Möte 2022-02-17
-
1
Val av justerare och bestämmande av tid för justering av protokollet
-
2
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
3
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande tjänstepersoner
-
4
Information - Nyhamnen
-
5
Information - Naturvårdsverkets begäran om information om kommunens miljöbalkstillsyn under 2021
-
Bilagor
-
370kb Ladda ner dokument
-
352kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
770kb Ladda ner dokument
-
492kb Ladda ner dokument
-
-
9
Redovisning av delegerade beslut - februari 2022, MN-2022-24
-
10
Miljödirektören informerar - februari 2022
-
Kommunfullmäktige har översänt en motion av Magnus Olsson (SD) till bland annat miljönämnden för samråd. Motionären föreslår att grundområdet Sjollen förklaras kommunalt naturreservat. Miljönämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen då området för närvarande är föremål för stora miljökonsekvensutredningar för att utreda dess lämplighet som vindkraftpark. Vidare finns fler skyddsvärda marina områden inom kommunen och en prioriteringslista över vilka områden som är i störst behov av formellt skydd är ännu inte utförd.
Svar till kommunfullmäktige senast 2022-03-25, STK-2021-1131.
-
194kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
255kb Ladda ner dokument
-
25mb Ladda ner dokument
-
-
12
Remiss från Infrastrukturdepartementet om Trafikverkets rapport - Förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033, MN-2021-11481
Kommunstyrelsen har översänt remiss från Infrastrukturdepartementet om Trafikverkets rapport - Förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033. I planförslaget presenteras åtgärder och insatser som är av stor vikt för att kunna upprätthålla tillgängligheten samt för att skapa förutsättningar för utveckling och omställning av transportsystemet. Miljönämnden anser att de satsningar på järnvägstrafik som planeras i Malmö och sydvästra Skåne är otillräckliga med hänsyn till stadens och regionens betydelse för inhemska och internationella transporter och trafikförbindelser. Miljönämnden vill också framföra att ett extra körfält för biltrafik på väg E6 inte ligger i linje med Malmö stads ambition att få fler att åka kollektivt och i stället använda vägnätets befintliga kapacitet för den samhällsnyttiga biltrafiken. Miljönämnden saknar även en djupare analys av hur förslaget bidrar till att uppnå miljökvalitetsmålen.
Svar till Kommunstyrelsen senast 2022-02-18, STK-2021-1607.
-
253kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
140kb Ladda ner dokument
-
-
13
Remiss från Miljödepartementet om EU-kommissionens förslag till reviderad förordning om transporter av avfall, MN-2021-12151
Förslaget till revideringen av förordningen om transporter av avfall har i syfte att uppfylla tre huvudsakliga mål. Dessa är underlättande av transporter av avfall inom EU (som ett led i anpassning av lagstiftningen till målen för cirkulär ekonomi), en garanti att avfall som exporteras från EU hanteras på ett miljövänligt sätt samt att bättre hantera olagliga avfallstransporter inom, samt från och till EU. För att åstadkomma detta föreslår kommissionen ett antal riktade och strukturella åtgärder. Bland annat ett centralt datautbyte av information om avfallstransporter som ska kunna kommunicera med nationella datasystem. Miljönämnden ställer sig positiv till både målen och åtgärderna men vill betona svårigheterna med ett europeiskt datautbyte varför det är väldigt viktigt att denna fråga adresseras på erforderligt sätt.
Svar till Kommunstyrelsen senast 2022-02-17, STK-2021-1690.
-
285kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
14
Remiss från Havs- och vattenmyndigheten om vägledning för förklarande av kraftigt modifierade ytvattenförekomster och bedömning av annat sätt, MN-2021-12128
Havs- och vattenmyndigheten har översänt Remiss gällande vägledning för förklarande av kraftigt modifierade ytvattenförekomster och bedömning av annat sätt. Syftet med vägledningarna är att beskriva ett lämpligt tillvägagångssätt vid förklarande av kraftigt modifierade ytvattenförekomster (KMV) och därigenom uppnå en likvärdig och systematisk arbetsgång. Miljönämnden ser positivt på att vägledningar tas fram i syfte att skapa en enhetlig hantering. Miljönämnden välkomnar att vägledningen om KMV tar upp urbana miljöer som exempel på annan verksamhet av väsentlig betydelse från allmän synpunkt. För kuststäder som Malmö skulle en sådan tolkning innebära större möjligheter att för staden väsentliga intressen beaktas vid beslut om vilka miljökvalitetsnormer som ska gälla för vattenförekomster. Miljönämnden har i övrigt inga synpunkter på förslagen.
