Möte 2020-06-17
-
1
Anmälan om förhinder att bevista dagens sammanträde
-
2
Val av justerare och bestämmande av tid för justering
-
3
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
4
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande
-
Bilagor
-
348kb Ladda ner dokument
-
878kb Ladda ner dokument
-
204kb Ladda ner dokument
-
446kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
6
Redovisning av delegerade beslut - juni 2020, MN-2020-17
-
Magnus Carstam, 20 min.
-
8
Miljödirektören informerar
-
Storstadspaketet i Malmö är Malmö stads benämning på de åtgärder som utgör resultatet av den så kallade Sverigeförhandlingen, där fokus ligger på att öka bostadsbyggandet, bygga ut kollektivtrafiken och förbättra tillgängligheten i Sveriges tre storstadsregioner. I dagsläget följer förvaltningen arbetet via den operativa samordningsledningen, för att på så sätt kunna lyfta miljöfrågor i tidiga skeden, så att målkonflikter undviks eller hanteras utan att stora fördröjningar uppstår.
-
235kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
348kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad deltar i ett flertal internationella nätverk och sammanslutningar rörande städers klimatarbete, såsom Covenant of Mayors, ICLEI med flera. Som en del av detta deltagande ska Malmö stad varje år rapportera hur stadens klimatarbete fortlöper. Sedan ett par år tillbaka görs många av dessa rapporteringar som en enda samlad rapportering via organisationen CDP. Utifrån 2019 års rapportering placerades Malmö stad på CDP:s så kallade ”A-list” över de städer som rankas högst. Därmed bedöms stadens samlade klimatarbete som starkt
-
177kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
279kb Ladda ner dokument
-
-
11
Remiss från miljödepartementet om Förslag gällande förbud mot användning av växtskyddsmedel inom vissa områden och miljösanktionsavgift för överträdelse av förbuden, MN-2020-4506
Miljödepartementet föreslår ett antal ändringar i förordning (2014:424) om bekämpningsmedel. Förslaget innebär att all användning av växtskyddsmedel förbjuds på tomtmark, på gårdar till skolor och förskolor, på lekplatser, i parker, inom koloniträdgårdsområden, i växthus som inte används yrkesmässigt samt på krukväxter i hemmiljö. Miljösanktionsavgifter föreslås vid överträdelse av de nya förbuden. Ändringarna föreslås träda ikraft den 1 januari 2021.
Miljönämnden avstyrker förslaget, då väsentliga delar behöver utredas ytterligare. Miljönämnden anser att intentionen med förbuden är god men är tveksam till om förändringen ger den effekt i praktiken som önskas. Miljönämnden anser att promemorian inte är helt komplett när det kommer till definitioner, genomförande och konsekvensanalys.
Svar till Miljödepartementet senast 2020-06-26, dnr M2020/00660/R-
379kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
12
Remiss från stadsbyggnadsnämnden - samrådsförslag Översiktsplan för Malmö 2019-2022, MN-2019-4903
Översiktsplanen anger Malmö stads långsiktiga och övergripande utvecklingsstrategi samt grunddragen i den avsedda användningen av mark- och vattenområden. Detta samråd behandlar översiktsplanens strategidel med prioriterade inriktningar och planeringsstrategier, samt förslag till övergripande markanvändningskarta och kommande utredningsområden.
Miljönämnden anser att översiktsplanen visar mycket goda intentioner och anger vilka frågor som är viktiga för en hållbar markanvändning och en god livskvalitet i Malmö. I vissa delar behöver den dock stärkas genom att tidigt lyfta målkonflikter och skapa förutsättningar som
underlättar efterkommande planering.
