Möte 2020-04-21
-
1
Anmälan om förhinder att bevista dagens sammanträde
-
2
Val av justerare och bestämmande av tid för justering av protokollet
-
3
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
4
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande
-
5
Anmälan av inkomna skrivelser - april 2020
-
6
Redovisning av delegerade beslut - april 2020, MN-2020-17
-
7
Miljödirektören informerar
-
8
Information om eventuella avvikelser i projektportföljen
-
9
Remiss från Finansdepartementet - Starkare kommuner - med kapacitet att klara välfärdsuppdraget (SOU 2020:8), MN-2020-2555
Den statliga utredningen Starkare kommuner - med kapacitet att klara välfärdsuppdraget lämnar förslag på olika insatser med syftet att stärka kommunernas drifts- och utvecklingskapacitet. Miljönämnden ställer sig försiktigt positiv till utredningens förslag men efterfrågar generellt en tydlighet om vilka kommunövergripande utmaningar staten anser att kommunerna står inför. Miljönämnden vill i detta sammanhang påtala behovet av ett helhetsperspektiv kring miljöfrågor och klimatomställning när strukturella åtgärder i utredningen föreslås.
Svar till kommunstyrelsen senast 2020-05-13, STK-2020-463
-
333kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Statens klimatpolitiska vägvalsutredning har tagit fram ett betänkande om kompletterande åtgärder i syfte att nå negativa utsläpp av växthusgaser. Betänkandet innehåller en strategi med principer och mål för kompletterande åtgärder, samt en handlingsplan och fyra remissförslag som behövs för att nå dessa mål. Miljönämnden ställer sig överlag positiv till regeringens betänkande, förutsatt att huvudfokus i det svenska klimatarbetet även i fortsättningen läggs på utsläppsminskningar. Vidare anser miljönämnden att det är viktigt att ansvariga myndigheter klargör lokaliseringen av de olika åtgärder och anläggningar som föreslås, liksom hur dessa ska finansieras. Det vore exempelvis olyckligt om kostnader för dessa åtgärder och anläggningar hamnade på de enskilda kommuner där de placeras. Miljönämnden önskar också tydligare information om hur effektiv avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS) är, samt de negativa effekter som kan uppstå vid åtgärder utanför Sveriges gränser.
Svar till kommunstyrelsen 2020-04-24, STK-2020-367
-
231kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
11
Remiss från stadsbyggnadsnämnden om planprogram för Amiralsgatan och Station Persborg i Malmö, MN-2018-8165
Förslaget till Planprogram för Amiralsgatan och Station Persborg möjliggör 2 800 nya bostäder, 500 grundskoleplatser, 450 förskoleplatser och cirka 1 500 arbetsplatser. Målet är att länka samman stadsdelen till den övriga staden för att skapa sociala, miljömässiga och ekonomiska vinster. Miljönämnden är i stort positiv till förslaget och uppskattar att frågor som avstånd till verksamheter i Sofielunds industriområde, dagvatten och skyfall, omgivningsbuller samt förorenad mark uppmärksammats i detta tidiga skede. Det ökar förutsättningarna för en smidig hantering av kommande detaljplaner. Miljönämnden anser att området ska fortsätta vara en grönskande stadsdel även efter förtätningen och menar att planprogrammet på vissa punkter kan stärkas i det sammanhanget. Miljönämnden anser även att anknytningen till delmålen i de globala hållbarhetsmålen bör ändras till att vara på en övergripande planprogramsnivå.
Svar till stadsbyggnadsnämnden 2020-04-22, SBN-2018-770
-
473kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
28mb Ladda ner dokument
-
835kb Ladda ner dokument
-
35kb Ladda ner dokument
-
131kb Ladda ner dokument
-
54kb Ladda ner dokument
-
747kb Ladda ner dokument
-
163kb Ladda ner dokument
-
122kb Ladda ner dokument
-
456kb Ladda ner dokument
-
-
12
Remiss från kulturförvaltningen om Handlingsplan för den nationella minoriteten romer i Malmö, MN-2019-8804/3
Kulturnämnden har till miljönämnden översänt remiss Handlingsplan för den nationella minoriteten romer i Malmö 2020-2022. Handlingsplanens övergripande mål är att öka inflytande och delaktighet för den romska minoriteten i Malmö. Miljönämnden ställer sig positiv till att en handlingsplan för den nationella minoriteten romer tas fram med fokus på alla Malmö stads verksamheter men vill poängtera att det bör vara en handlingsplan för samtliga nämnder och inte endast stadens förvaltningar. Vidare efterfrågar miljönämnden prioriterade områden och uppföljningsbara delmål i handlingsplanen. Dessa skulle underlätta för såväl miljönämndernas uppdrag som kulturnämndens ansvar för uppföljning.
Svar till kulturnämnden senast 2020-04-24, KN-2020-415
-
209kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Ett Malmöinitiativ med förslag på åtgärder mot ”den akuta elektrosmog-situationen” har inkommit och översänts till miljönämnden för behandling. Då vägledande myndigheters bedömningar och rekommendationer inte stödjer åtgärdsförslagen eller de påståenden om miljö- och hälsoeffekter som förslagen baseras på, föreslås att miljönämnden avslår de föreslagna åtgärderna.
