Möte 2021-10-26
-
1
Val av justerare och bestämmande av tid för justering av protokollet
-
2
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
3
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande tjänstepersoner
-
Bilagor
-
336kb Ladda ner dokument
-
608kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
415kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
384kb Ladda ner dokument
-
523kb Ladda ner dokument
-
282kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
-
6
Redovisning av delegerade beslut - oktober 2021, MN 2021-18
-
7
Miljödirektören informerar - oktober
-
Miljönämnden har att yttra sig över en motion av Gunilla Ryd (V) och Anders Andersson (V) att Malmö stad tar fram en koldioxidbudget. Malmö stad har redan idag högt ställda klimatmål vilket framgår av såväl kommunfullmäktiges budgetmål som nyligen antagna Miljöprogram för Malmö stad 2021–2030. Målen i miljöprogrammet utgår från vad forskningen menar krävs för att nå de utsläppsminskningar som flertalet av världens länder har kommit överens om i det så kallade Parisavtalet. Metoden som forskningen förespråkar är att utsläppen halveras varje årtionde fram till år 2050 (Global Carbon Law). Inom Klimatomställning Malmö fortsätter arbetet med att bland annat förfina analysmetoderna, systematiskt följa upp utsläppsminskningarna samt utvärdera genomförda åtgärder. I detta arbete ingår redan att utreda på vilket sätt en klimat- eller koldioxidbudget för Malmö kan komplettera nuvarande metod för uppföljning, prognostisering och utvärdering av klimatomställningsarbetet.
Svar till kommunfullmäktige senast 2021-11-05, STK-2021-814.
-
194kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
245kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion av Charlotte Bossen (C) föreslås kommunfullmäktige besluta att öppna upp för ambulerande glassförsäljning på stadens badplatser. Miljönämnden utövar redan i dag tillsyn över verksamheter som bedriver livsmedelsförsäljning. Tillstånd av ambulerande glassförsäljning hanteras av tekniska nämnden. Om sådant tillstånd erhålls kommer miljönämnden att utöva tillsyn enligt livsmedelslagstiftningen.
Miljönämnden vill även i sammanhanget informera om att livsmedelsföretag ska registrera sina anläggningar hos miljöförvaltningen.Svar till kommunfullmäktige senast 2021-11-05, STK-2021-898.
-
157kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion föreslås att berörda nämnder ska få i uppdrag att utreda en modell för bilfria zoner, att utreda kring vilka förskolor och skolor sådana bilfria zoner kan införas samt att det ska bli norm vid byggnation av förskolor och skolor. Miljönämnden har fått tillfälle att yttra sig över den.
Miljönämnden är generellt positiv till insatser som gynnar miljön i Malmö samt ökar barn och ungas fysiska aktivitet. Frågan är dock komplex och förslagen måste ställas i relation till andra överväganden och åtgärder för att minska miljöpåverkan och förbättra hälsan. Miljönämnden välkomnar en utredning som undersöker hur miljön kring skolor och förskolor generellt kan förbättras. Miljönämnden föreslår att motionen ska anses besvarad.Svar till kommunfullmäktige senast 2021-11-05, STK-2021-720.
-
184kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
I en motion av Anders Andersson (V) och Lisa Stolpe (V) föreslås att kommunfullmäktige ska besluta att införa bilfria zoner runt stadens skolor och förskolor.
Miljönämnden är generellt positiv till insatser som gynnar miljön i Malmö samt ökar barn och ungas fysiska aktivitet. Frågan är dock komplex och förslagen måste ställas i relation till andra överväganden och åtgärder för att minska miljöpåverkan och förbättra hälsan. Miljönämnden välkomnar en utredning som undersöker hur miljön kring skolor och förskolor generellt kan förbättras. Miljönämnden föreslår att motionen ska avslås.Svar till kommunfullmäktige senast 2022-01-07, STK-2021-1085.
