Val av justerare
Bilagor
Redovisning av delegerade beslut mars 2025
Miljödirektören informerar mars 2025
Seminarium om synergi mellan klimatomställning och klimatanpassning
Naturvårdsverket har tillsammans med de centrala tillsynsmyndigheterna Havs- och vattenmyndigheten, Jordbruksverket, Folkhälsomyndigheten och Kemikalieinspektionen tagit fram ett förslag till fokusområden för en ny nationell tillsynsstrategi för perioden 2026 – 2029. Tillsynsstrategins syfte är att lyfta fram, stärka och samordna sådan tillsyn som är särskilt angelägen ur ett nationellt perspektiv. Den innebär därmed ett nationellt fokus på vissa tillsynsområden och är inte avsedd att omfatta all tillsyn som tillsynsmyndigheterna gör.
De centrala tillsynsmyndigheterna önskar även inspel kring vilken tillsynsvägledning som de ska fokusera på och leverera under perioden 2026–2029.
Miljöförvaltningen bedömer samtliga av föreslagna fokusområden i tillsynsstrategin som aktuella och angelägna och lyfter särskilt fram avfall, miljöfarlig verksamhet, hälsoskydd, förorenade områden och kemikalier. Behov av vägledning ses inom flertalet delar i hälsoskyddet samt 5, 9 och 10 kapitlet miljöbalken.
Svar till naturvårdsverket senast 2025-03-20, NV-00223-24.
VA Syd har för avsikt att ansöka om tillstånd enligt miljöbalken för om- och utbyggnad samt utökad verksamhet vid befintligt avloppsreningsverk i Malmö, Sjölunda avloppsreningsverk. Ansökan omfattar även tillhörande utloppsledningar till Öresund, ny avloppstunnel i centrala Malmö samt avloppstunnel mellan Malmö och Lund.
I samrådsunderlaget inför tillståndsansökan beskrivs vad som kommer att ingå i kommande tillståndsansökan och i samrådet förväntas remissinstanserna lyfta fram det som behöver beskrivas mer ingående i den kommande tillståndsansökan. Miljönämnden har tidigare lämnat synpunkter på samrådsunderlaget i yttrandet daterat den 29 januari 2025 i ärende MN-2024-9471. Den 3 mars 2025 inkom VA Syd med kompletteringar till samrådsunderlaget.
Miljöförvaltningen har inga ytterligare synpunkter avseende kompletteringarna som inte tidigare har framförts och anser att kompletteringarna till samrådsunderlaget kan ligga till grund för kommande tillståndsansökan.
Svar till VA Syd senast 2025-03-21, 24/01239.
Remiss från kommunstyrelsen om Uppdrag budget 2024 - Identifiera och föreslå vilka förändringar på energimarknaden som krävs för att de som bor och verkar i Malmö ska få rimliga elpriser, MN-2025-681
Kommunstyrelsen och berörda nämnder har arbetat med att identifiera och föreslå sådana förändringar på energimarknaden som krävs för att de som bor och verkar i Malmö ska få rimliga och förutsägbara elpriser. I den resulterande rapporten beskrivs elmarknaden och vad som påverkar elpriset i Malmö, samt slutsatser och förslag på åtgärder som bland annat kan bidra till Malmö stads påverkansarbete. Miljöförvaltningen gör bedömningen att rapporten är ett omfattande och bra kunskapsunderlag, men att vissa delar av rapporten är mindre relevanta utifrån uppdraget och att vissa förändringar av rapportens innehåll, struktur och slutsatser behövs.
Svar till kommunstyrelsen senast 2025-03-31, STK-2024-184.
Bilagor
Remiss från stadsbyggnadsnämnden om Detaljplan för del av Innerstaden 9:173 (Nya stadion) i Malmö, Dp 5892, MN-2024-3818
Syftet med detaljplanen är att göra det möjligt att uppföra en ny friidrotts- och fotbollsanläggning i en samlad byggnadskropp och med läktare under tak på platsen för nuvarande Malmö Stadion. Planförslaget ska även säkra fria ytor kring anläggningen, inklusive en aktivitetsplats. Detaljplanens mål är att i så hög utsträckning som möjligt värna Stadionområdets gröna kvaliteter.
Miljöförvaltningen är positiv till detaljplanens syfte och mål. Förvaltningen tar dock inte ställning till samrådsförslaget till detaljplan, utan anser att förslaget behöver kompletteras beträffande markföroreningar. Vidare anser miljöförvaltningen att frågor om bland annat krontäckning och vattenhantering bör utredas ytterligare.
Svar till stadsbyggnadsnämnden senast 2025-03-20, SBN-2024-60.
Bilagor
Detaljplanens syfte är att möjliggöra ett allmänt kajstråk, en mindre park och ett vattenområde som får överbyggas med bryggor. Syftet är även att bevara och skydda en travers från tidigare varvsindustri. Planområdet ligger inom Varvsstadens omvandlingsområde och markföroreningar har påträffats och avhjälpts inom området. Miljöförvaltningen anser att de utredningar, provtagningar och avhjälpandeåtgärder som utförts inom planområdet med hänsyn till markföroreningar är tillräckliga för att detaljplanen ska kunna antas.
Svar till stadsbyggnadsnämnden senast 2025-03-25, SBN-2022-434.