Svar till stadsbyggnadsnämnden senast 2020-06-22, Dnr SBN-2018-1156-
422kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
38mb Ladda ner dokument
-
-
13
Remiss från kommunstyrelsens arbetsutskott om förslag till Strategi för klimatneutralt byggande till Malmö, MN-2020-3833
Kommunstyrelsens arbetsutskott har till miljönämnden remitterat stadsbyggnadsnämndens förslag till Strategi för klimatneutralt byggande 2030. Förslaget innebär att Malmö stad ska etablera ett arbetssätt för att organisationen stegvis ska öka sin klimateffektivitet i samband med upphandling, planering och byggande med siktet inställt på en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö 2030. Miljönämnden ställer sig positiv till förslaget till Strategi för klimatneutralt byggande 2030 men vill poängtera att staden behöver öka takten på klimatomställningen inom bygg och anläggning samt inom stadens olika stadsplaneringsprocesser.
Svar till stadsbyggnadsnämnden senast 2020-06-30-
271kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
14
Yttrande över bolagets yttrande gällande överklagan av tillståndsbeslut, mål M 141-20, MN-2017-2027
Miljöförvaltningen har på delegation överklagat ett nytt tillståndsbeslut för en befintlig miljöfarlig verksamhet och miljönämnden har därefter fattat beslut om utveckling av grunderna för överklagandet. Bolaget har bemött miljönämndens överklagande och bolagets synpunkter har nu skickats för yttrande till miljönämnden. Miljönämnden vidhåller det som redan har anförts i överklagandet och tidigare ingivna yttranden i målet samt bemöter vissa synpunkter i bolagets yttrande. Miljönämnden förordar att villkoren och de uppskjutna frågorna ändras i enlighet med förvaltningens förslag i utvecklingen av grunder för överklagande av tillstånd samt att den ekonomiska säkerheten beräknas på nytt.
Svar till Mark- och miljödomstolen senast 2020-06-18, mål nr M 141-20
-
345kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
347kb Ladda ner dokument
-
-
I Malmö stads budget för 2020 fick miljönämnden i uppdrag att under 2020 ta fram ett nytt miljöprogram för 2021–2030. Det förslag till miljöprogram som nu skickas ut på remiss har en övergripande målbild samt tre målområden som vardera har en målbild och fyra mål. Miljöprogram 2021–2030 är Malmös lokala agenda för arbetet med den ekologiska dimensionen av Agenda 2030. Vid framtagandet har såväl tjänstepersoner i Malmö stad, barn och unga samt näringsliv, akademi och civilsamhälle fått komma till tals om vad de anser behöver hända i Malmö till 2030.
-
238kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
110kb Ladda ner dokument
-
-
16
Avtal avseende projekt Deep Demonstrator mellan finansiär EIT Climate-KIC och Malmö stad, MN-2020-735
Miljönämnden deltar sedan 2019 i EIT Climate-KIC:s projekt Deep Demonstration of Healthy, Clean Cities. Detta är ett av två projekt som finansierar processen Klimatomställning Malmö. Projektet är del av ett längre samarbete med EIT Climate-KIC, till vilket ansökningar sker årligen. Den 4 november 2019 (MN-2019-8241) togs beslut på delegation om att delta i ansökan för 2020 års projekt, vilket återredovisades till miljönämnden den 19 november 2019. Miljönämnden föreslås nu godkänna 2020 års projektavtal.
-
228kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
39kb Ladda ner dokument
-
318kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöförvaltningen har under slutet av 2019 genomfört provtagningar på sediment och blå-musslor i Malmö kommuns småbåtshamnar. Undersökningen var en del i arbetet med Malmö som framtidens kuststad och dess huvudsakliga syfte var att få en uppfattning om hur belastade Malmö kommuns småbåtshamnar är med avseende på ämnen från båtbottenfärger. Samman-taget uppvisar miljögiftsundersökningen en hög belastning av miljögifter kopplade till båtbottenfärger. Enligt rapporten är halterna av tributyltenn (TBT) så pass höga att de troligen ger toxiska effekter på biologiska organismer.