Svar till Havs- och vattenmyndigheten för direktbesvarande senast 2022-02-28, HVM Dnr 04542-2021.
-
210kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
461kb Ladda ner dokument
-
-
15
Malmöinitiativet - skapa rewildering-område med ekodukt som förbinder Natura 2000 området Limhamns kalkbrott, Gamla skjutbanan Sibbarp/Bunkeflo och Bunkeflo strandängar, MN-2021-10883
Initiativtagaren till inlämnat Malmöinitiativ vill att det skapas ett anpassat rewildering område av Natura 2000 området Limhamns Kalkbrott och den sista öppna marken intill, området vid den Gamla Skjutbanan; Sibbarp/Bunkeflo, Lernacken och Naturreservatet Bunkeflo strandängar. Miljönämnden anser att en ekodukt skulle öka konnektiviteten i området men att detta inte per automatik skulle innebära att det gynnar den biologiska mångfalden eller de skyddsvärda arterna i området. Med utgångspunkt i initiativet anser miljönämnden att det finns anledning att fortsatt utreda vad som kan göras för att gynna Malmös biologiska mångfald i enlighet med mål 9 i Malmö stads miljöprogram, där ekodukter är en möjlig åtgärd av flera möjliga åtgärder.
Svar till stadskontoret, nr EF-2021-0291.
-
208kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
62kb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden ska senast 2022-02-25 besluta om årsanalys 2021 och överlämna den till kommunstyrelsen. I årsanalysen ingår verksamhetsuppföljning, uppföljning av kommunfullmäktiges mål, grunduppdraget samt ekonomisk analys av utfallet. Uppföljningen av kommunfullmäktigemålen visar att trenden följs enligt plan, ett av målen har en positiv trend. Miljönämnden redovisar ett resultat på 6 159 000 kronor. En orsak till överskottet är det riktade statsbidraget för arbetet med tillsyn av tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som var 8 700 000 kronor högre än de tillsynskostnader nämnden behövt för att klara uppdraget. En orsak som minskade överskottet var ökade insatser med 2 500 000 kronor i form av konsultinsatser för bland annat digitaliseringsåtgärder och arbete med miljö- och klimatmål.
-
172kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
46mb Ladda ner dokument
-
-
Varje år rapporterar alla förvaltningar i Malmö stad sitt internationella arbete i form av EU-finansierade projekt till Stadskontoret. Stadskontoret sammanställer förvaltningarnas redovisning till en kommungemensam rapport som redovisas som ett informationsärende till kommunstyrelsens arbetsutskott. Syftet med redovisningen är att tydliggöra nyttan med den internationella verksamheten i kommunen. Redovisningen av internationellt arbete på miljöförvaltningen 2021 omfattar sammanlagt tio EU- finansierade projekt. Totalt har förvaltningen samarbetat i projekt med 153 utländska och nationella partners. De internationella projekten har bidragit med extern finansiering till miljönämnden med en total summa på 3 471 354 kr. I rapporten beskrivs bland annat varje projekts budget, partners och koppling till stadens mål. Dessutom ges exempel på kvalitativa resultat som miljönämnden erhållit i form av nya erfarenheter och lärdomar tack vare det internationella samarbetet.
-
180kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
389kb Ladda ner dokument
-
-
18
Redovisning av genomfört arbete 2021 enligt Handlingsplan för arbetet 2019-2023 med att stärka Malmös roll som framtidens kuststad, MN-2021-11410
Miljönämnden ansvarar för samordningen av arbetet enligt Handlingsplan för arbetet 2019–2023 med att stärka Malmös roll som framtidens kuststad. I samordningsansvaret ingår att årligen rapportera genomfört arbete enligt handlingsplanen till kommunstyrelsen. Hittills har 28 aktiviteter genomförts inom ramen för arbetet, varav 19 genomfördes under det inledande budgetuppdraget under 2018 och 9 hittills genomförts inom ramen för den beslutade handlingsplanen. Under 2021 avslutades två aktiviteter och arbete pågår i 29 olika aktiviteter. Detta ärende innehåller en redovisning av genomfört arbete under 2021.
