inte att det finns behov av att berörda nämnder tar fram riktlinjer för hur Malmö stad ska arbeta mot en giftfri vardag. Det är nämndens mening att fokus istället bör läggas på att genomföra de förslag och beslut som redan tagits fram.
-
200kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
49kb Ladda ner dokument
-
-
En motion har inkommit från Charlotte Bossen (C) och Kay Wictorin (C) till kommunfullmäktige om att bygga mer i trä. I motionen föreslås att stadsbyggnadsnämnden tillsammans med berörda nämnder utarbetar och antar en träbyggnadsstrategi för Malmö, vilken kompletterar den existerande strategin för klimatneutralt byggande. Miljönämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen, eftersom frågeställningarna kring ambitionen att bygga mer i trä redan hanteras i implementeringen av strategin för klimatneutralt byggande samt genom det nya miljöprogrammet.
-
180kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
43kb Ladda ner dokument
-
-
Anders Andersson (V) har till kommunfullmäktige inkommit med en motion om att Malmö stad ska använda sin roll som delägare i Sysav för att förbättra hushållens möjlighet till fastighetsnära sortering och att minska Sysavs avfallsförbränning. Anders Anderssons (V) målsättning är att förebygga att avfall uppstår och att återvinning av avfall ska främjas samt att avfallsförbränningen snabbt ska minska och på sikt upphöra. Miljönämnden menar att Malmö stad inte har rådighet över andra kommuners avfallshantering samt att avfallsförbränning är en samhällstjänst som behöver finnas för det avfall som inte kan förebyggas, återbrukas eller återvinnas. Miljönämnden anser vidare att införandet av ett mål om en halvering av växthusgasutsläppen i Sysavs anläggning skulle vara ett lågt satt mål.
-
185kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
483kb Ladda ner dokument
-
-
§ 129
Motion av Gunilla Ryd (V) och Boel Pettersson (V) om att göra Malmös innerstad bilfri, MN 2021-1385
Gunilla Ryd (V) och Boel Pettersson (V) har till kommunfullmäktige inkommit med en motion om att Malmö stad ska testa att göra innerstaden bilfri en eller ett par dagar i månaden som ett led i att uppnå den nödvändiga beteendeförändring som krävs för att kraftigt minska biltrafiken i staden. Miljönämnden anser att ansvaret för att utreda förslaget om en bilfri innerstad främst ligger hos tekniska nämnden och fastighets- och gatukontoret. Miljönämnden ställer sig positiv till insatser som underlättar för medborgare att resa hållbart men ser risker i förslaget och förordar mer permanenta och heltäckande lösningar som möjliggör och uppmuntrar hållbara och långsiktiga transportalternativ.
-
210kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
191kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunfullmäktige har remitterat en motion av Magnus Olsson (SD) om nedstängning av källarmoskéer mot bakgrund av att förslagsställaren anser att dessa är radikaliseringsmiljöer med negativ påverkan på stadens ungdomar. Förslagsställaren yrkar på att ge kommunstyrelsen i uppdrag att utreda hur källarmoskéerna kan stängas ner genom kommunala åtgärder och verka för att detta utförs i Malmö. Miljönämnden saknar verktyg och lagstöd för att stänga ner en viss typ av verksamhet eller bransch. Detta är inte heller utgångpunkten för tillsyn, vars huvudsyfte är att säkerställa att lagkrav uppfylls utifrån en bedömning i det enskilda fallet. Nedstängning eller förbud av en verksamhet är ett särskilt ingripande åtgärdskrav som endast får krävas när andra skyddsåtgärder inte är möjliga. Förbud eller nedstängning av en enskild verksamhet utifrån miljönämndens tillsynsansvar är dessutom sällan permanent och gäller endast tills noterade brister kan åtgärdas på tillfredställande sätt. Generellt sett har källarlokaler en förhöjd risk att ha bristande inomhusmiljö, varför miljönämnden redan prioriterar bostäder och samlingslokaler av alla typer i dessa miljöer.
-
274kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
686kb Ladda ner dokument
-
-
§ 131
Remiss från Finansdepartement - Stärkt planering för en hållbar framtid (SOU 2021:23), MN 2021-5776
Kommunstyrelsen har till miljönämnden översänt Finansdepartementets remiss "Stärkt planering för en hållbar framtid" för samråd. Den statliga utredningen har haft i uppdrag att skapa förutsättningar för en samhällsplanering som främjar hållbara livsmiljöer med minskad miljö- och klimatpåverkan. Uppdraget har inneburit en översyn av plan- och bygglagen (2010:900), PBL, med syftet att främja långsiktigt hållbara stadsmiljöer med fokus på transporteffektivitet och tillgänglighet genom hållbara transporter. Miljönämnden tillstyrker förslagen men anser att de i vissa delar behöver förtydligas för att de ska få avsedd effekt.
