Möte 2022-06-16
-
1
Val av justerare och bestämmande av tid för justering av protokollet
-
2
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
3
Fråga om närvarorätt för övriga tjänstepersoner
-
Bilagor
-
710kb Ladda ner dokument
-
484kb Ladda ner dokument
-
431kb Ladda ner dokument
-
375kb Ladda ner dokument
-
373kb Ladda ner dokument
-
315kb Ladda ner dokument
-
5
Redovisning av delegerade beslut - juni 2022, MN-2022-24
-
Sofie Holmkvist informerar.
-
8
Remiss från Miljödepartementet om Förstärkta insatser mot brottslighet inom avfallsområdet, MN-2022-5413
Tio myndigheter med Naturvårdsverket som samordnande myndighet har tilldelats regeringsuppdraget ”Förstärka insatser mot brottlighet inom avfallsområdet”. I föreliggande remiss har myndigheterna har lämnat förslag som syftar till att förbättra samverkan, tillsyn, gränskontroll och förebyggandet av brott. Miljönämnden är positiv till samtliga förslag men anser att det föreslagna kravet på A-skylt för tillståndspliktiga transporter kan, i motsats till utredningens slutsats, leda till ökade kostnader för den kommunala tillsynsmyndigheten. Miljönämnden vill också understryka vikten av att anpassningar görs av det nationella avfallsregistret så att användbarheten för kommunerna ökar. Slutligen vill miljönämnden framföra att EU:s förslag om högre ställda krav på gränsöverskridande avfallstransporter inte är tillräckligt utrett avseende påverkan på de legala flöden vilka idag utgör en viktig del av den cirkulära ekonomin.
Svar till kommunstyrelsen senast 22-06-29, STK-2022-561
-
269kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
9
Remiss från Miljödepartementet om EU-kommissionens förslag till industriutsläppsportalsförordning och reviderat industriutsläppsdirektiv, MN-2022-5731
Miljödepartementet har remitterat EU-kommissionens förslag till reviderat Industriutsläppsdirektiv (IED) samt Industriutsläppsportalsförordningen som ersätter E-PRTR-förordningen. Revideringen av IED syftar till att på det mest ändamålsenliga och effektiva sättet skydda ekosystemen och människors hälsa från de negativa effekterna av föroreningar från stora industriella anläggningar och förbättra EU-industrins motståndskraft mot klimatförändringarnas effekter. Industriutsläppsportalsförordningen ska bidra till att förbättra övervakningen av utsläpp från ett stort antal industrisektorer och göra informationen mer förståelig och användbar för såväl myndigheter, verksamhetsutövare som allmänheten. Miljönämnden är positiv till att regelverket blir mer effektivt och ändamålsenligt för att uppnå miljö- och klimatmålen men vill samtidigt lyfta risken med att regelverket kan få motsatt effekt för det fall att det leder till långsammare och mer komplexa tillståndsprocesser. Miljönämnden är positiv till att utsläppsdata blir mer omfattande och tillgänglig för alla intressenter. Miljönämnden vill även framhålla vikten av att tillsynsvägledning tas fram i nära anslutning till den svenska implementeringen av förändringarna i IED.
Svar till kommunstyrelsen senast 2022-06-17, STK-2022-592
-
414kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
827kb Ladda ner dokument
-
869kb Ladda ner dokument
-
-
10
Remiss från Livsmedelsverket om Livsmedelsverkets fördjupade konsekvensanalys angående ny modell för fastställande av kontrollfrekvens för regelbunden riskbaserad offentlig kontroll, MN-2022-5904
Miljönämnden har fått möjlighet att yttra sig över Livsmedelsverkets fördjupade konsekvensanalys angående ny modell för fastställande av kontrollfrekvens för regelbunden riskbaserad offentlig kontroll. Miljönämnden ser positivt på att Livsmedelsverket tagit hänsyn till flera av de synpunkter som nämnden framförde i föregående remissrunda, särskilt vad gäller fastställandet av ett riktvärde för kontrolltiden. När det gäller skiftet av fokus för kontrollerna till tidigare led ser nämnden – även med beaktande av de justeringar i rätt riktning som nu föreslagits – att Livsmedelsverkets konsekvensbedömning i vissa avseenden är otillräcklig och alltför förenklad. Miljönämnden anser att den föreslagna minskningen av kontrollfrekvensen i sista led innebär en alltför stor inskränkning av kontrollen av framför allt restauranger, vilka i allmänhet kräver en högre kontrollfrekvens för att säkerställa en säker livsmedelshantering. Miljönämnden anser därför att förslaget behöver justeras ytterligare för att säkerställa att kontrollen förblir riskbaserad.