-
337kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Enligt gällande reglemente för intern kontroll ska årets uppföljning av intern kontroll rapporteras till miljönämnden som har att rapportera om intern kontroll till kommunstyrelsen i anslutning till årsanalysen för 2021. Planen för 2021 års interna kontrollplan fastställdes av miljönämnden 2021-02-17 § 32. Miljönämndens kontrollområden för 2021 har tagits fram efter genomförd riskanalys. Kommunstyrelsen har beslutat om tre gemensamma granskningsområden för Malmö stads nämnder under 2021.
-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
606kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt reglemente för intern kontroll ska nämnder och bolagsstyrelser årligen besluta om internkontrollplan som beskriver prioriterade åtgärder och granskningar utifrån dokumenterade riskanalyser. Miljönämndens risk- och väsentlighetsbedömning har resulterat i förslag till fem granskningsområden samt tre åtgärder där en av åtgärderna även ska granskas. Miljönämndens risk- och väsentlighetsbedömning åskådliggörs av en riskmatris, som framgår av förslaget. Malmö stad har beslutat om tre gemensamma granskningsområden för samtliga nämnder och helägda bolag i Malmö stad under 2022.
-
156kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Stadsrevisionen har granskat Malmö stads ärendeprocess, med syftet att bedöma om kommunstyrelsen, miljönämnden och tekniska nämnden säkerställt att ärenden bereds i den utsträckning som behövs inför beslut av kommunfullmäktige. Utgångspunkten i granskningen har varit den gemensamma ärendeprocess som beskrivs i Malmö stads ärendehandbok och nämndspecifika styrdokument. Den sammantagna bedömningen är att miljönämndens styrdokument är förenliga med lagkrav, men inte helt förenliga med ärendehandboken. Nämnden har av stadsrevisionen fått rekommendationer och redovisar i yttrandet de åtgärder som nämnden avser att vidta med anledning av dessa, samt när de förväntas vara genomförda.
Svar till stadsrevisionen senast 2022-02-28, SR-2021-66.
-
251kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
20mb Ladda ner dokument
-
-
22
Återrapportering av ansökta medel från kommunstyrelsen för genomförande av konsultutredningar som underlag till att Malmö stads organisation ska uppnå nettonollutsläpp, MN-2021-3314
Miljönämnden har ansökt om medel från kommunstyrelsen för att genomföra en konsultutredning för att inhämta kunskap kring bland annat beräkning och definition av nettonollutsläpp samt potentialen för lokal kolinlagring. Under hösten har ett arbete kring avgränsningar, beräkningsmetoder och erfarenhetsutbyte skett. Arbetet har blivit försenat då processen har visat sig vara mer komplex än förväntat.
-
188kb Ladda ner dokument
-
-
23
Återrapportering av ansökta medel från kommunstyrelsen för medfinansiering av projektet Klimatneutralt Malmö - 100 % förnybar energi, MN-2021-3263
Miljönämnden beviljades 1 000 tkr ur kommunstyrelsens anslag till förfogande för medfinansiering av det externfinansierade projektet Klimatneutralt Malmö 2030 - 100 % förnybar energi. Medlen har använts till utveckling av processen Klimatomställning Malmö, ett arbete som inledningsvis till viss del finansierats genom projektet Klimatneutralt Malmö 2030. Finansiärer av projektet var Vinnova, Energimyndigheten och Formas inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities. Bland annat har styr- och ledningssystem och metodik för klimatfärdplaner utvecklats, strategiska analyser samordnats, klimatberäkningsverktyg upphandlats och framtida finansieringsmöjligheter har studerats.
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
24
Återrapportering av ansökta medel från kommunstyrelsen för genomförande av en förundersökning för att identifiera förutsättningarna att använda vätgas för energilagring i Malmö, MN-2021-3262
Miljönämnden har ansökt om medel från kommunstyrelsen för att genomföra en förundersökning om vätgas och möjligheterna att använda vätgas för energilagring i Malmö. Vätgas skulle kunna ha en unik roll i frågan om Malmös elförsörjning genom att användas för lagring av energi över längre tidshorisonter. Vidare analys pågår för rekommendationer om fortsatt arbete.
