Möte 2021-09-29
-
1
Val av justerare och bestämmande av tid för justering av protokollet
-
2
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
3
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande tjänstepersoner
-
4
Information - Projektet Sharing Cities
-
5
Information - Avvikelser i projektportföljen
-
8
Redovisning av delegerade beslut - september 2021, MN 2021-18
-
9
Miljödirektören informerar
-
10
Remiss från Miljödepartementet - Remittering av Artskyddsutredningens betänkande, Skydd av arter - vårt gemensamma ansvar (SOU 2021:51), MN-2021-7038
Artskyddsutredningen har haft två huvudsakliga uppdrag, dels att se över artskyddsförordningen med fridlysningsreglerna, dels att förbättra förutsättningarna för arbetet med att förebygga, upptäcka och lagföra artskyddsrelaterad brottslighet. Miljönämnden ställer sig i stort bakom utredningens förslag men ser att utredningen saknar ett helhetsperspektiv då skydd av arter inte är en isolerad fråga utan måste ses i ett sammanhang. Ett sammanhang där både frågor om den biologiska mångfaldens utveckling och klimatförändringar behandlas parallellt eftersom det kan få gynnsamma synergieffekter. Miljönämnden saknar ett perspektiv som tar hänsyn till att åtgärder för att stärka biologisk mångfald och ekosystemtjänster också kan bidra till att begränsa nettoutsläppen av växthusgaser.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-09-30, STK-2021-993.
-
239kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
11
Remiss från Länsstyrelsen Skåne om förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljömålen 2021-2025, MN-2021-6762
Syftet med det regionala åtgärdsprogrammet för miljömålen 2021–2025 är att öka förutsättningarna att nå nationella och regionala miljömål samt att nå den miljömässiga dimensionen av Agenda 2030 i Skåne. Programmet ska ge vägledning inför åtgärder och utvecklingsinsatser hos aktörer i länet och stimulera till ökad samverkan i det samlade regionala miljöarbetet. Åtgärdsprogrammet innehåller 63 åtgärder fördelade inom fyra prioriterade områden: Hållbara städer och samhällen, Hållbar mark- och vattenanvändning, Hållbar livsmedelsförsörjning, och Hållbar konsumtion och produktion. Länsstyrelsen Skåne bedömer dessa områden som särskilt centrala för att möta de regionala utmaningarna inom miljöområdet. Miljönämnden ställer sig positiv till regional samverkan kring miljömåls- och hållbarhetsarbetet. Miljönämnden anser dock att åtgärdsprogrammet bör ha en mer generell inriktning. Istället för alltför detaljerade åtgärder där kommunen åläggs långtgående ansvar som huvudaktör bör fokus ligga på att identifiera de områden där samverkan behöver ske med länsstyrelsen som huvudaktör och kommunen som medaktör.
-
370kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
55mb Ladda ner dokument
-
-
Kemikalieinspektionen har tagit fram ett förslag till en ny författning med bestämmelser om bekämpningsmedel som ska ersätta Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel. Förslaget innebär att kurssäsongen förlängs för länsstyrelsernas utbildning för distributörer av växtskyddsmedel så att den omfattar hela året. Vidare föreslås att bestämmelserna om information om äldre träskyddsbehandlat virke utmönstras. I övrigt föreslås endast några mindre ändringar i sak. Föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022. Miljönämnden ser positivt på en ny föreskrift om bekämpningsmedel som har en tydligare anknytning till förordningen (2014:425) om bekämpningsmedel. Miljönämnden anser att det är positivt att reglera och begränsa användningen av växtskyddsmedel på grund av riskerna för miljö och hälsa.
-
192kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
291kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
-
13
Remiss från Naturvårdsverket om förslag till ändring av föreskrifter (2016:8) om miljörapport, MN-2021-6912
Naturvårdsverkets ändringsförslag syftar till att uppgifter om avfall lämnas i miljörapporterna på ett standardiserat och maskinläsbart format. Förslaget till tillägg i Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport (NFS 2016:8) består av dels en ny bestämmelse om att vissa angivna verksamheter i sina miljörapporter ska lämna vissa detaljerade uppgifter om avfall, dels en bilaga i vilken det beskrivs i detalj vilka uppgifter om avfall som miljörapporterna från dessa verksamheter ska innehålla. Formatet för förslaget bygger på de avfallskoder och avfallshanteringskoder som finns i bilaga 1–3 till avfallsförordningen.