Svar till Livsmedelsverket senast 2022-06-19, 2020/01137
-
358kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
242kb Ladda ner dokument
-
-
Miljönämnden har fått möjlighet att yttra sig över Livsmedelsverkets förslag till nya föreskrifter om dricksvatten. Föreskrifterna är riktade till dricksvattenproducenter och förslaget reglerar bland annat incidentrapportering, rapporteringskrav till EU-kommissionen, utformning av information till allmänheten om dricksvatten och gränsvärden för vissa parametrar vid provtagning av dricksvatten. I syfte att skapa en tydligare struktur på föreskrifterna föreslås att nuvarande föreskrifter, SLVFS 2001:30, upphävs och ersätts av nya föreskrifter. Miljönämnden tillstyrker förslaget med ett par synpunkter.
Svar till Livsmedelsverket senast, 2022-06-17, 2022/01733
-
207kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
469kb Ladda ner dokument
-
442kb Ladda ner dokument
-
-
Materialförsörjningsplan Skåne 2022 beskriver att användningen av ballast, alltså olika typer av grus och stenkross är den vara som vi volymmässigt har den största konsumtionen av. Varje år används mellan 8 - 11 ton ballast inom länet per skåning. Tillgången och efterfrågan är ojämnt fördelad till följd av olika geologiska förutsättningar. Den ojämna tillgången geografiskt innebär stora transportbehov. I remissen utreds alternativ för att stävja oönskad miljöpåverkan, exempelvis ökat återbruk av ballast vilket är miljönämndens fokusområde i detta remissvar då det berör såväl strategiska- som myndighetsfrågor inom förvaltningen. Miljönämnden ställer sig bakom remissen i sin helhet men har vissa synpunkter länsstyrelsen bör beakta i det fortsatta arbetet.
Svar till Länsstyrelsen senast 2022-06-30, 13012-2022
-
324kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
13
Remiss från kommunstyrelsens arbetsutskott om riktlinjer för hantering av riktade statsbidrag, MN-2021-11783
Kommunstyrelsen har gett stadskontoret i uppgift att ta fram förslag på riktlinjer för hantering av riktade statsbidrag. Riktade statsbidrag är öronmärkta bidrag för ett visst ändamål och måste i de flesta fall sökas. I riktlinjerna föreslås att en nämnd kan delegera hanteringen av statsbidraget och samordningsansvaret till tjänsteperson/funktion på förvaltningen. Miljönämnden ställer sig positiv till de framtagna riktlinjerna för hantering av riktade statsbidrag.
Svar till kommunstyrelsen senast, 2022-06-30, STK-2021-1351
-
191kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
337kb Ladda ner dokument
-
277kb Ladda ner dokument
-
138kb Ladda ner dokument
-
449kb Ladda ner dokument
-
-
14
Utveckling av grunder för överklagande av ändring av tillståndsbeslut, mål nr M 1994-22, MN-2020-4694
Miljönämnden har överklagat miljöprövningsdelegationens, Länsstyrelsen Skåne, beslut som avser ändring av Swerock AB:s tillståndsbeslut och fått anstånd att inkomma med en utveckling av grunderna för överklagandet. Miljönämnden anser att remissförfarandet har varit bristfälligt. Vidare anser nämnden att verksamhetskoden som avser förberedelse för återanvändning inte kan tillämpas på avfalltypen jord vilken överklagade ändring av tillståndsbeslutet nu medger. Miljönämnden anser i första hand beslutet ska ändras enligt miljönämndens yttrande alternativ att målet återförvisas till miljöprövningsdelegationen för fortsatt handläggning.