-
171kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
60kb Ladda ner dokument
-
-
VA Syd har för avsikt att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken för om- och utbyggnad samt utökad verksamhet vid befintligt avloppsreningsverk i Malmö, Sjölunda avloppsreningsverk samt nya avloppstunnlar mellan Lund och Malmö samt i centrala Malmö. VA Syd har inbjudit till avgränsningssamråd med möjlighet att inkomma med synpunkter på samrådsunderlaget. Miljönämnden anser att samrådsunderlaget är väl genomarbetat och kan ligga till grund för kommande tillståndsansökan med beaktande av vissa synpunkter inför ansökans innehåll och miljökonsekvensbeskrivning.
Svar till VA-Syd.
-
224kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
21mb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
-
13
Remiss från Länsstyrelsen om samråd om riskhanteringsplan för Malmö enligt översvämningsdirektivet, MN-2021-8352
Länsstyrelsens riskhanteringsplan utgår ifrån Översvämningsdirektivet som har till syfte att minska ogynnsamma följder av översvämningar för människors hälsa, miljö, kulturarv och ekonomisk verksamhet. Miljönämnden anser att planen bör ta sin utgångspunkt utifrån en gemensam målbild av ett klimatanpassat Malmöområde. De föreslagna åtgärderna och målen i riskhanteringsplanen bör därför revideras och i större utsträckning anpassas till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) övergripande mål som ska vara vägledande när riskhanteringsplaner tas fram. Riskhanteringsplanen bör vidare tydliggöra vilka aktörer som har juridiska skyldigheter att agera samt vilka skyldigheter som behöver tillkomma för att målbilden ska kunna nås.
Miljönämnden vill understryka vikten av att staten, utifrån att det är en nationell angelägenhet, finansierar samt utreder behov av framtida kustskydd. Staten behöver på ett tydligare sätt visa hur den tar sin stödjande och rådgivande roll på allvar i den komplexa stadsutveckling som Sveriges kuststäder befinner sig i.Svar till kommunstyrelsen senast 2021-10-26, STK-2021-1127.
-
361kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
14
Remiss från Länsstyrelsen Skåne - Samråd om riskhanteringsplan för Falsterbo enligt översvämningsdirektivet, MN-2021-8394
Länsstyrelsens riskhanteringsplanen utgår ifrån Översvämningsdirektivet som har till syfte att minska ogynnsamma följder av översvämningar för människors hälsa, miljö, kulturarv och ekonomisk verksamhet. Miljönämnden anser att planen bör ta sin utgångspunkt från en gemensam målbild av ett klimatanpassat Falsterboområde. De föreslagna åtgärderna och målen i riskhanteringsplanen bör därför revideras och i större utsträckning anpassas till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) övergripande mål som ska vara vägledande när riskhanteringsplaner tas fram. Riskhanteringsplanen bör vidare tydliggöra vilka aktörer som har juridiska skyldigheter att agera samt vilka skyldigheter som behöver tillkomma för att målbilden ska kunna nås. Miljönämnden vill understryka vikten av att staten, utifrån att det är en nationell angelägenhet, finansierar samt utreder behov av framtida kustskydd. Staten behöver på ett tydligare sätt visa hur den tar sin stödjande och rådgivande roll på allvar i den komplexa stadsutveckling som Sveriges kuststäder befinner sig i.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-10-26, STK-2021-1126.
-
314kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att uppföra bostäder med bostadsgård och parkering på en avskild plats för personer med särskilt behov av stöd i vardagen enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Planförslaget avviker från översiktsplanen avseende markanvändning, vilken stadsbyggnadsnämnden bedömer är motiverad.
Svar till stadsbyggnadsnämnden senast 2021-10-27, SBN-2019-214.