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
25
Återrapportering av ansökta medel från kommunstyrelsen för genomförande av konsultutredningar för att utreda nuläget kring Malmös elförsörjning samt analysera eventuella åtgärder, MN-2021-3315
Miljönämnden har ansökt om medel från kommunstyrelsen för att genomföra uppdaterade utredningar av nuläget kring Malmös elförsörjning samt analys av eventuella åtgärder. Utredning av nuläget har genomförts av externa experter i form av konsulter från Sveriges forskningsinstitut, RISE. Vidare analys pågår för att besvara frågeställningar gällande potentiella åtgärder för Malmö stad och dess bolag att genomföra. Resultat kommer utgöra underlag för arbetet med omställningsområdet Elförsörjning inom Klimatomställning Malmö.
-
190kb Ladda ner dokument
-
-
Årsrapport - Samordnad tillsyn inom Tryggare Malmö 2021 presenterar det genomförda arbetet inom Tryggare Malmö under år 2021. Tryggare Malmö har under drygt fyra år byggt upp ett stabilt och långsiktigt arbete genom samverkan mellan flera kommunala och statliga myndigheter. Det nu etablerade arbetssättet innebär att planerade kontroller av oseriösa verksamheter kan utföras effektivt och gemensamma resurser kan mobiliseras. Under året har förvaltningen gjort gemensamma insatser inom framförallt sex tillsynsområden: hygieniska behandlingsverksamheter, livsmedelskontroll, olovliga boenden, samlingslokaler, varutillsyn och fastighetsövergripande tillsyn.
-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
Miljöförvaltningen har under 2021 genomfört en undersökning av orkidéer i Malmö. Enligt artskyddsförordningen anses samtliga svenska orkidéarter vara utrotningshotade och alla svenska orkidéer är fridlysta i hela landet. Denna undersökning syftar till att ge bättre kunskap om naturmiljöer och biologisk mångfald, vilka orkidéer som finns i kommunen samt vilken status de har. Inventeringen visar vilka områden som har hög respektive lägre prioritering ur ett skötselperspektiv. Inventeringen är en del av arbetet med mål 9 i Malmö stads miljöprogram Ökad biologisk mångfald i Malmö där artrikedom, det vill säga utvalda arter på land och i vattendrag, ska inventeras över tid.
-
200kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Miljöförvaltningen har inom ramen för miljöövervakningen beställt en inventering av ålgräs, Zostera marina, längs tre transekter utmed Malmös kust. Inventeringen är en uppföljning av tidigare studier som genomförts med olika intervall sedan 1990-talet. Djuputbredningen av ålgräset längs transekterna har varierat över tid. Studien under 2021 visade att utanför Ribersborg och norr om Klagshamnsudden uppmäts en förbättring medan söder om Lernacken var utbredningen tillbaka på ungefär samma nivå som när mätningarna startade 1997. Inventeringen är en del av uppföljningen av Malmö stads miljöprograms mål 11.
-
206kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
12mb Ladda ner dokument
-
-
Mätningar av nederbörd, försurande ämnen, baskatjoner och tungmetaller görs vart femte år inom ramen för miljönämndens uppdrag om miljöövervakning. Mätningarna visar på tydligt nedåtgående trender. Malmö har endast under enstaka vintermånader en tydligt försurad nederbörd. Kvävedepositionen och depositionen av sulfat har minskat och ligger i nivå med bakgrundsstationerna. Detta gäller även tungmetaller som kadmium och bly, vilka har minskat med 77 respektive 91 % sedan 1999/2000. För många ämnen är depositionen i Malmö i nivå med de som uppmätts vid bakgrundsstationer runt om i Skåne, vilket förbättrar förutsättningarna för att uppfylla delar av mål 11 i Malmö stads miljöprogram minimera utsläpp till hav och vattendrag.
-
278kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
§ 26
Val av justerare och bestämmande av tid för justering av protokollet
-
§ 27
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
§ 28
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande tjänstepersoner
-
Kristina Lembre, utredare (MSA), miljöförvaltningen, Asterios Tolikas, planarkitekt, stadsbyggnadskontoret och Patrik Widerberg, strateg, fastighets- och gatukontoret presenterar en lägesrapport om Nyhamnen.
