Möte 2021-01-26
-
1
Val av justerare och bestämmande av tid för justering av protokollet
-
2
Fråga om närvarorätt för personalföreträdare
-
3
Fråga om närvarorätt för övriga närvarande tjänstepersoner
-
Bilagor
-
404kb Ladda ner dokument
-
333kb Ladda ner dokument
-
289kb Ladda ner dokument
-
785kb Ladda ner dokument
-
353kb Ladda ner dokument
-
36mb Ladda ner dokument
-
814kb Ladda ner dokument
-
621kb Ladda ner dokument
-
240kb Ladda ner dokument
-
437kb Ladda ner dokument
-
13mb Ladda ner dokument
-
-
6
Redovisning av delegerade beslut - januari 2021, MN-2021-18
-
7
Miljödirektören informerar
-
8
Information om eventuella avvikelser i projektportföljen
-
Samrådshandlingen för Energistrategi för Malmö stad 2021–2030 uppfyller kraven i lagen om kommunal energiplanering (SFS 1977:439). Den pekar även ut viktiga fokusområden inom energisystemet, lyfter fram möjliga insatsområden inom respektive område och föreslår strategier för vägen framåt för att uppnå stadens energimål, utifrån Malmö stads rådighet och olika roller.
Miljönämnden ställer sig generellt positiv till förslaget och dess omfattning men har ett antal synpunkter att ta med i det fortsatta arbetet, bland annat avseende målkedjan, genomförandearbetet samt en tydligare inkludering av energieffektivisering inom industrier och verksamheter.-
318kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
-
I miljönämndens budget för 2021 anger nämnden indikatorer för samt beskrivning av hur arbetet med att bidra till måluppfyllelse av kommunfullmäktiges mål ska ske. En indikator har ändrats till kvalitativ analys under kommunfullmäktigemålet Malmö stad ska vara en attraktiv arbetsgivare genom att säkerställa en god arbetsmiljö och trygga anställningar. I miljönämndens nämndsbudget för 2021 finns avsnittet Plan för grunduppdraget, där nämnden beskriver planering och uppföljning av nämndens grunduppdrag utifrån miljönämndens reglemente. Kommunbidraget för miljönämnden under 2021 uppgår till 75 306 000 kronor vilket är en minskning med 956 000 kronor jämfört med år 2020. Minskningen beror sammantaget på att nämnden har ett effektiviseringskrav 2021 med tre procent vilket motsvarar 2 329 000 kronor och att index för löne- och prisökningar räknats upp med 1,8 procent vilket motsvarar 1 373 000 kronor. Investeringsramen för 2020 uppgår till 800 000 kronor för miljönämnden.
-
188kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
17mb Ladda ner dokument
-
-
För att förmå Bostadsrättsföreningen Taxeringsrevisorn 2 att genomföra åtgärderna enligt miljöförvaltningens beslut behöver miljönämnden ansöka om utdömande av vite. Ansökan om utdömande av vite är nämndens möjlighet att se till att inomhusmiljön i fastigheten inte är ohälsosam. Ärendet har pågått sedan 2014 utan att ventilationen åtgärdats. Fastigheten TAXERINGSREVISORN 2 är en av de fyra fastigheter i Malmö som anses vara slumförvaltade. Att inte ha några slumförvaltade fastigheter i Malmö är ett av miljönämndens mål. Ärendet hänvisas till nämnden då ansökan om utdömande av vite är riktat mot en bostadsrättsförening med ekonomiska svårigheter och därmed kan anses vara av principiell beskaffenhet samt av större vikt.
-
176kb Ladda ner dokument
-
-
För att förmå Bostadsrättsföreningen Thomsons Väg i Malmö att genomföra ventilationsutredning enligt miljöförvaltningens beslut behöver miljönämnden ansöka om utdömande av vite. Ansökan om utdömande av vite är nämndens möjlighet att se till att inomhusmiljön i fastigheten inte är ohälsosam. Omfattande brister i bostädernas hälsoskydd misstänks och utredningen är avgörande för att avgöra omfattningen av dessa samt vad som behöver göras för att åtgärda dem. Fastigheten TAXERINGSREVISORN 5 är en av de fyra fastigheter i Malmö som anses vara slumförvaltade. Att inte ha några slumförvaltade fastigheter i Malmö är ett av miljönämndens mål. Ärendet gäller ett föreläggande att inkomma med ventilationsutredning. Ärendet hänvisas till nämnden då ansökningarna om utdömande av vite är riktat mot en bostadsrättsförening med ekonomiska svårigheter och därmed kan anses vara av principiell beskaffenhet samt av större vikt.