-
302kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
§ 132
Remiss från Naturvårdsverket - Samråd om avgränsning av strategisk miljöbedömning för Danmarks havsplan, MN 2020-3211
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Naturvårdsverket om "Danmarks havsplan med tillhörande strategisk miljöbedömning" till bland annat miljönämnden för samråd. Havsplanen innehåller utpekade områden för aktiviteter som kan ge upphov till gränsöverskridande påverkan på Malmö stad och Malmös havsområde. Miljönämnden översänder ett antal synpunkter på havsplanen och miljöbedömningen som bör beaktas i kommunens samlade yttrande.
-
229kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
829kb Ladda ner dokument
-
796kb Ladda ner dokument
-
-
§ 133
Remiss från Miljödepartementet - Äga avfall - en del av den cirkulära ekonomin (SOU 2021:24), MN-2021-6665
Utredningen "Äga avfall – en del av den cirkulära ekonomin" föreslår alternativa lösningar för ökade möjligheter för yrkesmässiga verksamheter att ta hand om sitt kommunala avfall. Utredningen lägger fram förslag om frival som innebär att verksamheterna kan välja att hantera avfallet på annat sätt än att lämna det till kommunen, som idag till stor del har monopol på att samla in och behandla kommunalt avfall från både hushåll och verksamheter. Miljönämnden anser att utredningen förespråkar ett förslag om frival som endast främjar vissa enskilda intressen. Vidare främjas inte den samlade miljö- och samhällsnyttan och cirkulär ekonomi vilket miljönämnden anser borde vara en given utgångpunkt för utredningens uppdrag. Miljönämnden avstyrker förslaget med hänvisning till miljöförvaltningens förslag till yttrande.
-
417kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
13mb Ladda ner dokument
-
-
§ 134
Remiss från Miljödepartementet - En klimatanpassad miljöbalk för samtiden och framtiden (SOU 2021:21), MN 2021-6769
Kommunstyrelsen har skickat remissen "En klimatanpassad miljöbalk för samtiden och framtiden" till bland annat miljönämnden för samråd. Utredningen redovisar hur miljöbalken kan bli ett effektivt verktyg för att bidra till att Sveriges klimatmål nås. Klimatperspektivet föreslås beaktas i hela kedjan från miljökonsekvensbeskrivning till tillsyn. Miljönämnden ställer sig positiv till utredningens ansats där klimatet föreslås få en större rättslig tyngd än tidigare. Miljönämnden vill påpeka behovet av enhetliga och tydliga vägledningar samt riktlinjer för styrning och uppföljning. Miljönämnden vill även betona vikten av att vidare utreda och analysera de ekonomiska konsekvenserna av föreslagna lagändringar.
-
322kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
§ 135
Remiss från Miljödepartementet – Naturvårdsverkets skrivelse om förbättrad avfallsstatistik – behov, brister och vägen framåt, MN 2021-6888
Kommunstyrelsen har till miljönämnden översänt Miljödepartementets remiss Naturvårdsverkets skrivelse "Förbättrad avfallsstatistik – behov, brister och vägen framåt" för samråd. Naturvårdsverkets uppdrag har inneburit att beskriva behoven av insamling av uppgifter om avfall och hur man kan samla in och sammanställa de uppgifter som behövs för att få ett bättre underlag för avfallsstatistik och rapportering inom avfallsområdet. Avfallsstatistiken uppfyller idag ställda krav men det finns brister vid insamling och sammanställning av uppgifter. Miljönämnden ställer sig positiv till de förslag som redovisas i Naturvårdsverkets skrivelse och finner att de åtgärder som föreslås kommer att förbättra kvalitén på avfallsstatistiken.
-
236kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
631kb Ladda ner dokument
-
-
§ 136
Remiss från Miljödepartementet - Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2018/842 om medlemsstaternas bindande årliga minskningar av växthusgasutsläpp, MN 2021-7256
Genom förslaget vill Kommissionen höja klimatmålen för att kunna göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten senast år 2050. Förslaget ingår i ett större paket av klimatrelaterade bestämmelser som benämns ”Fit for 55”, Klimat- och energipaketet. Syftet med förslaget är att minska utsläppen av växthusgaser på EU-nivå så att Parisavtalets bestämmelser uppfylls. Miljönämnden ställer sig positiv till de föreslagna ändringarna, bland annat att stimulera kostnadseffektiva åtgärder. Miljönämnden vill samtidigt förtydliga att det är viktigt att förfarandet för rapporteringen harmoniseras.