-
Ola Gustafsson, avdelningschef på miljö- och hälsoskyddsavdelningen (MHS) informerar miljönämnden om Naturvårdsverkets begäran om kommunens miljöbalkstillsyn under 2021.
-
Bilagor
-
370kb Ladda ner dokument
-
352kb Ladda ner dokument
-
11mb Ladda ner dokument
-
770kb Ladda ner dokument
-
492kb Ladda ner dokument
-
-
§ 34
Redovisning av delegerade beslut - februari 2022, MN-2022-24
-
Rebecka Persson, miljödirektör informerar miljönämnden om:
- Miljölägesdagen 16 februari.
-
Kommunfullmäktige har översänt en motion av Magnus Olsson (SD) till bland annat miljönämnden för samråd. Motionären föreslår att grundområdet Sjollen förklaras kommunalt naturreservat. Miljönämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen då området för närvarande är föremål för stora miljökonsekvensutredningar för att utreda dess lämplighet som vindkraftpark. Vidare finns fler skyddsvärda marina områden inom kommunen och en prioriteringslista över vilka områden som är i störst behov av formellt skydd är ännu inte utförd.
-
194kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
255kb Ladda ner dokument
-
25mb Ladda ner dokument
-
-
§ 37
Remiss från Infrastrukturdepartementet om Trafikverkets rapport - Förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033, MN-2021-11481
Kommunstyrelsen har översänt remiss från Infrastrukturdepartementet om Trafikverkets rapport - Förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2022-2033. I planförslaget presenteras åtgärder och insatser som är av stor vikt för att kunna upprätthålla tillgängligheten samt för att skapa förutsättningar för utveckling och omställning av transportsystemet. Miljönämnden anser att de satsningar på järnvägstrafik som planeras i Malmö och sydvästra Skåne är otillräckliga med hänsyn till stadens och regionens betydelse för inhemska och internationella transporter och trafikförbindelser. Miljönämnden vill också framföra att ett extra körfält för biltrafik på väg E6 inte ligger i linje med Malmö stads ambition att få fler att åka kollektivt och i stället använda vägnätets befintliga kapacitet för den samhällsnyttiga biltrafiken. Miljönämnden saknar även en djupare analys av hur förslaget bidrar till att uppnå miljökvalitetsmålen.
-
253kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
103kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
77kb Ladda ner dokument
-
-
§ 38
Remiss från Miljödepartementet om EU-kommissionens förslag till reviderad förordning om transporter av avfall, MN-2021-12151
Förslaget till revideringen av förordningen om transporter av avfall har i syfte att uppfylla tre huvudsakliga mål. Dessa är underlättande av transporter av avfall inom EU (som ett led i anpassning av lagstiftningen till målen för cirkulär ekonomi), en garanti att avfall som exporteras från EU hanteras på ett miljövänligt sätt samt att bättre hantera olagliga avfallstransporter inom, samt från och till EU. För att åstadkomma detta föreslår kommissionen ett antal riktade och strukturella åtgärder. Bland annat ett centralt datautbyte av information om avfallstransporter som ska kunna kommunicera med nationella datasystem. Miljönämnden ställer sig positiv till både målen och åtgärderna men vill betona svårigheterna med ett europeiskt datautbyte varför det är väldigt viktigt att denna fråga adresseras på erforderligt sätt.
-
285kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
§ 39
Remiss från Havs- och vattenmyndigheten om vägledning för förklarande av kraftigt modifierade ytvattenförekomster och bedömning av annat sätt, MN-2021-12128
Havs- och vattenmyndigheten har översänt Remiss gällande vägledning för förklarande av kraftigt modifierade ytvattenförekomster och bedömning av annat sätt. Syftet med vägledningarna är att beskriva ett lämpligt tillvägagångssätt vid förklarande av kraftigt modifierade ytvattenförekomster (KMV) och därigenom uppnå en likvärdig och systematisk arbetsgång. Miljönämnden ser positivt på att vägledningar tas fram i syfte att skapa en enhetlig hantering. Miljönämnden välkomnar att vägledningen om KMV tar upp urbana miljöer som exempel på annan verksamhet av väsentlig betydelse från allmän synpunkt. För kuststäder som Malmö skulle en sådan tolkning innebära större möjligheter att för staden väsentliga intressen beaktas vid beslut om vilka miljökvalitetsnormer som ska gälla för vattenförekomster. Miljönämnden har i övrigt inga synpunkter på förslagen.
