Möte 2019-06-11
-
1
Anmälan om förhinder att bevista dagens sammanträde
-
(Förslag den 19 juni och senast den 25 juni)
-
3
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
4
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande
-
5
Informationsärende - Stadens arbete mot barnets rättigheter, antidiskriminering och jämställdhetsintegrering - Åsa Pahlmblad Gartberger, Kajsa Magnusson, stadskontoret och David Lindsjö, enhetschef, avdelningen för miljö- och hälsoskydd (20 min)
-
6
Informationsärende - Fossilbränslefria kommuner, resultat och effekter efter projektet - Lotta Hansson, projektsekreterare, miljöstrategiska avdelningen (15 min)
-
7
Miljödirektören informerar
-
8
Redovisning av delegerade beslut - juni 2019, MN-2019-15
-
10
Anmälan av upprättade och utgående skrivelser - juni 2019
-
Kulturnämnden har bett miljönämnden yttra sig över förslaget till Handlingsplan för kulturstrategi 2019-2020. Miljönämndens uppdrag i handlingsplanen fokuserar på fördjupat samarbete kring lärande för hållbar utveckling, med utgångspunkt i Agenda 2030. Miljönämnden finner att detta är relevant, genomförbart och svarar mot Malmös utmaningar. Vidare finner miljönämnden att åtagandet bidrar till måluppfyllelsen inom den egna verksamheten. Miljönämnden har inget att invända mot kulturnämndens begäran om att förlänga nuvarande kulturstrategi fram till 2021.
Svar till kulturnämnden senast 2019-06-30 (KN-2019-1093)
-
227kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
317kb Ladda ner dokument
-
-
I Malmö bedrivs idag stadsodling i olika former och Malmö stad driver flera stadsodlingsprojekt. Arbetet har flera syften, bland annat att öka trygghet och social integrering samt öka kunskap om odling och miljö bland Malmöborna. Det finns redan ett samarbete mellan stadsodlare och tekniska nämnden i Malmö.
Miljönämnden kan inte, utifrån ett ekonomiskt perspektiv och ett konkurrensperspektiv, förorda att Malmö stad ska bedriva storskalig stadsodling med syfte att helt kunna försörja Malmös förskolor, skolor och vårdboende med grönsaker.
Miljönämnden anser det viktigt att integrera stadsodling i det pedagogiska arbetet i Malmös skolor och förskolor.
Svar till kommunfullmäktige senast 2019-06-28 (STK-2019-481)
-
194kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
560kb Ladda ner dokument
-
-
13
Motion från Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) om behandling av medborgarförslag i kommunfullmäktige, MN-2019-3227
Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige gällande behandling av medborgarförslag i kommunfullmäktige. Genom motionen föreslås kommunfullmäktige besluta att med stöd i 8 kap. 1 § kommunallagen ge möjlighet för den som är folkbokförd i kommunen väcka ärenden i kommunfullmäktige genom att lämna in medborgarförslag, och inte som idag då medborgarförslagen lämnas direkt till stadens nämnder. Miljönämnden anser att nuvarande hantering av det som i Malmö stad benämns som medborgarförslag kan vara missvisande för medborgaren, då medborgarförslag finns som ett begrepp med annan innebörd i kommunallagen. Miljönämnden är därmed positiv till den översyn som görs av stadskontoret på uppdrag från kommunstyrelsen.
Svar till kommunfullmäktige senast 2019-06-28 (STK-2019-185)
-
170kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen har beslutat att uppdra åt stadskontoret att göra en översyn av och lämna förslag på åtgärder gällande medborgarförslag, Malmöinitiativet och Malmöpanelen. Utredningsresultatet framställs i rapporten Översyn av medborgarförslag, Malmöinitiativet och Malmöpanelen, som svarar på utredningsdirektivets frågor och bland annat omfattar en historisk bakgrund, redogörelse av tidigare beslut och utvärderingar samt en enkätundersökning med kommunfullmäktigeledamöternas syn på medborgardialog. Miljönämnden är positiv till denna översyn, och menar att det framför allt finns ett behov i att skapa mer tydlighet i hanteringen av medborgarförslag respektive Malmöinitiativet – både gentemot medborgaren, men även vad gäller stadens interna rutiner.