Miljönämnden ställer sig positiv till Naturvårdverkets förslag och finner att de åtgärder som föreslås kommer att innebära positiva effekter för statistikens kvalitet avseende alla redovisningsgrupper som undersöks via miljörapporter.-
234kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
243kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
Naturvårdsverket har tagit fram en ny föreskrift för träskyddsbehandling med kemikalier i syfte att minska miljöpåverkan. Berörda verksamheter är sådana som utför träskyddsbehandling genom doppning eller genom tryck- eller vakuumimpregnering och som är anmälningspliktiga enligt 8 kap. 2 § eller 11 § miljöprövningsförordningen (2013:251). Miljönämnden är positiv till förslagen men ser samtidigt att det är av vikt att Naturvårdsverket ger konkret vägledning till de nya föreskrifterna. Miljönämnden förutsätter också att kommunerna ges ekonomisk kompensation eftersom behovet av såväl vägledning till verksamhetsutövarna som behovet av tillsyn över verksamhetsutövarna ökar.
-
186kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
377kb Ladda ner dokument
-
320kb Ladda ner dokument
-
517kb Ladda ner dokument
-
-
15
Remiss från Naturvårdsverket om Avfallskoder för litiumjonbatterier samt klassning av alkaliska batterier som farligt avfall, MN-2021-7611
I Naturvårdsverkets skrivelse redovisas regeringsuppdrag om avfallskoder för litium – jonbatterier samt klassning av alkaliska batterier som farligt avfall. Naturvårdsverket föreslår införande av ett antal nationella avfallskoder i den svenska avfallsförteckningen i bilaga 3 till avfallsförordningen. Det föreslås vidare en övergripande ändring av avfallsförordningen, där samtliga koder för icke-farligt avfall förtydligas. Miljönämnden ställer sig positiv till förslaget. Föreslagna ändringar gällande avfallskoder tydliggör vad som är farligt avfall respektive icke farligt avfall vilket underlättar i tillsynen, minskar riskerna för negativ miljöpåverkan och förbättrar förutsättningarna för ökad cirkularitet.
-
281kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
60mb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss från miljöförvaltningen i Göteborgs stad om Göteborgs åtgärdsplan för god vattenstatus, MN-2021-5533
Miljöförvaltningen i Göteborgs stad har översänt förslag till Göteborgs åtgärdsplan för god vattenstatus till miljönämnden för samråd. Förslaget på åtgärdsplan för god vattenstatus innehåller 32 åtgärder som stadens förvaltningar och bolag behöver genomföra så att stadens vattenarbete följer vattenmyndigheternas bindande åtgärder i Åtgärdsprogram för vatten 2021–2027. Miljönämnden vill framföra att åtgärdsplanen för god vattenstatus är väl genomarbetad och belyser viktiga aspekter för att framgångsrikt kunna genomföra nödvändiga åtgärder för att uppnå en god vattenstatus i området. Åtgärdsplanen redovisar väl och på ett strukturerat sätt behovet av samordning, ordnad efter Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Miljönämnden vill samtidigt lyfta att det finns utmaningar med att uppnå en god vattenstatus eftersom frågan är komplex och kräver samordningsåtgärder som ibland motverkar varandra. Planen kan kompletteras med syftet för respektive åtgärd, en konsekvensbeskrivning och förväntat resultat av åtgärden.
-
211kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med planprogrammet är att utreda möjligheten till nya bostäder i ett stadsnära läge, undersöka hur förändringar av gatan med anledning av Ramavtal 8 Storstad Malmö kan samverka med ny bostadsbebyggelse, utreda hur förändringarna ska tillföra så många värden som möjligt för boende i området. Planprogrammet blir vägledande i framtida detaljplaner men är inte juridiskt bindande. Miljönämnden ställer sig positiv till förslaget.
