Hoppa över navigering
  1. Miljönämnden beslutar om närvarorätt för nyanställda under dagens sammanträde.

  2.   2

    Val av justerare

  3.   5

    Redovisning av delegerade beslut september 2024

  4.   6

    Miljödirektören informerar september 2024

  5.   7

    Information om hälsosammare miljö i Malmö

  6.   8

    Information om avfallspaketet

  7. Miljönämnden ska senast 2024-09-27 besluta om delårsrapport 2024, och överlämna rapporten till kommunstyrelsen. I delårsrapporten ska nämnder och bolag rapportera om verksamhetens utveckling samt avvikelser och dess konsekvenser i förhållande till nämndens/bolagets planering. Uppföljningen av kommunfullmäktigemålen visar att nio av tio mål förväntas uppnås och ett mål förväntas delvis uppnås. Nämnden redovisar ett positivt resultat för januari till augusti på 2 100 000 kronor. Bedömningen är att nettokostnaden kommer att vara högre under återstående perioder under året och lämnar därför en prognos på ett nollresultat. Nämnden redovisar ingen avvikelse i förhållande till investeringsramen.

    Bilagor

  8. Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Socialstyrelsen till miljönämnden för besvarande. Remissen innehåller förslag till nya allmänna råd om yrkesmässig hygienisk verksamhet. Till yrkesmässig hygienisk verksamhet räknas bland annat fotvård, tatuering, nagelbehandling och hårvård. De befintliga allmänna råden (SOSFS 2006:4) är från 2006 och området har sedan dess genomgått förändringar. Utifrån detta ser Socialstyrelsen ett behov av att se över de befintliga allmänna råden och ge ut nya uppdaterade allmänna råd inom området för yrkesmässig hygienisk verksamhet.

    Miljöförvaltningen är positiv till de nya allmänna råden om yrkesmässig hygienisk verksamhet, men önskar vissa förtydliganden och föreslår förslag på ändringar.

    Svar till socialstyrelsen senast 2024-09-27.

    Bilagor

  9. Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Socialdepartementet om effektivare tillsyn över apotek, bättre skydd vid patientskador samt översyn av handel med receptfria läkemedel. Miljöförvaltningen är positivt inställd till att det införs tillståndsplikt för försäljning av vissa receptfria läkemedel. Förslaget kommer innebära högre arbetsbelastning för kommunernas arbete med tillsyn och uppföljning, vilket i sin tur kan komma att innebära att försäljningsställena får betala en högre tillsynsavgift. Det är positivt att Läkemedelsverket ska få en tydligare tillsynsvägledande roll. Miljöförvaltningen vill se förtydliganden kring eventuella remisser i prövningsförfarandet eftersom det kan få en betydande påverkan på nämndens planering av resurser och tid. Miljöförvaltningen vill också se förtydliganden om vad som ska ingå kommunens tillsynsplan och vilka uppgifter som årligen ska redovisas till Läkemedelsverket. Miljöförvaltningen anser ett utökat tillsynsansvar inte kommer kunna finansieras fullt ut.

    Svar till kommunstyrelsen senast 2024-10-04.

     

    Bilagor

  10. Kommunstyrelsen har översänt en remiss till miljönämnden för besvarande. Remissen avser samråd enligt miljöbalken 9 och 11 kapitel angående uppförande och drift av ett nytt kraftvärmeverk i Norra hamnen i Malmö. Syftet med ett samråd är att i dialog med bland annat berörda myndigheter hämta in synpunkter inför arbetet med att ta fram en tillståndsansökan.

    Det är E.ON Energiinfrastruktur AB (E.ON) som planerar att bygga ett nytt kraftvärmeverk i Norra Hamnen för samtidig produktion av fjärrvärme och el baserat på förnybara och återvunna bränslen. Syftet med anläggningen är att ersätta produktion av fjärrvärme i äldre anläggningar för att säkerställa försörjningen av värme och el, för att på så sätt få en försörjning som är långsiktigt miljömässigt och ekonomiskt hållbar.

    Malmö stad har som mål att vara klimatneutral 2030. Miljöförvaltningen ser därför positivt på att det planeras för ett nytt kraftvärmeverk som kommer att elda biobränslen och som har ambitionen att införa CCS (koldioxidavskiljning och lagring) i anslutning till kraftvärmeverket.