-
242kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
988kb Ladda ner dokument
-
407kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
-
16
Remiss från Miljödepartementet angående betänkandet - En rättssäker vindkraftsprövning (SOU 2021:53), MN-2021-8699
Miljönämnden har från kommunstyrelsen fått möjlighet att lämna synpunkter på betänkandet En rättssäker vindkraftsprövning. Kommunerna måste idag aktivt tillstyrka för att ett tillstånd ska kunna ges till en vindkraftsanläggning, kommunerna har alltså veto över dessa ansökningar. Utredningsförslaget innebär att vetot ersätts med ett lokaliseringsbesked som ska meddelas av kommunen inom sex månader efter begäran. Miljönämnden är positiv till ambitionen att skapa ökad demokratisk insyn och rättssäkerhet vid vindkraftsprövningar. Men förutsättningarna för detta är inte tillräckligt utredda och därför avstyrker miljönämnden utredningens förslag i dessa delar. Miljönämnden anser vidare att förslaget kommer resultera i att betydligt högre krav ställs på kommunens översiktliga planering som innebär ett utökat behov av djupgående konsekvensanalyser redan i samband med framtagning eller revidering av översiktsplanen. Förslaget kan också leda till att områden utpekade för vindkraft kan komma att bli färre. Miljönämnden vill också understryka att det kommunala planmonopolet och vetot när det gäller vindkraftsetableringar är ett centralt verktyg i utbyggnaden av ett hållbart samhälle. Miljönämnden avstyrker därför förslaget i dessa delar.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-10-26, STK-2021-1200.
-
247kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Miljönämnden har fått tillfälle att yttra sig över Länsstyrelsen i Skånes revidering av Naturvårdsplan för Skåne. Miljönämnden är positiv till att Länsstyrelsen Skåne initierat en revidering och uppdatering av det regionala planeringsunderlaget för naturvärden. Miljönämnden har ett antal synpunkter på naturvårdsplanen som bör beaktas i kommunens samlade yttrande. Sammanfattningsvis bör det förtydligas, vilken typ av planeringsunderlag naturvårdsplanen är samt på vilket sätt länsstyrelsen kommer att använda sig av naturvårdsplanen. Miljönämnden anser att naturvårdsplanen inte får förhindra åtgärder som tillgodoser andra viktiga samhällsintressen. Miljönämnden önskar även förtydliganden gällande hur avvägning mellan naturvårdsplanen och behovet av att skydda sig mot klimatförändringar ska hanteras. En helhetssyn kring klimatförändringar och bevarandet av biologisk mångfald vore önskvärd. Miljönämnden vill även understryka vikten av att staten utreder behovet av framtida kustskydd och, då det är en nationell angelägenhet, att staten också bär kostnaderna för detta.
Svar till länsstyrelsen i Skåne, direktbesvarande senast 2021-11-03, Dnr 511-35317-2021.
-
239kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
828kb Ladda ner dokument
-
-
18
Remissyttrande över Naturvårdsverkets nationella strategi för tillsyn enligt miljöbalken 2022-2024, MN-2021-8824
Naturvårdsverket har fått ett uppdrag att ta fram en nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken som miljönämnden har fått tillfälle att yttra sig över. Syftet med strategin är att tillsynen ska bli mer likvärdig i hela landet och att kvaliteten i tillsynen ska öka för att åstadkomma så stora miljö- och hälsovinster som möjligt. Miljönämnden är positiv till strategin och dess syfte men har synpunkter som bland annat knyter an till ärendets beredning, behovet av finansiering för vissa åtgärdsförslag och helhetsperspektivet.
Svar till Naturvårdsverket direktbesvarande senast 2021-11-01.
-
449kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
19
Remissyttrande över miljödepartementets promemoria Ändringar i stödet till sanering av förorenade områden, MN 2021-9067
Miljönämnden har fått tillfälle att yttra sig över miljödepartementets promemoria Ändringar i stödet till sanering av förorenade områden. Miljönämnden är generellt positiv till att reglerna tydliggörs vad gäller skillnaden mellan de bidrag som utgör statligt stöd och de bidrag som inte utgör ett statligt stöd, det vill säga statsbidrag.
Svar till kommunstyrelsen senast 2021-11-03, STK-2021-1246.
-
206kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
454kb Ladda ner dokument
-
-
§ 169
Val av justerare och bestämmande av tid för justering av protokollet
-
§ 170
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
§ 171
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande tjänstepersoner
-
Bilagor
-
336kb Ladda ner dokument
-
608kb Ladda ner dokument
-
307kb Ladda ner dokument
-
415kb Ladda ner dokument
-
293kb Ladda ner dokument
-
205kb Ladda ner dokument
-
384kb Ladda ner dokument
-
523kb Ladda ner dokument
-
282kb Ladda ner dokument
-
140kb Ladda ner dokument
-
263kb Ladda ner dokument
-
-
§ 174
Redovisning av delegerade beslut - oktober 2021, MN 2021-18
-
Rebecka Persson, miljödirektör, tillsammans med Ola Gustavsson, avdelningschef informerar miljönämnden om:
- Ett stort tack till ordföranden för ett trevligt och bra planerat studiebesök under förmiddagen.