-
255kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
16mb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
18
Samrådsremiss från stadsbyggnadsnämnden om detaljplan för Bunkeflostrand 155:5, detaljplan 5624, MN-2019-105
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga delar av området med blandad stadsbebyggelse i form av småhus, flerbostadshus samt lokal för närservice. I den västra delen av planområdet ska detaljplanen säkerställa bevarandet av befintliga naturvärden. Miljönämnden vill uppmärksamma stadsbyggnadsnämnden på frågor främst när det gäller markföroreningar inom naturmarken och den potentiella målkonflikten med både bevarande av naturvärden och dagvatten- och skyfallshantering. Miljönämnden vill också uppmärksamma stadsbyggnadsnämnden på hantering av trafikbuller, kopplingen till Malmö stads långsiktiga arbete med kustskydd samt målkonflikten med artskydd vid planerad parkering för allmänheten.
-
304kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
34mb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
845kb Ladda ner dokument
-
843kb Ladda ner dokument
-
890kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden ansvarar för arbetet med att ta fram Biblioteksplan 2022-2027. Sveriges kommuner ska enligt bibliotekslagen från 2014 anta en biblioteksplan för att tydliggöra hur kommunen avser att genomföra bibliotekslagens ändamål i sin allmänna biblioteksverksamhet. Den ska ange riktning, ambitionsnivå samt fokusera på effekter för malmöborna. Miljönämnden är positiv till kulturnämndens förslag till biblioteksplan samt vill framföra synpunkter som berör involvering och samverkan med övriga förvaltningar i det fortsatta arbetet.
-
232kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
559kb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden föreslår ändringar i föreskriften Taxa enligt miljöbalken 2021 samt Bilaga till taxa enligt miljöbalken 2021 med avsikt att dessa ska gälla från 2022-01-01. Vissa bestämmelser i taxan är i behov av språkliga förändringar med syfte att de ska bli enklare att förstå för både verksamhetsutövare och tillsynsmyndigheten. Dessa ändringar innebär alltså inga förändringar i sak. Några bestämmelser är dock i behov av förändringar och tillägg för att primärt möjliggöra att miljönämnden ska kunna få full kostnadstäckning för den tid som läggs vid handläggning av prövnings- och anmälningsärenden. I bilagan till taxan har ändringar även gjorts gällande årsavgifter, som förslås mönstras ut och ersättas av timavgifter för vissa verksamheter.
-
216kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
286kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
276kb Ladda ner dokument
-
-
I delårsrapporten följer miljönämnden upp kommunfullmäktiges mål och uppdrag samt mer omfattande analys av utvecklingen i verksamheten. Uppföljningen av målen görs genom en beskrivning av trenden vad gäller riktningen mot målet och genom en avstämning av utvecklingen i förhållande till nämndens planering. Ingen avstämning av budgetuppdrag görs i denna rapport (jämfört med Delårsrapport 2020 där en avstämning skulle göras på grund av pandemin). Miljönämnden lämnar en prognos för 2021 på 5 000 000 kronor där den främsta anledningen hänförs till det riktade statsbidraget för arbete med tillsyn av tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Nivån på statsbidraget justerades under 2021 vilket medförde ett högre bidrag med 3 300 000 kronor jämfört med motsvarande period 2020. Bidraget har därför varit högre än de tillsynskostnader nämnden behövt för att klara uppdraget.
-
174kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för att se till att det finns en god intern kontroll. Förvaltningsdirektörer och bolagsdirektörer ska löpande rapportera till nämnden eller bolagsstyrelser hur den interna kontrollen fungerar. I rapporten redovisas två direktåtgärder samt två granskningar i internkontrollplanen för 2021 som antogs av nämnden den 17 februari 2021. Rapporten avser granskningar till och med 31 augusti som tidigare inte redovisats i miljönämnden.
-
196kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
255kb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden har att besluta om sammanträdestider för år 2022.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
-
24
Yttrande över ansökan om tillstånd för vattenverksamhet - utfyllnad vid Norra Hamnen, MN 2020-2938
Malmö stad har hos Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt, ansökt om tillstånd enligt 11 kap. miljöbalken (1998:808) att få göra en utfyllnad inom ett cirka 24 hektar stort vattenområde i västra delen av Norra Hamnen i Malmö. Malmö stad har även ansökt om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till lagring av avfall, som en del i att samla in, högst 50 000 ton fyllnadsmassor vid ett och samma tillfälle (verksamhetskod 90.30, 29 kap. 48 § miljöprövningsförordningen). Miljönämnden har nu getts tillfälle att yttra sig över ytterligare handlingar som inkommit till domstolen men har inte något att tillföra med anledning av dessa.