-
207kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
18
Yttrande över remiss från Naturvårdsverket om vägledning om återvinning av avfall i anläggningsarbeten, undersökning av avfallets innehåll och egenskaper, MN-2020-4430
Miljönämnden har via Länsstyrelsen fått ta del av en remiss från Naturvårdsverket gällande en uppdatering av vägledning för återvinning av avfall i anläggningsarbeten. Uppdateringen av vägledningen kommer att delas upp i fyra remisser under 2020 av vilket detta är den första. Miljönämnden ställer sig positiv till att vägledningen uppdateras och framför ett 15 tal synpunkter eller önskemål om förtydliganden i vägledningen. Vägledningen förordar även att SGI:s skrift om klassning av massor in situ kan användas, en bedömning förvaltningen inte delar. Den är i sin nuvarande form för teoretiskt hållen och saknar konsekvensanalys kring risker, miljönytta och kostnader. Om vägledningen väljer att tydligt förorda användningen av SGI:s skrift (eller andra) bör det förtydligas att vägledningen inte är juridiskt bindande. Miljönämnden hade gärna sett att någon av de tre storstäderna Malmö, Stockholm eller Göteborg hade involverats tidigare i processen kring denna vägledning, eftersom de uppdaterade avfallsreglerna inom EU:s avfallspaket troligen kommer att påverka de tre storstäderna mest och där nu aktuella vägledning kommer att bli mycket viktig för kommunerna.
-
292kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
595kb Ladda ner dokument
-
-
19
Justering av miljönämndens delegationsordning med anledning av ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder
Ärendet avser uppdatering av miljönämndens delegationsordning. Den senaste ändringen be-slutades i februari 2020. Nu föreslagen ändring har föranletts av att regeringen har presenterat en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Regeringen har föreslagit att lagen träder i kraft den 1 juli 2020 och beslut i Riksdagen om lagen är planerat att fattas den 17 juni 2020. Eftersom det i lagförslaget anges att tillsynen ska utövas av den kommunala nämnd som ansvarar för miljö- och hälsoskyddsområdet behöver miljönämndens delegationsordning uppdateras med hänvisningar till denna lag. Behörighet att på delegation fatta beslut om före-lägganden och förbud enligt den nya lagen föreslås begränsas till enhetschef och däröver.
-
328kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
861kb Ladda ner dokument
-
406kb Ladda ner dokument
-
150kb Ladda ner dokument
-
-
§ 100
Anmälan av inkomna skrivelser - juni 2020
-
§ 101
Redovisning av delegerade beslut - juni 2020, MN-2020-17
-
Storstadspaketet i Malmö är Malmö stads benämning på de åtgärder som utgör resultatet av den så kallade Sverigeförhandlingen, där fokus ligger på att öka bostadsbyggandet, bygga ut kollektivtrafiken och förbättra tillgängligheten i Sveriges tre storstadsregioner. I dagsläget följer förvaltningen arbetet via den operativa samordningsledningen, för att på så sätt kunna lyfta miljöfrågor i tidiga skeden, så att målkonflikter undviks eller hanteras utan att stora fördröjningar uppstår.
Bilagor
-
99kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad deltar i ett flertal internationella nätverk och sammanslutningar rörande städers klimatarbete, såsom Covenant of Mayors, ICLEI med flera. Som en del av detta deltagande ska Malmö stad varje år rapportera hur stadens klimatarbete fortlöper. Sedan ett par år tillbaka görs många av dessa rapporteringar som en enda samlad rapportering via organisationen CDP. Utifrån 2019 års rapportering placerades Malmö stad på CDP:s så kallade ”A-list” över de städer som rankas högst. Därmed bedöms stadens samlade klimatarbete som starkt
-
Miljödepartementet föreslår ett antal ändringar i förordning (2014:424) om bekämpningsmedel. Förslaget innebär att all användning av växtskyddsmedel förbjuds på tomtmark, på gårdar till skolor och förskolor, på lekplatser, i parker, inom koloniträdgårdsområden, i växthus som inte används yrkesmässigt samt på krukväxter i hemmiljö. Miljösanktionsavgifter föreslås vid överträdelse av de nya förbuden. Ändringarna föreslås träda ikraft den 1 januari 2021.