-
210kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
461kb Ladda ner dokument
-
-
§ 40
Malmöinitiativet - skapa rewildering-område med ekodukt som förbinder Natura 2000 området Limhamns kalkbrott, Gamla skjutbanan Sibbarp/Bunkeflo och Bunkeflo strandängar, MN-2021-10883
Initiativtagaren till inlämnat Malmöinitiativ vill att det skapas ett anpassat rewildering område av Natura 2000 området Limhamns Kalkbrott och den sista öppna marken intill, området vid den Gamla Skjutbanan; Sibbarp/Bunkeflo, Lernacken och Naturreservatet Bunkeflo strandängar. Miljönämnden anser att en ekodukt skulle öka konnektiviteten i området men att detta inte per automatik skulle innebära att det gynnar den biologiska mångfalden eller de skyddsvärda arterna i området. Med utgångspunkt i initiativet anser miljönämnden att det finns anledning att fortsatt utreda vad som kan göras för att gynna Malmös biologiska mångfald i enlighet med mål 9 i Malmö stads miljöprogram, där ekodukter är en möjlig åtgärd av flera möjliga åtgärder.
-
208kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
63kb Ladda ner dokument
-
62kb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden ska senast 2022-02-25 besluta om årsanalys 2021 och överlämna den till kommunstyrelsen. I årsanalysen ingår verksamhetsuppföljning, uppföljning av kommunfullmäktiges mål, grunduppdraget samt ekonomisk analys av utfallet. Uppföljningen av kommunfullmäktigemålen visar att trenden följs enligt plan, ett av målen har en positiv trend. Miljönämnden redovisar ett resultat på 6 159 000 kronor. En orsak till överskottet är det riktade statsbidraget för arbetet med tillsyn av tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som var 8 700 000 kronor högre än de tillsynskostnader nämnden behövt för att klara uppdraget. En orsak som minskade överskottet var ökade insatser med 2 500 000 kronor i form av konsultinsatser för bland annat digitaliseringsåtgärder och arbete med miljö- och klimatmål.
-
172kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
46mb Ladda ner dokument
-
-
Varje år rapporterar alla förvaltningar i Malmö stad sitt internationella arbete i form av EU-finansierade projekt till Stadskontoret. Stadskontoret sammanställer förvaltningarnas redovisning till en kommungemensam rapport som redovisas som ett informationsärende till kommunstyrelsens arbetsutskott. Syftet med redovisningen är att tydliggöra nyttan med den internationella verksamheten i kommunen. Redovisningen av internationellt arbete på miljöförvaltningen 2021 omfattar sammanlagt tio EU- finansierade projekt. Totalt har förvaltningen samarbetat i projekt med 153 utländska och nationella partners. De internationella projekten har bidragit med extern finansiering till miljönämnden med en total summa på 3 471 354 kr. I rapporten beskrivs bland annat varje projekts budget, partners och koppling till stadens mål. Dessutom ges exempel på kvalitativa resultat som miljönämnden erhållit i form av nya erfarenheter och lärdomar tack vare det internationella samarbetet.
-
180kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
389kb Ladda ner dokument
-
-
§ 43
Redovisning av genomfört arbete 2021 enligt Handlingsplan för arbetet 2019-2023 med att stärka Malmös roll som framtidens kuststad, MN-2021-11410
Miljönämnden ansvarar för samordningen av arbetet enligt Handlingsplan för arbetet 2019–2023 med att stärka Malmös roll som framtidens kuststad. I samordningsansvaret ingår att årligen rapportera genomfört arbete enligt handlingsplanen till kommunstyrelsen. Hittills har 28 aktiviteter genomförts inom ramen för arbetet, varav 19 genomfördes under det inledande budgetuppdraget under 2018 och 9 hittills genomförts inom ramen för den beslutade handlingsplanen. Under 2021 avslutades två aktiviteter och arbete pågår i 29 olika aktiviteter. Detta ärende innehåller en redovisning av genomfört arbete under 2021.