-
159kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
25
Framställan om överlåtelse av tillsynen över Sjölunda och Klagshamns avloppsreningsverk, MN 2021-8014
Länsstyrelsen i Skåne har den 20 maj 2021 beslutat att återkalla Miljönämnden i Malmö kommuns tillsyn över Sjölunda och Klagshamns avloppsreningsverk från och med den 1 januari 2022. Malmö kommun anhåller om att Länsstyrelsen i Skåne överlåter tillsynen till Miljönämnden i Malmö kommun från och med den 1 januari 2022. Miljönämnden uppfyller samtliga krav för överlåtelse av tillsynen på så sätt som anges i miljötillsynsförordningen (2011:13). Miljönämnden har den kompetens, organisation och de resurser som krävs för att i fortsättningen bedriva den operativa tillsynen för Sjölunda avloppsreningsverk och Klagshamns avloppsreningsverk.
-
373kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-
-
§ 144
Val av justerare och bestämmande av tid för justering av protokollet
-
§ 145
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
§ 146
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande tjänstepersoner
-
§ 147
Information - Projektet Sharing Cities
-
§ 148
Information - Avvikelser i projektportföljen
-
§ 151
Redovisning av delegerade beslut - september 2021, MN 2021-18
-
Rebecka Persson, miljödirektör, tillsammans med Sofie Holmkvist, ny avdelningschef och Ola Gustafsson, avdelningschef, informerar miljönämnden om:
- CDP-klimatrapportering.
- Gullvik-ärende om sanering av förorenad mark.
- Uppföljning av luktproblematiken i Malmö, förvaltningen jobbar vidare tillsammans med länsstyrelsen.
- Taxeringsrevisorn, MKB skriver avtal med villkor. Exekutiv aktion indragen.
- Förvaltningens återgång till kontoret efter covid -19.
- Ny avdelningschef.
-
§ 153
Remiss från Miljödepartementet - Remittering av Artskyddsutredningens betänkande, Skydd av arter - vårt gemensamma ansvar (SOU 2021:51), MN-2021-7038
Artskyddsutredningen har haft två huvudsakliga uppdrag, dels att se över artskyddsförordningen med fridlysningsreglerna, dels att förbättra förutsättningarna för arbetet med att förebygga, upptäcka och lagföra artskyddsrelaterad brottslighet. Miljönämnden ställer sig i stort bakom utredningens förslag men ser att utredningen saknar ett helhetsperspektiv då skydd av arter inte är en isolerad fråga utan måste ses i ett sammanhang. Ett sammanhang där både frågor om den biologiska mångfaldens utveckling och klimatförändringar behandlas parallellt eftersom det kan få gynnsamma synergieffekter. Miljönämnden saknar ett perspektiv som tar hänsyn till att åtgärder för att stärka biologisk mångfald och ekosystemtjänster också kan bidra till att begränsa nettoutsläppen av växthusgaser.
-
239kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
§ 154
Remiss från Länsstyrelsen Skåne om förslag till regionalt åtgärdsprogram för miljömålen 2021-2025, MN-2021-6762
Syftet med det regionala åtgärdsprogrammet för miljömålen 2021–2025 är att öka förutsättningarna att nå nationella och regionala miljömål samt att nå den miljömässiga dimensionen av Agenda 2030 i Skåne. Programmet ska ge vägledning inför åtgärder och utvecklingsinsatser hos aktörer i länet och stimulera till ökad samverkan i det samlade regionala miljöarbetet. Åtgärdsprogrammet innehåller 63 åtgärder fördelade inom fyra prioriterade områden: Hållbara städer och samhällen, Hållbar mark- och vattenanvändning, Hållbar livsmedelsförsörjning, och Hållbar konsumtion och produktion. Länsstyrelsen Skåne bedömer dessa områden som särskilt centrala för att möta de regionala utmaningarna inom miljöområdet. Miljönämnden ställer sig positiv till regional samverkan kring miljömåls- och hållbarhetsarbetet. Miljönämnden anser dock att åtgärdsprogrammet bör ha en mer generell inriktning. Istället för alltför detaljerade åtgärder där kommunen åläggs långtgående ansvar som huvudaktör bör fokus ligga på att identifiera de områden där samverkan behöver ske med länsstyrelsen som huvudaktör och kommunen som medaktör.