-
259kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
§ 137
Remiss från Miljödepartementet - Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EU) 2018/841 (LULUCF) och förordning (EU) 2018/1999 (engelsk version), MN 2021-7258
Förslaget till lagförändring i den så kallade LULUCF-förordningen ingår i ett större paket av klimatrelaterade lagar som kallas ”Fit for 55”. Syftet med det förslaget är att minska utsläppen av växthusgaser från markanvändningssektorn så att Parisavtalets bestämmelser uppfylls. Enligt miljönämnden kommer de föreslagna ändringarna i LULUCF-förordningen i större utsträckning kunna bidra till att EU:s bindande mål för 2030 med minst 55 % nettoutsläppsminskningar kan uppnås. Miljönämnden ser aktuella förändringar i LULUCF-förordningen som positiva med tanke på klimatläget och det faktum att klimatförändringarna är ett globalt problem som inte går att lösa på nationell nivå. Internationellt samarbete utifrån gemensamt regelsystem är avgörande.
-
311kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
§ 138
Remiss från Länsstyrelsen - Fördjupad åtgärdsplan för framtida möjliga marina skydd i Öresund med anledning av regeringsuppdrag, MN 2021-6161
Länsstyrelsen i Skåne har inkommit med remisshandlingar avseende fördjupad åtgärdsplan för framtida möjliga marina skydd i Öresund med anledning av regeringsuppdrag. Miljönämnden är positiv till att upprätta marina områdesskydd i Öresund. Det är dock viktigt att konsekvenser av sådana skydd noga utreds och bedöms i relation till verksamheter och andra åtgärder som är väsentliga för en hållbar utveckling i Malmö och sydvästra Skåne. Frågan om klimatanpassning av kusten behöver inkluderas i det framtida arbetet.
-
263kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
-
Eolus Vind AB har för avsikt att söka tillstånd för uppförandet av cirka 20 stycken 250 meter höga vindkraftverk med en total effekt på mellan 240 - 300 MW. Verken föreslås placeras inom en yta på ca 24 km2 på grundområdet Sjollen i Malmös och Kävlinges havsområden. Området gränsar direkt till danskt territorialhav. Remissen utgör Eolus underlag för avgränsningssamråd enligt miljöbalken inför miljökonsekvensbeskrivning av den planerade vindkraftparken. I denna tjänsteskrivelse framgår en rad synpunkter för sökanden att beakta.
-
272kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Budgetskrivelsen utgör en del av underlaget för kommunledningens prioriteringar i det kommande budgetarbetet. Miljönämndens budgetskrivelse för 2022 beskriver hur förändringar i omvärlden förväntas påverka nämndens verksamhet under 2022 och framåt. Budgetskrivelsen beskriver också vilka verksamhetsförändringar och effektiviseringar som pågår eller planeras framöver samt vilken effekt detta får på nämndens intäkter och kostnader. I budgetskrivelsen beskriver nämnden prioriterade områden och den övergripande inriktningen för verksamheten år 2022 och framåt. Miljönämndens planerade investeringar för 2022 uppgår till 800 000 kronor.
-
142kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
405kb Ladda ner dokument
-
690kb Ladda ner dokument
-
-
Stadskontoret har översänt anvisningar till Malmö stads samtliga nämnder för upprättande av lokalbehovsplaner 2022 – 2031. Planen uppdateras årligen och beskriver nämndens övergripande lokalbehov - idag och framåt. Miljöförvaltningen hyr kontorslokaler på Bergsgatan 17 av Stena Fastigheter AB. Hyrestiden för avtalet är 2017-10-01 till och med 2027-09-30 och samtliga medarbetare har kontorsplats i fastigheten. Miljönämnden ser inga förestående förändringar i sin verksamhetsutövning som påverkar lokalbehovet under hyresperioden och har inte några outnyttjade lokaler i fastigheten. Lokalbehovet från 2027 fram till 2031 är svårt att bedöma i dagsläget. Antalet invånare ökar i Malmö vilket innebär att tillsyns- och kontrollbehovet samt miljöarbetet kan komma att öka. Förändrade arbetssätt i framtiden kan också påverka lokalbehovet.
-
147kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
Rapporten ”Miljöövervakning i Malmös småbäckar” har tagits fram för att utvärdera den pågående övervakningen av vattenkvaliteten i Malmös mindre vattendrag. Utredningens slutsats är att nuvarande provtagningsprogram fungerar tillfredställande och att de långa tidsserierna är viktiga att värna. Resultaten från mätningarna kan användas för att följa upp flera mål i "Miljöprogram för Malmö stad 2021–2030", framför allt mål 11 om "Fler skyddade havsområden och hållbar förvaltning av vatten och hav". Mätningarna visar på nedåtgående trender vad gäller kväve- och fosforhalter i samtliga vattendrag. Andra parametrar är inte lika entydiga. Inga förändringar i provtagningsprogrammet är förestående. Däremot kan justeringar behöva göras under kommande år på grund av förändringar vid Kalinaån.
-
314kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Miljönämndens sammanträde flyttas från tisdagen den 28 september 2021, klockan 15:30 till onsdagen den 29 september 2021, klockan 15:30.
-
118kb Ladda ner dokument
-