-
337kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Enligt gällande reglemente för intern kontroll ska årets uppföljning av intern kontroll rapporteras till miljönämnden som har att rapportera om intern kontroll till kommunstyrelsen i anslutning till årsanalysen för 2021. Planen för 2021 års interna kontrollplan fastställdes av miljönämnden 2021-02-17 § 32. Miljönämndens kontrollområden för 2021 har tagits fram efter genomförd riskanalys. Kommunstyrelsen har beslutat om tre gemensamma granskningsområden för Malmö stads nämnder under 2021.
-
145kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
606kb Ladda ner dokument
-
-
Enligt reglemente för intern kontroll ska nämnder och bolagsstyrelser årligen besluta om internkontrollplan som beskriver prioriterade åtgärder och granskningar utifrån dokumenterade riskanalyser. Miljönämndens risk- och väsentlighetsbedömning har resulterat i förslag till fem granskningsområden samt tre åtgärder där en av åtgärderna även ska granskas. Miljönämndens risk- och väsentlighetsbedömning åskådliggörs av en riskmatris, som framgår av förslaget. Malmö stad har beslutat om tre gemensamma granskningsområden för samtliga nämnder och helägda bolag i Malmö stad under 2022.
-
156kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Stadsrevisionen har granskat Malmö stads ärendeprocess, med syftet att bedöma om kommunstyrelsen, miljönämnden och tekniska nämnden säkerställt att ärenden bereds i den utsträckning som behövs inför beslut av kommunfullmäktige. Utgångspunkten i granskningen har varit den gemensamma ärendeprocess som beskrivs i Malmö stads ärendehandbok och nämndspecifika styrdokument. Den sammantagna bedömningen är att miljönämndens styrdokument är förenliga med lagkrav, men inte helt förenliga med ärendehandboken. Nämnden har av stadsrevisionen fått rekommendationer och redovisar i yttrandet de åtgärder som nämnden avser att vidta med anledning av dessa, samt när de förväntas vara genomförda.
-
251kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
20mb Ladda ner dokument
-
-
§ 47
Återrapportering av ansökta medel från kommunstyrelsen för genomförande av konsultutredningar som underlag till att Malmö stads organisation ska uppnå nettonollutsläpp, MN-2021-3314
Miljönämnden har ansökt om medel från kommunstyrelsen för att genomföra en konsultutredning för att inhämta kunskap kring bland annat beräkning och definition av nettonollutsläpp samt potentialen för lokal kolinlagring. Under hösten har ett arbete kring avgränsningar, beräkningsmetoder och erfarenhetsutbyte skett. Arbetet har blivit försenat då processen har visat sig vara mer komplex än förväntat.
-
188kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
200kb Ladda ner dokument
-
-
§ 48
Återrapportering av ansökta medel från kommunstyrelsen för medfinansiering av projektet Klimatneutralt Malmö - 100 % förnybar energi, MN-2021-3263
Miljönämnden beviljades 1 000 tkr ur kommunstyrelsens anslag till förfogande för medfinansiering av det externfinansierade projektet Klimatneutralt Malmö 2030 - 100 % förnybar energi. Medlen har använts till utveckling av processen Klimatomställning Malmö, ett arbete som inledningsvis till viss del finansierats genom projektet Klimatneutralt Malmö 2030. Finansiärer av projektet var Vinnova, Energimyndigheten och Formas inom ramen för det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities. Bland annat har styr- och ledningssystem och metodik för klimatfärdplaner utvecklats, strategiska analyser samordnats, klimatberäkningsverktyg upphandlats och framtida finansieringsmöjligheter har studerats.
-
229kb Ladda ner dokument
-
-
§ 49
Återrapportering av ansökta medel från kommunstyrelsen för genomförande av en förundersökning för att identifiera förutsättningarna att använda vätgas för energilagring i Malmö, MN-2021-3262
Miljönämnden har ansökt om medel från kommunstyrelsen för att genomföra en förundersökning om vätgas och möjligheterna att använda vätgas för energilagring i Malmö. Vätgas skulle kunna ha en unik roll i frågan om Malmös elförsörjning genom att användas för lagring av energi över längre tidshorisonter. Vidare analys pågår för rekommendationer om fortsatt arbete.