-
370kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
55mb Ladda ner dokument
-
-
Kemikalieinspektionen har tagit fram ett förslag till en ny författning med bestämmelser om bekämpningsmedel som ska ersätta Kemikalieinspektionens föreskrifter (KIFS 2008:3) om bekämpningsmedel. Förslaget innebär att kurssäsongen förlängs för länsstyrelsernas utbildning för distributörer av växtskyddsmedel så att den omfattar hela året. Vidare föreslås att bestämmelserna om information om äldre träskyddsbehandlat virke utmönstras. I övrigt föreslås endast några mindre ändringar i sak. Föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 januari 2022. Miljönämnden ser positivt på en ny föreskrift om bekämpningsmedel som har en tydligare anknytning till förordningen (2014:425) om bekämpningsmedel. Miljönämnden anser att det är positivt att reglera och begränsa användningen av växtskyddsmedel på grund av riskerna för miljö och hälsa.
-
192kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
291kb Ladda ner dokument
-
218kb Ladda ner dokument
-
-
§ 156
Remiss från Naturvårdsverket om förslag till ändring av föreskrifter (2016:8) om miljörapport, MN-2021-6912
Naturvårdsverkets ändringsförslag syftar till att uppgifter om avfall lämnas i miljörapporterna på ett standardiserat och maskinläsbart format. Förslaget till tillägg i Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport (NFS 2016:8) består av dels en ny bestämmelse om att vissa angivna verksamheter i sina miljörapporter ska lämna vissa detaljerade uppgifter om avfall, dels en bilaga i vilken det beskrivs i detalj vilka uppgifter om avfall som miljörapporterna från dessa verksamheter ska innehålla. Formatet för förslaget bygger på de avfallskoder och avfallshanteringskoder som finns i bilaga 1–3 till avfallsförordningen.
Miljönämnden ställer sig positiv till Naturvårdverkets förslag och finner att de åtgärder som föreslås kommer att innebära positiva effekter för statistikens kvalitet avseende alla redovisningsgrupper som undersöks via miljörapporter.-
234kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
243kb Ladda ner dokument
-
89kb Ladda ner dokument
-
85kb Ladda ner dokument
-
92kb Ladda ner dokument
-
-
§ 157
Remiss från Naturvårdsverket om föreskrift om träskyddsbehandling med kemikalier, MN-2021-7040
Naturvårdsverket har tagit fram en ny föreskrift för träskyddsbehandling med kemikalier i syfte att minska miljöpåverkan. Berörda verksamheter är sådana som utför träskyddsbehandling genom doppning eller genom tryck- eller vakuumimpregnering och som är anmälningspliktiga enligt 8 kap. 2 § eller 11 § miljöprövningsförordningen (2013:251). Miljönämnden är positiv till förslagen men ser samtidigt att det är av vikt att Naturvårdsverket ger konkret vägledning till de nya föreskrifterna. Miljönämnden förutsätter också att kommunerna ges ekonomisk kompensation eftersom behovet av såväl vägledning till verksamhetsutövarna som behovet av tillsyn över verksamhetsutövarna ökar.
-
186kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
377kb Ladda ner dokument
-
320kb Ladda ner dokument
-
517kb Ladda ner dokument
-
-
§ 158
Remiss från Naturvårdsverket om Avfallskoder för litiumjonbatterier samt klassning av alkaliska batterier som farligt avfall, MN-2021-7611
I Naturvårdsverkets skrivelse redovisas regeringsuppdrag om avfallskoder för litium – jonbatterier samt klassning av alkaliska batterier som farligt avfall. Naturvårdsverket föreslår införande av ett antal nationella avfallskoder i den svenska avfallsförteckningen i bilaga 3 till avfallsförordningen. Det föreslås vidare en övergripande ändring av avfallsförordningen, där samtliga koder för icke-farligt avfall förtydligas. Miljönämnden ställer sig positiv till förslaget. Föreslagna ändringar gällande avfallskoder tydliggör vad som är farligt avfall respektive icke farligt avfall vilket underlättar i tillsynen, minskar riskerna för negativ miljöpåverkan och förbättrar förutsättningarna för ökad cirkularitet.