- Information om flera tidningsartiklar och en stor mängd inkomna klagomål till förvaltningen gällande obehagliga dofter av olja och brända däck. Luktproblemet verkar nu vara löst och kommit från Peab Asfalt i Norra hamnen.
- Information om förvaltningens inspektioner med olovliga boenden inom ramen för "Tryggare Malmö".
-
Miljönämnden har att yttra sig över en motion av Gunilla Ryd (V) och Anders Andersson (V) att Malmö stad tar fram en koldioxidbudget. Malmö stad har redan idag högt ställda klimatmål vilket framgår av såväl kommunfullmäktiges budgetmål som nyligen antagna Miljöprogram för Malmö stad 2021–2030. Målen i miljöprogrammet utgår från vad forskningen menar krävs för att nå de utsläppsminskningar som flertalet av världens länder har kommit överens om i det så kallade Parisavtalet. Metoden som forskningen förespråkar är att utsläppen halveras varje årtionde fram till år 2050 (Global Carbon Law). Inom Klimatomställning Malmö fortsätter arbetet med att bland annat förfina analysmetoderna, systematiskt följa upp utsläppsminskningarna samt utvärdera genomförda åtgärder. I detta arbete ingår redan att utreda på vilket sätt en klimat- eller koldioxidbudget för Malmö kan komplettera nuvarande metod för uppföljning, prognostisering och utvärdering av klimatomställningsarbetet.
-
194kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
245kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion av Charlotte Bossen (C) föreslås kommunfullmäktige besluta att öppna upp för ambulerande glassförsäljning på stadens badplatser. Miljönämnden utövar redan i dag tillsyn över verksamheter som bedriver livsmedelsförsäljning. Tillstånd av ambulerande glassförsäljning hanteras av tekniska nämnden. Om sådant tillstånd erhålls kommer miljönämnden att utöva tillsyn enligt livsmedelslagstiftningen.
Miljönämnden vill även i sammanhanget informera om att livsmedelsföretag ska registrera sina anläggningar hos miljöförvaltningen.-
157kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
73kb Ladda ner dokument
-
-
I en motion föreslås att berörda nämnder ska få i uppdrag att utreda en modell för bilfria zoner, att utreda kring vilka förskolor och skolor sådana bilfria zoner kan införas samt att det ska bli norm vid byggnation av förskolor och skolor. Miljönämnden har fått tillfälle att yttra sig över den.
Miljönämnden är generellt positiv till insatser som gynnar miljön i Malmö samt ökar barn och ungas fysiska aktivitet. Frågan är dock komplex och förslagen måste ställas i relation till andra överväganden och åtgärder för att minska miljöpåverkan och förbättra hälsan. Miljönämnden välkomnar en utredning som undersöker hur miljön kring skolor och förskolor generellt kan förbättras. Miljönämnden föreslår att motionen ska anses besvarad.-
184kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
I en motion av Anders Andersson (V) och Lisa Stolpe (V) föreslås att kommunfullmäktige ska besluta att införa bilfria zoner runt stadens skolor och förskolor.
Miljönämnden är generellt positiv till insatser som gynnar miljön i Malmö samt ökar barn och ungas fysiska aktivitet. Frågan är dock komplex och förslagen måste ställas i relation till andra överväganden och åtgärder för att minska miljöpåverkan och förbättra hälsan. Miljönämnden välkomnar en utredning som undersöker hur miljön kring skolor och förskolor generellt kan förbättras. Miljönämnden föreslår att motionen ska avslås.-
171kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
60kb Ladda ner dokument
-
-
VA Syd har för avsikt att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken för om- och utbyggnad samt utökad verksamhet vid befintligt avloppsreningsverk i Malmö, Sjölunda avloppsreningsverk samt nya avloppstunnlar mellan Lund och Malmö samt i centrala Malmö. VA Syd har inbjudit till avgränsningssamråd med möjlighet att inkomma med synpunkter på samrådsunderlaget. Miljönämnden anser att samrådsunderlaget är väl genomarbetat och kan ligga till grund för kommande tillståndsansökan med beaktande av vissa synpunkter inför ansökans innehåll och miljökonsekvensbeskrivning.