    Svar till kommunstyrelsen 2024-09-27.

     

    Bilagor

  11. Miljöförvaltningen har av Varvsstaden AB efterfrågat en översyn och framtagande av nya platsspecifika riktvärden och en förnyad riskvärdering. Första steget inför en avhjälpandeåtgärd är att genomföra en riskbedömning av platsen. Sweco AB har på uppdrag av Varvsstaden AB redovisat en riskbedömning inklusive platsspecifika riktvärden. Riskbedömningen har granskats och ska nu bemötas.

    Nästa steg inför avhjälpandeåtgärder är att ta fram en åtgärdsutredning samt en riskvärdering. I samband med detta viktas olika typer av kriterier som påverkar området. Alla ingående parter i arbetet lämnar var för sig in sina viktningar. Miljönämnden som part, ska nu göra sin viktning.

    Viktningarna sammanvägs därefter och ligger till grund för det fortsatta arbetet. Sista steget inför beslut om vilka åtgärder som ska genomföras innebär att olika åtgärdsalternativ studeras och utvärderas utifrån riskbedömningen samt den beskrivna viktningen.

    Bilagor

  12. Länsstyrelsen Skåne beslutade den 6 september 2022 att överlåta tillsynen enligt 9 kapitlet miljöbalken avseende Sjölunda och Klagshamns avloppsreningsverk till miljönämnden i Malmö stad. För de båda avloppsreningsverken sker det också återkommande tillsyn enligt 10 kapitlet miljöbalken (Verksamheter som orsakar miljöskador). Denna tillsyn utförs idag av Länsstyrelsen Skåne. Både miljöförvaltningen och länsstyrelsen anser att det delade ansvaret gör tillsynen mindre effektiv och att det är en fördel om även tillsyn enligt 10 kap miljöbalken överförs till miljönämnden.

    För att tillsynen ska kunna överlåtas behöver Länsstyrelsen Skåne fatta ett beslut om överlåtelsen. Malmö stad behöver innan dess göra en hemställan om överlåtelsen och i samband med detta visa på att miljönämnden uppfyller de krav som finns för att kunna bedriva den operativa tillsynen.

    Bilagor

  13. Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att uppföra byggnader och anlägga ytor för nya funktioner relaterade till idrott, utbildning och evenemang i Stadionområdets norra del. Detaljplanen syftar även till att värna områdets gröna kvaliteter.

    Miljönämndens synpunkter i samrådet har bemötts och detaljplanen har kompletterats med efterfrågade utredningar.

    Miljöförvaltningen tillstyrker granskningsförslaget till detaljplan. Förvaltningen har dock synpunkter på vissa formuleringar i planbeskrivningen som bör beaktas i det fortsatta arbetet med planförslaget. Förvaltningen anser också att plankartan bör kompletteras med bestämmelser om grönytefaktor och vegetationsklädda tak.

    Svar till stadsbyggnadsnämnden 2024-09-26.

    Bilagor

  14. Detaljplanens syfte är att möjliggöra en byggnad för bostäder och centrumändamål. Byggnaden ska utformas så att den framstår som ett landmärke och målpunkt både på lokal nivå och i ett större sammanhang. Syftet är också att möjliggöra en breddning av Bennets väg för att ge bättre plats åt fotgängare. Miljöförvaltningen föreslår att miljönämnden inte tar ställning till förslaget, utan anser att det bör förtydligas när det gäller hantering av dagvatten och skyfall, underlättande av återbruk och produktion av förnybar energi, avfallshantering samt bevarande av träd. Utöver det bör kapitlet med rubriken Olyckor förenklas och kortas.

    Svar till stadsbyggnadsnämnden 2024-10-02.

    Bilagor

  15. Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för att se till att det finns en god intern kontroll. Förvaltningsdirektörer och bolagsdirektörer ska löpande rapportera till nämnden eller bolagsstyrelser om den interna kontrollen. I uppföljningsrapporten per 31 augusti redovisas tre genomförda granskningar enligt planen för intern kontroll 2024.

    Bilagor

  16. Miljönämnden har att besluta om sammanträdestider för 2025.

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.