Miljönämnden avstyrker förslaget, då väsentliga delar behöver utredas ytterligare. Miljönämnden anser att intentionen med förbuden är god men är tveksam till om förändringen ger den effekt i praktiken som önskas. Miljönämnden anser att promemorian inte är helt komplett när det kommer till definitioner, genomförande och konsekvensanalys. -
§ 107
Remiss från stadsbyggnadsnämnden - samrådsförslag Översiktsplan för Malmö 2019-2022, MN-2019-4903
Översiktsplanen anger Malmö stads långsiktiga och övergripande utvecklingsstrategi samt grunddragen i den avsedda användningen av mark- och vattenområden. Detta samråd behandlar översiktsplanens strategidel med prioriterade inriktningar och planeringsstrategier, samt förslag till övergripande markanvändningskarta och kommande utredningsområden.
Miljönämnden anser att översiktsplanen visar mycket goda intentioner och anger vilka frågor som är viktiga för en hållbar markanvändning och en god livskvalitet i Malmö. I vissa delar behöver den dock stärkas genom att tidigt lyfta målkonflikter och skapa förutsättningar som
underlättar efterkommande planering.
Svar till stadsbyggnadsnämnden senast 2020-06-22, Dnr SBN-2018-1156Bilagor
-
175kb Ladda ner dokument
-
98kb Ladda ner dokument
-
169kb Ladda ner dokument
-
-
§ 108
Remiss från kommunstyrelsens arbetsutskott om förslag till Strategi för klimatneutralt byggande till Malmö, MN-2020-3833
Kommunstyrelsens arbetsutskott har till miljönämnden remitterat stadsbyggnadsnämndens förslag till Strategi för klimatneutralt byggande 2030. Förslaget innebär att Malmö stad ska etablera ett arbetssätt för att organisationen stegvis ska öka sin klimateffektivitet i samband med upphandling, planering och byggande med siktet inställt på en klimatneutral bygg- och anläggningssektor i Malmö 2030. Miljönämnden ställer sig positiv till förslaget till Strategi för klimatneutralt byggande 2030 men vill poängtera att staden behöver öka takten på klimatomställningen inom bygg och anläggning samt inom stadens olika stadsplaneringsprocesser.
Svar till stadsbyggnadsnämnden senast 2020-06-30Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
166kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöförvaltningen har på delegation överklagat ett nytt tillståndsbeslut för en befintlig miljöfarlig verksamhet och miljönämnden har därefter fattat beslut om utveckling av grunderna för överklagandet. Bolaget har bemött miljönämndens överklagande och bolagets synpunkter har nu skickats för yttrande till miljönämnden. Miljönämnden vidhåller det som redan har anförts i överklagandet och tidigare ingivna yttranden i målet samt bemöter vissa synpunkter i bolagets yttrande. Miljönämnden förordar att villkoren och de uppskjutna frågorna ändras i enlighet med förvaltningens förslag i utvecklingen av grunder för överklagande av tillstånd samt att den ekonomiska säkerheten beräknas på nytt.
Svar till Mark- och miljödomstolen senast 2020-06-18, mål nr M 141-20
-
I Malmö stads budget för 2020 fick miljönämnden i uppdrag att under 2020 ta fram ett nytt miljöprogram för 2021–2030. Det förslag till miljöprogram som nu skickas ut på remiss har en övergripande målbild samt tre målområden som vardera har en målbild och fyra mål. Miljöprogram 2021–2030 är Malmös lokala agenda för arbetet med den ekologiska dimensionen av Agenda 2030. Vid framtagandet har såväl tjänstepersoner i Malmö stad, barn och unga samt näringsliv, akademi och civilsamhälle fått komma till tals om vad de anser behöver hända i Malmö till 2030.
Rebecka Persson och Olof Liungman presenterar förslaget till miljöprogram.