-
13
Motion av Helena Grahn (M), Tony Rahm (M) och John Roslund (M) om att samordna hanteringen av måsar, MN-2020-8225
Miljönämnden har fått in motion om att samordna hanteringen av måsproblematiken i Malmö. Miljönämnden kan redan idag ses som en samordnade myndighet då vi skickar ut informationsblad till fastighetsägare och fungerar som rådgivande kontakt med fastighetsägare, verksamheter och malmöbor. Störningar från måsar bedöms inte som en olägenhet för hälsan enligt tidigare rättsfall (2010-M 3260 och 2006-M 396) och måsar är fredade mellan 1 april till den 31 juli. En utökad samordning för att hantera en tillfällig störning under vår- och sommarperioden där åtgärder är ytterst begränsade skulle leda till marginell skillnad i störningar men istället kräva stora resurser från miljönämnden att bedriva.
-
230kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
250kb Ladda ner dokument
-
309kb Ladda ner dokument
-
-
14
Yttrande över remiss från kommunstyrelsen om Nämndinitiativ om stödpaket för Malmös företag med anledning av rådande pandemi
Miljönämnden har från kommunstyrelsen fått i uppdrag att yttra sig över ett nämndinitiativ som behandlar införandet av en tillfällig avgiftsbefrielse för livsmedelskontroll och tillsyn enligt miljöbalken. De juridiska möjligheterna för att sänka eller efterge miljönämndens kontroll- och tillsynsavgifter är begränsade. Det saknas idag praxis för om rådande pandemisituation, utifrån kommunallagen, medger avgiftsbefrielser till enskilda näringsidkare.
Vad gäller avgifter för livsmedelskontroll ska kontrollmyndigheten ta ut avgifter för offentlig kontroll men däremot är det möjligt att avgiftsbefria administrativt arbete som faller utanför själva kontrollen av regelverkets efterlevnad. För miljö- och hälsoskyddstillsyn finns det ingen lagstadgad skyldighet att ta ut någon avgift för tillsyn enligt miljöbalken. Men en större avgiftsnedsättning eller en avgiftsbefrielse skulle stå i strid med principen att det är den som förorsakar miljöstörningar som ska stå för kostnaden. Vad gäller tobakslagen utövar miljönämnden endast tillsyn över bestämmelserna om rökförbud. Någon möjlighet att ta ut avgifter för denna tillsyn finns inte.
De ekonomiska konsekvenserna av en tillfällig avgiftsbefrielse fram till och med 2021-06-01 för livsmedelskontroll samt tillsyn enligt miljöbalken skulle innebära ett inkomstbortfall motsvarande ca 13 000 000 kr, vilket kommer att erfordra ekonomisk kompensation för miljönämnden. Det skulle även krävas att kommunfullmäktige beslutar om själva taxeförändringen. För miljönämndens del skulle beslutet innebära, förutom inkomstbortfall, även omfattande administrativt arbete för förvaltningen och mindre resurser till att utföra tillsyn och kontroll.-
319kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
62kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
15
Yttrande över remiss från stadskontoret angående detaljplan för del av fastigheten Hamnen 22:164 m fl (Norra hamnen, delområde 2) i Hamnen i Malmö Dp 5625, STK-2020-1665
Miljönämnden har av kommunstyrelsen fått förslag till detaljplan 5625 för fastigheten Hamnen 22:164 mf (Norra hamnen, delområde 2) på remiss. Förslaget till detaljplan har varit på granskningsremiss från stadsbyggnadsnämnden i juni 2020, vilket miljönämnden svarade på. Detta remissvar till kommunstyrelsen har uppdaterats angående markmiljöfrågor men är i enlighet med yttrandet över granskningsremissen. Miljönämnden anser att nämndens synpunkter i granskningsskedet har beaktats i stor utsträckning men vidhåller behovet av en översiktlig markundersökning i den del av planområdet som idag är utfylld samt att vindkraftverkens totalhöjd inte ska regleras utifrån dagens tekniska förutsättningar.
-
191kb Ladda ner dokument
Bilagor
-
126kb Ladda ner dokument
-
157kb Ladda ner dokument
-
476kb Ladda ner dokument
-
692kb Ladda ner dokument
-
367kb Ladda ner dokument
-
-
Malmö stad har vid fyra tidigare tillfällen kartlagt ljudmiljön på ett antal utvalda tystare platser som en del av stadens miljökontrollprogram. Denna rapport redovisar den femte mätomgången och resultaten indikerar att de platser som undersökts inte utsätts för mer buller än vid tidigare mättillfällen, trots att Malmös befolkning har ökat.
-
163kb Ladda ner dokument
Bilagor
-