-
224kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
138kb Ladda ner dokument
-
143kb Ladda ner dokument
-
21mb Ladda ner dokument
-
195kb Ladda ner dokument
-
-
§ 181
Remiss från Länsstyrelsen om samråd om riskhanteringsplan för Malmö enligt översvämningsdirektivet, MN-2021-8352
Länsstyrelsens riskhanteringsplan utgår ifrån Översvämningsdirektivet som har till syfte att minska ogynnsamma följder av översvämningar för människors hälsa, miljö, kulturarv och ekonomisk verksamhet. Miljönämnden anser att planen bör ta sin utgångspunkt utifrån en gemensam målbild av ett klimatanpassat Malmöområde. De föreslagna åtgärderna och målen i riskhanteringsplanen bör därför revideras och i större utsträckning anpassas till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) övergripande mål som ska vara vägledande när riskhanteringsplaner tas fram. Riskhanteringsplanen bör vidare tydliggöra vilka aktörer som har juridiska skyldigheter att agera samt vilka skyldigheter som behöver tillkomma för att målbilden ska kunna nås.
Miljönämnden vill understryka vikten av att staten, utifrån att det är en nationell angelägenhet, finansierar samt utreder behov av framtida kustskydd. Staten behöver på ett tydligare sätt visa hur den tar sin stödjande och rådgivande roll på allvar i den komplexa stadsutveckling som Sveriges kuststäder befinner sig i.-
361kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
§ 182
Remiss från Länsstyrelsen Skåne - Samråd om riskhanteringsplan för Falsterbo enligt översvämningsdirektivet, MN-2021-8394
Länsstyrelsens riskhanteringsplanen utgår ifrån Översvämningsdirektivet som har till syfte att minska ogynnsamma följder av översvämningar för människors hälsa, miljö, kulturarv och ekonomisk verksamhet. Miljönämnden anser att planen bör ta sin utgångspunkt från en gemensam målbild av ett klimatanpassat Falsterboområde. De föreslagna åtgärderna och målen i riskhanteringsplanen bör därför revideras och i större utsträckning anpassas till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) övergripande mål som ska vara vägledande när riskhanteringsplaner tas fram. Riskhanteringsplanen bör vidare tydliggöra vilka aktörer som har juridiska skyldigheter att agera samt vilka skyldigheter som behöver tillkomma för att målbilden ska kunna nås. Miljönämnden vill understryka vikten av att staten, utifrån att det är en nationell angelägenhet, finansierar samt utreder behov av framtida kustskydd. Staten behöver på ett tydligare sätt visa hur den tar sin stödjande och rådgivande roll på allvar i den komplexa stadsutveckling som Sveriges kuststäder befinner sig i.
-
314kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att uppföra bostäder med bostadsgård och parkering på en avskild plats för personer med särskilt behov av stöd i vardagen enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Planförslaget avviker från översiktsplanen avseende markanvändning, vilken stadsbyggnadsnämnden bedömer är motiverad.