Bilagor
-
153kb Ladda ner dokument
-
187kb Ladda ner dokument
-
174kb Ladda ner dokument
-
-
§ 111
Avtal avseende projekt Deep Demonstrator mellan finansiär EIT Climate-KIC och Malmö stad, MN-2020-735
Miljönämnden deltar sedan 2019 i EIT Climate-KIC:s projekt Deep Demonstration of Healthy, Clean Cities. Detta är ett av två projekt som finansierar processen Klimatomställning Malmö. Projektet är del av ett längre samarbete med EIT Climate-KIC, till vilket ansökningar sker årligen. Den 4 november 2019 (MN-2019-8241) togs beslut på delegation om att delta i ansökan för 2020 års projekt, vilket återredovisades till miljönämnden den 19 november 2019. Miljönämnden föreslås nu godkänna 2020 års projektavtal.
-
228kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
39kb Ladda ner dokument
-
318kb Ladda ner dokument
-
-
Miljöförvaltningen har under slutet av 2019 genomfört provtagningar på sediment och blå-musslor i Malmö kommuns småbåtshamnar. Undersökningen var en del i arbetet med Malmö som framtidens kuststad och dess huvudsakliga syfte var att få en uppfattning om hur belastade Malmö kommuns småbåtshamnar är med avseende på ämnen från båtbottenfärger. Samman-taget uppvisar miljögiftsundersökningen en hög belastning av miljögifter kopplade till båtbottenfärger. Enligt rapporten är halterna av tributyltenn (TBT) så pass höga att de troligen ger toxiska effekter på biologiska organismer.
-
Miljönämnden har via Länsstyrelsen fått ta del av en remiss från Naturvårdsverket gällande en uppdatering av vägledning för återvinning av avfall i anläggningsarbeten. Uppdateringen av vägledningen kommer att delas upp i fyra remisser under 2020 av vilket detta är den första. Miljönämnden ställer sig positiv till att vägledningen uppdateras och framför ett 15 tal synpunkter eller önskemål om förtydliganden i vägledningen. Vägledningen förordar även att SGI:s skrift om klassning av massor in situ kan användas, en bedömning förvaltningen inte delar. Den är i sin nuvarande form för teoretiskt hållen och saknar konsekvensanalys kring risker, miljönytta och kostnader. Om vägledningen väljer att tydligt förorda användningen av SGI:s skrift (eller andra) bör det förtydligas att vägledningen inte är juridiskt bindande. Miljönämnden hade gärna sett att någon av de tre storstäderna Malmö, Stockholm eller Göteborg hade involverats tidigare i processen kring denna vägledning, eftersom de uppdaterade avfallsreglerna inom EU:s avfallspaket troligen kommer att påverka de tre storstäderna mest och där nu aktuella vägledning kommer att bli mycket viktig för kommunerna.
Rebecka Persson håller en kort presentation i ärendet.
-
Ärendet avser uppdatering av miljönämndens delegationsordning. Den senaste ändringen beslutades i februari 2020. Nu föreslagen ändring har föranletts av att regeringen har presenterat en ny lag om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Regeringen har föreslagit att lagen träder i kraft den 1 juli 2020 och beslut i Riksdagen om lagen är planerat att fattas den 17 juni 2020. Eftersom det i lagförslaget anges att tillsynen ska utövas av den kommunala nämnd som ansvarar för miljö- och hälsoskyddsområdet behöver miljönämndens delegationsordning uppdateras med hänvisningar till denna lag. Behörighet att på delegation fatta beslut om förelägganden och förbud enligt den nya lagen föreslås begränsas till enhetschef och däröver.
Erik Molander håller en kort presentation i ärendet.
-
§ 115
Nämndinitiativ till Malmö miljönämnd - Utred om fisken i Malmös kanaler och hamnområden är ätlig, MN-2020-6012
Helena Grahn (M) och Lars Myllenberg (M), med instämmande av Bill Jönsson (M) ifrågasätter i en skrivelse till miljönämnden om det med hänsyn till tidigare och nuvarande utsläpp av avloppsvatten är säkert att äta fisk som fångas av sportfiskare i Malmös kanaler och hamnområden. De föreslår därför att miljönämnden:
- i första hand gör en utredning om vilka gifter fisken i våra kanaler och hamnområden innehåller, och
- i andra hand genomför en informationskampanj riktad mot våra medborgare där vi presenterar resultatet av mätningarna
Bilagor
-
96kb Ladda ner dokument