Remiss från Naturvårdsverket om Gränsöverskridande samråd om Danmarks förslag till reviderad vattenområdesplan 2021-2027, MN-2025-723
Kommunstyrelsen har översänt en remiss från Naturvårdsverket angående ett gränsöverskridande samråd om Danmarks förslag till reviderade vattenområdesplaner 2021–2027 till bland annat miljönämnden för samråd. Förslaget till reviderade planer bygger på politiska överenskommelser om kraftiga minskningar av kväveutsläppen till danska vatten och innehåller åtgärder som exempelvis ökade regleringar av hur mark ska användas och att stora arealer jordbruksmark tas ur bruk. Om planerna antas och genomförs förväntas de leda till positiva gränsöverskridande effekter på svenskt vatten såsom minskad övergödning, bättre siktdjup och över lag bättre förutsättningar för marint liv.
Svar till kommunstyrelsen senast 2025-04-04, STK-2025-209.
Bilagor
I promemorian lämnas förslag på skärpta regler för användning av vinterdäck och krav på att tunga fordon ska medföra snökedjor under perioden 1 november-15 april. Miljöförvaltningen är positiv till förslaget om krav på snökedjor eller annat lämpligt slirskydd för tunga fordon. Miljöförvaltningen förordar att tidsgränsen för vinterdäck plockas bort för lätta fordon och att det i stället införs generella regler om tillräckligt väggrepp i förhållande till väglaget samt krav på vinterdäck om det råder vinterväglag, enligt promemorian förslag 1.
Svar till kommunstyrelsen senast 2025-04-01, STK-2025-316.
Remiss från Länsstyrelsen Skåne om Kulturmiljövårdens översyn av riksintresseområden i Skåne med länsstyrelsens bedömning av konsultunderlag, etapp ”Slättbygd”, MN-2025-934
Länsstyrelsen Skåne gör en översyn av riksintresseområden för kulturmiljövården i Skåne. Det är miljöer som ska skyddas från påtaglig skada, vilket kommuner ska förhålla sig till i översiktsplaneringen. Ett antal förändringar föreslås för Malmö, bland annat förtydliganden av områdens betydelse och nya geografiska avgränsningar av riksintresseområden. Eftersom kulturmiljövård kan resultera i intressekonflikter med utbyggnad av solceller och vindkraft bör förslagets eventuella konsekvenser på förutsättningarna för att säkerställa en hållbar och leveranssäker elförsörjning i Malmö beaktas av Länsstyrelsen Skåne.
Svar till kommunstyrelsen senast 2025-04-02, STK-2025-228.
Bilagor
Remiss från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet om Livsmedelsverkets rapport om författningsändringar till följd av EU-förordning om geografiska beteckningar, MN-2025-1397
Livsmedelsverket fick den 14 mars 2024 i uppdrag av regeringen att analysera behovet av nationella lag- och förordningsändringar till följd av en ny förordning (EU) 2024/1143 om geografiska beteckningar och garanterade traditionella specialiteter som började tillämpas den 13 maj 2024. Syftet med den nya förordningen är att skapa ett enhetligt skydd för geografiska beteckningar samt att upprätta ett system för skydd av garanterade traditionella specialiteter och frivilliga kvalitetsbegrepp. Miljönämnden är i grunden positiv till förslaget och tillstyrker att det finns behov att anpassa och uppdatera de nationella författningarna med hänvisningar till den nya förordningen.
Svar till kommunstyrelsen senast 2025-03-28, STK-2025-285.
Bilagor
Kommunstyrelsen har till miljönämnden inkommit med en remiss om Utvecklingsplan för kontaktcenter 2025 och framåt. Servicenämnden har fått i uppdrag av kommunfullmäktige (KF 2022-02-03 §9) att ta fram en årlig plan till kommunstyrelsen som ska ge riktning för kontaktcenter och även ta fram en samarbetsprocess för nära samarbete med alla förvaltningar. Planen ska vara flerårig och uppdateras årligen. Kommunstyrelsen ansvarar för att besluta om planen och samarbetsprocessen.
Utvecklingsplanen för kontaktcenter är en strategisk inriktning för medborgarservice i Malmö stad. Alla Malmö stads förvaltningar arbetar mot kommunfullmäktigemålet att ge god och likvärdig service. Syftet med utvecklingsplanen är att skapa en grund för ett gemensamt arbete för medborgarservice.
Miljöförvaltningen ställer sig positiv till den föreslagna utvecklingsplanen för strategisk inriktning, då den kan bidra till ökat samarbete mellan förvaltningarna och kontaktcenter och leda till bättre service för Malmöborna. Förvaltningen anser dock att det saknas underlag i utvecklingsplanen för att förvaltningarna ska kunna göra tydliga prioriteringar och beräkna resurser.
Svar till kommunstyrelsen senast 2025-03-31, STK-2024-1400.
Miljönämnden och Livsmedelsverket har idag delat kontrollansvar enligt livsmedelslagen för anläggningen South Plains Brewing Company på Hanögatan 5, fastighet Svinbådan 6, i Malmö. Anläggningen tillverkar spritdrycker, öl, kombucha och vinäger. Livsmedelsverket ansvarar för kontrollen av spritdrycker medan miljönämnden ansvarar för kontroll av tillverkningen för öl, kombucha och vinäger. Båda verksamheterna ligger i samma lokal med direkt anslutning till varandra. Verksamheten tillverkar sina produkter på samma plats och använder samma utrustning vid tillverkning av dryckerna. Lagring av råvaror och färdiga produkter förvaras på samma plats i verksamhetens lokal. Eftersom tillverkning sker i samma lokaler och samma utrustning används föreslår miljöförvaltningen att Livsmedelsverket tar över kontrollansvaret enligt livsmedelslagen för hela anläggningen. Förslaget skulle innebära fördelar både för kontrollen och företagaren eftersom all kommunikation skulle ske med samma myndighet.