Svar till mark- och miljödomstolen senast 2022-06-17, mål nr M 1994-22
-
338kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
395kb Ladda ner dokument
-
185kb Ladda ner dokument
-
-
Mark- och miljödomstolen meddelade 2020-05-06 deldom gällande tillstånd enligt miljöbalken för befintlig och tillkommande verksamhet med hantering av avfall. Stena Recycling AB (nedan bolaget) har ansökt om ändring av ett befintligt villkor i tillståndet och miljönämnden har fått möjlighet att inkomma med synpunkter. Bolaget ansöker om att ändra villkor 11 som gäller krav för tankar och cisterner. De yrkar att kravet på överfyllnadsskydd tas bort från villkoret då det anses vara strängare än nödvändigt. Miljönämnden medger bolagets yrkande eftersom krav på installation av överfyllnadsskydd inte bedöms stå i proportion till miljönyttan.
Svar till mark och miljödomstolen senast 2022-06-22
-
190kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Sedan april 2018 är stadsjuristen Niina Stiber utsedd som dataskyddsombud på heltid för kommunens nämnder och helägda bolag. Rättsläget har förändrats och det har tillkommit ny rättspraxis avseende tillämpningen av dataskyddslagstiftningen. Dataskyddsombudets ansvar har därmed blivit mer komplext och Malmö stad, med sina helägda bolag, är en stor organisation. Med hänsyn härtill behövs förstärkning med ytterligare ett dataskyddsombud. Vidare har Niina Stiber från och med den 16 maj 2022 övergått till att arbeta som stadsjurist. Mot denna bakgrund behöver kommunens nämnder och helägda bolag entlediga Niina Stiber som dataskyddsombud och utse två nya dataskyddsombud.
-
165kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
159kb Ladda ner dokument
-
-
Inom ramen för miljöövervakningen har miljöförvaltningen undersökt bottenfaunan i Malmös vattendrag. Bottenfauna, det vill säga de djur som lever på bottnen, undersöks i syfte att se om det har skett några förändringar i vattenmiljön. Resultaten visar inte på några större skillnader jämfört med undersökningen som genomfördes 2009. Vattendragen är övervägande artfattiga och bedöms ha en betydlig påverkan från näringsämnen (främst kväve och fosfor). Naturvärdena är mycket höga i Risebergabäcken samt i Oxiediket, beroende på förekomst av rödlistade eller ovanliga arter. Undersökningen är ett led i arbetet med Malmö stads miljöprogram, mål 9: Ökad biologisk mångfald och mål 11: Fler skyddade havsområden i Malmö och hållbar förvaltning av vatten och hav.
-
187kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Europeiska unionen har fem övergripande missioner för EU-ramprogram fram till 2030. Inom ”Mission Adaptation to Climate Change” kommer 150 regioner att väljas ut för att få del av särskilt stöd för att leda utvecklingen inom klimatanpassning mot ett mer klimatresilient samhälle. Miljönämnden föreslår Malmö stad att ansöka tillsammans med Köpenhamns kommun för att stärka samarbetet mellan städerna inom klimatanpassning. Ansökan innebär inga åtaganden, men ger Malmö stad möjligheter till samarbete och bättre förutsättningar för ekonomiskt stöd i utlysningar om klimatanpassning. Miljönämnden ser positivt på att ansöka till denna mission, både för att stärka Malmö stads arbete med klimatanpassning samt skapa synergier i arbetet med Malmö som resilienshubb samt som en av EU:s 100 klimatneutrala städer.
-
183kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
412kb Ladda ner dokument
-
463kb Ladda ner dokument
-