Hoppa över navigering
  1. Miljönämnden beslutar om närvarorätt för nyanställda under dagens sammanträde.

  2.   2

    Val av justerare

  3.   5

    Redovisning av delegerade beslut augusti 2024

  4.   6

    Miljödirektören informerar augusti 2024

  5.   8

    Information om eventuella projektavvikelser

  6.   9

    Information om föreläggande att inkomma med åtgärdsmål, åtgärdsutredning och riskvärdering kopplat till föroreningar i Oljedammarna

  7. Miljöförvaltningen har tagit fram förslag till ändringar i miljönämndens taxa för tillsyn över avfallshantering i fritidsbåtshamnar. Den föreslagna ändringen innebär att överklagandehänvisningen justeras.

    Bilagor

  8. Havsplanerna är statens vägledning för användning av områden i havet. Havs- och vattenmyndigheten har i uppdrag att ta fram förslag på ändrade havsplaner för att möjliggöra 120 TWh årlig elproduktion från havsbaserad vindkraft. Miljöförvaltningen bedömer att förslaget är tydligt rörande var havsbaserad vindkraft ska prioriteras för att nå uppdragets mål. Miljöförvaltningen ser dock ett behov att beakta olika områdens förutsättningar för praktisk genomförbarhet och utbyggnadstakt, exempelvis avseende möjligheter för anslutning till elnätet. Miljöförvaltningen ifrågasätter att området vid Sjollen i Malmö inte föreslås som område för energiproduktion, trots att området bland annat pekats ut som prioriterat för vindkraft i översiktsplanen för Malmö.

    Svar till kommunstyrelsen 2024-09-06.

     

    Bilagor

  9. Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Klimat- och näringslivsdepartementet om hantering av trädgårds- och parkavfall till miljönämnden för yttrande. Miljöförvaltningen ser positivt på att lagstiftningen förtydligas kring hur trädgårds- och parkavfall ska hanteras och att dispens för så kallade majbrasor ersätts med ett permanent undantag från bestämmelserna.

    Svar till kommunstyrelsen 2024-09-04.

    Bilagor

  10. Kommunstyrelsen har översänt remissen ”Riskbedömning för hållbar masshantering, en vägledning om masshantering och användning av massor för anläggningsändamål” för yttrande. I vägledningen framgår under vilka förutsättningar som olika typer av massor kan användas vilket kommer underlätta vid bedömningar. I syfte att minska mängden massor som måste transporteras bort ser miljöförvaltningen ett behov av kompletterande vägledning om hållbar masshantering i samband med avhjälpandeåtgärder.

    Miljöförvaltningen ser positivt på att en ny vägledning gällande riskbedömning vid masshantering och användning av massor för anläggningsändamål tas fram.

    Svar till kommunstyrelsen 2024-08-30.

    Bilagor

  11. Kommunstyrelsen har översänt en remiss från socialdepartementet, En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas till miljönämnden, för yttrande. Utredningen föreslår bland annat att försäljning av lustgas ska regleras genom att införa en åldersgräns, en mängdbegränsning vid försäljning till privatpersoner samt ett förbud mot försäljning av lustgas i berusningssyfte. Det föreslås även att försäljning av lustgas blir anmälningspliktigt och att folkhälsomyndigheten får tillsynsansvaret. Inom tobaksområdet föreslås bland annat att elever inte får röka under skoltid i skolbyggnader och i närområdet.

    Miljöförvaltningen ser positivt på förslagen som helhet, särskilt när det gäller tydligare bestämmelser om försäljning av lustgas. Miljöförvaltningen anser däremot att förslagen om finansieringen och organiseringen av tillsynen enligt den nya lagen om lustgas inte är tillräckliga för att nå ändamålsenliga resultat.

    Svar till kommunstyrelsen 2024-08-30.