-
221kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
960kb Ladda ner dokument
-
-
Med anledning av den pågående Corona-pandemin och de negativa ekonomiska effekterna för näringsidkare och ideella föreningar finns behov av att under en begränsad period vara generös med att bevilja anstånd för betalning av fakturor på tillsynsavgifter samt att ge verksamheter möjlighet att dela upp betalning av fakturor överstigande 4 000 kronor. Miljöförvaltningen avser även skjuta fram faktureringen av årsavgifter för tillsyn för vissa verksamheter. Förvaltningens bedömning är att ovanstående åtgärder kommer att underlätta för näringsidkare och ideella föreningar att betala sin avgift till miljöförvaltningen.
-
15
Förslag till beslut att ge miljöförvaltningen i uppdrag att delta i det kommunövergripande arbetet med aktualisering av Malmö stdas naturvårdsplanen, MN-2019-4639
Den nuvarande naturvårdsplanen antogs av kommunfullmäktige år 2012. Sedan dess har drygt 16 procent av naturvårdsplanens utpekade områden av olika anledningar fått försämrade naturvärden. Det finns därför behov av att aktualisera nuvarande naturvårdsplan. Miljönämnden föreslås ge miljöförvaltningen i uppdrag att delta i arbetet med aktualisering av den kommunövergripande naturvårdsplanen. Uppdraget bedöms ligga inom ramen för nämndens reglemente och kan genomföras inom befintlig budget.
-
215kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
21mb Ladda ner dokument
-
-
Rapporten redovisar uppmätta luftföroreningshalter under 2019 i Malmö. Resultaten visar att endast miljökvalitetsnormen för ozon överskrids. Det finns nu ett gott hopp om att stadigvarande kunna klara miljökvalitetsnormen för kvävedioxid. Det är dock inte realistiskt att kunna nå det nationella miljökvalitetsmålet Frisk luft till 2020. Vägtrafikens utsläpp är klart dominerande för medborgarnas exponering och det långsiktiga luftkvalitetsarbetet bör fokusera på åtgärder för att minska dessa utsläpp.
-
170kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
Miljöförvaltningarna i Stockholm, Malmö och Helsingborg har under hösten 2019 genomfört ett projekt med fokus på gömd elektronik. Exempel på produkter var böcker med inbyggt ljud, elektroniska leksaker och skor med inbyggda lampor. Resultatet för samtliga kommuner var att totalt 39 % av produkterna saknade korrekt märkning och 33 % av produkterna innehöll något förbjudet ämne i för hög halt. Under inspektionsbesöken ställdes frågor om butikens rutiner och vilken kunskap som finns om aktuell kemikalielagstiftning. Av 27 butiker saknade 15 stycken (56 %) kunskap om RoHS-direktivet och 15 stycken (56 %) saknade kunskap om informationsplikten. Produkter som identifierades med någon allvarlig märkningsbrist eller innehåll av något förbjudet ämne har dragits tillbaka från försäljning. Den höga andelen brister som har konstaterats i detta projekt motiverar att tillsyn av elektriska produkter prioriteras i vår tillsyn framöver.
-
205kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
691kb Ladda ner dokument
-
-
Stadsbyggnadsnämnden har översänt förslag till planprogram för Amiralsgatan och Station Persborg. Planprogrammet möjliggör 2 800 nya bostäder, 500 grundskoleplatser, 450 förskoleplatser och cirka 1 500 arbetsplatser. Målet är att länka samman stadsdelen till den övriga staden för att skapa sociala, miljömässiga och ekonomiska vinster. Miljönämnden är i stort positiv till förslaget och uppskattar att frågor som avstånd till verksamheter i Sofielunds industriområde, dagvatten och skyfall, omgivningsbuller samt förorenad mark uppmärksammats i detta tidiga skede. Miljönämnden anser att området ska fortsätta vara en grönskande stadsdel även efter förtätningen och menar att planprogrammet på vissa punkter kan stärkas i det sammanhanget. Miljönämnden anser även att anknytningen till delmålen i de globala hållbarhetsmålen bör ändras till att vara på en övergripande planprogramsnivå.
-
Kulturnämnden har till miljönämnden översänt remiss Handlingsplan för den nationella minoriteten romer i Malmö 2020-2022. Handlingsplanens övergripande mål är att öka inflytande och delaktighet för den romska minoriteten i Malmö. Miljönämnden ställer sig positiv till att en handlingsplan för den nationella minoriteten romer tas fram med fokus på alla Malmö stads verksamheter men vill poängtera att det bör vara en handlingsplan för samtliga nämnder och inte endast stadens förvaltningar. Vidare efterfrågar miljönämnden prioriterade områden och uppföljningsbara delmål i handlingsplanen. Dessa skulle underlätta för såväl miljönämndernas uppdrag som kulturnämndens ansvar för uppföljning.
-
Med anledning av den pågående Corona-pandemin och de negativa ekonomiska effekterna för näringsidkare och ideella föreningar finns behov av att under en begränsad period vara generös med att bevilja anstånd för betalning av fakturor på tillsynsavgifter samt att ge verksamheter möjlighet att dela upp betalning av fakturor överstigande 4 000 kronor. Miljöförvaltningen avser även skjuta fram faktureringen av årsavgifter för tillsyn för vissa verksamheter. Förvaltningens bedömning är att ovanstående åtgärder kommer att underlätta för näringsidkare och ideella föreningar att betala sin avgift till miljöförvaltningen.