-
281kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
60mb Ladda ner dokument
-
-
§ 159
Remiss från miljöförvaltningen i Göteborgs stad om Göteborgs åtgärdsplan för god vattenstatus, MN-2021-5533
Miljöförvaltningen i Göteborgs stad har översänt förslag till Göteborgs åtgärdsplan för god vattenstatus till miljönämnden för samråd. Förslaget på åtgärdsplan för god vattenstatus innehåller 32 åtgärder som stadens förvaltningar och bolag behöver genomföra så att stadens vattenarbete följer vattenmyndigheternas bindande åtgärder i Åtgärdsprogram för vatten 2021–2027. Miljönämnden vill framföra att åtgärdsplanen för god vattenstatus är väl genomarbetad och belyser viktiga aspekter för att framgångsrikt kunna genomföra nödvändiga åtgärder för att uppnå en god vattenstatus i området. Åtgärdsplanen redovisar väl och på ett strukturerat sätt behovet av samordning, ordnad efter Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram. Miljönämnden vill samtidigt lyfta att det finns utmaningar med att uppnå en god vattenstatus eftersom frågan är komplex och kräver samordningsåtgärder som ibland motverkar varandra. Planen kan kompletteras med syftet för respektive åtgärd, en konsekvensbeskrivning och förväntat resultat av åtgärden.
-
211kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
209kb Ladda ner dokument
-
-
Syftet med planprogrammet är att utreda möjligheten till nya bostäder i ett stadsnära läge, undersöka hur förändringar av gatan med anledning av Ramavtal 8 Storstad Malmö kan samverka med ny bostadsbebyggelse, utreda hur förändringarna ska tillföra så många värden som möjligt för boende i området. Planprogrammet blir vägledande i framtida detaljplaner men är inte juridiskt bindande. Miljönämnden ställer sig positiv till förslaget.
-
255kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
16mb Ladda ner dokument
-
135kb Ladda ner dokument
-
-
§ 161
Samrådsremiss från stadsbyggnadsnämnden om detaljplan för Bunkeflostrand 155:5, detaljplan 5624, MN-2019-105
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att bebygga delar av området med blandad stadsbebyggelse i form av småhus, flerbostadshus samt lokal för närservice. I den västra delen av planområdet ska detaljplanen säkerställa bevarandet av befintliga naturvärden. Miljönämnden vill uppmärksamma stadsbyggnadsnämnden på frågor främst när det gäller markföroreningar inom naturmarken och den potentiella målkonflikten med både bevarande av naturvärden och dagvatten- och skyfallshantering. Miljönämnden vill också uppmärksamma stadsbyggnadsnämnden på hantering av trafikbuller, kopplingen till Malmö stads långsiktiga arbete med kustskydd samt målkonflikten med artskydd vid planerad parkering för allmänheten.
-
304kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
208kb Ladda ner dokument
-
34mb Ladda ner dokument
-
10mb Ladda ner dokument
-
845kb Ladda ner dokument
-
843kb Ladda ner dokument
-
890kb Ladda ner dokument
-
-
Kulturnämnden ansvarar för arbetet med att ta fram Biblioteksplan 2022-2027. Sveriges kommuner ska enligt bibliotekslagen från 2014 anta en biblioteksplan för att tydliggöra hur kommunen avser att genomföra bibliotekslagens ändamål i sin allmänna biblioteksverksamhet. Den ska ange riktning, ambitionsnivå samt fokusera på effekter för malmöborna. Miljönämnden är positiv till kulturnämndens förslag till biblioteksplan samt vill framföra synpunkter som berör involvering och samverkan med övriga förvaltningar i det fortsatta arbetet.