Svar till kommunstyrelsen senast 2019-06-30 (STK-2018-852)
-
342kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
132kb Ladda ner dokument
-
209kb Ladda ner dokument
-
998kb Ladda ner dokument
-
148kb Ladda ner dokument
-
-
15
Uppdrag budget 2018 – Ta fram modeller för en samordnad medborgardialog i frågor som berör flera förvaltningar, MN-2019-2083
I Malmö stads budget för 2018 gavs kommunstyrelsen i uppdrag att ta fram modeller för en samordnad medborgardialog i frågor som berör flera förvaltningar. I stadskontorets rapport Uppdrag 2018: Modeller för samordnar medborgardialog har ett förslag till modell för samordning tagits fram, med ett ramverk som kategoriserar olika typer av medborgardeltagande, vilket har skickats på remiss tills stadens nämnder. I modellen finns förslag för vad som krävs för att uppnå en samordnad medborgardialog, där det ena rör en tydlig struktur för lärande och utveckling och det andra utbildning för förtroendevalda och tjänstepersoner med syfte att uppnå samsyn i vad medborgardialog innebär. Miljönämnden anser att modellen har ett heltäckande perspektiv och är positiv till förslaget.
Svar till kommunstyrelsen senast 2019-06-28 (STK-2018-90)
-
196kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
112kb Ladda ner dokument
-
538kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
16
Tjänsteskrivelse - remiss från tekniska nämnden - Program för att motverka hemlöshet, MN-2019-3382
Programmet för att motverka hemlöshet har tagits fram på uppdrag från kommunfullmäktige i samband med antagandet av Malmö stads handlingsplan för bostadsförsörjning. Programmet innefattar strategiska målsättningar, samt en handlingsplan. Miljönämnden har ett uttalat ansvar i insatsen ” Bättre utnyttja Malmös fastighetsbestånd” på sidan tolv i programmet.
Programmet innefattar tre strategiska områden för att motverka hemlöshet:
Minska antalet hushåll som hamnar i hemlöshet
Ett hållbart och kostnadseffektivt sekundärt bostadsbestånd
Hjälp till eget boende
Svar till tekniska nämnden senast 2019-06-28 (TN-2019-253)
-
164kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
17
Samlat uppdrag rörande Malmö stads efterlevnad av Policy för hållbar utveckling och mat, MN-2018-9989
Malmö stadsrevision har granskat hur Policyn för hållbar utveckling och mat efterlevs i Malmö stad. Med anledning av detta har beslut om uppdrag till miljöförvaltningen tagits både i miljönämnden i januari 2019 och i kommunstyrelsen i mars 2019. För att få en samlad hantering av frågorna föreslås miljönämnden besluta att miljöförvaltningen samordnar de två uppdragen. En samordnad hantering i dialog med stadskontoret kommer att kräva en längre handläggningstid än den som beslutades av miljönämnden i januari 2019. Miljöförvaltningen föreslår därför att miljönämnden beslutar om förlängd handläggningstid så att det samlade ärendet återrapporteras senast vid miljönämndens sammanträde i december 2019, i stället för som tidigare beslutats i augusti 2019.
-
195kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
300kb Ladda ner dokument
-
481kb Ladda ner dokument
-
497kb Ladda ner dokument
-
119kb Ladda ner dokument
-
-
18
Rapport: Kemikalietillsyn 2018 - PFAS (Perfluorinated Alkylated Substances) - Högfluorerade ämnen, MN-2018-3793
Under 2018 har miljöförvaltningarna i Malmö stad, Helsingborg, Göteborg och Stockholm genomfört ett tillsynsprojekt för att kontrollera PFAS i olika produkter; kosmetiska produkter, vallor och mattor. PFAS är ett samlingsnamn för en stor grupp högfluorerade ämnen som har miljö- och hälsofarliga egenskaper. Miljöförvaltningen i Malmö stad har haft ansvar för att driva delprojektet som fokuserar på PFAS i kosmetiska produkter. Inom delprojektet har, utöver PFAS, även märkning och förekomsten av mikroplaster i kosmetiska produkter kontrollerats. Miljöförvaltningen i Malmö stad höll även ett frukostseminarium kring PFAS för de butiker som omfattas av tillsyn. Resultatet i delprojektet visar att 16 av 20 analyserade kosmetiska produkter innehåller PFAS.
I de cirka 500 produkter som kontrollerade konstaterades att:
- 135 produkter brister avseende märkning.
- 62 produkter innehåller ett eller flera ämnen som skulle kunna definieras som mikroplasterBilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-