-
151kb Ladda ner dokument
-
-
§ 50
Återrapportering av ansökta medel från kommunstyrelsen för genomförande av konsultutredningar för att utreda nuläget kring Malmös elförsörjning samt analysera eventuella åtgärder, MN-2021-3315
Miljönämnden har ansökt om medel från kommunstyrelsen för att genomföra uppdaterade utredningar av nuläget kring Malmös elförsörjning samt analys av eventuella åtgärder. Utredning av nuläget har genomförts av externa experter i form av konsulter från Sveriges forskningsinstitut, RISE. Vidare analys pågår för att besvara frågeställningar gällande potentiella åtgärder för Malmö stad och dess bolag att genomföra. Resultat kommer utgöra underlag för arbetet med omställningsområdet Elförsörjning inom Klimatomställning Malmö.
-
190kb Ladda ner dokument
-
-
Årsrapport - Samordnad tillsyn inom Tryggare Malmö 2021 presenterar det genomförda arbetet inom Tryggare Malmö under år 2021. Tryggare Malmö har under drygt fyra år byggt upp ett stabilt och långsiktigt arbete genom samverkan mellan flera kommunala och statliga myndigheter. Det nu etablerade arbetssättet innebär att planerade kontroller av oseriösa verksamheter kan utföras effektivt och gemensamma resurser kan mobiliseras. Under året har förvaltningen gjort gemensamma insatser inom framförallt sex tillsynsområden: hygieniska behandlingsverksamheter, livsmedelskontroll, olovliga boenden, samlingslokaler, varutillsyn och fastighetsövergripande tillsyn.
-
155kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
11mb Ladda ner dokument
-
-
Miljöförvaltningen har under 2021 genomfört en undersökning av orkidéer i Malmö. Enligt artskyddsförordningen anses samtliga svenska orkidéarter vara utrotningshotade och alla svenska orkidéer är fridlysta i hela landet. Denna undersökning syftar till att ge bättre kunskap om naturmiljöer och biologisk mångfald, vilka orkidéer som finns i kommunen samt vilken status de har. Inventeringen visar vilka områden som har hög respektive lägre prioritering ur ett skötselperspektiv. Inventeringen är en del av arbetet med mål 9 i Malmö stads miljöprogram Ökad biologisk mångfald i Malmö där artrikedom, det vill säga utvalda arter på land och i vattendrag, ska inventeras över tid.
-
200kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
78kb Ladda ner dokument
-
-
§ 53
Rapport - Inventering av ålgräs, Zostera marina, inom Malmö stads havsområde 2021, MN-2021-8075
Miljöförvaltningen har inom ramen för miljöövervakningen beställt en inventering av ålgräs, Zostera marina, längs tre transekter utmed Malmös kust. Inventeringen är en uppföljning av tidigare studier som genomförts med olika intervall sedan 1990-talet. Djuputbredningen av ålgräset längs transekterna har varierat över tid. Studien under 2021 visade att utanför Ribersborg och norr om Klagshamnsudden uppmäts en förbättring medan söder om Lernacken var utbredningen tillbaka på ungefär samma nivå som när mätningarna startade 1997. Inventeringen är en del av uppföljningen av Malmö stads miljöprograms mål 11.
-
206kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
53kb Ladda ner dokument
-
12mb Ladda ner dokument
-
-
§ 54
Rapport - Mätningar av försurande och övergödande ämnen samt tungmetaller i Malmö, MN-2019-7353
Mätningar av nederbörd, försurande ämnen, baskatjoner och tungmetaller görs vart femte år inom ramen för miljönämndens uppdrag om miljöövervakning. Mätningarna visar på tydligt nedåtgående trender. Malmö har endast under enstaka vintermånader en tydligt försurad nederbörd. Kvävedepositionen och depositionen av sulfat har minskat och ligger i nivå med bakgrundsstationerna. Detta gäller även tungmetaller som kadmium och bly, vilka har minskat med 77 respektive 91 % sedan 1999/2000. För många ämnen är depositionen i Malmö i nivå med de som uppmätts vid bakgrundsstationer runt om i Skåne, vilket förbättrar förutsättningarna för att uppfylla delar av mål 11 i Malmö stads miljöprogram minimera utsläpp till hav och vattendrag.
-
278kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
58kb Ladda ner dokument
-