-
232kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
559kb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden föreslår ändringar i föreskriften Taxa enligt miljöbalken 2021 samt Bilaga till taxa enligt miljöbalken 2021 med avsikt att dessa ska gälla från 2022-01-01. Vissa bestämmelser i taxan är i behov av språkliga förändringar med syfte att de ska bli enklare att förstå för både verksamhetsutövare och tillsynsmyndigheten. Dessa ändringar innebär alltså inga förändringar i sak. Några bestämmelser är dock i behov av förändringar och tillägg för att primärt möjliggöra att miljönämnden ska kunna få full kostnadstäckning för den tid som läggs vid handläggning av prövnings- och anmälningsärenden. I bilagan till taxan har ändringar även gjorts gällande årsavgifter, som förslås mönstras ut och ersättas av timavgifter för vissa verksamheter.
-
216kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
286kb Ladda ner dokument
-
201kb Ladda ner dokument
-
177kb Ladda ner dokument
-
276kb Ladda ner dokument
-
-
I delårsrapporten följer miljönämnden upp kommunfullmäktiges mål och uppdrag samt mer omfattande analys av utvecklingen i verksamheten. Uppföljningen av målen görs genom en beskrivning av trenden vad gäller riktningen mot målet och genom en avstämning av utvecklingen i förhållande till nämndens planering. Ingen avstämning av budgetuppdrag görs i denna rapport (jämfört med Delårsrapport 2020 där en avstämning skulle göras på grund av pandemin). Miljönämnden lämnar en prognos för 2021 på 5 000 000 kronor där den främsta anledningen hänförs till det riktade statsbidraget för arbete med tillsyn av tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Nivån på statsbidraget justerades under 2021 vilket medförde ett högre bidrag med 3 300 000 kronor jämfört med motsvarande period 2020. Bidraget har därför varit högre än de tillsynskostnader nämnden behövt för att klara uppdraget.
-
174kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Kommunstyrelsen har det övergripande ansvaret för att se till att det finns en god intern kontroll. Förvaltningsdirektörer och bolagsdirektörer ska löpande rapportera till nämnden eller bolagsstyrelser hur den interna kontrollen fungerar. I rapporten redovisas två direktåtgärder samt två granskningar i internkontrollplanen för 2021 som antogs av nämnden den 17 februari 2021. Rapporten avser granskningar till och med 31 augusti som tidigare inte redovisats i miljönämnden.
-
196kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
255kb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden har att besluta om sammanträdestider för år 2022.
-
116kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
-
§ 167
Yttrande över ansökan om tillstånd för vattenverksamhet - utfyllnad vid Norra Hamnen, MN 2020-2938
Malmö stad har hos Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt, ansökt om tillstånd enligt 11 kap. miljöbalken (1998:808) att få göra en utfyllnad inom ett cirka 24 hektar stort vattenområde i västra delen av Norra Hamnen i Malmö. Malmö stad har även ansökt om tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken till lagring av avfall, som en del i att samla in, högst 50 000 ton fyllnadsmassor vid ett och samma tillfälle (verksamhetskod 90.30, 29 kap. 48 § miljöprövningsförordningen). Miljönämnden har nu getts tillfälle att yttra sig över ytterligare handlingar som inkommit till domstolen men har inte något att tillföra med anledning av dessa.
-
159kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
10mb Ladda ner dokument
-
-
§ 168
Framställan om överlåtelse av tillsynen över Sjölunda och Klagshamns avloppsreningsverk, MN 2021-8014
Länsstyrelsen i Skåne har den 20 maj 2021 beslutat att återkalla Miljönämnden i Malmö kommuns tillsyn över Sjölunda och Klagshamns avloppsreningsverk från och med den 1 januari 2022. Malmö kommun anhåller om att Länsstyrelsen i Skåne överlåter tillsynen till Miljönämnden i Malmö kommun från och med den 1 januari 2022. Miljönämnden uppfyller samtliga krav för överlåtelse av tillsynen på så sätt som anges i miljötillsynsförordningen (2011:13). Miljönämnden har den kompetens, organisation och de resurser som krävs för att i fortsättningen bedriva den operativa tillsynen för Sjölunda avloppsreningsverk och Klagshamns avloppsreningsverk.
-
373kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
206kb Ladda ner dokument
-