    Bilagor

  12. Miljönämnden har av kommunstyrelsen fått en remiss om aktualitetsprövning av Regionplan för Skåne. Syftet med aktualitetsprövningen är att bedöma om gällande Regionplan behöver uppdateras. Miljöförvaltningen anser att planen skulle vinna tyngd av att uppdateras, framför allt med hänseende till aspekter som rör förnybar energi och ett säkrare energisystem, en sammanhängande regional utveckling av grönblåa korridorer samt en samordnad syn på att hantera stigande havsnivåer.

    Svar till kommunstyrelsen 2024-09-04.

    Bilagor

  13. Kommunfullmäktige beslutade i samband med budget 2023 att ge kommunstyrelsen i uppdrag att, tillsammans med berörda nämnder och bolag inventera vilka modeller för internt köp och sälj som tillämpas i Malmö stad samt utvärdera ändamålsenligheten. Efter genomförd inventering och utvärdering beslutade kommunfullmäktige att utifrån budgetuppdraget, uppdra åt kommunstyrelsen att återkomma med förslag på riktlinjer för intern prissättning. Miljöförvaltningen är positiv till förslaget om riktlinjer för intern prissättning.

    Svar till kommunstyrelsens arbetsutskott 2024-08-30.

     

     

    Bilagor

  14. Tekniska nämnden har tagit fram ett åtgärdsprogram enligt förordningen om omgivningsbuller och har sänt ut förslaget på remiss. Miljöförvaltningen välkomnar ett nytt åtgärdsprogram och efterfrågar samtidigt en kostnadsanalys i förhållande till nyttan av föreslagna åtgärder. Förvaltningen hade också velat se en motivering för val av inriktningar av åtgärder gällande förskolor och skolors utemiljöer samt för den föreslagna åtgärdstakten för dessa. Miljöförvaltningen anser att målvärden för omgivningsbuller skulle underlätta uppföljningen av miljöprogrammets mål 5: Hälsofarlig exponering har minskat avsevärt i Malmö.

    Svar till tekniska nämnden 2024-09-06.

    Bilagor

  15. Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att etablera den andra etappen av ett verksamhetsområde i anslutning till Yttre Ringvägen i Fortuna Hemgården. Verksamhetsområdet ska svara mot Malmös behov av mark för stora verksamheter och nya arbetstillfällen. Detaljplanen gör det möjligt att skapa byggrätter för olika verksamheter med hållbarhet och industriella urbana symbioser som gemensamma mål. Detaljplanens syfte är också att tillföra gröna värden för kommande utvecklingsskeden i Fortuna Hemgården.

    Miljöförvaltningen ställer sig positiv till detaljplanen.

    Svar till stadsbyggnadsnämnden 2024-09-04.

     

    Bilagor

  16. Eon Energidistribution AB har ansökt hos Energimarknadsinspektionen om tillstånd att bygga och använda en kraftledning i Lockarp i Malmö. Miljöförvaltningen förordar ledningsdragning enligt alternativ B i samrådet utifrån markanvändnings- och naturvärdesynpunkt. Miljöförvaltningen bedömer att det inte finns risk för att ledningen kommer att påverka bostäder, skolor, förskolor eller annan känslig verksamhet negativt ur hälsosynpunkt, varken för den av Eon ansökta dragningen eller den av miljönämnden förordade dragningen enligt alternativ B i samrådet.

    Svar till energimarknadsinspektionen 2024-08-30.

    Bilagor

  17. Ledamot Tobias Petersson (V) har lämnat in ett nämndinitiativ i vilket han föreslår nämnden att uppdra åt miljöförvaltningen att återkomma med förslag på en organisation för vilken nämndens sammanträden som helhet eller till viss del kan vara öppna för allmänheten. På uppdrag av miljönämnden har miljöförvaltningen berett ärendet och föreslår nämnden att avslå nämndinitiativet.

    Bilagor

  18. Ett klimatrådslag ska genomföras i Malmö i höst. Klimatrådslaget anordnas av den oberoende föreningen Klimatriksdagen i samarbete med Malmö stad. Syftet med klimatrådslaget är att engagera och ge utrymme för Malmöborna att påverka samt stärka den lokala klimatpolitiken. Miljönämnden ska besluta vilka förtroendevalda som ska delta för nämndens räkning.

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.