-
242kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
988kb Ladda ner dokument
-
407kb Ladda ner dokument
-
191kb Ladda ner dokument
-
-
§ 184
Remiss från Miljödepartementet angående betänkandet - En rättssäker vindkraftsprövning (SOU 2021:53), MN-2021-8699
Miljönämnden har från kommunstyrelsen fått möjlighet att lämna synpunkter på betänkandet En rättssäker vindkraftsprövning. Kommunerna måste idag aktivt tillstyrka för att ett tillstånd ska kunna ges till en vindkraftsanläggning, kommunerna har alltså veto över dessa ansökningar. Utredningsförslaget innebär att vetot ersätts med ett lokaliseringsbesked som ska meddelas av kommunen inom sex månader efter begäran. Miljönämnden är positiv till ambitionen att skapa ökad demokratisk insyn och rättssäkerhet vid vindkraftsprövningar. Men förutsättningarna för detta är inte tillräckligt utredda och därför avstyrker miljönämnden utredningens förslag i dessa delar. Miljönämnden anser vidare att förslaget kommer resultera i att betydligt högre krav ställs på kommunens översiktliga planering som innebär ett utökat behov av djupgående konsekvensanalyser redan i samband med framtagning eller revidering av översiktsplanen. Förslaget kan också leda till att områden utpekade för vindkraft kan komma att bli färre. Miljönämnden vill också understryka att det kommunala planmonopolet och vetot när det gäller vindkraftsetableringar är ett centralt verktyg i utbyggnaden av ett hållbart samhälle. Miljönämnden avstyrker därför förslaget i dessa delar.
-
247kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Miljönämnden har fått tillfälle att yttra sig över Länsstyrelsen i Skånes revidering av Naturvårdsplan för Skåne. Miljönämnden är positiv till att Länsstyrelsen Skåne initierat en revidering och uppdatering av det regionala planeringsunderlaget för naturvärden. Miljönämnden har ett antal synpunkter på naturvårdsplanen som bör beaktas i kommunens samlade yttrande. Sammanfattningsvis bör det förtydligas, vilken typ av planeringsunderlag naturvårdsplanen är samt på vilket sätt länsstyrelsen kommer att använda sig av naturvårdsplanen. Miljönämnden anser att naturvårdsplanen inte får förhindra åtgärder som tillgodoser andra viktiga samhällsintressen. Miljönämnden önskar även förtydliganden gällande hur avvägning mellan naturvårdsplanen och behovet av att skydda sig mot klimatförändringar ska hanteras. En helhetssyn kring klimatförändringar och bevarandet av biologisk mångfald vore önskvärd. Miljönämnden vill även understryka vikten av att staten utreder behovet av framtida kustskydd och, då det är en nationell angelägenhet, att staten också bär kostnaderna för detta.
-
239kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
115kb Ladda ner dokument
-
828kb Ladda ner dokument
-
-
§ 186
Remissyttrande över Naturvårdsverkets nationella strategi för tillsyn enligt miljöbalken 2022-2024, MN-2021-8824
Naturvårdsverket har fått ett uppdrag att ta fram en nationell strategi för tillsyn enligt miljöbalken som miljönämnden har fått tillfälle att yttra sig över. Syftet med strategin är att tillsynen ska bli mer likvärdig i hela landet och att kvaliteten i tillsynen ska öka för att åstadkomma så stora miljö- och hälsovinster som möjligt. Miljönämnden är positiv till strategin och dess syfte men har synpunkter som bland annat knyter an till ärendets beredning, behovet av finansiering för vissa åtgärdsförslag och helhetsperspektivet.
-
449kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
130kb Ladda ner dokument
-
-
§ 187
Remissyttrande över miljödepartementets promemoria Ändringar i stödet till sanering av förorenade områden, MN 2021-9067
Miljönämnden har fått tillfälle att yttra sig över miljödepartementets promemoria Ändringar i stödet till sanering av förorenade områden. Miljönämnden är generellt positiv till att reglerna tydliggörs vad gäller skillnaden mellan de bidrag som utgör statligt stöd och de bidrag som inte utgör ett statligt stöd, det vill säga statsbidrag.
-
206kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
454kb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden har beviljats projektmedel om 4 996 600 kronor från Statens energimyndighet för genomförande av projektet Klimatneutrala Malmö 2030. Perioden för projektet är 2021-10-01 – 2024-09-30. Den 29 april 2021 (MN 2021-2022) togs beslut på delegation om att delta i ansökan, vilket återredovisades till miljönämnden den 25 maj 2021. Statens energimyndighet utsänder inte något skriftligt avtal för partnerna att underteckna. Miljönämnden föreslås godkänna deltagande inklusive åtagande om medfinansiering i projektet Klimatneutrala Malmö 2030.
-
153kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
183kb Ladda ner dokument
-